Каква помпа за кърма да избера


Във всеки списък с необходимите неща, с които бъдещата майка трябва да се сдобие преди раждането на бебето, неминуемо присъства помпата за кърма. Каква обаче да бъде тя – и дали действително ви е нужна? 

 

Кога е необходимо изцеждане на млякото?

  

 Изцеждането на млякото може да е необходимо по различни причини: 

 • Препълване на гърдите (особено в първите дни след раждането)
 • Недоносено бебе
 • Медицински проблеми при бебето – и при майката!
 • Раздяла на майката и бебето
 • Временно при прием на лекарства, несъвместими с кърменето
 • Допълнителна стимулация на гърдите при недостатъчно кърма

Важно е да помните, че изцеждането на гърдите може да се случи и без помпа. Изцеждането на ръка е лесен, безплатен, удобен и най-важното – ефективен вариант, особено когато изцеждане се налага само от време на време. За облекчаване на препълнените гърди в първите дни изцеждането на ръка често е по-ефективно и щадящо. 

Ако планирате да гледате сама бебето си и да не се връщате на работа или на лекции скоро след раждането му, тогава помпа може изобщо да не ви потрябва. В тези ситуации не е нужно да купувате помпа преди раждането на бебето – разумно е да изчакате да видите как се развиват нещата. Добре е да сте се информирали за различните видове помпи и да сте показали на таткото каква помпа предпочитате, за да може да ви я купи при нужда. 

Когато по някакви причини се очаква продължителен период на изцеждане и/ли бебето не е в състояние да суче ефективно, тогава помпата за изцеждане може да ви улесни и да ви помогне да поддържате млякото, докато проблемите се разрешават. 

Как действат помпите за кърма?

  

Всички помпи, независимо какъв вид са, разчитат на създаването на вакуум, като чрез прост физичен принцип (движение от място с високо налягане към място с по-ниско налягане) извличат млякото от гърдата. 

Това е твърде различно от механизма, по който сучещото бебе стимулира млякото. Помпата не може да осигури хормоналните стимули, които докосването на бебето, мириса му и звуците, които издава, предизвикват у майката и които стимулират рефлекса на изтласкване на млякото – затова се налага да се разработят пътища, по които тези стимули да се заместят. Затова никоя помпа не би била по-добра от здраво и ефективно сучещо бебе.

 

В ситуации обаче, когато бебето не е при майката или не може да суче, помпата ви дава възможност да запазите кърмата си за детето. 

Какви видове помпи за кърма се предлагат на пазара?

  

На пазара има голямо разнообразие от помпи – механични (ръчни), мини електрически, електрически помпи с автоматичен цикъл на изцеждане, висок потребителски клас електрически помпи и болничен клас електрически помпи. 

Механичните помпи създават вакуум по различен начин – чрез стискане на гумено балонче, плъзгане на цилиндри (помпите тип спринцовка) или използване на силиконова клапа. Силата на създадения вакуум е много различна – най-ниска е при стискането на гумено балонче, най-висока – при помпите тип спринцовка, а най-добре се контролира при помпите със силиконова клапа. 

Мини електрическите помпи не изискват мускулна сила за създаване на вакуум, но отпускането на вакуума и силата му все така се контролират ръчно и непрекъснато през цялото време на изцеждането. 

При електрическите помпи с автоматизиран цикъл силата на вакуума и честотата на отпускането му са програмирани и могат да бъдат напасвани донякъде към конкретните нужди. Това позволява да се изцежда удобно, а с малко практика при някои марки дори без да се придържат накрайниците с ръце. Някои марки предлагат възможност за едновременно изцеждане на двете гърди, но в много случаи при този клас помпи това е за сметка силата на вакуума и може да намалява ефективността на изцеждането. 

pump in style

помпа потребителски клас

Потребителският клас електрически помпи са предназначени основно за работещи майки, които са разделени от бебетата си през деня. Помпите са компактни и комплектовани в чанта заедно с необходимите шишета, за да позволяват максимална мобилност и удобство. Повечето от тях осъществяват едновременно изцеждане на двете гърди, което пести време и стимулира по-добре гърдите. С тях в много случаи може успешно да се изгради и поддържа кърмата дори при майки на недоносени или несучещи бебета, но не са предназначени точно за тази цел и невинаги резултатите от тях са най-добрите. 

  

  

помпа болничен клас

помпа болничен клас

Болничният клас електрически помпи предлагат най-високото качество и ефективност сред всички помпи. Специалната им конструкция позволява да се употребяват безопасно от различни потребители, тъй като всеки използва собствен комплект накрайници и шлангове и млякото не влиза в контакт със самата помпа. Моторите на тези помпи са значително по-мощни и се тестват през определен период от време, за да е сигурно, че отговарят на нужните показатели и продължават да осигуряват възможно най-доброто изцеждане. Цената им е изключително висока (около 3000 лв), което ги прави недостъпни и непрактични за един потребител. По тази причина в много страни има създадени центрове за наемане на такива помпи за нужния период от време. 

Каква помпа да избера?

  

На пазара в България се предлагат само ръчни, мини електрически и електрически помпи с автоматичен цикъл на изцеждане. Отскоро у нас се внася и помпата на Медела Pump in Style, която е добра електрическа помпа потребителски клас с възможност за изцеждане на двете гърди едновременно и е най-ефективния вариант, който има на разположение в момента. Единични помпи болничен тип се срещат само в няколко болници в страната и засега никъде не се предлагат под наем. 

Най-често употребявани и най-достъпни са ръчните помпи. 

Помпите, които използват гумено балончеbulbbreastpump, обичайно създават слаб вакуум, който най-често е недостатъчен за добро изпразване на гърдите. При някои от тях няма нищо, което да пречи млякото да попадне във вътрешността на гуменото балончеsmallbulbpump, което е изключително трудно за почистване и създава условия за развитие на патогенни микроорганизми. Тези помпи обичайно са предназначени само за леко облекчаване на гърдите, при което изцеденото малко количество мляко се изхвърля. Не са подходящи за дългосрочна употреба и поддържане на млякото, тъй като не осигуряват добра стимулация на гърдите. 

Цената им е ниска (5 до 25лв), което ги прави широко достъпни, макар че не са много популярни. 

  

помпа тип спринцовка

помпа тип спринцовка

Помпите тип спринцовка са доста широко разпространени и употребявани. Недостатъците им са твърде силният вакуум, който създават и който се контролира сравнително трудно, както и болките, които причиняват. Силният вакуум създава условия за различни по вид травми на гърдите – от повърхностни охлузвания до разраняване и спукване на кръвоносни съдове в дълбочина. Ефективността на помпите тип спринцовка е различна при различните жени и в различно време на кърменето. Обикновено вършат работа в първите дни, когато гърдите са твърди и напрегнати, но при меки гърди и в късен етап на кърменето често изцеждането с тях е неефективно и болезнено. Не са подходящи за продължителна употреба и макар да има анекдотална информация за жени, които са ги използвали продължително за поддържане на млякото, обичайно не са достатъчно ефективни и удобни за целта. Може да са подходящи за инцидентна употреба, за облекчаване на препълване при твърди гърди, за оформяне на зърната преди кърмене в първите дни след раждането. Цената им е различна и може да варира от 5 до 30 лв в зависимост от фирмата-производител. 

  

помпа с клапа

помпа с клапа

Помпите, които създават вакуум с помощта на силиконова клапа и натискане на ръчка, са най-ефективните сред ръчните помпи. Сред тях абсолютен фаворит в световен мащаб е ръчната помпа Avent Isis, макар да има много други помпи на същия принцип –  механични помпи на Медела, Нук, Чико и др.  В много случаи майки успяват да създадат и поддържат адекватно количество мляко с помощта на този тип помпи за много месеци, макар че не са създадени точно с тази цел. 

Независимо от това, че дизайнът им е много подобен, ефективността на тези помпи и усещането от изцеждането изглежда са различни и майките съобщават за ясни разлики в резултатите при различните марки. 

Внимавайте особено много с имитациите от неизвестни компании – ниската цена обикновено означава компромис с качеството на материалите, а ако ви се наложи да купите втора помпа заради повреда и амортизиране на първата, тогава практически не сте спестили нищо от цената на добра качествена помпа. 

Качествена помпа от този тип струва между 60 и 90 лв, докато имитациите са на цени около 30 лв. 

  

mini electricМини електрическите помпи съблазняват със сравнително ниска цена и очакването за по-добро действие заради електрически създадения вакуум. Действието на тези помпи обаче почти никога не отговаря на очакванията. Майките се оплакват от най-различни проблеми – твърде слаб или твърде силен вакуум и съответните невъзможност за изцеждане или неприятни наранявания и разранявания. Цикълът на отпускане на вакуума и регулирането на силата му се осъществяват изцяло ръчно с помощта на бутони и това се прави постоянно при изцеждане, а самата помпа също трябва да бъде придържана и притискана към гърдата с ръка. Тези помпи почти не съкращават времето за изцеждане и практически нямат никакво предимство пред добра ръчна помпа. 

Цените им са различни в зависимост от производителя – на нашия пазар се предлагат такива помпи на Нук, Медела и няколко марки с китайски произход. Обикновено могат да се закупят на цена между 60 и 120 лв. 

  

Електрическите помпи с автоматичен цикъл осигуряват по-кратко времетраене на изцеждането, значително по-приятно усещане и обикновено позволяват да правите нещо друго, докато цедите, което помага да се отпуснете и улеснява потичането на млякото. 

Медела Суинг

Медела Суинг

Авент

Авент

Тези помпи са подходящи при майки на недоносени бебета и майки с близнаци, на които често им се налага да цедят за продължителен период от време. Удобни са също така при ранно връщане на работа, когато ще се налага да се изцеждате няколко пъти дневно, докато сте разделени от бебето. 

Цената им е значителна за българския потребител – около 290 лв – и се предлагат от Медела и Авент. 

Потребителският клас електрически помпи, каквато е Pump in Style на Медела, са подходящи за дългосрочно изцеждане за недоносено или несучещо бебе, както и за работещи майки, които са разделени от бебетата си за продължителни периоди от време. Моторът им е по-мощен и предлагат възможност за едновременно изцеждане на двете гърди. Цената им е много висока за българския потребител – в момента помпата се предлага от магазините Малечко и Касида на цена 725 лв. 

 

  

Помощ! Помпата ми не върши работа – не мога нищо да изцедя с нея…

  

Гърдите ви са програмирани да пускат мляко в отговор на разнообразните усещания от докосването на бебето, на влажната му устичка, на неговите сукателни движения и на приливите на хормони, които самото вземане на бебето в ръцете ви предизвиква във вашето тяло. Всичко това е безкрайно различно от студените пластмасови накрайници, бръмченето на мотор, стреса от необходимостта да се изцеждате и притесненията за това колко ще успеете да изцедите – затова е напълно нормално организмът ви да не реагира ентусиазирано на помпата. Изцеждането не е ваша втора природа – то е умение, което наред с чисто физическата сръчност и разбиране за действието на помпата изисква създаване на определена емоционална нагласа и навици за улесняване на потичането на млякото, които да направят изцеждането успешно. 

За да улесните изцеждането може да ви помогнат следните неща: 

Физически: 

 • Топъл влажен компрес на гърдите 10-15 мин преди изцеждането
 • Масажи на гърдите
 • Леко издърпване и нежно търкаляне на зърното
 • Изпиване на чаша течност (особено топъл успокояващ чай, напр. липа или лайка) 

Психически: 

 • Медитация
 • Техники за релаксация
 • Техники за дишане (да, тези същите, които сте употребявали при раждането)
 • Визуализиране (особено на течаща вода, река, водопад)
 • Снимка на бебето
 • Дрешки, които бебето е носило и имат неговия мирис
 • Запис на гукането и плача му (на телефона ви)

Ако ви се налага редовно да се изцеждате, особено когато бебето не е при вас, е важно да си създадете рутина, която ще ви помага изключително много. Окситоцинът, който е нужен за задействане потичането на млякото и доброто изпразване на гърдите, може да се стимулира успешно с психични и емоционални стимули, което е доказано на практика от майки с парализи, които нямат изобщо чувствителност на гърдите, но успяват да предизвикат потичането на мляко по този начин. 

Редовното прилагане на всяко изцеждане на нещата, които са най-успешни конкретно за вас, особено когато се прави в една и съща последователност, създава нагласа, която ще ви позволява максимално лесно да освободите млякото от гърдата. Това изисква време и търпение – но обикновено за около седмица организмът ви ще започне да реагира автоматично на тези стимули. 

Често срещани проблеми

  

С помпата изцеждам само 10-15 мл, а в гърдите ми има мляко  

Не се обезкуражавайте, ако първоначално изцедите само 10-15 мл и изглежда сякаш това е всичко. Вакуумът на помпата изсмуква само млякото, което се намира непосредствено зад ареолата. За да може добре да се изцеди гърдата, е нужно да се предизвика рефлекса за изтласкване на млякото, което се намира в горните региони на гърдата. Затова не прекратявайте изцеждането, когато първите струи спрат. Ако помпата ви е единична, в този момент я прехвърлете на другата гърда. Ако вече сте приключили и с втората, повторете влажния компрес, масажите и стимулирането на зърната за няколко минути, след което отново започнете да изцеждате с помпата. 

изцеждане при кърмене

изцеждане при кърмене

Ако съвсем не успявате да изцедите, а бебето ви суче на гърда, опитайте да сложите бебето на едната гърда, а вие в същото време да цедите другата. При майки с големи бебета, които не са цедили рутинно, а им се налага да съберат мляко за едно хранене, често това е най-удачният метод, с който постигат най-добри резултати. Не се притеснявайте за това, че бебето няма да успее да се нахрани – когато го прехвърлите на цедената от вас гърда, с изненада ще установите, че то продължава да си суче и да гълта. 

  

 Помпата ми не прави вакуум 

 1. Проверете внимателно сглобяването на помпата. Ако използвате ръчната помпа на Авент, проверете как е поставена малката бяла тапичка. Голямата силиконова клапа се поставя от горната страна на дръжката, а малката бяла тапичка – от долната страна с ребърцата нагоре. Ако този ред е объркан, помпата не прави вакуум.
 2. Притиснете добре силиконовата част към фунията
 3. Навлажнете леко ръбовете на силиконовата част или фунията
 4. Променете мястото на поставяне на помпата – изместете я малко по-нагоре, надолу, вдясно или вляво от сегашната позиция
 5. Повдигнете малко гърдата, като опънете леко кожата назад и притиснете помпата навътре към гръдния кош, преди да започнете изцеждането – това е особено важно, ако сте от майките с големи меки гърди
 6. Ако гърдата е прекомерно пълна, изцедете малко мляко на ръка, преди да опитате с помпата – повечето помпи само „шляпат” върху много твърда гърда, без да успеят да я засмучат

  

Помпата ми причинява болка  

 1. Разгледайте как се побира зърното ви във фунията на помпата. Ако още преди започване на изцеждането зърното ви влиза плътно или трудно го изваждате след изцеждането, защото е подуто и уголемено, ви е нужен накрайник с по-голям диаметър. Съответно ако помпата успява да засмуче огромна част от гърдата ви и около основата на зърното се образува подут пръстен, тогава вероятно накрайникът е твърде голям за вас. Някои електрически помпи предлагат накрайници с различен диаметър (които могат да се закупят допълнително), докато всички ръчни помпи са със стандартен 24 мм накрайник и не предлагат други размери.
 2. Ако използвате електрическа помпа, прегледайте бутона за регулиране на вакуума. Може да е удачно да започвате изцеждането на най-ниската степен и постепенно да увеличавате силата на вакуума в хода на изцеждането, докато достигнете степента, с която се чувствате най-комфортно. Не е задължително да достигате максималната сила – силата на вакуума няма нищо общо с бързината и ефективността на изцеждане! Експериментирайте, за да видите с каква сила на вакуума се чувствате най-добре и изцеждате най-лесно млякото.
 3. Ако използвате мини електрическа помпа – нали не забравяте бутона за отпускане на вакуума? Тъй като този тип електрически помпи нямат автоматичен цикъл, се очаква от вас с натискане на бутончето за отпускане на вакуума да имитирате това, което прави бебето. Това означава, че през цялото време пръстът ви трябва да е на бутона за отпускане и ритмично да го натискате.

Започнете с бърза поредица (бройте 1-2-3, като на всяко число натискате), както бебето прави начални леки и бързи засуквания, за да стимулира потичането на млякото. След няколко минути, когато започнат да се появяват струйки мляко, разредете честотата, като натискате през няколко секунди (1,2,3 – натискате, 1,2,3 – натискате) – така имитирате бавните дълбоки засуквания на бебето при потичане на млякото. Наблюдавайте внимателно струите мляко – когато започнат да намаляват, отново повтаряте бързите натискания. Вашето бебе  също продължава да суче, когато първият поток мляко намалее, за да предизвика следващото потичане на мляко.  

Рискове от употребата на помпа за изцеждане

Използването на помпа за изцеждане има както ползи, така и различни рискове в зависимост от вида на помпата, която се използва, начина и целта на употребата й. 

 1. Недостатъчна стимулация на гърдите и прогресивно намаляване на количеството мляко – особено когато се използват ръчни помпи с балонче, тип спринцовка, мини електрически помпи, помпи втора употреба с изтощен мотор или когато накрайниците не са точен размер. Помнете – електрическите помпи, които се предлагат на нашия пазар (мини електрически и такива с автоматичен цикъл) са предназначени само за ограничено използване от един човек и моторът не е предвиден да издържа при продължителна и честа употреба. Това носи риск за създаване на недостатъчен вакуум с течение на времето и за недобра стимулация при този, който ги ползва втора употреба! 
 2. Риск от нараняване – повърхностно или в дълбочина, особено при помпи тип спринцовка, както и при електрически помпи, когато накрайниците не са с подходящ размер, използват се накрайници от друг вид помпа, неподходяща степен на вакуума или неправилна употреба на помпата
 3. Риск от предаване на кръвнопреносими заболявания

 Ръчните помпи, мини електрическите и въобще потребителският клас помпи са предназначени само за един потребител! Дори да смените частите, които се допират до гърдата, рискът от инфекции остава, тъй като мляко прониква и извън накрайниците – тези помпи не са специално конструирани за елиминиране на такъв риск, тъй като са предназначени за употреба само от един човек. 

Грижа и поддържане на помпата

  

Следвайте точно инструкциите на производителя за стерилизация, съхранение и грижи за помпата. 

Стерилизирайте предварително преди първата употреба частите, които се допират до гърдата. 

Измивайте добре ръцете си с вода и сапун, преди да пристъпите към изцеждане. 

Измивайте накрайниците с топла вода и препарат за съдове веднага след употреба. 

Ако изцеждате мляко за недоносено или болно бебе или сте дарител на кърма, следвайте абсолютно точно и стриктно правилата за стерилизиране на помпата, които са ви дадени! В тези ситуации се налага стерилизиране частите на помпата преди всяка употреба. 

Ако цедите за собственото си здраво доносено бебе, може да не е необходимо всеки път да се стерилизират частите на помпата, но е важно да се измиват след всяка употреба и задължително да се стерилизират поне веднъж за 24ч. 

Почиствайте редовно корпуса на помпата според инструкциите на производителя. 

Редовно преглеждайте частите на помпата за следи от износване и повреда и ги подменяйте при нужда – износените и повредени части рискуват количеството мляко, което произвеждате, особено ако разчитате изцяло на помпата за поддържане на кърмата.

Реклама

41 responses to “Каква помпа за кърма да избера

 1. Ивелина

  С колко може да намалее?И по късно ако започна пак на 3 часа ще се увеличи ли количеството?

 2. Хедра

  С намаляване на честотата на изцежданията кърмата ще намалее като количество – но във вашия случай това не би трябвало да е проблем, тъй като имате много повече, отколкото реално е необходимо. За да се намали вероятността от запушвания и проблеми, можете да опитате първо да намалите на 5 изцеждания дневно. Задържате така 4-5 дни, за да дадете на организма време да се пренастрои и после можете да направете интервалите на 6 часа.

 3. Ивелина

  за не и давам да суче, а се изцеждам и давам от шише. това че гърдите ми стават твърди на бебето не му пречи понеже не суче от гърда.аз искам да поддържам повече кърма за да мога да замразявам ако случайно вземе да ми спре.Иска ми се ако е възможно да почна да се цедя на 6часа без да ми намалее кърмата и да спре.

 4. Хедра

  Т.е. вие имате мляко като за близнаци, а само едно бебе 🙂 Наистина не е нужно да се поддържа толкова голямо количество мляко, предвид че реално не ви е необходимо толкова – в дългосрочен план това изтощава организма ви. Така че наистина е добра идея да се намали количеството. Обаче предвид че за 8ч гърдите стават абсолютно твърди, няма да е много разумно директно да направите и през деня интервалите през 6 часа, тъй като гърдите много ще се препълват. Освен че е неприятно за вас, за бебето ще бъде още по-неприятно, понеже млякото ще тече твърде силно.

  Какво мислите за варианта първоначално да започнете да цедите просто по-малко количество, т.е. да не изпразвате напълно гърдите? Ако сега цедите 240 мл средно, може да опитате за няколко дни да цедите 200 мл на всяко цедене и да видите как ще се усещат гърдите. Това ще помогне да се задействат естествените механизми за намаляване на млякото – а като понамалее, тогава може да се мисли да се намали броя изцеждания на 5 за денонощието. Това би ли ви вършило работа като първа стъпка? Нататък ще се види как вървят нещата и как е удачно да се действа.

  Относно бебето – не би трябвало да й тече извън устичката. Изтичането на мляко може да е заради твърде силна струя, но би трябвало тогава тя да се дави и да недоволства. Ако в спокойно състояние й тече мляко извън устата, това би говорило за проблеми с вакуума и би обяснило защо не се храни ефективно. Нещо друго особено около бебето и храненето забелязвате ли?

 5. Ивелина

  бебето изяжда 120мл. и остава около 120мл. замразявам кърмата за всеки случай.последното хранене беше преди в 12 часа през нощта и после в 6 часа сутринта се цедях, но сега вече последното изцеждане е в 23часа и после чак в 7 сутринта, гърдите ми стават твърди без да имат меко място и изцеждането става за 45-50минути.бебето още от началото не искаше да суче понеже не можеше да захапе после от помпата ми се оправиха зърната но караше жълтеница по-тежко или не знам защото тя се роди 2750 заради това ли се умаряше и заспиваше. а сега вече суче,но след 10минутии и започва да ръжи и да се гърчи и не суче постоянно повечето време седи и се напъва, без да суче и това така 30минути.иначе захапва правилно, даже докато суче и тече мляко отстрани на устните и.

 6. Хедра

  А какво количество от изцедената кърма давате на бебето и колко ви остава излишно? Споменавате, че досега се цедите през три часа, с изключение на нощта – колко часа без изцеждане правите нощем? По принцип на този етап обикновено е възможно да се намали бройката на изцежданията поне с едно, без някакво сериозно отражение върху количеството мляко. Но все пак е по-добре да сме наясно с пълната картинка, преди да се предприемат по-сериозни стъпки. А опитвала ли сте досега да не цедите 6 ч – какво се случва с гърдите? Предвид колко много кърма имате, си мисля, че може да е рисково изведнъж да започнете да правите твърде големи паузи, тъй като вероятността да направите запушвания и да си докарате беля става доста голяма. По-плавният подход е по-добра идея.

  Предвид огромното количество мляко, което имате, не звучи нормално двумесечно бебе да яде половин час и да не се нахранва повече от изобилно – мислила ли сте да потърсите причината защо се случва така? Има редица фактори от страна на бебето, които може да водят до такова неумение за ефективно хранене и е хубаво да се види какво точно се случва и защо.

  Ако детето започне да се храни ефективно на гърда, изцеждането ще отпадне и ще ви стане много по-леко, а без съмнение и далеч по-приятно 🙂

 7. Ивелина

  Бебето суче по 30минути, но не интензивно и след 1 час е отново гладно. Изцеждам около 1400мл. , като се изцеждам с помпа на авент механична и при самото изцеждам стискам гърдата с едната ръка, защото пуска много повече, и се изцеждам докато започне да е на капка а не на струя. потича ми млякото след 10 изпомпване.

 8. Хедра

  Здравейте, Ивелина!

  Чудесно е, че вече 2 месеца се цедите упорито. А каква е причината да изцеждате млякото?

  Как да постъпите с изцежданията зависи от това дали бебето суче или разчитате само на цедене и какво количество кърма успявате да изцедите за 24 ч.

  Когато са ясни тези подробности, вече мога да ви дам повече информация какво би било удачно във вашата ситуация, за да ви стане по-лесно 🙂

 9. Ивелина

  аз се изцеждам от раждането на бебето. цедях се на всеки 3 часа и нощем почивам. ако сега намаля изцежданията на 6 часа ще ми намалее ли млякото и ще спре ли? помпата ми е на Авент механична. Два месеца се изцеждам и вече цедя по 400мл сутрин за 6 часа….., ако има значение.

 10. Хедра

  Здравейте, Мина!

  За съжаление в България не се продават накрайници за помпи с различни размери и съответно за много жени проблемът е не точно самата механика на помпата, а именно неподходящият накрайник, който може да създава супер неприятни проблеми и наранявания.

  Чудесно е, че още от втория опит сте успяла да намерите вашата помпа – виждала съм жени с колекция от 6-7 различни помпи… които накрая установяват, че на ръка им е далеч по-удобно и сполучливо 🙂

 11. Имах в началото механичната помпа на Авент. Никога повече няма да припаря до нея!! Да не говорим, че се развали за нула време. След това ми се наложи да ползвам пак помпа и този път си взех Медела Суинг. Препоръчвам я, на когото му се наложи – не развиваш тендовагинит на пръста на ръката от натискане на ръчката; да не говорим, че чашката, която обгръща гърдата е мека и не смачква гърдата. На Авент освен силиконовата приставка, отвън имаше пластмасова твърда фуния, която ми смаза гърдите и съм ревала, безуспешно опитвайки да изцедя нещо. Защо ли?!

 12. Хедра

  Здравейте, Роси!

  Времето за изцеждане реално не зависи особено много от помпата, а от това колко бързо успява да се задейства рефлексът на потичане. С помпа обичайно изцеждането е малко по-бързо, отколкото на ръка – а с електрическа помпа може да е малко по-бързо, отколкото с ръчна (но и това твърде много си зависи от марката, мощността и т.н.). Предвид колко различно реагират различните жени на помпа, някои откриват, че на ръка цедят по-добре и по-добри количества, отколкото с която и да е помпа, други се справят по-добре с ръчната помпа, отколкото с електрическата, трети са най-доволни от електрическата си помпа и имат най-добри резултати от нея.

  Затова, ако не знаете предварително дали ще се налага редовно изцеждане, няма смисъл да се хвърляте на скъпа помпа – ръчната може да е добро решение и върши работа в повечето случаи.

 13. Интересува ме има ли разлика във времето, т.е. с механичната помпа по-бавно ли се изцеждаш?

 14. Ивелина и кирил

  Благодаря Ви за прекрасната статия! Много ни помогна :))

 15. Хедра

  Здравей пак, delilah_qk 🙂

  Много се радвам, че така страхотно си се справила с изцеждането – знам, че не ти е било лесно, пък и с намаляване на количеството кърма, което човек изцежда, мотивацията също се губи лесно. А ти си издържала упорито повече от 6 месеца – това е прекрасно и е дало наистина чудесен старт на баткото 🙂

  Не е странно, че си доволна от постигнатото 😉 Цеденето е като всяка друга работа – човек свиква и я интегрира в начина си на живот, а удовлетворението е от това, което се постига по този начин. Така че имаш всички основания да се гордееш със себе си 🙂

  Честито за новото бебенце 🙂 Не се съмнявам, че ще се справиш прекрасно – ти си майка с опит вече и това също много ще ти помага. А ако възникнат някакви проблеми, колкото и малки да ти изглеждат, пиши или се обади направо (тел ми го има горе в секцията Контакт с мен в черното поле под картинката), без да чакаш, за да може бързо да се помогне и нещата да вървят добре 🙂

  Лека бременност, чудесно раждане и едно здраво прекрасно бебенце 🙂

 16. delilah_qk

  Здравей отново – искам да ти благодаря за съветите!
  Незнам дали ще ти прозвучи добре , но аз съм доволна от стажа с цеденето – докарах я до 11я месец на моето момченце , макар последните няколко месеца количествата да бяха към 50мл на ден. Благодаря за инфото в блога ти и за съветите – по-честото цедене донякъде помогна да задържа кърмата толкова време, макар че с подрастващо бебе беше все по-трудно да намирам време за цеденето и ми костваше доста нерви, но мисля, че си струваше. Така и не успях да изпълня съвета ти за ударно цедене – просто малкия не ме оставяше, но и 5-6 пъти на ден някак си задържаха положението, макар и не в желаните от мен количества, но все пак беше по-добре от нищо.
  Благодаря ти още веднъж – сега чакам второ, дано с него се справим по-добре отколкото с баткото!

 17. Хедра

  Здравей, Таня 🙂

  Видях и в бг-мамма, че нещата доста са се влошили в последните няколко дни – и ти звучиш много отчаяна и тъжна.

  Мисля, че не е добра идея детето да се насилва и бута към гърдата, когато отказва. Ако съвсем не желае да суче, просто не я насилвай – гледай да я успокоиш по начин, по който нещата се получават. Ако трябва, дай й да пийне 20-30 мл от шишето и като се увлече в храненето, я сложи пак на гърдата да видиш дали ще суче кротко.

  Просто няма смисъл у детето да се затвърждават негативни емоции, свързани с кърменето. Може би многото мляко я дави и не й е приятно да суче, като й пръска силно в гърлото. Ако това се случва на всяко хранене, детето бързо започва да асоциира гърдата с неприятни усещания и започва да я отказва.

  Затова усилията трябва да бъдат насочени към това гърдата отново да стане приятно място – като не я насилваш да засуче или да стои по-дълго, отколкото тя иска и като се опитваш и двете да сте спокойни по време на храненето. Тя гладна няма да остане – все по някакъв начин ще я нахраниш, така че опитай да не й се сърдиш и да не се настройваш за битка по време на храненето. Ако не става – успокойте се и двете, дай й шишето да се кротне малко и опитай пак към края на храненето.

  Понякога в такива ситуации децата се хранят по-добре със силиконовите зърна, защото те спират донякъде силата на струята – и ако предпочита шишето може да се залъже, че пие от него. Просто опитайте за няколко дни да се храните по начин, който най-малко изнервя и двете ви – дори това да е от шише, за да се успокоите и да се почувстваш малко повече с контрол над ситуацията.

 18. Tanya_i

  Здравей отново,Хедра!
  Първо искам да ти благодаря за отговора и за моралната подкрепа и помощ :)А сега пак към проблема… Отново се отчайвам. Бях се поуспокоила,но май нещата при нас се влошават..Ето каква е ситуацията сега: Бебката,колкото и да си я обичам ме наранява ужасно. Направо си отказва да суче. Вчера тук-таме я поприлагах,но вечерта ,към 20ч. сукна 4,5 мин и после я приспах,а на мен ми се наложи да се цедя до сутринта,защото от това нейно малко сукане ми се запушиха пак каналите и станах на бучици,а аз съм склонна към това/и преди ми се е получавало така/.
  После през ноща нещата се развиха добре,докато беше сънена си хапна добре и към 04 ч. и към 07.30ч. След това към 11ч. пак я поприлъгах докато се унасяше,така стана и следобед,но тогава сука 5,6 мин само. Надвечер пак така-след като се пробуждаше хапна добре и после се започна драмата. На вечерното хранене въобще,ама въобще не пожела да ми погледне гърдата. Толкова ми беше мъчно,чак сълзи ми потекоха…
  Какво ли не правих,въртях я,спенях позите,гърдите,залъгвах я с играчки,затъмнявах,лягах и т.н и НИЩОООО,грам не сука. Обръщаше главата с рев и се скъсваше да плаче,а накрая наистина много огладня и не спря да реве,но не засукваше,направо се борихме. Принудих се да й дам от шише и тя- мързелката,всичко си изяде . Какво да правя,иначе щеше гладна да си остане? Или трябваше май да си я оставя гладна,докато не засуче,така ли или не?
  И така…супер отчаяна съм,гадно ми е, мъчно ми е и ми е много криво. Чувствам се отхвърлена,а какво ли не правя,за да продължа да я кърмя,а и имама доста кърма.
  Какво да правя,вече незнам…….??? Дали ще засуче въобще и колко ще продължава това нейно отхвърлане? Все сънена ли да я карам да суче,а като не й се спи ,а е гладна как да постъпя? Да й давам ли от шише или да я оставям гладна,ама тя много плаче тогава?
  Наистина съм в безизходица и се побърквам….Постоянно се моля : Ха да засуче,айде още няколко мин,направо ужас!!!!
  За кой ли път се обръщам за съвет и помощ,от които така се нуждая!!!!
  HELP!!!!

 19. Хедра

  Здравей пак, Таня 🙂

  Хайде пак да погледнем нещата – имаш бебе, което изглежда доволно и усмихнато след хранене и е наддало 600 гр за четвъртия месец, което е абсолютно в норма и дори не е долна граница (след четвъртия месец наддаването на децата спада значително и вече не е по килограм, а по около половин кг, а след 6м ще се радваш и на 200 гр наддаване ;)). Това говори, че независимо колко кратко суче дъщеричката ти, очевидно се храни съвсем добре 🙂 Много бебета сучат по 5 мин още от втория месец – така че за едно 4-месечно бебе, което е имало безкрайно много възможности да тренира сукане по много пъти на ден, нахранване за 5 мин не е никакво предизвикателство 🙂

  Нужно ли е да продължаваш с цеденето? Очевидно имаш много излишно количество – това обяснява както бързотонахранване (защото й тече много силно и много бързо си пълни коремчето), така и това, че не успява да изпразни напълно гърдата. Струва ми се, че и за двете ви ще е по-добре, ако успеете да намерите баланса – тя да не се дави на гърда заради много мляко, а ти да не се тормозиш с помпата 🙂

  Най-разумно е да я оставиш тя да определя интервалите за хранене – при много мляко е възможно те да са и по-големи от 3ч. Изчакай я 3-3,5ч и предложи тогава да видиш дали ще се храни по-добре – и можеш да опиташ полека да намаляваш количеството, което изцеждаш, за да може престоят й на гърдата да е по-приятен, а не да трябва да се бори със силна струя и да приема храненето като битка. Твърде многото мляко често е такъв сериозен проблем, какъвто е и недостатъчното му количество и много по-често именно многото мляко прави храненията некомфортни и може да е причина децата да се дърпат от гърдата.

 20. Здравей отново, Хедра :hug:
  😕 Ние сме отново с проблем!!! След като уж вече спряхме да се разсейваме и не „Стачкувахме“ така ожесточено, та си хапваме както трябва,като правих какво ли не, сега изникна нещо друго , което направо ме хвърля в паника и обезнадеждява…. 😥
  Сега бебата суче много малко – по 5,6,7 мин. и започва да става неспокойна,да рита,да мърда,да „изплюва“ заърното на гърдата,обръща главичка и започва да плаче…Не мога да кажа,че има още колики. Отказва просто да продължава да суче!!! Вида й е все едно,че е нахранена-доволна и усмихната, дори понякога връща малко от кърмата.Но според мен не е възможно да се засити така бързо. Знам,че понякога има случаи,когато бебетата по-бързо се наяждат,но тя вече е доста голяма – на 4 месеца и е нужно по-вече.
  Вчера бяхме на консултация и сме качили само 600 гр. Това нормално ли е? Лекарката каза ,че е възможно да нямам достатъчно кърма,но това не е така,защото се цедя и то в доста големи количества-около 130,150 мл,а вчера като не яде много дори 220. После педиатърката каза,че може да я домързява да суче и да я дохранвам с около 30,40 мл. кърма от шише. Пробвах 2,3 пъти единия път въобще не искаше,а другите си хапна, но малко със зор,не като да е много гладна.
  Направо се побърквам,незнам какво да правя. Лошо ми става,като си представя,че може да ми се наложи да се цедя и да й давам с шише. Това вече ще е истинско мъчение 😦
  След като хапне 5 мин. гърдите ми си остават пълни,не е като преди, да поомекват доста.
  Притеснявам се също,че ако започна да й давам от шише изцяло мога да я отуча да суче. :ooooh:
  Затова се обръщам към всички вас за помощ и съвет,защото наистина се отчайвам и накрая,може и да спра кърмата си,а не ми се ще.
  Какво да правя,да я дохранвам ли с шише или по скоро да й давам по-често да суче. А такава борба пада докато я накарам да засуче,а знам че е гладна,защото са минали по-вече от 3 часа.
  Моля те ,ПОМАГАЙ отново!!!! :pray: