Захранването – кога, как, с какво и колко


Disclaimer: Не съм специалист по хранене, а само консултант по кърмене. Настоящата статия е плод на моето разбиране и обобщение на различните материали за захранване на бебето. За захранване на бебета със специфични проблеми (алергии и други състояния, които са свързани по някакъв начин с храненето) се консултирайте подробно със специалиста, който следи състоянието на вашето бебе.

Захранването на бебето е голяма стъпка напред и за майката, и за детето – и като всяка важна крачка е съпроводена с много въпроси. Информация по въпроса има в изобилие – толкова много и толкова противоречива, че е трудно човек да се ориентира как да започне.

В тази статия съм се опитала както да синтезирам най-важната и най-необходима на първо време информация, така и да покажа, че всъщност няма един-единствен правилен начин да подходите към захранването.

Вие вече знаете как – свикнали сте да се ръководите от нуждите на вашето бебе  и по съвсем същия начин, с малко основни правила, много здрав разум и все така разчитайки на детето да задава темпото – ще продължите напред.

Кога да започне захранването?

Известни са изследванията, които доказват, че кърмата е напълно достатъчна да покрие всички нужди на децата за първите 180 дни от живота им и обичайно препоръките на всички авторитетни организации по света (Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Европейския блупринт за храненето и педиатричните асоциации в различните страни) се ръководят именно от тези данни.

За практиката обаче по-добрата формулировка е включването на допълващи храни да започва „около средата на първата година“ – всяко дете се развива по различен начин и по различно време е готово да опита първата хапка различна от мляко, така че няма как да се даде абсолютно точна възраст, която да е подходяща за всяко дете. Затова в допълнение към тази препоръка се следят признаците за готовност у детето.

Как да разбера дали детето ми е готово за захранване?

Кога е настъпил моментът да предложите на бебето първата лъжичка, могат да ви подскажат някои основни умения на бебето. Наблюдавайте за:

 • Умение да седи самостоятелно, подпряно на облегалка, поне за няколко минути (храненето в легнало положение е опасно) – обикновено около 5-6-месечна възраст
 • Изчезване на рефлекса за избутване с езиче на всичко, което се сложи в устата му (някъде между 4 и 6-тия месец)
 • Умение да поднася и задържа целенасочено играчка към устата си (между 4 и 6. месец)
 • Засилено сукане, което не се оправя за повече от 2 седмици често предлагане (между 5 и 6. месец)
 • Ясен, неподправен интерес към вашето хранене – бебето буквално изяжда с очи всяка хапка, която поднасяте към устата си, усилено имитира как дъвчете и опитва да посяга към чиниите, като дори може самичко да се захрани с нещо, което успее да докопа от масата.

Отделни умения и признаци може да се появят много рано при различните деца – затова е най-разумно да следите кога е налице съвкупност от повечето признаци, за да сте сигурни, че вашето дете наистина с удоволствие и интерес ще приеме захранването.

С какво да започна?

Има различни основания за избор на една или друга първа храна и е добре да се вгледате в индивидуалните нужди на вашето дете, за да прецените кое ще е подходящо. Отговорите на следните въпроси може да ви помогнат за това:

 • Има ли вашето бебе проблем с изхожданията?
 • Има ли алергии, колики, реагира ли лесно на храни, които вие сте яла?
 • Има ли специфични виждания или традиции за храните във вашето семейство?
 • Подходящ ли е начинът, по който приготвяте обичайно храната на семейството, за нуждите на едно бебе?

Някои майки избират оризовата каша, защото е неутрална на вкус и лесно може да се смеси с кърма, а и действа затягащо на стомахчето. При бебета, които са алергични или в семейства, където има тежки алергии, обикновено това е препоръчваната първа храна.

Други предлагат първо плод, защото е сладък на вкус и много бебета го предпочитат, а и помага да се регулират нередовните изхождания.

Трети предпочитат зеленчуци, за да може бебето да свикне с вкуса им, преди да е опитало сладки плодове и да не се мръщи на зеленчуците нататък.

Основанията за избор на първа храна са много различни, но за бебето новата храна си е нова храна и независимо какво е избрано, за него изживяването е уникално и непознато.

Готови или домашни храни?

Някои майки избират в началото на захранването да предлагат готови храни, тъй като бебето изяжда само по лъжичка-две и е досадно да се прави цяла порция каша, която после да трябва да отиде на боклука (или да я дояждате, което се отразява на килограмите ;)). Други избират готовите храни, защото се чувстват по-сигурни, че са подбрани екологично чисти продукти. За трети важно е удобството на бурканчетата.

Недостатъците на готовите храни са както цената (която е значителна!), така и вкуса, който е винаги един и същи и никак не прилича на вкуса на пресните плодове и зеленчуци. Сериозен довод срещу употребата на готови детски храни е и съдържанието им – ако разгледате етикетите на много от тях ще установите, че една от основните съставки е оризовото брашно или нишесте. Това означава, че съдържанието на плод или зеленчук в тях е ниско, а консистенцията им е постигната чрез сгъстяване с нишесте или оризово брашно, които не носят витамини и полезни хранителни вещества, а само калории… 

В действителност няма никаква причина да не можете да предлагате домашно приготвена храна от самото начало, особено ако имате достъп до сравнително чиста продукция или избирате еко-храни. Домашно приготвените храни имат по-богат вкус, който се мени всеки път и консистенцията им също е различна, което дава възможност на бебето да опознава не само различни вкусове, но и различните и специфични за всяка храна текстури.

Ако решите да приготвяте сама храната на вашето бебе, вероятно ще ви е полезна следната информация:

В самото началото на захранването (първите дни)  плодовете се предлагат термично обработени, за да може да се неутрализират донякъде съдържащите се в тях плодови киселини и да стане по-лесно усвоима целулозата. Можете да ги приготвяте задушени в много малко водичка (или можете да сварите на пара по-голямо количество плод, което после да пасирате и замразите за по-нататъшна употреба).  Не се увличайте да приготвяте голямо количество пюрета – само 2-3 седмици след захранването спокойно можете да предлагате на бебето намачкан суров мек плод, а малко по-късно – и настъргани плодове.

Бананът няма нужда от термична обработка и се предлага винаги суров, без да се вари, дори ако го изберете за първа храна.

По същия начин се приготвят и зеленчуците. Много майки избират да сварят малко по-голямо количество от даден зеленчук, да пасират и да замразят във формички за лед. Когато полученото пюре замръзне, кубчетата се прехвърлят в пликчета. Много са удобни за приготвяне на малки количества пюре, както е в началото на захранването и е лесно да ги смесвате в разнообразни комбинации. Едно кубче от стандартна формичка е около 30 гр.

Ако приготвяте по този начин картофено пюре, е необходимо при размразяването да го загреете почти до завиране, за да възстанови консистенцията и вкуса си – иначе е тричаво и неприятно на вкус.

Реално дори не е необходимо да приготвяте храна специално за бебето, ако в семейството често приготвяте варени зеленчуци – тогава просто може да отделяте порция за бебето, преди да сте добавили сол и мазнина.

Сол и захар в бебешките пюрета не се добавят. Зелените подправки (магданоз, копър, целина) обикновено не представляват проблем след първите седмици от захранването.

Ако се прибавя малко кърма към полученото плодово или зеленчуково пюре, вкусът ще е по-познат за бебето и може да е удачно в началото на захранването да прибавяте малко кърма с тази цел. Когато бебето посвикне с новите вкусове, това вече не е необходимо и е достатъчно само да му предлагате да посуче след храненето.

Как да започнем?

Има само няколко прости основни правила:

 • Само една съставка (не комбинирано пюре или каша!)
 • Изчаквайте поне 3 дена, преди да предложите нова храна (все едно дали ще е друг вид или нов плод, зеленчук или каша).
 • Подбирайте храни, подходящи за начало на захранването.

Основанията за тези правила са едни и същи. Важно е в първите дни от захранването всяка нова храна да се предлага отделно, за да се следи за алергични реакции и да знаете коя храна е предизвикала реакцията.

След като вече сте предложили 2-3 основни храни поотделно и бебето е свикнало да приема по-голямо количество храна, можете да опитате да прибавяте новия вид храна към някоя вече позната. Например ако бебето вече е захранено с картофено пюре, може към обичайното му количество да прибавите 1лъжичка пюре от тиква, като по този начин въведете тиквата като нова храна.

Изчакването по няколко дена, преди да въведете друга храна, ще ви помогне да видите как реагира организма на бебето от една страна – а от друга, да увеличите количеството, което бебето приема от дадената храна.

Храните се подбират според това доколко са подходящи като първи храни. В различните страни се предлагат много различни първи храни, така че това може да е доста объркващо. Един разумен подход е да се подберат храни, които са местни и типични за страната, в която живеете и обичайно се използват като първа храна за бебета. За България такива са картофеното пюре (без мляко, масло и сол!), ябълката, моркова (морковите може да не са подходящи за всяко дете, тъй като имат запичащ ефект), а в последните години се налага и тиквата, заради сладкия й вкус и заради това, че децата обикновено я приемат с охота.

Храни, които се считат за подходящи за начало на захранването по света:

ориз (каша), банан, авокадо (богато на полезни мазнини!), круша, сладък картоф, тиквички, зелен фасул, манго, пащърнак…

По кое време на деня и какво количество?

Изберете време, в което вие и вашето дете сте спокойни и в добро настроение. Разумно е все пак да избягвате вечерните часове за начало на захранването – ако за лош късмет бебето има проблеми след първите хапки нова храна, по-добре това да не е посред нощ.

Бебетата най-често са любопитни и склонни да опитват нови храни, когато не са много гладни. Затова обичайно майките избират време между храненията, за да предложат първото опитване на друга храна – около час-час и половина след последното кърмене позволява бебето да не е прегладняло, но и да прояви интерес към новия вкус.

Не очаквайте много – обичайно първата лъжичка си е просто това, първа лъжичка и бебето може твърдо да откаже да изяде повече. Макар и по-рядко, се срещат обаче и любители на похапването, които трудно се спират след първите няколко лъжички и може даже да ревнат, когато приготвеното количество свърши.

В следващите няколко дни количеството обикновено се увеличава постепенно, като достига до около четвърт до половин чаена чаша (50-100 гр). Ако вашето бебе иска повече, няма нужда да го спирате – оставете го да определи само колко твърда храна желае.

Колко твърда храна ще поема вашето бебе за денонощие зависи от твърде много неща – от значение е например какво количество кърма за денонощието приема детето (при майки с обилно мляко и хранене на поискване често децата дълго време не показват желание за по-голямо количество други храни). Значение имат също и неща като алергии, индивидуални предпочитания, медицински проблеми (рефлукс например), които може да карат детето да предпочита или да отказва твърдите храни.

Според ръководството на Световната здравна организация за захранване на кърменото бебе при прием на кърма около 500 мл за 24 ч без заместване на кърмене нуждите на децата от допълнителни храни изглеждат по този начин:

 • 6-8 месеца – 137-187 гр (общо за деня)

 • 9-11 месеца – 206-281 гр

 • между 1 и 2 г.  – 378-515 гр

Вашето дете може да приема по-голямо количество кърма и затова да хапва по-малко твърда храна или обратното – ако се стремите да измествате кърмения, вероятно детето ще се нуждае от по-големи количества твърди храни от посочените.

Колко пъти дневно да предлагам храни, различни от млякото?

В първите няколко дни от захранването е достатъчно да предлагате веднъж дневно друга храна. Когато въведете няколко храни (това обикновено става в първите 2-3 седмици), може да започнете да предлагате 2 пъти дневно други храни. Един примерен вариант, който много майки намират за удобен, е да предлагат зеленчуково пюре на обедното хранене и плодово пюре между храненията сутрин (или комбинирано с каша в следобедните часове).

Ако вашето бебе не увеличава количеството твърди храни, които поема и месец-два след захранването продължава да хапва само по 2-3 лъжички, както и ако се налага детето да приема по-значителни количества твърди храни заради анемия, може да е разумно да опитате да предлагате твърди храни няколко пъти дневно – например 3-4 пъти (сутрин за закуска, междинна закуска към 11 ч, обяд и следобедна закуска). Така дори детето да хапва много малко на всяко отделно хранене, сумарно за деня ще поеме по-близко до препоръчваното количество. Една и съща храна може да се предлага на няколко от тези хранения или може да редувате различни неща в различните часове (с които детето е било захранено вече).

Да замествам ли кърменето (млякото)?

Можете да подходите по два начина в зависимост от конкретната ви ситуация (и от мнението на вашето бебе по въпроса!).

Единият начин, който често се препоръчва от педиатрите, е да се стремите да замествате напълно кърмения (но не с плодово пюре, защото то не може да осигури достатъчно калории за замяна на пълноценно хранене). Започва се с 2-3 ч.л. и постепенно, за около 2 седмици, се цели бебето да изяжда приблизително 130-150 гр (някои деца хапват и повече, но повечето ядат все още малки количества). Това дава известна свобода на майката и доста майки предпочитат да заместят едно хранене, за да могат без притеснения да оставят бебето на някого за няколко часа.

Понякога обаче, ако по този начин в бърза последователност се заместят 2-3 кърмения, при повечето майки се наблюдава рязък спад в количеството кърма заради намалялата стимулация и това трудно се оправя.

Другият подход е до около годинката на бебето кърмения да не се изместват, а да се допълват. Т.е. на всяко хранене да продължавате да предлагате и сукане (мляко). По този начин не се налага да добавят допълнително мляко в пюретата. Ензимите в кърмата пък подпомагат усвояването на твърдите храни и преходът на бебето към по-големите количества твърда храна става по-плавно.

Предимствата на този подход са, че бебето само определя увеличаването на количеството твърда храна (доста кърмачета може първите няколко седмици да изяждат само символични количества – 2-3-4 ч.л. твърда храна) според собственото си темпо, а за майката няма притеснения дали не е останало гладно, защото му предлага да си дояде на гърдата. По този начин почти никога не възникват колебания в количеството кърма.

Недостатъците на подхода са в това, че доста майки се притесняват защо детето толкова дълго яде по много малко твърда храна (макар в действителност препоръките са до годинката все още повече от половината калории да се доставят от кърмата), както и това, че майката продължава да бъде основен източник на храна. За някои майки такъв вариант е неприложим или труден за осъществяване, защото се връщат на работа или защото желаят да отбият напълно до годинката на бебето.

А да прибавям ли мляко в пюрето?

Готовите детски пюрета обикновено съдържат мляко под някаква форма, освен ако на етикета изрично е упоменато, че пюрето е безмлечно. Дали да добавяте допълнително АМ (адаптирано мляко) в пюретата зависи от това дали ще предложите на бебето да суче:

При пълно заместване на повече от едно кърмене е добре да добавяте АМ към безмлечните купени или домашно приготвените пюрета, като преценявате според консистенцията на пюрето под каква форма да го прибавите. Няма проблем да го прибавите направо на прах, ако пюрето е рядко (както често са плодовите пюрета), или да разредите гъстото зеленчуково пюре с приготвено с вода АМ. Обикновено 2 мерителни лъжички са достатъчни за една доза пюре, а предвид че бебетата в началото рядко изяждат цяла доза, вероятно ще е необходимо и по-малко.

Ако на това хранене ще предлагате на бебето да си досуче или ще му дадете шишето, тогава няма нужда да прибавяте АМ в пюрето – бебето ще си приеме млякото като десерт.

Какво да правя с водата?

С началото на захранването е необходимо да започне предлагането на обикновена преварена НЕподсладена вода на бебето. Това е нужно, за да се подпомогне възстановяването на баланса на солите в организма. В твърдите храни има повече соли и по-малко вода, отколкото в кърмата, което създава необходимост от допълнителен прием на вода.

В действителност повечето бебета не пият вода още дълго след захранването, тъй като все още поемат голямо количество кърма и това им е достатъчно. Важно е просто да си изградите навика да предлагате – създайте си рутина да слагате на столчето и чашка с вода заедно с купичката с храна, това е всичко. Вие предлагате, а бебето избира дали да пие или не.

Няколко глътки вода, предложени когато бебето откаже да яде повече с лъжичката, може да му помогнат отново да прояви интерес към храната и да хапне още няколко лъжички с охота. Често бебетата спират да ядат не защото не искат повече, а защото все още необичайната консистенция ги затруднява и имат нужда да пийнат малко, за да продължат (също като нас!).

Ами запека?

При много деца в началото на захранването може да се получи преходен запек, докато храносмилателната система се нагоди към новите храни – тогава обикновено помага да включвате рутинно по 1 ден само на кърма след всеки 3-4 дни, в които сте предлагали други храни. Ако детето няма такъв проблем, не е нужно да се включват дни само на кърма.

Разхлабващи храни:

 сливи,  круши, праскови, кайсии, грах, спанак, пащърнак, тиква, тиквички, овесена каша

Запичащи храни:

оризова каша, моркови, банани, ябълково пюре, млечни продукти!, тестени храни от бяло брашно, нишестета

Реклами

968 responses to “Захранването – кога, как, с какво и колко

 1. Хедра

  Здравей, Зеленко 🙂

  Много се радвам на хубавите новини – и честито за първите зъбчета 🙂

  Явно Буболечка е чакала да пробият зъбките, за да прояде 😉

  Количеството и съставът на храната изглеждат съвсем ок – дори е интересно, че детето предпочита да комбинира месото с плод, тъй като по този начин храната се обогатява с вит.С, а желязото става много по-лесно усвоимо в присъствието на този витамин 🙂

  Предвид че яде месо, не е фатално, че отказва жълтък – месото е по-добър източник на желязо от жълтъка.

  Сиренето наистина не е проблем, тъй като Буболечката си хапва мляко от теб и си осигурява калций колкото й трябва.

  А зеленчуците ще прояде в един момент – може да опитваш полекичка да смесваш по малка лъжичка от по-сладникавите зеленчуци (морков, тиква, тиквичка) с плодовото й пюре. Няма нужда да бързаш да увеличаваш – първо се увери, че ги приема ок и когато си сигурна, тогава може постепенно да увеличаваш количеството 🙂

 2. Zelenoto

  Здравей, Хедра!

  С радост ти пиша, за да споделя, че моята буболечка прояде! Макар и само 2 пъти на ден, но прояде! Вече няколко седмици 🙂 Междувременно се сдоби и с първите 2 зъбчета 🙂

  Сега да намерих за друго да се притеснявам 🙂
  1) Яде всичко само с плодово пюре (сутрин каша с плодово пюре (тук слагам малко краве масло) – около 150 мл. и следобед месо с плодово пюре – общо 1 малко бурканче 125-130 гр. – давам 1/2 „чисто“ месо + 1/2 плодово пюре) – отказва зеленчуково (предлагам и отказва).
  2) Отказва жълтък.
  3) Отказва сирене.

  За сиренето още не се притеснявам, защото суче в останалото време, но за другото…
  За протокола, буболечка е вече на 11 месеца 1 седмица.

  Благодаря ти за подкрепата и вниманието, което ни отделяш!
  Навсякъде, където стане въпрос, не пропускам да дам линк към тази статия 🙂

  Поздрави,
  Зеленото

 3. Здравейте!
  И пюрета съм му давала, не ги харесва, предпочита кашите, сега пак яде и с адаптирано и със сухо мляко и няма реакция, а когато се обрина започна с няколко пъпчици и след ден два изведнъж целия,предполагам,че е от нещо,което е приемал по продължително,педиатърката ми каза само да се опитам да се сетя от какво е било,може и да е от лекарства или козметика или материя някаква или аз съм изяла нещо. давах му дентокинд и имам някакво съмнение,спрях ги,спрях и козметиката,ще го наблюдавам,за сега е добре…

 4. Хедра

  Здравейте, Силвия 🙂

  Тази алергична реакция сигурно много ви е притеснила – какво казва вашата педиатърка по въпроса?

  При деца на тази възраст най-честата непоносимост е към белтъка на кравето мляко – имате ли спомен дали кашите, които сте предлагала, са били млечни? Ако е така, това е една доста вероятна причина за подуването на личицето.

  При дете с неустановени алергии храната от кухнята не е много разумно предложение, тъй като в нея се използват яйца и мляко и ако детето наистина има алергия, е възможно това да му се отрази много зле.

  Разумно е да се обърнете към педиатъра си и евентуално към гастроентеролог, за да се прецени какво е положението с алергиите и да ви даде съвет как да процедирате нататък.

  А междувременно е важно каквото и да предлагате в момента на детето, то да не съдържа мляко, адаптирано мляко, сирене или извара – въобще мляко под всякаква друга форма освен кърма. А само каши ли сте предлагала досега, или също и пюрета – а тях как ги понася?

 5. Силвия

  Здравейте!
  Бебето ми е на 8 месеца и нямаме напредък със захранването,с много усилия успях да открия само,че харесва бисквитената каша на Хип и нищо друго не иска да яде,даже се сърди плюе и гнуси,но аз все пак пробвах най-различни домашни и купени различни марки,всичко само хвърлям,а накрая взе,че се обрина и поду в лицето,явно алергична реакция към нещо,но така и не разбрах от какво. Сега е добре,но не знам какво да правя вече и може ли да чде детска кухня,това не сме пробвали…

 6. Хедра

  Здравей, denniva 🙂

  Усеща се колко си притеснена от това, че бебето прави все по-големи интервали между изхожданията и сякаш не успява да се изходи без свещичките. Едновременно с това при изхождане консистенцията е нормална – така че педиатърът ви съвсем правилно счита, че това не е запек. Запек са твърди кафяви топчета, които причиняват болка при изхождане – това се среща много рядко при децата.

  Споменаваш, че преди да започнат тези проблеми с изхожданията, е имало период на разстройство, който е продължил дълго – правени ли са изследвания за причината за това разстройство и някакви мерки за възстановяване на чревната флора след това? По какъв начин се справихте с разстройството?

  Твоето бебе е на смесено хранене – а какво АМ използвате и обсъждали ли сте с педиатъра възможност за смяна на АМ с друг вид? АМ често причиняват проблеми с изхожданията и смяната може да повлияе благоприятно.

  Мисля, че захранването, което сте започнали, също ще повлияе добре проблема. Важно е на бебето да се осигуряват разхлабващи и богати на фибри храни – вместо сок, може да предложиш пюре от сини сливи и пюре от круши. Тиквата също има разхлабващ ефект, а също и граха – особено ако го приготвяш сама от замразен грах и го пасираш заедно с люспичките. По същия начин би действала и сварена с ципата и пасирана заедно с нея червена чушка, както и зелен фасул.

  Другото много важно нещо е на детето да се осигурят много течности – предвид че приема АМ и е захранено, бебето има нужда от по-съществено количество допълнителна вода, така че е добре често да предлагаш течности през деня.

 7. denniva

  Здравей, Хедра

  Благодаря за статията- много полезна информация и синтезирана.
  Моето бебе е на 5 месеца и 3 седмици. Но имаме проблем с изхождането. От близо 3 месеца има запек (консистенцията е нормална, но нередовно изхождане). От началото беше през ден, после стна през 2-3, дена, след това- през 4-5 и т.н докато последният път го изходихме едва на 8-ия ден след сок от сини сливи. Когато беше на 2 месеца беше получил разстройство, което продължи близо месец- в умерена фаза, след което изведнъж започна да се изхожда нарядко. Нищо не беше променено в режима на храненето му- на смесено хранене. Според моя педиатър било нормално да не ака толкова дни, но аз не го приемам и не мога да разбера причината.
  Пак по препоръка на педиатъра, с цел нормалзиране на изхожданията, започнах захранване преди 2 седмици с тиква, после сладък картоф, малко грах въведох (само 1 ден), стремях се все разхлабващи храни, с изключение на моркова, който също го въведох.
  Но за съжаление няма никакви изхождания, въпреки това и на всеки 3-4 дена процедримае с глицеринови свещички, след като и сокът от круши и сливи не му помага вече (тях запонах да ги давам малко преди същинското захранване поради нужда за разхлабване). 😦
  Давам му и по малко водичка отвреме-навреме. Съшо исках да направя и паузи между въвеждането на нова храна ( пак с цел регулиран на първоначален запек), но бебо вече сам си иска пюрето и така и не ми се отдаде ден само на мляко.
  Не зная вече какво да правя, страх ме, че ще свикне с чужда помощ да се изхожда и съвсем ще му станат лениви червата. Мног съм притеснена.:( Моля за съвет!
  Благодаря!

 8. Хедра

  Здравей, Илиана 🙂

  АМ в пюретата се добавя само ако кърменията се изместват изцяло, и то ако по този начин се замества повече от едно кърмене.

  Идеалният вариант е бебето да получава твърди храни и да си досуква на гърдата или да има кратки междинни сукания – тогава не се налага да се ползват никакви добавки от АМ, тъй като нужното на бебето мляко – кърмата – си го набавя директно от източника.

  Добавянето на кърма в пюретата е възможно, но тъй като кърмата е течна и съдържа някои ензими за начално разграждане на храните, обикновено пюретата стават твърде течни, а кашите се втечняват почти моментално до съвсем течна консистенция, което прави трудно даването им с лъжичка.

 9. Благодаря много за уточнението 🙂 Гъбичките почти изчезнаха. Малкия проявява жив интерес към лъжичката си и мисля скоро да пробваме с картофено пюре

 10. Илиана

  Здравей Хедра.
  Прочетох статията и макар че още да ни е рано за захранване (на 2.5 месеца сме) имам едно въпросче (за в бъдеще и повече ще са 😉 ). Видях, че пише да се добавя АМ към пюретата в някои случаи. Задължително ли е да е АМ, не може ли вместо това да се добави изцедена кърма – ще има ли някаква разлика? Много ли ще се попречи на постепенното отбиване, ако след кърмене се изцежда по малко кърма за добавка после или това ще стимулира гърдите в някаква степен?

 11. Хедра

  Здравейте, Elyah 🙂

  Гъбичките няма да са пречка за захранването, тъй като обикновено не се отразяват на общото състояние на детето. Ако преценявате, че вашето бебе е готово за твърдите храни и има интерес към тях, можете да започнете захранване и паралелно с това да лекувате гъбите.

 12. Здравей Хедра,
  първо искам да изкажа благодарността си и възхищението към теб за съветите, които даваш на нас младите и неопитни майки 🙂
  Синът ми е на 5 месеца и половина, изцяло на кърма. Педиатърката ни препоръча да започнем със захранване. Реших че ще е с домашно карофено пюре (имам картофи от градината на баба 🙂
  Знам че бебчето трябва да е здраво за да започне захранването. Ние обаче имаме гъбички по дупето. Педиатърката знаеше за тях, но нищо не каза.
  Та въпросът ми е да изчакам ли излекуването на гъбичките ( по груба преценка ще ми трябват поне 10тина дни, защото са упорити гадини) или не е проблем да започнем с папкането на картофче?
  Мерси предварително

 13. Благодаря ти отново, Хедра! 🙂
  Пожелавам ти страхотно посрещане на празника довечера и една Нова година, пълна с удовлетворение и усмивки! 🙂

 14. Хедра

  Здравей пак, Стела 🙂

  Много ме улесняваш с отговарянето всеки път – ти си знаеш какво можеш да направиш и имаш много идеи как да подходиш, така че за мен остава просто да те окуража да разчиташ на себе си и на познаването на детето ти 🙂

  Няма нужда да ги мислиш количествата – остави го да яде колкото иска от твърдата храна и няма да е нужно да добавяш нищо допълнително. Няма причина да не можеш да даваш по малко плодово пюре между храненията, ако искаш – макар че обикновено то не засища кой знае колко, а някои плодове (като ябълката) даже стимулират още по-голям апетит 🙂 Даването на парченце хляб, сухар или пълнозърнеста бисквита също може да увеличи интервала между двете хранения с твърди храни.

  Нищо не пречи и да си го кърмиш, като огладнее и просто да видиш как ще приеме следобедното хранене – може да те изненада и след сукането пак с апетит да подхожда и към следобедната закуска, твоят син изглежда любител на хапването 🙂 Пробвай различните варианти и ще видиш какво върши работа при вас 🙂

  А за месото – не виждам причина, нито нужда да се предлага всеки ден. Предвид че детето получава храни от животински произход (млякото), то си набавя пълноценни белтъчини – а желязо се съдържа далеч не само в месото. Разнообразното хранене му осигурява всичко, което му е необходимо – така че не се налага непременно да яде месо всеки ден.

 15. …или пък да давам между храненията бебешки сухар/бисквита или вода?…

 16. Честита Коледа и мнооого щастлива, портокалово-канелена и с аромат на портокалови корички! 🙂

  Аз идвам с едни следколедни въпроси, понеже празниците са си празници, но захранването си тече 😀

  На път съм да заместя следобедното кърмене след около 2 седмици, което значи, че ще имаме 2 твърди хранения на ден. И се колебая за следното нещо: СЗО нали препоръчва еди-колко-си грама твърда храна като добавка на кърменето, а при нас вместо кърмене ще има 2 хранения с твърда храна. Значи ли това, че сметката се нулира и освен тези 2 хранения трябва да добавям и допълнителното препоръчано количество, или щом все пак има твърда храна не е необходимо да додавам повече?

  Другото, което искам да попитам е как да постъпя, ако с обедното зеленчуково пюре сина ми е сит едва около 2,5 часа 😦 Хем слагам около 1/4 до 1/3 каша за засищане. Дали да не му добавям още АМ в пюрето? То не е обемно и няма да измести зеленчуците, но пък е хранително и ще го засища по-дълго?
  До сега щом покаже признаци на глад му давам да суче разбира се, но сега ако продължа да го правя няма ли да е сит за следобедното хранене с твърда храна и да ми го отказва?
  Съжалявам ако звуча като вманиачена в количествата майка, но ми пука, заради факта, че наистина искам да се отбие до годинката и ако не съм постоянна в заместването на хранения няма да успея…
  …Или вместо АМ в обедното пюре да давам мъничко плодово безмлечно/безкашесто преди следобедното хранене, така че да се позасити, но не прекалено? Или и двата варианта в комбинация 🙂

  И последно -препоръчително ли е да има месно хранене всеки ден? Аз на този етап предлагам през ден, но напоследък четох, че няма причина да се пропуска и било добре да има прием на месо поне 5-6 пъти седмично по 15 грама първия месец от въвеждането + още по 10 г всеки следващ месец.

  Благодаря ти предварително – ееей толкова! *разперва широко ръце*
  🙂

 17. Zelenoto

  Здравей, Хедра, благодаря за бързия отговор. Жълтък засега отказва по всякакъв начин. Един път го хапна „натюр“ и после го повърна 😦 Продължавам да се опитвам. За апетитоповишаващи неща не сме говорили, предполагам, че другия месец детският хематолог ще ни консултира обстойно. Радвам се, че все нещо приема, но пък не е това, което „трябва“…

 18. Хедра

  Здравей, Зеленко 🙂

  Мъчно ми е, че са ви се струпали такива подозрения – знам, че предполагахте още от преди такъв развой, но въпреки това притесненията са големи…

  Както предполагаш, действително е възможно самата анемия да предизвиква безапетитието на детето. Говорили ли сте с педиатърката за друг вариант за стимулиране на апетита – понякога в тези случаи се изписват апетитостимулиращи сиропи (не че съм фен, още повече, че повишаването на апетита е страничен ефект от тях, а не първичното им действие – но пък наистина съм виждала случаи, в които е имало полза да се приемат за известно време и са помагали да се насърчи апетита на детето).

  Казваш, че буболечицата отказва сутрин жълтък и месо – а ако й ги прибавиш много ситно смлени в ечемичените ядки с плодовото пюре (жълтъкът е по-удобен за целта)? Комбинацията звучи доста отблъскващо, но децата нямат вкус като нашия и в отчаяни ситуации са позволени отчаяни мерки. Може да опиташ първоначално със съвсем миниатюрно количество и всеки ден да увеличаваш с мъничко съдържанието, за да не се усети и да има възможност постепенно да свикне.

 19. Zelenoto

  Здравей, Хедра.

  Отново съм аз с моята не-ядяща буболечка. За съжаление нещата не са добре при нас. Хемоглобинът продължава да пада, а специалното не-знам-какво-си изследване показа, че е много вероятно и таласемия да има (от мен). Педиатърката обеща януари талон за детски хематолог, а дотогава каза, доколкото може, „силна“ храна – богата на желязо. Междувременно се изместихме в друг град, покрай това 1 седмица само на кърма, че нито имаше време, нито условия за друго. Голям стрес за всички.

  А буболечка продължава да не яде. Особено пък зеленчукови и зеленчуково-месни пюрета. Хапва по малко (30-50 мл.) примерно ечемичени ядки с плодово пюре, понякога парченце сухар… Сутринта. Тогава отказва зеленчуци/месо/жълтък. По-късно през деня отказва всичко. Единственото хубаво е, че поне суче на воля. Бих казала дори – по-често от обичайното. Нощем плаче и се буди често. Имам съмнения и за зъб, че още няма – ама то тези съмнения и признаци са от няколко месеца вече.

  Намирам с какво да се успокоя: стрес, зъбки и т.н., но като тегля чертата, буболечка не яде, хемоглобинът пада. Чудя се дали може нещо и от самата евентуална болест да влияе, вече не знам какво да мисля.

 20. Хедра

  Здравей, Боби 🙂

  Не се обезкуражавай от това, че днес бебето не е искало да опита картофа – може да е бил по-гладен в този момент, или просто да не е бил в настроение. Можеш да опиташ отново с картоф следващите 2 дни, като може да опиташ да предлагаш по друго време – напр. ако досега си предлагала преди кърмене, да опиташ известно време след кърмене или пък по друго време на деня.

  В началото на захранването често има такива моменти – важното е да не се впечатляваш и да не считаш един такъв отказ за показателен за отношението на детето към дадена храна или към захранването като цяло. Твоето детенце е още малко и е възможно интересът му към твърдите храни все още да не е много постоянен и да има дни, в които да отказва, а в други дни да се храни добре.