Кръв в акото при изключително кърмени, доносени, здрави новородени и кърмачета до 6-месечна възраст


Dr. med. Gabriele Kewitz, IBCLC, Prof. Dr. med. Michael Radke

Кръв в акото с право се счита за алармиращ сигнал. Особено при бебета в риск:

 • Недоносени
 • Бебета с ниско или наднормено тегло
 • Бебета, които са имали асфиксия при раждането
 • Бебета с аномалии, инфекции или заболявания на стомашно-чревния тракт
 • Кръв в изпражненията е сигнал, който трябва да се взима насериозно и изисква спешна консултация с лекар или отвеждане на детето в болница.

Зад такова кървене могат да се крият животозастрашаващи заболявания като

 • Некротизиращ ентероколит
 • Сепсис
 • Нарушения в кръвосъсирването
 • Вирусни или бактериални инфекции с нарушение на дишането и водно-електролитния баланс

Понякога се случва дори здрави, доносени бебета от нерискови групи да бъдат засегнати от тези тежки заболявания.

Оскъдно кървене (например кървави нишки в памперса или много малки петънца кръв), които се наблюдават редовно (т.е. на всяка смяна на памперса), говорят за алергично възпаление на лигавицата на дебелото черво и ректума, когато не са свързани с нарушения в общото състояние на детето и други симптоми на заболяване (температура, повръщане, болки, отказ от храна, подут корем с газове).

Ако в тези случаи се направи колоноскопия, се откриват типични лимфофоликулярни възпаления с нарушаване повърхностния слой на лигавицата (ерозии), които могат да кървят слабо или по-силно. При микроскопско изследване на лигавицата често се открива струпване на определени бели кръвни телца (еозинофилни гранулоцити), които сочат алергична реакция.

По-рано се говореше най-често за колит, причинен от белтъка на кравето мляко, тъй като колитът се приписваше на белтъка на кравето мляко и телешките продукти, консумирани от майката. Днес знаем, че алергени от морски риби, ядки, плодове (особено цитруси), както и други продукти, които кърмещата майка консумира, могат да предизвикат колит у бебето. Предварителните резултати от едно финландско изследване сочат също, че е възможно намаляването на определени имуно-активни субстанции в кърмата (простагландин Е2 и левкотриен) също да играе роля.

Обикновено протичането на колита не носи риск, така че спокойно може да се изчака и кърменето да продължи под наблюдение. Нужно е да се проведе консултация с педиатър и при нужда – гастроентеролог – за да се направят нужните изследвания за уточняване на диагнозата. Последното е особено важно в случаите на тежко протичащ колит, които за щастие са редки.

Диаграмата е помощно средство за решение как да се процедира при симптома „кръв в акото“.

 blood.jpg

превод Xedra от http://www.velb.org/docs/ls-3_2005-blut-im-stuhl.pdf

 

Advertisements

56 responses to “Кръв в акото при изключително кърмени, доносени, здрави новородени и кърмачета до 6-месечна възраст

 1. Много Ви благодаря за отговора! Продължавам да следя памперсите и да ограничавам млечните. И се надявам да не виждам повече такива нишки.

  Хубава вечер,
  Мая

 2. Хедра

  Здравейте, Мая!

  Според мен най-вероятната причина за кървавите нишки е раздразване на храносмилателната система, което се е провокирало от ваксините – хубаво правите, че сте разделили приемите на пентаксим и синфлорикс, но натоварването за детето пак си е голямо. Чудесно сте се ориентирала да спрете за известно време всички млечни – явно това й се отразява добре, така че може да е разумно да останете на такава безмлечна диета, докато приключите с ваксините в следващите 2 месеца. Добре е и вие, и детето да приемате непрекъснато пробиотици за този период.

  Наблягайте на протеиновите храни (във вашия случай – основно на месо, тъй като млечните и яйцата са изключени) и на полезните мазнини (кососово масло, зехтин, пречистено краве масло – гхи, кокосово мляко, тахан), както и на ядки, за да не се чувствате постоянно гладна. Приготвяйте храната с повече мазнини от обичайното, особено ако досега сте свикнала на нискомазнинно хранене. Това е по-разумен подход, отколкото да наблягате на въглехидратите и хляба, както често се случва при майките на безмлечна диета.

  Ако отново се появят такива нишки, тогава ще е разумно наистина да се свържете с гастроентеролог – само имайте предвид да сте направили микробиологично изследване на фекална проба на детето, преди да отидете (отнема около 3 дни да излязат резултатите), иначе ще ви пратят първо да го правите и тогава да ходите пак, т.е. ще губите време.

 3. Здравейте, Хедра!

  Включвам се с едно питане, тъй като имам мнението на двама лекари и въпреки това ми е неспокойно. Нашата бебка е на почти 4 месеца и е изключително кърмена. Наддава доста добре (на 3 месеца и 5 дена беше 6.800 кг), жизнена и енергична е. Преди 2 дена в памперса й имаше кървави нишки. За първи път се случва. Според личната й лекарка няма място за притеснение, тъй като е единичен случай. За възможна причина посочи храна, която съм яла аз (от изброените от мен храни каза, че доматите най-вероятно са раздразнили стомахчето й). Днес бяхме на преглед при кардиолог, който е и педиатър и го питах за мнението му. Според него също не е проблем. Или е храна, или е вирус, но явно не е вирус и следователно е от храна, която аз съм яла и да не се притеснявам, след като е единичен случай. Това, което ме притеснява, е, че преди време бях забелязала слуз в памперса, след като съм яла таратор. Оттогава ограничих киселото мляко, но продължих да ям сирене и кашкавал. И във въпросния ден с кървавите нишки бях яла малко кисело мляко с банан. Не забелязвам бебка да има други признаци, които да се свързват с алергия. Вече 2 дена няма кървави нишки, но и аз започнах да ям само картофи, ориз, елда, хляб и други, които четох, че са разрешени при АБКМ (но въпреки това кърмата ми намаля за 2 дена, тъй като не се храня много пълноценно и съм постоянно гладна). Мислех да отидем на преглед при гастроентеролог, защото се страхувам и за заранването й след 2 месеца. Другото, което се сещам, е, че на 11.07 й сложиха втори прием Синфлорикс (разделяме ги с Пентаксима), а нишките бяха на 16.07, не знам дали е възможно да има някаква връзка. И последно – кървавите нишки се появиха след като се изака, докато беше в шезлонга и правеше опити да се изправи (като коремна преса), за да налапа една от играчките на арката, т.е. дали е възможно от напъването да се е спукало някое капилярче?

  Според Вас имам ли повод за притеснение при описаната ситуация? Ще съм благодарна за мнението Ви.

  Поздрави,
  Мая

 4. Деница

  Благодаря Ви!

 5. Хедра

  Здравейте, Деница!

  Това е една схема, която някои хомеопати използват за намаляване на страничните ефекти от ваксините – доста майки са доволни, при други деца няма особен ефект. По принцип е най-добре хомеопатичното лечение да е индивидуално за всяко дете според индивидуалните симптоми, които проявява.

 6. Деница

  Здравейте, Хедра! Имате ли наблюдения за хомеопатичния препарат Туя Окциденталис и схема за приемането 5 гранулки в деня преди, 5 в самият ден на ваксинация и 5 в денят след това?

 7. Хедра

  Слузта не е причина за неваксиниране.

  И да, слузта показва, че лигавицата на червата е раздразнена – което просто няма как да бъде нормално състояние. Но според класическата медицина до определен момент се толерира като „в границите на нормалното“. Аз не го възприемам за нормално, но повечето лекари не биха се съгласили с мен 🙂

 8. Деница

  Хедра, слузта при изхожданията причина ли е да не ваксинирам детето? Възможно ли е да е нормално и просто да има по-чувствителна лигавица?

 9. Деница

  Отново много Ви благодаря, Хедра! Радвам се, че Ви има и сте така всеотдайна към проблемите на майките!

 10. Хедра

  Здравейте, Деница!

  Аз бих ви посъветвала да слушате майчиния си инстинкт и след като вътрешно се колебаете дали да сложите някоя от ваксините, е добре наистина сериозно да обмислите отлагането. Синфлорикс може да се отложи (ако се постави след 1 г възраст, се поставя само еднократно – педиатърът ви би трябвало да е наясно с това, макар че имунизационният календар е различен). В краен случай може да настоите например да не се поставят пентаксим и синфлорикс заедно, а да има разстояние 2 седмици между тях – откакто слагат ваксините едновременно, съм работила с редица деца със сериозен отказ от хранене в продължение на седмица и повече и съществени проблеми заради това (тези неща ги пише като възможен страничен ефект в листовката на ваксините, а явно едновременното поставяне увеличава вероятността от проявяването им).

  Ако сте добре настроена към хомеопатията, бихте могли да се обърнете също така към хомеопат, който да ви предпише хомеопатични препарати за преодоляване на страничните ефекти от ваксините, обичайно това има добър ефект и помага да се минат по-лесно тези моменти.

  Слуз и кръв в изхожданията са една ужасно дълга тема… трябва най-сетне да пусна текста за това защо кърмени бебета може да имат подобни проблеми. За момента е добре пробно да спрете млечните от вашата диета, да го наблюдавате и да давате упорито пробиотика.

 11. Деница

  Замислям се да спомена и 4-5 пъпчици, които се появяват на личицето му, не винаги на едно и също място, не са червени, понякога има и червена с връх. Изчезват си сами.

 12. Деница

  Хедра, включвам се и по тази тема. Все още нямам истински повод за притеснение, но вчера забелязах еднократна малка точица кръв в памперса на сина ми. Следя изхожданията му внимателно от доста време, т.к. по принцип са по-слузести. Предстои ни поставянето на двете ваксини в края на втория месец и се чудех дали не е добра идея да поотложа едната, и коя? Педиатърката е на мнение, че отлагането се налага, ако към момента има някаква инфекция, но от прочетеното в тази статия се чудя дали да не бъда по-предпазлива и да изчакам. С колко по принцип се отлага ваксината и кога се счита за безопасно да се постави? Изхожданията му сега са придружени и с отделяне на повече газове, не знам дали се свързва като някъв симптом. За момента съм спряла капките за колики, давам само пробиотик.

 13. Йорданка

  Благодаря!

 14. Хедра

  Здравейте, Йорданка!

  Дано леко да минава шарката!

  За София една от най-добрите детски хомеопатки е д-р Стоименова в МЦ Хирон – но доколкото знам, там се чака ужасно дълго (със седмици) за часове за първично интервю 😦 В Хирон има и други хомеопати, които работят с деца и отзивите за които също са добри 🙂

 15. Йорданка

  Здравейте отново Хедра,
  аз доста попрочетох по темата откакто ми писахте, благодаря и за линковете – сайтът наистина ми допадна. Все повече се замислям за консултация с хомеопат. Бихте ли ми препоръчали такъв/такава. Много ми се искаше да се видим утре в Естеств. идеи, но от днес сме варицелени и няма да мога да присъствам на лекцията, пък и ние сме вече позахранени. Поздрави и хубава вечер!

 16. Хедра

  Здравейте пак, Йорданка!

  Питате за други причини за поява на лишейчетата… чувствителността на кожата понякога се провокира от външни фактори (контактна алергия), но основите на алергичните прояви са си в храносмилателната система и сензитизирането на организма, което идва от там. Атопичният дерматит се израства много бавно, с години – така че бъдете подготвена, че ще продължават да избиват обриви. Обикновено те са по-чести през зимния период заради сухия въздух и почти изчезват през лятото, но може да се засилват след ваксинация, около и след разболяване и т.н.

  Много типично е алергичните деца да отказват голяма част от храните и да са подозрителни към нови храни (което си е типично и за здравите деца в този период, всъщност). Не преставайте да й предлагате да опитва – обикновено е нужно децата да опитат нещо поне 10-15 пъти (или поне да им се предложи толкова пъти), за да го приемат.

  800 мл вода на ден е огромно количество. Лекарката вероятно е имала предвид, че на детето са нужни около 800 мл течности за денонощие – а предвид че кърмата осигурява поне 500-600 мл, а течност има и в плодовете, и в супички и т.н., детето със сигурност не седи жадно. Обложеният език може да има различни причини – една от тях е състоянието на храносмилателната система, другата са боледуванията, а също така възможна причина е късата юздичка на езика, която не позволява езичето да се повдига достатъчно и да се „изтрива“ в небцето, заради което често децата с юздички имат такъв бял налеп (но бял налеп по езика не означава непременно юздичка, естествено).

  Това, което ми прави впечатление е, че детето приема охотно основно зърнените храни… а в случаите на чувствителност обикновено точно любимите храни са тези, към които организмът има непоносимост (в медицината това се нарича парадоксална реакция и е особено изразено при децата).

  Бях ви споменала, че темата за лечебното хранене е много дълга (и аз не съм специалист, а едва нагазвам в тези дълбини), но все пак, ако искате да погледнете малко повече обяснения за това кое как се случва, ето тук можете да прочетете повече:
  http://www.gaps.me/preview/?page_id=344 – обяснение за това как възникват хранителните алергии
  http://www.gaps.me/preview/?page_id=29 – „злоядите“ деца през призмата на хранителните алергии

  Мислила ли сте да работите с хомеопат за атопичния дерматит? При моята дъщеря имаше коренна промяна след 6-месечно хомеопатично лечение 🙂