Изцеждане на ръка – техника на Мармет


Превод Xedra

Marmet Technique copyright 1978, revised 1979, 1981 and 1988. Chele Marmet and the Lactation Institute, 1616 Ventura Blvd., Suite 223, Encino, California 91436

Техниките на Мармет за изцеждане на ръка и подпомагане на рефлекса за потичане са се оказали удачни за стотици майки – по начин, по който нищо друго не е успявало да помогне. Дори опитни кърмачки, които са имали успех с изцеждането на ръка ще открият, че чрез този метод успяват да получат повече мляко. Майки, които преди това са успявали да изцедят съвсем малко мляко или буквално нищо, получават отличен резултат с тази техника.

Техниката е важна

Когато гледате изцеждане на ръка е трудно да се види правилното движение за изцеждане. В този случай ръката е по-бърза от окото. В резултат на това много майки намират изцеждането на ръка за трудно – дори след като са гледали демонстрация или са чели кратко описание. Млякото може да се изцежда дори с използване на по-неефективни методи за ръчно изцеждане. Но ако те се използват често и редовно, може да доведат до увреждане тъканта на гърдата, наранени гърди и дори рани по кожата.

Техниката на Мармет за ръчно изцеждане е създадена от майка, която трябвало да изцежда млякото си за продължителен период от време по медицински причини. Тя установила, че рефлексът на потичане на млякото не действал толкова добре както когато бебето й сучело, затова създала метод за масаж и стимулация, за да подпомогне този рефлекс. Ключът към успеха на този метод е именно комбинацията от метода на изцеждане и тези масажи.

Тази техника е ефективна и не би трябвало да създава проблеми. Лесно се научава със следването на това ръководство стъпка по стъпка. Както и с всяко друго умение, важна е практиката.

Предимства: 

Изцеждането на ръка има множество предимства пред механичните методи за изцеждане на гърдите:

 • Някои механични помпи са неефективни или причиняват дискоморт
 • Много майки се чувстват по-комфортно при ръчното изцеждане, защото то е по-естествено
 • Контактът кожа върху кожа е по-стимулиращ отколкото усещането за пластмасов накрайник. Затова ръчното изцеждане обикновено улеснява повече рефлекса на потичане
 • Удобно е
 • Екологично е
 • Лесно преносимо е. Майката не може да забрави ръцете си.
 • Най-доброто от всичко – безплатно е!

Как гърдата прави мляко

breast structure

 • Клетки, произвеждащи мляко (Алвеоли)
 • Ареола (по-тъмната кожа около зърното)
 • Млечни резервоари (синуси)
 • Зърно
 • Каналчета 

Млякото се произвежда в специални клетки (алвеоли). Част от него непрекъснато се стича надолу по каналчетата и се събира в млечните резервоари. Когато произвеждащите мляко клетки се стимулират, те изстискват още мляко в системата от каналчета (това е рефлексът на потичане).

Изцеждане на млякото

 Изпразване на млечните резервоари

 1. Поставете палеца и първите два пръста на около 2-3 см разстояние от зърното.

Използвайте тези мерки за ръководство, а не непременно външния кръг на ареолата. Ареолата е с много различни размери при различните жени.

Поставете палеца отгоре, а пръстите отдолу – в позиция 12ч и 6ч, както е показано.

Избягвайте да обхващате гърдата. Пръстите НЕ трябва да са в позиция 12ч и 4ч.

finger position

 

 • Натиснете.
 • Търкаляйте.
 • Завършете движението. 

2. Притиснете навътре към гръдния кош.

Избягвате да разтваряте пръстите настрани. 

При големи гърди първо повдигнете гърдата и после притиснете към гръдния кош. 

3. Търкаляйте едновременно палеца и пръстите напред, все едно искате да направите отпечатъци от тях 

Това търкалящо движение на палеца и пръстите притиска и изпразва млечните резервоари, без да наранява чувствителната тъкан на гърдата.

Наблюдавайте движението на палеца и пръстите, показано в червено на илюстрациите. Стрелките показват посоката на натиска, който пръстите упражняват. Обърнете внимание, че пръстите под гърдата започват с натиск на средния пръст, двата пръста притискат при „Притиснете гърдата“ и натискът се измества върху показалеца при „Търкалянето на пръстите“.

push-roll

                Натиск                                     Търкаляне                                 Завършване

4. Повтаряйте ритмично, за да изпразните резервоарите.

Позиция, натиск, търкаляне; позиция, натиск, търкаляне.

5. Завъртете палеца и пръстите, за да изпразните и останалите резервоари.

Използвайте и двете ръце за една гърда. Пръстите се преместват от позиция 12 и 6ч на 11 и 5ч, 2 и 8ч, 3 и 9ч. Тези илюстрации показват позициите на лявата и дясната ръка върху дясната гърда.

 

left-right      

                               Дясна  ръка                                       Лява ръка

Избягвайте тези движения

 • Избягвайте да стискате гърдата. Това може да доведе до нараняване.
 • Избягвайте да изтегляте напред зърното и гърдата. Това може да нарани тъканта.
 • Избягвайте да плъзгате пръстите си по кожата. Това може да доведе до рани.

  dontsquizedontpulldontslide

 Не притискай  Не изтегляй  Не плъзгай 

Подпомагане рефлекса на потичане

Тези неща ще ви помогнат да се отпуснете и да стимулирате рефлекса на потичане. 

1. Масажирайте произвеждащите мляко клетки и каналчетата.

Започнете от горната част на гърдата. Притиснете здраво към гръдния кош. Правете кръговидни движения с пръстите върху дадената част от гърдата.

2. Поглаждайте частта от гърдата между горната й част и зърното с леки движения, подобни на гъделичкане

3. Разтърсвайте гърдите, като се навеждате напред, така че гравитацията да помогне на рефлекса на потичане.

massage-stroke-shake

             Масажиране                       Поглаждане                         Разтърсване

Начин на действие

Този начин на действие трябва да се следва от майки, които изцеждат вместо цяло хранене или от тези, за които е нужно да установят, увеличават или поддържат млякото си, когато бебето не може да суче.

 1. Изцеждайте всяка гърда, докато струята мляко намалее и започне само да капе.
 2. Направете стимулацията на рефлекса на потичане (масажиране, поглаждане, разтърсване) и на двете гърди. Може да се прави едновременно.
 3. Повторете целия процес с изцеждане на всяка гърда и подпомагане на рефлекса на потичане още веднъж или два пъти. Струята мляко обикновено намалява по-бързо при второто и третото изпразване на резервоарите. 

Времетраене 

Цялата процедура би трябвало да отнема приблизително 20-30 минути.

 1. Изцеждайте всяка гърда 5-7 минути.
 2. Масажирайте, поглаждайте, разтърсвайте.
 3.  Изцеждайте всяка гърда 3-5 мин.
 4. Масажирайте, поглаждайте, разтърсвайте.
 5. Изцеждайте всяка гърда 2-3 минути.

Забележка:

Ако количеството мляко е стабилно, използвайте инструкциите за време само като ориентир. Наблюдавайте силата на струята и сменяйте гърдите, когато струята намалее до капки.

 Ако млякото е малко или все още не е слязло, тогава следвайте буквално тези инструкции за времетраене на процедурата.

Реклама

35 responses to “Изцеждане на ръка – техника на Мармет

 1. Хедра

  Здравейте, Наталия!

  Съжалявам да чуя, че продължавате да имате проблеми… надявам се антибиотикът вече да си е свършил работата и да са се пооправили нещата. Бебенцето може да е чувствително към белтъка на кравето мляко и затова да повръща от АМ, което прави кърменето още по-важно. Обадете се да помислим заедно какво може да се прави оттук нататък – как да се свържете с мен можете да видите тук .

 2. Здравейте, чак сега виждам че сте ми отговорили (трябваше да получа уведомление по майла, но не получих) търсейки отговори на други въпроси. Намалих изцеждането и пак стигнах до запушване, пак съм на антибиотик и нещата се пооправиха но от вчера не мога да изцедя добре „проблемната“ гърда и усещам напрежение, получи се и друг проблем при бебето – имах изцедена кърма, която няма да ми стигне до края на антибиотика и започнах да редувам в АМ и бебето започна да повръща. Как да я изцедя напълно в продължение на часове капят само капки и с помпата и на ръка? А как мога да се свържа с вас?

 3. Хедра

  Здравейте, Наталия!

  По принцип при мастит наистина се препоръчва изцеждане, но само докато премине острият проблем. Ако се продължи с изцеждане след всяко кърмене, тогава се получава това, което сте наблюдавала при вас – кърмата започва да се увеличава прекомерно и става много повече от нуждите за бебето, а огромните излишни количества мляко са сериозен рисков фактор за следващи запушвания и проблеми. Отделно непрекъснатото хиперпроизводство изчерпва енергия, нутриенти и не на последно място калций от вашия организъм и от костите ви.

  Така че – не, ситуацията при вас не е нормална и не би трябвало кърменето да изглежда по този начин, освен ако искате да дарявате мляко. Ако постоянното изцеждане и свръхпроизводството ви пречат, тогава е добре да се обсъдят мерки и варианти за постепенно намаляване на количеството и на цеденето (рязко спиране на изцеждането няма да е удачно при вас, предвид че имате два пъти повече мляко от нужното). Процесът може да се подпомогне и с някои билки – ако искате помощ и съдействие, можете да ми се обадите и да обсъдим по какъв начин да направим консултация.

 4. Здравейте! Моята история е следната: Кърмя от самото начало, но на 7-8 ден получих запушване на едната гърда (мастит), от което се наложи да пия антибиотик и да спра кърменето, като си поддържах кърмата с цедене. Цедях по 50-60 мл. от двете гърди на всеки 3 часа. След спирането на антибиотика пак започнах да кърмя. Доктора ми каза след кърмене да се доизцеждам и да не задържам кърма, за да не получа пак проблем. С времето кърмата ми се увеличаваше. Сега дъщеря ми е на почти 2 месеца – изяжда по 120 мл., аз след това цедя още толкова и повече, като през нощта, когато яде през 6 часа, ако тя е изяла 120 мл. аз цедя още 220 мл. Въпросът ми е така ли трябва да продължавам и възможно ли е да оставям по малко кърма, за да не стимулирам увеличаването на кърмата?
  Благодаря за вниманието!

 5. Хедра

  Здравей!

  Ако ти е по-удобно пръстите ти да са намазани с нещо, можеш спокойно да ползваш кремчетата за зърна или кокосово масло примерно. Макар че изцеждането на ръка обичайно никак не се получава добре, ако пръстите се плъзгат върху кожата… но пък всеки си намира какво работи за него, така че ако по този начин ти се получава, действай така 🙂

 6. didolinata

  Изцеждам защото малкия заспива на всяко 2-ро дръпване за около 5-10 минутки и после пак иска да яде,така няколко пъти докато не заспи напълно за около 2-3 часа и за това се притеснявам да не ми намалее кърмата особено след случаите в самото начало.Гледам да не прекалявам с цеденето да не си докарам някоя мощна лактация.Може ли като се изцеждам на ръка да слагам на пръстите си малко олио или масло (маргарин) абе нещо мазничко че ми е по-лесно,стига това да не вреди.На сухо ми е малко неприятно

 7. Хедра

  Ръчната помпа на Камера е тотално неподходяща и мляко, изцедено с нея, не може да се съхранява или да се дава на бебето!

  А всъщност защо ви се налага да изцеждате? Няма никаква причина да цедите след всяко кърмене при здраво и добре сучещо бебе.

  При изцеждането на ръка пръстите не се движат по кожата изобщо, те само движат самата кожа върху жлезистата тъкан отдолу. Търкалянето е злополучно описано – може да си го представите горе-долу, все едно се опитвате да направите мастилен отпечатък на палеца върху кожата, такова е движението. При изцеждането на ръка пръстите изобщо не стигат до зърното и обичайно не го докосват.

  Най-общо казано – слагате пръстите на 12 и на 6 часа (ако си представите ареолата като часовник), палеца на 12 ч, пръстите на 6 ч, на ръба на ареолата или ако ареолата е много голяма, просто да са на около 2-3 см отдалечени от зърното. Притискате към гръдния кош и след това започвате да притискате ритмично пръстите върху тази част от гърдата, която е захваната между тях, без да ги плъзгате по кожата. Трикът е да натискате достатъчно дълбоко, достатъчно рязко и достатъчно бързо (около 30-40 пъти в минута) – а не плавно и постепенно, както правят повечето майки, заради страх да не ги заболи. На спокойна гърда изцеждането на ръка не боли.

 8. didolinata

  Благодаря за помоща.Може ли да питам още нещо
  с каква помпа е по-добре да се цедя,имам ръчна на камера малко прилича на тромба.Поръчала съм си и електрическа на Avec.С ръчната мисля че не се изцеждам до край.И относно изцеждането на Мермет исках да попитам натиска е ясен,но търкалянето как трябва да е напред-назад или на ляво и дясно?Завършването предполагам е като се издърпа леко зърното или бъркам?Как да разбера дали съм се изцедила добре?

 9. Хедра

  Мисля, че нищо не бъркате – вие отговаряте на нуждите на детето и това е чудесно. Не бързайте да смятате, че всеки период с учестено сукане се дължи непременно на промени в количеството при вас – най-често е точно обратното, промените са при бебето. Бебетата са хора като нас – имат си своите лоши и добри дни, криви дни и щастливи дни и особено в първите седмици много рядко има някаква последователност и предвидимост. Вие правите каквото е нужно – просто се опитайте да приемете, че от време на време ще има такива дни, когато детето ще е криво и ще иска да суче много често. А когато суче често, не си усещате гърдите пълни както обикновено, тъй като детето ги изпразва често и не се пълнят – това обаче е точно каквото им е нужно, за да се увеличава млякото спрямо нуждите на бебето. Така че не се тревожете – ако бебето си пишка и ака както обикновено, значи всичко е наред, независимо колко често суче. И си знайте, че след ден-два нещата пак ще се оправят 🙂

 10. На 16.09.2012 става на 1 месец.Днес си яде даже сега след като го накърмих изцедих 70 грама,така беше и няколко дни след изписването ни от болницата.До сега се случва вече за 2-ри път.Първия път когато стана така си помислих,че е от тези лактационни кризи които се получават понякога,но сега не съм сигурна защото 1 ден има да суче после няма.Като ни изписаха си се будеше на 3 часа даже понякога аз го будех да яде,вечер си спеше по 4-5 часа без да се буди.След първото намаляне на кърмата започнах да го кърмя на поискване защото започна да се буди по-често,започнахме и нощно хранене и така за 1 ден се оправиха нещата.Вчера се кърмихме много често,а снощи цяла нощ си беше при мен в леглото и ми „висеше“ на гърдите.Аз ли бъркам с храненето?

 11. Хедра

  Здравейте!

  Колко е голямо вашето бебе? При по-големите кърмачета такива неща са доста типични, без да са проблем – но ако бебето е новородено, може да има проблем с поставянето на гърдата.

  Можете да се свържете с мен през координатите, които са дадени в бутончетата над заглавната снимка (очичките) на блога – там има подробности за консултациите и как да уговорите посещение, ако желаете.

 12. Вероятно няма кой да ми отговори защото е стара тема,но аз ще пробвам.Имам проблем с кърменето,както имам кърма и си кърмя бебчето изведнъж на другия ден няма почти нищо.Детето започва да суче в началото прави няколко глътки и после започва да дърпа нервно и да се върти,да пуска гърдата после пак я търси.Незнам какво да правя ям сурови ядки,пия лактогонен чай.Тамън започва да се нормализира и бебчо да си яде и айде пак наново.Ако има как да се свържа с Вас Хедра ще съм много благодарна,аз съм от София.Моля Ви за помощ

 13. Хедра

  Най-вероятно няма нищо притеснително – дайте на детето първо да започне да суче от другата гърда, докато мякото потече и после го прехвърлете на „нямащата“ и ще видите, че си гълта и там 😉

 14. Силвия Стоянова

  ПОМОЩ! Току що се събуждам и нямам абсолютно никакво мляко в едната гърда. Вчера синът ми сучеше от нея без проблем. Какво е станало!? (гледам да спя по гръб, чувала съм да не се спи по корем)

 15. Силвия Стоянова

  Много благодаря за отговорите! Чувствам се малко по-успокоена, но ще съм най-вече след месечната консултация след като разбера с колко е наддал 🙂