Проблеми с гърдите – запушени каналчета, мастит, абсцес и бучки


Проблеми с гърдите, част I – Запушено млечно каналче

Проблеми с гърдите, част II – Мастит

Проблеми с гърдите, част III – Абсцес

Проблеми с гърдите, част IV – Бучки в гърдите, изследвания и и интервенции по време на кърмене 

193 responses to “Проблеми с гърдите – запушени каналчета, мастит, абсцес и бучки

 1. Хедра

  Здравейте, Сверла!

  Минало е много време, откакто сте писала, така че не знам доколко въпросът ви все още е актуален…

  Не, честите запушвания не представляват някаква заплаха за вашето здраве, което не ги прави по-малко неприятни. Маститите също не са някаква сериозна здравословна опасност, макар че са изтощителни и много гадни.

  Въпросът е обаче защо се случват – трябва да се направи оценка на храненето, на това какво правите вие и детето и на факторите, които може да допринасят за такива проблеми. Определено има много неща, които могат да се направят за превенция на запушванията, но трябва внимателна оценка на ситуацията, за да се намерят точно подходящите за вас.

 2. Сверла

  Здравейте,аз кърмя от 3месеца вече,но през цялото време съм с постоянни проблеми.Почти всеки ден имам бучка някъде и често съм с температура.вече няколко пъти правя мастит с треска и зачервяване на кожата на гърдата която ме боли.Въпросът ми е -трябва ли да продължавам да се мъча,има ли шанс да се оправят нещата или е по-добре да се откажа?Дали положението е опасно за моето здраве.

 3. Хедра

  Здравейте, Плами!

  Не се тревожете, това е често срещано – особено ако сте пред цикъл.

  Опитайте да изцедите – едва ли ще излезе нещо повече от няколко капки, но това вероятно веднага ще ви облекчи. Най-удобно е под душа, топлото улеснява изцеждането и в тази ситуация 🙂

 4. Плами

  Хедра , здравей!

  Писах преди около месец под статията за отбиването – постепенно с малката стигнахме до отбиване.Нямаше почти никакъв стрес за нея , от който факт бях безумно щастлива.
  Днес вече е 10 ден откакто не се кърмим, понеже всичко стана постепенно, не усетих напрежение в гърдите, меки са и нямаше болка.
  Не съм се цедила.
  От вчера обаче усещам парене в дясната гърда, не е напрегната , но определено имам бодежи и пареща болка.
  Не знам как да процедирам при положение ,че няма какво да цедя / или поне така мисля. /
  Предполагам е запушен канал … Може ли да ми дадеш насоки ?

 5. Хедра

  Радвам се, че сте добре вече, Ирена 🙂

 6. Ирена Кирова

  Здравейте Хедра,
  Искам да ви благодаря за съвета. Бяхте напълно права. Още тогава се свързах с мамолог и той предписа двадесет минути преди кърмене да напоя тампони с окситоцин и да правя масаж. Както и след кърмене да нанасям ветеринарен гел Рефригеранс, за облекчаване на оттока. С много усилия, редовно сукане, цедене и масажи и компреси успях да овладея ситуацията. Оказа се, че бебето имаше стомашно неразположение – разпознахме по тъмно зеления цвят на изпражненията и най-вероятно не е изсуквало добре гърдите. Предполагам, че това е провокирало запушването. С ваша помощ и с пробиотик за бебето, нещата сега са нормализирани.
  Ценя много сайта ви и коментарите. Благодаря ви, че се отзовавате.
  Ирена

 7. Хедра

  Здравейте, Ирена!

  Съжалявам, че нямате подобрение. Имате ли температура – а някакви други признаци за влошаване? Зърното вероятно е подуто от необичайно многото сукане и изцеждане – слагайте студени компреси между кърменията, за да може да спада отока.

  За лекарски преглед вероятно ще трябва да отидете в някоя от големите болници и няма как да ви препоръчам конкретен лекар – предвид че са празници, преди вторник не мисля, че има друга алтернатива. Напълно разбирам колко притеснена и стресирана се чувствате – но имайте предвид, че и да отидете на лекар, при отсъствие на температура и други симптоми за остро възпаление ще ви кажат (или поне добрата мед. практика го изисква) точно същото нещо – да продължавате с компреси и цедене. Най-много да ви изпишат окситоцин за улесняване на потичането – просто няма друго, което да се ползва като медикаменти в ситуации, в които реално има само задръжка на мляко и няма инфекция. Тези симптоми обичайно са самоограничаващи се и минават сами за 24-48 ч с мерките, които прилагате – не бързайте да изпадате в паника, а просто продължавайте с това, което правите. След като няма Т, очевидно вършите добра работа и държите нещата под контрол.

  Вижте в тази статия (към края) компресите с рициново масло. Можете да ми се обадите по тел да обсъдим и някои други неща, които евентуално да правите междувременно.

 8. Ирена Кирова

  Бих искала да допълня, че и на другата гърда на същото място вече усещам болка и виждам леко зачервяване. Много ви благодаря предварително за съдействието.

 9. Ирена Кирова

  Здравейте Хедра, отново съм аз. Проблемът ми се задълбочава, защото вече не успявам да се изцедя. Цялото зърно е силно увеличено и напрегнато и дори и на ръка не успявам да изцедя нищо. Бебето трудно успява да го захапе също и много малко суче. Можете ли да ме насочите към специалист, към когото да се обърна незабавно? Предполагам, че и напрежението си оказва роля, защото съм силно притеснена. Изключително много ви благодаря за отзивчивостта и бързината, с която отговаряте.

 10. Хедра

  Здравейте, Ирена!

  Не бързайте да се тревожите – продължавайте с тези мерки (топъл компрес за 5-10 мин преди кърмене, започвайте кърменето от тази гърда и редувайте позите, след това можете да изцеждате с помпа докато бебето суче на другата – това задейства рефлекса на потичане и в двете гърди и ще помогне да изцеждате по-лесно). След кърменето – зелев компрес. Обичайно в рамките на 24 ч състоянието на гърдата се подобрява – няма да е престанала да ви боли напълно, но ще има ясна промяна и болката ще е основно при натиск (боли като натъртено), но не и когато седите спокойно. Започваме да се тревожим едва ако сте вдигнала Т над 39 градуса и вече 24 ч не се сваля – за момента си е само запушване и ще се справите!

 11. Ирена Кирова

  Здравейте Христина, пиша ви отново с молба за съвет. Днес усетих, че дясната ми гърда е силно втвърдена – долна дясна част, като при допир е много болезнена. Усеща се буца и тя е по протежение на гърдата. Пробвах да поставя бебето в различни пози, както и изцеждане с помпа – но за съжаление без успех и остава силно напрегнато и болезнено мястото. Опитах с топъл компрес и изцеждане на ръка, но не успях да постигна резултат. Нямам температура за момента. Можете ли да ме посъветвате какво друго мога да предприема за да отпуша каналчетата. Мисля, че са запушени, защото последните два дни се наложи да направя по-дълги паузи без изцеждане и цялата гърда беше много напрегната, но вчера се беше успокоила.
  Ще пробвам и съвета ви със зелеви листа, но не знам дали това ще е достатъчно, а се притеснявам, че всеки изминал час може да влоши проблема.
  Блаодаря ви, Ирена

 12. Хедра

  Здравейте!

  Надявам се проблемът да е отминал вече? За спешни ситуации като запушвания и мастити е най-добре да се обаждате направо по телефона – отговорите в блога се бавят по няколко дни (понякога и повече).

  Важно е да се адресира разраняването на гърдата, за което споменавате – защото в комбинация със запушването може да стане не само запушване, а доста неприятен мастит. Помощ от консултант за подобряване на поставянето и засукването може да е много полезна.

 13. Zdr,moje li nqkolko saveta.ednata mi garda puska prekaleno mn mlqko imalkata se davi naneq zatova q slagam na dr.obache tq e mn razranena imam mn mlqko ane iska da ozliza veche e stanala kato kamak imam ogromna buchka imn me boli se edno e natartena.izliza mlqko samo ot edno kanalche kapka po kapka,a malkata nemoje oshte da suche mn.shtot e na 20 dena.probvah vsichko ot kompresi do topli.dushove itn no ne pomaga .kakvo da pr.veche molq kajete ako imate nqkakvi saveti