Шоуто Страх! – или как се правят вестникарски новини


В резултат  на невероятно „творческо“ трансформиране на първоначално публикувания на страницата на BBC News материал за ново изследване честотата на хипернатремия при кърмените новородени в Обединеното кралство у нас в мрежата, както и в някои печатни издания (напр. световно неизвестното вестниче Живот и здраве, брой 8/25.02.-03.03.2009), цъфна следният кратък анонс:

КЪРМЕНЕТО НОСИ РИСКОВЕ

Британски и ирландски лекари започнаха първото в света изследване на риска, на който са подложени бебетата, хранещи се само с кърма. Повод за проучването станаха зачестилите случаи на тежко обезводняване при най-малките. По предварителни данни с такава диагноза в лечебните заведения постъпва по едно бебе на седмица. Предполага се, че честите случаи на обезводняване са свързани с препоръките за предимствата на кърменето, когато бебето не получава нищо друго освен майчино мляко. Независимо от очевидната полза от кърменето, то невинаги е достатъчно, за да обезпечи потребностите на детския организъм от течности. Често се получава дехидратация, която сгъстява кръвта, в нея се повишава концентрацията на натрий, което може да доведе до поражения на централната нервна система и смърт.

Страшно, нали?

Би било наистина страшничко, ако имаше поне една вярна дума в анонса освен тази, че наистина стартира такова изследване за честотата на случаите на хипернатремия сред новородените в Обединеното кралство.

Ако тръгнем поред – макар и не по важност – нещата изглеждат така:

Първото в света? Вездесъщият Гугъл не мисли така – според него  и според големите търсачки на медицински изследвания като PubMed например подобни изследвания има поне няколко досега, правени още в края на 90-те години, че и доста преди това. Например тези, които излизат сред първите няколко резултата:

Copyright © 2000 Canadian Medical Association or its licensors
 

Hypernatremic Dehydration Resulting From Inadequate Breast-Feeding PEDIATRICS Vol. 63 No. 6 June 1979

Правят ли ви впечатление подсилените части от линковете?

Има защо – защото хипернатремията при кърмачета (когато въобще е пряко свързана с кърменето, а не е резултат от други патологични състояния) е резултат от недостатъчен прием на кърма, а не резултат от изключителното кърмене като такова.

Когато детето в продължение на дни не поема достатъчно кърма, то наистина ще се обезводни постепенно – от което нивата на натрий в кръвта ще се повишат. От друга страна, когато едно дете не суче ефективно и гърдите не получават достатъчно стимулация, не се задействат с нормалния си ход процесите, които осгуряват лактогенезиса (производството на кърма).

От там отделящото се малко количество кърма е също с повишени нива на натрий и се завърта порочен кръг – бебе, което суче лошо, получава малко количество кърма, дехидратира се и нивата на натрий в кръвта му се повишават заради липсата на достатъчно течности. Лошото му сукане води и до това, че гърдата не се стимулира добре и в нея не настъпват необходимите промени и равновесие, заради което се отделя още по-малко количество кърма с високо съдържание на натрий. Бебето отслабва и суче все по-лошо – от което и положението с кърмата става все по-лошо.

Кърмачето и майка му са неразривна диада в постоянно взаимодействие и липсите и проблемите при единия водят пряко до липси и проблеми при другия.

Тогава какъв е отговорът?

Тенденциозният начин, по който статията е написана, води пряко до умозаключението, че храненето само с кърма (както са дефинирали изключителното кърмене) е вредно за бебето и не трябва да се практикува, като това ще разреши проблема. Дали?

Според мен вредата идва от другаде – от липсата на качествена грижа за кърмачето и майката, което може да го постави в риск от хипернатремия заради лошия старт на кърменето, който се дава обикновено.

Вредно за бебето е да се изпише от болницата, когато е ясно, че не се храни добре на гърда, спаднало е на тегло под 7% и има изявена жълтеница. Но това се случва твърде често.

Вредно за бебето е първото мерене след изписването да е чак когато стане на 3 седмици, а понякога и направо в края на първия месец. Но това е практика.

Вредно е за детето да се дават препоръки за кърмене на 3ч, от едната гърда, не повече от 15-20 мин и нощем да има пауза от 6ч за „почивка на стомахчето“. Това обаче е реалността.

Вредно е да няма унифицирана, съгласувана на държавно ниво политика за кърменето, която да дава ясна, неподвеждаща и еднаква за всички информация, която да е достъпна не само сред ползващите интернет майки. Но за съжаление и това е реалност у нас.

Известно е и отношението на множество медицински лица в България, когато стане въпрос за изключителното кърмене и непредлагането на вода на кърмачетата – затова не мога да изолирам от съзнанието си едно мъничко подозрение за целите, които може да се крият зад журналистическата „творческа преработка на информацията“ в това наглед невзрачно материалче.

Затова очевидно следва да се запитаме – дали даването на вода би елиминирало риска за бебетата?

Да, няма да се стигне до тежка дехидратация – това е сигурно. Но – водата не носи калории! Всички, които работим с кърмещи майки сме чували и виждали бебета, които изпиват огромни количества вода, над 500 мл за денонощие – и на 20. ден са с тегло много под теглото си от изписването.

Решен ли е проблемът? Не. Бебето наистина не е дехидратирано – но е било гладно и е страдало в продължение на седмици, като продължава да е изложено на всички рискове от недохранването в тази крехка възраст, а те могат да имат в различна степен отражение върху цялото му по-нататъшно развитие.

Замаскирането на един проблем не го решава! Решенията в стил кръпки никога не водят до нищо добро в дългосрочен план.

Изключителното кърмене си остава нормалният начин за хранене на едно бебе. Рискове за здравето на бебето идват не от начина на хранене като такъв, а от липсата на адекватна грижа за майките и бебетата.

Това е и официалното становище на УНИЦЕФ  по повод начина, по който се представя започващото изследване в пресата.

5 responses to “Шоуто Страх! – или как се правят вестникарски новини

 1. Дано го прочетат, ама надали 😦
  На повечето хора не им се чете, за съжаление … предпочитат да критикуват и дават съвети, неподплатени с нищо.
  До навършването на 7 месеца на дъщеря си давах само кърма. Продължавам да кърмя успешно вече 2 год. и 4 месеца и като гледам скоро няма да спираме. Благодарение на БГ мама, един друг сайт и този блог. Благодаря! Все още детето ми се буди поне 3 пъти през нощта, а понякога и по – често, особено в сутрешните часове. Не й налагам и никога не съм й налагала нищо. Има постоянен достъп както до мен, така и до храна. Когато навърши 7 месеца започнах да й предлагам вода, както и да захранвам. Доста трудно пропи вода, според хората защото аз така съм я научила :-))) нито съм я насилвала да пие, нито пък съм пропускала да й предлагам.
  Не е боледувала до сега 🙂

 2. Poli Buceva

  Благодаря на приятелката ми Светлето, че ми отвори очите за този чудесен сайт! Статията е страхотна и жалко, че по-рано нямах достъп до тази ценна информация!

 3. Теодора

  Какво ТОЧНО казва ББС- статията:
  „Hypernatraemic dehydration occurs when babies fail to take in sufficient quantities of milk in the early days of life.“

  „Hypernatraemic дехирдатация се получава, когато бебето не успее да получи достатъчно количество мляко през първите дни от живота му“. Няма нищо общо с недаването на ВОДА!!!!!

  И още нещо, което статията казва: че решението не е заместването на кърменето с адаптирано мляко, а по-голяма подкрепа за кърмещата майка. Пак нишо не казва за ВОДА!!!!!

  Какво са превеждали тези нещастници?!

 4. Много добре написано и обяснено! Дали не може да се изпрати на вестничето, че и те да се ограмотят малко.

 5. mishka_moja

  super! дано го прочетат повече хора!