Празници и кърмене – как да ги съчетаваме


тази статията е публикувана и в декемврийския брой на списание Шарено

Коледа вече чука на вратата – идва с очакването, с възбудата и предусещането на всички удоволствия, които празничните дни носят. Срещи с любими и близки, веселие, оживление, радост и подаръци за всички.

Може би това ще е първата Коледа за вашето малко бебе – или пък първата, която поотрасналото ви мъниче ще посреща, остро усещайки вълнението и настроението ви, макар все още да не разбира съвсем какво е празник.

За семейството ви радостта е не по-малка – бабите и дядовците копнеят за възможността да затрупат обожаваното внуче с внимание, глезене и подаръци.

Звучи прекрасно и примамливо, някак навежда на мисълта, че сигурно вие двамата с таткото може да бъдете отменени за малко в грижите и да се насладите на празниците както във времето преди да станете родители… Чудесно – но като всеки добър план и този иска добра организация, особено ако бебето (детето) ви е кърмаче.

Хайде да си представим какво ни носи един истински празничен ден – възбуда, нови интересни неща и срещи, шум, суетня, пъстро и весело обкръжение. Как се отразява всичко това на бебето обаче?

Майките с по-големи кърмачета вероятно бързо ще направят асоциацията с кърменето в такава обстановка – много е трудно да нахраниш добре бебе, което постоянно и непрекъснато се опитва да следи какво става зад гърба му и откъде идва всеки нов и занимателен шум. Така храненето трае кратко, а бебето се сеща за сучене много по-рядко от обикновено. Ако в добавка за него се грижи някой друг, например любящата баба, която едва е дочакала да вземе в ръце внучето и да му покаже всички забавни неща и трикове, за които се сеща, паузите може да станат наистина много големи. Баба вероятно не е нащрек за кротките сигнали на глад, а детето може да е дотам очаровано от всичко ново, че да се сети за хранене едва когато вече наистина е много, много гладно и уморено. Разреваното от преумора, превъзбуда и глад бебе може да заспи успокоено на гърдата, още преди да е успяло да се насуче добре или да изпадне в истерия, отблъсквайки гърдата.

При подобен ритъм става доста вероятно да възникнат проблеми с кърменето – най-честите оплаквания на майките в следпразничните дни са притеснения за количеството кърма и запушени канали. Действително разсейването покрай празничната обстановка, пропускането и отлагането на кърмения заради залисването на бебето или ангажиментите на майката обикновено имат такъв резултат – намалената стимулация лесно може да доведе до намаляване на количеството мляко, а в напрегнатите гърди може да се образуват запушвания, които доста да развалят празничното настроение.

Всичко това лесно може да се избегне, ако предварително имаме наум простички стратегии за справяне с тези ситуации.

 • Тази година оставете празничната подготовка за някой друг – ако наистина много искате да покажете кулинарните си умения и да помогнете за празника, изберете нещо, което можете да приготвите в рамките на 2 часа; ако тази година ще се домакиня и няма как да го избегнете, бъдете организирана и разпределете без угризения задачите и готвенето на хората, които нямат да се грижат за малко бебе
 • Погрижете се облеклото ви да е съобразено за кърмене, така че и вие, и бебето да се чувствате комфортно и да не се притеснявате как ще се храните в непривична обстановка. Роклите обикновено са непрактични и изискват твърде голямо разголване, за да е удобно кърменето.
 • Ако някой друг предложи да се грижи за бебето, помолете го да донася бебето при вас при първото промрънкване – обяснете, че по-лесно ще нахраните бебето, ако то не е прегладняло и превъзбудено и не, всъщност не ви представлява никакъв проблем да прекъснете заниманията си за малко и да го нахраните
 • Отклонявайте любезно и тактично предложенията друг да нахрани бебето с шише – с усмивка обяснете, че кърмите, но сте много благодарни, че имате отмяна за останалите неща като носене, гушкане и занимания за бебето
 • Намерете си стратегическо място за кърмене, далеч от шум и разсейващи неща – ако няма на разположение свободна стая, в краен случай можете да използвате банята на загасена лампа. Ако бебето ви го понася, тогава слинг, който покрива главата му и му помага да се изолира от околните дразнения също може да ви свърши добра работа.
 • Избягвайте да представяте пред околните кърменето като бреме и пречка, макар по празниците да ви е нужна повече организация от обикновено, за да вървят нещата нормално. Ако близките ви останат с впечатлението, че бихте се радвали да се отървете за малко от бебето, това може лесно да доведе до описаните по-горе проблеми.
 • Ако сте изкушени от идеята да оставите бебето за една нощ на грижите на някой друг, за да можете да празнувате истински, помислете добре върху организацията. За да е успешен този план, нужно е бебето и този, който ще поеме грижите за него, предварително да са отработили храненето, така че да се избегнат стреса и борбите при замяната на кърмене с друг начин на хранене. Ако бебето ви е под годинка и все още кърмите доста често, за вас раздялата с него означава, че е нужно да намерите начин и време за облекчаване на гърдите и поддържане на млякото. Обмислете дали си струва хамалогията с изцеждане на всеки няколко часа в разгара на всеобщото празнуване или потърсете начин бебето да е наблизо, за да можете да го кърмите, вместо да се занимавате с помпи на неудобни места.
 • А когато сте вече вкъщи и отново сами, се поглезете поне за още един ден – прекарайте го изцяло с бебето, в гушкане, често кърмене и много физически контакт, за да може финалът на празниците да е леко и приятно плъзване обратно в обичайния ви ден.

One response to “Празници и кърмене – как да ги съчетаваме

 1. алекса

  Жалко, че прочетох тази статия чак след като минаха празниците….може би, ако я бях намерила по-рано щях да си спестя самообвиненията, че бебето ми е стояло гладно и не наддаде в тегло през декември; притесненията, че не яде достатъчно… и сега нямаше отново да съм в ситуацията на изграждане на режим.