Зъболекарски процедури и кърмене


Wendy Jones PhD, MRPharmS. Community Pharmacist and Breastfeeding Supporter,
the Breastfeeding Network.

Тази публикация има за цел да предостави непосредствена информация, но не може да замени съвета на медицински специалисти и консултанти по кърмене. Авторът на публикацията и Breastfeeding Network не поемат отговорност за начина, по който информацията може да бъде използвана.

Съществуват ограничени данни от изследвания за безопасността на зъболечението при кърмачки

Пломби

Един доклад предполага, че е разумно да се избягва ненужно премахване на пломби по време на бременност и кърмене. (1) Но има ситуации, в които майката може да има нужда от замяна на стара или поставяне на нова пломба. Когато живачната пломба се маха, част от нея се изпарява от въртенето на високоскоростната бормашинка и много малко количество от него може да бъде вдишано или погълнато. Тези количества обаче са моментни и преминаването им в кърмата е незначително в сравнение със съдържанието на живак в околната среда.

Ограничаване консумацията на риба тон в съответствие с препоръките на FSA е по-важно с оглед намаляване количеството живак, което се трупа в тялото. Много е трудно да се докаже връзка между живачните пломби и дългосрочни здравословни проблеми. (2).

Превантивни мерки за опазване на зъбите от кариес са посланието с най-голяма важност.

 

Локална упойка

Локалните анестетици действат, като блокират чувствителността на нервните окончания около зъба. Няма доказателства, че упойките преминават в кърмата и съответно няма нужда да се спира временно кърменето. Добавката на адреналин към упойката с цел намаляване на кървенето може да предизвика раздразнение и неспокойствие у чувствителни бебета, така че може да попитате зъболекаря за евентуално намаляване или избягване на употребата му, ако е възможно.

 

Вадене на зъби

Ако се налага изваждането на зъб, на майката вероятно ще бъдат предложени местна или пълна упойка. Тя може да има нужда от болкоуспокояващи и антибиотик.

 

Пълна упойка

Анестетиците, използвани в зъболекарската практика за изваждане на зъби, имат много кратък полуживот (времето, в което действат активно в тялото). До времето, в което майката се връща в съзнание, голямата част от упойката е била метаболизирана от тялото или издишана. По подобен начин упойката с лекарства като мидазолам действа само за кратко време и до времето, когато майката трябва да кърми след връщането си вкъщи, в най-лошия случай ефектът върху бебето ще е да спи малко по-дълго от обичайното. Може да е добра мярка някой друг възрастен да може да поеме грижите за бебето, докато майката се почувства съвсем в кондиция.

 

Няма причина да се прекъсва кърменето за по-продължителен период от време след прилагане на зъболекарски упойки.

 

Обезболяващи

 • Парацетамол е подходящ за употреба от кърмещи майки
 • Ибупрофен (Нурофен) също е одобрен за употреба при кърмачки и е особено ефективен при зъбобол
 • Комбинирани с кодеин лекарства (солпадеин, нурофен плюс и т.н.) са подходящи при кърмачки, но може да предизвикат запек у майката и бебето

 

Антибиотици

Виж информацията в листовката Антибиотици и кърмене

Най-често изписваните при зъболечение антибиотици са амоксицилин и метронидазол и могат да се приемат от кърмещи жени.

 

Други средства за зъбна хигиена

Разтвори за плакнене на устата – могат да се използват при кърмачки, той като не се абсорбират в кръвта

Гелове и разтвори за афти в устата също могат да се употребяват

 

Избелване на зъбите

Липсва информация за действието на избелващи зъбите агенти по време на кърмене. Макар да е невероятно голямо количество от тях да преминава в кърмата, обикновено тази процедура не е спешна и може да бъде отложена за времето след отбиването на детето.

 

References

Occupational and environmental medicines. Barreguard et all 1995

Amalgam and mercury. Peter Lawson, BDS, FDS, FRCPS

Cognitive Deficit in 7 year old children and prenatal mercury exposure. Grandjean et all 1997 Neurotoxicology and teratology

Hale T. Medications and Mother’s Milk, 2002

 

 

7 responses to “Зъболекарски процедури и кърмене

 1. Петя

  Много Ви благодаря за отговора и Ви желая да сте все така отзивчива и всеотдайна при решаване на възникнали въпроси, касаещи кърменето.

 2. Хедра

  Здравейте, Петя!

  Не се тревожете, не би трябвало да има проблем – лекарството е силно на вкус заради камфора и ментола, а не толкова заради активната съставка. Със слюнката не поглъщате кой знае какво количество, а и бебето ви е на годинка и суче само два пъти дневно, което означава, че до него не стига почти нищо, а и да стигаше, то е достатъчно голямо, за да не му прави проблеми 🙂

 3. Петя

  Здравейте, Хедра!
  В момента стоматологът ми лекува кариес и венци.Вчера ми постави лекарство и дренче с хлорфенол камфор.Лекарството е доста силно на вкус и неминуемо се отделя и го поглъщам със слюнката.
  Кърмя едногодишно бебе два пъти дневно, та въпросът ми е дали това лекарство е съвместимо с кърменето,защото никъде не намирам подобна информация.Единствено прочетох за вредата на камфора при деца след директна употреба.
  Предварително благодаря!

 4. Хедра

  Здравейте, Ели!

  Няма проблем от арсена по време на кърмене.

 5. Здравейте Хедра.
  Днес бях на преглед и се наложи зъболекарят ми да постави Арсен. Бебето ми е на 5 месеца, изключително кърмено. За Арсена е необходимо да постои няколко дни, а не намерих информация за него. Съвместим ли е с кърменето?
  Предварително благодаря за отделеното време!

 6. Хедра

  Здравей 🙂

  Дано леко да мине процедурата 🙂

  Мисля, че няма смисъл да цедиш – изцеждането на мляко няма да помогне за по-бързо излъчване на упойката. Концентрациите в кърмата се променят както концентрациите в кръвта – т.е. колкото повече време минава, толкова повече намалява съдържанието на упойки и лекарства, защото кърмата е жива течност и елиминира навлезлите в нея химични вещества по подобие на кръвта.

  Ако се притесняваш, би могла просто да изчакаш и да не кърмиш, докато упойката започне да те отпуска – тогава ще знаеш, че почти никакво количество от нея не е останало.

  Добре е да обсъдиш с лекаря какви обезболяващи може да ползваш, тъй като е вероятно да ти се наложи да употребяваш нещо по-силно за първите 24-48 ч.

 7. Хедра здравей. Благодаря за хубавата статия!

  Предстои ми вадене на мъдрец с местна упойка (най-вероятно с адреналин). Имам кърмаче на 1годинка, което все още суче доста интензивно. Според информацията в статията не би трябвало да представлява проблем детето да суче щом се върна от зъболекар вкъщи… Но пък на други места мернах препоръки за 24часово въздържание от кърмене след зъболекарски упойки..

  Дали има смисъл за презастраховане да изцедя предварително кърма за няколко часа след процедурата?