Необходимо ли е да се изцеждам след всяко кърмене?


Изцеждането на гърдите след кърмене не може да е процедура, която е постоянно необходима. Кърмещата майка, като всеки бозайник, е така съдадена, че производството на мляко да отговаря на нуждите на бебето. Организмът й не е програмиран за производство на излишно количество мляко точно както и организмът на всяко друго млекопитаещо. Кое животно в дивата природа се изцежда след кърмене на малкото? Някои животни специално биват доени от човека, за да ползва млякото им, но това не е нормалният случай.

Предразсъдъците, свързани с кърменето, които са се създали през 20-ти век, заставят жените собственоръчно да се изцеждат…

 

Защо съществува препоръката за изцеждане след кърмене?

Тази препоръка е действително необходима, ако броят кърмения е ограничен. Ако жената кърми бебето 6 пъти дневно и не изцежда остатъка от млякото, тя действително може да остане без кърма много бързо. Бебето – особено в началото на сукателната си кариера – не изсуква еднакво количество мляко през равни промеждутъци от време (впрочем то никога не прави така…). В гърдите почти винаги остава мляко. При редки кърмения и постоянно оставащо в гърдите мляко в ендокринната ситема на жената постъпва сигнал, че млякото се образува в излишък и че не са нужни такива количества от него.

В естествени условия бебето никога не иска да суче 6 пъти дневно през равни интервали. То може да иска гърдата сравнително рядко през първата седмица от живота си, но от втората седмица тази потребност се провява по-често от 6-8 пъти на денонощие. Потребността от сучене при бебето не е свързана само с чувството за глад. То просто иска да суче в отговор на някакъв свой дискомфорт, опитва се по този начин да се избави от него, незовисимо от какво е предизвикан – чувство на глад или желание да заспи. В естествени условия бебето суче на поискване, което е доста често. За стотици хиляди, даже милиони години еволюция ендокринната система на бозайниците е привикнала да изработва достатъчно количество мляко при честа стимулация на млечните жлези чрез сукане – както се получава при кърменето на поискване. В този случай бебето постоянно изсуква неголеми порции мляко и не се получава продължително натрупване на мляко в гърдите. При кърменето на поискване бебето суче в течение на около 3 часа от едната гърда, за това време я изсуква и се прехвърля на другата. Ако бебето се храни на режим, гърдата трябва да чака 6-7 часа до следващото сучене, а тя изобщо не е била създадена за такова натрупване на мляко. И организмът на жената си прави извода, че млякото не е необходимо…

При кърменето на поискване при майката лактацията се стабилизира доста бързо и млякото се образува според потребностите на бебето, без излишък или недостиг. Изцеждането е просто ненужно. То е и невъзможно чисто технически, тъй като бебето рядко суче по-малко от 12 пъти в денонощието. Има майки, които въпреки това се опитват да се изцеждат след кърмене, дори когато кърмят на поискване. Обикновено това изтощително занимание бързо им омръзва, но понякога, за нещастие, по този начин допускат да започне изработката на прекомерно количество мляко – хиперлактация. Енодкринната ситема започва да произвежда мляко по потребностите на много лакомо бебе или близнаци, т.е. продължава да работи на принципа мляко според потребностите.

 

Но все пак понякога има нужда от изцеждане. Затова всяка жена трябва да умее да изцежда.

Кога е действително необходимо изцеждането?

 • За поддържане на лактацията, ако майката и бебето са разделени по някакви причини. Редовното изцеждане може да поддържа лактацията сравнително дълго време. Желателно е в такава ситуация изцеждането да става 6-8 пъти дневно, всяка гърда по 10-15 минути. Или поне толкова често, колкото позволяват обстоятелствата.

 • Ако се налага майката да се отдели от бебето и иска да му остави мляко за времето на отсъствието си.

 • Ако при майката се стигне до запушване на каналче на млечната жлеза, предизвикано от мастна капчица или пресечено мляко. Необходимо е запушването да бъде преодоляно и чрез изцеждане, ако бебето не успее да го изсуче.

 • При идването на преходното мляко 3-5 дена след раждането. По това време повечето майки още се намират в родилния дом и биват съветвани да се изцеждат до последната капка, иначе ще получат мастит. Така често се стига до хиперлактация – образуване на излишно количество мляко. В тази ситуация НЕ ТРЯБВА да се изцежда всичко без остатък!

Нормално млякото идва в по-голямо количество, отколкото е нужно за бебето и илишъкът трябва да бъде спрян. Затова точно по време на идване на млякото не трябва да се изцежда без остатък! Веществата, подаващи сигнал, че млякото се образува в излишък, се появяват в напълнената гърда след около час. Ако изцедите всичкото мляко по-рано, то отново ще се образува в същото прекомерно количество.

При активното идване на млякото трябва да слагате бебето на гърда толкова често, колкото то иска, а също и когато то не е поискало, но майката усеща, че млякото трябва да бъде изсукано. И само в случай, че бебето изобщо отказва да суче – например когато е дълбоко заспало – а при майката се появи неприятно усещане, може да се изцеждат гърдите докато се почувства облекчение. Нормално потребността от такова изцеждане не е по-честа от 1-3 пъти дневно в течение на няколко дни.

Препълването на гърдите може да съпровожда и идването на зрялото мляко към 7-18 ден след раждането. Действа се точно по същия начин.

 

Лилия Казакова, консултант по кърмене към Московската обществена група за подкрепа на кърменето „Майки за кърменето“

Advertisements

17 responses to “Необходимо ли е да се изцеждам след всяко кърмене?

 1. Хедра

  Здравейте отново, Алин!

  Съжалявам, че се е стигнало до проблеми – Аугментинът е антибиотик и ще се бори с инфекцията, която се е развила в гърдата вследствие на застоя на мляко (и особено ако имате малки ранички, през които може да влязат бактерии навътре). Когато възпалителният отговор поотслабне заради антибиотика – обикновено след 24-48ч нещата с амного по-добре, тогава и гърдата ще поомекне и ще започне да се цеди доста по-лесно.

  Дотогава е важно да продължавате да се опитвате да кърмите и да изцеждате по същия начин – слагате бебето винаги първо на болната гърда да суче, после доизцеждате след него колкото успеете. Можете да слагате също така и компрес от зелево листо върху болезнения участък – измито и намачкано листо от обикновено прясно зеле, като го сменяте на всяко кърмене. Зелето помага бързо да се разнесе отока и по принцип е много ефективна първа помощ още при първи признаци на запушване.

  Болката, която усещате в другата гърда, вероятно е заради разраняването, което се е получило. Опитвайте леко да изтеглите и оформите зърното с пръсти преди кърменето и не позволявайте на бебето да го пресмуква и предъвква в устата си при засукването, защото това го наранява, а отворените ранички са врата за инфекции и възпаления.

  Искате ли да погледнете тази статия, където има описание как да поставяте бебето и как да се грижите за разранените зърна:
  https://xedra.wordpress.com/2009/09/22/sorenipples/

  Пишете пак как сте – а ако проблемът с разраняването на зърната не се оправи за 1-2 дни, можете да се свържете с някой от нашите консултанти, който е най-близо до вас – https://xedra.wordpress.com/consultants/. Консултантката може да ви види на място и да ви покаже как да поставяте бебето на гърда, за да няма проблеми.

 2. Алин

  Здравейте отново и благодаря за отговора. Явно сте били права за лявата гърда, защото в момента е мн мека и всичко е наред с нея. Възникна обаче проблем с дясната, който много ме притеснява. Преди 2 дни усетих втърдявания и леко зачервяване. В същото време започнах да вдигам и температура (между 38 и 40 градуса). Пия парацетамол, а днес гинеколожката ми предписа и Аугментум (той ще помогне ли по някакъв начин за отпушването на каналите????). По отношение на гърдата – пробвах различни методи, за да я отпуша каналчетата и да намаля подуването, но явно не успявам. Правя горещи компреси комбинирани с масажни движения; старая се да изцеждам редовно; давам да суче първите 5мин от засегнатата гърда; две нощи спах с компрес от зелеви листа. Явно обаче нещо не правя както трябва, защото тази вечер усещам една голяма твърда бучка, болезнена, и зачервяването се е увеличило като площ. Трябва да отбележа също, че не успявам да изцедя голямо количество от засегнатата гърда – при половин час цеден максималното кол-во е 20мл. Тази вечер дадох на малкия да суче от въпросната гърда и той се храни почти един час. Усещах че дърпа, но не го чувах ясно да преглъща. В крайна сметка го преместих на другата гърда, засука добре и се чуваше ясно как гълта и след 15мин заспа. Възможно ли да не е успявал да изсмуче мляко? Пробвах да изцедя засегнатата гърда след него, но кол-вото не беше повече от супена лъжица. Имам нужда от съвет какво да направя, за да успея да изцедя тази гърда. Започвам да се отчайвам и да се притеснявам, че ще се стигне до по-сериозни проблеми, ако не взема спешни мерки. Иначе бебето се храни добре, памперсите са пълни.
  И още един въпрос – от тази вечер усещам болка в лявата гърда(здравата), която започва от към подмишницата и стига до зърното (по протежение на вената). Каква може да е причината? Самата гърда е мека, няма бучки или други проблеми, освен зърното, което е малко наранено, защото не беше изпъкнало. Но няма кръв или по-сериозни рани.
  Разчитам много на вашето съдействие и предварително благодаря.

 3. Хедра

  Здравейте, Алин – и честито бебенце 🙂

  Първите дни действително всичко изглежда много объркващо, а и бебето се променя всеки ден, така че е трудно човек да се ориентира какво да прави.

  Добре правите, че се ориентирате по бебето – като го оставяте на първата гърда да суче колкото дълго поиска, докато заспи или самичко се пусне, ще можете да се водите по него. Ако се събуди след 10-15 мин и иска отново да суче, можете да му предложите втората гърда (независимо че в първата все още има мляко – ако е забележимо омекнала и олекнала след храненето, предложете втората; ако първата е доста напрегната и пълна, тогава може да е разумно да го върнете пак на нея и да следите внимателно дали бебето преглъща на гърдата, като му помагате с леко притискане на гърдата, ако е нужно). Как са памперсите на бебето и колко пъти ака за 24ч? Това ви е най-добрият показател, че всичко върви добре.

  Не е нужно да се доизцеждате след кърмене, ако гърдата, на която бебето е сукало, е спокойна и я чувствате комфортно и другата не е прекомерно препълнена. Ако неизползваната гърда много се препълва между храненията и спонтанното потичане, докато бебето суче на другата, не я облекчава (има се предвид да си е пълна, но не да боли и да е много твърда и некомфортна), тогава можете да изцеждате по малко от нея, за да ви поотпусне – но без да я изпразвате напълно.

  Твърдите места по гърдата около мищниците са местата, където има най-голямо струпване на жлезиста тъкан – каквото и да правите, там винаги ще се усещат твърди жилести образувания – това е просто жлезата. Не е нужно да ми малтретирате и постоянно да сте с компреси – следете просто дали има промяна в усещането на това място след кърмене. Най-често преди кърмене се усеща като твърда „плочка“ под кожата, гладко и твърдо, а след кърмене е поомекнало и се различават отделни „жилки“ и бабунки. Ако това е, което усещате, значи всичко е наред. Запушванията няма как да не ги познаете – те болят изключително неприятно, дори да не ги пипате, и са ясно различни от обичайното препълване като усещане. От това, което описвате, при вас няма подобно нещо.

  Чудесно сте се ориентирала и за нощното кърмене – 8ч без хранене е твърде дълъг период за едно новородено бебе. Най-разумното нещо е да си храните бебето всеки път, когато поиска, независимо дали е през деня или през нощта. Вашето бебе е голямо и силно, вие си имате много мляко – така че сама ще видите, че вероятно след първия месец той сам ще си нагоди една по-дълга пауза. Докато детето се буди, значи си има нужда от храненето 🙂

 4. Алин

  Здравейте,
  имам бебенце на 5 дни; роди се 4.1кг. Храним се само с кърма средно на 3ч. Имам достатъчно кърма и процедирам по схемата едно хранене – една гърда. Бебето се наяжда и даже ми остава кърма. Имам няколко въпроса и се надявам да можете да помогнете. Започвам да изпадам в паника…..
  Нужно ли е да доизцеждам след всяко хранене и колко да доизцеждам?
  На лявата гърда в областта към мишницата усещам твърдост от около 2 дни – правя масажи, горещи компреси и доизцеждам, но май има и лека болка вече при натиск. Какво още да направя и нужно ли е да търся помощ?
  Третият ми въпрос е свързан с нощното кърмене – чувам различни мнения и не мога да преценя кое е най-доброто за бебето. Лично на мен некърмене между 22 и 6 ми се струва много дълъг период за новородено. Вие какво ще кажете?
  Благодаря ви предварително.

 5. Хедра

  Здравейте, Елена 🙂

  Чудесно е, че така упорито се борите да кърмите вашето бебенце. За щастие то е още съвсем мъничко, така че ще е по-лесно да върнете нещата в нормалните граници 🙂

  Питате как да оптимизирате изцеждането, за да се увеличи количеството кърма. Важно е гърдите да се изпразват често – това е сигналът, който те очакват, за да увеличат производството. Едно здраво доносено бебе суче 8-12 пъти за 24ч, като повечето деца изпразват и двете гърди – така че можете да се придържате към този ритъм. Това означава изцеждане всеки път и на двете гърди приблизително през 2-2,5 ч през деня и на 3-4 часа през нощта (като под нощ се разбира времето между 11-12 вечерта и 6-7 сутринта). Подробно описание на това как да си помагате за оптимизиране на изцеждането можете да видите тук:
  https://xedra.wordpress.com/2009/11/14/premie/

  Струва ми се, че би било полезно да се види на място какво се случва със сукането на вашето бебче и някой да ви помогне да го поставяте на гърда и да го научите да суче – ако искате, можете да погледнете направо тук координатите на нашите консултанти и да се обадите на този, който е най-близо до вас, за да уговорите домашно посещение:
  https://xedra.wordpress.com/consultants/

  Междувременно искате ли да опитате няколко неща, за да видите дали това ще помогне бебето да засуче:

  Когато вече е минал около час и половина от последното хранене, да си облечете риза и жилетка и да ги разкопчаете до долу така, че гърдите ви да са съвсем голи. След това вземете и разсъблечете бебчето (да е само по памперс и чорапки на крачетата) и го слагате на голо между гърдите ви. Отгоре можете да го завиете с одеало и с краищата на ризата и жилетката – и си сядате така на удобно за вас място, където можете да сте леко облегната назад, така че тялото ви да поддържа бебето и то да си лежи така и да си спи между гърдите ви. В това време вие можете да си гледате телевизия, да четете, въобще да правите каквото искате – не е необходимо непременно да гледате детето или да се занимавате с него. Вероятно ще установите, че след известно време бебето започва да се намества, да си движи главичката, да търси с устичка по кожата ви. Важно е в тези моменти да не го насочвате вие към гърдата, а само да го придържате лекичко и да му позволите то самичко да си я намери. В тези моменти бебетата примрънкват, издават едни резки звуци, приплакват, смучат си ръчичките – това е нормално и не означава, че детето се ядосва или че не иска гърдата. Напротив – това е част от „танцът на храненето“ – от цялата каскада движения, с които едно бебе самичко стига до гърдата. Цялата тази работа отнема време – може да отнеме половин час и дори повече понякога. Вие можете да говорите на бебето, да го насърчавате с думи, да поддържате телцето и вратлето му (не главата! – вратлето отзад) и лекичко да му помогнете, когато се „хвърли“ към едната гърда. Когато бебето се намести вече в положение като за кърмене, важно е да изтеглите телцето му така, че главичката му да се пада почти между гърдите ви, брадичката му да е забита плътно в гърдата, а зърното да се пада върху горната му устна – от това положение детето може добре да засуче самичко, дори без да му помагате.

  Контактът кожа до кожа и позволяването на бебето самичко да извърви цялата поредица от движения, които да го доведат до гърдата и сукането, обикновено са изключително ефективен начин да се придумат несучещите бебета да засучат. Необходимо е търпение и потискане на желанието просто да заведете бебето до гърдата и да го слагате да суче – затова този подход често се получава най-добре, ако има някой до вас, който да ви окуражава и да ви обяснява какво прави бебето, за да не се отчайвате и да не решавате, че не се получава. При всички случаи опитайте – контактът кожа до кожа е изключително приятен и дори само да си лежите с бебето така, плътно опрени един до друг, ще помогне и на двама ви и ще ви позволи да се порадвате на бебето (което обикновено е трудно, когато човек се бори да преодолява проблеми).

 6. Елена

  Здравейте,
  имам бебе на 5 дни, което не иска да суче от гърдата. Свикна с биберона и АМ в болницата, а аз тогава нямах изобщо изгледи, че ще мога да кърмя. В момента имам коластра, която е в доста оскъдно количество – 20-30 грама. Пробвах с изкуствени зърна да го накарам да суче, но няма резултат. Затова се налага да се изцеждам, но също незнам колко често да го правя, за да успея да постигна произвеждането на оптимално производство на мляко за бебето.
  Моля ви за съвет, как да го накарам да суче.
  Голяма борба пада, особено нощем. Изнервя се, накрая му давам АМ с биберона, наяжда се и заспива.

 7. Хедра

  Здравейте, Десислава 🙂

  Чудесно е, че така добре се справяте с кърменето на вашето детенце.

  Не е необичайно да има проблем с препълване и запушвания, когато детето започне изведнъж да променя ритъма на сукане. Вие сама сте забелязала, че постоянното изцеждане може да усложнява проблема, вместо да помага, тъй като допълнително стимулира гърдите и не позволява млякото да се регулира спрямо променените нужди на детето.

  Искате ли да опитате по този начин:

  1. През деня да се ръководите от усещането на гърдите си и да изцеждате по мъничко, само до облекчение, когато усетите гърдите препълнени и имате дискомфорт (без още да е прераснал до болка!). Обикновено не е нужно да се изцежда много – 20-30 мл са съвсем достатъчни гърдите да се отпуснат и да почувствате облекчение.

  2. През нощта да спите с компрес от зелево листо на гърдата за 2-3 нощи. Зелето няма да позволи гърдите много да се подуват и ще помогне да не се получават запушвания тогава.

  Би трябвало с тези мерки нещата бързо да влязат в ритъм 🙂 Пишете пак как сте 🙂

 8. Десислава

  Здравейте!
  Първо искам да кажа, че блогът ви е много полезен и се радвам, че го има! Поздравления!
  А сега моят въпрос: имам момченце, което след 2 дни ще навърши 3 месеца и до тук за щастие се храни само на кърма на поискване. Явно си хапва добре, защото вече е 7 кг, а се роди в 8-и месец 2,900 кг :))) Сам си определи от самото начало храненията да са на тричасови интервали, като имаше и по 2 нощни хранения, но от около 3 седмици започна да пропуска нощните закуски, а през деня започна да се храни и на 4 часа, в резултат на което гърдите ми се объркаха и започнах да получавам бучки от препълване или запушване. Естествено след като разбием бучките с малкия следва драстично намаляване на млякото, което последният път беше 1 седмица. Сега сме добре, но се изцеждам, когато имам възможност, за да не се получи отново препълване и пак да влезем в порочния кръг „има много мляко – няма мляко“. Моля ви за съвет какво мога да направя, за да избегна подобни проблеми, тъй като явно бебчо вече иска да поразреди храненията. Възможно ли е да се избегне непрекъснатото изцеждане, тъй като го гледам сама и няма как постоянно да бръмча с помпата, докато той иска да се занимавам с него.
  Благодаря ви предварително!

 9. Хедра

  Здравейте пак 🙂

  Благодаря ви за хубавите думи – с останалите момичета и д-р Попиванова се опитваме да сме в помощ на майките, и то не само на тези, които имат достъп до интернет и макар и по-бавно от желаното, нещата вървят 🙂

  Аз си мисля, че е добре да се ориентирате за това дали да предлагате АМ по поведението на бебето. Ако то е спокойно и изглежда весело на дадено хранене, просто не му предлагайте добавка в този момент – най-много да поиска да суче пак по-скоро, което хем ще му позволи да приема повече кърма, хем ще стимулира гърдите. Нощното изцеждане като стимулация също ще помогне в това отношение – не само да възстановите количеството след менструацията, ами и по принцип, ако имате възможност да го запазите по-дълго време. Нощем хормонът пролактин, който отговаря за количеството мляко, отговаря най-добре на стимулация – така че е добър начин да си помогнете 🙂

 10. Здравейте xedra,

  Много ви благодаря за отговора 🙂 И сега малкият суче средно на всеки час и нещо, дори и за няколко минути, до момента, в който заспи. Изпива средно между 50 и 100 мл АМ на хранене, като сутрин по-малко, а вечер повече (първото хранене му е без АМ). Случва се да изглежда спокоен след кърмене не само сутрин, но в повечето случаи чака шишето.
  Няма да ми е проблем да се цедя през нощта (предполагам около 3-4 ще е добре?), за да не будя детето да суче (той спи непрекъснато от около 20:30 докъм 6:00 сутринта).
  Сега съжалявам, че съм дохранвала, ако е било възможно да минем без това, но се паникьосвах, като ми казаха, че съм държала детето си гладно :(. А той преди това сучеше на 2:30-3 часа и то без да се налада да го карам, събуждам или пазя да не се разсейва.
  Блогът ви е много интересен, разбрах и за кабинета за кърмене към Майчин дом(жалко, че чак сега). Правите нещо прекрасно, защото, с риск да звучи изтъркано, усещането, което кърменето носи, поне за мен, е невероятно.
  Благодаря

 11. Хедра

  Здравейте, Невина 🙂

  Колко жалко, че заради една сравнително често срещана ситуация (спадът в наддаването около четвъртия месец) се е наложило да дохранвате – обикновено има простички мерки (възстановяване на нощните хранения по инициатива на майката и по-често хранене през деня с всичките трикове за избягване на естественото разсейване на бебето на тази възраст), които дават бърз резултат…

  Чудесно е обаче, че бебето не се отказва да суче – предвид че вече повече от 3 месеца успешно съчетава гърдата и шишето, е малко вероятно да се откаже от кърменето. При повечето деца в такава ситуация това, което отпада с течение на времето, е шишето – тъй като кърменията започват да се допълват от други храни, обикновено вече не се налага да се дохранва с шише и така се минава пак само на кърмене и твърди храни 🙂

  Повечето жени забелязват известно намаляване на количеството кърма малко преди и в първите дни от цикъла – това е нормално и за щастие е обратимо. Би трябвало до няколко дни нещата да се оправят – ще е полезно, ако успеете за няколко дни да включите и едно нощно кърмене/изцеждане като допълнителна стимулация и пак така да предлагате и по ваша инициатива на детето да суче по-честичко през деня.

  Какво количество АМ предлагате на хранене? И има ли моменти, в които детето изглежда спокойно след кърмене (независимо че си изяжда шишето, ако му го дадете)?

 12. Здравейте Xedra,

  Макар че в последните месеци изчетох доста неща, свързани с кърменето и храненето на бебето, Вашият сайт много ми хареса и затова реших да Ви пиша.
  Имам здраво момченце на 7 месеца. До 3.5 месец беше само на кърма и наддаваше нормално. В един момент обаче се оказа, че е спрял да наддава и моята педиатърка каза да започвам незабавно да го дохранвам, за да не стои гладно детето. Явно кърмата ми беше намаляла (заедно с увеличаване на неговите потребности от храна) и това в комбинация с прекъсване на нощното хранене (той спря сам да се буди за ядене в средата на 3тия месец) е довело до това. До този момент не се бях цедила много интензивно, още повече, че след първите няколко седмици нямаше и такава необходимост.
  Започнах да го дохранвам с АМ на всеки ~3 часа, но му давах да суче при всяка възможност, дори без сам да е посикал и съответно се цедя след всяко ядене (макар че не знам дали е необходимо). Въпреки това не се реших да спра АМ. Само сутрин не допълвам с АМ. Малкият е доста отзивчив и суче винаги. Започнахме и захранване, като обедното ядене е заменено с пюре.
  Въпросът ми е, тъй като ми се възстанови цикълът от 2 дни и кърмата ми отново намаля, дали това ще отмине и мога ли да взема някакви мерки, за да запазя поне тази кърма, която имах досега? Много ми се иска да мога да кърмя детето възможно най-дълго, макар и с добавка АМ (вече не смея да се надявам да се кърмим без АМ).
  Благодаря предварително

 13. Валя

  Здравейте xedra,

  Ще Ви бъда благодарна, ако прочете тези няколко реда, касаещи протичането на кърменето при нас и дадете Вашият съвет.

  Имам си втора дъщеря и само кото допълнение с първата имах достатъчно мляко до последно и дори не си спомням въобще да съм купувала и използвала АМ, но не си спомням до кога е сукала, т.к. минаха повече от 8 години. Сега малката принцеса се роди 2250гр. и беше много поспаливо и мързеливо бебе. Въпреки всичко аз имах огромното желание да дам всичко най-добро на моето малко съкровище и с големи усилия (преборих се с разранените зърна, твърдите гърди и неизтичащото мляко в началото на нашето кърмене) успях да си я кърмя вече 6 месеца. Дори към средата на първия месец имах толкова много кърма, че замразявах в контейнери във фризера. За съжаление от тази кърма не ставаше нищо. Още на втория месец ми се наложи да я ползвам и тя миришеше на гранясало. След това млякото ми понамаля. Детето ми наддаваше само по 500 гр. на месец, но педиатърката ми каза, че няма нищо страшно щом детето ми е здраво и се чуства добре и щастливо (не плаче от глад). Аз обаче се стреснах, че тя няма да се храни добре и почнах да я дохранвам с изцедена кърма. От тогава почнаха и мъките. Теглех я след всяко хранене за да разбера колко грама кърма е изсукала, цедях и отново й давах със шишето. Да, обаче казаха че трябва да пием сокове. Пробвахме се много пъти, детето така и не ги хареса, пищя и се дърпа, все едно, че й давам отрова. Казаха да почвам да я захранвам като стана на 3 месеца с пюре с лъжичка, естесвено всяко начало е трудно, но ето че вече се справяме добре. Вече малката принцеса е на 6 месеца има 1 млечно хранене сутрин и едно вечер. През останалото време яде плодово, зеленчуково пюре, както и нишестени каши, дори вече пробвахме и месно пюре. Това обаче ми навлича още проблеми. Млякото ми намалява и не й стига да се нахрани нито сутрин , нито вечер. Започанах да я дохранвам с АМ, след като се е насукала и даде признаци, че вече няма нищо (а може би й е трудно да го изкара и да я помързява повечко). Това значи ли, че вече нямам мляко? Мога ли да увелича по някакъв начин кърмата, защото искам да продължа да си я кърмя, дори само 2 пъти дневно. Изпитвам неописуемо блаженство когато тя суче, а мисля че и за нея това е голямо удоволствие, въпреки че често заспива на гърдата без да се е донаяла.
  Забравих да спомена, че от третия месец пия чайове билкови и на ХИП за увеличаване на кърмата и те действаха до едно време, след което пак започна да не й достига млякото. Мислех че организмът ми е привикнал към тях и затова ги спирах за малко и пак почвах да ги пия.
  И така, сега мисля че суче не повече от 5 мин на всяка гърда и реве за млякото от шишето. Какво да правя, за да ми се увеличи млякото и да спра АМ?
  Извинявам се, че така объркано обясних как стоят нещата, но и аз съм съвсем объркана.
  И накрая искам да Ви благодаря за прекрасния блог, толкова много неща научих от тук. Всяко свободно време сядам и чета, все намирам полезни неща. Благодаря Ви!

 14. Здравейте, Стела 🙂
  Нещата при вас звучат прекрасно – със сигурност много майки могат да ви завидят 🙂
  Смисълът на кърменето на поискване е именно да се следят сигналите на бебето и да му се позволи да оформи собствения си стил и интервали, които са подходящи конкретно за него. Вие сте се справили чудесно с тази задача 🙂
  Няма нищо лошо в това, че детето се чувства щастливо с 3-часови интервали и има около 6-7 кърмения за денонощие – това е неговият ритъм и очевидно се развива прекрасно по този начин. Затова си мисля, че нямате никакъв повод за притеснение – детето стимулира гърдите достатъчно, за да не се налага вие да се намесвате с помпата, расте чудесно и имате всички основания да вярвате, че ще се кърмите щастливо колкото дълго пожелаете 🙂
  Гърдите на всяка жена се нуждаят от различна стимулация – някои имат нужда да кърмят по 10-12 пъти и всеки път от двете гърди, докато други хранят бебето на 4 часа само от едната гърда и то пак наддава по 2кг месечно 🙂 Вие сте направила всичко необходимо кърменето да тръгне по най-добрия начин – сега е времето да се наслаждавате на постигнатото 🙂

 15. Стела

  Здравейте xedra,

  Ще Ви бъда благодарна ако прочете тези няколко реда, касаещи протичането на кърменето при нас и дадете Вашият коментар.

  Бебка е на почти два месеца и е само на кърма. Вода и чайчета не пие – не иска (колкото и да съм се стремяла да й давам в най-големите жеги по съвет на педиатъра и на всички баби около нас). До момента наддава добре – за 1 месец 1200. Изглежда доволна и щастлива между храненията. Но тук идват и моите притеснения.

  Стемя се да кърмя на поискване.Това поискване обаче почти винаги е на около два часа и половина до три.Почти никога не е поисквала по-често. Както и да го смятам не се събират повече от 7-8 кърмения на денонощие. Всички ми казваха да изцеждам останалото в гърдата, от която е сукала мляко. И аз започнах… само че нищо не можех да изцедя. Най – голямото количество което съм изцеждала след кърмене е 20 мл. и то с много, много зор. Но аз продължавах защото ми казват, че ако не изцеждам кърмата щяла да спре много бързо.И все така обаче нищо не оставаше, едвам покривах дъното на шишенцето на помпата.И спрях да изцеждам.За сега кърма има, защото както казах бебка се чувства доволна между храненията и изглежда добре.Но се опасявам, че при този малък брой кърмения (в статия по – горе прочетох че трябва да са към 10-12) кърмата ми наистина ще спре. А аз имам огромно желание да кърмя възможно най-дълго. Може би е редно и да спомена, че се храня много добре и пия достатъчно течности. Моля Ви xedra дайте ми съвет какво да правя при това положение, за да можем аз и бебка да се наслаждаваме на кърменето по-дълго.

  И накрая искам да допълня, че блогът ви е прекрасен. Толкова полезна информация намирам в него. Почти не минава ден без да прочета по нещичко.

  Благодаря

 16. Здравейте, Гергана 🙂
  Ако усещате неприятен дискомфорт, твърдост и силно препълване, което отива към болка, тогава може да изцедите малко до облекчение (не до изпразване на гърдата, а само колкото да се почувствате по-добре). Ако положението е търпимо, просто изчакайте до другото хранене. По този начин гърдите в рамките на 2-3 седмици нагаждат производството си според нуждите на бебето и дискомфортът и препълването постепенно ще изчезнат, а гърдите ще остават меки между храненията, независимо че мляко си има.
  Ако бебето не заспива веднага след храненето от първата гърда, може да опитате да му предложите да посуче малко и от втората, за да ви облекчи.

 17. Zdraveite!Neobhodimo li e da se izcejda drugara garda sled kato deteto se e nahranilo ot ednata?Sled kato nahranq deteto ot ednata garda az o6te use6tam naprejenie v drugata poneje ne sam q polzvala.Tova 6te predizvika li proizvodstvoto na mnogo mlqko?