Захранването – кога, как, с какво и колко

Disclaimer: Не съм специалист по хранене, а само консултант по кърмене. Настоящата статия е плод на моето разбиране и обобщение на различните материали за захранване на бебето. За захранване на бебета със специфични проблеми (алергии и други състояния, които са свързани по някакъв начин с храненето) се консултирайте подробно със специалиста, който следи състоянието на вашето бебе.

Захранването на бебето е голяма стъпка напред и за майката, и за детето – и като всяка важна крачка е съпроводена с много въпроси. Информация по въпроса има в изобилие – толкова много и толкова противоречива, че е трудно човек да се ориентира как да започне.

В тази статия съм се опитала както да синтезирам най-важната и най-необходима на първо време информация, така и да покажа, че всъщност няма един-единствен правилен начин да подходите към захранването.

Вие вече знаете как – свикнали сте да се ръководите от нуждите на вашето бебе  и по съвсем същия начин, с малко основни правила, много здрав разум и все така разчитайки на детето да задава темпото – ще продължите напред.

Кога да започне захранването?

Известни са изследванията, които доказват, че кърмата е напълно достатъчна да покрие всички нужди на децата за първите 180 дни от живота им и обичайно препоръките на всички авторитетни организации по света (Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Европейския блупринт за храненето и педиатричните асоциации в различните страни) се ръководят именно от тези данни.

За практиката обаче по-добрата формулировка е включването на допълващи храни да започва „около средата на първата година“ – всяко дете се развива по различен начин и по различно време е готово да опита първата хапка различна от мляко, така че няма как да се даде абсолютно точна възраст, която да е подходяща за всяко дете. Затова в допълнение към тази препоръка се следят признаците за готовност у детето.

Как да разбера дали детето ми е готово за захранване?

Кога е настъпил моментът да предложите на бебето първата лъжичка, могат да ви подскажат някои основни умения на бебето. Наблюдавайте за:

 • Умение да седи самостоятелно, подпряно на облегалка, поне за няколко минути (храненето в легнало положение е опасно) – обикновено около 5-6-месечна възраст
 • Изчезване на рефлекса за избутване с езиче на всичко, което се сложи в устата му (някъде между 4 и 6-тия месец)
 • Умение да поднася и задържа целенасочено играчка към устата си (между 4 и 6. месец)
 • Засилено сукане, което не се оправя за повече от 2 седмици често предлагане (между 5 и 6. месец)
 • Ясен, неподправен интерес към вашето хранене – бебето буквално изяжда с очи всяка хапка, която поднасяте към устата си, усилено имитира как дъвчете и опитва да посяга към чиниите, като дори може самичко да се захрани с нещо, което успее да докопа от масата.

Отделни умения и признаци може да се появят много рано при различните деца – затова е най-разумно да следите кога е налице съвкупност от повечето признаци, за да сте сигурни, че вашето дете наистина с удоволствие и интерес ще приеме захранването.

С какво да започна?

Има различни основания за избор на една или друга първа храна и е добре да се вгледате в индивидуалните нужди на вашето дете, за да прецените кое ще е подходящо. Отговорите на следните въпроси може да ви помогнат за това:

 • Има ли вашето бебе проблем с изхожданията?
 • Има ли алергии, колики, реагира ли лесно на храни, които вие сте яла?
 • Има ли специфични виждания или традиции за храните във вашето семейство?
 • Подходящ ли е начинът, по който приготвяте обичайно храната на семейството, за нуждите на едно бебе?

Някои майки избират оризовата каша, защото е неутрална на вкус и лесно може да се смеси с кърма, а и действа затягащо на стомахчето. При бебета, които са алергични или в семейства, където има тежки алергии, обикновено това е препоръчваната първа храна.

Други предлагат първо плод, защото е сладък на вкус и много бебета го предпочитат, а и помага да се регулират нередовните изхождания.

Трети предпочитат зеленчуци, за да може бебето да свикне с вкуса им, преди да е опитало сладки плодове и да не се мръщи на зеленчуците нататък.

Основанията за избор на първа храна са много различни, но за бебето новата храна си е нова храна и независимо какво е избрано, за него изживяването е уникално и непознато.

Готови или домашни храни?

Някои майки избират в началото на захранването да предлагат готови храни, тъй като бебето изяжда само по лъжичка-две и е досадно да се прави цяла порция каша, която после да трябва да отиде на боклука (или да я дояждате, което се отразява на килограмите ;)). Други избират готовите храни, защото се чувстват по-сигурни, че са подбрани екологично чисти продукти. За трети важно е удобството на бурканчетата.

Недостатъците на готовите храни са както цената (която е значителна!), така и вкуса, който е винаги един и същи и никак не прилича на вкуса на пресните плодове и зеленчуци. Сериозен довод срещу употребата на готови детски храни е и съдържанието им – ако разгледате етикетите на много от тях ще установите, че една от основните съставки е оризовото брашно или нишесте. Това означава, че съдържанието на плод или зеленчук в тях е ниско, а консистенцията им е постигната чрез сгъстяване с нишесте или оризово брашно, които не носят витамини и полезни хранителни вещества, а само калории… 

В действителност няма никаква причина да не можете да предлагате домашно приготвена храна от самото начало, особено ако имате достъп до сравнително чиста продукция или избирате еко-храни. Домашно приготвените храни имат по-богат вкус, който се мени всеки път и консистенцията им също е различна, което дава възможност на бебето да опознава не само различни вкусове, но и различните и специфични за всяка храна текстури.

Ако решите да приготвяте сама храната на вашето бебе, вероятно ще ви е полезна следната информация:

В самото началото на захранването (първите дни)  плодовете се предлагат термично обработени, за да може да се неутрализират донякъде съдържащите се в тях плодови киселини и да стане по-лесно усвоима целулозата. Можете да ги приготвяте задушени в много малко водичка (или можете да сварите на пара по-голямо количество плод, което после да пасирате и замразите за по-нататъшна употреба).  Не се увличайте да приготвяте голямо количество пюрета – само 2-3 седмици след захранването спокойно можете да предлагате на бебето намачкан суров мек плод, а малко по-късно – и настъргани плодове.

Бананът няма нужда от термична обработка и се предлага винаги суров, без да се вари, дори ако го изберете за първа храна.

По същия начин се приготвят и зеленчуците. Много майки избират да сварят малко по-голямо количество от даден зеленчук, да пасират и да замразят във формички за лед. Когато полученото пюре замръзне, кубчетата се прехвърлят в пликчета. Много са удобни за приготвяне на малки количества пюре, както е в началото на захранването и е лесно да ги смесвате в разнообразни комбинации. Едно кубче от стандартна формичка е около 30 гр.

Ако приготвяте по този начин картофено пюре, е необходимо при размразяването да го загреете почти до завиране, за да възстанови консистенцията и вкуса си – иначе е тричаво и неприятно на вкус.

Реално дори не е необходимо да приготвяте храна специално за бебето, ако в семейството често приготвяте варени зеленчуци – тогава просто може да отделяте порция за бебето, преди да сте добавили сол и мазнина.

Сол и захар в бебешките пюрета не се добавят. Зелените подправки (магданоз, копър, целина) обикновено не представляват проблем след първите седмици от захранването.

Ако се прибавя малко кърма към полученото плодово или зеленчуково пюре, вкусът ще е по-познат за бебето и може да е удачно в началото на захранването да прибавяте малко кърма с тази цел. Когато бебето посвикне с новите вкусове, това вече не е необходимо и е достатъчно само да му предлагате да посуче след храненето.

Как да започнем?

Има само няколко прости основни правила:

 • Само една съставка (не комбинирано пюре или каша!)
 • Изчаквайте поне 3 дена, преди да предложите нова храна (все едно дали ще е друг вид или нов плод, зеленчук или каша).
 • Подбирайте храни, подходящи за начало на захранването.

Основанията за тези правила са едни и същи. Важно е в първите дни от захранването всяка нова храна да се предлага отделно, за да се следи за алергични реакции и да знаете коя храна е предизвикала реакцията.

След като вече сте предложили 2-3 основни храни поотделно и бебето е свикнало да приема по-голямо количество храна, можете да опитате да прибавяте новия вид храна към някоя вече позната. Например ако бебето вече е захранено с картофено пюре, може към обичайното му количество да прибавите 1лъжичка пюре от тиква, като по този начин въведете тиквата като нова храна.

Изчакването по няколко дена, преди да въведете друга храна, ще ви помогне да видите как реагира организма на бебето от една страна – а от друга, да увеличите количеството, което бебето приема от дадената храна.

Храните се подбират според това доколко са подходящи като първи храни. В различните страни се предлагат много различни първи храни, така че това може да е доста объркващо. Един разумен подход е да се подберат храни, които са местни и типични за страната, в която живеете и обичайно се използват като първа храна за бебета. За България такива са картофеното пюре (без мляко, масло и сол!), ябълката, моркова (морковите може да не са подходящи за всяко дете, тъй като имат запичащ ефект), а в последните години се налага и тиквата, заради сладкия й вкус и заради това, че децата обикновено я приемат с охота.

Храни, които се считат за подходящи за начало на захранването по света:

ориз (каша), банан, авокадо (богато на полезни мазнини!), круша, сладък картоф, тиквички, зелен фасул, манго, пащърнак…

По кое време на деня и какво количество?

Изберете време, в което вие и вашето дете сте спокойни и в добро настроение. Разумно е все пак да избягвате вечерните часове за начало на захранването – ако за лош късмет бебето има проблеми след първите хапки нова храна, по-добре това да не е посред нощ.

Бебетата най-често са любопитни и склонни да опитват нови храни, когато не са много гладни. Затова обичайно майките избират време между храненията, за да предложат първото опитване на друга храна – около час-час и половина след последното кърмене позволява бебето да не е прегладняло, но и да прояви интерес към новия вкус.

Не очаквайте много – обичайно първата лъжичка си е просто това, първа лъжичка и бебето може твърдо да откаже да изяде повече. Макар и по-рядко, се срещат обаче и любители на похапването, които трудно се спират след първите няколко лъжички и може даже да ревнат, когато приготвеното количество свърши.

В следващите няколко дни количеството обикновено се увеличава постепенно, като достига до около четвърт до половин чаена чаша (50-100 гр). Ако вашето бебе иска повече, няма нужда да го спирате – оставете го да определи само колко твърда храна желае.

Колко твърда храна ще поема вашето бебе за денонощие зависи от твърде много неща – от значение е например какво количество кърма за денонощието приема детето (при майки с обилно мляко и хранене на поискване често децата дълго време не показват желание за по-голямо количество други храни). Значение имат също и неща като алергии, индивидуални предпочитания, медицински проблеми (рефлукс например), които може да карат детето да предпочита или да отказва твърдите храни.

Според ръководството на Световната здравна организация за захранване на кърменото бебе при прием на кърма около 500 мл за 24 ч без заместване на кърмене нуждите на децата от допълнителни храни изглеждат по този начин:

 • 6-8 месеца – 137-187 гр (общо за деня)

 • 9-11 месеца – 206-281 гр

 • между 1 и 2 г.  – 378-515 гр

Вашето дете може да приема по-голямо количество кърма и затова да хапва по-малко твърда храна или обратното – ако се стремите да измествате кърмения, вероятно детето ще се нуждае от по-големи количества твърди храни от посочените.

Колко пъти дневно да предлагам храни, различни от млякото?

В първите няколко дни от захранването е достатъчно да предлагате веднъж дневно друга храна. Когато въведете няколко храни (това обикновено става в първите 2-3 седмици), може да започнете да предлагате 2 пъти дневно други храни. Един примерен вариант, който много майки намират за удобен, е да предлагат зеленчуково пюре на обедното хранене и плодово пюре между храненията сутрин (или комбинирано с каша в следобедните часове).

Ако вашето бебе не увеличава количеството твърди храни, които поема и месец-два след захранването продължава да хапва само по 2-3 лъжички, както и ако се налага детето да приема по-значителни количества твърди храни заради анемия, може да е разумно да опитате да предлагате твърди храни няколко пъти дневно – например 3-4 пъти (сутрин за закуска, междинна закуска към 11 ч, обяд и следобедна закуска). Така дори детето да хапва много малко на всяко отделно хранене, сумарно за деня ще поеме по-близко до препоръчваното количество. Една и съща храна може да се предлага на няколко от тези хранения или може да редувате различни неща в различните часове (с които детето е било захранено вече).

Да замествам ли кърменето (млякото)?

Можете да подходите по два начина в зависимост от конкретната ви ситуация (и от мнението на вашето бебе по въпроса!).

Единият начин, който често се препоръчва от педиатрите, е да се стремите да замествате напълно кърмения (но не с плодово пюре, защото то не може да осигури достатъчно калории за замяна на пълноценно хранене). Започва се с 2-3 ч.л. и постепенно, за около 2 седмици, се цели бебето да изяжда приблизително 130-150 гр (някои деца хапват и повече, но повечето ядат все още малки количества). Това дава известна свобода на майката и доста майки предпочитат да заместят едно хранене, за да могат без притеснения да оставят бебето на някого за няколко часа.

Понякога обаче, ако по този начин в бърза последователност се заместят 2-3 кърмения, при повечето майки се наблюдава рязък спад в количеството кърма заради намалялата стимулация и това трудно се оправя.

Другият подход е до около годинката на бебето кърмения да не се изместват, а да се допълват. Т.е. на всяко хранене да продължавате да предлагате и сукане (мляко). По този начин не се налага да добавят допълнително мляко в пюретата. Ензимите в кърмата пък подпомагат усвояването на твърдите храни и преходът на бебето към по-големите количества твърда храна става по-плавно.

Предимствата на този подход са, че бебето само определя увеличаването на количеството твърда храна (доста кърмачета може първите няколко седмици да изяждат само символични количества – 2-3-4 ч.л. твърда храна) според собственото си темпо, а за майката няма притеснения дали не е останало гладно, защото му предлага да си дояде на гърдата. По този начин почти никога не възникват колебания в количеството кърма.

Недостатъците на подхода са в това, че доста майки се притесняват защо детето толкова дълго яде по много малко твърда храна (макар в действителност препоръките са до годинката все още повече от половината калории да се доставят от кърмата), както и това, че майката продължава да бъде основен източник на храна. За някои майки такъв вариант е неприложим или труден за осъществяване, защото се връщат на работа или защото желаят да отбият напълно до годинката на бебето.

А да прибавям ли мляко в пюрето?

Готовите детски пюрета обикновено съдържат мляко под някаква форма, освен ако на етикета изрично е упоменато, че пюрето е безмлечно. Дали да добавяте допълнително АМ (адаптирано мляко) в пюретата зависи от това дали ще предложите на бебето да суче:

При пълно заместване на повече от едно кърмене е добре да добавяте АМ към безмлечните купени или домашно приготвените пюрета, като преценявате според консистенцията на пюрето под каква форма да го прибавите. Няма проблем да го прибавите направо на прах, ако пюрето е рядко (както често са плодовите пюрета), или да разредите гъстото зеленчуково пюре с приготвено с вода АМ. Обикновено 2 мерителни лъжички са достатъчни за една доза пюре, а предвид че бебетата в началото рядко изяждат цяла доза, вероятно ще е необходимо и по-малко.

Ако на това хранене ще предлагате на бебето да си досуче или ще му дадете шишето, тогава няма нужда да прибавяте АМ в пюрето – бебето ще си приеме млякото като десерт.

Какво да правя с водата?

С началото на захранването е необходимо да започне предлагането на обикновена преварена НЕподсладена вода на бебето. Това е нужно, за да се подпомогне възстановяването на баланса на солите в организма. В твърдите храни има повече соли и по-малко вода, отколкото в кърмата, което създава необходимост от допълнителен прием на вода.

В действителност повечето бебета не пият вода още дълго след захранването, тъй като все още поемат голямо количество кърма и това им е достатъчно. Важно е просто да си изградите навика да предлагате – създайте си рутина да слагате на столчето и чашка с вода заедно с купичката с храна, това е всичко. Вие предлагате, а бебето избира дали да пие или не.

Няколко глътки вода, предложени когато бебето откаже да яде повече с лъжичката, може да му помогнат отново да прояви интерес към храната и да хапне още няколко лъжички с охота. Често бебетата спират да ядат не защото не искат повече, а защото все още необичайната консистенция ги затруднява и имат нужда да пийнат малко, за да продължат (също като нас!).

Ами запека?

При много деца в началото на захранването може да се получи преходен запек, докато храносмилателната система се нагоди към новите храни – тогава обикновено помага да включвате рутинно по 1 ден само на кърма след всеки 3-4 дни, в които сте предлагали други храни. Ако детето няма такъв проблем, не е нужно да се включват дни само на кърма.

Разхлабващи храни:

 сливи,  круши, праскови, кайсии, грах, спанак, пащърнак, тиква, тиквички, овесена каша

Запичащи храни:

оризова каша, моркови, банани, ябълково пюре, млечни продукти!, тестени храни от бяло брашно, нишестета

About these ads

898 responses to “Захранването – кога, как, с какво и колко

 1. Хедра

  Здравей, Кремена!

  Чудесно е, че сте в очакване на ново бебе :)

  Кърмата намалява при нова бременност, това е напълно неизбежно и е свързано с промяната в хормоните. При повечето жени около петия месец спира напълно и остават само капки коластра, както е при бременност без кърмене.

  Ако бременността върви нормално (няма кървене, контракции, многоплодна бременност) и ти не искаш да спираш, може кърменето да продължава спокойно :)

 2. Кремена

  Здравей Хедра!
  Обръщам се към теб по една деликатна тема. Скоро разбрах, че чакам второ бебче. Много сме щастливи! Изниква, обаче, въпросът с кърменето… Кристиян е на почти 11м. кърмя го на поискване. Като че наблюдавам известен спад в количеството на кърмата от както съм бременна (може и да си въобразявам), но пък не виждам недоволство от негова страна и нещата вървят по вече създаден режим.
  Няма изгледи за отбиване или отказ да суче от негова страна. Кажи ми, Хедра, да пристъпя ли към отбиване :( Истината е, че нежелая нищо да става насилствено. А и той АМ не е опитвал през живота си :( заспива само на гърда…
  Знам, че има много време до появата на мъничето и Крис ще мине през много нови и различни етапи. Очаква се да проходи през този период, а може би и да проговори.Всичко се мени с всеки изминал ден, но все пак…
  Кажи ми как да постъпя! Какво би направила ти в тази ситуация :) Благодаря за отделеното време! Поздрави!

 3. Хедра

  Здравейте, Галя!

  Като се съберат много неотговорени съобщения, явно успявам да пропусна – добре, че ме подсещате :)

  На тази възраст на бебето 5-6 кърмения са напълно достатъчни да поддържат количеството кърма – така че не се тревожете и спокойно може да ги пропускате.

 4. Галя

  Здравейте, Хедра,
  може ли да отговорите и на моя въпрос от 6 март :)
  Благодаря!

 5. Хедра

  Здравей, Петя!

  Попарата може да се дава след кърменето, това не е проблем – въпрос на предпочитания и на това как детето приема нещата.

  На Божидар му е раничко за съвсем естествено отбиване – но намаляването на изсуканото количество обичайно е нормално, предвид че се увеличава приема на твърди храни. Това не значи, че непременно ще се отбие скоро :)

  Лецитин по едно на ден може да се пие дълго време без спиране, така че ако се чувстваш спокойна и смяташ, че ти действа добре, не виждам причина да не можеш да продължаваш.

 6. Хедра

  Здравейте, Анна!

  Обичайно след обедното хранене майките опитват да заместят следобедната закуска, а след нея – сутрешната.

  Няма проблем да се замразява месно-зеленчуково пюре.

  Заместването на кърмения с кисело мляко води до две неща – още по-голямо намаляване на кърмата заради намалената стимулация, а в хранително отношение – заместване на по-пълноценна храна с не толкова пълноценна такава. Така че ако има съмнения за недостатъчно количество в някои моменти, е по-добре кърменето само да се допълва (ако държите да е с кисело мляко, тогава по-добре да е предлагано с лъжичка – или по-добре с просто въвеждане на още едно хранене с твърди храни преди последното кърмене), но не и да се замества изцяло.

 7. Петя

  Привет отново Хедра! Благодаря ти за консултацията. Бих искала да те помоля отново за малко съвети:
  – Божидар още повече си намали сутрешното кърмене – едвам стигаме до 100 мл. В тази връзка мисля да го дохранвам с попара след кърменето, но ти ме посъветва първо да давам попарата, но аз се притеснявам, че той след това няма да иска да суче същото количество и кърмата ще намалее. Защо е важно кърмата да се дава след попарата, а не преди нея?
  – Това, че Божидар си намалява толкова сукането признаци ли са на отбиване или е нормално за възрастта?

  Благодаря ти за ценните съвети отново!!!

  Поздрави,
  Петя

  П.С. Тъй като често се запушваха гърдите ми, пия Лецитин, 1200 мг., по 1 на ден, вече 5 месеца без да спирам. Може ли да продължавам да го пия докато кърмя?

 8. Анна

  Здравейте, Хедра!
  Благодаря за прекрасната статия!
  Информацията в нея е изключително интересна и полезна!
  Имам следните въпроси свързани с нея:
  – майка съм на 9 месечно бебе, на което се опитвам вече напълно да замествам обедното кърмене с твърда храна, каква е следващата стъпка – кога и кое е следващото хранене, което трябва да заместим?
  – възможно ли е освен чисто зеленчуковите пюрета да се замразяват и такива, в които има месо?
  – след като успешно сме въвели киселото мляко и бебчо го приема и харесва, удачно ли е някой хранения с кърма да се заместят с кисело мляко при съмнения, че кърмата не му е достатъчна?
  Ще очаквам мнението Ви, за което предварително благодаря!
  Поздрави,
  Анна

 9. Цвета

  Хедра, благодаря за отговора :) Виктор определено не пропуска, да си поиска ако не му достига храната. Вече го отбих … но много е полезна информацията за млечните, така мога да му давам по малко кисело/адаптирано мляко допълнително, като почне да „се натиска“
  Весели и разтоварващи почивни дни
  Поздрави, Цвета

 10. Галя

  Здравейте, Хедра,

  Благодаря Ви за съветите и моля отново за консултация – този път за кърменето! Дъщеря ми значително увеличи количеството твърда храна след навършване на 1г. (сега е на 1г. и 2м.) и от 8-9 пъти на денонощие, вече суче по 5-6 пъти:
  – през нощта- 1-2 пъти
  – сутрин като се събуди- към 6-7 ч.
  – след като обядва
  – вечер – към 8 ч.
  – за приспиване – към 9-10 ч.
  Между тези кърмения има закуска, обяд, следобедна каша и вечеря, като изяжданото количество е към 170 – 200 гр. на хранене.
  Очертава се да отпаднат обедното кърмене, както и вечерното към 8ч., тъй като е заситена и почти не суче.
  Въпросът ми е, ако тези две кърмения отпаднат, дали ще се поддържа достатъчно кърма за да продължим да се кърмим за приспиване и през нощта? Аз също предпочитам вече да ограничим кърменето през деня, защото след няколко месеца се връщам на работа, но колко дълго ще имам кърма при този вариант?
  Благодаря още веднъж за неоценимата подкрепа :)

 11. Хедра

  Здравей пак, Петя!

  Варианти има най-различни. Напр. може сутрин за закуска да му предлагаш само плодове (нищо няма да му стане без попара), малко след кърменето – така ще огладнее достатъчно рано за обяд :)

  А иначе в попарата вероятно има сирене, така че Божидар приема и други млечни ;) 500 мл е общото количество мляко (или съответстващите млечни – 50 мл сирене е еквивалент на 200 мл мляко), а не само млякото, което поемат в течна форма. Така че млечните не са проблем за наваксване – но действително е хубаво да запазиш кърменията, които имате за момента, вместо да засилваш другите видове млечни.

 12. Петя

  Привет Хедра, пише ти Петя!
  Благодаря ти много за коректните съвети.

  Моля те само за някои уточнения на база отговорът ти.
  Ако включа попарата към сутрешното хранене (преди кърменето), както ме съветваш, Божидар няма да иска да суче след нея и кърмата драстично ще намалее. Аз цедя след сукането му сутрин още около 100 мл. които давам на вечеря, когато не ми стига кърмата.
  Така се получи преди около месец (намаля с около 200 мл.) когато Божидар сам си намали количеството на сукане, особено сутрин, както ти писах преди ядеше по 160-180 мл сутрин, а сега около 120-140 мл. Има ли друга алтернатива, тъй като за мен е важно да запазя сегашното количество кърма за денонощие, което е около 500 мл? Той не приема друг вид мляко освен кърма. Кашата, която давам също е безмлечна.

  Благодаря ти отново за отделеното време!!!

  Поздрави,
  Петя

 13. Хедра

  Здравей, Цвета!

  Честито за очакваното бебе :)

  Мисля, че Виктор съвсем чудесно ще ти покаже дали 200 гр твърди храни като порция са му достатъчни – той е голямо дете и ако иска още да яде, знае как да го покаже :) Ако ти се струва, че иска още малко – не го ограничавай. Добре е да има 5 хранения – 3 основни и 2 малки междинни закуски (напр. плод, бисквита или половин филийка с нещо).

  Млякото трябва да е около 500 мл за денонощие или еквивалента им в млечни (50 гр сирене е около 200 гр мляко; киселото мляко приблизително си отговаря на грамовете).

 14. Хедра

  Здравейте, Диана!

  Дали да замествате хранения зависи от това как си представяте кърменето нататък – дали искате да продължавате да кърмите след годинка, или искате да се ориентирате към приключване. Предвид че детето си хапва много добри количества от твърдите храни, не виждам много смисъл да променяте нещата, ако искате да продължавате да кърмите и след годинката. За вечеря можете да давате каша или зеленчуково пюре – и двете са ок.

 15. Цвета

  Хедра, привет :) Нашият син Виктор вече наближава 1 година (още няколко дни) и аз предприех спиране на кърменето, защото след няколко месеца очаквам второ бебе, и не искам да има конфликт на интереси :) Тъй като Виктор си има добър апетит, на килограми и височина е съвсем в средното, вече се храни с почти всичко, и досега не съм смятала млякото, което пие, защото беше на поискване, но сега с предстоящите промени бих искала да попитам какви количества храна трябва да му се дава. За млякото ясно 300мл, но той има 3 основни хранения – закуска, обяд и вечеря, досега бяха по 200гр (не съм сигурна, че му стигат) и отделно следобена закуска – кисело мляко, плод. Та по колко грама на ден трябва да изяжда с навършването на годинка? (на бурканчетата пише за 12+ 250гр, дали е за едно хранене … аз му давам само домашно приготвена храна към момента)
  Благодаря
  Поздрави, Цвета

 16. Диана

  Здравейте, Хедра!
  Редовно следя всички коментари по темата за захранването и вашето мнение е много важно за мен. Пиша ви във връзка с последния ви отговор. Понеже синът ми е почти на 11 месеца, а храненията са почти по същия начин, но в нашия случай сина ми се събужда в 9, суче и в 10 яде каша, обяд: суче в 13:30 и в 14:30 яде каша, след обяд суче в 18:30 и в 19:30 яде каша. След това за преспиване към 21:30 часа суче и спи до сутринта. По този начин все още не съм заместила хранене. Ако му дам първо твърда храна, той не иска да суче изобщо, както и ако му дам твърда храна веднага след сукане, не я приема. Затова изчаквам 1 час и тогава я приема с охота в количество около 200 гр. на хранене. Моля за съвет дали режимът ни според вас има нужда от корекции? Понеже втората каша я приема за вечеря, по-добре ли е да я заменя със зеленчуково пюре? Време ли е да започна постепенно да замествам хранения и по този начин храненията ни с твърда храна да станат 4 за деня? Благодаря ви много!

 17. Хедра

  Здравей, Петя!

  Ужасно се радвам да ви „чуя“ – и още повече, че вече 10 месеца се кърмите успешно (което не ти изглеждаше никак вероятно във времето, когато Божидар беше на 2 месеца :)).

  Аз също мисля, че обядът идва твърде късно следобеда. Така че може да опиташ да даваш попарата направо сутрин – първо нея, като го оставиш да изяде колкото иска и после му даваш да си досуче, както и на останалите хранения. Така ще успеете да разместите обяда да си дойде по обяд, кашата следобед – и евентуално ще може да му предлагаш още веднъж зеленчуково пюре към 19 ч плюс кърма и кърмене за приспиване.

  На тази възраст са му достатъчни около 500-600 мл млечни на ден (кърма плюс останалото мляко или еквивалента му в млечни, които приема – сиренето в попарата, ако е около 50 гр, отговаря на 200 мл мляко, а ако и кашата, която яде, е млечна, плюс съществените количества, които приема при кърмене, ще са му даже повече от достатъчно).

 18. Хедра

  Здравейте, Мария!

  Повечето деца в големите градове се хранят с месото, което се консумира в семейството. На възрастта на вашия внук не виждам проблем да му се дава да яде от храната, която се приготвя за всички (само внимавайте да не се стига до твърде често даване на пилешко месо от магазина, обикновено то е най-проблемно и по отношение на съдържание на хормони и антибиотици, и по отношение на бактериално замърсяване).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s