Проблеми с гърдите – запушени каналчета, мастит, абсцес и бучки


Проблеми с гърдите, част I – Запушено млечно каналче

Проблеми с гърдите, част II – Мастит

Проблеми с гърдите, част III – Абсцес

Проблеми с гърдите, част IV – Бучки в гърдите, изследвания и и интервенции по време на кърмене 

Advertisements

193 responses to “Проблеми с гърдите – запушени каналчета, мастит, абсцес и бучки

 1. ох, извинявай, без да искам го изпратих наполовина 🙂 та, значи, поради разни причини стана така, че установихме следния режим – 6 хранения през 4 часа като около 3 – предимно нощните – са истинско кърмене, а останалите – през деня – изцеждане. Количеството изцедена кърма, която му давам е около 140 мл. Калоян наддава доста май – първият месец, когато беше на смесено хранене с преобладаваща кърма – 1500, втория – почти изцяло на кърма – 800, третия – само на кърма – 900 и сега четвъртия още не е мерен, но ми изглежда пак доста натежал.
  Иначе след кърмене не изцеждам, а когато изцеждам количеството варира между 80 и 160 мл. Давам му и двете гърди. През месеците, в които беше само на кърма, обаче, почти винаги се цедях два пъти за интервала от 4 часа с надеждата да ми остане малък резерв, защото ме беше страх дали за следващото хранене ще има достатъчно… В един момент се притесних дали пък с толкова често цедене не наранявам по някакъв начин гърдите си… Знам, че организацията на храненето не е никак перфектна, но наистина много се страхувах да не изчезне кърмата ми съвсем и така влезнах в някакъв кръг…

 2. Благодаря, Хедра! Поради разни причини и не на последно място объркването ми в началото, когато се оказа

 3. Хедра

  Здравей, Ина 🙂

  Страхотно си се справила с увеличаването на млякото и преминаването към хранене само с кърма 🙂 Гърдите ти явно много успешно отговарят на стимулацията и усърдно произвеждат 🙂

  Не можах да разбера как е организирано храненето при вас в момента – ти доизцеждаш ли се всеки път след бебето?

  Важно е да се уточнят тези неща, за да се види дали е необходимо някъде да се направят промени, за да не се стига до препълване на гърдите. Предвид че твоето детенце яде през 4 часа, това означава, че кърмата очевидно е в изобилни количества – след като успява да изяде толкова, че да му стигне за 4 ч (повечето кърмачета на тази възраст си продължават да ядат през около 2-2,5ч). Как наддава Калоян през това време?

  Искам да те успокоя, че е нормално да се получава препълване на гърдите, когато интервалите станат по-големи от обичайното – за щастие обаче гърдите бързо свикват с новия ритъм и обичайно този период на привикване не трае повече от седмица. Така че не се отчайвай – нещата ще се нагласят 🙂

  Сега разкажи по-подробно как е организирано храненето (едната или двете гърди), кога цедиш и какви количества изцеждаш, ако цедиш в добавка към сукането, за да видим какво по-конкретно може да се направи, така че да не се стига до запушвания.

 4. Хедра

  Здравей, Анна 🙂

  Това, което описваш, звучи като блистери от претриване – те болят много неприятно, а след спукването им обикновено остава нещо като раничка. На първо място в тази ситуация трябва да се адресира поставянето на бебето на гърда – твоето дете е вече големичко, така че вероятно не обръщаш много внимание на позата и поставянето и особено нощем, когато детето си засуква самичко и ти си в просъница, може да се случат такива претривания. Така че е много важно да внимаваш бебето да поема гърдата правилно, без да те пресмуква, без да се тегли със зърно в устата. Пускането от гърда също може да доведе до такива ранички, ако детето не отпуска вакуума и му изтегляш гърдата от устата със сила – важно е да пъхаш пръст между венците му, за да отпусне вакуума, преди да го свалиш.

  За щастие това не са възпаления, нито има някакъв бактериален причинител – така че не може да създадат проблеми на детето. Добре е обаче да се спукат (тогава болките намаляват) и оттам нататък да се третират като разранени зърна – изплакват се след кърмене, държат се на въздух поне за 10-15 мин след това да изсъхнат и не се ползват подложки за сутиена, за да може раничките да се държат сухи.

  Мисля, че е най-разумно утре да направите заедно с бебето една консултация при педиатъра – хем да види какво се случва с изхожданията на детето, хем да спука блистерчетата със стерилна игла и да ти каже какво още можеш да използваш за окончателното им излекуване.

 5. Хедра, здравей! Преди няколко месеца се обърнах към теб за съвет как да увелича кърмата си, така че да прекратя смесеното хранене. Успях и Калоян от около 2 месеца и половина (той е на 4) е само на кърма:) Сега отново те моля за помощ 🙂 Ситуацията накратко е такава – през изминалите месеци често се появяваха бучици – малки или по-големи – в гърдите ми; изчезваха сравнително бързо след по-често кърмене или изцеждане – предимно изцеждане, защото той си изгради доста твърд режим на хранене на 4 часа, а и имахме доста колики, така че ме беше страх да го храня по-често, за да не му натоварвам коремчето. Като цяло въпросните бучици се появяваха доста бързо почти винаги след по-дълъг интервал – досега не по-дълъг от 4 часа, много рядко 5. Имах проблем и с потичането на млякото от едната гърда – тази, която по принцип се пълни повече- който и до сега не е отминал напълно. От една седмица обаче той започна да закъснява с нощните си хранения и аз реших да се възползвам и да поспивам повече (все пак от 4 месеца и нещо нямам по-дълъг непрекъснат сън от 2-3 часа:)) В резултат от това отново се появиха бучки и потичането се влоши. Какво мога да направя в тази ситуация? Все пак не мога да се изцеждам още, да кажем, половин година на всеки 2 часа :(( А ме е страх, че ако започна да не изцеждам докрай, кърмата ми ще намалее и няма да му стига – тя и без това не е изобилна и има периоди, в които ако го храня с шише трябва да се изцеждам по три пъти, за да събера съответното количество. Какво би ме посъветвала да направя? Има ли начин да увелича интервала, без неприятни последици като бучки и драстично намаляване на кърмата? Благодаря предварително!

 6. Здравей, Хедра
  Отново прочетох статията която ми прати и започнах да си налагам зърното с лайка ,но не ми помага даже с ужас установих , че се е появил още един оток с прозрачна течност на зърното.Много ме боли какво да правя и да и давам да суче и да се цедя все много боли , нали няма нищо да и стане на малката де не и се предаде нещо от мен. Притеснявам се да не спадне производството на кърмата на тази гърда.Дано не съм станала вече досадна с този мой пропблем но разчитам много на твоето мнение тъй като се сблъскваш с много и различни ситуации при кърменето а нали знаеш не питай старило а питай патило. И малката от няколко дена ака зело и слузесто с черни власинки, няма температура и това ме до ошашва съвсем. Лек ден.

 7. Хедра

  Здравейте, Деси 🙂

  Достинекс може да ви бъде предписан от гинеколога ви, от джипито или от специалист-мамолог. Тъй като споменавате, че от бромокриптина се чувствате зле, вероятно ще ви бъде интересна информацията, че няма никаква причина, която да налага да взимате лекарства, за да спрете кърмата. Това може да се случи безопасно и сравнително бързо и със съвсем естествени методи.

  Ако искате да опитате, можете да действате по този начин:

  1. Спирате изцеждането на гърдите (с лекарствата биха ви казали да направите същото) и оттам нататък се водите само по това как си усещате гърдите. В момента, в който усетите, че стават твърде напрегнати, твърди и започва да ви става некомфортно, изцеждате съвсем малко, колкото да се облекчи усещането, но БЕЗ да се изпразват гърдите. Можете да повтаряте това колкото пъти се налага през деня, за да се чувствате комфортно. Обикновено с всеки изминал ден се налага все по-рядко и по-малко да изцеждате – затова не давам никакви часови и времеви рамки, водете се просто от начина, по който си усещате гърдите.

  2. Ако искате да подпомогнете процеса, можете да пиете чай от салвия (градински чай) – продава се във всяка аптека. Приготвяте си сутринта 2 ч.ч., като спазвате указанията за съотношение билка:вода, дадени на пакетчето – но заливате билката и я оставяте да кисне в горещата вода поне 20-30 мин, преди да я прецедите, за да получите инфузия, а не просто чай. Получената инфузия може да си подсладите на вкус и се пие на глътки през целия ден, като целта е до вечерта да я изпиете. Това се прави 3-4 дни (обикновено не се налага повече – дотогава най-често кърмата намалява почти до спиране).

  3. За да облекчите напрежението и подуването на гърдите, можете да слагате студен компрес за колкото време ви е приятно. За целта можете да използвате обикновено пликче за лед, от тези, които правят ледчета на формички. Като замръзне водата в него, го увивате в тънка кърпа и го използвате като компрес върху гърдите – а като започне да се разтопява, връщате обратно във фризера и така можете да го ползвате многократно.

  4. Зелевите компреси (измито и намачкано листо от прясно зеле) помагат не само гърдите да не се препълват, но ако се използват по-продължително (повече от 48ч непрекъснато), също намаляват кърмата. За нещастие зелето мирише неприятно, като се нагрее от топлината на тялото и може да не ви е приятно да го носите през деня, но можете да го слагате вечер и през нощта.

  5. Няма никаква нужда да ограничавате драстично течностите и/ли храната, докато трае отбиването. Пийте си колкото ви се пие. Важно е обаче да носите добре прилягащ и добре поддържащ гърдите сутиен, за да ви е по-комфортно.

  Това са нормални естествени начини и средства за отбиване, които се използват с успех от много майки. С тях в продължение на около седмица кърмата ще спре толкова успешно, колкото и с лекарства – без да сте приемала медикаменти и без да сте изложена на странични ефекти.

  Важно е да знаете няколко неща – при стискане от гърдите ще се появяват по няколко капки в продължение на много месеци, обикновено 6-12 месеца (може и доста по-дълго от това при някои жени). Това НЕ е проблем и не изисква прием на лекарства.

  Около овулация и менструация някои жени усещат напрежение в гърдите в първите няколко месеца след отбиване и може даже да им се наложи да изцедят за облекчение (обикновено не се изцежда нищо повече от няколко капки, но и това облекчава).

 8. Деси

  Здравейте, не знам към кого или към какъв специалист да се обърна… Кърмих детето си до преди две седмици (вече е на 1г. и 2м.). Но продължавам да си изцеждам кърмата, тъй като ми предписаха Бромокриптин за спиране на кърмата, а на мен тези хапчета не ми понасят… Ходих при личния си лекар да ми предпише Достинекс, но тя не беше запозната с лекарството и ме помоли за време, в което да се консултира с друг лекар, за да ми даде отговор. А докато чакам това да стане, започнаха да ми се появяват бучици (колко грахчета) в гърдите. Сега не знам какво да правя, за да ги премахна. Моля да ми кажете как да ги третирам, за да изчезнат бучиците. Към какъв специалист да се обърна, за да получа адекватен отговор на въпросите си?
  Благодаря предварително за отговора…
  Поздрави, Деси!

 9. Алекс

  Благодаря Ви за бързия и изчерпателен отговор!Наистина се надявам бързо да се оправя и тоа да не се повтаря!

 10. Хедра

  Здравейте, Алекс 🙂

  Чудесно сте се справила със запушването (това, което описвате, е обикновено запушване на каналче, което не е прераснало в мастит). Би трябвало до утре болките вече да са отминали почти напълно 🙂 Това, че вече не вдигате Т, е много добре и означава, че нещата се оправят.

  Мястото ще ви боли като натъртено при пипане вероятно още около седмица и уплътнението също ще изчезне постепенно, няма да мине за 1-2 дни, а се разсейва бавничко в рамките на 7-10 дена.

  Хубаво ще е да продължавате с мерките, които взимате, още 1-2 дни, докато се почувствате съвсем добре и престане да ви дразни при движение остатъчната болка.

  Следете мястото за подновяване на симптомите – ако се случи такова нещо в близките дни, тогава вече трябва да се обърнете към лекар за лечение.

  Само за информация, тъй като не вярвам при вас да се стигне до там, понеже проблемът отминава – дори да се налага антибиотично лечение за мастит, кърменето НЕ се прекъсва. Напротив, препоръките са бебето да продължава да се кърми максимално често от засегнатата гърда, за да може да се отстранява мляко от нея и да не стане по-зле положението. Антибиотиците, използвани за лечение на мастит при майката, са обикновени пеницилинови антибиотици или цефалоспорини, които са най-често използваните антибиотици и за лечение на бебета. Затова няма никаква причина кърменето да се прекъсва 🙂

 11. Алекс

  Здравейте Хедра.
  Имам проблем с едната гърда, бебето ми е на 2 мес.и го кърмя безпроблемно досега-но от 2 дни усетих болка в горната част над зърното.Усещам го като голямо уплътнено и леко втвърдено място.Първия ден започнах да вдигам температура-38 градуса, не постоянно обаче, също и втрисане.Вечерта сложих зелев лист и като че ли болката малко отмина, но не на цяло, също така изцеждам след кърмене и между кърменията слагам студени компреси.Днес само един път вдигнах температура 37, болката не е отминала нацяло, дори при движение на ръката усещам болка в гърдата, при кърмене също.
  До колко време би трябвало да отмине тази болка ако не е нещо сериозно?
  И ако този отток не се разнесе какви мерки да предприема?
  Още първия ден направих консултация с хирург, но не ми беше обяснено нищо- от къде вдигам тази температура, според него нямало съмнения за мастит.За това търся и друго мнение, да не би да е станала някаква инфекция и ако е така сигурно трябва да пия антибиотик и да прекъсна временно кърменето?
  Ще Ви бъда много благодарна ако ме посъветвате какво да направя.

 12. Боряна

  Благодаря, Хедра
  днес съм малко по добре, мисля, че благодарение на зелевия лист – вечерта пренощувах с него и тази сутрин успях да изцедя 60 мл, но само от 2 каналчета. Ще продължавам с топлите душове и компреси. Благодаря! 🙂

 13. Хедра

  Здравейте, Боряна 🙂

  Запушванията са неприятно и болезнено нещо – а понякога помпата не успява да свърши добре работата.

  Това, което бих ви предложила, е да опитате техниките за стимулиране рефлекса на потичане и изцеждането на ръка (особено ако има някой, който може да дойде да ви изцеди на място) – можете да ги видите тук:
  https://xedra.wordpress.com/2009/05/09/handexpression/

  Другата техника е тази за омекотяване на ареолата и стимулиране на потичането – можете да я видите на филмче ето тук (тъй като зарежда направо клипчето, може да зарежда по-бавно):
  http://www.drjacknewman.com/video/RPS%20by%20mother,%20with%20guidance-1.wmv

  Отделно е важно да си продължавате с останалите мерки по този начин:

  1. Топъл влажен компрес за 10 мин преди изцеждане
  2. Омекотяване на ареолата, масажите (без да натискате силно гърдата!) и техниките за стимулиране на потичането в продължение на 3-5 мин
  3. Ако млякото не потича, започвайте изцеждането първо от здравата гърда, докато млякото от нея потече – и в този момент се прехвърлете да цедите болната
  4. Прехвърляйте изцеждането ту на едната, ту на другата гърда колкото пъти е нужно
  5. След изцеждането сложете студен компрес за 10-15 мин или колкото ви е приятно
  6. След това сложете зелев компрес и останете така до следващото изцеждане, което да е не по-късно от 2 ч след края на тази поредица от мерки

  Би трябвало с тези мерки за около 24 ч нещата да се подобрят значително (ако не са се оправили вече тази нощ?). Ако няма промяна и ако започнете да вдигате Т над 39 градуса за повече от 24 ч, ще е нужно да се свържете с лекар за назначаване на лечение.

  Пишете пак как сте 🙂

 14. Боряна

  Здравейте, Хедра
  Моето детенце е на 6 месеца и е изцяло на кърма, но от два месеца е на изцедена кърма. И така изцеждам и го храня. Вчера не можах да изцедя добре едната си гърда-просто не пускаше нищо /цедя се с помпа на Авент/. Днес положението е съвсем зле- гърдата ми е препълнена, цедя се, но не мога да изкарам и капка. Много е болезнено. Моля ви за съвет какво да правя. Пробвах с горещ душ и топли компреси, също така и зелев лист, правих и масажи, цял ден съм с помпата, но за целия ден изкарах около 15 мл. Много ви моля за помощ.

 15. Хедра

  Здравейте пак, Севда 🙂

  Чудесно сте се справила – супер е, че запушването вече се е разкарало. Мястото ще е чувствително като натъртено още няколко дни и уплътнението на това място бавно ще се разкарва, вероятно ще го усещате още поне седмица при натиск.

  Напълно е възможно разреждането на кърменията да е станало причина за запушването – понякога причина може да стане и неволен удар от страна на детето. Добре е да се наблюдавате и ако усетите напрежение и препълване, да изцеждате мъничко до облекчение – гърдите бързо ще се нагодят към променения ритъм, но все пак им трябва малко време.

 16. Севда

  Благодаря ви за своевременната ви намеса. Снощи преди лягане си сложих зелев лист на гърдата и когато малкия се събуди към 23,00 ч. за нощното хранене му предложих първо от тази гърда. Бях толкова изморена и унесена, че не разбрах как се отпуши млечната жлеза. След известно време я проверих и не можех да повярвам, че я няма бучката. Бях безкрайно щастлива. Но мястото си остана все още болезнено и зачервено което постепенно все още се успокоява. На никой не го пожелавам това.
  Предполагам, че зелевият лист е помогнал, защото усещах затопляне на това място.
  Има ли вероятност след време пак да се случи това нещо? Синът ми е много нетърпелив да стои на гърдата ми, защото млякото бавно потича и все нервничи и не иска да суче, ако го сложа на скута ми или се върти, като кебапче в леглото, ако сме легнали. Опитвала съм се да правя компресия на гърдата докато суче, но винаги се отдръпва. Ако сме навън прескачаме хранене или все си прекъсва сученето за да се оглежда. Предполагам не изпразва гърдата ми докрай и гърдите ми се препълват и от прескочените хранения щом се е получило това запушване. Ще се постарая това да не се повтаря и ви благодаря още веднъж.

 17. Хедра

  Здравейте, Севда 🙂

  Тази ситуация е много неприятна, макар и доста често срещана. За щастие обичайно се оправя с прости мерки.

  Вие знаете вече някои от нещата, които се използват. Хайде опитайте по този начин на ВСЯКО кърмене:

  1. Топъл влажен компрес или обливане с колкото можете по-топличка вода от душа за няколко минути преди да дадете на бебето да суче. Предлагате първо тази гърда, като докато бебето суче, вие масажирате от мястото над бучката по посока към зърното.

  2. Опитайте да смените позата на бебето с такава, при която брадичката му се пада върху бучката – ако не се сещате как да стане това, можете просто да сложите бебето легнало по гръб на леглото и вие да сте на 4 крака над него, така че да можете по-лесно да му подадете гърдата така, че брадата да е към болезненото място

  3. Между кърменията можете да ползвате компреси от зелеви листа (измито и намачкано листо от обикновено зелено зеле се налага върху мястото и се сменя при увяхване или при следващо кърмене – според това кое се случва първо във времето). Ако нямате под ръка в момента зеле, можете да слагате студен компрес – пликчетата за лед, които правят формички, може да са много удобни. Просто пълните, замразявате и след това увивате в тънка кърпа и слагате върху проблемното място, за да намали болката и отока – може да седи колкото дълго ви е приятно.

  4. Добре е да масажирате внимателно (без да натискате самата бучка!) гърдата и да доизцеждате след кърмене проблемната гърда, докато бучката се разнесе.

  Има хомеопатични средства, които може да се използват в такива ситуации и няма да са проблем за алергията на бебето, така че ако имате хомеопат, с който работите, можете да му се обадите и да го попитате какво ще ви препоръча. Медикаменти от класическата медицина срещу запушвания няма – само за лечение на мастит, което вече е друга ситуация.

  Пишете утре да кажете как сте или ми се обадете направо по телефона, ако искате (няма проблем, че е неделя) – тези ситуации обичайно се преодоляват без използване на медикаменти, но е важно (а и аз предпочитам) развитието на нещата да се следи отблизо, за да може и двете да сме спокойни, че всичко върви в правилната посока 🙂

 18. Севда

  Здравейте,

  Имам проблем с една от гърдите. Кърмя вече от 10 месеца, но вчера следобед за първи път усетих при напипване лека подутина на дясната гърда,която остава и след кърмене. Тази подутина започна да расте и сега на следващия ден стана голяма,почти колкото лимон. Предполагам е запушено каналче. Отвън на зърното не забелязвам бели точки. Сега мястото е зачервено,твърдо и болезнено. Усещам леко втрисане и отпадналост.
  Опитвам се първо да предложа от тази гърда при кърмене. Правя масаж на гърдата под душа с топла вода вечер,опитвам се да се изсеждам с помпа за гърди, но няма резултат. Страхувам се да не се възпали мястото.
  Въпросите ми са по колко пъти дневно да правя опити с масажи и компреси. Студени ли да бъдат или топли. Ние сме на кърмене на поискване, кърмим се почти през час и ми е трудно да преценя, кога предварително да си сложа напр.топъл компрес. Може ли с хомеопатични средства да се предотврати възпаланието и да се отпуши по бързо каналчето с някакъв медикамент, но без да навреди на алергичното ми бебе? Имам чувството, че тази буца непрекъснато нараства и че никога няма да се отпуши. Притеснявам се какво ли ще е състоянието ми утре?
  Надявам се да ми отговорите и съветите ви да ми помогнат по бързо да разреша проблема.

 19. Хедра

  Здравейте, Деси 🙂

  Чудесно е, че проблемите с гърдите не са ви спрели да продължите да кърмите вашето бебче – от опит знам колко болезнено и неприятно може да бъде кърменето с разранени зърна, така че знам, че никак не ви е лесно.

  Мисля, че това, което има на тази гърда, не е разраняване или запушване, а едно друго състояние (което за щастие е преодолимо с прости мерки) – но ще ми е нужна още малко информация, за да мога да кажа с по-голяма доза сигурност.

  Кога точно ви боли зърното – при засукване или по-скоро след кърмене и между храненията? В коя част на гърдата е най-силната болка – зърното и къде върху него) или усещате болките и навътре в гърдата? Как бихте описали болките – парещи, пронизващи, на приливи?

  А тези бели точици, които наблюдавате, дали са точно точици или нещо като бяла ивичка или обзцветяване на определен участък от зърното, след като бебето го пусне? Можете ли да кажете дали зърното е с променена форма (и каква) след като излезе от устата на бебето?

  Забелязвали ли сте дали болките в тази гърда се провокират и от неща извън кърменето – напр. когато сте на студено (при излизане от банята или когато отидете в хладилната част на супермаркет)?

  Докато уточняваме тези неща, искате ли да опитате няколко неща:

  Първото е да смените позата на кърмене на тази гърда, напр. да пробвате да кърмите в страничната (футболна) поза, ако досега сте използвала обикновената поза.

  Второто – ако болката е в самото начало на кърменето, първо да дадете на бебето да засуче от здравата гърда и да го преместите на болящата след потичането на млякото.

  Третото – да опитате да сложите върху зърното нещо топло и сухо (напр. торбичка или детско чорапче, напълнено с морска сол и затоплено в микровълнова или обикновена фурна или просто върху парното до приятна температура) непосредствено след като бебето се пусне от гърдата и при нужда пак, когато усетите болки.

 20. Деси

  Здравейте,
  Имам проблем с една от гърдите се и искренно се надявам да успеет да ми даде някакъв съвет.
  Кърмя от 2 месеца. Отначало имах болезнени зърна, което смятам че е нещо нормално. След време при кърмене от едната гърда стана нормална,не изпитвах никаква болка, а болезнеността при другата остана. Предложих че е временно и чаках да отмине и тази болка. Обаче тя продължава и вече се притеснявам да няма нещо сериозно. Нямам температура,болезнени или твърди участъци. Не нося тесни дрехи за да не я притискат. Болезнеността в зърното е ужасна. Заради нея дори често отказвам да я слагам да суче от тази гърда. След кърмене имам бели точици на зърното както е описано при запушване на млечни каналчета. Опитвам се да я слагам вече по-често за да изтегли ако има застояло мляко,но болките не намаляват.
  Моля ви дайте ми някакъв съвет как да процедирам за да се нормализира положението и с тази ми гърда. Не знам дали да я слагам често или пък по-рядко че да ми почива разраненото зърно.