Никотин-заместителна терапия по време на кърмене


Wendy Jones PhD MRPharmS.Community Pharmacist and Breastfeeding Supporter

the Breastfeeding Network.

Тази публикация има за цел да предостави непосредствена информация, но не може да замени съвета на медицински специалисти и консултанти по кърмене. Авторът на публикацията и Breastfeeding Network не поемат отговорност за начина, по който информацията може да бъде използвана.

По време на кърмене е по-безопасно да се използва никотин-заместителна терапия (НЗТ), отколкото да се пуши.

 • Продуктите, използвани при НЗТ, не са лицензирани за употреба при кърмачки. Това означава, че производителите не са включили такава употреба в лиценза, когато са пуснали продукта на пазара. Това не означава, че продуктът е вреден.
 • Бебетата са изложени на по-ниски нива никотин чрез НЗТ, отколкото при пушене. При пушене нивата на никотин в кръвта са 44ng/ml, а при НЗТ-лепенките – около 17ng/ml.
 • Чрез НЗТ се избягва излагането на бебето на ефекта от другите химични компоненти на цигарения дим.
 • Майките не трябва да използват НЗТ и да пушат! (бел.прев. – това може да доведе до опасно високи за бебето нива на никотин в кърмата!)
 • Лепенки, използвани по 24ч, може да предизвикат кошмарни сънища при майката, затова е препоръчително лепенката да се маха нощем, така че бебето да е изложено на по-ниски нива никотин по време на нощните хранения.
 • Продуктите за НЗТ не придават на млякото мирис на цигари.
 • Никотиновите дъвки предизвикват променливи нива на никотин в кръвта, докато лепенките поддържат постоянно, но по-ниско ниво. Ако се използват дъвки, е разумно да се дъвчат веднага след кърмене, за да се намали количеството, на което ще е изложено бебето. НЗТ-спрей за нос също предизвиква бързо покачване нивата на никотин и е препоръчително да се използва след кърмене.
 • Счита се, че продуктите за НЗТ излагат бебето на по-малка опасност в сравнение с ефекта от цигарите. НЗТ с подходяща подкрепа може да помогне на майката (а в идеалния случай – и на нейния партньор) да прекратят пушенето завинаги.

© Wendy Jones PhD MRPharmS and The Breastfeeding Network September 2002

www.breastfeedingnetwork.org.uk

3 responses to “Никотин-заместителна терапия по време на кърмене

 1. Наталинка

  Благодаря Хедра, информацията, която ми даде много ми помогна!

 2. Хедра

  Здравей, Наталинка 🙂

  Хубаво е, че се интересуваш за въздействието на цигарите върху кърмата – този въпрос често вълнува майките, а съвсем нерядко и техните роднини (често ми се случва да ми се обаждат притеснени баби и да задават въпроси за ефекта на пушенето от майката върху бебето).

  Първо искам много ясно да кажа, че всякакво пушене, вкл пасивното пушене на майката е вредно за бебето. Съединенията в цигарите са нискомолекулни и лесно преминават в кърмата, като също толкова лесно стигат до бебето. Никотинът е само едно от тях – има още много, които не само преминават в млякото, но и лепнат по кожата и косата на всеки, който е бил в контакт с цигарения дим.

  Никотинът намалява млякото на кърмачките, като ефектът им може да доведе до 30% по-ниско количество. Децата на майки-пушачки боледуват по-често от респираторни инфекции. Последните изследвания показват също, че чувствителността към никотина се изгражда у бебето – и вероятността детето да пропуши на по-голяма възраст, е много по-висока, когато е имало излагане на ефекта на цигарите в ранна възраст.

  Заради всички тези неща е важно майката да не пуши – или ако пуши, да прави съзнателни усилия все повече да намалява количеството на изпушените цигари. Тъй като кърменето има протективен ефект срещу респираторни заболявания, а спирането му обикновено означава, че жените продължават да пушат и дори увеличават изпушените цигари за деня, специалистите смятат, че от кърменето на майка-пушачка все още има ползи за детето и те надвишават рисковете, ако майката пуши минимално количество на ден.

  Колкото по-малко са изпушените цигари за деня, толкова по-добре – колкото повече наближават една кутия, толкова повече се губи ползата и се увеличава вредата за бебето, като над кутия цигари дневно се счита, че полза за детето вече няма и кърменето в тези ситуации повече вреди, отколкото помага.

  За да се намалят рисковете за детето при пушене на майката, е важно да се пуши непосредствено след кърмене и да се избягва да се слага бебето на гърда в следващите 2-3ч. Също така е изключително важно никога да не се пуши около детето и особено в неговата стая! Измиването на ръцете и лицето след пушене намалява досега на детето с веществата, които полепват по кожата.

  Още информация по въпроса можете да прочетете тук:
  http://www.bg-mamma.com/contents.php?id=686
  http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=903

 3. Наталинка

  Скъпа Хедра,
  има ли някъде материал, статия, изследване относно това за употребата на тютюн по време на кърмене, как повлиява кърмата-като вкус и мирис, количество и качество. Интересува ме много този въпрос. Има ли някаква допустима граница за консумацията на цигари, така както има за алкохола и телесното тегло на майката? Благодаря!