Майчиното мляко съдържа стволови клетки


Майчиното мляко съдържа стволови клетки,  съобщават за откритието си учени от Западна Австралия. Зелено оцветени са стволовите клетки Синьо-червените клетки на снимката представляват стволови клетки в гърдата, а зелено оцветените клетки са диференцирани клетки от гърдата, изолирани от възрастния организъм.

И без да съм учен, се чудя какво още е скрито в майчиното мляко, след като има сведения за благотворен ефект и при лечението на някои заболявания като болестта на Крон (да, не само намалява риска от нея, но благоприятно повлиява и лечението й), някои видове рак и още куп други дребни и недотам дребни проблемни състояния.

Според същият изследовател майчиното мляко задава програма за достигане пълния генетичен потенциал на човешкия организъм – предвид известните вече факти, че модулира имунната система изглежда съвсем логично да оказва влияние върху много други процеси, за които до момента не е правена връзката.

Живото мляко, което успява да изгради не само нарастващото с най-бързи темпове тяло на новороденото бебе, а и сложната материя на мозъка му, без съмнение тепърва ще е източник на още много открития 🙂

Advertisements

3 responses to “Майчиното мляко съдържа стволови клетки

  1. Всички ние знаем, че е полезни да се кърми всяко едно новородено и колкото по дълго време, то толкова по полезни съставки то похапва и има поздрава имунна система.Виждаме през последните години тенденциите малко се промениха и майките решават да не кърмят дълго време или прекъсват умишлено, за да не им се изменат гърдите, което е чист егоизъм за мен.Статията ви е много интересна и се радвам, че ни пишете.Това че има един огромен генетичен потенциал мен не ме учудва.

  2. Ами явно не е случайно това, че се набляга толкова много на кърменето! От където и да го погледнеш си е важно и не е за пренебрегване. Според мен всяка майка трябва да направи всичко възможно да кърми детето си колкото се може по-дълго!

  3. Хедра,
    Супер интересно, както обикновено при теб 🙂
    Това откритие всъщност увеличава още повече пропастта между майчиното мляко и неговите заместители. Дано повече да чуят.