История на бебешкото хранене


Чудите се какво общо има този уеджуудски порцелан с бебета? Не прилича на бебешки прибор?

Грешите – това е един от съвсем не най-древните прародители на днешните бебешки шишета, използван съвсем доскоро – до края на 19. век.

Дори от дълбока древност понякога се е налагало бебетата да се хранят по друг начин, когато майчина гърда (рождената или тази на друга майка) не са били налични. За тази цел хората са използвали множество хитроумни изобретения.

Знаете ли, че едно от най-древните приспособления за бебешко хранене е бил кравешки рог с пробита дупчица? А някои от най-древните съдове за хранене на бебета удивително приличат на красивия син порцелан на Уеджууд от горната снимка.

Преобладаващата векове наред форма е била заменена от това „бананово“ шише вследствие на научно-техническия прогрес. Кога е станало това?

Съвсем неотдавна всъщност, „бананът“ е бил популярен като „хигиеничното шише“ през първите десетилетия на… 20 век! И е спасил не един детски живот поради съвсем простичка причина – бил е лесен за почистване…

Множество други снимки и любопитни факти за различните преспособления за бебешко хранене през вековете може да видите в Музея на бебешките шишета – изключително интересен сайт с галерия снимки и редица статии за историята на бебешкото хранене през вековете.

Advertisements

Коментари са забранени.