Изцеждане и поддържане на кърмата при преждевременно родено и/ли болно бебе


Преждевременното раждане, също както раждането на бебе, което изисква интензивни грижи,  е голям шок и е съпроводено с много емоции и изключително много тревоги. Притеснявате се какво ще се случи, добре ли ще е бебето (бебетата), кога ще можете да го вземете у дома и как ще се справяте. Вероятно се чувствате тъжна, объркана и безпомощна. Вашето чакано с толкова надежди и радост бебе е далече, поверено в ръцете на лекарите и акушерките и сякаш няма нищо, което вие можете да направите за него и с което да му помогнете.

Вашето мляко обаче е нещо, което само вие можете да осигурите на бебето. То ще създава пряка връзка между вас и детето, като го защитава така, както бихте го пазили, ако още беше в утробата ви.

Кърменето е от изключително важно значение за недоносените и болни бебета. Ако вашето дете получава кърма, то:

 • Ще расте по-добре, тъй като кърмата е много по-лесно усвоима за него
 • Незрялата му имунна система ще бъде постоянно подсилвана, тъй като в млякото ви има съставки, които пречат на бактериите да се закрепват върху лигавиците на стомаха и червата
 • Кърмата го защитава дори от някои специфични и тежки инфекции като НЕК (некротизиращ ентероколит)
 • Ще развие по-пълно интелектуалния си потенциал

Вашата ситуация е много различна от тази, в която бебето се ражда на термин и е здраво. Не можете да разчитате на сукането на бебето, за да се задейства и поддържа образуването на кърма. Кърменето зависи изцяло от вас и от добрата организация и техника на изцеждане, докато състоянието на бебето позволи то да суче ефективно и добре.

За организма ви обаче нещата не са различни. Бебето е родено, плацентата се е отделила, хормоналното начало на кърменето е поставено и гърдите ви очакват да получат стимулация точно толкова често, сякаш бебето ви се е родило на термин. Затова е важно да започнете по същия начин, както бихте започнали в нормалната ситуация, ако бебето беше с вас непрекъснато и имаше постоянен достъп до гърдите.

Кога да започне изцеждането?

В идеалния случай независимо от срока, в който е родено бебето, стимулирането на гърдите трябва да започне още през първите 6 часа след раждането.

Според изследванията при еднакви условия и организация на кърменето майките, които започват да изцеждат кърмата още през първите 24 ч, имат по-голям успех и произвеждат по-голямо количество кърма в края на първия месец в сравнение с тези, които започват по-късно.

Тъй като в нашите болници няма на разположение болнични помпи, нито персоналът се грижи за това изцеждането да започне максимално рано след раждането, а вие няма как да сте предварително подготвена за преждевременно раждане, вероятно няма да имате на разположение помпа за кърма в толкова ранен срок и ще мине малко време, докато се сдобиете с нея.

Изцеждането на ръка обаче е достъпен и лесен вариант за стимулиране на гърдите през това време. Тъй като коластрата е по-гъста и в малко количество, често тя се изцежда значително по-лесно на ръка, отколкото с помпа. Можете да помолите акушерките да ви покажат как да се изцеждате на ръка и да започнете да изцеждате и двете гърди на всеки 2-2,5 ч.

expressedmilkПървоначално количествата коластра, които изцеждате, ще са много малки – нормално е да получавате 2 до 5 мл (половин до една чаена лъжичка) първите няколко пъти, а първите 2-3 дена количеството рядко надвишава 20-30 мл от двете гърди общо. Това е нормалният ход на нещата – количеството мляко започва да се увеличава значително след 4-5 ден, в зависимост от това кога сте започнала да се изцеждате често и регулярно.

В болницата вероятно няма да имате условия за съхраняване на коластрата, а вашето бебе може все още да не е в състояние да получава нищо през устата. Макар това, че няма да можете да съхраните коластра за него, наистина да е загуба, е важно да се изцеждате толкова често, колкото би сукало едно доносено бебе. За вашето бебе е важно да изградите добро количество мляко за времето, когато то ще има нужда от него – а за тази цел е необходимо да изпразвате гърдите много често още от първия ден след раждането.

Колко пъти трябва да се изцеждам?

Първите дни след раждането са „маркетинговата фаза” в производството на мляко, когато се решава колко мляко ще сте в състояние да произвеждате. Честотата на изпразването на гърдите в първите дни определя дали ще изградите голяма фабрика за мляко или ще се ограничите до малка мандричка с неголямо производство.

В самото начало бебенцето ви е много мъничко и нуждите му са много малки – често захранването на недоносеното бебе започва с 1-2 мл на хранене и първоначално вие ще можете да покривате нуждите му даже само с едно изцеждане на ден. Вашата цел обаче е да имате достатъчно мляко за едно здраво доносено бебе – и съответно е нужно от самото начало да осигурите толкова стимулация, че гърдите да имат способността да произвеждат такова количество.

Млечната жлеза съдържа множество клетки, чиято функция е да произвеждат мляко. В първите дни след раждането хормоните, които организмът ви отделя, активират всички тези клетки и след 3-4 дена количеството на изцеденото мляко рязко започва да се увеличава. Ако обаче гърдите не се стимулират постоянно и често чрез пълно изпразване, голяма част от тези клетки преминават в „спящ” режим и престават да произвеждат. Ще остане само една малка част, която да произвежда толкова, колкото се задава чрез честотата на изцеждане – ако в продължение на няколко седмици задавате около 100-200 мл за денонощие, защото в момента на бебето е достатъчно толкова, гърдите ви постепенно ще се нагодят да произвеждат приблизително такова количество.

Едно доносено бебе обаче има нужда от 700-800 мл кърма за денонощие – и когато ви потрябва повече мляко, ще е много трудно „спящите” клетки да бъдат събудени. Увеличаването на млякото в такава ситуация ще изисква много труд и усилия и ще е свързано с много притеснения и борба. Затова, особено в ситуации като вашата, когато се очаква продължителен период на разделяне от бебето, е изключително важно в първите седмици да се поддържа изцеждане с такава честота, с каквато би сукало едно родено на термин бебе – поне 8 пъти за 24 ч – и да се стремите да постигнете и поддържате това количество, докато бебето ви закрепне и порасне достатъчно.

Изцеждането и поддържането на изобилно количество мляко е важно по няколко причини:

Дори най-добрата помпа на пазара не е със същия ефект като вашето бебе. При поддържане на кърмата само с изцеждане обичайно количеството мляко леко намалява след първите няколко седмици. Затова е добре първоначално да има повече кърма, отколкото са нуждите на едно доносено бебе, така че намаляването да не е от особено значение и пак да може да покривате спокойно нуждите на бебето, дори когато то е вече пораснало и наближило термина.

Изобилието от мляко има още една много важна страна – когато има много мляко и то тече лесно, бебето се храни значително по-лесно на гърда и много по-бързо се научава да суче.

Как да организирам изцеждането – все пак трябва да мога да почивам и да ходя до болницата да виждам бебето…

Ясно е, че е почти невъзможно да се цедите денонощно на 3 ч – това е непосилно да се прави в продължение на седмици. Затова е нужно да се намери начин хем да се вмъкнат 8 изцеждания, хем да има и поне една по-голяма пауза за сън за вас.

Максимално голямата пауза без изцеждане, която можете да си позволите един път в денонощието, е 5-6 ч. Добре е тя да бъде използвана за нощен сън, което ще ви позволи да си починете и да сте в добра форма. Т.е. ако приемем, че последното изцеждане за денонощието ще е около полунощ, тогава ще е необходимо да се събудите към 5-5.30 ч за първото изцеждане от новия ден (гърдите ви вероятно ще ви дадат сигнал за събуждане още преди алармата, понеже ще започнат да се препълват). Тъй като през тези 5-6 ч не сте изцеждала, от денонощието ви остават 18-19 часа, в които трябва да вмъкнете 8 изцеждания. Очевидно е, че няма как тези 8 изцеждания да са през 3-часови интервали, затова е разумно да опитате изцеждане през около 2 ч. А тъй като сигурно в един момент трябва да отидете до болницата да видите бебето, където вероятно ще се забавите, ритъмът ще се наруши.

pumpingПочти невъзможно е да постигнете равни интервали между изцежданията – за щастие обаче това не е необходимо. Бебетата също не сучат на равни интервали, а има моменти, в които сучат по-често и моменти, когато правят по-големи паузи. Като имате предвид това, може да се стремите да се изцеждате на около 2 ч през деня в моментите, когато сте у дома. Ако се наложи да имате по-голяма пауза, тогава може да компенсирате с няколко кратки изцеждания през малък интервал, напр. през час-час и нещо. За бебетата е много типично да сучат на всеки половин-един час привечер в продължение на няколко часа, така че за организма ви това не е странен ритъм.

Ако в началото сте изцеждала през по-големи интервали, е възможно когато започнете да изцеждате по-често да ви се струва, че цедите много по-малко мляко и това може да ви притеснява доста. Важно е да гледате количеството, изцедено общо за 24 ч, а не колко сте изцедили на една сесия. На практика 8 изцеждания по 30 мл е същото количество като 6 изцеждания по 40 мл или като 4 изцеждания по 60 мл. Разликата е в честотата на сукане – и оттам в ефекта върху количеството, което произвеждате. Изцеждане 8 пъти по 30 мл ще доведе до увеличаване на млякото след няколко дни, защото гърдите се стимулират често, докато 4 пъти по 60 мл може да доведе до постепенно намаляване на млякото след седмица-две (или дори по-бързо).

Повече на брой изцеждания, дори да са по-кратки,  се отразяват по-добре на количеството мляко, отколкото дълги сесии през големи интервали от време.

Как да се изцеждам?

Важно е да изберете начин, който да е максимално удобен за вас и да дава най-добър резултат. Можете да използвате помпа за кърма или да се цедите на ръка – експериментирайте и вижте как ще е най-удачно за вас. Важното е да се изцеждате поне 8х в денонощието, винаги до пълно изпразване на двете гърди.  Целта ви е в идеалния случай около 10-14 ден от раждането да произвеждате 600-700 мл кърма (800-900 мл, ако имате близнаци) за 24 ч.

Когато се постигне това количество и се задържи стабилно за около седмица, можете да експериментирате и да видите дали ще можете да го поддържате с 6-7 изцеждания за денонощие, за да ви стане по-лесно – това обичайно е възможно за повечето майки. В зависимост от това колко по-рано е родено бебето и какво е състоянието му, е възможно по това време вече бебето да е у дома и да ви помага да поддържате млякото със сукането си.

Изцеждането е трудно и отнема ужасно много време – как да го направя по-лесно и по-ефективно?

Изцеждането не е никак лека работа и независимо от това, че имате най-силната мотивация и желание, бързо става досадно и тежко. Затова е важно да успеете да намерите начините да го направите максимално ефективно, което пък ще ви помогне да съкратите продължителността на една сесия.

Гърдите ви са програмирани да пускат мляко в отговор на разнообразните усещания от докосването на бебето, на влажната му устичка, на неговите сукателни движения и на приливите на хормони, които самото вземане на бебето в ръцете ви предизвиква във вашето тяло. Всичко това е безкрайно различно от студените пластмасови накрайници на помпата, стреса от необходимостта да се изцеждате и притесненията за това колко ще успеете да изцедите – затова е напълно нормално в началото организмът ви да не реагира много ентусиазирано на помпата.

Изцеждането не е ваша втора природа – то е умение, което наред с чисто физическата сръчност и разбиране за действието на помпата изисква създаване на определена емоционална нагласа и навици за улесняване на потичането на млякото, които да направят изцеждането успешно.

За да улесните изцеждането може да ви помогнат следните неща:

Физически:

 • Топъл влажен компрес на гърдите 10-15 мин преди изцеждането
 • Масажи на гърдите
 • Стимулиране на зърната
 • Изпиване на чаша течност (особено топъл успокояващ чай, напр. липа или лайка)

Психически:

 • Медитация
 • Техники за релаксация
 • Техники за дишане (да, тези същите, които сте учили на подготовката за раждане)
 • Визуализиране (да си представяте определени неща, особено течаща вода, река, водопад)
 • Снимка на бебето
 • Дрешки, които бебето е носило и имат неговия мирис
 • Запис на гукането и плача му (на телефона ви)

Създаването на рутина при подготовката за изцеждане ще ви помага изключително много. Хормонът окситоцин, който е нужен за задействане потичането на млякото и доброто изпразване на гърдите, може да се стимулира успешно както с физически, така и с психични и емоционални стимули.

Редовното прилагане преди всяко изцеждане на нещата, които са най-успешни конкретно за вас, особено когато се прави в една и съща последователност, създава не само физическа, но и психическа нагласа, която ще ви позволява максимално лесно да задействате окситоцина и да освободите млякото от гърдата. Това изисква време и търпение – но обикновено за около седмица организмът ви ще започне да реагира автоматично на тези стимули.

Не се обезкуражавайте, ако първоначално изцедите само 10-15 мл и изглежда сякаш това е всичко. Вакуумът на помпата изсмуква само млякото, което се намира непосредствено зад ареолата. За да може добре да се изцеди гърдата, е нужно да се предизвика рефлекса за изтласкване на млякото, което се намира в горните региони на гърдата.

Стимулиране рефлекса на потичане

Окситоцинът неслучайно се нарича хормон на любовта – той се стимулира от разнообразни физически взаимодействия (напр. прегръдка, докосване), както и от стимулиране на зърната на гърдите.

Масажите на гърдите и нежното дразнене на зърната ще предизвикат отделяне на окситоцин и ще ви улеснят при изцеждането.

Масаж на гърдите

 • breast masageПоставете пръстите на ръката в горната част на гърдата.
 • Притиснете навътре към гръдния кош, така че да усетите натиск, но не и болка!
 • Масажирайте леко с кръгообразни движения, като се движите в кръг по цялата гърда

 

Поглаждане – опитайте различните варианти, за да прецените кой от тях се усеща най-добре за вас

 • Като използвате пръстите на ръцете си, поглаждайте гърдата от горната част в посока към зърното
 • Прокарвайте леко връхчетата на пръстите от горната част на гърдата към зърното
 • Свийте ръката в юмрук и с кокалчетата на пръстите поглаждайте надолу към зърното

Стимулиране на зърната

 • Хванете зърното в основата му между палеца и показалеца си
 • Притискайте ритмично между пръстите си няколко пъти, като внимавате да го правите леко и нежно
 • Подразнете зърното, като леко го издърпвате напред (особено полезно при недобре оформени зърна)

Помнете – целта ви е да окуражите гърдите да пуснат млякото, а не да ги малтретирате! След масажите кожата на гърдата трябва да е с нормалния си цвят, без зачервяване и претриване.

Цялото времетраене на масажа, поглаждането и стимулирането на зърната обикновено отнема 2-3 мин общо за двете гърди.

Колко дълго да продължава изцеждането и колко мляко да изцедя?

С малко практика ще започнете лесно да се ориентирате кога гърдите са добре изцедени. На първо време, докато все още изграждате рутина, може да следвате тези стъпки:

 • Измийте добре ръцете си с вода и сапун
 • Измийте гърдите според инструкциите, които са ви дадени в болницата.
 • По желание може да сложите топъл влажен компрес за няколко минути
 • Направете масажите, поглаждането и стимулирането на гърдата за няколко минутки
 • Започнете да изцеждате първата гърда
 • Когато струята мляко намалее до капки, започнете да изцеждате втората гърда
 • Повторете отново масажите, поглаждането и стимулирането на зърната
 • Върнете се пак на първата гърда – млякото би трябвало да потече отново, макар и по-слабо и за по-кратко време
 • Изцедете и втората гърда по същия начин
 • При нужда направете още един път цялата процедура
 • Ако има нужда от увеличаване на количеството мляко, продължете да изцеждате още 2-3 мин всяка гърда, независимо че пуска само капки.

След добро изцеждане гърдите се усещат олекнали и омекнали. В тях не се напипва болезнени бучки и твърди участъци, които да са чувствителни при натиск (отстрани на гърдата млечната жлеза е най-силно разрастната, така че там винаги се напипват жилести и по-твърди участъци, които обаче не са болезнени, когато гърдата е изпразнена).

В началото, докато гърдите още не са свикнали да реагират на помпата и докато търсите най-добрата техника, вероятно изцеждането ще ви отнема доста време – около 40-45 мин. След изграждането на рутина при повечето жени цялата процедура по изцеждането на двете гърди на ръка или с единична помпа отнема около 20-30 мин. Електрическа помпа, която позволява да се изцеждат едновременно двете гърди, може да съкрати времето за изцеждане на около 15-20 мин и обикновено стимулира по-добре производството на мляко заради това, че се стимулират едновременно гърдите.

Млякото ми внезапно намаля – какво да правя?

Намаляване на млякото може да се случи по много причини – и се случва често дори при майките, които кърмят директно на гърда. Вие изцеждате и виждате какво произвеждате – това носи повече стрес и тревоги около нормално случващи се колебания в количеството, които иначе не бихте забелязали. Изцеденото мляко може да се колебае в различните дни по множество причини:

 • Намаляване честотата на изцеждане (това е най-често срещаната и най-сериозна причина с най-драматичен ефект върху количеството!)
 • Стрес – напр. ако състоянието на бебето се е влошило или силно сте се разстроила в болницата
 • Преумора
 • Липса на достатъчно течности

Намаляването на млякото е преодолимо! Просто действайте така, както правят майките, чиито бебета сучат на гърда – при намаляване на количеството или при необходимост от увеличаване е необходимо гърдите да се изпразват много често (понякога дори двойно по-често от досегашната рутина).

 • В продължение на 2-3 дни опитайте да вмъкнете още 2-3 допълнителни изцеждания.
 • Опитайте суперпрограма за изцеждане – сложете помпата на място, което ви е удобно и където най-често седите. Всеки път, когато седнете там, изцеждайте гърдите по няколко минути на гърда.
 • Прилагайте компресия на гърдата по време на изцеждане с помпата
 • Ако е възможно, старайте се да прекарвате повече време в контакт кожа до кожа с вашето бебе по време на свиждането – това влияе добре на производството на кърма и ви успокоява
 • Опитайте да почивате повече – кратък следобеден сън може да ви помогне да се чувствате по-свежа и отпочинала.
 • Не занемарявайте пиенето на течности – стремете се да пиете чаша вода, лактогонен чай или предпочитана от вас напитка преди всяко изцеждане.

Ако намаляването на кърмата е значително и не се оправя с подходящите мерки в рамките на седмица или ако до 14. ден след раждането количеството изцедена кърма при добра честота на изцеждане остава под 400 мл за 24 ч, се свържете с лекаря на вашето бебе или консултант по кърмене, за да обсъдите възможността за прилагане на допълнителни средства за стимулиране на млякото.

Хигиена и съхранение на млякото за недоносено и болно бебе

Тъй като вашето бебе е незряло и изключително уязвимо, е много важно да следвате стриктно и точно инструкциите, които са ви дадени в болницата за изцеждането и съхранението на кърмата. Достъпът до бебето и правилата за хранене с кърма са много различни в различните болници и спрямо възрастта и състоянието на бебето, така че е важно специално да поискате инструкции за това как да действате. Ако не ви е обяснено друго, можете да използвате като ориентир тези общи правила:

 • Измивайте добре ръцете с вода и сапун преди всяко изцеждане
 • В българските болници обикновено изискват също така да измивате гърдите с топла вода и неутрален сапун преди изцеждане
 • Измивайте с гореща вода и препарат и ако сте получили такива инструкции, допълнително стерилизирайте частите на помпата след всяка употреба
 • Прехвърляйте изцеденото мляко в стерилен контейнер за кърма и поставяйте в хладилник веднага след изцеждането, ако няма да се дава на бебето в следващия 1 ч.
 • Ако млякото няма да се използва в следващите 12-24 ч, тогава го замразете възможно най-скоро след изцеждането (в много болници у нас все още не приемат замразено мляко, а изискват майката да се изцеди на място в неонатологичното отделение със собствената си предварително стерилизирана помпа и на бебето се дава прясно изцеденото мляко).
 • Не смесвайте кърма от различни изцеждания – всяко допълнително прехвърляне на мляко увеличава риска от бактериално замърсяване.
 • Добре е да замразявате млякото на малки порции – 50-60 мл е едно добро количество за замразяване наведнъж. Ако замразявате големи порции, е възможно една част от млякото да не се оползотвори в срок и да се наложи да се изхвърли.
 • Надписвайте всеки контейнер с дата на изцеждане. Когато започне захранване на вашето бебе с кърма, носете изцеденото мляко по ред на изцеждане, като започвате от най-старата дата. Съставът на кърмата се изменя значително в първите дни, така че за бебето е добре да получава първо най-ранната кърма.
 • Пренасяйте замразената кърма до болницата в качествена хладилна чанта, за да избегнете дори минимално размразяване.

Hylander MA, Strobino D, Dhanireddy R. Human milk feedings and infection among very low birth weight infants. Pediatrics.1998; 102(3) .

Furman L, Minich N, Hack M. Correlates of lactation in mothers of very low birth weight infants. Pediatr 2002. 109e57.

Hopkinson JM, Schanler RJ, Garza C. Milk production by mothers of premature infants. Pediatrics. 1988 Jun;81(6):815-20.

Hill PD, Aldag JC, Chatterton RT Jr. Effect of pumping style on milk production in mothers of non-nursing preterm infants. J Hum Lact.1999; 15 :209 –216

P. Sisk, S. Quandt, N. Parson, and J. Tucker Breast Milk Expression and Maintenance in Mothers of Very Low Birth Weight Infants: Supports and Barriers J Hum Lact, November 1, 2010; 26(4): 368 – 375.

Hill PD, Aldag JC, Chatterton RT. Effects of pumping style on milk production in mothers of non-nursing preterm infants. J Hum Lact. 1999 Sep;15(3):209-16.

Jones, E, Spencer, SA. Optimising the provision of human milk for preterm infants. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2007 July; 92(4): F236–F238.

Morton J, Hall JY, Wong RJ, Thairu L, Benitz WE, Rhine WD. Combining hand techniques with electric pumping increases milk production in mothers of preterm infants. J Perinatol. 2009 Nov;29(11):757-64. Epub 2009 Jul 2.

Ohyama M, Watabe H, Hayasaka Y. Manual expression and electric breast pumping in the first 48 h after delivery. Pediatr Int. 2010 Feb;52(1):39-43. Epub 2009 Jun 11.

Tully, MR: Recommendation for handling of mother’s own milk. Journal of Human Lactation, May 2000, 16 (2):149-51

10 responses to “Изцеждане и поддържане на кърмата при преждевременно родено и/ли болно бебе

 1. Хедра

  Здравейте, Натали!

  Доста стрес сте изживели покрай раждането – надявам се с бебето вече да сте добре 🙂

  Правилно ли ви разбирам, че докато сте взимала антибиотиците, не сте се цедила изобщо? Ако е така – това е причината за спирането на кърмата. Гърдите трябва да се изпразват, дори да се налага да се изхвърля млякото – иначе без стимулация млякото намалява и може съвсем да спре.

  Най-разумното във вашата ситуация е освен слагането на бебето (което може и да не е много заинтересувано от гърда, която не пуска), да започнете да цедите минимум 8 пъти за 24 ч, всеки път и двете гърди. Не ви интересува дали излиза нещо от гърдите и колко излиза – цедите, дори да не излиза нищо повече от капки. Това е единственият начин да стимулирате отново гърдите да произвеждат – ще отнеме време, но ако сте упорита, ще видите, че кърмата ще започне полека да се увеличава.

  Другото, което много би помогнало, е да ви се покаже как да храните бебето със сонда на гърдата (с АМ, което ползвате) – така то хем ще суче и ще стимулира гърдите, хем няма да получава шишета и няма да се отказва да суче. Това е един от най-ефективните начини гърдите отново и по-бързо да започнат да произвеждат кърма. Ако искате, ми се обадете и може да обсъдим какви са вариантите за консултация (дори да не е с мен).

 2. Натали

  Здравейте.Родих скоро със секцио,но преждевременно защото плацентата ми се отлепи.Отначало имах кърма ,не обилна,но лекарите казаха че имам добре оформени зърна и кърма при което ми спряха АМ.Впоследствие ми се наложи прием на 2 антиботика Далацин Ц и Аугументин за сваляне на висока температура и спрях да кърмя за 5-6 дни.Сега отново го слагам на гърда,но имам само някакви капки по зърната си ,а имам огромно желание да кърмя.Ям определени храни за кърма като жито,червен лук,супи и много вода и лактогонен чай,но няма голям ефект.Слагам и топли копреси на гърдите си.Моля Ви кажете ми как да предизвикам повече кърма в гърдите си?С нетърпение чакам отговора Ви
  С уважение Натали

 3. Хедра

  Здравейте, Траяна 🙂

  Различните лекарства имат различен период на полуразпад, спрямо който се изчислява за колко време лекарството се излъчва напълно от организма, така че без да знам име, ми е невъзможно да ви отговоря.

  С удоволствие ще ви помогна с информация, ако споделите какъв е медикаментът, който ви е изписан (ако не желаете да пишете такива подробности в темата, можете да пишете на мейла ми или просто да се обадите по телефона – и двата са посочени в секцията Контакт с мен горе под картинката).

  Повечето антибиотици НЕ налагат спиране на кърменето – затова е разумно да го проверим, преди да вземете решение как да действате 🙂

 4. Траяна

  За 5 дни трябва да спа да кърмя т.к. се налага да пия антибиотик.
  Кога или колко часа след последното хапче мога да започна да кърмя отново?

 5. Хедра

  Здравей отново 🙂

  Предвид че липсват всички други симптоми, остава да е наистина от травмата покрай изцеждането – и най-добрата помпа не е особено щадяща към гърдите и вакуумът може да прави такива бели. Искаш ли да пробваш дали слагането на нещо много топло и сухо върху зърната веднага след изцеждането ще облекчи тези болки?

  Жалко, че са преместили децата от МД – там наистина щеше да е възможно да се закърмят още в неонатологията и евентуално можех да ти съдействам за тези неща след свалянето на грипната епидемия. Но независимо от всичко нещата по един или друг начин ще се случат, щом ти имаш желание и мляко за децата има – ако искаш, звънни когато разбереш кога ще изписват децата и ще видим какво може да се направи във възможно най-кратък срок, за да може нещата да потръгнат по-бързо (тел ми го има отгоре под картинката на страницата, в секцията Контакт с мен – или направо погледни в Консултанти по градове кой е най-близо до теб).

  Чудесно си се сетила за вариант да носиш кърмата за съхранение – а може и изобщо да не се наложи да я ползваш, ако децата добре тръгнат със сукането, пожелавам ти да се получи така 🙂

 6. Хедра, благодаря за бързия отговор и за подкрепата!!! Наистина може би при мен болезнените зърна са резултат от вакуума при изцеждането-за щастие нямам останалите симптоми-нито като промяна цвета на зърната, нито лющене на кожата…Все пак зърната се травмират от накрайника на помпата при осемкратни изцеждания, всяко от които средно по 40 минути…Колкото до антибиотика-пих го заради инфекция в горните дихателни пътища, тъй като не ми мина от обикновените лекарства и аз също се притесних, че от него може да се е получила тази гъбична инфекция. Ако стане по-сериозно, ще потърся лекар. За съжаление обаче, нямам възможност нито да нося замразена кърма в болницата ,нито да изцеждам там на място, непросредствено преди храненето. Бебенцата в началото бяха в Майчин дом /София/,където имат такава практика, но заради грипната епидемия тя беше преустановена. Сега са в Първа градска болница,откъдето ми казаха, че при тях такава практика няма. Иначе и двамата вече добре се хранят само от биберон, което ме обнадеждава…но явно първите ни опити за кърмене ще са вкъщи…Ако не успея да се справя сама, ще потърся вашата помощ отново /още веднъж благодаря че ви има!/. Относно съхраняването на кърмата-ще попитам пак лекарите, но като начало мисля да замразявам в нашата камера и с хладилна чанта да пренасям замразеното количество до моя близка, която има фризер. За съжаление, сме ограничени откъм пространство и затова се спрях на този варинат. Бих искала, ако все пак се наложи дохранване, то да бъде с кърма, вместо с АМ…Хедра, още веднъж благодаря за всичко!!!

 7. Хедра

  Здравей, tweeety 🙂

  Честити бебенца – страхотно е, че вече са извън кувьоз, явно времето за прибиране у дома приближава бързо 🙂

  Справила си се прекрасно с поддържането на кърмата вече толкова време – знам, че никак не е лесна задача и постоянното изцеждане е уморително и досадно. Мотивацията ти обаче е наистина голяма – и за бебетата е изключително важно, че ще се кърмят 🙂

  Притесняваш се, че зърната те болят и усещаш бодежи. По описание това не говори непременно за млечница – според изследванията решаващият симптом за млечница е розова, лъскава, лющеща се кожа на ареолите и зърната, а не само пронизващите болки. От друга страна ти си била на антибиотици, което увеличава вероятността за гъбична инфекция – имаш ли друга гъбична инфекция в момента, напр. вагинална? А забелязваш ли някакви промени в зърната, докато траят болките – напр. да си сменят цвета, да побеляват или посиняват? Тези болки само във връзка с изцеждането ли се случват, или и по друго време, напр. като излезеш на студено?

  Питаш за съхранението на мляко в малка камера вътре в хладилник. За съжаление за недоносени бебета този вариант наистина не предлага нужните условия – вратата на хладилника се отваря често и температурата се колебае много. Няколко дена вероятно може да бъде съхранявана – но повече от това няма да е разумно (попитай лекарите на твоето бебе какво ще кажат за такова съхранение и дали смятат, че е удачно и безопасно, както и за какъв период от време). Вариант ли е да смените хладилника – това ще е удобно не само сега заради кърмата, а и нататък за теб в домакинството?

  Почти всички недоносени бебета, които са родени под 36 г.с., минават къде за по-дълго, къде за по-кратко през период на хранене с шишета. При нашите условия в болниците това няма как да се избегне, тъй като няма как майката да е на разположение там 24 ч. За щастие това рядко възпрепятства кърменето – в началото бебетата така или иначе нямат необходимите умения да се хранят на гърда, но с доближаването към термина те съзряват и всичките им инстинкти заработват в посока към кърмене. Така че ако няма някакви други проблеми при децата, преходът от шишета към гърдата постепенно ще се случи 🙂

  Какво е положението с кърменето в момента – казваш, че си пила антибиотик и затова не си съхранявала кърмата. Ако вече си приключила курса на АБ и състоянието на бебетата позволява, може да говориш с персонала в болницата кога ще е възможно да започнете да ги поставяте на гърда. Тези опити обичайно започват след 34 г.с. в нашите болници – твоите бебенца вече са над тази възраст, така че ако няма някакви други пречки съобразно състоянието им, може да започнете с опитите. Така и ти самата ще се чувстваш по-спокойна и ще знаеш какво да очакваш, ще знаеш кое от бебетата се справя по-добре и на кое му трябва повече внимание и ще си добила увереност при поставянето на гърда и при различаването на сигналите им 🙂

  Много е хубаво, че си чела и си се подготвяла за прехода от шише към гърда – поставянето в сънено състояние е един от начините, които се използват. Има и други варианти обаче в зависимост от това какво затруднява децата – така че като му дойде времето, ще ти помогна с удоволствие и с други идеи как да подходиш (вариант е също някой да дойде да ви види и да помогне на място, ако си в София или в другите градове, където има консултанти) 🙂

 8. tweeety

  Здравей, hedra, благодаря от сърце за прекрасната статия! Моите бебенца се родиха 45 дни преди термин и вече четвърта седмица са хоспитализирани /слава Богу, вече извън кувьози/. Изцеждам упорито почти съобразно правилата, дадени в горната статия, но за момента не съхранявам кърмата, поради това,че се наложи да пия антибиотик. Имам няколко въпроса в тази връзка:
  1.Зърната ми от няколко дни са доста болезнени-възможно ли е това да се дължи на т.нар. „млечница“ /понякога имам кратки бодежи в областта на ареолата/ или просто това е резултат от продължителния механичния натиск /изцеждам с ръчна помпа „Авент“/, но както споменах-вече четвърта седмица.Ползвам „Лансинох“,но ме облекчава частично.
  2.В статията е посочено изрично да не се смесват дози от различните изцеждания и ще спазвам тази инструкция. Колко време обаче е възможно съхранението във вътрешно отделение /малка камера/ на хладилник, като камерата не е отделена с отделна врата /за доносени бебенца съм срещала срок 14 дни, но за недоносени някъде пишеше,че изобщо не е препоръчително такова замразяване/? Трябва ли да ползвам непременно фризер?
  3.Опасявам се, че идвайки вкъщи,бебенцата ще са свикнали с биберона и ще бъде трудно да свикнат да се хранят от гърда. Освен съветите да започвам кърменето, докато бебенцата са още сънени, има ли други успешни практики в такива случаи?
  Благодаря предварително за съдействието! Надявам се усилията ми да си струват, защото много искам да кърмя и знам, че това е най-доброто, особено когато бебенцата са родени преждевременно.

 9. Хедра

  Тъй като много рядко се случва бебето да бъде изписано от болницата, след като вече поема цялото си мляко на гърда, не е разумно веднага да се разчита изцяло на него за поддържане на млякото. Често е необходимо малко време, в което бебето да свикне да суче ефективно и да се справя само на гърдата, а нерядко е необходимо и количеството мляко на майката да се увеличи до нужното за бебето. Една част от бебетата имат също допълнителни състояния, които може да влияят съществено на способността им да сучат добре (особено сърдечни или неврологични проблеми) и да налагат продължаващо доизцеждане.

  Затова обикновено се препоръчва поне първите 1-2 седмици да няма промени в честотата на кърмене и да се запази доизцеждането на гърдите след бебето, докато се види, че детето се справя само на гърда и поддържа добре млякото. Макар че е допълнителен труд, по този начин не се рискува наддаването на детето и постигнатото с толкова труд количество кърма.

  Повечето бебета, които са прекарали дълго време в болница и са хранени с шише, са свикнали да се хранят на приблизително 3-часови интервали и ги запазват след връщането у дома. Лекарите в болницата дават инструкции как да бъде хранено бебето след изписването у дома – най-често се говори за 7-кратно хранене с една нощна пауза от 5-6 ч, с каквато са свикнали децата в болницата (и която приблизително отговаря на ритъма на изцеждане, който майките досега са поддържали). В отделни случаи може да препоръчат хранене на всеки 2 ч, ако бебето е все още с ниско тегло.

  Когато се предлага добавка след кърмене, интервалите няма как да са много кратки – обикновено храненията са през 2,5-3 ч. В тези случаи обаче най-често е нужно изцеждането на продължава, за да се увеличи кърмата – така че отново не е възможно да има по-голяма пауза.

  Когато майката се увери, че бебето наддава добре с кърмене само на гърдата и добре поддържа млякото, може да се премине към кърмене на поискване в нормалния вариант, при който бебето определя интервалите. Обичайно ако майката има обилно количество мляко, интервалите са по-големи – и нощната пауза също 😉

 10. След събирането на майката и бебето, и след началото на кърменето, може ли майката на недоносеното бебе(или болното) да си позволи някаква по-голяма пауза между кърменията и дали ще е проблем, ако тя е нощно време?
  Ако бебето е вече на грижите на майката, но все още не е достатъчно укрепнало, че да може да суче и се налага хранене от шише(или по алтернативен начин), каква трябва да е честотата на хранене и може ли да има по-голяма пауза?