Захранването – кога, как, с какво и колко

Disclaimer: Не съм специалист по хранене, а само консултант по кърмене. Настоящата статия е плод на моето разбиране и обобщение на различните материали за захранване на бебето. За захранване на бебета със специфични проблеми (алергии и други състояния, които са свързани по някакъв начин с храненето) се консултирайте подробно със специалиста, който следи състоянието на вашето бебе.

Захранването на бебето е голяма стъпка напред и за майката, и за детето – и като всяка важна крачка е съпроводена с много въпроси. Информация по въпроса има в изобилие – толкова много и толкова противоречива, че е трудно човек да се ориентира как да започне.

В тази статия съм се опитала както да синтезирам най-важната и най-необходима на първо време информация, така и да покажа, че всъщност няма един-единствен правилен начин да подходите към захранването.

Вие вече знаете как – свикнали сте да се ръководите от нуждите на вашето бебе  и по съвсем същия начин, с малко основни правила, много здрав разум и все така разчитайки на детето да задава темпото – ще продължите напред.

Кога да започне захранването?

Известни са изследванията, които доказват, че кърмата е напълно достатъчна да покрие всички нужди на децата за първите 180 дни от живота им и обичайно препоръките на всички авторитетни организации по света (Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Европейския блупринт за храненето и педиатричните асоциации в различните страни) се ръководят именно от тези данни.

За практиката обаче по-добрата формулировка е включването на допълващи храни да започва „около средата на първата година“ – всяко дете се развива по различен начин и по различно време е готово да опита първата хапка различна от мляко, така че няма как да се даде абсолютно точна възраст, която да е подходяща за всяко дете. Затова в допълнение към тази препоръка се следят признаците за готовност у детето.

Как да разбера дали детето ми е готово за захранване?

Кога е настъпил моментът да предложите на бебето първата лъжичка, могат да ви подскажат някои основни умения на бебето. Наблюдавайте за:

 • Умение да седи самостоятелно, подпряно на облегалка, поне за няколко минути (храненето в легнало положение е опасно) – обикновено около 5-6-месечна възраст
 • Изчезване на рефлекса за избутване с езиче на всичко, което се сложи в устата му (някъде между 4 и 6-тия месец)
 • Умение да поднася и задържа целенасочено играчка към устата си (между 4 и 6. месец)
 • Засилено сукане, което не се оправя за повече от 2 седмици често предлагане (между 5 и 6. месец)
 • Ясен, неподправен интерес към вашето хранене – бебето буквално изяжда с очи всяка хапка, която поднасяте към устата си, усилено имитира как дъвчете и опитва да посяга към чиниите, като дори може самичко да се захрани с нещо, което успее да докопа от масата.

Отделни умения и признаци може да се появят много рано при различните деца – затова е най-разумно да следите кога е налице съвкупност от повечето признаци, за да сте сигурни, че вашето дете наистина с удоволствие и интерес ще приеме захранването.

С какво да започна?

Има различни основания за избор на една или друга първа храна и е добре да се вгледате в индивидуалните нужди на вашето дете, за да прецените кое ще е подходящо. Отговорите на следните въпроси може да ви помогнат за това:

 • Има ли вашето бебе проблем с изхожданията?
 • Има ли алергии, колики, реагира ли лесно на храни, които вие сте яла?
 • Има ли специфични виждания или традиции за храните във вашето семейство?
 • Подходящ ли е начинът, по който приготвяте обичайно храната на семейството, за нуждите на едно бебе?

Някои майки избират оризовата каша, защото е неутрална на вкус и лесно може да се смеси с кърма, а и действа затягащо на стомахчето. При бебета, които са алергични или в семейства, където има тежки алергии, обикновено това е препоръчваната първа храна.

Други предлагат първо плод, защото е сладък на вкус и много бебета го предпочитат, а и помага да се регулират нередовните изхождания.

Трети предпочитат зеленчуци, за да може бебето да свикне с вкуса им, преди да е опитало сладки плодове и да не се мръщи на зеленчуците нататък.

Основанията за избор на първа храна са много различни, но за бебето новата храна си е нова храна и независимо какво е избрано, за него изживяването е уникално и непознато.

Готови или домашни храни?

Някои майки избират в началото на захранването да предлагат готови храни, тъй като бебето изяжда само по лъжичка-две и е досадно да се прави цяла порция каша, която после да трябва да отиде на боклука (или да я дояждате, което се отразява на килограмите ;)). Други избират готовите храни, защото се чувстват по-сигурни, че са подбрани екологично чисти продукти. За трети важно е удобството на бурканчетата.

Недостатъците на готовите храни са както цената (която е значителна!), така и вкуса, който е винаги един и същи и никак не прилича на вкуса на пресните плодове и зеленчуци. Сериозен довод срещу употребата на готови детски храни е и съдържанието им – ако разгледате етикетите на много от тях ще установите, че една от основните съставки е оризовото брашно или нишесте. Това означава, че съдържанието на плод или зеленчук в тях е ниско, а консистенцията им е постигната чрез сгъстяване с нишесте или оризово брашно, които не носят витамини и полезни хранителни вещества, а само калории… 

В действителност няма никаква причина да не можете да предлагате домашно приготвена храна от самото начало, особено ако имате достъп до сравнително чиста продукция или избирате еко-храни. Домашно приготвените храни имат по-богат вкус, който се мени всеки път и консистенцията им също е различна, което дава възможност на бебето да опознава не само различни вкусове, но и различните и специфични за всяка храна текстури.

Ако решите да приготвяте сама храната на вашето бебе, вероятно ще ви е полезна следната информация:

В самото началото на захранването (първите дни)  плодовете се предлагат термично обработени, за да може да се неутрализират донякъде съдържащите се в тях плодови киселини и да стане по-лесно усвоима целулозата. Можете да ги приготвяте задушени в много малко водичка (или можете да сварите на пара по-голямо количество плод, което после да пасирате и замразите за по-нататъшна употреба).  Не се увличайте да приготвяте голямо количество пюрета – само 2-3 седмици след захранването спокойно можете да предлагате на бебето намачкан суров мек плод, а малко по-късно – и настъргани плодове.

Бананът няма нужда от термична обработка и се предлага винаги суров, без да се вари, дори ако го изберете за първа храна.

По същия начин се приготвят и зеленчуците. Много майки избират да сварят малко по-голямо количество от даден зеленчук, да пасират и да замразят във формички за лед. Когато полученото пюре замръзне, кубчетата се прехвърлят в пликчета. Много са удобни за приготвяне на малки количества пюре, както е в началото на захранването и е лесно да ги смесвате в разнообразни комбинации. Едно кубче от стандартна формичка е около 30 гр.

Ако приготвяте по този начин картофено пюре, е необходимо при размразяването да го загреете почти до завиране, за да възстанови консистенцията и вкуса си – иначе е тричаво и неприятно на вкус.

Реално дори не е необходимо да приготвяте храна специално за бебето, ако в семейството често приготвяте варени зеленчуци – тогава просто може да отделяте порция за бебето, преди да сте добавили сол и мазнина.

Сол и захар в бебешките пюрета не се добавят. Зелените подправки (магданоз, копър, целина) обикновено не представляват проблем след първите седмици от захранването.

Ако се прибавя малко кърма към полученото плодово или зеленчуково пюре, вкусът ще е по-познат за бебето и може да е удачно в началото на захранването да прибавяте малко кърма с тази цел. Когато бебето посвикне с новите вкусове, това вече не е необходимо и е достатъчно само да му предлагате да посуче след храненето.

Как да започнем?

Има само няколко прости основни правила:

 • Само една съставка (не комбинирано пюре или каша!)
 • Изчаквайте поне 3 дена, преди да предложите нова храна (все едно дали ще е друг вид или нов плод, зеленчук или каша).
 • Подбирайте храни, подходящи за начало на захранването.

Основанията за тези правила са едни и същи. Важно е в първите дни от захранването всяка нова храна да се предлага отделно, за да се следи за алергични реакции и да знаете коя храна е предизвикала реакцията.

След като вече сте предложили 2-3 основни храни поотделно и бебето е свикнало да приема по-голямо количество храна, можете да опитате да прибавяте новия вид храна към някоя вече позната. Например ако бебето вече е захранено с картофено пюре, може към обичайното му количество да прибавите 1лъжичка пюре от тиква, като по този начин въведете тиквата като нова храна.

Изчакването по няколко дена, преди да въведете друга храна, ще ви помогне да видите как реагира организма на бебето от една страна – а от друга, да увеличите количеството, което бебето приема от дадената храна.

Храните се подбират според това доколко са подходящи като първи храни. В различните страни се предлагат много различни първи храни, така че това може да е доста объркващо. Един разумен подход е да се подберат храни, които са местни и типични за страната, в която живеете и обичайно се използват като първа храна за бебета. За България такива са картофеното пюре (без мляко, масло и сол!), ябълката, моркова (морковите може да не са подходящи за всяко дете, тъй като имат запичащ ефект), а в последните години се налага и тиквата, заради сладкия й вкус и заради това, че децата обикновено я приемат с охота.

Храни, които се считат за подходящи за начало на захранването по света:

ориз (каша), банан, авокадо (богато на полезни мазнини!), круша, сладък картоф, тиквички, зелен фасул, манго, пащърнак…

По кое време на деня и какво количество?

Изберете време, в което вие и вашето дете сте спокойни и в добро настроение. Разумно е все пак да избягвате вечерните часове за начало на захранването – ако за лош късмет бебето има проблеми след първите хапки нова храна, по-добре това да не е посред нощ.

Бебетата най-често са любопитни и склонни да опитват нови храни, когато не са много гладни. Затова обичайно майките избират време между храненията, за да предложат първото опитване на друга храна – около час-час и половина след последното кърмене позволява бебето да не е прегладняло, но и да прояви интерес към новия вкус.

Не очаквайте много – обичайно първата лъжичка си е просто това, първа лъжичка и бебето може твърдо да откаже да изяде повече. Макар и по-рядко, се срещат обаче и любители на похапването, които трудно се спират след първите няколко лъжички и може даже да ревнат, когато приготвеното количество свърши.

В следващите няколко дни количеството обикновено се увеличава постепенно, като достига до около четвърт до половин чаена чаша (50-100 гр). Ако вашето бебе иска повече, няма нужда да го спирате – оставете го да определи само колко твърда храна желае.

Колко твърда храна ще поема вашето бебе за денонощие зависи от твърде много неща – от значение е например какво количество кърма за денонощието приема детето (при майки с обилно мляко и хранене на поискване често децата дълго време не показват желание за по-голямо количество други храни). Значение имат също и неща като алергии, индивидуални предпочитания, медицински проблеми (рефлукс например), които може да карат детето да предпочита или да отказва твърдите храни.

Според ръководството на Световната здравна организация за захранване на кърменото бебе при прием на кърма около 500 мл за 24 ч без заместване на кърмене нуждите на децата от допълнителни храни изглеждат по този начин:

 • 6-8 месеца – 137-187 гр (общо за деня)

 • 9-11 месеца – 206-281 гр

 • между 1 и 2 г.  – 378-515 гр

Вашето дете може да приема по-голямо количество кърма и затова да хапва по-малко твърда храна или обратното – ако се стремите да измествате кърмения, вероятно детето ще се нуждае от по-големи количества твърди храни от посочените.

Колко пъти дневно да предлагам храни, различни от млякото?

В първите няколко дни от захранването е достатъчно да предлагате веднъж дневно друга храна. Когато въведете няколко храни (това обикновено става в първите 2-3 седмици), може да започнете да предлагате 2 пъти дневно други храни. Един примерен вариант, който много майки намират за удобен, е да предлагат зеленчуково пюре на обедното хранене и плодово пюре между храненията сутрин (или комбинирано с каша в следобедните часове).

Ако вашето бебе не увеличава количеството твърди храни, които поема и месец-два след захранването продължава да хапва само по 2-3 лъжички, както и ако се налага детето да приема по-значителни количества твърди храни заради анемия, може да е разумно да опитате да предлагате твърди храни няколко пъти дневно – например 3-4 пъти (сутрин за закуска, междинна закуска към 11 ч, обяд и следобедна закуска). Така дори детето да хапва много малко на всяко отделно хранене, сумарно за деня ще поеме по-близко до препоръчваното количество. Една и съща храна може да се предлага на няколко от тези хранения или може да редувате различни неща в различните часове (с които детето е било захранено вече).

Да замествам ли кърменето (млякото)?

Можете да подходите по два начина в зависимост от конкретната ви ситуация (и от мнението на вашето бебе по въпроса!).

Единият начин, който често се препоръчва от педиатрите, е да се стремите да замествате напълно кърмения (но не с плодово пюре, защото то не може да осигури достатъчно калории за замяна на пълноценно хранене). Започва се с 2-3 ч.л. и постепенно, за около 2 седмици, се цели бебето да изяжда приблизително 130-150 гр (някои деца хапват и повече, но повечето ядат все още малки количества). Това дава известна свобода на майката и доста майки предпочитат да заместят едно хранене, за да могат без притеснения да оставят бебето на някого за няколко часа.

Понякога обаче, ако по този начин в бърза последователност се заместят 2-3 кърмения, при повечето майки се наблюдава рязък спад в количеството кърма заради намалялата стимулация и това трудно се оправя.

Другият подход е до около годинката на бебето кърмения да не се изместват, а да се допълват. Т.е. на всяко хранене да продължавате да предлагате и сукане (мляко). По този начин не се налага да добавят допълнително мляко в пюретата. Ензимите в кърмата пък подпомагат усвояването на твърдите храни и преходът на бебето към по-големите количества твърда храна става по-плавно.

Предимствата на този подход са, че бебето само определя увеличаването на количеството твърда храна (доста кърмачета може първите няколко седмици да изяждат само символични количества – 2-3-4 ч.л. твърда храна) според собственото си темпо, а за майката няма притеснения дали не е останало гладно, защото му предлага да си дояде на гърдата. По този начин почти никога не възникват колебания в количеството кърма.

Недостатъците на подхода са в това, че доста майки се притесняват защо детето толкова дълго яде по много малко твърда храна (макар в действителност препоръките са до годинката все още повече от половината калории да се доставят от кърмата), както и това, че майката продължава да бъде основен източник на храна. За някои майки такъв вариант е неприложим или труден за осъществяване, защото се връщат на работа или защото желаят да отбият напълно до годинката на бебето.

А да прибавям ли мляко в пюрето?

Готовите детски пюрета обикновено съдържат мляко под някаква форма, освен ако на етикета изрично е упоменато, че пюрето е безмлечно. Дали да добавяте допълнително АМ (адаптирано мляко) в пюретата зависи от това дали ще предложите на бебето да суче:

При пълно заместване на повече от едно кърмене е добре да добавяте АМ към безмлечните купени или домашно приготвените пюрета, като преценявате според консистенцията на пюрето под каква форма да го прибавите. Няма проблем да го прибавите направо на прах, ако пюрето е рядко (както често са плодовите пюрета), или да разредите гъстото зеленчуково пюре с приготвено с вода АМ. Обикновено 2 мерителни лъжички са достатъчни за една доза пюре, а предвид че бебетата в началото рядко изяждат цяла доза, вероятно ще е необходимо и по-малко.

Ако на това хранене ще предлагате на бебето да си досуче или ще му дадете шишето, тогава няма нужда да прибавяте АМ в пюрето – бебето ще си приеме млякото като десерт.

Какво да правя с водата?

С началото на захранването е необходимо да започне предлагането на обикновена преварена НЕподсладена вода на бебето. Това е нужно, за да се подпомогне възстановяването на баланса на солите в организма. В твърдите храни има повече соли и по-малко вода, отколкото в кърмата, което създава необходимост от допълнителен прием на вода.

В действителност повечето бебета не пият вода още дълго след захранването, тъй като все още поемат голямо количество кърма и това им е достатъчно. Важно е просто да си изградите навика да предлагате – създайте си рутина да слагате на столчето и чашка с вода заедно с купичката с храна, това е всичко. Вие предлагате, а бебето избира дали да пие или не.

Няколко глътки вода, предложени когато бебето откаже да яде повече с лъжичката, може да му помогнат отново да прояви интерес към храната и да хапне още няколко лъжички с охота. Често бебетата спират да ядат не защото не искат повече, а защото все още необичайната консистенция ги затруднява и имат нужда да пийнат малко, за да продължат (също като нас!).

Ами запека?

При много деца в началото на захранването може да се получи преходен запек, докато храносмилателната система се нагоди към новите храни – тогава обикновено помага да включвате рутинно по 1 ден само на кърма след всеки 3-4 дни, в които сте предлагали други храни. Ако детето няма такъв проблем, не е нужно да се включват дни само на кърма.

Разхлабващи храни:

 сливи,  круши, праскови, кайсии, грах, спанак, пащърнак, тиква, тиквички, овесена каша

Запичащи храни:

оризова каша, моркови, банани, ябълково пюре, млечни продукти!, тестени храни от бяло брашно, нишестета

About these ads

880 responses to “Захранването – кога, как, с какво и колко

 1. Здравейте Хедра,
  искам да ви благодаря за отговора и да ви попитам дали има определена възраст ,след която на детето може да се дава месо закупено от магазина ,а не от готовите бебешки храни в бурканчетата.Моя внук е на 10 месеца .

  Поздрави и весели празници !

 2. Анонимен

  Здравей Хедра! Пише ти Петя от Гевгелийски…….не сме се чували скоро…:)))))
  Ако е удобно бих искала да ме посъветваш за някои въпроси, а ето и малко детайли за бебчо: Божидар вече е на 10 месеца и продължаваме кърменето. Храним се на тази схема:
  – 08.00 ч.кърмене (120 – 140 мл сега, до преди месец 160 – 180)
  – 11.30 ч. попара + дохранване кърма (около 40 мл суче)
  – 16.00 ч.супа + зеленчуково пюре / месно пюре + дохранване кърма (около 60 – 80мл суче)
  – 19.00 ч. зърнена каша с плод + дохранване кърма (около 60 мл суче)
  – 22.00 ч. кърма – около 190 мл.

  А ето и моите въпроси!
  1) В последно време той си намали сам количеството кърма, което суче без да съм увеличила другата храна. Това нормално ли е (особено сутрин много трудно ги докарваме 140 мл., той спира и аз все го връщам на гърда, а на обяд понякога не иска изобщо и аз пак го пробвам по няколко пъти)?
  2) При тази схема на хранене се притеснявам, че много късно идва обедното хранене ( към 16.00 ч.), както и кашата с плод (към 19.00 ч.) Има ли по-удачен график? А пропускам ли нещо, което също е добре да се дава?
  3) Какво количество и какви видове млечни храни трябва да приема на ден?
  4) Кога се замества сутрешното и вечерното кърмене с друга храна, тъй като сега яде само кърма?
  Поздрави,
  Петя
  ………. и ти благодаря предварително за отделеното време!!!:))))

 3. Хедра

  Здравейте, Мая! Добре сте организирала храненето, предвид че идеята е полека да се отбивате – продължавайте полека по този начин и всичко ще се подреди.

 4. Здравейте,
  отново имам нужда от помощ. Бебка е вече на 10 и половина месеца и започнах да поръчвам от детска кухня, но си се и кърмим още.
  Притеснявам се да не я прехранвам много . Между другото имаме напредък с премахването на нощното кърмене и мисля че се дължи на обилното хранене през деня.
  До сега се хранехме :
  5-6 ч.кърмене
  8-9 ч. попара
  11-12 кърмене за да заспи
  13-14 пюре
  16- кърмене за да заспи
  18-каша с плодово пюре
  20 ч- кърмене и заспиване

  Сега с детската кухня:
  дадох основното на обяд
  след обяд към 16ч. кашата и
  за вечеря 19ч. супата,
  но за лягане в 20.30ч. си се кърмихме пак.
  Добре е че се събуди чак в 2.30ч.:)

  Дали не й е много храненето, което трябва да отпадне и за вечер съм взела АМ с идеята да замести кърменето и леко да се отбиваме вече.
  Благодаря
  Мая

 5. Хедра

  Здравейте, Мария!

  Месо може да се дава и ежедневно, ако така предпочитате (и се дава задължително всеки ден, ако детето има нисък хемоглобин, докато нещата се нормализират). 20-30 гр месо на ден е достатъчно – месото от бурканчетата на ХИП е около 60 % чисто месо, така че е ок това, че давате по-голямо количество от него. Спокойно можете да го давате два поредни дни, после да направите почивка само зеленчуково пюре един ден, след това да дадете един ден зеленчуково пюре с жълтък, после пак месо или пак един ден почивка. Препоръките са само ориентировъчни – на детето няма да му стане нищо, ако не успявате (или не искате) да редувате точно по книгите :)

 6. Здравейте Херда,

  Видях ,че мога тук да задам директно въпросите си.
  Казвам се Мария и имам внук на 10м.,тежи 9 кг. и е на кърма.Захранен е на 6 м. със зеленчуци,каши ,плодове и до момента с пиле,заек и пуйка.
  Бихме искали да се консултираме с вас относно следното:

  – Кога се дава месото – през ден ,или всеки ден и по колко грама?

  -От кога може да се дава месо купено от магазина и се спират бурканчетата? До момента даваме на обяд по 60 гр.месо от бурканчета HIРР, добавено към зеленчуково пюре в два поредни дни,тъй като трайността му е 48 часа и не го редуваме през ден.

  – Как е правилно да даваме жълтъка ,след като два поредни дни яде месо, а на третия почива? Чели сме , че към зеленчуковото пюре на обяд един ден се прибавя месо , а на другия жълтък, което при нас не се получава.

 7. ЗДРАВЕЙТЕ ХЕДРА ,
  бих искала да ви задам няколко въпроса за захранването ,но не мога да намеря вашият имейл адрес ,на който да ги задам, или те се задават тук като коментар .Моля ви да ми обясните къде мога да ви ги задам.
  БЛАГОДАРЯ ВИ !!!

  МАРИЯ

 8. :)

 9. Хедра

  Здравейте, Кремена!

  Радвам се, че при вас нещата вървят добре :)

  Хубаво е, че не мислите за отбиване все още, защото обикновено тази привързаност към гърдите трае някъде до към средата на третата година при повечето деца :) Може да се опитвате нощем да му говорите, ритмично да му шушнете шшшшшш и леко да го галите или потупвате в опит да го върнете обратно към дълбокия сън, без да се разсънва и без да му предлагате гърдата. Ако това не свърши работа и се разбуди, тогава ще му дадете да суче, разбира се – но си струва да опитвате (може да се получава веднъж на 10 опита, ама е важно човек да се пробва и да е постоянен, за да може да се изгради и друг навик за преминаване от лек към дълбок сън).

 10. Кремена

  Хедра, здравейте!
  Включвам се да споделя, че Кристиян вече е на 9м. и половина и започна да хапва по-големи количества твърда храна. Отказва закуска (прилъгвам го понякога сам да държи сухарче или печена филийка с жълтък и сирене), но предполагам, че и това ще отмине :) На обяд хапва добре, след обяд също. Вечерята-супа я хапва с огромен апетит към 19-19.30ч.
  Ние продължаваме да заспиваме само и единствено на гърда и това малко започва да ме притеснява, както и буденията нощно време. Дори не бих могла да ги нарека будения, защото реално не е буден.Но започва да се мята, намества, изправя дори! Отново на гърда го слагам, за да заспи. Не че мисля в момента за отбиване, но много се надявам с времето тази привързаност към гърдите ми да отслабне по естествен начин :) Лягаме си вече в по-нормално време вечер между 21-21.30ч.
  Поздрави от нас!!!

 11. Хедра

  Здравейте, Биляна! Бихте могли да предлагате зеленчуково пюре или супа (ако ползвате детска кухня) или каша привечер. Не е проблем, че не сте въвели попара – може и никога да не я въвеждате, няма нищо незаменимо в нея :)

 12. Здравейте Хедра!
  Отново се обръщам към вас за съвет. Никола е на 9 м и 10 дни. Графикът ни е ориентировчно следният: кърмене около 6 ч; кърмене около 9-9,30 ч; около 12-12,30 ч зеленчуково/месно пюре около 100 гр; към 13 ч кърмене; към 15,30 -16 ч – плодово пюре с каша около 100 гр; към 17 ч кърмене и пак кърмене към 19,30 ; кърмене и приспиване към 22 ч. Напоследък забелязвам, че към 19,30 не суче много, повече се гушкаме и си играем, може би не е толкова гладен, а към 21,30 вече е кисел. Дали ще е добре да започвам да въвеждам 3-то хранене с твърда храна за деня вечерта към 20 ч , вместо това да става сутринта, когато имам повече кърма? А след храненето със зеленчуково пюре към 20 ч , да изместя приспиването и кърменето към 21 – 21,30 ч? Само зеленчуково пюре ли може да давам към 20 ч? Проблем ли е, че не съм въвела попарата все още?

 13. Хедра

  Здравейте, Диана! Спокойно бихте могли да пробвате храната от детската кухня. Супата можете да я давате като вечерно хранене, ако предпочитате (кашата следобед си остава или на нейно място можете да давате десерта от кухнята). Детето едва ли ще може да се наяжда само със супа, така че сигурно ще иска да си суче след това, което е съвсем ок. Бульон можете да давате, полезно е (излишно е да казвам, че става въпрос за истински бульон, а не за такъв от кубче :)

 14. Диана

  Здравейте, Хедра! Синът ми е на 9 м. и половина. Кърмим се успешно, преди всяко хранене (понякога отказва и предпочита да мине към твърдата храна) и после си хапва към 200 гр. твърда храна-сутрин каша/попара и плод, обяд зеленчуково/зел.-месно пюре, следобяд каша с плод. Кога се добавя и вечерно хранене и какво трябва да е то? Бульон преди обедното хранене да давам ли вече? Чудя се дали да не пробваме храна от безмлечна детска кухня, а там ястията са супа, основно и десерт. В този случай супа и основно за едно хранене не са ли много или супата е по-добре да се дава за вечеря или на обяд на другия ден? Благодаря ви за ценните съвети, които давате!

 15. Хедра

  Здравейте, Галя!

  Радвам се, че статията ви е била от полза за захранването на вашата дъщеричка :)

  След годинката няма проблем детето да получава обикновено пълномаслено прясно мляко и цяло яйце (белтък и жълтък) – не е нужно някакво специално захранване вече. Все пак, ако искате да сте много предпазлива – първо можете да дадете кисело мляко, после прясно в състава на някакви тестени храни (солен кекс, мъфини и т.н.), като част от супи и чак тогава в натурален вид като напитка. С яйцето и белтъка е същия процес :)

 16. Галя

  Здравейте Хедра,
  Нaй-напред искам да Ви благодаря за прекрасната статия и изчерпателните отговори към читателските коментари – благодарение на тях се захранихме успешно след 6 месеца кърмене!
  Вече сме на 1г. и продължаваме да се кърмим по 8-9 пъти на денонощие, но имаме нужда да разнообразим менюто от твърда храна и сме решили да опитаме храната от детската кухня. Имам нужда от Вашия съвет по следния въпрос – дъщеря ми не е захранена с яйчен белтък и прясно мляко, а в детските кухни ги използват – в пресен вид или под формата на яйчен меланж и сухо мляко – смятате ли, че при термична обработка не е проблем да се ядат?
  А какво е мнението Ви по отношение на захранването с яйчен белтък и прясно мляко – кога и как да се започне?
  Благодаря Ви!

 17. Хедра

  Здравей, Кремена!

  А всъщност на вас този ритъм пречи ли ви? Защото децата рядко са „нощни птици“ – повечето са с биологичния ритъм на животните (а.к.а. лягат и стават „с кокошките“), но в семейства, където всички са „нощни птици“, и децата лесно стават такива :)

  Ако това наистина ви пречи (а не е само принципен въпрос), в тази ситуация аз просто бих му махнала съня към 18-19 ч и вероятно до 21 ч ще е окапал и готов да спи :) Вярно, че ще е кисел и мрънклив в този период, но би трябвало бързо да свикне.

 18. Кремена

  Здравей Хедра,
  Имаш ли опит с деца, които заспиват (за нощния сън говоря) късно след 24-01 ч.
  Кристиян е точно такъв.Принудих се да го будя сутрин към 08.30-09, за да може да обядва на време и т.н., а не да си проспива деня.Защото лягайки толкова късно съответно сутрин може да спи до 10-11ч. или до обяд.
  Дали постъпвам добре?!
  Събуждам го към 09 после спи към 11 после към 15 и към 18-19 също дремва.Така до 22-22.30 вече е уморен и го приспивам за нощния сън.Но се е случвало и този сън в 22ч. да е дрямка, след която нощният сън отива за след 24 :( Заспива само и единствено на гърда!
  На 8 месеца и половина е, но винаги е бил такава нощна птица! :)
  Ще съм благодарна,ако споделиш мнение по въпроса.
  Благодаря!

 19. Хедра

  Здравейте, Цвета!

  Паузата през нощта е съвсем нормална за възрастта – малко деца могат да спят по-дълго, без да се будят.

  Краве масло и сирене можете спокойно да въведете в момента. Кисело мляко – чак след навършени 10 месеца.

 20. Цвета

  Зравей Хедра!
  Кога се въвеждат краве масло, сирене и кисело мляко? Моето момче е на 8м. и нощем суче, прави пауза от 6ч. Нормално ли е или паузата трябва да е по-дълга?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s