Консултант по кърмене – вече и в мъжки род!


Че отношението и помощта на таткото играят огромна роля за успеха на кърменето е доказано дори с медицински изследвания – а какво ли влияние ще окаже един мъж-консултант по кърмене върху решенията на майките?

Хенри Хейл от Чикаго е на път да покаже 🙂 25-годишният чернокож татко е първият сертифициран peer counselor от мъжки пол към Rush University Medical Center (бел. моя – peer counselor е доброволец без медицинско образование, преминал обучение за оказване на помощ и подкрепа при обичайните трудности с кърменето).

След твърде преждевременното раждане на дъщеричката им Миракъл в 24 г.с., тежаща около 600 грама, Хенри и съпругата му Джаки Скот започнали да посещават седмичната група за подкрепа на родители с бебета в интензивното неонатологично отделение и там научили много за ползите от кърменето за недоносените деца.

За разлика от повечето татковци Хенри не пропуснал нито една сбирка и бил от активна помощ за Джаки през цялото време.  Ако се чудите как – аз все още не познавам нито един друг татко, който ще стане да стерилизира помпа за кърмене в 3 през нощта…

Затова не е за учудване, че интересът на Хенри към кърменето се оказал стабилен – и 3 години по-късно, след раждането на втората им дъщеричка, той и съпругата му заедно преминали през 5-дневния курс на обучение за доброволни съветници по кърмене към чикагската болница. В плановете на управата е Хенри скоро да ръководи първата група за татковци в подкрепа на кърмещите майки.

Днес в Чикаго, скоро и у нас 😉

По материали от Our Bodies Ourselves

Advertisements

One response to “Консултант по кърмене – вече и в мъжки род!

  1. Tikvichka

    Просто не можах да се стърпя да не се „пофукам“. Като се роди дъщеря ми не пожела да засуче от гърдата и се наложи десетина дни да се изцеждам и да я храня от шише, докато се научи да суче. През цялото това време, не само в 3 през нощта, а след всяко хранене, моят съпруг миеше и изваряваше помпата и шишето (беше си взел отпуск). Още преди раждането беше прочел Книга за кърменето, а когато бебка засука нормално той беше като че ли най-радостен от това. И до сега, четири месеца по-късно, той ми е най-голямата подкрепа в кърменето, дори когато съм се паникьосвала, че нещо не е наред, той ме е успокоявал и винаги е бил прав за проблема. Дали да не го пратя да го сертифицират 🙂