Практичното кърмене


Съвременната майка не прилича на майка си и още по-малко на своята баба. Да седи само у дома с децата си и да се занимава единствено с тях и домакинството е перспектива, която е привлекателна за много малка част от днешните майки. Затова понякога изглежда трудно човек да си представи как може да съчетава кърменето с нещата, които би искал или се налага да прави в динамичното си ежедневие.

Тези въпроси са особено актуални през първите няколко седмици, когато изглежда сякаш единственото, което правиш по цял ден, е кърмене и кърмене. Идеята това да продължава с месеци изглежда стряскаща и съвсем непривлекателна.

Добрата новина е, че този период е сравнително кратък – рядко трае повече от 6 седмици, след което бебето изведнъж рязко намалява продължителността на сученето и се задоволява само с няколко минутки – толкова кратки, че започват притесненията дали успява да се нахрани. Храненето с адаптирани млека обаче изисква винаги едно и също време за приготвяне плюс допълнителна подготовка на аксесоарите (миене и изваряване на шишета, преваряване на вода, охлаждане), което няма как да се намали независимо от множеството приспособления за облекчаване на процеса.

Като кърмите, в нормалния случай вие всъщност нямате нужда от нищо освен бебе и гърда. Почти всичко, което присъства в уж „задължителните списъци“ за подготовка – от помпата до сутиените за кърмене – влиза по-скоро в графата приятни придобивки, отколкото действителна необходимост. Така кърменето спестява на семейството доста значителна сума (до 1000 лв за първата година), тъй като отпадат както адаптираните млека, така и различните необходими пособия за хранене и стерилизиране.

Когато тръгнете на път, кърменето се оказва изключително удобно – достатъчно е да имате дрешки и памперси и не се налага да мислите за вода, стерилизатори, шишета и достатъчен запас от кутии с мляко.

На пръв поглед изглежда, че докато кърмите, е трудно да се справите с множеството неща, които трябва да свършите. Често майките се чувстват прекалено `вързани` за бебето и се опасяват дали това е полезно за него (и за собственото им душевно равновесие). Дали наистина непрестанната близост с бебето е недостатък, или може да се окаже предимство?

Според специалистите постоянният и неизменен контакт с майката през първата година се отразява единствено положително върху развитието на бебето, дава му сигурност и допринася за това то да израсне като уверен и самостоятелен човек.

За вас също има плюсове – когато сте заедно, не се притеснявате за това как се справя бебето, докато ви няма, нито се тревожите да не огладнее междувременно.

А ако да се разделите с бебето за по-дълъг период от време изглежда невъзможно и това ви спъва, тогава… помислете дали е възможно просто да вземете бебето със себе си.

Много малко са местата, където едно бебе не е желан посетител, а често да сте с дете дори ви дава предимство и позволява да свършите работата си по-бързо (например в учреждения, институции, поликлиники).

А това, че бебето ходи навсякъде с вас, му дава уникално предимство – така то получава повече и по-разнообразни взаимодействия и стимули от околния свят, което допринася за развитието на мозъка му.

Носенето на детето в слинг, кенгуру или друго приспособление, което позволява то да е в тесен контакт с вас, е не само практично за пътуване в градския транспорт (не се налага да се чудите как да качите количката в допотопен трамвай или автобус), а е полезно за бебето по много начини и му дава още по-добри възможности да наблюдава света и да се чувства сигурно и спокойно в прегръдките ви.

В добавка ръцете ви са свободни и дори най-срамежливата и притеснителна майка може да кърми навън без притеснение, тъй като отстрани изглежда, че изцяло скритото в слинга бебе просто спи.

А какво да кажем за таткото? Дали той няма да се чувства твърде встрани от неразривната двойка майка-бебе – нали не може да отмени майката с храненето, тогава какво остава за него?

Остават къпането, гушкането, приспиването, игри, бърза вечерна разходка – все неща, които освен че изграждат много по-силна емоционална връзка от простото даване на някое шише от време на време, могат да ви осигурят време за почивка или спокойствие да свършите домакинските си задължения.

Независимо че светът, в който живеем, изглежда толкова различен от този на бабите ни, с времето кърменето неусетно се интегрира в ежедневието и си остава все така улесняващо и практично за майката.

Advertisements

5 responses to “Практичното кърмене

 1. ako imate problem s k1rmata triabva da piete naturalen sok i plodove opitaite i niama da s1jaliavate

 2. Privet, az imah sushtiajt problem vecher ne mi dostigashe mljakoto ponjakoga.Kurmeh sus silik zarna. No kons ot La leche liga mi dade suvet da g i mahna, taka gurdata s estimulira po-dobre. Naistina tova mi pomogna a i ot 40 dni ne sum davala dobavka. Sushto moge da pritisnesh leko gurdata dokato suche bebeto , indukcia moslja che mu kazvat na tova i po tozi nach n kurmata sliza po -burzo nadolu. Probvaj i n e se otkazvaj , i az se tormozeh , no sum uporita.

 3. Хедра

  Йони, причината за недостиг на кърма може да е в много неща – бебето също е страна в процеса и ако то самото не суче достатъчно ефективно и добре, това саботира усилията или прави майката зависима изцяло от помпата за стимулиране на кърмата.

  Затова в такива ситуации е най-добре да се види какво се случва и дали няма и нещо при бебето, което да пречи нещата да се развиват добре, както и да разкажете как са тръгнали нещата от самото начало, за да се види дали не е имало още нещо, което да саботира усилията ви.

  Ако имате желание, можете да разкажете тук какво се случва с вас или да ми се обадите, или да потърсите някой от другите консултанти, който е най-близо до вас (горе под снимката има линкове към тази информация – Контакт с мен и Консултанти по градове). Нужно е да знам колко е голямо детето в момента, с какво тегло е родено, какво е наддаването досега по месеци, имаше ли нещо особено при раждането и има ли сега нещо друго около бебето, което да е по-различно. Важно е също така как са тръгнали първите дни, имало ли е бебето жълтеница, имала ли сте разранявания на зърната – изобщо има много неща, които трябва да се вземат предвид, за да се изясни защо се появяват такива проблеми при вас.

 4. йони

  аз съм със същия проблем. пробвах какво ли не – пшеница, овесени ядки, орехи, цедене след всяко кърмене, цедене и хранене два пъти през нощта, сън през деня … единственото, което малко ми увеличи кърмата е варен грах, но не знам дали не е просто съвпадение. Просто кърмата не ми стига за всяко хранене, а аз отказвам да й давам АМ и правя какви ли не комбинации, за да осигуря количеството кърма за деня. Последното, което съм решила да направя е домашно приготвена боза…Колики не сме имали изобщо, независимо какво ям – лекарката ни каза, че причината е, че детето не е лакомо.
  Ако някой е намерил разрешение на този проблем, моля пишете ми ionika@mail.bg

 5. Poli Buceva

  Искам да знам защо не ми достига кърмата, при положение,че съм упорита – давам на детето да суче колкото иска, понякога по 40-50 минути, а кърмата ми все не се увеличава толкова, че да задоволи ИЗЦЯЛО дневните му нужди. Ако има желаещи да ми отговорят – е-м адресът ми е pipilotabum@abv.bg
  ПП: Една лекарка ми каза, че е просто въпрос на физиология. Донякъде съм склонна да й вярвам.