Предпазване и справяне с разранените зърна


Защо се разраняват зърната?

Според изследванията основните причини за разраняване на зърната са две – неправилно поставяне и/ли лошо засукване и сучене.

Помнете – проблеми със сукането може да идват от страна на бебето, така че в ситуации, когато има продължително неминаващо разраняване на зърната, е важно да потърсите възможност опитен в кърменето човек да прецени дали няма нещо от страна на бебето, което да е причината за проблема!

Тези неща НЕ са причина за разраняване на зърната!

 • Липса на подготовка на зърната чрез триене с кърпа и други малтретиращи методи
 • Продължително сукане на бебето
 • Лакомо и силно сучещо бебе

Как да избегна разраняването на зърната?

Правилното поставяне и доброто засукване на бебето са основата на успешното и приятно кърмене.  Тъй като повечето майки в началото предпочитат да кърмят седнали, за да може да виждат добре какво се случва, инструкциите са за обичайната поза-люлка.

good positioning1. Седнете удобно.

Ако краката ви не стигат до пода, осигурете си нещо, на което да ги подпирате. Нужно е да можете да седите удобно облегната на възглавница зад вас, а не наведена напред над бебето. Възглавниците не са лукс, без който можете да минете, а действително нужен атрибут! Предвид че от вас се очаква да кърмите по 40-45 мин 8-12 пъти в денонощието, сама можете да пресметнете, че трябва да прекарвате в позиция за кърмене около 10 часа в денонощието! Така че е наистина много важно да ви е удобно!

2. Сложете в скута си възглавница или нагънато одеало, така че като сложите бебето отгоре, то да е на височината на гърдите ви и да не се налага да го придържате и повдигате с ръце.

3. Сложете бебето да легне върху възглавницата и го обърнете настрани, така че цялото му тяло да се завърти към вас. По този начин бебето е буквално захлупено върху гърдите ви и от него се виждат ухото, рамото и хълбока, които са в права линия.

Бебето не може да отваря добре устата си и да суче, ако лежи по гръб с извърната настрани глава. Ако е така извито, то ще ви дърпа и разранява – затова се уверете, че наистина цялото му тяло е обърнато към вас.

Важно е между вашето тяло и тялото на бебето да няма нищо – нито одеалца, нито ръцете на бебето. Те създават разстояние, което може да пречи бебето да поеме зърното достатъчно навътре в устата си и в допълнение ви пречат да виждате какво се случва при поставянето.

Няма нужда бебето да е завито, когато ще го кърмите – вашето тяло и трудът, който бебето полага по време на кърмене, затоплят много детето. Ако то е завито и твърде облечено, може лесно да се унася и да заспива, преди да се е нахранило добре.

Притиснатите между вашето тяло и тялото на бебето ръчички може да създават дискомфорт и бебето да се опитва да се върти и измества, като така се нарушава добрата позиция. Още при подготовката за поставяне на гърда сложете долната ръчичка на бебето под гърдата си, сякаш детето прегръща гърдата – така няма да го притискате, а и няма ръчичката му да ви пречи да виждате какво се случва.

4. Нагласете бебето така, че зърното да е на равнището на НОСЛЕТО му, а не насочено към устата! closeup-baby

Когато зърното е поставено на нивото на нослето му, бебето извива леко главата си назад, когато се опитва да засуче – по този начин то може максимално добре да отвори устата си и да обхване голяма част от ареолата.

Ако държите бебето в обичайната поза-люлка, тогава главата му се пада в сгъвката на лакътя ви и зърното идва на нивото на брадичката му, което обикновено води до това бебето да навежда главичка към гърдите си, когато се опитва да засуче. Така детето не може хубаво да отвори уста, засукването е трудно и често се стига до разраняване – това е най-честата причина за разраняванията в първите седмици.

Затова когато има проблеми със засукването, може да ви е по-удобно при поставянето да използвате позата кръстосана люлка, която позволява по-добър контрол. След като бебето засуче добре, можете отново да го гушнете в обичайната поза – неслучайно другото име на тази поза е „преходна поза”, тъй като се използва при самото поставяне на гърда, а след като бебето вече засуче, го гушкате както ви е удобно.

krystosanaПри позата кръстосана люлка гърдата, на която ще поставите бебето, се хваща със съответната ръка – дясна гърда с дясна ръка. Поставяте палеца си отгоре, близо до ръба на ареолата, а пръстите ви са отдолу, отново на краищата на ареолата. С лявата си ръка придържате бебето зад вратлето, като палеца и показалеца ви се падат зад ушичките му.

Не си слагайте ръката отгоре на главата му, това предизвиква у бебето желание да се освободи и то най-вероятно ще се върти неориентирано, пищейки, без да можете да го нахраните.

5. Търпеливо изчакайте бебето да си отвори ШИРОКО устата.

За засукването ви е нужно сътрудничество от страна на детето – затова е нужно да имате търпение и нежно да го окуражите. Поднесете зърното към носа на бебето, погъделичкайте с него горната му устна и когато то отвори ШИРОКО уста, бързо бутнете раменцата напред. Така първо брадата докосва гърдата и бебето успява да обхване колкото е възможно по-голяма част от ареолата от долната й страна.

latch-on

Един друг поглед отгоре, за да можете да си представите максимално ясно какво се случва – зърното се намира в ямката между нослето и горната устна на бебето, като при поставянето долната част на гърдата ляга върху долната устна на бебето, а вие „сгъвате” зърното навътре под горната му устна.

Ако не успеете да поставите бебето добре, е достатъчно да  пъхнете малкия си пръст в ъгълчето на устата между венците на детето, за да се наруши вакуума и да можете безболезнено да измъкнете зърното си.

Не оставяйте бебето да ви дъвче как да е, само защото е успяло някак да засуче – от това няма полза нито за вас, нито за него. Лошото поставяне ще ви причинява болка и ще травмира зърната, а бебе, което не е добре поставено, не получава много мляко и кърменията може да са дълги и неефективни.

В това клипче също можете да видите ясно показан начина на поставяне на гърда и как да помогнете на бебето да засуче правилно.

5. Ако бебето е забило нос в гърдата и се чудите дали успява да диша, просто приберете дупето му плътно към вас, така че крачетата му буквално да се увият около кръста ви и да отидат назад към гърба ви – така бебето извива глава леко назад, нослето му не се допира до гърдата и е способно най-широко да си отвори устата и съответно да засуква най-добре.

Не е разумно да притискате с пръст гърдата, за да му правите място за дишане – това размества положението на зърното в устата му и може да доведе до по-плитко засукване, изпускане на гърдата и други проблеми. Простото прибиране на дупето към вас и съответното изместване на бебето позволяват то да си освободи нослето и да може да диша без проблем.

Какво да правя, когато зърната ми са вече разранени?

Разранените зърна са не само болезнени, но и опасни, тъй като е нарушена целостта на кожата и това лесно може да доведе до инфекция, която да проникне и навътре в гърдата.

Затова грижата за разранените зърна и поддържането на добра хигиена са много важни.

 1. Мийте добре ръцете си преди да започнете храненето.
 2. Ако ползвате лечебни кремове, които имат нужда от отмиване, отмивайте обилно по възможност само с чиста вода, без да търкате.
 3. За предпочитане е да се използват кремове, които нямат нужда от отмиване, за да се избегне допълнителното травмиране на зърната.

Макар че при грижата за здравите зърна няма нужда те да се мият преди и след кърмене, ситуацията със съществуващи рани е напълно различна и изисква различни мерки! Когато имате ранички по зърната с ясно нарушаване целостта на кожата, е важно да ги третирате като всяка друга рана – да ги поддържате чисти, за да избегнете появата на инфекция!

 1. Избягвайте да използвате подплънки за кърмачки с найлонов непромокаем слой – той задържа влагата и топлината, което създава чудесни условия за бактериален растеж и може да доведе до развитие на инфекция.
 2. Изплаквайте разранените зърна преди и след всяко кърмене, като можете да ги промиете или с чиста вода, или с обикновен физиологичен разтвор (от аптеката).
 3. След това може да нанесете върху зърната крем за кърмачки, който няма нужда от отмиване – такива са кремовете на базата на медицински пречистен ланолин, които не съдържат лекарствени съставки, както и някои кремове с чисто натурални и безвредни за бебето съставки.

Ако разранените зърна не минават вече няколко седмици, независимо от корекцията на позата и усещате следните симптоми:

 • зърната се усещат се горещи на пипане
 • кожата е зачервена или обезцветена
 • върху подплънките за кърмачки откривате жълтеникави петна (различни от петната от кърма)

тогава вероятно е налице повърхностна инфекция, която трябва да се третира с медикаменти. Обърнете се към педиатъра на бебето или гинеколога си, които могат да ви изпишат подходящ препарат (най-често антибиотичен мехлем или антибактериално багрило – те няма да навредят на бебето и е нужно просто да се изплакнат с вода преди кърмене).

Зърната толкова ме болят, че ми идва да се откажа от кърменето…

Разранените зърна може да са изключително болезнени и болката да е толкова ужасна, че да води до избягване на кърменето и обмисляне на възможността просто да спрете да кърмите. В тези случаи може да опитате следните неща:

 • Започвайте кърменето на по-малко болезнената гърда и чак когато млякото потече, прехвърляйте бебето на по-засегнатата. Когато млякото вече е потекло, болката се усеща по-поносимо. Друг вариант е предварително да задействате потичането на млякото с помпата, преди да поставите бебето на гърдата.
 • Кърмете двойно по-често, но двойно по-кратко. Когато предлагате на бебето да суче често, то няма да огладнява много, няма да се нахвърля яростно върху зърната (както става, ако опитвате да увеличите интервалите между храненията в опит да избегнете болките), ще е много по-търпеливо към опитите да го поставите добре на гърдата и няма да суче продължително време.
 • Ограничете кърменето до активното сукане – когато видите, че бебето се е нахранило и суче само за комфорт, без вече да има гълтане, го махнете от гърдата. Може да го гушкате, така че да ви усеща и да може да му се порадвате и да го приспите, без болките да ви пречат. Когато зърната ви се оправят, ще можете отново да го оставяте да стои на гърда колкото пожелае.
 • Говорете с педиатъра на бебето или с гинеколога си за това кои обезболяващи средства можете да използвате в този период, за да облекчите болките. Някои медикаменти имат не само обезболяващо, а и противовъзпалително действие, което може да е от полза в тези ситуации.

Краен вариант е да се даде 24 ч почивка на зърната, като изцеждате с помпа през това време и храните бебето с алтернативен метод. Ако решите да използвате този вариант, е силно препоръчително да потърсите помощ за разрешаване на евентуални проблеми с поставянето и засукването, тъй като ако не се коригират те, при връщане на бебето на гърдата зърната отново може да се разранят силно.

Помощ! В кърмата има кръв!

Кръв в млякото е сравнително често явление, когато има разраняване на зърната и макар да е стряскащо, за щастие обичайно не представлява проблем за детето.

Ако видите кръвта в изцедено мляко, няма нужда да го хвърляте. Ако все пак много се притеснявате и не ви се иска да давате на детето мляко, в което очевидно има кръв, можете да направите следното – оставете кърмата да се утаи (розовият слой ще падне долу) и след това внимателно излейте в чисто шише бялата част от млякото, като изхвърлите само розовата.

Макар да не е вредна за бебето, кръвта в кърмата може да дразни стомахчето и бебето да повръща по-често от обичайното връщане. В повърнатата кърма може да се виждат червени жилки кръв. При по-обилно кървене от зърната е възможно и в изхожданията на бебето да се появят кръвенисто-кафеникави нишки.

Внимание! Ако нямате видимо разранени зърна, кръв в изхожданията и в повърнатото е повод веднага да се свържете с лекаря на бебето!

Обичайно кръвта изчезва за 24-48ч, без да е нужно да правите друго освен нормалните мерки за справяне с разранените зърна.

По-рядко срещани причини за разранени зърна

Проблеми от страна на майката

 • Плоските и вдлъбнати зърна и проблемите със засукването им в началните седмици често водят до разранявания
 • Анатомична диспропорция между зърната на майката и устичката на бебето – твърде големите зърна може трудно да се побират в устата на детето и това да води до охлузвания и разраняване вследствие на трудностите да се постигне добро и достатъчно дълбоко засукване
 • Проблеми при изцеждане на кърмата – лоша техника за изцеждане на ръка, неправилна употреба на помпата или непасващ накрайник може да доведат до много неприятно разраняване, травмиране на гърдата в дълбочина и дори кървене.
 • Кожни инфекции – някои типове кожни инфекции може да засегнат зърната и да предизвикат разранявания. Ако имате на друго място по тялото си кожни проблеми (себореен дерматит, псориазис, импетиго, херпес,  и др.) или бебето ви има млечница в устичката –  помнете, че те може да се прехвърлят върху зърната! Херпесната инфекция, когато е върху ареолите, е много сериозна опасност за детето и налага временно бебето да не суче на засегнатата гърда, докато се оправят лезиите.
 • Алергични реакции (контактен дерматит) – алергичните реакции може да предизвикат силни и неприятни болки и повърхностно увреждане на кожата. Причина за алергична реакция може да са различни неща, включително кремове за зърна!, омекотители в прането, студен стерилизиращ разтвор… Често те се появяват при майки на по-големи кърмачета, когато началните трудности отдавна са отминали.

Проблеми от страна на бебето

Къса юздичка на езичето – тъй като пречи на доброто засукване и сукане на бебето, късата юздичка може да стане причина за продължителни разранявания, дори при правилно поставяне на бебето. Ограничените движения на езика, които късата юздичка предизвиква, водят със себе си и други анатомични особености в устичката на бебето (високо небце), които също благоприятстват разранявания и изискват повече внимание и още по-дълбоко засукване, за да се избегнат проблемите.

Обичайно е необходимо късата юздичка да се коригира. Противно на препоръките, които често може да чуете от педиатри и зъболекари, манипулацията може и е препоръчително да се извърши веднага, дори бебето да е само на няколко дни!, без да се налага чакане с месеци.

Проблемно сукане от страна на бебето вследствие на:

 • тежко и продължително раждане
 • употреба на форцепс и вакуум при раждането
 • родови травми (кефалхематом, акушерска пареза и др.)
 • вродени състояния

Всички те може да засягат по различен начин всяко индивидуално бебе и съответно да имат за резултат (обикновено преходно) увреждане на способността за извършване на добри сукателни движения. Компенсаторните движения, с които бебето се опитва да суче, може да водят до силни болки и продължително разраняване.

Това са ситуации, в които ви е необходима специализирана помощ, като се преценява индивидуално конкретния проблем при всяко бебе и съответните мерки за справяне с него.

Реклама

32 responses to “Предпазване и справяне с разранените зърна

 1. Хедра

  Здравейте, Анна! Наистина е възможно покрай боледуването и хремата детето да не суче много добре. Както описвате „мазолчетата“, приличат на пришки от претриване. Можете да ги спукате, ако предпочитате (или те ще се спукат сами при сукането му) – оттам нататък се грижите за зърната като в останалите случаи на разранени зърна и ще минат за няколко дни. Бързо оздравяване и на двамата!

 2. Анна

  Здравейте, Хедра!
  Благодаря сърдечно за прекрасния информативен сайт, който неведнъж ми е бил от полза. Синът ми вече е на 17 месеца, и зад нас далеч останаха едни 2 месеца цедене, нацепени зърна и процедури по коригиране на къса юздичка на езика и горната устна… оттогава, вече повече от година, не сме имали проблеми. Обаче от няколко дни имам болезнени мазоли на зърната – не са milk blister, не мисля че има запушен млечен канал. Със сина ми и двамата грипясахме и сополясахме, и той взе да суче доста по често, за сметка на другата храна и водата. От ден на ден зърната ми започват да ме болят повече, дори от допира на кърпа или дреха. Видимо има на едното 2 „мазолчета“. Какво би ми помогнало? Възможно ли е поради хремата малкия да засуква различно?

 3. Емилия

  Хедра, благодаря Ви за бързият отговор. Веднага след като се прибера в къщи тази вечер ще изпратя снимка.

 4. Хедра

  Здравейте, Емилия!

  Чудесно е, че искате да поставите добро начало на кърменето и се вълнувате отсега как да си помогнете.

  За да не си говорим на сляпо, искате ли да ви пиша на мейла, който сте посочила, а вие да ми изпратите снимка на зърната, така че да знам какво точно ви притеснява и да можем да обсъдим какво е възможно да се направи?

 5. Емилия

  Здравейте,

  Малко съм притеснена и се надявам на съвет от вас. В началото на декември ми предстои раждането на второто ми детенце. С каката се провалих с кърменето поради разранени зърна. От тогава до сега вече 4 години зърната ми останаха напукани и чувствителни (буквално зърното не е цяло, а на частици). Според мамолога проблема е козметичен. Дерматолога ми изписа първо гермастан, после лансинох и накрая дефламол, но подобрение няма никакво. Проследяващият бремоността ми лекар и той няма решение на проблема. Много искам да „излекувам“ зърната си и така да положа началото на бъдещо успешно кърмене. Ако сте се сблъсквали с подобен случай ще ви бъда много благодарна за съветите.
  Предварително ви благодаря за отделеното време!

 6. Благодаря ви, Хедра за професионалния отговор. Тъй като за сега живея в Прага, ще потърся помощ от консултант не местно ниво.
  Приятна вечер.

 7. Хедра

  Здравейте отново, Марина!

  От описаното най-вероятно е наистина да става въпрос за вазоспазми – предвид че зърното излиза сплескано и виждате подобрение от топлите компреси.

  Откъде идва проблемът няма как да кажа, без да съм видяла детето – може да е от поза, може да е чисто анатомично при вас заради по-различна форма на зърното, или пък заради анатомични особености при детето, заради които има затруднения да засуква добре. При всички случаи е добре някой да проследи наживо цяло кърмене и да ви даде идеи какво можете да промените и дали е нужно да се прави нещо по-особено – има различни варианти за това. Можете да потърсите доброволните консултанти на НАПК, или да ми се обадите, или да търсите някой друг IBCLC – както предпочитате.

  Възможно е проблемът да отмине и сам с времето и с порастването на бебето – но междувременно няма да се чувствате комфортно, а и нервите имат „памет“ и понякога вазоспазмите се задържат много продължително и се провокират от всякакви неща само защото по този нервен път вървят постоянни дразнения.

 8. Здрвейте отново Хедра,

  Благодаря много за бързия отговор. За съжаление не можах да се добера до компютъра по-рано ;).
  Прочетох статията за вазоспазмите. Може би проблемът, койт о имам е такъв, с изключение на това, че нямам такива силни болки при кърмене или след това. От друга страна не съм и сигурна дали е млечница, защото липсва „лъскава, лющеща се кожа на зърната и ареолите“. Не знам кой би могъл да ме „диагностицира“ правилно. Просто чувството от това, че зърното е изпръпнало е наприятно. Не наблюдавам и толкова изразени бели петна, както е описано. Работим върху подобрени ето на позата при кърмене /гърда, дупе,лакът в една равнина, дълбоко засмукване на зърното/. Въпреки това, все още след като детенцето ми престане да суче, зърното излиза наистина сплескано. Понякога вечер ми се налага малко да изцедя кърма с ръка, тъй като детето прави по-големи паузи и гърдите ми се наливат, но дори и тогава, след това, зърното ми отново изстръпва. Понякога се случва и без да съм го „използвала“. Опитахи и с топли компреси. Може би имам малко подобрение, като изтръпването трае само 2-4 мин. Възможно ли е проблемът да е във формата на зърното, т.е, че на тази гърда бебето го засмуква малко по-различно, отколкото на другото, тъй като там нямам такъв проблем?

 9. Хедра

  Здравейте, Марина!

  Това изтръпване, за което говорите, най-вероятно е вазоспазъм – искате ли да погледнете ето тук малко повече и да прецените дали за същото става въпрос:
  https://xedra.wordpress.com/2010/04/25/vasospasm/

  Причината, както ще видите и в статията, най-вероятно е недостатъчно дълбоко засукване на бебето и съответното силно притискане на зърното – забелязвала ли сте дали зърното излиза сплескано, след като бебето се пусне от гърдата?

  За начало можете да опитате да следвате стъпките за поставяне на гърдата и засукване, които можете да видите тук:
  https://xedra.wordpress.com/2012/01/10/cross-cradle/

 10. коментарът по-горе е мой. Извинявам се, но пропуснах да се подпиша 😉
  Марина

 11. Анонимен

  Здравейте,
  Благодаря за хубавата статия.
  Бих искала да споделя един проблем с разранено зърно, за който мисля, че до сега не съм намерила информация.
  Имам детенце на 4 седмици. Кърмя я още от първия ден в родилното. От около 2 седмици на едната ми гърда се появи следния проблем: млако след кърмене зърното ми силно се втвърдява и сякаш изтръпва. Болката е поносима, но чувството е доста неприятно. Усещам го по-чувствително. Това продължава около 10-15 мин., след което се отпуска. Това се повтаря при почти всяко кърмене. До сега беше само на лявата гърда но от 2 дена същият проблем се появи и на дясната. Не знам каква би могла да бъде причината. По принцип се старая да сменям позите при кърмене, но дори и тогава няма особена промяна.
  Благодаря ви за отделеното време!

 12. Хедра

  Без домашно посещение в тази ситуация просто няма как да стане – затова правилно ви е насочила към кабинета, докторката ще може да ви види другата седмица вероятно. Искате ли да ми кажете в кой квартал сте и да помисля дали има как аз да ви видя през това време (евентуално в понеделник) – но аз живея в Младост и ако сте някъде в Западните квартали, опцията с Майчин дом действително си остава най-удобна.