Захранването – кога, как, с какво и колко

Disclaimer: Не съм специалист по хранене, а само консултант по кърмене. Настоящата статия е плод на моето разбиране и обобщение на различните материали за захранване на бебето. За захранване на бебета със специфични проблеми (алергии и други състояния, които са свързани по някакъв начин с храненето) се консултирайте подробно със специалиста, който следи състоянието на вашето бебе.

Захранването на бебето е голяма стъпка напред и за майката, и за детето – и като всяка важна крачка е съпроводена с много въпроси. Информация по въпроса има в изобилие – толкова много и толкова противоречива, че е трудно човек да се ориентира как да започне.

В тази статия съм се опитала както да синтезирам най-важната и най-необходима на първо време информация, така и да покажа, че всъщност няма един-единствен правилен начин да подходите към захранването.

Вие вече знаете как – свикнали сте да се ръководите от нуждите на вашето бебе  и по съвсем същия начин, с малко основни правила, много здрав разум и все така разчитайки на детето да задава темпото – ще продължите напред.

Кога да започне захранването?

Известни са изследванията, които доказват, че кърмата е напълно достатъчна да покрие всички нужди на децата за първите 180 дни от живота им и обичайно препоръките на всички авторитетни организации по света (Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Европейския блупринт за храненето и педиатричните асоциации в различните страни) се ръководят именно от тези данни.

За практиката обаче по-добрата формулировка е включването на допълващи храни да започва „около средата на първата година“ – всяко дете се развива по различен начин и по различно време е готово да опита първата хапка различна от мляко, така че няма как да се даде абсолютно точна възраст, която да е подходяща за всяко дете. Затова в допълнение към тази препоръка се следят признаците за готовност у детето.

Как да разбера дали детето ми е готово за захранване?

Кога е настъпил моментът да предложите на бебето първата лъжичка, могат да ви подскажат някои основни умения на бебето. Наблюдавайте за:

 • Умение да седи самостоятелно, подпряно на облегалка, поне за няколко минути (храненето в легнало положение е опасно) – обикновено около 5-6-месечна възраст
 • Изчезване на рефлекса за избутване с езиче на всичко, което се сложи в устата му (някъде между 4 и 6-тия месец)
 • Умение да поднася и задържа целенасочено играчка към устата си (между 4 и 6. месец)
 • Засилено сукане, което не се оправя за повече от 2 седмици често предлагане (между 5 и 6. месец)
 • Ясен, неподправен интерес към вашето хранене – бебето буквално изяжда с очи всяка хапка, която поднасяте към устата си, усилено имитира как дъвчете и опитва да посяга към чиниите, като дори може самичко да се захрани с нещо, което успее да докопа от масата.

Отделни умения и признаци може да се появят много рано при различните деца – затова е най-разумно да следите кога е налице съвкупност от повечето признаци, за да сте сигурни, че вашето дете наистина с удоволствие и интерес ще приеме захранването.

С какво да започна?

Има различни основания за избор на една или друга първа храна и е добре да се вгледате в индивидуалните нужди на вашето дете, за да прецените кое ще е подходящо. Отговорите на следните въпроси може да ви помогнат за това:

 • Има ли вашето бебе проблем с изхожданията?
 • Има ли алергии, колики, реагира ли лесно на храни, които вие сте яла?
 • Има ли специфични виждания или традиции за храните във вашето семейство?
 • Подходящ ли е начинът, по който приготвяте обичайно храната на семейството, за нуждите на едно бебе?

Някои майки избират оризовата каша, защото е неутрална на вкус и лесно може да се смеси с кърма, а и действа затягащо на стомахчето. При бебета, които са алергични или в семейства, където има тежки алергии, обикновено това е препоръчваната първа храна.

Други предлагат първо плод, защото е сладък на вкус и много бебета го предпочитат, а и помага да се регулират нередовните изхождания.

Трети предпочитат зеленчуци, за да може бебето да свикне с вкуса им, преди да е опитало сладки плодове и да не се мръщи на зеленчуците нататък.

Основанията за избор на първа храна са много различни, но за бебето новата храна си е нова храна и независимо какво е избрано, за него изживяването е уникално и непознато.

Готови или домашни храни?

Някои майки избират в началото на захранването да предлагат готови храни, тъй като бебето изяжда само по лъжичка-две и е досадно да се прави цяла порция каша, която после да трябва да отиде на боклука (или да я дояждате, което се отразява на килограмите ;)). Други избират готовите храни, защото се чувстват по-сигурни, че са подбрани екологично чисти продукти. За трети важно е удобството на бурканчетата.

Недостатъците на готовите храни са както цената (която е значителна!), така и вкуса, който е винаги един и същи и никак не прилича на вкуса на пресните плодове и зеленчуци. Сериозен довод срещу употребата на готови детски храни е и съдържанието им – ако разгледате етикетите на много от тях ще установите, че една от основните съставки е оризовото брашно или нишесте. Това означава, че съдържанието на плод или зеленчук в тях е ниско, а консистенцията им е постигната чрез сгъстяване с нишесте или оризово брашно, които не носят витамини и полезни хранителни вещества, а само калории… 

В действителност няма никаква причина да не можете да предлагате домашно приготвена храна от самото начало, особено ако имате достъп до сравнително чиста продукция или избирате еко-храни. Домашно приготвените храни имат по-богат вкус, който се мени всеки път и консистенцията им също е различна, което дава възможност на бебето да опознава не само различни вкусове, но и различните и специфични за всяка храна текстури.

Ако решите да приготвяте сама храната на вашето бебе, вероятно ще ви е полезна следната информация:

В самото началото на захранването (първите дни)  плодовете се предлагат термично обработени, за да може да се неутрализират донякъде съдържащите се в тях плодови киселини и да стане по-лесно усвоима целулозата. Можете да ги приготвяте задушени в много малко водичка (или можете да сварите на пара по-голямо количество плод, което после да пасирате и замразите за по-нататъшна употреба).  Не се увличайте да приготвяте голямо количество пюрета – само 2-3 седмици след захранването спокойно можете да предлагате на бебето намачкан суров мек плод, а малко по-късно – и настъргани плодове.

Бананът няма нужда от термична обработка и се предлага винаги суров, без да се вари, дори ако го изберете за първа храна.

По същия начин се приготвят и зеленчуците. Много майки избират да сварят малко по-голямо количество от даден зеленчук, да пасират и да замразят във формички за лед. Когато полученото пюре замръзне, кубчетата се прехвърлят в пликчета. Много са удобни за приготвяне на малки количества пюре, както е в началото на захранването и е лесно да ги смесвате в разнообразни комбинации. Едно кубче от стандартна формичка е около 30 гр.

Ако приготвяте по този начин картофено пюре, е необходимо при размразяването да го загреете почти до завиране, за да възстанови консистенцията и вкуса си – иначе е тричаво и неприятно на вкус.

Реално дори не е необходимо да приготвяте храна специално за бебето, ако в семейството често приготвяте варени зеленчуци – тогава просто може да отделяте порция за бебето, преди да сте добавили сол и мазнина.

Сол и захар в бебешките пюрета не се добавят. Зелените подправки (магданоз, копър, целина) обикновено не представляват проблем след първите седмици от захранването.

Ако се прибавя малко кърма към полученото плодово или зеленчуково пюре, вкусът ще е по-познат за бебето и може да е удачно в началото на захранването да прибавяте малко кърма с тази цел. Когато бебето посвикне с новите вкусове, това вече не е необходимо и е достатъчно само да му предлагате да посуче след храненето.

Как да започнем?

Има само няколко прости основни правила:

 • Само една съставка (не комбинирано пюре или каша!)
 • Изчаквайте поне 3 дена, преди да предложите нова храна (все едно дали ще е друг вид или нов плод, зеленчук или каша).
 • Подбирайте храни, подходящи за начало на захранването.

Основанията за тези правила са едни и същи. Важно е в първите дни от захранването всяка нова храна да се предлага отделно, за да се следи за алергични реакции и да знаете коя храна е предизвикала реакцията.

След като вече сте предложили 2-3 основни храни поотделно и бебето е свикнало да приема по-голямо количество храна, можете да опитате да прибавяте новия вид храна към някоя вече позната. Например ако бебето вече е захранено с картофено пюре, може към обичайното му количество да прибавите 1лъжичка пюре от тиква, като по този начин въведете тиквата като нова храна.

Изчакването по няколко дена, преди да въведете друга храна, ще ви помогне да видите как реагира организма на бебето от една страна – а от друга, да увеличите количеството, което бебето приема от дадената храна.

Храните се подбират според това доколко са подходящи като първи храни. В различните страни се предлагат много различни първи храни, така че това може да е доста объркващо. Един разумен подход е да се подберат храни, които са местни и типични за страната, в която живеете и обичайно се използват като първа храна за бебета. За България такива са картофеното пюре (без мляко, масло и сол!), ябълката, моркова (морковите може да не са подходящи за всяко дете, тъй като имат запичащ ефект), а в последните години се налага и тиквата, заради сладкия й вкус и заради това, че децата обикновено я приемат с охота.

Храни, които се считат за подходящи за начало на захранването по света:

ориз (каша), банан, авокадо (богато на полезни мазнини!), круша, сладък картоф, тиквички, зелен фасул, манго, пащърнак…

По кое време на деня и какво количество?

Изберете време, в което вие и вашето дете сте спокойни и в добро настроение. Разумно е все пак да избягвате вечерните часове за начало на захранването – ако за лош късмет бебето има проблеми след първите хапки нова храна, по-добре това да не е посред нощ.

Бебетата най-често са любопитни и склонни да опитват нови храни, когато не са много гладни. Затова обичайно майките избират време между храненията, за да предложат първото опитване на друга храна – около час-час и половина след последното кърмене позволява бебето да не е прегладняло, но и да прояви интерес към новия вкус.

Не очаквайте много – обичайно първата лъжичка си е просто това, първа лъжичка и бебето може твърдо да откаже да изяде повече. Макар и по-рядко, се срещат обаче и любители на похапването, които трудно се спират след първите няколко лъжички и може даже да ревнат, когато приготвеното количество свърши.

В следващите няколко дни количеството обикновено се увеличава постепенно, като достига до около четвърт до половин чаена чаша (50-100 гр). Ако вашето бебе иска повече, няма нужда да го спирате – оставете го да определи само колко твърда храна желае.

Колко твърда храна ще поема вашето бебе за денонощие зависи от твърде много неща – от значение е например какво количество кърма за денонощието приема детето (при майки с обилно мляко и хранене на поискване често децата дълго време не показват желание за по-голямо количество други храни). Значение имат също и неща като алергии, индивидуални предпочитания, медицински проблеми (рефлукс например), които може да карат детето да предпочита или да отказва твърдите храни.

Според ръководството на Световната здравна организация за захранване на кърменото бебе при прием на кърма около 500 мл за 24 ч без заместване на кърмене нуждите на децата от допълнителни храни изглеждат по този начин:

 • 6-8 месеца – 137-187 гр (общо за деня)

 • 9-11 месеца – 206-281 гр

 • между 1 и 2 г.  – 378-515 гр

Вашето дете може да приема по-голямо количество кърма и затова да хапва по-малко твърда храна или обратното – ако се стремите да измествате кърмения, вероятно детето ще се нуждае от по-големи количества твърди храни от посочените.

Колко пъти дневно да предлагам храни, различни от млякото?

В първите няколко дни от захранването е достатъчно да предлагате веднъж дневно друга храна. Когато въведете няколко храни (това обикновено става в първите 2-3 седмици), може да започнете да предлагате 2 пъти дневно други храни. Един примерен вариант, който много майки намират за удобен, е да предлагат зеленчуково пюре на обедното хранене и плодово пюре между храненията сутрин (или комбинирано с каша в следобедните часове).

Ако вашето бебе не увеличава количеството твърди храни, които поема и месец-два след захранването продължава да хапва само по 2-3 лъжички, както и ако се налага детето да приема по-значителни количества твърди храни заради анемия, може да е разумно да опитате да предлагате твърди храни няколко пъти дневно – например 3-4 пъти (сутрин за закуска, междинна закуска към 11 ч, обяд и следобедна закуска). Така дори детето да хапва много малко на всяко отделно хранене, сумарно за деня ще поеме по-близко до препоръчваното количество. Една и съща храна може да се предлага на няколко от тези хранения или може да редувате различни неща в различните часове (с които детето е било захранено вече).

Да замествам ли кърменето (млякото)?

Можете да подходите по два начина в зависимост от конкретната ви ситуация (и от мнението на вашето бебе по въпроса!).

Единият начин, който често се препоръчва от педиатрите, е да се стремите да замествате напълно кърмения (но не с плодово пюре, защото то не може да осигури достатъчно калории за замяна на пълноценно хранене). Започва се с 2-3 ч.л. и постепенно, за около 2 седмици, се цели бебето да изяжда приблизително 130-150 гр (някои деца хапват и повече, но повечето ядат все още малки количества). Това дава известна свобода на майката и доста майки предпочитат да заместят едно хранене, за да могат без притеснения да оставят бебето на някого за няколко часа.

Понякога обаче, ако по този начин в бърза последователност се заместят 2-3 кърмения, при повечето майки се наблюдава рязък спад в количеството кърма заради намалялата стимулация и това трудно се оправя.

Другият подход е до около годинката на бебето кърмения да не се изместват, а да се допълват. Т.е. на всяко хранене да продължавате да предлагате и сукане (мляко). По този начин не се налага да добавят допълнително мляко в пюретата. Ензимите в кърмата пък подпомагат усвояването на твърдите храни и преходът на бебето към по-големите количества твърда храна става по-плавно.

Предимствата на този подход са, че бебето само определя увеличаването на количеството твърда храна (доста кърмачета може първите няколко седмици да изяждат само символични количества – 2-3-4 ч.л. твърда храна) според собственото си темпо, а за майката няма притеснения дали не е останало гладно, защото му предлага да си дояде на гърдата. По този начин почти никога не възникват колебания в количеството кърма.

Недостатъците на подхода са в това, че доста майки се притесняват защо детето толкова дълго яде по много малко твърда храна (макар в действителност препоръките са до годинката все още повече от половината калории да се доставят от кърмата), както и това, че майката продължава да бъде основен източник на храна. За някои майки такъв вариант е неприложим или труден за осъществяване, защото се връщат на работа или защото желаят да отбият напълно до годинката на бебето.

А да прибавям ли мляко в пюрето?

Готовите детски пюрета обикновено съдържат мляко под някаква форма, освен ако на етикета изрично е упоменато, че пюрето е безмлечно. Дали да добавяте допълнително АМ (адаптирано мляко) в пюретата зависи от това дали ще предложите на бебето да суче:

При пълно заместване на повече от едно кърмене е добре да добавяте АМ към безмлечните купени или домашно приготвените пюрета, като преценявате според консистенцията на пюрето под каква форма да го прибавите. Няма проблем да го прибавите направо на прах, ако пюрето е рядко (както често са плодовите пюрета), или да разредите гъстото зеленчуково пюре с приготвено с вода АМ. Обикновено 2 мерителни лъжички са достатъчни за една доза пюре, а предвид че бебетата в началото рядко изяждат цяла доза, вероятно ще е необходимо и по-малко.

Ако на това хранене ще предлагате на бебето да си досуче или ще му дадете шишето, тогава няма нужда да прибавяте АМ в пюрето – бебето ще си приеме млякото като десерт.

Какво да правя с водата?

С началото на захранването е необходимо да започне предлагането на обикновена преварена НЕподсладена вода на бебето. Това е нужно, за да се подпомогне възстановяването на баланса на солите в организма. В твърдите храни има повече соли и по-малко вода, отколкото в кърмата, което създава необходимост от допълнителен прием на вода.

В действителност повечето бебета не пият вода още дълго след захранването, тъй като все още поемат голямо количество кърма и това им е достатъчно. Важно е просто да си изградите навика да предлагате – създайте си рутина да слагате на столчето и чашка с вода заедно с купичката с храна, това е всичко. Вие предлагате, а бебето избира дали да пие или не.

Няколко глътки вода, предложени когато бебето откаже да яде повече с лъжичката, може да му помогнат отново да прояви интерес към храната и да хапне още няколко лъжички с охота. Често бебетата спират да ядат не защото не искат повече, а защото все още необичайната консистенция ги затруднява и имат нужда да пийнат малко, за да продължат (също като нас!).

Ами запека?

При много деца в началото на захранването може да се получи преходен запек, докато храносмилателната система се нагоди към новите храни – тогава обикновено помага да включвате рутинно по 1 ден само на кърма след всеки 3-4 дни, в които сте предлагали други храни. Ако детето няма такъв проблем, не е нужно да се включват дни само на кърма.

Разхлабващи храни:

 сливи,  круши, праскови, кайсии, грах, спанак, пащърнак, тиква, тиквички, овесена каша

Запичащи храни:

оризова каша, моркови, банани, ябълково пюре, млечни продукти!, тестени храни от бяло брашно, нишестета

About these ads

739 responses to “Захранването – кога, как, с какво и колко

 1. Хедра

  Здравейте, Кристиана!

  400-500 мл млечни са препоръчителното количество за денонощие. В това число се включва АМ (децата нямат нужда от преходни млека – над годинка се препоръчва да им се предлага обикновено пълномаслено мляко), кисело мляко, сирене, кашкавал, извара. Повече млечни в диетата обикновено води до по-малък прием на останалите храни, което нарушава здравословното хранене.

  Водата не се преварява след 6-месечна възраст, освен в необичайни ситуации.

  Цитруси могат да се предлагат след годинка, но препоръчителното количество сок за денонощие не е добре да превишава 120 мл (това е приблизително сока от един портокал).

 2. Кристиана

  Благодаря за отговора, само да уточня че опитвам да и давам не само храна не само от държавната кухня, но не проявява желание да яде и от домашно приготвената храна…Исках да попитам тези 400 мл препоръчително млечно хранене на ден включва ли и преходното мляко? А какво ще кажете за това до каква възраст трябва да се дава преварена вода и с каква вода да се продължи? На каква възраст могат да се дават цитруси- портокали, мандарини и т.н?

 3. Хедра

  Здравейте, Кристиана!

  Напълно е възможно девойката да не харесва храната от кухнята – или просто да предпочита да яде храни, които може да се държат с ръчичка. Не виждам проблем да й давате от храната, която готвите за семейството – вероятно ще яде по-охотно, ако яде с вас на масата и същите неща като вас.

  Спокойно можете да й предлагате салата и сварени зеленчуци, нарязани парченца сирене, кашкавал, парченца меко варено или печено месо (без меки салами!), домашен хляб и домашно кисело мляко. Менюто може да не е супер разнообразно, но ако приема да хапва от различни неща всеки ден, не би трябвало да има някакви липси.

  Киселото мляко нека да не е повече от 400 гр на ден, за да не стават прекалено много млечни в диетата.

 4. Хедра

  Здравейте, Ива!

  Сокчетата често водят до подобни симптоми на колики и болки в коремчето и затова не са препоръчителни.

  Най-добре е за момента да се придържате към зеленчуковите пюрета, след като от плодовите детето прави реакция. Опитайте неутрални храни като картоф, пащърнак, тиквички, оризова каша. Предлагайте плодовите пюрета в малко количество и смесени с каша – възможно е така да го дразнят доста по-малко или никак.

 5. Хедра

  Здравейте, Цветомира!

  Действително сега препоръките за захранването са по-различни като време за начало и въвеждане на различните храни, но не са се променили особено като количества и заместване на млякото, така че не се тревожете :)

  Предлагате първо зеленчуковото пюре – колкото иска да изяде детето (първия ден едва ли ще иска повече от 2-3 лъжички) и след това й давате млякото в обичайната доза, като не настоявате да го изпие цялото. В следващите дни постепенно я насърчавайте да изяжда повече от пюрето и съответно намалявате дозата на млякото, което предлагате след това. Когато започне да изяжда по-съществено количество пюре – 120-150 гр – спирате да предлагате мляко след пюрето.

  Плодово пюре можете първоначално да предлагате между храненията – то не е достатъчно калорично и не може да замести хранене. Ако искате да заместите и второ хранене, тогава предлагате каша – можете да я смесвате с плодово пюре. Така вече ще е достатъчно калорично за заместване на цяло хранене.

 6. цветомира баровска

  Здравейте Хедра , имам дъщеря на 4 месеца и 1 седмица предстои ни захранване ,което най вероятно ще започна на 4 месеца и 3 седмици въпроса ми е колко като количество се дава в началото и колко мляко да и додам? Сега изпива по 150 мл.АМ никога не съм я кърмила , кое се дава първо зеленчуковото пюре и след това АМ или обратното ? Сега вече е по различно със захранването на бебетата , преди 14 години когато родих другата ми дъщеря на 4 месеца бяха на детска кухня и не беше толкова сложно както е сега.Много се притеснявам със захранването .Как се увеличава количеството на храната и се намаля млякото до достигане на пълно заместване на хранене ? Кога да започна да и давам плодово пюре ? Благодаря предварително за отговора . Главата ми пълна с въпроси и притеснения с тези алергии , който сега се получават при децата и т.н ..

 7. Хедра

  Здравейте, Ива!

  Соковете не са особено препоръчителни на тази възраст, така че по-добре да не ги давате. Можете да прибавяте по малко плодово пюре към оризова каша или каша от елда. От зеленчуците можете да включите тиквичка, пащърнак или целина, зелен фасул, броколи…

 8. Здравейте, Хедра!
  Синът ми е на 5 месеца и към момента е захранен със зеленчуково пюре картофи и моркови, пробвахме със сокче ябълка и морков, плодово пюренце отново ябълка и морков, тиква но коремчето започва много да го боли – притеснявам се че всички следващи пюрета- круши, сливи и т.н. ще му се отразят по същия начин. С какво е препоръчително да продължа захранването за да нямаме тези проблеми? Благодаря Ви.

 9. Кристиана

  Здравейте Хедра, вече няколко пъти съм се допитвала до вас относно храненето на дъщеря ми, която е вече на година и 2седмици, но отново възникна проблем, на който ми е трудно да намеря решение. От около 1 месец я записах на държавна кухня, за сега не мога да кажа че не я харесва, защото е минало малко време, но определено само няколко пъти е яла от основното около 1/3, супата не я възриема все още изобщо, нито както я предлагат, нито с натрошен в нея сухар, за да има формата на пюре, десертите също не яде. До сега след като ми отказва упорито яденето от кухнята и давах да яде пюре, но от известно време насам отказва и пюрето….започна да отказва и сутрешната попара…на практика дори след като не е яла добре сутринта и на обед не иска да яде…днес се принудих да и направя преходно мляко за деца над 1г. защото иначе просто щеше да продължи да си плаче от глад. Общо взето от храните за възрастни харесва киселото мляко(което е домашно) и тестени изделия като домашна питка например, яде също настъргани сезонни плодове и каша. Опитах с правене на няколко дневни паузи без да давам храна от кухнята, през тези паузи яде от пюретата. Как да подходя?Да продължавам ли с паузите? Да ги увелича ли като продължителност? Какво количество от киселото мляко на ден мога да давам? А също и от домашния хляб или питка? Притеснявам се от това че не се храни правилно и пълноценно за възрастта си и да не възникнат здравословни проблеми, затова се обръщам към Вас с надеждата да ми помогнете да се справя с проблема.

 10. Хедра

  Здравейте, Зарка!

  Съвсем навреме сте започнала захранването :) Ето тук можете да прочетете повече за захранване на недоносено бебе и какви храни е важно да се подбират.

 11. Хедра

  Здравейте, Зарка!

  Няма причина да отлагате повече захранването с глутен – най-добре е глутенът да се въведе около 7 месеца (коригирана възраст), докато все още кърмата е преобладаваща в храненето.

 12. зарка митева

  Здравейте хедра,
  Кога трябва да се захрани недоносено бебе с глутен.дъщеря ми е на 9м и половина,коригираната възрасрт е 7м.аз сапочнах захранвнето от 5м к.в.

 13. Хедра

  Ядки до 3-годишна възраст само смлени и в състава на печива или ядкови млека заради опасност от задавяне. Няма ограничения какво може да даваш, освен ако имате някаква алергия към ядки в семейството.

 14. Гергана

  Благодаря отново Хедра, но се сетих още нещо да попитам за ядките от кога могат да им се дават и какви може или не може да ядат.

 15. Хедра

  Бърканите яйца не са проблем, там няма истинско пържене и няма големи количества мазнини. Всички зелени неща са ок, вкл чесън и лук, ако на детето му харесват. Зелената салата и салатите от зеле и моркови просто трябва да са нарязани доста ситно за нея, за да не й пречи консистенцията и да успява да ги дъвче.

 16. Гергана

  Благодаря отново Хедра! Аз по принцип избягвам пържените ястия и за това питам за бърканите яйца защото те се пържат?А таратора може ли да е с чесън и зелена салата или салата от зеле и моркови може ли да яде? Относно плодовете тя яде всякакви ( по принцип и давам сезонни плодове и сега зимата яде предимно ябълки) и то два-три пъти дневно, а цитрусовия сок и го давам сутрин след закуска или на обяд с основното ядене. Благодаря

 17. Хедра

  Здравейте, Гергана!

  Не виждам проблем да давате на детето да яде от вашата храна (с изкл на съвсем неполезни неща, разбира се) – но яйца, салати, таратор и филе (без меки и шпекови салами!) са си съвсем ок за нея :) Също така спокойно можете да й давате всичко, което готвите нормално в семейството (ограничавайте обаче пържените и панираните храни). Няма проблем да яде и хляб – а вече е достатъчно голяма да може да яде типови, ръжено-пшенични и пълнозърнести хлябове.

  На тази възраст няма проблем да яде цитруси, ако не сте забелязали някакви проблеми – но сокът не трябва да е повече от 100 мл за денонощие. Внимавайте с грейпфрута, когато е болна и взима лекарства – той пречи на усвояването на редица обичайно използвани лекарства. По-добър вариант е да правите сока смесен и с други плодове, не само с цитруси – а по принцип за детето най-добре е да консумира директно плодове вместо сок :)

  Като следобедна закуска вместо нишестените кремчета можете да давате извара с плодове, филийка, намазана с нещо, нарязани парчета хляб, кашкавалчета, краставичка и каквото още ви хрумне и каквото тя обича.

 18. Гергана

  Здравейте Хедра, вече няколко пъти съм се допитвала до Вас за много неща и винаги сте ми били много полезна. Сега отново имам въроси относно храненето на детето ми и смятам, че Вие отново ще ми помогнете. Имам дъщеря на 1 и 8 месеца почти и тя е записана на държавна детска кухня и по принцип я храня така: на обяд давам основното, следобяд десерта и вечер супата, но въпроса ми е тъй като тези десерти почти винаги са крем нишесте дали въобще да ги давам и ако не, с какво да го заменя и въобще правилно ли съм разпределила менюто. Тя по принцип всичко си хапва и не проявява претенции, но винаги съм внимавала какво яде, а и до скоро я кърмих и със захранването бях много внимателна. Друго което се притеснявам е, че тя дори като си изяде яденето винаги иска да яде и от нашето ядене ( било то салам, бъркани яйца, салати, таратор и т.н.), но питам на тази възраст какво не трябва да ядат децата и още им е рано за стомахчетата? Също много обича хляб и като се наяде с манджичката винаги търси хляб след това( но съм сигурна, че не е гладна) и се чудя доколко и той е полезен за нея или ме насочете какъв тип хляб да купувам за нея? И последен въпрос имам – мога ли всеки ден да й давам фреш от грейпфрут и портокал ( и какви плодове не трябва да яде) тъй като чета различни мнения по въпроса. Благодаря Ви

 19. Хедра

  Здравейте, Теодора!

  Аз също мисля, че за възрастта на вашето бебе по-удачно е да се започне направо с пюре или каша :)

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s