Бебето ми спря да се изхожда всеки ден – проблем ли е това?

Вълненията около памперсите на бебето и съдържанието им не подминават никоя майка. Това е нормално, тъй като промените в изхожданията отразяват промените в организма на бебето и са важен показател дали всичко е наред при него.

Бебето ми е на няколко дни – какви трябва да са изхожданията му?

Честотата на изхожданията при новородените е много точен и чувствителен показател за това какво се случва с бебето.

Здравото новородено бебе се изхожда с предвидим ритъм:

 1. Ден първи – 1 изхождане с тъмнозелен цвят, 1 изпишкване (липсата на изхождане в първите 24 ч може да е показател за сериозни проблеми)
 2. Ден втори – 2 изхождания със зелен цвят, 2 изпишквания
 3. Ден трети – 2-3 изхождания, зеленият цвят започва да изсветлява, 3 мокри памперса
 4. Ден четвърти – 2-3 изхождания с жълтозелен цвят, 4 добре намокрени (тежки памперса)
 5. Ден пети и нататък – бебето би трябвало да има 5-6 тежки мокри памперси (излейте 3 с.л. вода на сух памперс – приблизително толкова тежи един добре намокрен памперс на бебе през първите 2-3 семици от живота му).

Изхожданията през първите 4-6 седмици нормално са минимум 2-3  дневно и оставят петно, по-голямо от монета от един лев, като от памперса може да се остърже материя, побираща се в 1 ч.л. Цветът е златножълт до жълтозеленикав, а като цвят и консистенция прилича на бъркани яйца или на горчица, объркана с натрошено сирене.

Вероятно повечето памперси, които ще сменяте, ще са и напишкани, и наакани. Обикновено бебето има 2-3 по-големи изхождания и няколко малки.

голямо изхождане

малко изхождане

Тук можете да видите и повече снимки на нормални и притеснителни изхождания на кърмени бебета.

Ако бебето ви е на възраст под 1 месец и все още не е мерено, за да знаете как наддава, тогава липсата на изхождания в продължение на 24 ч е повод за СПЕШНА консултация с педиатъра и уговаряне за измерване на бебето в рамките на следващите 24 ч. Не се съгласявайте да чакате!

Причината за тази спешност е, че липсата на изхождания на тази възраст най-често (в над 90 % от ситуациите!) означава, че по някаква причина бебето не поема достатъчно мляко. Измерването му ще покаже какво е положението и дали действително имате повод за притеснение. Ако има нещо, което не е наред, ще можете да вземете веднага мерки и нещата да се оправят максимално бързо, без да рискувате наддаването на бебето и количеството мляко при вас.

Бебето ми стана вече на 40 дни. Досега се изхождаше нормално, но от няколко дни няма наакан памперс – запек ли има?

При бебета над 6 седмици е нормално както да продължават да се изхождат няколко пъти дневно, така и да разредят честотата до веднъж на ден или дори веднъж на няколко дни.

Това не е запек – при запек изхожданията са твърди и сухи, често като топчета поради факта, че са престояли дълго в червата и са дехидратирани (водата от тях е извлечена). Изхвърлянето им е съпровождано с болка и може дори да наранят ануса. В такава ситуация се нуждаете от лекарска помощ.

Нормално е при изхождане бебето да се напъва, лицето му да почервенява и да приплаква на моменти. Това не означава, че то се „мъчи” при изхождането или че има запек (тъй като обичайно консистенцията на изхожданията е нормална). Телесните функции в ранните месеци от живота изискват усилие и съсредоточаване от страна на детето – вашето бебе се труди усърдно в тези моменти :)

Обичайно се счита, че не е проблем да минат 2-5 дни без изхождане, ако:

 • бебето се чувства добре
 • консистенцията на изхождането е нормална
 • количеството е изобилно
 • детето се изхожда самичко

Защо някои бебета не се изхождат ежедневно?

На този въпрос досега медицината не е намерила отговор. Съществуват различни хипотези – и съответните им антитези.

Едно от популярните обяснения е, че бебето усвоява много добре кърмата и затова почти няма какво да изхожда. Но – това означава ли, че тези бебета, които се изхождат редовно, не усвояват добре кърмата? Това обяснение не дава отговор и на въпроса защо, ако бебето усвоява толкова пълноценно кърмата, количеството на изхожданията е изобилно, вместо оскъдно.

Друго обяснение е, че меките изхождания не упражняват достатъчен натиск върху ануса и затова не предизвикват напъни за изпразването му. Предвид обаче, че изхожданията на кърмачето дори след няколко дни са пак меки и кашести, това също не изглежда напълно задоволително обяснение.

Радикалното обяснение, че това може да е просто съвсем нормално за някои бебета, не се връзва с факта, че често покрай лечение на други проблеми (напр. прилагане на хомеопатия, терапия с пробиотици или масажи и упражнения за коригиране на проблеми с опорно-двигателния апарат) или след започване на захранването повечето от тези бебета изведнъж започват да се изхождат ежедневно. Това подсказва, че неизхождането вероятно не е било тяхно нормално състояние.

Някои по-нови теории, които се появиха в последните години, свързват неизхожданията с проблеми с чревната флора на бебето. Нормално чревният тракт на бебетата се колонизира с полезни бифидус-бактерии при преминаването им през родовия канал. Придобиването на добра чревна флора обаче може да е затруднено, ако бебето е родено по друг начин или ако самата майка има нарушения в чревната флора (които са чести при възрастните вследствие на храни, употреба на антибиотици и различни заболявания). Ако е било нужно бебето да получава добавка от мляко за кърмачета, това също драстично променя чревната му флора и са нужни седмици, за да може този ефект да отзвучи. Тези неща обясняват положителният ефект, който често има употребата на пробиотици (хранителни добавки, съдържащи полезните бифидус-бактерии) върху честотата на изхожданията. Разбира се, тази хипотеза също не обяснява всички ситуации.

Употребата на капки против колики на базата на симетикон също често предизвикват забавяне на изхожданията при някои бебета. Това вероятно се дължи не на самия симетикон, а по-скоро на някоя от съставките на суспензията.

Отдавна е известно също така, че проблемното раждане може да е причина за нарушаване перисталтиката (макар това да обяснява по-скоро нередовните изхождания при иначе здравото и добре наддаващо бебе под 4-6-седмична възраст).

Съществуват и определени вродени състояния, които може да се крият зад нередовни изхождания на бебето – затова винаги е добра идея да се посети детски гастроентеролог, ако бебето редовно пропуска повече от 5 дена между изхожданията, за да се изключат подобни причини и да се потърси подходящо решение.

Засега не съществува ясно обяснение, което да обхваща повечето от ситуациите на неизхождане на бебето, така че най-разумният подход е към всяко бебе да се подхожда индивидуално.

Какво да правя, ако бебето ми продължава да не ака редовно?

Състоянието и поведението на бебето са първото нещо, което ще ви ръководи. Ако бебето се чувства добре и не дава признаци за дискомфорт, като се изхожда самичко през 2-5 дни, тогава не е нужно да предприемате нищо или може да опитате само най-щадящите от предложените по-нататък мерки.

Ако вашето бебе става все по-неспокойно, колкото повече време минава и ясно показва дискомфорт, който се облекчава след изхождането, тогава е нужно да се вземат целенасочени мерки, за да му помогнете. Това е особено важно, ако забелязвате, че детето започва да не се храни добре, когато не се е изходило няколко дни.

Тези неща може да навредят на бебето ви, ако ги използвате с цел да предизвикате изхождане, независимо дали го правите по препоръка на лекар или инициативата е ваша:

 • Термометър (неправилното използване може да доведе до нараняване, а редовната употреба може да направи бебето зависимо и да не може да се изхожда без стимулация с термометъра)
 • Сапунче (също като термометъра)
 • Мушкато (носи още по-голям риск за нараняване в сравнение с термометъра)
 • Овесена вода (овесът съдържа глутен, който не трябва да се предлага на деца под 6-месечна възраст, тъй като може да предизвика или отключи тежък чревен проблем, наречен глутенова ентеропатия (цьолиакия))
 • Плодов сок или пюре при бебета под 4-месечна възраст (120 дни е най-ранната възраст, когато на бебето може да се предложи нещо, различно от кърма, мляко за кърмачета или медикаменти по лекарска преценка, тъй като включването на твърди храни преди тази възраст се свързва с повишен риск от заболявания, алергични прояви, колики и други проблеми)

Има естествени и безопасни мерки, които можете да използвате вместо това.

 1. Масаж на коремчето – сложете дланта си върху пъпчето на бебето, ЛЕКО натиснете с цяла длан надолу и завъртете по посока на часовниковата стрелка. Упражнението се прави всеки ден и при всяка смяна на памперса
 2. Упражнение „Каране на колело” – поставете бебето да легне по гръб върху твърда повърхност (напр. върху плота за повиване) и свийте крачетата му в коленете, като ги притиснете към коремчето му. От това положение започнете да движите краченцата му, все едно кара колело. Упражнението се изпълнява всеки ден и при всяка смяна на памперса.
 3. Някои майки успяват да се справят с проблемите около изхождането на бебетата, използвайки принципите на Естествената бебешка хигиена, като позицията помага за стимулиране на изхождането, а самата техника учи как да се разпознават сигналите на бебето. Тези неща може да ви подскажат кога и как да подпомогнете изхождането, за да има най-добър шанс за успех
 4. Предлагайте на бебето 2-3 лъжички преварена, неподсладена вода след всяко хранене – това действа добре при някои бебета
 5. Промяна в диетата на майката – макар приемът на разхлабващи храни от майката често да няма ефект върху бебето, си заслужава да опитате. Разхлабващи храни са круши, сливи (или компоти и пюрета от тях), тиква, киви, грозде, череши, пъпеш…

Медикаменти,  хранителни добавки и хомеопатия

 1. Медикаменти за лечение на нередовни изхождания се прилагат САМО след консултация със специалист – детски гастроентеролог. На бебета никога не се дават препарати за разхлабване, предназначени за възрастни – независимо дали са билкови или медикаменти. Приемът на подобни препарати от страна на майката също може да предизвика сериозни неблагоприятни ефекти върху бебето!
 2. Дуфалак или Лактулоза – предлагат се под формата на суспензия. И двете лекарства съдържат една и съща активна съставка – лактулоза, която представлява вид синтетична захар. Ефектът за нормализиране честотата на изхождане се предизвиква от задържане на повече вода в изпражненията, което увеличава обема им. От друга страна ферментацията, която този вид захар предизвиква в червата на бебето, също ускорява перисталтиката. За съжаление това често е съпроводено с подуване на корема, понякога и с колики – а ефектът понякога настъпва чак 24-48 ч след приема.
 3. Пробиотици – представляват различни щамове бактерии с полезно за човека действие, които обитават различни отдели на храносмилателната система (щамовете на ацидофилус-бактериите обитават тънките черва, а бифидус-бактериите населяват дебелото черво). Тези полезни  микроорганизми отделят вещества, които убиват или ограничават развитието на болестотворни микроби. Освен това поддържат в червата среда, подходяща за нормалната флора от добри бактерии, които се грижат за разграждането и усвояването на храните. Една от много важните им функции е също да подпомагат имунния отговор срещу инфекции, като стимулират определени клетки на имунната защита. Поради тези свойства пробиотиците често се използват при бебешки колики, както и в ситуациите на нередовни изхождания за нормализиране на чревната флора и оттам за регулиране на функциите на храносмилателната система. Обичайно се предписват от лекар (педиатър, гастроентеролог – и особено често от лекари, занимаващи се с хомеопатично лечение), макар по същество да са хранителна добавка и да не изискват лекарско предписание. На пазара се предлагат различни видове пробиотични таблетки, капки, капсули и прахчета – някои известни имена са Биогая, Ентеросан, Лактофлор, Линекс, ИнфантДофилус.
 4. Хомеопатия – хомеопатичното лечение често е добра алтернатива на медикаментите. Има комбинирани хомеопатични препарати, които се използват понякога (напр. Гастрокинд), макар целенасоченото хомеопатично лечение с монопрепарат, подбран спрямо индивидуалните характеристики на детето по принципите на класическата хомеопатия, да дава по-добри и по-трайни резултати.
About these ads

193 responses to “Бебето ми спря да се изхожда всеки ден – проблем ли е това?

 1. Хедра

  Не бързайте да се притеснявате – след като детето се изхожда, и то ежедневно, най-вероятно става въпрос просто за нагаждане на храносмилателната система към твърдите храни. Опитайте да избягвате ориз, моркови и другите запичащи храни и следете детето да пие достатъчно вода – времето е топло и след като са включени и твърди храни, детето има нужда от течности. Може да е разумно също да предлагате АМ след пюрето, ако детето не пие охотно вода.

  Можете да попитате педиатърката за шуслерова сол магнезиум фосфорикум (номер 7) – магнезият помага изхожданията да станат по-меки и кашави.

 2. Tsvetomira Tusheva

  Zdraveite, nasheto bebe e na 6mes i ot sredata na petiya mesec ya zahranih sys zelenchukovi pureta. Nyamahme nikakyv problem do predi 4-5 dena. Izprajneniyata i sa zeleni na cvyat i tvyrdi. Na den se napyva 3-4 pyti i izhojda tvyrdi izprajnenita. Davam i linex baby, pure i sok ot sini slivi, pure i sok ot krushi, smenihme mlyakoto po predpisanie na pediatyrkata ot Aptamil hypoalergenic2 na frizovom. Kolkoto i da neiskam da davam drugi preparati za izhojdane mai shte se naloji . Daite syvet kakvo da predpiema

 3. Хедра

  Утре по обяд ще е най-удобно, че сутринта няма да мога да вдигам тел. Погледни информацията за домашното посещение, за да си подготвена какво да очакваш :)

 4. теодора

  Благодаря ти. В София съм. Кога ще е удобно да ти се обадя?
  Доскоро, Теодора

 5. Хедра

  Здравейте, Теодора!

  Казано в абсолютно прав текст – вашето бебе няма запек, то просто не се храни добре. Липсата на наддаване е много добър показател за това, че детето не яде достатъчно. Много е хубаво, че толкова бързо сте установила проблема – колкото по-рано се хване, толкова по-бързо се оправят нещата.

  Важно е спешно да се свържете с консултант по кърмене (можете да се обадите на мен, ако желаете консултация със специалист по лактация и ако сте в София – или да потърсите консултант в близост до вас, ако сте в страната). С консултанта ще можете да проследите какво се случва по време на храненето, къде са проблемите, как да ги отстраните и как да организирате кърмене (и евентуално дохранване и цедене), така че нещата да вървят добре.

 6. теодора

  Здравейте,
  Бебенцето ми е на 10 дни и от няколко дни започна да се изхожда нередовно. Снощи се изходи с твърдо изпражнение. Предполагам, че проблемът е недостатъчното количество течности, но тя от самото начало не се храни много добре. Роди се 2600 и я изписаха 2260. Вкъщи я мера и е все така 2260. Трудно суче, не се събужда за ядене. Продължавам с опитите да я храня само на кърма, но понякога когато нямам й давам АМ. Когато не иска да суче (или няма сила май) й давам кърма от шише. Разбира се винаги когато мога я кърмя. За запека педиатърката ми препоръча овесена вода … засега се ограничих с това аз да закуся с овесени ядки и фибри, както и взех днес биогайа. Иначе сменям по няколко мокри памперса на ден. Моля за съвет относно запека, а и за кърменето. Предварително благодаря.
  Теодора

 7. Хедра

  Здравейте, Петя!

  Вероятните причини за неизхождането на бебето са описани в статията, към която сте публикувала коментара си. Нещо от тях дали отговаря за вашето бебе?

 8. Петя

  Здравейте,

  малкият е на 2 месеца и половина и вече от 10 дни не се е изхождал по голяма нужда, само от време на време има по съвсем мъничко в памперса. Какво значи това?
  Благодаря

 9. Хедра

  Здравейте!

  Опитахте ли нещата, които са посочени в статията – важно е да се включи пробиотик и останалите мерки да се изпълняват също както е посочено. Тази статия също може да ви даде някои отговори и насоки, тъй като липсата на изхождания обичайно има много дълбоки корени, които тръгват и от вас самата, а не са само при бебето – борбата с тези неща обичайно е дълга и упорита, така че имайте търпение.

 10. Анонимен

  Здравейте!
  Моето бебе е на 4 мес. и половина и от месец и нагоре имаме проблем с акането. Първо започна да ака през 2-3 дни после стана седмица (с моя помощ), а сега последно я изаках с клизма на 11-я ден. През цялото време е спокойна, не се напъва и коремчето е меко, ама толкова много време да не ака не е нормално. Само на кърма е, суче през 3-4 часа през деня, вечер също, но понякога прави и по-големи паузи. Давам лактулоза, но нищо не помага. Моля Ви кажете ми какво да правя…сега пак не е акала цяла седмица…не издържам вече да я натискам, да бъркам в дупето и да я тормозя.

 11. Хедра

  Здравейте, Диана!

  Да, към клизмата и механичното дразнене на червата се развива привикване и после децата не могат да се изхождат без такъв тип стимулация на ректума – но това се случва, ако се използва редовно със седмици като начин за изхождане, а не от веднъж.

  Трябват ми повече подробности за това как се храни вашето бебе в момента, за да мога да кажа какво друго би могло да се опита – надявам се идеите в самата статия да са ви подсказали какво да опитвате междувременно.

 12. moje li deteto da svikne s klizmata ? i kakvo da davam na bebe na 5m koeto ima zapek?

 13. Хедра

  Здравейте, Петя!

  Понякога децата наистина имат различни проблеми със стомахчето покрай никненето на зъби, но обикновено това е ограничено в рамките на около седмица преди самото пробиване на зъбче, а при вас продължава доста дълго.

  Съгласна съм с гастроентеролога, че е добре да се направи изследване на чревната флора на детето (но нищо от другите обяснения не отговаря на истината – има си изследвания за състава на кърмата и за нормалния ритъм на хранене при кърмачетата не е нужно да се хипотетизира!).

  Колко ще помогнат изписаните препарати е една друга тема… Био баланс бейби примерно е с ниско съдържание на живи клетки и малък брой бактериални щамове… има далеч по-добри и ефективни пробиотици на пазара, като Мултилак, ИнфантДофилус, Протексин рестор, Биокулт и т.н. (някои от тези са под формата на капсули, които трябва да се отворят, но могат да се дават на бебета, разбъркани с малко вода или мляко). Колинокс са капки за колики и съдържат симетикон, който доказано причинява запек при децата!

  От моите наблюдения има доста сериозна връзка между началото на ваксините и подобни проблеми с коремчетата при децата… и макар че това са само анекдотални наблюдения лично аз съм убедена, че точно този проблем е реален.

  Надявам се скоро да се нормализират нещата при вас :)

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s