Менструацията по време на кърмене – митове и реалност


Възстановяването или отсъствието на менструацията, когато майката кърми, често предизвикват притеснения. Тъй като нормалните граници са много широки и твърде индивидуални, е трудно се дадат отговори, които да са общовалидни.

Все пак, ето какво може да чуете и какво е нормално да очаквате:

Очаквайте менструацията да се възстанови между 40 дни и… няколко години след раждането.

Кога отново ще се сдобиете с цикъл е трудно да се предскаже. Според изследванията основна роля за това кога ще се появи играят две неща:

Първото е кърмене на поискване, което обикновено не оставя повече от една по-голяма от 4ч пауза между храненията за денонощие и поддържа високи нива на пролактин. Пролактинът е хормонът, който отговаря за производството на мляко. Той помага също така да се предотврати настъпването на нова бременност, която би намалила количеството мляко за вече роденото бебе, като блокира производството на хормоните, които предизвикват съзряването на нова яйцеклетка в яйчниците (овулация).  Т.е. при тези условия появата на менструацията може да се забави и доста повече от година.

Второто са нивата на определени хормони в края на бременността и веднага след раждането, върху които няма как да се повлияе. Заради тях дори при наличието на кърмене на поискване, липса на големи интервали без сукане и неизползване на залъгалки менструацията пак може да се появи още 2-3 месеца след раждането.  Тъй като няма как да се знае дали съществуват такива предразполагащи фактори за ранна поява на цикъла (подобни изследвания не се правят рутинно), няма начин достоверно да се предскаже. Може да очаквате с голяма доза сигурност, че кърменето на поискване забавя възстановяването на менструацията – но дали при вас това ще е само за 2-3 месеца или ще трае повече от година никой не може да каже.

Мит #1 : Липсата на цикъл повече от 3-4 месеца след раждане не е нормална

Майките често се притесняват, когато възстановяването на менструацията се забави повече от 4-6 месеца. Понякога се случва гинеколози, които нямат опит с кърмещи жени, също да се обезпокоят от толкова дълга липса на менструация и може да предложат медикаментозно предизвикване на цикъла.

Това е ненужно и може да навреди! Т.нар. лактационна аменорея е нормално състояние на женския организъм също както е нормална липсата на менструация по време на бременността и не са нужни никакви мерки за предизвикване на цикъла. Обикновено след като бебето започне да приема по-съществено количество твърди храни (което при някои кърмачета може да е и след годинката) и с проспиването на по-дълги интервали без кърмене нощем цикълът се появява.

Мит #2: Когато цикълът се възстанови, кърмата спира

Възстановяването на менструацията не е причина за спиране на кърмата. Някои майки наблюдават леко намаляване на количеството мляко в дните преди цикъла. Бебето може също да е неспокойно, да се дърпа от гърдата, да суче кратко и да е ревливо. Това може да се дължи както на намалената сила на струята, така и на леките промени във вкуса на кърмата заради нормалните хормонални промени около цикъла (повишава се количеството на натрий в млякото, от което вкусът му става малко по-солен от обичайното).

Важно е да знаете, че тези промени са временни и обикновено преминават след започването на цикъла или до ден-два след това. По-честото кърмене помага  бебето да е по-спокойно и по-бързо да се навакса физиологичния спад в количеството.

По-големите кърмачета по правило реагират много по-слабо на тези промени или може да не реагират въобще. Колкото по-малко е бебето, толкова по-вероятно е промените в количеството кърма  и поведението на детето да са по-забележими (вероятно защото първите месеци са периода на калибриране на количеството и хормоналните промени се отразяват по-силно).

Според някои източници намаляването на кърмата около цикъла има връзка с намаляването нивата на калция в кръвта, което нормално се случва в периода от средата на цикъла (след овулацията) до 2-3 дни след началото на кървенето.  При някои майки вземането на добавка от калций и магнезий в съотношение 2:1 от средата на цикъла до 2. ден от кървенето може да помогне да се избегне както намаляването на млякото, така и болезнените спазми през първите няколко дни на кървенето.

Мит #3 : Кърменето предпазва от забременяване.

Кърменето може ефективно и успешно да се използва като контрацептивен метод за първите 6 месеца след раждането. Но – далеч не всяко кърмене гарантира надеждна защита. Можете да използвате кърменето като контрацептив, само ако отговаряте едновременно на всички тези условия:

 • Кърмите бебето изключително, без предлагане на вода, чай, сок, добавки и други храни
 • Няма интервал, по-голям от 4 часа без кърмене, и то само веднъж за 24ч
 • Цялото сукане на бебето е на гърдата, т.е. не се използват залъгалки и шишета
 • Бебето е под 6-месечна възраст и не е започнало захранване
 • Менструацията след раждането не е възстановена

Тъй като кога ще се случи възстановяването на менструацията обаче е неизвестно, както беше обяснено по-горе, понякога е възможно майката да забременее дори без да се е появил цикъл. Това се случва изключително рядко (според статистиката на практика толкова рядко, колкото и забременяване при правилна употреба на противозачатъчни таблетки, т.е. 1 на 100 жени).

При повечето жени, при които менструацията се появава в ранните месеци след раждането, първият цикъл е „предупредителен“, т.е. обикновено не е предшестван от овулация и това е сигнал за възстановяване на плодовитостта и за нуждата от вземане на мерки за предотвратяване на нова бременност, освен ако не желаете породени деца.

Ако не желаете рискове, е добре кърменето да се съчетава с други противозачатъчни методи, подходящи за кърмачки (презерватив, противозачатъчни глобули, спирала).

Какво да очаквате, когато възстановяването на цикъла вече е факт:

Внимание! Описаните ситуации могат да бъдат както нормални, така и сигнал за проблеми. Точен отговор на това дали всичко е наред при вас и дали само кърменето е причина за тези прояви може да ви даде единствено гинекологът ви след преглед!

1. Първият цикъл може да е много по-обилен или много по-оскъден, отколкото е обичайно за вас.

При някои жени по неизвестни причини може да започне продължително кръвотечение с различен интензитет. Ако то продължава прекомерно дълго, вероятно ще ви предпишат лекарства за контролирането му.

Прогестероновите препарати (Утрогестан, Дуфастон и други подобни) могат да се използват, без да е нужно да се прекъсва кърменето.

Лекарствата, потискащи кървенето, често носят предупреждение срещу употребата им по време на кърмене и може да ви бъде препоръчано да не кърмите, докато ги приемате – за щастие това рядко е необходимо, затова търсете повече информация за конкретния препарат от консултант по кърмене или лекар, имащ опит в работата с кърмачки.

Ако ви бъде предложен варианта да контролирате кървенето с прием на противозачатъчни таблетки, е важно те да съдържат само прогестини, без естроген, тъй като естрогенът влияе негативно на количеството и състава на кърмата.

2. Цикълът може да е нередовен.

Нерегулярните интервали между менструациите – твърде дълги или твърде кратки – са нормално явление през първите месеци. С течение на времето хормоните ви отново ще си възвърнат баланса и това ще се оправи – не е нужно да се предприема специфично лечение.

3. Можете да пропуснете месец-два, и дори повече, преди да се появи следващата менструация

Това също се случва при някои жени. Възможно е първата менструация вече да е факт, а след това да пропуснете няколко месеца, в които да не се появи цикъл. Сукането на вашето бебе все още продължава да влияе много на цикъла ви, така че зачестеното нощно сукане например поради зъбоникнене  или разболяване на детето понякога може да ви осигури месец без менструация.

Резултатите от тестовете за бременност са акуратни, независимо от продължаващото кърмене – така че в случай на съмнение можете да направите тест за собствено успокоение.

4. В периодите между първите няколко менструации може да имате оскъдни зацапвания, траещи по ден-два

Това също може да е нормално за някои жени и изчезва от само себе си с регулирането на хормоните.

Campino, C. Plasma prolactin/oestradiol ratio at 38 weeks gestation predicts the duration of lactational amenorrhoea Human Reproduction 2001; 16 (12):  2540-2545

Van der Wijden C, Kleijnen J, Van den Berk T. Lactational amenorrhea for family planning. Cochrane Database Syst Rev. 2003;(4):CD001329.

Prosser CG, Hartmann PE. Saliva and breast milk composition during the menstrual cycle of women. Aust J Exp Biol Med Sci. 1983 Jun;61 (Pt 3):265-75.

Hartmann PE, Prosser CG. Acute changes in the composition of milk during the ovulatory menstrual cycle in lactating women. J Physiol. 1982 Mar;324:21-30.

Naqvi HM, Baseer A. Milk composition changes–a simple and non-invasive method of detecting ovulation in lactating women. J Pak Med Assoc. 2001 Mar;51(3):112-5.

Wang IY, Fraser IS. Reproductive function and contraception in the postpartum period. Obstet Gynecol Surv. 1994 Jan;49(1):56-63.

Heinig MJ, Nommsen-Rivers LA, Peerson JM, Dewey KG. Factors related to duration of postpartum amenorrhoea among USA women with prolonged lactation. J Biosoc Sci. 1994 Oct;26(4):517-27.

Ingram J, Hunt L, Woolridge M, Greenwood R. The association of progesterone, infant formula use and pacifier use with the return of menstruation in breastfeeding women: a prospective cohort study. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2004 Jun 15;114(2):197-202.

Tennekoon KH. Maternal prolactin concentrations and lactational behaviour in the early postpartum period in women with lactational amenorrhoea. Ceylon Med J. 2001 Mar;46(1):6-10.

155 responses to “Менструацията по време на кърмене – митове и реалност

 1. Хедра

  Здравейте!

  Добре е да си направите тест за бременност, за да изключите тази вероятност – при доста жени първите цикли след раждането не са много редовни и може да има закъснявания и пропуски, но все пак е важно да изключите бременност и ако има някакъв друг проблем, да се консултирате с гинеколога си.

 2. Анонимен

  Здравейте! Моят бебо кара 8-ия месец. Цикъла ми се появи миналия месец, но този ми пропуска, всъщност закъснява вече 5-6 дни в сравнение с миналия месец. Да разбирам ли, че това е нормално и няма място за притеснение ?

 3. Хедра

  Здравейте, Садифе!

  Не се тревожете, съвсем нормално е да нямате още менструация, особено предвид че бебето суче много често през нощта.

  Но не е разумно да разчитате само на кърменето като контрацепция, след като детето е захранено и през деня суче малко – ако не планирате деца с малка разлика, е добре да използвате и друг метод за предпазване от забременяване.

 4. Sadife osmanova

  имам бебе на 7 месеца а още нямам менстуация.През деня сучи 1 -2пати а през ноща цяла вечер.

 5. Хедра

  Здравейте, Михаела!

  Може да е нормално да няма цикъл по година и повече, но само при активно кърмеща жена. При отдавна отбито дете липсата на цикъл не е свързана с кърменето и е сигнал, че нещо се случва.

  Добре е да си направите тест за бременност – и непременно посетете гинеколога си да видите какво се случва.

 6. Михаела Тонева

  Здравейте!
  Кърмих дъщеря ми почти до годинка, сама се отби и спрях – вече 2 месеца не кърмя. Все още нямам цикъл, изобщо не се е появявал. Дали всичко е наред? Може би трябва повече време на хормоните да се наместят?

 7. Хедра

  Статии за отбиването има няколко 🙂 Например тази вероятно ще ти е полезна Първи стъпки в отбиването

 8. Хедра, ще трябва да направиш някоя тема и за отбиването, че вече се чудя дали няма да е по-добре да не правя нищо по въпроса за кърменето, че отбиването също било труден процес…

 9. Хедра

  Здравейте, Аминка!

  Според мен проблемът е по-скоро в липсата на нощно кърмене и даването на добавка, отколкото във физиологичният спад около менструацията, който обичайно може да се наваксва с често кърмене. За съжаление, ако детето е свикнало да му се дава шише, когато започне да се дразни от слабата струя, в тези моменти ще е още по-нервно и още по-малко ще иска да суче…

  Така че според мен е добре да правите едно сънено нощно кърмене и да опитате да ограничите даването на шише, ако това е възможно.

 10. На мен цикъла ми дойде около 2 седмици след като спряха лохиите. Всичко ми изглеждаше нормално, докато втория път пропусна, а третия изхабих два пакета превръзки. Бях се уплашила, че няма спиране туй кръвотечене. Няколко пъти вече със закъснения от около седмица. Кърмата ми намалява от както бебчо стана поспаланко и пропуска нощно и ранна закуска. Сега суче само по 5 минути, докато има силна струя и след това се почва с мрънкане и рев и няма как да не подам шишето с АМ. Аз и не цедя, понеже нямам необходимото време за това. Та, въпросът ми, Хедра, е: както сме я подкарали, ще ми спре ли кърмата? Около цикъл кърмата ми е още по-оскъдна и малкия се ядосва, защо въобще му подавам гърда.

 11. Хедра

  Здравейте!

  Много малко вероятно е да се дължи на отбиването – по-разумно е да направите тест за бременност и да се свържете с гинеколога си, ако не се появи цикъл в следващите дни. Причините може да са много различни – един преглед при вашия лекар ще ви успокои най-бързо.

 12. Здравейте, искам да попитам, кърмих второто си дете до 1 г. и 5 м. От раждането насам цикъла ми е сравнително редовен, не е пропускал месец. Сега обаче след спиране на кърменето закъснява с 4 дни, възможно ли е да се дължи на отбиването?

 13. Хедра

  Практически същото се казва и в статията 🙂

 14. Да ви разбия ли представите и изследванията – кърмя вече 7-ми месец. На 1-ви април родих, лохиите спряха след 30 дена , около 15-сти май ми се възстанови менструацията и оттогава си е съвсем редовна. Щом бебо расте, значи че тя не пречи на кърменето.

 15. Анонимен

  Гинеколог, моя е грешката…..