Нормални и притеснителни изхождания при кърменото бебе – със снимки!


diaper-images.gif

38 responses to “Нормални и притеснителни изхождания при кърменото бебе – със снимки!

 1. Цветелина

  Здравейте, имам бебе на 2 месеца и 13 дни, само на кърма. Кърмя през три часа, само от едната гърда, през ноща прави паоза от 6 часа. Днес всичко ми се видя нормално, но при последния памперс акото ми се видя по-редичко и леко намирисваше на оцет. Ака почти на всяко кърмене. Скоро бяхме на гастроентеролог, оказа се че има много газове и според лекаря-лактозна непоносимост. Изписа ни БиоГая и Колиеф. Към това-забелязах че има сополчета в нослето, които не мога да изчистя (капя физиологичен разтвор). Иначе не виждам промяна в поведението, няма температура. Има ли според вас за какво да се тревожа.
  Благодаря предварително!

 2. Хедра

  Здравейте, Диляна!

  Макар че забавянето на изхожданията се среща много често и обичайно няма някакви сериозни последици, не е нормално за никого да не се изхожда ежедневно. Вие сама виждате промените в консистенцията на изхожданията заради дългото престояване в червата. Искате ли да погледнете статията Бебето ми спря да се изхожда всеки ден – проблем ли е това за повече информация какво можете да предприемете?

 3. Диляна

  Здравейте, Хедра.
  Синът ми е на 5 месеца, кърмен изцяло. За 10 е акал два пъти, коремчето е меко, няма признаци да го боли, но това което ме притеснява е вида на акото. Преди си беше жълтениково, но от как не ака редовно е много кашаво, чак като лепкаво стои, и доста тъмно на цвят. Не знам нормално ли е и малко се притеснявам

 4. Хедра

  Здравейте, Красимира!

  Съвсем нормално е акото на бебето да е течно – това не е разстройство.

  При разстройство обикновено има драстична промяна и на консистенцията, и на цвета, и на миризмата – и отделно има ясен дискомфорт при бебето. Не се тревожете, не можете да сбъркате – като се случи детето да е с разстройство, веднага ще разберете безпогрешно 🙂

 5. Красимира

  Здравейте, Хедра,
  имам бебе на 3 мес., изключително кърмене, изхожда се ежедневно, давам пробиотик от 2-я месец. Напоследък забелязвам, че се изхожданията се разпръскват из целия памперс и извън него, включително забелязах, че след обилно изхождане, докато сменях памперса се изпика и отново се изака малко и акото ми се видя доста течно, даже забелязах, че излезна на балончета.
  Разстройство ли е това, как мога да различа нормалното ако от разстройството и на какво може да се дължи?
  Отново благодаря, че Ви има и можем да се обръщаме към Вас !

 6. Хедра

  Здравейте, Юлия!

  Предвид слабото наддаване на бебето през първия месец не е учудващо, че е имало проблеми с изхожданията – важното е, че сте се справила с тези проблеми и наддаването на детенцето е вече чудесно 🙂

  Нервното хранене в някои моменти е типично за възрастта – не се тревожете, ще има моменти, когато ще се засилва много и други моменти, когато ще е спокойна. В общи линии минава, ама бавничко.

  Слузта може да означава, че нещо в храненето ви все пак й причинява проблеми с коремчето… така че евентуално да погледнете статиите Защо моето бебе е чувствително към храните, които ям и Кърмачка на диета? Там можете да намерите някои обяснения и идеи какво да опитате – пишете пак как сте.

 7. Юлия

  Здравей,Хедра!
  Моето бебе е на 2 месеца и 5 дни. Първият месец имаше периоди, в които изобщо не акаше (максималния беше 10дни), след което започна да ака по много (6-7 пъти на ден) – беше зелено със слуз, беше много течно, беше жълто с нещо като семенца вътре…От 5 дни ака само по 2 пъти на ден -жълто и с много слуз. Проблем ли е тази слуз -вече ми е неудобно да звъня на лекарката с въпроси за акото.
  Тя е само на кърма – първия месец наддаде 580грама, а втория 1.440кг. Кърмя от двете гърди на 2,30 часа -нощта има по-голяма пауза между кърмениятя от 10 вечерта до 2 сутринта. Има периоди,в които не иска да засуче -плаче и се дърпа от гърдата и поради тази причина не мога да я накърмя ефективно – период ли е това или…как да го разбирам. Благодаря предварително!

 8. Хедра

  Здравейте, Нев!

  След антибиотично лечение е очаквано да има промени в изхожданията – и чревната флора се възстановява много бавно (необходими са поне два-три месеца, за да се върне към нормалното си състояние). Така че ако бебето е спокойно, не изпитва дискомфорт и всичко останало изглежда наред, просто давайте пробиотиците (можете да ги сменяте периодично, това доставя нови щамове и е полезно) и изчакайте организмът на детето да се възстанови.

 9. Здравейте, моето бебе е на 4 месеца и половина, изцяло на кърма, имахме лечение с антибиотик преди 3 седмици, лежахме в болница с бронхиолит, и след това боледуване ме притесняват изхожданията, преди да се разболеем, бяха течни, гладки като косистенция от 1 до 2 пъти на ден, а сега са почти след всяко хранене, а консистенцията е течна на парцали, нещо като бъркани яйца, имали смисъл да се притеснявам или всичкото ми притеснение е на празно, приемаме био гая и след спирането на антибиотика не съм спряла още с нея, продължавам да я давам, моля помогнете ми дали да се консултирам с лекар.

 10. Хедра

  Здравейте, Таня!

  Доколкото разбирам, вашето детенце се чувства добре, хапва си добре и няма нищо в поведението му, което да навежда на мисълта за проблем?

  При това положение най-вероятно всичко е наред – при захранените деца изхожданията се променят и няма да изглеждат като снимките тук.

  Ако видите нещо притеснително в състоянието на детето или всички изхождания станат редки, тогава е добре да се обърнете към вашия педиатър.

  Не знам какво точно имате предвид под „плодово мляко“ – но плодови млекца тип Данонино примерно твърдо не са подходящи за дете на 6-месечна възраст и е възможно да създават проблеми.

 11. Здравейте! следя темите за изхожданията на бебетата,но не видях да има такава за каквато ще питам…детето ми след 2 дни навършва 6 месеца,яде кърма а на обяд по 1 пюре,стигнала сам до месните.Към 18 часа яде плодово млекце и това е,след това пак кърма и така всеки ден.Та проблема ми е,ако е броблем де нз,че сутрин акото и е гъсто,твърдо,нормално е според мен,обикновено е с цвета на пюрето което е яла или подобен.и след това вече няколко пъти има малки изхождания,но са рядки…понякога попиват в памперса и се вижда само цжят,а не е настинала според мен защото не киха,не кашля ,няма сополи…никакви други симптоми за разболяване.забравих да кажа че ни излезнаха 2 зъбчета,може ли да има нещо общо с никненето им и ако да,защо продалжава след като са излезли?други ли ще излизат пак? ох незнам,много се притеснявам,помогнете ми със съвет 😦 Благодаря Ви предварително .

 12. Хедра

  Чудесно се справяте, Мартолина – малкият човек е наддал повече от прекрасно 🙂

 13. Martolina

  Благодаря! Вчера бяхме на консултация и за двете седмици от изписването е качил 775 грама и е пораснал с 3 сантиметра, така че съвсем се успокоих 🙂

 14. Хедра

  Всичко звучи съвсем нормално – имате чудесна организация на кърменията и няма основания за притеснение 🙂

 15. Martolina

  Благодаря за бързия отговор. Обикновено яде от едната гърда. Понякога, когато не му стигне, след като пусне зърното, започва да търси активно отново гърда и тогава му предлагам другата. Яде около десет пъти в денонощието. През деня паузите са около 2 часа между храненията. През нощта – три часа.
  Прави ми впечатление, че понякога млякото явно му идва твърде интензивно и се дърпа назад докато суче или хваща за малко само зърното, без да засмуква ареолата.

 16. Хедра

  Здравейте, Мартолина!

  Известни промени в цвета на изхожданията са нормални, а ако имате повечко кърма, тогава и това може да играе роля – при много мляко често пасажът на кърмата през червата е бърз и бурен, което води до колики и зеленикави изхождания. Важно е да оставяте бебето да суче на първата гърда, докато самичко се пусне или заспи – може да не поиска втората, това е нормално. Чудесно правите, че отговаряте на нуждите на детето и го оставяте да седи на гърда колкото иска – привечер повечето деца са много нервни и може да искат да стоят няколко часа на гърдата.

  Как се храни бебето за момента – едната или двете гърди предлагате, и колко пъти за 24 ч?

 17. Martolina

  Здравейте, моето бебе е на 11 дни. Веднага след мекониума, акото му стана жълто, но от вчера се промени и стана зеленикаво. Това е съпроводено с желание за по-дълго седене на гърда. Снощи прекара около 4 часа, в които само искаше да суче. През нощта доста пръцка и се напъва (не знам дали има връзка между тези неща). Аз имам доста кърма. Дори в момента се преборвам с едно запушване на канал. Бебето има и обривче по врата и лицето, което отдавам на жегата. Моля да ми кажете има ли за какво да се притеснявам, тъй като педиатъра ни е в отпуска и няма към кого да се обърна.

 18. Хедра

  В такъв случай е нужно да обсъдите с педиатъра възможните причини за слуз (евентуално да пуснете и едно микробиологично изследване на акото) и какви мерки е разумно да се предприемат.