Блистер, бяла ципа или запушена пора на зърното


Досега кърменето е вървяло успешно, но внезапно сте усетили признаци на запушване на каналче – болезнено подуто, твърдо и зачервено място на гърдата – и откривате, че от определен участък на зърното млякото не тече. При по-внимателно вглеждане виждате, че на зърното се е образувало нещо като бяла ципа, която покрива част от него или пъпка с бяло връхче, а сученето може да е много болезнено.

Какво е това?

Това се нарича блистер или запушена поричка на зърното. Среща се много често и може да се случи на всеки етап от кърменето.

Причината за блистерите е постоянно триене на даден участък от зърното поради неоптимално сучене на бебето (твърде плитко засукване; нервно сучене на по-големите бебета с дърпане от гърдата; често засукване и пускане на зърното; пресмукване на зърното между венците при засукване, дори когато това не причинява болка на майката). Заради постоянното триене и микронараняване на това място организмът отлага повече кожни клетки в опит да се защити – и това може да запуши отвора на каналчето, от което излиза мляко. Когато то не може да изтича, вътре в гърдата може да се образува нещо като тапичка от сгъстено мляко, която запушва някое от каналчетата на гърдата и допълнително блокира изтичането на млякото.

Оттам идват признаците за запушен канал и твърдостта в съответната област на гърдата, която се изпразва от това каналче. Ако не се вземат мерки за премахване на блокажа, за няколко дни може да се развие по-сериозно възпаление и задръжката на мляко да прерасне в мастит.

Блистерът обикновено се отстранява лесно с помощта на простички мерки. Опитайте да накиснете зърното в колкото можете да издържите гореща подсолена вода преди кърменето, за да омекотите зърното. Когато сложите бебето да суче и усетите признаците за потичане на млякото, притиснете гърдата с компресия, за да подпомогнете силната струя мляко и активното сукане на бебето да отстранят запушването. Може да се наложи да приложите тези мерки за няколко поредни хранения, докато се справите с проблема.

Ако след няколко такива опита все още няма резултат и ясно се вижда мястото на запушване като бяла точка или пъпка, може да опитате след накисването в гореща вода да разтъркате с влажна хавлиена кърпа мястото или да опитате леко да повдигнете краищата на блистера с нокътя си след добро измиване на ръцете.

При липса на успех може да е нужно със стерилна игличка (от аптеката) леко да се отлепи проблемното място – не се боде зърното, а само леко се отлепва повдигнатата кожичка на това място, както бихте направили с пришка на крака от неудобни обувки. Тъй като тази процедура носи риск както от нараняване или възпаление, което може да навлезе в гърдата от раничката, така и от повторно срастване на кожата и блокада на мястото, е добре да бъде направена от лекар и само при липса на алтернатива да прибягвате до самолечение.

Възможно е при отстраняване на механичната блокада от запушеното място да изтече гъста бяла течност или да бликне мляко на струйки (може да изглежда слузесто и понякога леко примесено с кръв). Тъй като става въпрос просто за задържано мляко, няма какво да навреди на бебето и не се налага да цедите и да изхвърляте кърма. Може да е полезно да опитате да доизцедите гърдата след сукането на бебето, за да се отстранят всички следи от сгъстено мляко.

Нараненото място се третира като всички други разранявания на гърдите. Можете да мажете с предпочитания от вас крем за зърна или с антибиотичен крем, ако такъв е предписан от лекар (обикновено трябва да се отмива преди кърмене). Мястото може да е болезнено още ден-два, но обикновено се излекува много бързо.

Когато не се отстрани проблемът със сученето, е възможно блистерите упорито да се появяват отново и дори да изникват по няколко на една гърда. Блистерите и бялата ципа може да са упорити и да предизвикват хронични силни и неприятни болки при кърмене.

Според някои източници упорито появяващите се блистери имат връзка с бактериални инфекции или кандидоза на зърната.

Последните проучвания обаче показват, че при изследване под микроскоп на проби, взети от местата с блистер и бяла ципа, не се открива бактериално или гъбично участие, а има възпалителни изменения в клетките и струпване на имунни клетки, които показват локално възпалително дразнене с отговор от страна на имунната система. И макар че краткосрочното лечение с много тънък слой локален кортикостероиден крем дава отличен резултат, препоръките на авторите на проучването са да се открият и отстранят всички причини за неоптимално засукване и сучене на бебето, за да се отстрани реалната причина за проблема. Кортикостероидите се препоръчват основно в ситуациите, когато има силна и непреминаваща болка на мястото, докато се работи върху отстраняване на същинския проблем със сученето.

Ако обаче имате бяло петно на зърното, което се появява след кърмене и изчезва скоро след това и може да е съпроводено със силни болки (или да няма изобщо болка), може да не става въпрос блистер, а за вазоспазъм или болезнено побеляване на зърното.

References:

 1. O’Hara M-A. Bleb histology reveals inflammatory infiltrate that regresses with topical steroids; a case series [platform abstract]. Breastfeed Med 2012;7(Suppl 1):S-2.

90 responses to “Блистер, бяла ципа или запушена пора на зърното

 1. Ивелина

  Да, благодаря, вече всичко е наред, болката премина за няколко дни.

 2. Хедра

  Здравейте, Ивелина!

  Би трябвало тази болезненост вече да е отминала? Обикновено е така след всяко запушване – има около седмица лека чувствителност на мястото, където е било запушването.

 3. Ивелина Митева

  Здравейте, Хедра. Преди няколко дни имах запушен канал и съответно в последствие блистер- явно причинен от притискане на бебка в ергораницата преалено близо. С напътствията от блога успях да се справя много бързо – за 1 денонощие. Сега след 2 дни обаче усещам мястото, където беше бучката леко болезнено, по-точно като натъртено. Не е твърда, нямам препълване, кърмата ми е урегулирана, кърмя успешно вече 7 месеца. На какво може да се дължи тази болка- тя е по-скоро при допир. Благодаря !

 4. Цветелина

  Здравей, Хедра! Какво бих могла да направя? Опитвам се да публикувам , но не ми се получава….. Оставям имейл, ако може да се свържем там. Благодаря!

 5. Хедра

  Здравейте, Цветелина!

  За да суче по този начин бебето ви, със сигурност има причина – освен това при добро захващане на гърдата бебето не притиска зърното към твърдото небце. При добро засукване зърното се пада на границата между мекото и твърдото небце и не се трие в небцето.

  Т.е. според вашето описание позата може и да изглежда добре, но засукването определено е плитко.

  Може да има и други причини за ексцесивен вакуум, който бебето упражнява върху зърното. Обичайно има доста неща, които могат да се направят – но първо е важно да се установи причината, за да може да се подбере подходящ начин на действие според ситуацията.

 6. Цветелина

  Благодаря за отделеното време! За съжаление точно такива спазми имам… Позата според мен си е добра, просто бебето притиска силно с езика зърното към небцето , а това не виждам как ще коригирам.

 7. Хедра

  Здравейте, Цветелина!

  А побелява ли зърното в този момент – споменавате, че бебето суче настървено и стиска, така че стрелкащата болка, която много характерно се появява след кърмене, вероятно е вазоспазъм – можете да погледнете статията за вазоспазмите и да видите дали ви прилича на това, както и какво може да опитате.

 8. Цветелина

  Ето втора нощ около 30 мин. след кърмене от тази гърда се появява стрелкаща болка + парене. Забелязах, че беба много настървено сука и стиска . През деня го няма този прпблем. Мажа със зехтин и цитросепт + крем за зърна. На годинка и месец сме, не знам какво се обърка….

 9. Хедра

  Здравейте, Цветелина!

  От колко време продължава тази болка? След като няма Т и други признаци на инфекция, може да изчакате – би трябвало за 2-3 дни да се оправи мястото. Но ако продължава болка или ако се проявят признаци на инфекция, тогава е добре да ви види лекар.

 10. Цветелина

  Здравей Хедра! Мисля, че имам проблем. Преди около 10 дни ми се появи блистер, които спуках много внимателно. Известно време бях добре, но преди два дни имах втори, на същото място. Спуках го отново, но се появи болка в зърното. Повреме и след кърмене. Пареща, остра болка , стрелкаща дори. Нямам бучки, нямам температура, само болката. Моля за съвет!