Изцеждане на ръка – техника на Мармет


Превод Xedra

Marmet Technique copyright 1978, revised 1979, 1981 and 1988. Chele Marmet and the Lactation Institute, 1616 Ventura Blvd., Suite 223, Encino, California 91436

Техниките на Мармет за изцеждане на ръка и подпомагане на рефлекса за потичане са се оказали удачни за стотици майки – по начин, по който нищо друго не е успявало да помогне. Дори опитни кърмачки, които са имали успех с изцеждането на ръка ще открият, че чрез този метод успяват да получат повече мляко. Майки, които преди това са успявали да изцедят съвсем малко мляко или буквално нищо, получават отличен резултат с тази техника.

Техниката е важна

Когато гледате изцеждане на ръка е трудно да се види правилното движение за изцеждане. В този случай ръката е по-бърза от окото. В резултат на това много майки намират изцеждането на ръка за трудно – дори след като са гледали демонстрация или са чели кратко описание. Млякото може да се изцежда дори с използване на по-неефективни методи за ръчно изцеждане. Но ако те се използват често и редовно, може да доведат до увреждане тъканта на гърдата, наранени гърди и дори рани по кожата.

Техниката на Мармет за ръчно изцеждане е създадена от майка, която трябвало да изцежда млякото си за продължителен период от време по медицински причини. Тя установила, че рефлексът на потичане на млякото не действал толкова добре както когато бебето й сучело, затова създала метод за масаж и стимулация, за да подпомогне този рефлекс. Ключът към успеха на този метод е именно комбинацията от метода на изцеждане и тези масажи.

Тази техника е ефективна и не би трябвало да създава проблеми. Лесно се научава със следването на това ръководство стъпка по стъпка. Както и с всяко друго умение, важна е практиката.

Предимства: 

Изцеждането на ръка има множество предимства пред механичните методи за изцеждане на гърдите:

 • Някои механични помпи са неефективни или причиняват дискоморт
 • Много майки се чувстват по-комфортно при ръчното изцеждане, защото то е по-естествено
 • Контактът кожа върху кожа е по-стимулиращ отколкото усещането за пластмасов накрайник. Затова ръчното изцеждане обикновено улеснява повече рефлекса на потичане
 • Удобно е
 • Екологично е
 • Лесно преносимо е. Майката не може да забрави ръцете си.
 • Най-доброто от всичко – безплатно е!

Как гърдата прави мляко

breast structure

 • Клетки, произвеждащи мляко (Алвеоли)
 • Ареола (по-тъмната кожа около зърното)
 • Млечни резервоари (синуси)
 • Зърно
 • Каналчета 

Млякото се произвежда в специални клетки (алвеоли). Част от него непрекъснато се стича надолу по каналчетата и се събира в млечните резервоари. Когато произвеждащите мляко клетки се стимулират, те изстискват още мляко в системата от каналчета (това е рефлексът на потичане).

Изцеждане на млякото

 Изпразване на млечните резервоари

 1. Поставете палеца и първите два пръста на около 2-3 см разстояние от зърното.

Използвайте тези мерки за ръководство, а не непременно външния кръг на ареолата. Ареолата е с много различни размери при различните жени.

Поставете палеца отгоре, а пръстите отдолу – в позиция 12ч и 6ч, както е показано.

Избягвайте да обхващате гърдата. Пръстите НЕ трябва да са в позиция 12ч и 4ч.

finger position

 

 • Натиснете.
 • Търкаляйте.
 • Завършете движението. 

2. Притиснете навътре към гръдния кош.

Избягвате да разтваряте пръстите настрани. 

При големи гърди първо повдигнете гърдата и после притиснете към гръдния кош. 

3. Търкаляйте едновременно палеца и пръстите напред, все едно искате да направите отпечатъци от тях 

Това търкалящо движение на палеца и пръстите притиска и изпразва млечните резервоари, без да наранява чувствителната тъкан на гърдата.

Наблюдавайте движението на палеца и пръстите, показано в червено на илюстрациите. Стрелките показват посоката на натиска, който пръстите упражняват. Обърнете внимание, че пръстите под гърдата започват с натиск на средния пръст, двата пръста притискат при „Притиснете гърдата“ и натискът се измества върху показалеца при „Търкалянето на пръстите“.

push-roll

                Натиск                                     Търкаляне                                 Завършване

4. Повтаряйте ритмично, за да изпразните резервоарите.

Позиция, натиск, търкаляне; позиция, натиск, търкаляне.

5. Завъртете палеца и пръстите, за да изпразните и останалите резервоари.

Използвайте и двете ръце за една гърда. Пръстите се преместват от позиция 12 и 6ч на 11 и 5ч, 2 и 8ч, 3 и 9ч. Тези илюстрации показват позициите на лявата и дясната ръка върху дясната гърда.

 

left-right      

                               Дясна  ръка                                       Лява ръка

Избягвайте тези движения

 • Избягвайте да стискате гърдата. Това може да доведе до нараняване.
 • Избягвайте да изтегляте напред зърното и гърдата. Това може да нарани тъканта.
 • Избягвайте да плъзгате пръстите си по кожата. Това може да доведе до рани.

  dontsquizedontpulldontslide

 Не притискай  Не изтегляй  Не плъзгай 

Подпомагане рефлекса на потичане

Тези неща ще ви помогнат да се отпуснете и да стимулирате рефлекса на потичане. 

1. Масажирайте произвеждащите мляко клетки и каналчетата.

Започнете от горната част на гърдата. Притиснете здраво към гръдния кош. Правете кръговидни движения с пръстите върху дадената част от гърдата.

2. Поглаждайте частта от гърдата между горната й част и зърното с леки движения, подобни на гъделичкане

3. Разтърсвайте гърдите, като се навеждате напред, така че гравитацията да помогне на рефлекса на потичане.

massage-stroke-shake

             Масажиране                       Поглаждане                         Разтърсване

Начин на действие

Този начин на действие трябва да се следва от майки, които изцеждат вместо цяло хранене или от тези, за които е нужно да установят, увеличават или поддържат млякото си, когато бебето не може да суче.

 1. Изцеждайте всяка гърда, докато струята мляко намалее и започне само да капе.
 2. Направете стимулацията на рефлекса на потичане (масажиране, поглаждане, разтърсване) и на двете гърди. Може да се прави едновременно.
 3. Повторете целия процес с изцеждане на всяка гърда и подпомагане на рефлекса на потичане още веднъж или два пъти. Струята мляко обикновено намалява по-бързо при второто и третото изпразване на резервоарите. 

Времетраене 

Цялата процедура би трябвало да отнема приблизително 20-30 минути.

 1. Изцеждайте всяка гърда 5-7 минути.
 2. Масажирайте, поглаждайте, разтърсвайте.
 3.  Изцеждайте всяка гърда 3-5 мин.
 4. Масажирайте, поглаждайте, разтърсвайте.
 5. Изцеждайте всяка гърда 2-3 минути.

Забележка:

Ако количеството мляко е стабилно, използвайте инструкциите за време само като ориентир. Наблюдавайте силата на струята и сменяйте гърдите, когато струята намалее до капки.

 Ако млякото е малко или все още не е слязло, тогава следвайте буквално тези инструкции за времетраене на процедурата.

35 responses to “Изцеждане на ръка – техника на Мармет

 1. Хедра

  Здравейте, Силвия 🙂

  Чудесно е, че сте открила поза, в която бебето суче и на нелюбимата гърда – това доста ще ви улесни.

  Напълно е възможно бебето да е отказвало тази гърда, ако от нея млякото е течало много силно и то се е давило, а храненето е било некомфортно и неприятно. Може вече да е позабравило – щом сте намерили поза, в която приема да яде оттам, това е много насърчаващо.

  Вие сте много наблюдателна и сама сте открила това, което и науката казва – че в рамките на едно хранене има няколко спускания на млякото. Т.е. първо детето посуква с кратки бързи суквания, които стимулират гърдата да „пусне млякото“ и когато се задейства рефлекса на потичане, бебето започва да гълта и суканията стават ритмични и дълбоки. Това продължава няколко минути, след което струята мляко отново се забавя и бебето трябва пак да суче „на празни обороти“, докато слезе следващата порция мляко.

  Това е нормалният начин, по който гърдите работят 🙂

  Относно изцеждането – не, не е вярно, че помпите увреждат гърдите. Проблеми могат да възникнат, ако не се използват правилно или ако размера на накрайниците не съответства на размера на зърната на майката – но това са изключения, не правило. Изцеждането на ръка е поне толкова, ако не и по-ефективно, отколкото помпите – но пак е важно да има добра техника и човек да си даде време да се научи.

  Във вашата ситуация не се вижда причина да имате нужда от изцеждане – ако се притеснявате, просто заведете бебето за мерене, за да видите, че си наддава добре, независимо как си усещате гърдите 🙂

 2. Силвия Стоянова

  Здравейте, благодаря за отговора. Вчера разбрах,че ако лежа на лаглото с него и той така суче, яде от гърдата, която преди отказваше. Но е възможно защото в момента нямам много мляко, а преди сякаш течеше по много от нея. Последните дни той не иска да яде и дори да пропуснем и 2 ядения, гърдите ми са все така меки. Имам мляко но след 2 мин сучене, го изпива и трябва да посуче на празно, докато още малко се появи. Исках да попитам според вас кое е по добре за увеличаване на кърмата- цедене с помпа или ръчно? Вярно ли е,че понякога помпите “увреждат“ временно гърдите и са причина за намаление на млякото?

 3. Хедра

  Здравейте, Силвия 🙂

  Доколкото разбирам, се притеснявате от това, че гърдите ви остават меки между кърменията и се напрягат и се усещат тежки само сутрин. Това е напълно нормалното състояние на гърдите при установено количество кърма – те си стоят меки между храненията и ще се усетят напрегнати и „пълни“ само ако пропуснете хранене или детето проспи дълъг интервал. Затова усещането на гърдите не е достоверен индикатор дали има или няма мляко – при жените с по-голям бюст е възможно даже никога да не усетят тежест и напрежение, а мляко си имат.

  Така че е разумно да се ориентирате по детето – ако давате само кърма, тогава мокрите памперси са чудесен индикатор дали детето се храни добре. Ако сменяте 4-5 обилно напишкани и тежички памперса за 24 ч, ако изхожданията на детето са с нормалната течно-кашава консистенция (независимо че може да пропуска 1-2 или дори няколко дни между изхожданията) и жълт до жълтозеленикав цвят и ако наддаването на детето е в границите на нормалното (над 600 гр месечно), тогава значи, че всичко е наред и нямате причина за притеснение, както и да си усещате гърдите 🙂

  Отказът на бебето от едната гърда може да означава, че по някаква причина не му е комфортно да суче от там. Имаше ли нещо по-особено около раждането – по-тежко протичане, голямо бебе? А забелязвате ли у детето предпочитание да си държи главичката обърната главно на едната страна – при някои деца може да има даже леко сплескване на главичката (което обикновено преминава от само себе си с порастването). Тези неща може да подскажат дали отказът от едната гърда се дължи на някакви подобни причини и съответно да се потърси начин да се оправят нещата.

  На първо време – опитвала ли сте да сложите бебето на тази гърда, без да му променяте позицията, в която суче на любимата си гърда? Имам предвид следното – давате на бебето да суче от любимата му гърда по обичайния начин (напр. от дясната гърда). Когато детето се увлече в сукането и млякото потече, тогава просто изтегляте тялото му към лявата гърда, без да го обръщате. Така то може да засуче на нелюбимата гърда (лявата) в същата поза, само тялото му ще е под мишницата ви. Това е често използван и обичайно добре работещ трик в ситуации на отказ от едната гърда – опитайте да видите дали ще проработи при вас 🙂

 4. Силвия Стоянова

  Здравейте, синът ми е на 3 мес и го кърмя от самото начало. Но от месец млякото ми значително намаля. Първо почти нямах за седмица, после се появи за 2-3 дена и после пак така още 2 пъти, като от вчера е значително малко. Четох много,че као използвам помпа постоянно го стимулирам, но ми се струва, че когато изцедя напално гърдите си после почти цял ден нямам, до другата сутрин. Той не иска да яде от едната гърда, незнам защо и затова от там постоянно изцеждам. Последните 2 дена не яде много, понеже му расте зъбче. Как мога да запазя млакото си?

 5. Хедра

  Здравейте, Ася 🙂

  Според мен се справяте чудесно с кърменето – съвсем правилно действате, като предлагате и двете гърди и оставяте бебето да суче колкото често иска, независимо колко време е минало между едното и другото хранене.

  В тези горещини е съвсем нормално бебето да иска да суче по-често от обичайното дотогава – това е точно необходимото условие за увеличаване на млякото. Когато децата имат нужда от повече мляко, те просто сучат за няколко дни много често, може и на всеки час. Това са т.нар. периоди на бърз растеж и е много важно да се позволява на бебето да суче колкото често иска. Ако това условие е изпълнено, няма да имате никакъв проблем да се кърмите колкото дълго пожелаете 🙂

 6. Ася Мицева

  Здравейте,
  много бих се радвала да получа отговор на въпроса си, тъй- като попаднах случайно на вашия сайт и след прочетената информация съм обнадеждена, че може да се помогне и в моя случай . Историята е следната: Кърмих първото си дете едва 2 месеца и половина и още 1 месец смесено. Още не зная дали метода, който използвах ми е помогнал или попречил, но тогава след кърменето доотцеждах гърдата, от която е сукало бебето и изцеждах другата. На следващото кърмене пак така изпразвах и двете гърди. Според някои това е пречело да се събере достатъчно мляко, според други е стимулирало лактацият
  С второто бебе прилагам редуване на двете гърди, без допълнително изцеждане. В началото изцеждах, колкото да се каже, че се правя нещо, но успявах да изцедя едва 5-10 гр. Когато тези мизерни грамчета станаха 1-2 капки спрях да се цедя. В момента бебето е на 2 месеца и половина и се налага да давам вече и от двете гърди, в противен случай гладува милото. Все по-често огладняваме на 2-рия час, и едва удържам фронта. Аптамила стои във шкафа а аз продължавам да се надявам, че и утре ще си бъде там неразпечатан. От вас разбирам, че има начини да се стимулира отделянето на млякото. Въппросът ми е – възможно ли е това да стане на този етап, когато бебето е на 2 месеца и половина?

  Предварително благодаря!

  Ася

 7. Хедра

  Здравейтe, Наталия – и честито бебенце 🙂

  Нормално е първите дни да са пълни с много въпроси и противоречивата информация от лекаря, приятели и роднини да ви обърква и да не можете да решите как е най-правилно да постъпите.

  Много е хубаво, че педиатърът ви държи на кърменето и затова с добри намерения ви е дал съвети, които смята, че ще ви позволят да кърмите възможно най-дълго. Вероятно той изхожда от начина на действие, който се прилага, когато бебето се слага на гърда на твърд режим на 3ч и само 6 пъти в денонощието. При такъв ритъм, ако няма допълнително изцеждане и не се създаде една относителна свръхлактация, действително в един момент кърмата сериозно намалява.

  Това обаче съвсем не е същата ситуация както когато бебето има свободен достъп до гърдата и суче колкото пъти пожелае. Съвсем правилно смятате, че природата си знае работата 🙂 При кърменето на поискване бебето самичко регулира какво количество мляко да се произвежда – ако има много, вероятно ще прави по-големи паузи и броят кърмения ще намалява. А ако има нужда от повече мляко, просто ще суче по-често за няколко дни. При такава организация на кърменето доизцеждане на гърдите обичайно не е необходимо и кърмата съвсем определено не спира 🙂

  Съвсем правилно сте забелязала, че колкото повече цедите, толкова повече мляко правят гърдите – в момента, предвид че от раждането е минало много малко време, гърдите ви са свръх-усърдни и прилежно отговарят на изцеждането с увеличаване на производството.

  А предвид че имате мляко в излишък, мерките за допълнително увеличаване на кърмата (жито и лактогонен чай) може само да влошат положението. Една простичка стъпка към оправяне на ситуацията е просто да спрете да ядете житото и да пиете лактогонния чай (тези мерки не се взимат постоянно, а са подходящи за временно ползване в моменти, когато сте болна напр. или когато виждате, че бебето минава през фаза на бърз растеж и суче много по-често от обичайното) и да видите дали ще се чувствате по-добре без тях. Ако гърдите ви не се усещат напрегнати и на бучки след кърмене, тогава няма нужда изобщо да доизцеждате. Ако се напрегнат много, а бебето не дава признаци скоро да иска да яде, тогава може да изцедите съвсем малко мляко, колкото да ви отпусне леко и да не ви боли.

  Обичайно по този начин нещата бързичко се регулират и нуждата от изцеждане отпада, като оставате на естествената регулация на гърдите от сукането на бебето 🙂

 8. Наталия

  Здравей Хедра!
  Искам да попитам за цеденето. Позлвам помпа на Авент, но от време на време и този метод. Бебето ми е на 12 дни и кърмя активно и на поискване от първия ден. Кърма имам много. След като е яло бебето изцеждам още по около 40 мл. Отделно хапвам жито по съвет на близка приятлка и пия чай от билкова аптека за увеличавне на лактацията. Имам чувството, че колкото повече цедя, толкова повече се увеличава млякото и се налага пак да цедя, за да не са напрегнати гърдите ми, съответно следващия път се пълнят все повече и мисля, че се въртя в омагьосан кръг. До кога да продължавам с това цедене?
  Според педиатъра ни, ако не цедя кърмата ми ще спре много бързо, но аз все си мисля, че природата си знае работаа и ако не цедя гърдите ми ще произвеждат необходимото количество за детето ми…
  Моля за съвет и благодаря предварително.

 9. Ивелина

  Искам само да добавя, че дори и да не се справите със самото цедене, масажът сам по себе си върши чудесна работа в комбинация с някаква помпа..току що се уверих.Успех.Дерзайте!

 10. За съжаление не съм от София, но от вчера(от както научих за този метод) се цедя на 2h. Надявам се да успея да издържа. Лошото е, че когато не виждаш резултат се обезкуражаваш. Благодаря Ви за съветите. Ако не успея сега живот и здраве за второто ще знам 😉

 11. Хедра

  Теди, много ми стана мъчно, че не сте имала информация да се свържете с мен (и респективно с Кабинета по кърмене) в самото начало, когато сте имала проблеми – вероятно щяхе да успеем да ви помогнем…

  Чудесно сте решила да се опитате да стимулирате отново млякото – то не е спряло, така че шансовете са добри, стига да имате наистина много търпение (както казах, ще са необходими поне 2-3 седмици, докато количеството мляко вземе да се увеличава забележимо).

  В ситуации като при вас, когато млякото е силно намаляло, е важно да следвате приблизително тези инструкции (важна е стимулацията – симулирането на сучене, което наистина продължава приблизително толкова време! – за да се даде сигнал за възобновяване на производството):

  Цялата процедура би трябвало да отнема приблизително 20-30 минути.

  Изцеждайте всяка гърда 5-7 минути.
  Масажирайте, поглаждайте, разтърсвайте.
  Изцеждайте всяка гърда 3-5 мин.
  Масажирайте, поглаждайте, разтърсвайте.
  Изцеждайте всяка гърда 2-3 минути.

  Вашето бебенце има ли желание да суче на гърдата? Ако е така, това ще ви помогне ужасно много и ще ви спести много труд – опитайте да го сложите и да видите дали рефлексите са запазени. Ако е така и сукането му доставя удоволствие, можете да започнете да го слагате на гърда след всяко хранене с шише и по всяко време между храненията, когато иначе бихте предлагали залъгалка. Това стимулира гърдите по неподражаем начин, защото по-добре от всяко друго средство задейства хормоналните отговори във вашия организъм – така че си заслужава да опитате 🙂

  Има и други методи, които могат да се използват – доколкото разбирам, вашето бебенце е на около 2 месеца в момента? Ако сте от София, дали бихте искали да дойдете в кабинета по кърмене да видим как се развиват нещата при вас и да обсъдим и други варианти за подпомагане на процеса?

 12. При мен кърмата не спя изведнъж. Намаля когато се оказа, че дъщеря ми не е наддала достатъчо за първия месец. Започнах да изцежам по около 200-250гр. и дохранвах с АМ. Но след седмица се получи и една стресова ситуация при която намаля драстично и се стигаше до 50-60гр. на ден което ме обезкуражи още повече:-)Започнах да се цедя 2-3 пъти на ден, но никои не ми даде кураж и от 2-3 пъти стана по веднаж и се стигна до капчици за ден. Искам да възвърна поне малко от кърмата си. Имам желание , надявам се да успея.
  Хедра, ако въобще не капва между изцежданията(защото и това се случва) колко време да цедя и масажирам на цедене?
  Поздави

 13. Хедра

  Здравейте, Теди 🙂

  Можете да използвате техниките точно както са описани тук – започва се с масажите и т.н., и после се цеди всяка гърда, докато спрат да излизат капки, пак масажите и пак цедене.

  Ще е полезно, ако можете да споделите по какъв начин е спряла кърмата при вас – ако сте използвали медикаменти, това може да има силно влияние върху способността да възвърнете количество кърма (в зависимост от медикамента успеваемостта е различна).

  Ще ви е нужно много търпение и упоритост – няма да стане за няколко дни, вероятно процесът на възстановяване на по-голямо количество мляко ще отнеме седмици и е нужно да се цеди в стабилен ритъм, минимум 8 пъти в денонощието.

 14. А мога ли по да възвърна кърмата си от седмица имам само капчици? Колко време трябва да цедя? С рефлекса за потичане ли трябва да започвам- колко време трябва да го правя? Благодаря

 15. Хедра

  Ще се опитам да обясня по-подробно. Доколкото разбирам, вие си кърмите бебенцето, а после искате да изцеждате с цел стимулиране на гърдите, за да се увеличи млякото? А когато опитате да изцеждате след кърменето, тогава от гърдите нищо не излиза?

  Ако ситуацията е такава, тогава започвате с масажите, поглаждането и разтърсването – обикновено те отнемат около 1-2 мин, съвсем кратко време. Масажите се правят с противоположната ръка – дясна ръка на лява гърда, започва се от областта под мишницата и се прави по посока на часовниковата стрелка, като пръстите се местят през няколко сантиметра и се обикаля цялата гърда, като се завършва пак на същото място – надявам се да успявате да си го представите. После следва поглаждането и разтърсването – и след това пак цедене. Ако от гърдата нищо не излиза – цедите 3 мин на празен ход, след това повтаряте процедурата на другата гърда. Ако успеете да изцедите някакво количество мляко, тогава продължавате да цедите 2-3 мин след като започне само да капе, без да излизат струйки.

  Ако след сукането на бебето обикновено има някакво количество мляко, първо цедите с помпата, докато започнат да излизат само капки, а после повтаряте всичко от горното обяснение 🙂

  Ако искате да разкажете повече за това какви са проблемите при вас, вероятно ще има и други помощни мерки, които можете да включите, за да се увеличи по-бързо млякото 🙂

 16. Извинявай,че пиша по сто пъти,ама съм вечно неразбрала-цеденето ли е хубаво да продължи няколко минути,въпреки,че няма нищо или като спре млякото веднага се почва с комплекса от масажи…и т.н.

 17. Мерси много за бързия отговор,ще пробвам,а има ли значение при масажа в каква посока са кръговите движения и на какво място точно се правят…всъщност ако можеш да дадеш още малко пояснение по комплекса и с каква продължителност е хубаво да е???

 18. Хедра

  Здравейте, Н 🙂

  Започва се с масажите, поглаждането и разтърсването – тази тактилна стимулация може да предизвика нов рефлекс за потичане на мляко и да успеете да освободите още мъничко мляко от гърдата. Има смисъл да се прави – когато целта е увеличаване на количеството мляко, се практикува точно такова цедене „на сухо“ по няколко минути на всяка гърда след като млякото е спряло да тече (капки може да има, а може и да няма).

  Успех!

 19. „Ако млякото е малко или все още не е слязло, тогава следвайте буквално тези инструкции за времетраене на процедурата.“
  Ако няма мляко след кърмене и се цеди за стимулиране на лактацията с кое трябва да се почне с изцеждането или с масажите,поглажданията, разтърсванията.И има ли въобще смисъл да се прави след като и капка не капва….:-(((

 20. Меги

  Хей, хей, колко хубаво е, че вече я има и на български тази толкова полезна статия. Аз така и не се справих с помпата, освен това изцеждането се налага заради ходене на работа, а къде-къде по-лесно да носиш само 1 контейнер, вместо и помпа, която после трябва да се мие… При мен се оказа изключително важно задействането на рефлекса, без него илизат 20 до 30 мл само, а с него за 10 мин. имам нужните 120-130 мл. При мен се оказа, че има някакви нервни окончания, които го задействат и които се намират в долната част на зърното – случайно го открих това, опитвайки да се стравя с повърхностни запушвания. Но пък ми е много удобно да го използвам, буквално като „копчета“ са – малко натиск в определената точка и рефлекса се задейства 🙂