Плоски и вдлъбнати зърна


Нормално е колкото повече наближава края на бременността, толкова повече да се замисляте за времето след раждането. Темата за кърменето бързо се изкачва нагоре в списъка на интересите ви, а заедно с това започвате да забелязвате неща, на които дотогава не сте обръщали особено внимание. Гърдите ви са се променили – още в първите месеци на бременността сте се сдобила с онзи поне един размер повече, за който всички тайно си мечтаят. Под нежната кожа прозират сини вени, които показват, че организмът се грижи вече да снабдява с енергия клетките, които ще произвеждат млякото. Ареолите са потъмнели, а зърната… всъщност дали може да е проблем това, че при вас зърната не са изпъкнали в нормално състояние?

Дали зърната са наистина плоски или вдлъбнати?

Проблем ли са плоските и вдлъбнати зърна за кърменето?

Как да си помогнете

След първите дни

Дали зърната са наистина плоски или вдлъбнати?

Понякога външният вид на зърната в спокойно състояние „лъже”. За да разберете какви наистина са зърната, е нужно леко да притиснете ареолата като за изцеждане на ръка. Какво се случва със зърното?

Ако зърното изпъква при притискане и ако знаете, че при студ, възбуда или дразнене лесно се издава напред, тогава това са по-скоро нормални зърна, независимо че в спокойно състояние може да са равни с ареолата или дори да имат вдлъбната гънка по средата.

плоско зърно, успешно засукване фотограф: Елеонора Минкова

вдлъбнато зърно, успешно кърмене

Истински плоските и вдлъбнати зърна не изпъкват при притискане, а дори след изтегляне и издърпване почти веднага се връщат в изходна позиция.

Архив НАПК, успешно кърмене

Макар и по-рядко, има зърна, които може да изглеждат почти нормално в спокойно състояние, но при притискане не само не изпъкват, ами се вдлъбват навътре – това са един вид вдлъбнати зърна, които може да създават повече проблеми за бебето.

Възможно е зърната на двете гърди да са различни – и при голяма част от жените това е точно така. Обикновено едната гърда и зърно са по-удобни за детето и засукването там се получава по-добре.  Затова може да се наложи на двете гърди да използвате различни подходи – напр. на по-неудобната да се ползва силиконово зърно, а на другата – не. В това няма нищо притеснително.

Проблем ли са плоските и вдлъбнати зърна за кърменето?

Не се притеснявайте – за щастие бебетата не сучат от зърно, те сучат на гърда. Във всеки един материал за кърменето се подчертава, че е важно бебето да обхваща известна част от ареолата и да не смуче само зърното, защото така вероятно няма да получава достатъчно мляко и може да ви причинява болка.

Зърното е просто мястото, където са скупчени отворчетата на каналите и откъдето млякото тече – но изпъкналостта му не е определяща за това дали бебето ще може да засуче успешно на гърдата. Почти никоя жена няма толкова дълги зърна, че само зърното да достига толкова навътре в устата, колкото е нужно за предизвикване на гълтателния рефлекс на бебето. Затова е необходимо детето да е поело и известна част от ареолата в устата си, така че да може да изтегли тъканта достатъчно дълбоко в устата си за ефективно сукане.

Природата знае какво ще е нужно – и невидимо за вас в гърдите текат промени, които са насочени към това в края на бременността тъканите на ареолата и зърното да станат еластични и разтегливи. Затова не е важно как изглеждат зърната в началото на бременността, нито дали ще се промени изпъкналостта им с течение на времето. Важно е просто ареолата да е еластична и лесно да може да се оформя и изтегля напред, когато се появи бебето.

По тази причина съвременните препоръки са да не се пипат зърната по време на бременността и да не се правят опити да се изтеглят или малтретират манипулират преди раждането. Търкането и опитите за „изваждане” на зърното може да предизвикат контракции – а изследванията показват, че не водят до по-добър успех на кърменето впоследствие.

Същата липса на положителни резултати показват и изследванията за останалите методи, които понякога се препоръчват. Техниката на Хофман и носенето на гръдни щитове или колектори за кърма (подобно на изрязването на дупки в сутиена), според изследванията се свързват с повече проблеми и ранно прекратяване на кърменето в групата жени с плоски и вдлъбнати зърна, които са ги използвали като подготовка, в сравнение с контролната група жени, които не са подготвяли зърната по никакъв начин. 

твърда нееластична ареола, вдлъбнато зърно Архив НАПК

Ситуацията с вдлъбнатите зърна е по-различна. Макар че голяма част от жените могат успешно да кърмят с вдлъбнати зърна, определящото е доколко е еластична тъканта на ареолата и доколко самото зърно се поддава на манипулация. При много твърда, неподдаваща тъкан засукването може да е невъзможно и това силно да затруднява както сученето на бебето, така и изцеждането. При истински вдлъбнатите зърна, които е невъзможно да бъдат изтеглени, обикновено има по-малко на брой и по-къси канали, както и по-различна вътрешна структура на ареолата и каналите, което допълнително възпрепятства кърменето и изцеждането. За щастие тези ситуации са много редки.

Ако имате вдлъбнати зърна и вече сте имала неуспешен опит с кърменето на едно или повече бебета независимо от всички усилия, тогава е разумно още през втория триместър на бременността да се свържете с консултант по кърмене. Консултантът ще ви даде повече информация и ще обсъдите дали е нужно да се предприемат някои допълнителни мерки по време на бременността и да се действа по-активно в първите дни след раждането.

Понякога е възможно да се направи хирургическа корекция на вдлъбнатите зърна в периода преди или между бременностите. Има различни техники, които пластичните хирурзи използват. В зависимост от ситуацията и вида на зърната и анатомичните им особености понякога е възможно да се използва такава техника, че да не се прекъсват канали при корекцията. Няма достатъчно данни за успеха на кърменето след интервенции върху зърната, но страничните ефекти от хирургическа намеса са добре документирани и са повод за внимателно проучване и обмисляне на решението за корекция.

Как да си помогнете

Плоските и вдлъбнати зърна не възпрепятстват кърменето – но е факт, че може да създават известни затруднения в първите дни след раждането, когато с бебето се учите какво да правите. За щастие има много неща, които да опитате и които ще ви помогнат да намалите сериозно вероятността от проблеми.

Начинът на раждане и контактът кожа до кожа в първия час след раждането може напълно да предотвратят проблемите!

Раздялата с бебето в първите часове и особено захранването му с биберон може да станат причина детето да се обърква и да не успява да засуче на гърдата, тъй като веднъж получава нещо твърдо и с дълга изпъкнала част, а след това му се предлга нещо меко, което няма зърно за ориентир. Затова е важно при планирането на раждането да се стремите към условия, които запазват инстинктите на детето и възможността за ранен и непрекъснат контакт с бебето впоследствие.

Едно здраво доносено бебе, родено по нормален път и без употребата на медикаменти е в идеално състояние за започване на кърменето. Всичките му инстинкти работят прекрасно, а то самото няма представа, че зърната ви не са толкова изпъкнали, колкото на другите жени. За вашето бебе съществуват само вашите гърди, то не познава други форми и размери– и ако бъде оставено на спокойствие голичко върху вас, за да се ориентира и да стигне до гърдата със собственото си темпо и водено от инстинктите си, бебето най-вероятно ще засуче без никакъв проблем.

фотограф: Елеонора Минкова

Улеснява го това, че гърдите са все още меки – а инстинктивното му търсене с ръчички, пипане и масажиране на гърдата и ареолата води до това зърното да се втвърди и засукването да се получи лесно и безпроблемно. Децата, които са успели да засучат в първите 1-2 часа след раждането и имат неограничаван достъп до гърдата в първите дни, почти нямат проблеми със засукването – дори когато гърдите се налеят с мляко след 3-4 дни.

  1. Избягвайте употребата на изкуствени зърна (шише с биберон или силиконови зърна) през първите дни след раждането. Целта е бебето да се научи да суче на гърдите ви такива, каквито са. В първите 2-3 дни количествата мляко, които бебето поема на едно хранене, са изключително малки – 10-20 мл. Това са 2-3 ч.л. – т.е. бебето спокойно може да бъде нахранено с лъжичка, ако се налага да му се дава допълнително мляко след кърмене. А вашите гърди са все още меки и лесни за оформяне, така че честите опити ще помогнат двамата с бебето да се научите как най-ефективно да се кърмите. Важно е да изцеждате гърдите след бебето, ако нещата все още не се получават добре – изцеденото мляко може да давате след това с лъжичка.
  2. Оформянето на зърната преди кърмене ще помогне бебето да засуче по-лесно. Това може да стане по различни начини. Напр. ако знаете, че зърната ви настръхват от студено, може да сложите за кратко студен компрес преди кърмене. С леки въртеливи движения може да изтеглите зърната непосредствено след кърменето. Задържането им изтеглени и лекото ритмично притискане в основата за 1-2 минутки помагат към зърното да отиде повече кръв и то да се задържи по-дълго време изпъкнало. Помпата също може да ви помогне да изтеглите зърната, макар че диаметърът на накрайника е голям и често няма съществен ефект върху зърното.

    Натисни за клипче

    На пазара се предлагат и някои пособия, приличащи на миниатюрна помпичка, които са предназначени конкретно за изтегляне само на зърното и може да имат по-добър ефект, ако другите мерки не вършат работа. Вашият консултант по кърмене може да ви покаже как лесно да си направите и сами подобен уред с помощта на обикновена спринцовка.

  3. Оформянето на ареолата ще помогне бебето да поеме по-голяма част от нея – и така то може по-лесно да задържи гърдата в устата си.  Един полезен начин за оформяне на ареолата се нарича захват „сандвич” според забавното сравнение на консултантът по кърмене Diane Weissinger, която го обяснява така:

„Представете си, че се опитвате да отхапете голяма хапка от дебел сандвич, който едва-едва се побира между устните ви. Това, което правите, е да го приплеснете малко, така че да можете да отхапете от него. Същото нещо прави и бебето на гърдата – понякога е нужно да му се помогне и да се оформи нещо като „сандвич”, което то да може да поеме дълбоко в устата си.“

Идеята е да се приплесне ареолата така, че да застава паралелно на устните на бебето и в различните пози се използва различен тип захват, тъй като устните на бебето се падат на различно място. Едно полезно правило е палецът ви да може да служи като „мустак” за горната устна на детето – така няма как да се объркате къде трябва да са разположени пръстите. 

Хоризонтален сандвич

За оформяне на „сандвича” обикновено се използва съответната на гърдата ръка – за дясна гърда дясна ръка. Палецът е разположен над ареолата, на 12 ч, ако си представите ареолата като часовник. Останалите пръсти са на позиция 6 ч, без да обхващат гърдата. Натиска се с пръсти към гръдния кош, а след това палеца се приближава към останалите пръсти през захванатата част от гърдата. Това води до хоризонтално сплескване на ареолата – хоризонтален „сандвич”.

Този тип оформяне е подходящ при странична (футболна) поза, когато бебето лежи по гръб. Ако бебето е в класическата поза люлка, „сандвичът” ще е вертикално пред устата на бебето и то няма да може да засуче!

Вертикален сандвич

За да оформите гърдата по този начин, е нужно тя да легне в ямката между палеца и показалеца – палецът е в позиция 9ч, а показалеца и другите пръсти – на позиция 3 ч. Оформянето отново става, като първо се притиска навътре към гръдния кош, а след това палеца се приближава към останалите пръсти през захванатата част от гърдата.

Този „сандвич” е удобен в обичайните пози – люлка и нейните вариации.

Захват Чаена чашка

При много жени с голям бюст ареолата често е с голям диаметър и много мека, а зърното изглежда „плоско”, като това може да е особено засилено в първите дни след раждането.

Понякога кожата на ареолите е толкова мека и лесна за разтегляне, че бебето засуква основно „кожа”, без да успява да засуче добре на гърдата и така поема малко мляко.

Личен архив

В тези ситуации може да се използва захват Чаена чашка. Този захват е особено подходящ и при вдлъбнати зърна, които се „изгубват” навътре в гърдата, ако ареолата се притисне като за „сандвич”.

За целта бебето е разположено в поза кръстосана люлка, готово за засукване, като го придържате зад вратлето, за да можете да го насочвате при засукването. С ръката на съответната гърда (дясна гърда-дясна ръка) захващате една гънка кожа непосредствено над ареолата – сякаш държите малка чаена чашка за дръжката. По този начин зърното се оформя, излишната кожа е обрана и се формира нещо като „фуния”, която бебето може да засуче по-лесно. Едновременно с това пръстите са далече от ареолата и от мястото, където ще дойдат устните на бебето, така че не пречат на засукването. След като бебето поеме и засуче, може да се отпуснете и да се кърмите спокойно.

Тук можете да видите акушерка да прилага тази техника в първите часове след раждането, за да улесни засукването:

Ако въпреки всички опити засукването не се получава, тогава важните стъпки са две:

Първата стъпка е още от първия ден след раждането да започнете да изцеждате и двете гърди на всяко хранене, не по-малко от 7-8 пъти за 24 ч, за да се поддържа млякото и гърдите да не се препълват. В зависимост от условията в болницата изцеденото мляко е хубаво да се дава на бебето с лъжичка или пипета.

Ако има основания да се смята, че бебето не получава достатъчно на гърдата, тогава е необходимо то да се дохранва по алтернативен начин. В ситуациите с плоски и вдлъбнати зърна често чуваната препоръка „като е достатъчно гладно, няма къде да ходи и ще се научи да суче“ може да нанесе огромни вреди! Отслабнало от недохранване или отпуснато и сънливо заради силна жълтеница бебе няма да е в състояние да се справя успешно. Едно добре хранещо се и добре наддаващо дете има повече сили и по-лесно ще се научи да се справя с гърдата. 

Второто важно нещо е да търсите помощ от акушерките в болницата и/ли от консултант по кърмене, които да ви помогнат бързо и своевременно бебето да засуче. Едно показване спестява дни на тревоги и лутане – и ще помогне кърменето да потръгне стабилно и с увереност.

След първите дни

Проблемите със засукването при по-малко изпъкващите зърна обикновено стават много явни на 3-4. ден. Тогава гърдите изведнъж се изпълват с мляко и понякога дори при майки с иначе нормално изпъкнали зърна зърното се „изгубва” напълно. Бебето може да върти неориентирано глава, да „хапе” и да пищи неутешимо, защото не успява изобщо да засуче.

На първо място е важно да не изпадате в паника – има много начини да си помогнете и да улесните бебето.

Основният проблем е в това, че гърдата е пълна и твърда и ареолата също е твърда и изопната. Бебето не може да я изтегли в устата си и да засуче – затова съвсем естествено се ядосва и разплаква. В този момент е безкрайно полезна лесната и удобна за приложение техника, наречена омекотяване с обратен натиск. С лек и постоянен натиск на върховете на пръстите назад към гръдния кош ареолата омеква и става еластична, така че отново може да я оформите по начин, който вече знаете, че е удобен за детето.

Понякога, ако гърдата е много пълна, може да се наложи да изцедите значително количество мляко, докато гърдата омекне повече в дълбочина и стане възможно да се оформя и изтегля лесно в устата на бебето.

Ако е опитано всичко друго и бебето не успява да засуче по никакъв друг начин, силиконовите зърна може да се окажат добър временен помощник.

Проблемите, които са по-чести, когато има плоски или вдлъбнати зърна, са проблеми с наддаването на бебето заради недобро засукване и разранявания на зърната заради проблемите със засукването. Затова е хубаво да имате идея предварително кои неща могат да ви помогнат в първите дни, как да запазите млякото и към кого да се обърнете, ако имате нужда от малко помощ в началото, за да може кърменето бързо да тръгне нормално.

Важно е да се следи внимателно наддаването на детето в първите дни и седмици, като поддържате чест контакт с педиатъра и/ли вашия консултант по кърмене.

Обикновено сукането на бебето и мерките, които вземате за оформяне на зърната, водят до постепенна промяна във вида на зърната. Вероятно още след първите няколко седмици ще установите, че зърната вече не са толкова плоски и се изтеглят много добре. В повечето случаи, когато се е стигнало до употреба на силиконови накрайници, те също отпадат след няколко седмици заради подобрената еластичност и изтегляне на зърната.

Всички усилия, които полагате да научите вашето бебе да се суче, се отплащат многократно – трудът, който полагате сега, е вложение и в бъдещето, тъй като със следващото бебе кърменето ще потръгне много по-лесно и безпроблемно.

References:

Han, S., & Hong, Y. G. (1999). The inverted nipple: Its grading and surgical correction. Plast Reconstr Surg., 104, 389–395.  

Terrill, P. J., & Stapleton, M. J. (1991). The inverted nipple: To cut the ducts or not? Br J Plast Surg., 44, 372–377.

Alexander, J. M., Grant, A.M., Campbell, M. J. Randomised controlled trial of breast shells and Hoffman’s exercises for inverted and non-protractile nipples. BMJ. 1992 April 18; 304(6833): 1030–1032. 

Kesaree, N., Banapurmath, C. R., Banapurmath, S., & Shamanur, K. (1993). Treatment of inverted nipples using a disposable syringe. J Hum Lact., 9, 27–29.

McKechnie, A. C., Eglash, A. Nipple Shields: A Review of the Literature. Breastfeed Med. 2010 December; 5(6): 309–314. 

Wilson-Clay B. Clinical use of silicone nipple shields. J Hum Lact. 1996 Dec;12(4):279-85. 

Dewey, K. G., Nommsen-Rivers, L., Heinig, M. J., Cohen, R. J. (2003). Risk factors for suboptimal infant breastfeeding behavior, delayed onset of lactation, and excess neonatal weight loss. Pediatrics. 112,607–619. 

17 responses to “Плоски и вдлъбнати зърна

  1. Хедра

    Здравейте, Силвия!

    Дали зърната са плоски или изпъкнали няма никаква връзка със способността за забременяване. Може да създава известни трудности с кърменето впоследствие, но не и със забременяването.

  2. molq nqkoi da mi kaje ako nqmash zarn na gardite si moje li e da e problem pri zabremenqvane

  3. Хедра

    Здравейте!

    Не, плоските и вдлъбнати зърна не са проблем за зачеването. Важно е да се обърнете към специалист-гинеколог, ако срещате проблеми да забременеете. Успех!

  4. Анонимен

    moje li nqkoi da kaje

  5. Анонимен

    mojeli kato nqmash zarna na gardite si tova da e pricinata da ne mojesh da imash bebe

  6. Лидия

    Привет отново!:)
    Много благодаря за подкрепата!;)
    А относно информирането, не спирам да го правя с вичките и приятелки, които родиха или ще раждат! Но, проблемът предимно е в това, че в болницата няма никаква помощ и подкрепа! Да не говорим, че си видях бебето първо на снимка на телефона на доктора, а на живо се запознахме чак след повече от 24 часа..:( а бях с едо съвсем обикновено секцио. След което..просто ни намятаха бебетата…и никой не мина да попита дали имаме нужда от помощ?.. Иначе шишета с АМ имаше бол…и аз…кво да правя..давам… Не ща да се сещам даже. Поне да ми бяха казали да давамизцедената кърма за пастьоризиране..и пак с шише..о поне кърма, а не да цедя коластра и да изхвърлям…:( да не говорим за някои педиатри, които казват: еми..не са ти хубави зърната, айде сега, не си първата, нито последната….давай АМ!….
    Дано повече бъдещи майки попаднат тук, или имат приятелки, които вече са минали успешно по този път!
    А докторите в родилните болници да минат на едно обучение при вас!:)
    Поздрави!
    Успех на всички!
    Лидия

  7. Хедра

    Здравейте, Диляна!

    Чудесно сте се справила – при всеки различни неща вършат работа, а вие имате кърмения от гърда, така че дори да не е в най-идеалния си вариант, кърменето при вас и с това бебенце се случва 🙂

    Много е хубаво, че толкова хора вече споделихте истории на успех и насърчение – за майките, на които им предстои раждане и се притесняват дали ще се получи кърменето заради формата на зърната, е особено важно да чуват за положително развитие.

    Надявам се за бъдещите майки това успешно да контрира всички онези обезсърчителни, а така лесно раздавани реплики „с тези зърна нищо няма да стане…“.

  8. Диляна

    Да живеят общите случаи 😉 Аз съм от онези изключения на изключенията и въпреки чудесните съвети от страна на консултантите, гръдните щитове, техниката на Хофман, студените масажчета за настръхване, сандвича и т.н. за мен единственото решение остана силиконови зърна (вече три месеца и половина) и редовно изцеждане. И мен ме крепи мисълта, ча за следващото детенце нещата ще са по-лесни и вече ще станат от естествено.
    На мен ми дадоха детенцето още на родилната маса веднаг аслед раждането, беше до мен, но моя „производствен дефект“ се оказаха едно вдлъбнато и едно плоско зърно. Плоското излезе на третия ден, но дететето така и не успяваше да се нахрани от тази гърда. Всяко кърмене се съпровождаше с рев, ритане и бой с ръчички по гърдата. Естествена последица бяха и постоянни запушвания, отоци и други красивини. Пред имесец започнах да пия всеки ден лецитин и с времето и цеденето, нещата са почти нормални. Оказа се че „вдлъбнатата гърда“, след като се оформи си има добри каналчета и храненето е сравнително лесно. Другата гърда обаче почти не пуска и дори с помпата изцеждането е трудно, а струйките кърма са изключително тънки, а кърма има при изцеждане сутрин спокойно отделя ок. 100-130 грама мляко. Та тази гърда използвам за приспиване 😉

  9. Хедра

    Здравейте, Лидия – и поздравления за това, че вече 7 месеца се цедите упорито, за да може детенцето ви да получава кърма! Изцеждането е тежка и натоварваща задача и действително коства ужасно много – дори когато мама е много отдадена и готова на всичко.

    Не се съмнявайте, че усилията, които полагате, си струват – не само защото бебето ви получава вашето мляко в момента, а и защото така „проправяте“ път за второто бебе. Не се съмнявам, че с „разработването“ на зърната с помпата улеснявате задачата за следващия път. Вече имате опит и информация и нещата ще се случат по съвсем различен начин 🙂

    Живот и здраве като му дойде времето, ще се радвам да се обадите и да мога да ви помогна да се кърмите на гърда 🙂

  10. Лидия

    Къде съм дремала, та не съм ви потърсила… Сега 7 месеца вече детето ми е на кърма, но изцедена…:( няма да ви казвам каквао ми коства… Но никой не ми помогна,.. Педиатърката лесно заключи, че са ми лоши зърната..и…хайде… А з ви открих късно…:( съветвам мамите да не се отказват за нищо на света! Всяка мама е най-подходящата за нейното си детенце!
    Поздравление за статията!

  11. Хедра

    Да, това е идеята на статията – да даде представа за нещата, които помагат в общия случай и със сигурност няма да навредят. Чисто професионално погледнато, във вашата ситуация, предвид че става въпрос за първо детенце, е доста трудно да се отдели ефекта на техниката на Хофман от съвсем естествено получаващото се увеличаване на еластичността в последните седмици от бременността и няма как да се каже кое точно е свършило работа и дали ако не я бяхте ползвала, зърната нямаше пак да се променят. Не я споменах специфично, защото реално тя е в групата на всички видове манипулации на зърната и гърдите преди раждането – но пък може наистина да я добавя специално, тъй като в нета все още се намира тук-там информация за нея и може някой да се чуди дали е удачно да се ползва.

  12. Галя

    Чудесно, Хедра! Имате цялата информация!
    Точно техниката на Хофман използвах и при мен нямаше никакви негативи, напротив. Ако пък аз съм малък процент само с позитиви от тази техника и при други жени води и проблеми, тогава именно заради това трябва да се спомене, а не умишлено да не се премълчава.
    Още повече, че това е начин за трайна корекция на хлътнали зърна и може да се използва не само по повод предстоящо кърмене, а далеч преди това.
    Но разбирам, явно статията все пак не може и няма за цел да обхване всичко, а е по-скоро в помощ на предстоящи родилки.
    Поздравления за насърчаването за кърмене, наистина трябва да се знае, че и с плоските и хлътнали зърна не са проблем!

  13. Kogato rodih detentzeto si v bolnitzata mi kazaha, che imam vdlubnati zurna i nqma da moga da kurmq. Az obache izobshto ne se otkazah i prodaljavah da opitvam postoqnno da go slagam na gurda. Taka toi si zasuka nqkude na 7miq den sled rajdaneto. Kurmihme se tzeli 3 godini, koito v momenta mi lipsvat. Ne se otkazvaite!

  14. Хедра

    Здравейте, Галя!

    Чудесно е, че въпреки вдлъбнатите зърна сте кърмила успешно вашето бебе – споделеният успех със сигурност ще мотивира и други майки да се справят също така добре.

    Техниката на Хофман с разпъване в основата на зърното, която вероятно имате предвид, съвсем умишлено не е спомената, тъй като изследванията показват повече проблеми с кърменето в групата жени с плоски и вдлъбнати зърна, които са използвали техниката в сравнение с тези, които не са използвали никакви методи за подготовка и въздействие върху зърната.

    В статията не са споменати и редица други неща, като ниплети, възможности за хирургична корекция и т.н., тъй като те не са приложими в общия случай и изискват много внимателна оценка от съответния лекар-специалист и от консултант по кърмене, за да се види дали въобще ще са подходящи за индивидуалната ситуация на всяка майка.

  15. Галя

    Абзацът: „…мисля че НЕ намесата ми е съвсем нежна..“, да се чете: „…мисля че намесата ми е съвсем нежна..“

  16. Галя

    Имах проблема вдлъбнати зърна.
    Справих се и кърмих успешно до година и месец, като успях да променя зърната си още преди раждането почти до нормално положение, да се показват сами навън, а не да влизат навътре при настръхване. Методът, с който се справих обаче тук не е посочен.
    Става въпрос за съвсем елементарни упражнения, които правех в продължение на 2-3 месеца всеки ден. По отношение на този абзац :“…да не се пипат зърната по време на бременността и да не се правят опити да се изтеглят или малтретират манипулират преди раждането. Търкането и опитите за „изваждане” на зърното може да предизвикат контракции – а изследванията показват, че не водят до по-добър успех на кърменето впоследствие.“, мисля че не намесата ми е съвсем нежна, без „търкане“ или принудителни опити за „изваждане на зърното“.
    Всъщност, след раждането, когато обясних на персонала на болницата, че имам този проблем и се нуждая от допълнителна помощ, това, което направиха е ми покажат как се кърми, когато всичко е нормално, и бяха готови да нахранят детето ми с преработено кравешко мляко.
    Съзнателно не описвам точно техниката, защото все пак би следвало да бъде преценена от специалисти с оглед на безопасност, най-вече дали няма да се предизвика контракции. При мен такива нямаше, а и както казах, няма грубо манипулиране.
    Готова съм да дам допълнително информация при поискване.

  17. Люси

    Изключително полезна статия, благодаря, Хриси!