Какво ще стане с гърдите ми?

Нормален въпрос, който всяка очакваща да стане майка жена си задава с известно притеснение. Какво ще се случи с гърдите ми при тези бързи промени заради кърменето? А когато спра да кърмя?

По-запознатите веднага отбелязват, че не кърменето, а бременността причинява големите и важни промени в гърдите.

А всъщност началото на промените е много по-назад във времето. Ако мислите за пубертета, грешите – началото се поставя още когато всяка от нас е била ембрион в утробата на своята майка.

Първите наченки на тъканите, от които ще се оформят гърдите, се появяват още през шестата седмица от ембрионалното развитие по протежение на т.нар. млечна линия – от мишниците до слабините. Тогава ембрионът все още не е диференциран по пол – така че ако някога сте се чудили защо мъжете имат гърди, след като практически не им трябват, вече знаете. Просто развитието на гърдите започва още преди да са се активирали онези части от ДНК, които ще определят половото развитие.

supernumerary-nipplesЧаст от тази тъкан отмира по време на ембрионалното развитие и остават само двете гърди. При малък процент от хората обаче (жени И мъже!) може да се открият рудиментарни гърди по продължение на тази линия. Обикновено приличат на бенки и човек не знае, че в действителност представляват зърно и дори може да има подлежаща жлезиста тъкан.

Между 12 и 16 г.с. вече е оформена гладката мускулатура на ареолата и зърното.

През 32 г.с. вече има първични млечни каналчета, които се отварят в областта, от която ще се развие зърното.

Около раждането гърдите вече могат да отговарят на хормонални промени. Често срещаното подуване на гърдичките при новороденото (независимо дали е момче или момиче!), които може дори да секретират подобна на коластра течност, са в отговор на майчините стимулиращи кърмата хормони, които преминават и при бебето по време на раждането.

Към края на първия месец след раждането настъпва регресия. Млечната жлеза остава в „спяща“ фаза за много дълго време – чак до пубертета. Тогава пубертетните хормони я събуждат отново в подготовка за онзи важен момент някъде в бъдещето, когато току-що роденото ви бебе ще започне да търси с устичка източника на храна и блаженство.

518px-breast_anatomy_normalИменно през пубертета се случва „тапицирането“ на гърдата с мастна тъкан и съответната гордост или фрустрация от формата и големината, които тази мастна тъкан придава. Това е причината да не може да се съди за способностите на една гърда да произвежда мляко само по нейната големина. Големината и формата се определят не от развитието на жлезата, а от наличната мастна тъкан.

Вътре в гърдата през пубертета се случват невидимо и други изключително важни неща. Млечните каналчета се удължават и разклоняват все повече. Всеки един менструален цикъл също предизвиква промени в гърдата – увеличаването на обема, твърдостта и болезнеността в гърдите, които се усещат през втората половина на цикъла са физическите белези на това, което се случва в гърдата.

Хормоните през тази втора фаза на цикъла предизвикват бързо развитие на дяловете на жлезата и алвеолите в тях (клетките, които ще произвеждат кърма, ако настъпи бременност и раждане). При настъпването на менструацията тези промени търпят обратно развитие, но не изцяло – т.е. всеки един менструален цикъл постепенно доразвива все повече способностите на гърдата да произвежда мляко.

А когато бременността настъпи, болезнените и напрегнати гърди в първите седмици са ясен сигнал за това, което се случва. Бурно се развиват дяловете на млечната жлеза, каналчетата се удължават и разклоняват, броят на клетките, произвеждащи мляко, расте главоломно.

Това се случва за сметка на мастната тъкан – бурният растеж на жлезата измества мастната тъкан. При по-малките гърди това е много ярко изразено. Промяната се усеща не само заради променения размер, а и заради ясно напипващите се напрегнати участъци, където вървят промените.

При жените с много големи гърди, където има много мастна тъкан, тези промени може почти да не се усетят. Възможно е гърдите почти да не се променят като размер, макар че навътре в гърдата подготовката за кърмене тече с пълна сила.

superficialveinsЗа да се извършват тези промени, гърдата има големи енергийни нужди. Те се посрещат с повишаване на кръвотока към гърдите, който става двойно по-голям, отколкото преди бременността. Затова се появява ясно видимата мрежа от сини вени. Тя също е сигнал, че промените се случват закономерно и нормално.

А с напредването на бременността се появяват и другите външни признаци. Ареолите се уголемяват и променят цвета си (който може да варира от розово-оранжево до буквално черно). Счита се, че този тъмен кръг е визуална помощ и ориентир за бебето. След раждането децата виждат на ограничено разстояние и различават най-добре контрастни фигури. Затова контрастът между тъмната ареола върху светлата кожа им служи за ориентир къде да търсят храната.

Малките бабунки, подобни на пъпки, които стават ясно видими и може да стоят подути, са т.нар. жлези на Монтгомъри. Те имат задачата да поддържат нежната и тънка кожа на ареолите добре хидратирана и еластична. Това става с помощта на отделяния от тях секрет – който освен тази важна функция има и още една. Мирисът на този секрет, макар и недоловим за нас, е същият като мириса на околоплодните води. Предполага се, че това е нещо като обонятелен фар, насочващ бебето към гърдата.

Началото на кърменето през първия месец при много жени води до още по-голямо увеличаване обема на гърдите. Това е особено ярко изразено около 4-5 ден след раждането, когато количеството на произвежданото мляко рязко се увеличава. Подуването на гърдите е предизвикано колкото от обема на произвежданото мляко, толкова и от ще по-засиления кръвоток към тази област, както и от предизвиканата от хормоналните промени задръжка на течности.

Често стриите, от които майките се опасяват, се появяват точно в този период на рязко напълване на гърдите, а не по време на бременността. Затова е важно в тези моменти бебето да е непрекъснато при майка си и да има неограничен дстъп до гърдата, за да се избегнат тези неблагоприятни влияния.

Няколко месеца след раждането хормоналната стимулация вече се извършва основно в резултат от сукането на бебето, а не чрез хиперпроизводство на пролактин в хипофизата. Гърдите обикновено намаляват обема си, макар че все още са по-големи от преди бременността.

Тези разлики може да са  особено видими при майки, които по някаква причина кърмят само от едната гърда. Една гърда е напълно способна сама да изхрани бебето, ако се стимулира достатъчно. В резултат тя запазва увеличения си обем, докато неозползваната гърда регресира и се връща към предбременните си размери. За майката тази разлика в гърдите може да е неприятен козметичен дефект. За щастие обаче той обикновено може да се тушира с използване на сутиен с подплънки. След окончателното отбиване на детето и втората гърда възвръща размерите си и разликата се заличава.

Големината на гърдите се променя постоянно в хода на кърменето – преди кърмене в сравнение със след храненето, от хранене на хранене, сутрин в сравнение с вечерта, месец след раждането в сравнение с 3-4 месеца след това. Тези изключително динамични промени често притесняват майките и ги карат да се чудят дали това няма да повреди напълно формата на гърдите.

Донякъде тези притеснения са оправдани. Гърдите не разполагат с мускул, който да ги поддържа – това е причината да не може да се повлияе съществено на формата и повдигнатостта им с тренировки. Те разчитат основно на еластичността на кожата. Тя обаче може да се отпусне и разтегне при прекомерни натоварвания и това да промени формата на гърдата. Други фактори, които според изследванията се свързват с отрицателни промени във формата на гърдите, са:

 • възраст на майката (колкото по-голяма е възрастта, толкова по-голям е рискът)
 • наднормено тегло
 • голям брой бременности
 • големина на гърдите преди бременността (големите гърди увисват по-лесно)
 • пушене

Затова е важно да се избягват нещата, които могат да допринесат за негативните промени.

 1. Носенето на добре прилягащ (без да е стягащ!) сутиен може да е удачно за майките с по-тежък бюст.
 2. Честото и неограничавано през деня и през нощта сукане на бебето контролира количеството мляко. Това помага да се избегне патологичното препълване на гърдите, което може да повреди кожата (т.е. да се появят стрии и отпускане).
 3. Когато между храненията се усеща голямо напрежение в гърдите, а детето няма желание да суче, изцеждането на малко количество до облекчаване помага гърдите да се отпуснат леко и да не се стига до прекомерно препълване.

Тези неща са особено важни, когато се стигне до отбиване на детето. Когато отбиването става по естествен начин, плавно се пропускат и заместват хранения. Така се оставя време гърдата да се нагоди и постепенно да спре производството на мляко. По този начин се избягват рисковите фактори за прекомерно препълване и съответно повреждане на кожата.

Когато естественото отбиване се случва по инициатива на детето и тече в продължение на месеци, тогава майките обикновено не забелязват почти никакви промени във формата на гърдите. Постепенно свиващата се жлезиста тъкан плавно се замества от мастна тъкан и формата се запазва.

Когато се наложи рязко отбиване по някаква причина, тогава няма време за такова преобразуване. Жлезистата тъкан се свива бързо, а натрупване на мастна тъкан обикновено няма. Именно затова тази начин е най-непрепоръчителен и нанася най-големи щети. Особено видимо е това, когато приемът на медикаменти е съпроводен със съветите гърдите изобщо да не се пипат, независимо колко са се подули и даже да се пристягат (което дори само по себе си може да повреди формата им).

След такъв подход гърдите често изглеждат много зле в първите седмици и това може да причини голям стрес и неприятни емоции. Отчаянието в тези моменти обаче често е прибързано – в течение на 6-12 месеца мастната тъкан в гърдите постепенно се натрупва отново. Формата може да се възвърне в голяма степен, така че е разумно да се изчака поне този срок, преди човек да се замисля за някакви драстични промени.

Едва ли гърдите ще станат съвсем същите както преди бременността, дори човек да не кърми нито ден. Ние самите не сме същите жени, които сме били, преди да се роди бебето. Това важи и цялото ни тяло. Промяната обаче не означава непременно нещо лошо – нито пък фактът, че гърдите на жена, която е раждала и кърмила, са по-различни от тези на напъпващото 16-годишно девойче означава, че са загубили своята прелест и притегателна сила. Дали са живот и са изпълнили нормалната си физиологична функция. А тъй като в природата на жената е заложено да ражда не само веднъж, с малко грижа и разум от наша страна същата тази природа обикновено се грижи да ни направи отново привлекателни, за да може да се завърти следващия кръг на бременност-раждане-кърмене ;)

24 responses to “Какво ще стане с гърдите ми?

 1. Анонимен

  страхотен Край !!!

 2. Мери

  Много хубава статия Хрис! Подробно и прекрасно обяснено :*)

 3. мария

  благодаря за изчерпателния, бърз и мил отговор! ще се постарая даспазя всички съвети и когато имам резултат ще се похваля.

  искам най-искрено да кажа, че ви се възхищавам за умението/времето/милите думи, които намирате за всички. за мен това е много важно. в един не-кърмещ свят, с хора, на които ми е писнало да обяснявам защо кърмя и как така не давам сокчета, вие сте един оазис. аз кърмя само благодарение на собствената си упоритост, на статиите във форума и на безценната „Книга за кърменето“. само че никъде не срещнах толкова информация за отбиването, което някак ми се струва нечестно. затова и си позволих да ви пиша. благодаря още веднъж за съветите!

 4. Хедра

  Здравей, Мария :)

  Поздравления за успешното едногодишно кърмене – и за нежното постепенно отбиване, което сте постигнали досега :)

  Търсиш информация за това как да премахнеш последното нощно кърмене – ти вече сама си се насочила към един от вариантите, който и аз бих ти предложила – да прехвърлиш вечерното приспиване на таткото е един добър вариант. Можете да го съчетаете също така с начини за приспиване, които са познати на детето от дневния сън – напр. ако е свикнала да заспива в количката, или с някаква играчка или определен ритуал от деня.

  Друга възможност за постепенно насърчаване на отбиването е да раздалечиш сукането от заспиването – т.е. да не я оставяш да заспи на гърдата, а след като видиш, че вече не суче с гълтане, да я махнеш и евентуално в този момент да се включи таткото, който да я доприспи.

  Споделяш, че вечерното заспиване е доста проблемно при вас. Добре е за няколко дни да наблюдаваш какво се случва у вас във вечерните часове и да опиташ да идентифицираш нещата, които може да водят до превъзбуждане на детето и съответното по-трудно заспиване. Такива неща често са много изненадващи – напр. часът за заспиване може да е по-късен, отколкото е нужно за детето. Много деца започват да дават сигнали за сънливост във време, когато според родителите е твърде рано, напр. още към 7-7.30 започват да се укротяват, да мрънкат полека, да търкат очи. Ако тези сигнали се пропуснат или се сметне, че е твърде рано за сън, децата често минават отново във възбудена фаза и стават много трудни за приспиване след 1-2 часа, когато часът изглежда по-приемлив.

  По подобен начин може изненадващо да действат и други неща – напр. вечерната баня за някои деца действа стимулиращо, вместо релаксиращо, а боричкането и бурния смях с таткото също вместо да изтощават, превъзбуждат.

  Затова може да опитате да идентифицирате такива неща, които да правят вечерното приспиване по-проблемно – и след промяната им вероятно отбиването ще тръгне по-лесно.

  Във форума споделяш, че мисълта за отбиването те натъжава и изненадващо за теб не се чустваш готова за това. Важно е да знаеш, че няма принуда да махнеш това вечерно кърмене. За много майки е удобно да запазят само едно сукане – то не пречи нито на прием на лекарства (тъй като количеството мляко е много малко, а интервалите между две кърмения са 24ч), нито на работата през деня. Щом това кърмене ви носи радост и е любим момент и за двете ви, може да го запазиш колкото ти е приятно. Съществува известен риск това да продължи много дълго – тъй като водещо е не млякото, а емоцията и удоволствието от твоята близост, детето обикновено не е склонно бързо да се откаже, а може да запази желанието си за сукане по това време даже година и повече след прекратяване на останалите кърмения. Ти ще прецениш как ще е най-удачно във вашата ситуация – успех и хубави емоции и на двете ви :)

 5. мария

  здравей, хедра!
  аз съм (с гордост и пъчене го казвам :) ) една успешна едногодишна кърмачка. но вече реших, че е време за отбиване. пък и щерката сама показа, че е готова да се откаже, нищо насилствено не съм предприемала. последно се кърмехме по два пъти през деня (преди всяко заспиване), вечерно кърмене, преди лягане и през нощта на поискване. големи проблеми със зъбите, косопада и постоянното безсъние обаче ме подтикнаха към отбиването. пък и смятам, че една година си е достатъчно време кърмене.
  та на въпроса ми – извинявай за дългото въведение. пъров спрях дневните кърмения, после нощните и в момента кърмя само преди лягане- и на двете ни е любими кърмене, успокояваме се взаимно след дългия ден. безпокои ме отказването и от това кърмене. как да го направя, колко време още да продължавам, ще спре ли от само себе си млякото или ще продължи да си „произвежда“ докато малката суче, макар и само веднъж в денонощието. аз усещам, че е доста намаляло като количество, има едва по няколко глътки, но тя заспива много трудно и не знам как ще я успокоявам по друг начин. и досега заспива вечер само докато суче – в кошарата я слагам спяща. ако таткото помогне- в смисъл аз да се изнеса в другата стая , а ритуалът по приспиването да е негов по- лесно ли ще стане? виждам, че доста объркано пиша, извинявам се за което, надявам се разбираш!
  ще се радвам на всякакъв съвет, благодаря предварително!

 6. Хедра, абсолютно сте права! Бебка не е стояла гладна въпреки че плачеше на гърдата, което всъщност ме хвърли в ужас. Багажът, който нося от недотам успешното кърмене с момченцето ми, постоянно ми тежи.При него всяко мрънкане беше глад, наяден ли бе, не го чувахме с часове.Толкова се бях фиксирала в това,че трябва да кърмя, за да се увеличи млякото, че само като гъкнеше и давах да суче.Но тогава направих много грешки в началото, за които сега знаех по-добре и не повторих.Това снощи определено не бяха колики, но не е било глад, а неспокойно бебе.Но как да разбера когато тя, както и батко й, никога не отказва гърдата? Ама никога.И аз все давам, давам…. Така се радвам, че имам слинга, тя заспива или поне се успокоява моментално в него.А днес осъзнах, че гледам една истинска дунда – тя определено заглажда косъма, натежава в ръцете ми,а и преди малко установих, че едно тоалетче от миналата седмица й е умаляло с няколко сантиметра!!!
  От мене няма по-доволна!!!
  Благодаря отново за огромната подкрепа!

 7. Хедра

  Нищо не правите грешно – нито пък бебето стои гладно :)

  Това най-вероятно е просто обичайната ревливо-неспокойна вечерна фаза, която буквално всички бебета имат привечер, независимо дали се хранят на гърда или с шише (където човек знае, че детето е изяло определено количество). Някои родители го наричат колики – макар че повечето бебета нямат типичните симптоми на колики в това време (непрекъснат рев в продължение на 3 ч), а са просто неспокойни, приревават, искат да ги носят или да сучат постоянно, дремват по 5-10 мин, след което започват всичко отначало.

  Макар да е ужасно изтощително и на човек да му се доплаква само като види, че наближава това време на денонощието, е фаза, която като всяка друга фаза от развитието на бебето отминава. Обикновено след 6-тата седмица и в това отношение има голяма промяна, както и по отношение на кърменето, така че просто се въоръжете с търпение.

  Ако бебката не плаче, докато е на гърдата – това все пак е по-удобно, отколкото да я носите с часове на ръце напред-назад, нали ;) Кърменето в легнало положение може доста да облекчи този период – или поне се опитайте да намерите максимално удобна поза, така че да не ви болят ръцете и кръста и се опитвайте да се разсейвате по някакъв начин (телевизия, музика…).

 8. Привет Хедра,
  справих се с цистита без хапове,благодаря за помощта!Бебка е спокойна, пълни пампитата,но става нещо вечер, което не знам проблем ли е или период.През деня се кърмим много успешно на поискване, но след седем часа явно кърмата съвсем намалява, лично аз не успявам с много усилия да извадя и капка, и тя като се залепи за мен, се кърмим докъм 12 или 1 през ноща. Не я чувам да преглъща,тя става нервна, унася се за секунди, после пак се събужда и ревностно търси храната си, която явно я няма.Не ми се струва нормално бебе на 19 дена да е будно близо шест часа, защото не може да се наяде и трябва да се бори усилено за това.Става ми безкрайно жално и някъде там, в едно ъгълче, стои мисълта за добавката.Това продължава вече цяла седмица, като тази вечер беше най-тежка.Тя си поплакваше, аз бях на ръба, но не мога да си го позволя, защото знам, че ще се събуди след около два часа и цялата одисея ще се започне отново…кърмене през пет минути и така до сутринта.За мен става много изнурително – психически и физически.Не знам какво правя грешно?

 9. Хедра

  Здравейте пак, Рали :)

  Надявам се да са минали благополучно проблемите с цистита и бебето отново да е по-спокойно?

  Кутията ми в Бг-мамма продължава да е блокирана за неопределено време, така че няма как да се свържете с мен оттам. Но тук ги има телефонът и мейла ми, който проверявам ежедневно, така че ако имате нужда от контакт извън публичното пространство на блога, можете да ползвате тези възможности:
  https://xedra.wordpress.com/contact/

 10. Здравейте Хедра,
  не съм писала, но цяла седмица си мисля за вас с благодарност! Вие сте истинско злато! Жалко, че толкова много медицински лица не си правят труда да обновяват знанията си и по този начин усложняват живота на много майки и бебенца!Благодаря за съветите и подкрепата! Бих искала също така да се свържа с вас на лични от БГ мама, ако това е възможно,последния път май ви беше препълнена кутията!
  Отново благодаря, на вас и на цялата организация подкрепяща кърменето и близостта с бебето!!!

 11. Хедра

  Много неприятно е това с циститите – искрено съчувствам, защото от дълъг личен опит знам колко е гадно!

  Мечото грозде и ципрофлоксацинът и двете са в група, която не е от най-безопасните по време на кърмене и с толкова малко бебе не е разумно да ги използвате (с по-големи деца притесненията намаляват и може да се ползват, макар и с внимание).

  Добрата новина е, че има множество други антибиотици, които може да се използват и са съвместими. Най-разумно е да пуснете утре една стерилна урина, за да се види какво се изолира в нея и към какво е чувствителна бактерията (най-често е Е.коли).

  Докато станат резултатите, може да попитате лекаря си за някои от натуралните средства за борба с циститните оплаквания – червената боровинка (Уринал) и препаратите с брезова кора (Неоренал) са на базата на безопасни природни съставки и са съвместими с кърменето. По-малко познати за нашите лекари са билковите таблетки Цистон на Хималая. Всички тези неща се водят хранителни добавки, а не лекарства и макар да не могат да лекуват силно изявен цистит, често може да помогнат да се прекъсне процеса, ако се вземат отрано.

  Другите неща, които обикновено доста облекчават циститните оплаквания, са горещи вани на краката, бутилка с топла вода ниско долу на корема (или грейка) и пиенето на много, ама МНОГО! течности. Моето правило е по една чаша вода на всяко пишкане – независимо колко често е. Болките са по-силни, когато мехурът е почти празен – така че при всяко положение е по-добре да го поддържате постоянно пълен, за да не боли чак толкова и да може постоянно да се изхвърлят бактериите.

  Бързо оправяне пожелавам – и ако се наложи да се ползва антибиотик и не сте спокойна за съвместимостта му с кърменето, просто ми звъннете да ви го проверя в справочниците :) (тел ми го има горе в страничката Контакт с мен).

  За млечницата – симптомите са лъскава розова кожа на зърната и силни пронизващи болки дълбоко в гърдата, по-лоши след кърмене или между кърменията, така че най-вероятно наистина нямате млечница (но ако се наложи да ползвате антибиотик заради цистита, е двойно по-важно да следите за такива симптоми, тъй като приемът на АБ нарушава нормалната флора и гъбите започват бърз растеж).

  А честото сукане вероятно е просто един от нормалните за тези седмици периоди на бърз растеж, така че не се притеснявайте от него – просто се опитвайте наистина максимално много време да сте легнала и да почивате, дори да не можете да спите. Засиленият прием на течности заради цистита ще се отрази добре и на кърменето :)

 12. А най-лошото, което успя да се случи е, че днес започна да ме мъчи цистит.Консултирах се с двама лекари и това, което те предлагат,едното е мечо грозде, другото ципрофлоксацин, не ми се вижда да е съвместимо с кърменето. Знаете ли нещо, което е? Точно нормализирах лактацията и да ми се случи това!!!

 13. Здравейте пак Хедра,
  чудя се какви ще са симптомите, ако инфекцията се предаде и на мен.Аз малко се бях изплашила, че точно така се е случило, защото едното ми зърно леко се пообели и сега е побеляло и по-болезнено от другото, но педиатърката ме погледна и каза, че нищо ми няма. Поливам се с тази содена водичка, която ми препоръчахте. На нас снощи ни почнаха коликите, нещо, което ми е за първи път понеже синът ни ни го спести.Цяла нощ беше с цица в устата и пак не успя да спи. Много тежко било това нещо. А Фунгостатина не е успял да стои сам на езичето и пет минути, дано помогне!
  Благодаря за всичко отново!

 14. Хедра

  Здравейте пак, Ралица :)

  Това са страхотни новини – наддаването на вашата дъщеричка е просто прекрасно, така че определено не остава гладна, независимо че може да е неспокойна понякога като всяко друго бебе на тази възраст :)

  Супер е, че вече 2 дена не предлагате добавка – нататък съвсем няма да има нужда вече, нещата определено ще стават все по-добри и вие самата ще сте все по-уверена :)

  За фунгостатина не се притеснявайте – почти невъзможно е да се чака един час след прилагането му при новородено бебе, още повече че самият процес на намазванене е особено приятен за бебето. Няма нищо лошо в това да му дадете да посуче след това – и няма да повлияе съществено на ефекта на лекарството :)

  Ако бебето наистина има млечница, е добре да вземете мерки тя да не се прехвърли и върху вашите зърна. В тези ситуации е важно да изплаквате зърната след всяко кърмене с чиста вода, а може и да ги обтривате с разтвор на сода за хляб (в 100 мл преварена вода се разтваря 1 равна ч.л. сода). Със същия разтвор може да се обтрива и устичката на бебето, преди да сложите Фунгостатина, за да ускорите преминаването на инфекцията.

  Важно е докато трае гъбичната инфекция да изварявате след всяка употреба всичко, което влиза в устата на бебето – залъгалки, лъжички и т.н. Най-добре е след приключване на лечението да изхвърлите залъгалката (ако ползвате) и да купите нова.

  Много ви благодаря за хубавите думи и се радвам, че постингите и блогът са ви от полза :) Аз нямам абсолютно нищо против да се говори на „ти“ – просто повечето майки за мен са непознати и затова използвам автоматично „вие“, когато пиша тук :)

 15. Здравейте Хедра,
  толкова правилно и логично е всичко, което казвате и така съжалявам, че малко късно ви открих и не успях да кърмя изключително първото си детенце. Ето какво става с бебка сега – ами все хубави неща, първо пампитата взеха значително да се пълнят, около пет, шест за денонощие, половината мръсни.И най-хубавото – тя се роди 3 240, изписаха я 3 180, на 11 дена беше 3 900 с пампито! Такава сила ми дойде след това теглене, че направо щях да полетя.Вчера за пръв път не се страхувах от ноща, а пълното пампи на сутринта ми каза, че усилията са си заслужавали. Не съм давала АМ втори ден вече! Благодаря за подкрепата!!!
  Успявам да почина през деня когато тя е спокойна. Днес не е такъв ден, тя иска да спи само сучейки. Имам слинг Dee dee, но все още не можем нещо да се нагласим в него, ръцете ми все я подпират, явно трябва да прочета още за това точно как се ползва.легнала не ми е удобно да кърмя, не знам защо.
  Имаме един друг проблем в момента. Притесни ме бялото езиче на детенце и като го показах на педито, тя заяви, че е млечница.Изписа ни Фунгостатин за обтриване на езичето и каза да не се храним един час след третирането. Еми това няма как да стане при нас.Никога не мога да предвидя кога ще имаме тази пауза. Днес опитахме, но не се получи.Баща й едвам успя да го намаже, минаха пет минути и тя изпадна в истеричен рев. Дадох й да суче, няма начин. Сега разбирам защо й синът ми е бил толкова спокойно дете – ами аз никога не съм го оставяла без да му дам да суче и това е оправяло всичко.Проблемът с млечицата си остава и нямам идея какво да направя?
  Извинявам се за последното изречение в предния ми постигн, без да се усетя съм минала на „ти“ – това е, защото от около три години откак се е родил синът ни, чета вашите постинги и бях решила ако имам проблем с второто дете да се свържа с вас незабавно.Но мисълта ми е че толкова съм чела ваши неща, гледам как се раздавате в името на децата и от моя страна усещането е сякаш сте ми приятелка. Благодаря за което!

 16. Хедра

  Здравейте отново, Ралица :)

  Радвам се, че пишете пак и че ситуацията с кърменето значително се е подобрила – първият ви постинг беше наистина много тревожен и се притеснявах как вървят нещата при вас.

  Споделяте, че нещата вече вървят много по-успешно и има мокри и наакани памперси – искате ли да ми кажете бройката на напишканите и наакани памперси за 24ч, както и какво количество добавка сте предлагали за такъв период от време, за да видим дали всичко е наред? Също така за мен е важно да зная мерено ли е бебето през това време и какво е теглото му (тегло при раждането, при изписването и при последното мерене, както и на колко дни е било бебето при това мерене).

  Не е необичайно за децата да са много неспокойни вечер и да искат да стоят на гърда по няколко часа буквално непрекъснато – това е нормално и очаквано бебешко поведение. От друга страна, при непрекъснатото сучене гърдите са съвсем меки през това време и не се усеща рефлекса на потичане (което съвсем не означава, че тогава не тече никакво мляко!), което може силно да тревожи майката. Имайте си винаги едно наум, че в периоди, когато детето суче много често, гърдите ще са все меки и без да усещате потичане.

  Такива моменти може да има на няколко пъти през деня. Много деца обичат да скупчват храненията – в продължение на 3-4 часа може да искат да се хранят през половин час, а после спят 3-4 часа. В това време гърдите са се напрегнали, защото е минал дълъг интервал без изпразване и първото хранене след този интервал може да протича по-спокойно от обичайното за детето заради силната струя и обилно течащото мляко. Това не значи, че на останалите хранения детето не получава мляко – а просто че млякото тече малко по-бавно, което е съвсем нормално.

  Едно мерене при педиатъра ще ви покаже, че усилията ви си струват и че всъщност притесненията за това дали бебето поема достатъчно мляко може да са съвсем неоснователни, независимо от неспокойното поведение понякога :) Идете да премерите бебето – и вие ще сте по-спокойна, и нещата ще тръгнат доста по-уверено след това :)

  Знам, че не е лесно с две дечица да се намира време за почивка – но 2ч сън през нощта няма как да са ви достатъчни. Има ли възможност да кърмите легнала през деня? Ако по-голямото ви детенце ходи на градина или на училище, вариант ли е да опитвате и през деня да поспивате, докато бебето спи? Домашната работа може да бъде свършена и когато бебето е будно, ако разполагате с кенгуру за новородено или слинг – повечето бебета щастливо сучат в слинга, а майката може да си върши работа през това време, тъй като ръцете й са спокойни. Носенето на бебето, докато човек си действа по обичайните задачи, обикновено го успокоява много бързо и лесно, особено ако има възможност и да суче през това време :)

 17. Ралица

  Здравейте Хедра,
  съжелявам, че нямах достъп до нета тези дни, много исках да общувам с вас още от самото начало. Все пак нещата не са съвсем загубени, само на 10 дена сме и се кърмим по-добре от първия път.Ето какво стана с първото ми детенце – в болницата ми го носеха нахранен и ми го оставяха само за 15 минути. Коластрата ми дойде на четвъртия ден.Кърмех на поискване, но никога не достигаше.Четях много за кърменето и благодарение на това изкарахме осем месеца на смесено хранене. Преживях го тежко, но с тази слаба лактация, мисля че беше постижение! На няколко пъти гърдите ми се напълниха и си мислех, че най-накрая нещата ще потръгнат, но те пресъхваха също толкова внезапно въпреки, че момченцето ми сучеше много и със желание.Сега с момиченцето ми имах възможност още в болницата да я кърмя дълго и продължително от първия ден и съответно коластрата слезе по-рано. Няколко дена вече успявам да я кърмя и да имаме мокри и мръсни пампита. Това за мен е висш пилотаж в кърменето! Нещата обаче нощем стават много зле, след десет часа се започва едно постоянно сукане и дърпане на празни гърди. Дохранвам с около 60мл.Около три часа я кърмя успешно, после след пет кранчетата отново пресъхват.Вчера достигнах големи висоти, но беше за кратко. Цял ден я кърмя успешно, пампита пълни,бебка спи или гледа доволно наядена, мама доволна и щастлива.През ноща отново падна голямо сукане, но не дохраних, защото успяваше да заспи за по час, два.На сутринта бях безкрайно щастлива, защото бяхме откарали цял ден и цяла нощ без АМ и с пълни памперси. Радсотта ми трая до следобяд когато тя започна едно сукане и сърдене продължило около 4 часа и завършило с АМ. През ноща отново – почваме да сучем към девет и така до 12,заспахме до 1 и половина, кърмих без резултат около 40 мин и дадох АМ.Тя спа до три и половина, накърмих я успешно за около час, след това като се събуди в 5 30 се кърмихме на пресекулки докъм осем когато уморена заспа, но все още я усещам неспокойна.Не знам дали два часа сън на нощ ми се отразява добре на лактацията обаче.най-вече не знам защо постоянното кърмене не я прави по-силна???
  Благодаря ти предварително за съветите, Хедра!

 18. Хедра

  Здравейте, Ралица :)

  Разбирам желанието ви да кърмите и едновременно с това притеснението ви за бебето и дали то се храни достатъчно.

  Правите много добре, че предлагате и двете гърди и наблюдавате бебето толкова отблизо.

  Реагирате абсолютно адекватно – липсата на изхождания, и още повече на мокри памперси! е силно обезпокоителна при бебе на тази възраст и е повод да се вземат бързи мерки. Предвид че бебето е на 3 дни, не сте ли в болницата все още, където да ви наблюдават – предложиха ли ви някакъв вариант?

  Ако сте у дома, е нужно да се свържете с педиатъра на детето колкото е възможно по-скоро. Докато успеете да се свържете с него, е важно да храните бебето на всеки 2,5 ч. Будете я, ако се налага! – често бебенцата на тази възраст са сънливи и ако бъдат оставени на собствен ритъм, тогава може да се будят недостатъчно често! След като бебето е сукало на всяка гърда, е необходимо да дохранвате с 20-30 мл изцедена кърма (ако има) или адаптирано мляко (ако няма кърма), докато се появи адекватния брой мокри и акани памперси (за възрастта на бебето в момента – 3-4 мокри и поне 1-2 наакани за 24ч).

  В такива ситуации винаги на първо място по важност е да се осигури адекватен внос на калории за бебето, независимо по какъв начин. Едно добре нахранено бебе ще суче много по-добре на гърдата, ще има повече сили и ще може по-добре да стимулира гърдите. Затова не се плашете от нуждата от добавка – тя не означава край на надеждите ви за успешно кърмене, а във вашата ситуация е просто необходимата „патерица“, която да ви позволи да минете тези първи дни, без да се стигне до обезпокоителни състояния при бебето.

  След кърменето е добра идея да изцеждате и двете гърди, като съхраните изцеденото и го предложите на бебето на следващото сукане (ако изцеденото е по-малко от 20 мл, тогава додавате и нужното количество АМ).

  Предвид че става въпрос за едва трети ден след раждането, вероятно млякото скоро ще слезе – допълнителната стимулация на гърдите чрез честото сукане на бебето и допълнителното изцеждане ще ви помогне нещата да потръгнат по-бързо.

  Споменавате, че гърдите ви не са претърпели развитие нито с първата, нито с втората бременност – това може да е много важно уточнение. Искате ли да споделите какво се случи с кърменето на първото ви детенце, имахте ли успех и как протекоха нещата тогава? Това може да даде идея за това откъде идва евентуален проблем, така че да може да се мисли за най-добрия начин на действие във вашата ситуация.

  Независимо от това какъв е проблема, в момента е важно да се осигурят тези две неща – адекватен прием на калории при бебето на първо място и много честа стимулация на гърдите (минимум 8х дневно, с допълнително изцеждане след бебето), за да може нещата да тръгнат по най-добрия възможен в ситуацията начин.

  Горе главата – нямате повод за отчаяние, има всички шансове нещата да тръгнат добре с малко помощ :)Много ви моля просто да пишете утре, дори да е с 2 думи само, как се развиват нещата при вас – ще ви мисля много как сте :)

 19. Ралица

  Здравейте Хедра,
  моята дъщеричка е на три дена, кърмя я при всеки зов и от двете гърди, но днес нямаме дори мокър памперс, да не говорим за мръсен. Тя суче с удоволствие, чувам я, че преглъща в началото, после се уморява от трудноизлизащите капки и заспива,спи няколко минути, пак ме търси, пак се уморява и така. Прочетох за признаците на недостиг на кърма дадени от Бу и се ужасих – аз отговарям на повечето от тях – гърдите ми и през двете бременности не мръднаха и самата аз при опит за цедене едва вадя по капка. Не искам да дохранвам, но още по-малко искам детенцето ми да е гладно.Не зная какво да направя.

 20. Хедра

  Здравейте, Силвия :)

  Действително е неприятно човек да не се чувства добре в кожата си и да не харесва това, което вижда в огледалото. Бременността и раждането, а впоследствие и кърменето неминуемо променят тялото на жената – и е нормално да изпитвате съжаление, тъга и донякъде даже гняв за това, че изминалото време е оставило своите следи.

  Не споменавате колко време е минало откакто сте спряла да кърмите? Ако още не е минала година, значи има надежда нещата бавно и полека да се променят към добро – вероятно сте прочела в статията, че за около година гърдите успяват да се възстановят до голяма степен.

  Специфични упражнения за трениране на гръдни мускул също могат да повлияят добре, макар че няма да променят съществено вида на гърдите и повдигнатостта им, но стягането на тялото от редовните упражнения обикновено се отразява много добре на самочувствието.

  При някои жени отслабването след раждането се отразява добре на бюста – докато при други (особено при жените с по начало големи гърди) отслабването може да влоши ситуацията, така че е добре да подхождате внимателно към тези неща.

  За стриите за съжаление много малко неща могат да се направят постфактум – може би е разумно да се обърнете към реномиран козметичен салон и да проучите какви възможности се предлагат.

  При всички случаи самият факт, че правите нещо за себе си, ще ви помогне да се почувствате по-добре – а и съпругът ви вероятно ще е по-склонен да финансира подобни начинания, особено предвид колко по-малко изглеждат като сума в сравнение с хирургическата корекция на бюста ;)

 21. as sum maika na dve deca a znaete kak e sled dve rajdaniq. prei rajdaniqta gardite mi bqxa napravo straxotni a sega napravo nemoga da se pogledna v ogledaloto bez sytien. po vreme i na dvete rajdaniq imax mn mleko kurmila sum po 6 meseca i dvete. i sega neznam kvo da pravq mn sa ovisnali ami maxni tva mi i sa nacepeni neznam ko da praq maja mi neiska da mi dade pari za povdigane 4e bilo skupo as nese 4ystvam dobre v kojatasi kajete mi ko da napraq molq vi . MOLQ OTGOVARQITE MI NA IMEL ADRESA BLAGODARQ PREDVARITELNO 6TE PRO4ETA VNIMATELNO VSI4KI MN.

 22. Мисля, че на първия въпрос Ви е отговорено много детайлно.

 23. Хедра

  Здравейте, Надя :)

  Твърде големите гърди, също както твърде многото мляко, могат наистина да бъдат проклятие и да създават различни проблеми. Редукцията на гърдите в последните години е също толкова популярна, както и увеличаването на бюста.

  За съжаление обаче ефектът на редукцията върху кърменето е много по-значим и много по-увреждащ, отколкото при слагането на импланти.

  В статията не съм се разпростирала върху вътрешния строеж на гърдата, но съвсем накратичко – мастната тъкан е разположена не върху жлезата, както се е смятало и както често се показва на илюстрациите, а е сплетена със самите дялове на жлезата (образно казано).

  Затова няма как да се отдели само мастната тъкан и да се остави жлезата. Въпреки цялото старание и изработените техники за запазване на възможно най-голяма част непокътната тъкан се отстранява различно голяма част от жлезите и каналчетата.

  Това има за резултат различно засягане на способността да се кърми успешно, която отчасти зависи и от това колко време е минало след операцията (защото каналчетата имат способността да се реканализират, т.е. да се свързват отново с останалите канали и така да се възстановява проходимостта).

  С течение на годините е възможно проходимостта на каналчетата да се възстанови и някакво количество мляко не само да се произвежда, а и да се отделя от гърдата – има случаи на жени, които са успявали да поддържат нормална лактация след интервенцията. В повечето случаи обаче е засегната и способността за производство на мляко (заради отстранените части от жлезата), и възможността млякото да изтича от гърдата (заради прекъснатите канали), което води до спиране на и без друго неголямото производство заради невъзможността да се отстранява млякото и да се поддържа лактацията.

  Затова предвид желанието ви да кърмите децата си може би ще е разумно да отложите интервенцията за времето, когато сте приключила с раждането и отглеждането на бебета.

  По-подробна информация по въпроса можете да прочетете тук:
  http://www.bfar.org/reduction.shtml

 24. надя

  Здравейте,

  Бюстът ми винаги е бил голям, но след раждането гърдите ми са ОГРОМНИ…
  Надявам се да кърмя още дълго, но вече се чудя какво да правя след това.
  Искам да имам още деца, които също да кърмя, но тъй като това предстои в малко по-далечно бъдеще, се замислям за оперативна корекция и в частност намаляване и повдигане на гърдите.
  Искам да отбележа че козметичният ефект е само част от причината, по-скоро се надявам да спрат болките в гърба, с които се боря от години.

  Смятате ли че това ще повлияе на кърменето в бъдеще /живот и здраве/ и колко време след като дъщеря ми се отбие ще е подходящия момент за такава интервенция?

  Благодаря предварително :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s