Бебето ми спря да се изхожда всеки ден – проблем ли е това?


Вълненията около памперсите на бебето и съдържанието им не подминават никоя майка. Това е нормално, тъй като промените в изхожданията отразяват промените в организма на бебето и са важен показател дали всичко е наред при него.

Бебето ми е на няколко дни – какви трябва да са изхожданията му?

Честотата на изхожданията при новородените е много точен и чувствителен показател за това какво се случва с бебето.

Здравото новородено бебе се изхожда с предвидим ритъм:

 1. Ден първи – 1 изхождане с тъмнозелен цвят, 1 изпишкване (липсата на изхождане в първите 24 ч може да е показател за сериозни проблеми)
 2. Ден втори – 2 изхождания със зелен цвят, 2 изпишквания
 3. Ден трети – 2-3 изхождания, зеленият цвят започва да изсветлява, 3 мокри памперса
 4. Ден четвърти – 2-3 изхождания с жълтозелен цвят, 4 добре намокрени (тежки памперса)
 5. Ден пети и нататък – бебето би трябвало да има 5-6 тежки мокри памперси (излейте 3 с.л. вода на сух памперс – приблизително толкова тежи един добре намокрен памперс на бебе през първите 2-3 семици от живота му).

Изхожданията през първите 4-6 седмици нормално са минимум 2-3  дневно и оставят петно, по-голямо от монета от един лев, като от памперса може да се остърже материя, побираща се в 1 ч.л. Цветът е златножълт до жълтозеленикав, а като цвят и консистенция прилича на бъркани яйца или на горчица, объркана с натрошено сирене.

Вероятно повечето памперси, които ще сменяте, ще са и напишкани, и наакани. Обикновено бебето има 2-3 по-големи изхождания и няколко малки.

голямо изхождане

малко изхождане

Тук можете да видите и повече снимки на нормални и притеснителни изхождания на кърмени бебета.

Ако бебето ви е на възраст под 1 месец и все още не е мерено, за да знаете как наддава, тогава липсата на изхождания в продължение на 24 ч е повод за СПЕШНА консултация с педиатъра и уговаряне за измерване на бебето в рамките на следващите 24 ч. Не се съгласявайте да чакате!

Причината за тази спешност е, че липсата на изхождания на тази възраст най-често (в над 90 % от ситуациите!) означава, че по някаква причина бебето не поема достатъчно мляко. Измерването му ще покаже какво е положението и дали действително имате повод за притеснение. Ако има нещо, което не е наред, ще можете да вземете веднага мерки и нещата да се оправят максимално бързо, без да рискувате наддаването на бебето и количеството мляко при вас.

Бебето ми стана вече на 40 дни. Досега се изхождаше нормално, но от няколко дни няма наакан памперс – запек ли има?

При бебета над 6 седмици е нормално както да продължават да се изхождат няколко пъти дневно, така и да разредят честотата до веднъж на ден или дори веднъж на няколко дни.

Това не е запек – при запек изхожданията са твърди и сухи, често като топчета поради факта, че са престояли дълго в червата и са дехидратирани (водата от тях е извлечена). Изхвърлянето им е съпровождано с болка и може дори да наранят ануса. В такава ситуация се нуждаете от лекарска помощ.

Нормално е при изхождане бебето да се напъва, лицето му да почервенява и да приплаква на моменти. Това не означава, че то се „мъчи” при изхождането или че има запек (тъй като обичайно консистенцията на изхожданията е нормална). Телесните функции в ранните месеци от живота изискват усилие и съсредоточаване от страна на детето – вашето бебе се труди усърдно в тези моменти 🙂

Обичайно се счита, че не е проблем да минат 2-5 дни без изхождане, ако:

 • бебето се чувства добре
 • консистенцията на изхождането е нормална
 • количеството е изобилно
 • детето се изхожда самичко

Защо някои бебета не се изхождат ежедневно?

На този въпрос досега медицината не е намерила отговор. Съществуват различни хипотези – и съответните им антитези.

Едно от популярните обяснения е, че бебето усвоява много добре кърмата и затова почти няма какво да изхожда. Но – това означава ли, че тези бебета, които се изхождат редовно, не усвояват добре кърмата? Това обяснение не дава отговор и на въпроса защо, ако бебето усвоява толкова пълноценно кърмата, количеството на изхожданията е изобилно, вместо оскъдно.

Друго обяснение е, че меките изхождания не упражняват достатъчен натиск върху ануса и затова не предизвикват напъни за изпразването му. Предвид обаче, че изхожданията на кърмачето дори след няколко дни са пак меки и кашести, това също не изглежда напълно задоволително обяснение.

Радикалното обяснение, че това може да е просто съвсем нормално за някои бебета, не се връзва с факта, че често покрай лечение на други проблеми (напр. прилагане на хомеопатия, терапия с пробиотици или масажи и упражнения за коригиране на проблеми с опорно-двигателния апарат) или след започване на захранването повечето от тези бебета изведнъж започват да се изхождат ежедневно. Това подсказва, че неизхождането вероятно не е било тяхно нормално състояние.

Някои по-нови теории, които се появиха в последните години, свързват неизхожданията с проблеми с чревната флора на бебето. Нормално чревният тракт на бебетата се колонизира с полезни бифидус-бактерии при преминаването им през родовия канал. Придобиването на добра чревна флора обаче може да е затруднено, ако бебето е родено по друг начин или ако самата майка има нарушения в чревната флора (които са чести при възрастните вследствие на храни, употреба на антибиотици и различни заболявания). Ако е било нужно бебето да получава добавка от мляко за кърмачета, това също драстично променя чревната му флора и са нужни седмици, за да може този ефект да отзвучи. Тези неща обясняват положителният ефект, който често има употребата на пробиотици (хранителни добавки, съдържащи полезните бифидус-бактерии) върху честотата на изхожданията. Разбира се, тази хипотеза също не обяснява всички ситуации.

Употребата на капки против колики на базата на симетикон също често предизвикват забавяне на изхожданията при някои бебета. Това може да се дължи не само на самия симетикон, а и на някоя от съставките на суспензията.

Отдавна е известно също така, че проблемното раждане може да е причина за нарушаване перисталтиката (макар това да обяснява по-скоро нередовните изхождания при иначе здравото и добре наддаващо бебе под 4-6-седмична възраст). Едно от обясненията за този ефект е засягане дейността на нервите, които регулират перисталтиката. Други състояния, които също може да имат подобен ефект са напр. проблемното сукане заради къса юздичка на езика и недоброто стимулиране на нервите, отговорни за перисталтиката.

Съществуват и определени вродени състояния, които може да се крият зад нередовни изхождания на бебето – затова винаги е добра идея да се посети детски гастроентеролог, ако бебето редовно пропуска повече от 5 дена между изхожданията, за да се изключат подобни причини и да се потърси подходящо решение.

Засега не съществува ясно обяснение, което да обхваща повечето от ситуациите на неизхождане на бебето, така че най-разумният подход е към всяко бебе да се подхожда индивидуално.

Какво да правя, ако бебето ми продължава да не ака редовно?

Състоянието и поведението на бебето са първото нещо, което ще ви ръководи. Ако бебето се чувства добре и не дава признаци за дискомфорт, като се изхожда самичко през 2-5 дни, тогава не е нужно да предприемате нищо или може да опитате само най-щадящите от предложените по-нататък мерки.

Ако вашето бебе става все по-неспокойно, колкото повече време минава и ясно показва дискомфорт, който се облекчава след изхождането, тогава е нужно да се вземат целенасочени мерки, за да му помогнете. Това е особено важно, ако забелязвате, че детето започва да не се храни добре, когато не се е изходило няколко дни.

Тези неща може да навредят на бебето ви, ако ги използвате с цел да предизвикате изхождане, независимо дали го правите по препоръка на лекар или инициативата е ваша:

 • Термометър (неправилното използване може да доведе до нараняване, а редовната употреба може да направи бебето зависимо и да не може да се изхожда без стимулация с термометъра)
 • Сапунче (също като термометъра)
 • Мушкато (носи още по-голям риск за нараняване в сравнение с термометъра)
 • Овесена вода (овесът съдържа глутен, който не трябва да се предлага на деца под 6-месечна възраст, тъй като може да предизвика или отключи тежък чревен проблем, наречен глутенова ентеропатия (цьолиакия))
 • Плодов сок или пюре при бебета под 4-месечна възраст (120 дни е най-ранната възраст, когато на бебето може да се предложи нещо, различно от кърма, мляко за кърмачета или медикаменти по лекарска преценка, тъй като включването на твърди храни преди тази възраст се свързва с повишен риск от заболявания, алергични прояви, колики и други проблеми)

Има естествени и безопасни мерки, които можете да използвате вместо това.

 1. Масаж на коремчето – сложете дланта си върху пъпчето на бебето, ЛЕКО натиснете с цяла длан надолу и завъртете по посока на часовниковата стрелка. Упражнението се прави всеки ден и при всяка смяна на памперса
 2. Упражнение „Каране на колело” – поставете бебето да легне по гръб върху твърда повърхност (напр. върху плота за повиване) и свийте крачетата му в коленете, като ги притиснете към коремчето му. От това положение започнете да движите краченцата му, все едно кара колело. Упражнението се изпълнява всеки ден и при всяка смяна на памперса.
 3. Някои майки успяват да се справят с проблемите около изхождането на бебетата, използвайки принципите на Естествената бебешка хигиена, като позицията помага за стимулиране на изхождането, а самата техника учи как да се разпознават сигналите на бебето. Тези неща може да ви подскажат кога и как да подпомогнете изхождането, за да има най-добър шанс за успех
 4. Предлагайте на бебето 2-3 лъжички преварена, неподсладена вода след всяко хранене – това действа добре при някои бебета
 5. Промяна в диетата на майката – макар приемът на разхлабващи храни от майката често да няма ефект върху бебето, си заслужава да опитате. Разхлабващи храни са круши, сливи (или компоти и пюрета от тях), тиква, киви, грозде, череши, пъпеш… Диета, която изключва определени алергени (напр. кравето мляко) и която е насочена към подобряване на майчините проблеми с храносмилането винаги е добра идея и първа стъпка към подобряване на храносмилателни проблеми при бебето.

Медикаменти,  хранителни добавки и хомеопатия

Прилагайте тези мерки само след консултация и обсъждане с педиатъра на вашето бебе! Не прилагайте нищо от посоченото при бебе под 6-седмична възраст освен при изрично лекарско предписание. Причините за неизхождане при новородените деца обикновено са други (най-често недохранване!) и може не само да не разрешите проблема, а да навредите на бебето. 

 1. Медикаменти за лечение на нередовни изхождания се прилагат САМО след консултация със специалист – детски гастроентеролог. На бебета никога не се дават препарати за разхлабване, предназначени за възрастни – независимо дали са билкови или медикаменти. Приемът на подобни препарати от страна на майката също може да предизвика сериозни неблагоприятни ефекти върху бебето!
 2. Дуфалак или Лактулоза – предлагат се под формата на суспензия след консултация с лекар. И двете лекарства съдържат една и съща активна съставка – лактулоза, която представлява вид синтетична захар. Ефектът за нормализиране честотата на изхождане се предизвиква от задържане на повече вода в изпражненията, което увеличава обема им. От друга страна ферментацията, която този вид захар предизвиква в червата на бебето, също ускорява перисталтиката. За съжаление това често е съпроводено с подуване на корема, понякога и с колики – а ефектът понякога настъпва чак 24-48 ч след приема.
 3. Пробиотици – представляват различни щамове бактерии с полезно за човека действие, които обитават различни отдели на храносмилателната система (щамовете на ацидофилус-бактериите обитават тънките черва, а бифидус-бактериите населяват дебелото черво). Тези полезни  микроорганизми отделят вещества, които убиват или ограничават развитието на болестотворни микроби. Освен това поддържат в червата среда, подходяща за нормалната флора от добри бактерии, които се грижат за разграждането и усвояването на храните. Една от много важните им функции е също да подпомагат имунния отговор срещу инфекции, като стимулират определени клетки на имунната защита. Поради тези свойства пробиотиците често се използват при бебешки колики, както и в ситуациите на нередовни изхождания за нормализиране на чревната флора и оттам за регулиране на функциите на храносмилателната система. Обичайно се предписват от лекар (педиатър, гастроентеролог – и особено често от лекари, занимаващи се с хомеопатично лечение), макар по същество да са хранителна добавка и да не изискват лекарско предписание. На пазара се предлагат различни видове пробиотични таблетки, капки, капсули и прахчета – някои известни имена са Биогая, Ентеросан, Лактофлор, Линекс, ИнфантДофилус, Мултилак.
 4. Хомеопатия – хомеопатичното лечение често е добра алтернатива на медикаментите. Има комбинирани хомеопатични препарати, които се използват понякога, макар целенасоченото хомеопатично лечение с монопрепарат, подбран спрямо индивидуалните характеристики на детето по принципите на класическата хомеопатия, да дава по-добри и по-трайни резултати.
 5. Магнезий – магнезият често се използва за регулиране на изхожданията при възрастните, тъй като играе съществена роля както за консистенцията на изхожданията, така и за работата на мускулите.  Изследванията показват чест недостиг на магнезий в храненето и в организма на възрастните заради изчерпване на почвите и заради различни неравновесия, предизвиквани от начин на живот, хранене и прием на лекарства. Приложението на магнезий през устата при бебе може да доведе до сериозни метаболитни проблеми, затова не се прилага. През устата се приемат само хомеопатичните варианти, които обаче не доставят самия микроелемент, а просто подобряват усвояването му от клетките. Една възможност за прилагането на магнезий при бебе е през кожата. Това може да се постигне по два начина – чрез прибавяне на няколко лъжици английска сол (магнезиев сулфат – намира се във всяка аптека) във водата за къпане на бебето или чрез мазане на кожата с магнезиево олио (намира се в големите дрогерии). Магнезиевото олио понякога предизвиква сърбеж и дразнене на кожата и може да не е подходящо за деца с кожни проблеми! Ако решите да опитате, пробвайте първоначално да намажете само ходилата на бебето – там кожата е пореста и лесно се всмукват веществата. Както и с всяко друго средство, може да е опасно да се използват тези варианти при новородено бебе!
 6. Компрес с рициново масло на коремчето – само външно! Никога не прилагайте рициново масло вътрешно при бебе! Рициново масло през устата не се използва и от кърмачката! Компресите от рициново масло върху кожата обаче са старо аюрведично средство, за което се счита, че подобрява перисталтиката и лимфния дренаж. Компресът се прави лесно – парче дебел памучен плат (напр. старо боди на бебето) се нагъва на 4 и се пръска с рициново масло, докато три от пластовете са добре намаслени, но без да текат, а третият е все още само на петна. Така приготвеното нагънато парче се поставя с добре намаслената част върху коремчето на бебето. Отгоре се слага найлоново пликче, за да пази от зацапване (рициновото масло лепне и не се изпира добре!) и върху него – грейка, торбичка с черешови костилки или обикновена торбичка с морска сол. Те трябва да са затоплени леко до температура, която се усеща приятно топла и не пари върху кожата от вътрешната част на китката на ръката ви. Компресът трябва да остане на място за около 20 минути. След това кожата се изплаква с вода, в която е разтворена малко сода за хляб (това улеснява отстраняването на рициновото масло от кожата). Компресът може да се увие в найлона и да се прибире в кутия с капак за следваща употреба. Прилага се веднъж дневно.
Реклама

244 responses to “Бебето ми спря да се изхожда всеки ден – проблем ли е това?

 1. здравеите моето бебче е на четири месеца,има проблем с изхожданията от парвия месец,един път на седем дни и то със дуфалак.Правя масаж на коремчето,но няма ефект,пробвах и сок от круши,от сини сливи никакъв ефект,пробвах и Био гая.Само на кърма е.моля за съвет и благодаря предварително

 2. Хедра

  Браво, Диана – чудесно наддаване! Следете го и следващата седмица и не променяйте засега нищо в ритъма на хранене.

 3. Диана

  Здравейте, бяхме на консултация и за една седмица бебето е качило 190 гр. Започна и да се изхожда по-редовно – на 4 дни. Искам отново да ви благодаря за съветите. Благодарение на полезната информация от блога ви съм научила изключително много кърмя вече 5 месеца.

 4. Хедра

  Здравейте пак, Диана!

  Съгласна съм с педиатърката ви, че най-вероятно бебето не яде достатъчно – това наддаване е много по-малко от очакваните 400-500 гр наддаване за възрастта.

  Напълно права сте, че заместване на кърменията не води до събиране на повече мляко – това е практически процеса на намаляване на кърмата, когато гърдите не се изпразват често. Вие сте взела добри мерки – предлагайте да суче много често, всеки път и двете гърди, през деня на около 2-2,5 ч – и не оставяйте пауза повече от 4-5 часа без сукане и през нощта.

  Нека да видим как ще наддаде детето за една седмица с учестеното сукане – можете да идете другата седмица да я измерят отново. Ако наддаването е все още много слабо, тогава може да се включи каша – но в добавка към кърменето, без да замества кърмене. Но си мисля, че мерките, които взимате, ще имат за резултат подобряване на наддаването. Това, което очакваме на тази възраст, е 120-150 гр за седмица.

 5. Диана

  Здравейте отново. Благодаря за съввтите и полезната информация от блога ви. Вчера бяхме на консултация и се оказа, че бебето е качило само 120 гр. Междувременно въпреки чриема на лактулоза тя направи и една 5-дневна пауза между изхожданията и сега отново не е акала от три дни. Според педиатърката това и слабото наддаване означават, че детето не се храни добре и вероятно кърмата не му достига. Напоследък дъщеря ми прави 4 часови паузи между кърменията и спи почти по цяла вечер. Предполагам, че на това се дължи недохранването и затова започнах от вчера да предлагам кърмене на 2 часа. Купих си и лактогонене чай за допълнително стимулиране на лактацият. Лекарката препоръча заместване на следобедното хранене с каша или редуване на кърмене и АМ, за да се събира повече кърма но аз не мисля че това ще доведе до резултат. Права ли съм? Мога ли според вас да направя още нещо допълнително?

 6. Хедра

  Здравейте, Диана!

  Да, възможно е слузта да се дължи на сиропчето – то задържа повече вода в изхожданията, но също причинява и вид ферментационни процеси в червата и това ги дразни, откъдето е и слузта. Ако това продължава и ако бебето е неспокойно и има симптоми на колики и болки в коремчето, се обърнете пак към педиатъра.

 7. Диана

  Здравейте отново, в понеделник водих бебето на лекар и изписаха лактулоза веднъж дневно по 2.5 мл в продължение на 15 дни. Вчера се изходи три пъти, днес също, но доста рядко и слузесто. Дали е възможно да се дължи на сиропа?

 8. Хедра

  Здравейте, Ива!

  Слузта обикновено показва дразнене от нещо – което отговаря доста точно на предположението, че чревната лигавица е раздразнена след ваксината. Възстановяването й отнема седмици – важно е да давате пробиотик, да внимавате с вашето хранене (можете да спрете млечните за поне 3 седмици и да видите дали ще има положителна промяна) и да следите как ще вървят нещата нататък.

 9. Здравейте отново,
  По препоръка на гастроентеролога направихме клизма релаксит на бебето. Изака се. Доста кашесто и слузесто. А по принцип му е доста воднисто акито. На какво може да се дължи тази слуз.

 10. D.Mateva

  Здравейте, изчетох многократно изписаното и благодаря че има хора като Вас които да споделят и въпреки това ето ни и нас индидуално: Вики е на 5 месеца изцяло кърмен, от вторият си месец до сега приема био гая всеки ден, до 4 тият месец приемаше еспумизан за колики, от третият дентокинд който приема и сега. Решихме да го захраним малко преди да навърши 5м., показвайки с охота желанието си към храна различна от мляко, първо му беше дадено еднократно сок пресен от круша /домашна/ около 5 бебешки лъжички, през следващите два дни варено месо от круша /около 30-50 гр на два приема малко преди обяд и следобяд/, като веднага след тях е предлагано дохранване с кърма,до тогава всичко беше наред с изхождането веднъж на ден. На 5-тият решихме да включим ябълка и пресен сок /чист плод без други примеси/, е до там бяхме 4 ри дни в памперса само пиш, упражнение, каране на колело, масаж на коремчето и нищо. Ходихме при личния той изписа Лактулоза 15дни прием. Изакахме го с термометър на 4ъияр ден вечерта. акито беше кашесто и доста, Два дни след това беше само на кърма/спазвам щадящ прием на храни заради детето и приемам доста фибри и плодове и зеленчуци/. След това включихме тиква отново направихме 4 дни без аки реших да му дам лактулозата след около 5 часа даде резултат – акито беше малко полуводнисто с аромат на лекарство. Детето проявява интерес предимно към плодове за сега, явно малко по малко ще свикваме със зеленчуците, бухте ли споделили вашият съвет за да нормализираме нещата. Водили сме детето на гастроентеролог заради удължена кърмаческа жълтеница която продължи до края на 4 месец той сподели чр детето е добре и няма нужда да се притесняваме. Като цяло наддава доста добре по 1кг на месец, жизнен е.

 11. Хедра

  Здравейте, Ива!

  Най-вероятно покрай ваксината има разбутване в организма – случва се доста често. Покрай неразположението от ваксината също някои деца не се хранят съвсем както обикновено – и това се отразява и на наддаването.

  Добре е да му предлагате да хапва по-често от обичайното (и да му давате и двете гърди, ако досега сте само на едната – както и да не оставяте интервал повече от 6 ч без хранене през нощта) и да проследите отново теглото след няколко дни.

  Описаните в статията мерки обикновено помагат за нормализиране на изхожданията.

 12. Хедра

  Здравейте, Диана!

  Винаги е добра идея да се включи пробиотик при проблеми с изхожданията на бебето – така че започнете да давате и имайте търпение, тъй като не действа веднага, а си трябва време.

 13. Здравейте отново, ходихме на детски гастроентеролог, общо взето нищо конкретно ме ни каза. Каза да изключа млечните храни. Но друго ме притесни мен, мерих бебето и се оказа че е отслабнал с 70 грама. Не е много точно защото леко мърдаше, но все пак ме притеани. А тази седмица съм правила 3 пъти пробно хранене и яде 120-150грама.

 14. Пропуснах да кажа че в понеделник му сложиха ваксина пентаксим. Не знам дали и това има значение. Но реално от тогава не се е изхождал

 15. Здравейте,
  Моето бебче е на 3 месеца и досега акаше всеки ден, но сега вече шести ден не е акал.
  Пръцка си, но не е неспокоен.
  Само на кърма е, хапва на 3 часа и прави дълга почивка през нощта. Първия месец качи 1400, втори 1100, трети 400.
  Правя му масажче на коремчето ии свиване на крачетата, но ефект няма. Снощи започнах да ям овесени ядки. Педиатърката каза да дам на бебето вода от овесени ядки, но мен ме е страх, заради глутена. Затова аз ям.
  Имам и мини клизмичка, но още изчаквам.
  Бих се радвала на съвет от вас.
  Благодаря предварително.

 16. Диана

  Здравейте, по съвет на педиатъра трябваше да изчакаме 5 дни да направим клизма. Ние направихме на четвъртия, т.е в сряда и резултатър беше един препълнен памперс и още един – не толкова. Нямаше твърди частици. На следващия ден се изходи самичка, но след това не се е изхождала. Напъва се и има газове. Правя масажчета и упражнения с крачетата, но май не действат. Започнах да ям и киви всеки ден, т.к. четох че има разхлабващ ефект. Мислех да започна да давам капки биогая. Дали е добър вариант според вас?

 17. Хедра

  Здравейте, Диана!

  Още ли не се е изходило бебето? Вашият педиатър какво ви предложи?

  Искате ли да разгледате идеите, които са дадени в статията – при всяко положение е добре да започнете да й давате пробиотик и да правите масажи и гимнастика („каране на колело“) на всяка смяна на памперса. В статията ще видите и още неща, на които да обърнете внимание.

 18. Хедра

  Здравейте, Териса!

  Радвам се, че нещата са се подобрили – пробиотиците могат да се дават буквално неограничено дълго време, тъй като те не са лекарства и не сао не вредят, а помагат на дейността на червата. Важно е да продължавате да давате доста течности – може да опитате да намалите количеството на сока, като просто го разреждате с вода (голямото количество сладък сок може да потиска апетита за други храни).

 19. Диана

  Здравей Хедра, дъщеричката ми е на 3 месеца и 20 дни, изключително кърмена. До скоро акаше след всяко хранене, като постепенно разреди доста изхпжданията. Това, което ме притеснява е , че от събота не е акала. Правя и масаж на коремчето, но само пръцка. Днес на няколко пъти започна да се напъва, но без резултат. Имам ли действително повод за притеснение и какви мерки да предприема.

 20. Териса

  Здравейте ние втори месец даваме пробиотик Infant dophilus и по около 300-400 мл. сок на ден.Детето започна да ака след първата седмица прием на пробиотик а за съжаление консистенцията на акото му не се промени определено си е оформено ако като на голям човек или дарадонки но поне не е на камък както преди и тъй като с тази консистенция акото му опира в памперса и миличкото акаше по 4 пъти на ден по малко топче……Съответно решихме проблема като започнахме да го „издържаме“ като голямо дете…Но определено според мен пробиотика даде резултат тъй като и преди сме пробвали да го държим по този начин и нямаше ефект.Доста често му се случва и да напълни памперса рано сутрин без никой да го „издържа“.
  P.S. Хедра много Благодаря за съвета за пробиотика и повече сокове….Само исках да попитам колко време може да му се дава пробиотик ние го даваме вече 2 месеца