Бебето ми спря да се изхожда всеки ден – проблем ли е това?


Вълненията около памперсите на бебето и съдържанието им не подминават никоя майка. Това е нормално, тъй като промените в изхожданията отразяват промените в организма на бебето и са важен показател дали всичко е наред при него.

Бебето ми е на няколко дни – какви трябва да са изхожданията му?

Честотата на изхожданията при новородените е много точен и чувствителен показател за това какво се случва с бебето.

Здравото новородено бебе се изхожда с предвидим ритъм:

 1. Ден първи – 1 изхождане с тъмнозелен цвят, 1 изпишкване (липсата на изхождане в първите 24 ч може да е показател за сериозни проблеми)
 2. Ден втори – 2 изхождания със зелен цвят, 2 изпишквания
 3. Ден трети – 2-3 изхождания, зеленият цвят започва да изсветлява, 3 мокри памперса
 4. Ден четвърти – 2-3 изхождания с жълтозелен цвят, 4 добре намокрени (тежки памперса)
 5. Ден пети и нататък – бебето би трябвало да има 5-6 тежки мокри памперси (излейте 3 с.л. вода на сух памперс – приблизително толкова тежи един добре намокрен памперс на бебе през първите 2-3 семици от живота му).

Изхожданията през първите 4-6 седмици нормално са минимум 2-3  дневно и оставят петно, по-голямо от монета от един лев, като от памперса може да се остърже материя, побираща се в 1 ч.л. Цветът е златножълт до жълтозеленикав, а като цвят и консистенция прилича на бъркани яйца или на горчица, объркана с натрошено сирене.

Вероятно повечето памперси, които ще сменяте, ще са и напишкани, и наакани. Обикновено бебето има 2-3 по-големи изхождания и няколко малки.

голямо изхождане

малко изхождане

Тук можете да видите и повече снимки на нормални и притеснителни изхождания на кърмени бебета.

Ако бебето ви е на възраст под 1 месец и все още не е мерено, за да знаете как наддава, тогава липсата на изхождания в продължение на 24 ч е повод за СПЕШНА консултация с педиатъра и уговаряне за измерване на бебето в рамките на следващите 24 ч. Не се съгласявайте да чакате!

Причината за тази спешност е, че липсата на изхождания на тази възраст най-често (в над 90 % от ситуациите!) означава, че по някаква причина бебето не поема достатъчно мляко. Измерването му ще покаже какво е положението и дали действително имате повод за притеснение. Ако има нещо, което не е наред, ще можете да вземете веднага мерки и нещата да се оправят максимално бързо, без да рискувате наддаването на бебето и количеството мляко при вас.

Бебето ми стана вече на 40 дни. Досега се изхождаше нормално, но от няколко дни няма наакан памперс – запек ли има?

При бебета над 6 седмици е нормално както да продължават да се изхождат няколко пъти дневно, така и да разредят честотата до веднъж на ден или дори веднъж на няколко дни.

Това не е запек – при запек изхожданията са твърди и сухи, често като топчета поради факта, че са престояли дълго в червата и са дехидратирани (водата от тях е извлечена). Изхвърлянето им е съпровождано с болка и може дори да наранят ануса. В такава ситуация се нуждаете от лекарска помощ.

Нормално е при изхождане бебето да се напъва, лицето му да почервенява и да приплаква на моменти. Това не означава, че то се „мъчи” при изхождането или че има запек (тъй като обичайно консистенцията на изхожданията е нормална). Телесните функции в ранните месеци от живота изискват усилие и съсредоточаване от страна на детето – вашето бебе се труди усърдно в тези моменти 🙂

Обичайно се счита, че не е проблем да минат 2-5 дни без изхождане, ако:

 • бебето се чувства добре
 • консистенцията на изхождането е нормална
 • количеството е изобилно
 • детето се изхожда самичко

Защо някои бебета не се изхождат ежедневно?

На този въпрос досега медицината не е намерила отговор. Съществуват различни хипотези – и съответните им антитези.

Едно от популярните обяснения е, че бебето усвоява много добре кърмата и затова почти няма какво да изхожда. Но – това означава ли, че тези бебета, които се изхождат редовно, не усвояват добре кърмата? Това обяснение не дава отговор и на въпроса защо, ако бебето усвоява толкова пълноценно кърмата, количеството на изхожданията е изобилно, вместо оскъдно.

Друго обяснение е, че меките изхождания не упражняват достатъчен натиск върху ануса и затова не предизвикват напъни за изпразването му. Предвид обаче, че изхожданията на кърмачето дори след няколко дни са пак меки и кашести, това също не изглежда напълно задоволително обяснение.

Радикалното обяснение, че това може да е просто съвсем нормално за някои бебета, не се връзва с факта, че често покрай лечение на други проблеми (напр. прилагане на хомеопатия, терапия с пробиотици или масажи и упражнения за коригиране на проблеми с опорно-двигателния апарат) или след започване на захранването повечето от тези бебета изведнъж започват да се изхождат ежедневно. Това подсказва, че неизхождането вероятно не е било тяхно нормално състояние.

Някои по-нови теории, които се появиха в последните години, свързват неизхожданията с проблеми с чревната флора на бебето. Нормално чревният тракт на бебетата се колонизира с полезни бифидус-бактерии при преминаването им през родовия канал. Придобиването на добра чревна флора обаче може да е затруднено, ако бебето е родено по друг начин или ако самата майка има нарушения в чревната флора (които са чести при възрастните вследствие на храни, употреба на антибиотици и различни заболявания). Ако е било нужно бебето да получава добавка от мляко за кърмачета, това също драстично променя чревната му флора и са нужни седмици, за да може този ефект да отзвучи. Тези неща обясняват положителният ефект, който често има употребата на пробиотици (хранителни добавки, съдържащи полезните бифидус-бактерии) върху честотата на изхожданията. Разбира се, тази хипотеза също не обяснява всички ситуации.

Употребата на капки против колики на базата на симетикон също често предизвикват забавяне на изхожданията при някои бебета. Това може да се дължи не само на самия симетикон, а и на някоя от съставките на суспензията.

Отдавна е известно също така, че проблемното раждане може да е причина за нарушаване перисталтиката (макар това да обяснява по-скоро нередовните изхождания при иначе здравото и добре наддаващо бебе под 4-6-седмична възраст). Едно от обясненията за този ефект е засягане дейността на нервите, които регулират перисталтиката. Други състояния, които също може да имат подобен ефект са напр. проблемното сукане заради къса юздичка на езика и недоброто стимулиране на нервите, отговорни за перисталтиката.

Съществуват и определени вродени състояния, които може да се крият зад нередовни изхождания на бебето – затова винаги е добра идея да се посети детски гастроентеролог, ако бебето редовно пропуска повече от 5 дена между изхожданията, за да се изключат подобни причини и да се потърси подходящо решение.

Засега не съществува ясно обяснение, което да обхваща повечето от ситуациите на неизхождане на бебето, така че най-разумният подход е към всяко бебе да се подхожда индивидуално.

Какво да правя, ако бебето ми продължава да не ака редовно?

Състоянието и поведението на бебето са първото нещо, което ще ви ръководи. Ако бебето се чувства добре и не дава признаци за дискомфорт, като се изхожда самичко през 2-5 дни, тогава не е нужно да предприемате нищо или може да опитате само най-щадящите от предложените по-нататък мерки.

Ако вашето бебе става все по-неспокойно, колкото повече време минава и ясно показва дискомфорт, който се облекчава след изхождането, тогава е нужно да се вземат целенасочени мерки, за да му помогнете. Това е особено важно, ако забелязвате, че детето започва да не се храни добре, когато не се е изходило няколко дни.

Тези неща може да навредят на бебето ви, ако ги използвате с цел да предизвикате изхождане, независимо дали го правите по препоръка на лекар или инициативата е ваша:

 • Термометър (неправилното използване може да доведе до нараняване, а редовната употреба може да направи бебето зависимо и да не може да се изхожда без стимулация с термометъра)
 • Сапунче (също като термометъра)
 • Мушкато (носи още по-голям риск за нараняване в сравнение с термометъра)
 • Овесена вода (овесът съдържа глутен, който не трябва да се предлага на деца под 6-месечна възраст, тъй като може да предизвика или отключи тежък чревен проблем, наречен глутенова ентеропатия (цьолиакия))
 • Плодов сок или пюре при бебета под 4-месечна възраст (120 дни е най-ранната възраст, когато на бебето може да се предложи нещо, различно от кърма, мляко за кърмачета или медикаменти по лекарска преценка, тъй като включването на твърди храни преди тази възраст се свързва с повишен риск от заболявания, алергични прояви, колики и други проблеми)

Има естествени и безопасни мерки, които можете да използвате вместо това.

 1. Масаж на коремчето – сложете дланта си върху пъпчето на бебето, ЛЕКО натиснете с цяла длан надолу и завъртете по посока на часовниковата стрелка. Упражнението се прави всеки ден и при всяка смяна на памперса
 2. Упражнение „Каране на колело” – поставете бебето да легне по гръб върху твърда повърхност (напр. върху плота за повиване) и свийте крачетата му в коленете, като ги притиснете към коремчето му. От това положение започнете да движите краченцата му, все едно кара колело. Упражнението се изпълнява всеки ден и при всяка смяна на памперса.
 3. Някои майки успяват да се справят с проблемите около изхождането на бебетата, използвайки принципите на Естествената бебешка хигиена, като позицията помага за стимулиране на изхождането, а самата техника учи как да се разпознават сигналите на бебето. Тези неща може да ви подскажат кога и как да подпомогнете изхождането, за да има най-добър шанс за успех
 4. Предлагайте на бебето 2-3 лъжички преварена, неподсладена вода след всяко хранене – това действа добре при някои бебета
 5. Промяна в диетата на майката – макар приемът на разхлабващи храни от майката често да няма ефект върху бебето, си заслужава да опитате. Разхлабващи храни са круши, сливи (или компоти и пюрета от тях), тиква, киви, грозде, череши, пъпеш… Диета, която изключва определени алергени (напр. кравето мляко) и която е насочена към подобряване на майчините проблеми с храносмилането винаги е добра идея и първа стъпка към подобряване на храносмилателни проблеми при бебето.

Медикаменти,  хранителни добавки и хомеопатия

Прилагайте тези мерки само след консултация и обсъждане с педиатъра на вашето бебе! Не прилагайте нищо от посоченото при бебе под 6-седмична възраст освен при изрично лекарско предписание. Причините за неизхождане при новородените деца обикновено са други (най-често недохранване!) и може не само да не разрешите проблема, а да навредите на бебето. 

 1. Медикаменти за лечение на нередовни изхождания се прилагат САМО след консултация със специалист – детски гастроентеролог. На бебета никога не се дават препарати за разхлабване, предназначени за възрастни – независимо дали са билкови или медикаменти. Приемът на подобни препарати от страна на майката също може да предизвика сериозни неблагоприятни ефекти върху бебето!
 2. Дуфалак или Лактулоза – предлагат се под формата на суспензия след консултация с лекар. И двете лекарства съдържат една и съща активна съставка – лактулоза, която представлява вид синтетична захар. Ефектът за нормализиране честотата на изхождане се предизвиква от задържане на повече вода в изпражненията, което увеличава обема им. От друга страна ферментацията, която този вид захар предизвиква в червата на бебето, също ускорява перисталтиката. За съжаление това често е съпроводено с подуване на корема, понякога и с колики – а ефектът понякога настъпва чак 24-48 ч след приема.
 3. Пробиотици – представляват различни щамове бактерии с полезно за човека действие, които обитават различни отдели на храносмилателната система (щамовете на ацидофилус-бактериите обитават тънките черва, а бифидус-бактериите населяват дебелото черво). Тези полезни  микроорганизми отделят вещества, които убиват или ограничават развитието на болестотворни микроби. Освен това поддържат в червата среда, подходяща за нормалната флора от добри бактерии, които се грижат за разграждането и усвояването на храните. Една от много важните им функции е също да подпомагат имунния отговор срещу инфекции, като стимулират определени клетки на имунната защита. Поради тези свойства пробиотиците често се използват при бебешки колики, както и в ситуациите на нередовни изхождания за нормализиране на чревната флора и оттам за регулиране на функциите на храносмилателната система. Обичайно се предписват от лекар (педиатър, гастроентеролог – и особено често от лекари, занимаващи се с хомеопатично лечение), макар по същество да са хранителна добавка и да не изискват лекарско предписание. На пазара се предлагат различни видове пробиотични таблетки, капки, капсули и прахчета – някои известни имена са Биогая, Ентеросан, Лактофлор, Линекс, ИнфантДофилус, Мултилак.
 4. Хомеопатия – хомеопатичното лечение често е добра алтернатива на медикаментите. Има комбинирани хомеопатични препарати, които се използват понякога, макар целенасоченото хомеопатично лечение с монопрепарат, подбран спрямо индивидуалните характеристики на детето по принципите на класическата хомеопатия, да дава по-добри и по-трайни резултати.
 5. Магнезий – магнезият често се използва за регулиране на изхожданията при възрастните, тъй като играе съществена роля както за консистенцията на изхожданията, така и за работата на мускулите.  Изследванията показват чест недостиг на магнезий в храненето и в организма на възрастните заради изчерпване на почвите и заради различни неравновесия, предизвиквани от начин на живот, хранене и прием на лекарства. Приложението на магнезий през устата при бебе може да доведе до сериозни метаболитни проблеми, затова не се прилага. През устата се приемат само хомеопатичните варианти, които обаче не доставят самия микроелемент, а просто подобряват усвояването му от клетките. Една възможност за прилагането на магнезий при бебе е през кожата. Това може да се постигне по два начина – чрез прибавяне на няколко лъжици английска сол (магнезиев сулфат – намира се във всяка аптека) във водата за къпане на бебето или чрез мазане на кожата с магнезиево олио (намира се в големите дрогерии). Магнезиевото олио понякога предизвиква сърбеж и дразнене на кожата и може да не е подходящо за деца с кожни проблеми! Ако решите да опитате, пробвайте първоначално да намажете само ходилата на бебето – там кожата е пореста и лесно се всмукват веществата. Както и с всяко друго средство, може да е опасно да се използват тези варианти при новородено бебе!
 6. Компрес с рициново масло на коремчето – само външно! Никога не прилагайте рициново масло вътрешно при бебе! Рициново масло през устата не се използва и от кърмачката! Компресите от рициново масло върху кожата обаче са старо аюрведично средство, за което се счита, че подобрява перисталтиката и лимфния дренаж. Компресът се прави лесно – парче дебел памучен плат (напр. старо боди на бебето) се нагъва на 4 и се пръска с рициново масло, докато три от пластовете са добре намаслени, но без да текат, а третият е все още само на петна. Така приготвеното нагънато парче се поставя с добре намаслената част върху коремчето на бебето. Отгоре се слага найлоново пликче, за да пази от зацапване (рициновото масло лепне и не се изпира добре!) и върху него – грейка, торбичка с черешови костилки или обикновена торбичка с морска сол. Те трябва да са затоплени леко до температура, която се усеща приятно топла и не пари върху кожата от вътрешната част на китката на ръката ви. Компресът трябва да остане на място за около 20 минути. След това кожата се изплаква с вода, в която е разтворена малко сода за хляб (това улеснява отстраняването на рициновото масло от кожата). Компресът може да се увие в найлона и да се прибире в кутия с капак за следваща употреба. Прилага се веднъж дневно.
Advertisements

244 responses to “Бебето ми спря да се изхожда всеки ден – проблем ли е това?

 1. Mnogo blagodarq 🙂
  Predpolagam 4e ste imam oste vuprosi za natam taka , che pak ste vi pisha 🙂

  Mersi za pomostta 🙂

 2. Хедра

  За щастие спадът в наддаването не е бил голям и е повече задържане, отколкото спад, така че си мисля, че тази организация на храненето, която ви описах, би трябвало да е много подходяща за вашата ситуация.

  През нощта може да събудите бебето, ако минават вече 4 ч от началото на последното хранене и то не се е събудило самичко.

  Ако видите, че с хранения по този начин бебето наддава в нормалните граници (20-30 гр на ден), тогава просто можете да започнете да пропускате даването на добавка първо на едно хранене, изчаквате 1 ден, после следващо. Количествата добавка във вашия случай са много малки, особено ако пробвате да давате през хранене, така че спокойно може да се върви по-бързичко от обичайното при премахването им. Но нека първо се види как ще се отрази тази организация на наддаването на детето.

 3. Sega razbrah kakvo ste mi napisali za rez nostta, no ako spi i ne se budi az da go budq li vse pak po nqkoe vreme?
  Mersii otnovo!

 4. Blagodarq za otgovora,
  Ste govorq dovechera spediaturkata puk da vidim. A kato go hranq prez 2 chasa prez nostta pak li da go budq prez 2? I ako pochnem po tazi shema gore dolu kolko vreme da produljavam? Dokato spre da iska dobavka li?
  A za ioda i az gi prochetah tezi nesta, no sled kato bqh napravila belqta:( dano ne sum navredila na bebo! Ne znam na onova momiche koi lekar i go e kazal ikak ne se e izgorila.
  Mersi otnovo za otgovorite 🙂
  Hubav den

 5. Zabravih da kaja che na28 den kato otidohme da vidim zashto ne aka i se okaza che gladuva, tejeshe 3700.

 6. Хедра

  Здравейте, Ася 🙂

  Това, което сте преживяла, звучи точно като класически мастит – с втрисането, неразположението и много високата температура, които са се появили след задръжка на мляко в гърдите. Педиатърката ви е дала чудесни съвети – това рядко се среща.

  След мастит е нормално да се наблюдава преходно намаляване на млякото – то ще се компенсира с по-често кърмене. Опитвала ли сте да слагате бебето да суче не на 3ч, а на 2ч? Така хем детето няма да прегладнява и да се ядосва, хем и гърдите ще се стимулират по-често и по-лесно ще стане увеличаването на млякото.

  Понеже ви е трудно да се изцеждате, искате ли да пробвате една по-различна схема на хранене, която да обсъдите с педиатърката? Схемата е следната – кърмите бебето и на двете гърди на всеки 2 ч, като дохранвате през хранене. Т.е. да кажем, в 8 сутринта бебето суче и давате добавка (опитвате да дадете минималното количество, което ще го засити – направете 30 мл и ако бебето още мрънка след това, просто го върнете отново на гърдата да посуче малко). След това в 10 ч отново слагате бебето на гърда – но не давате добавка. Най-вероятно то няма да е огладняло много, така че ще е спокойно след храненето. В 12 ч пак давате да суче и предлагате 30 мл добавка, като не го стимулирате да я изяде, ако не иска. И продължавате така до нощното хранене, когато храните бебето колкото пъти се събуди и от двете гърди, без да давате добавка, ако бебето е спокойно и заспива за около 2 ч между отделните хранения.

  Ако искате да опитате по този начин, е важно да измерите бебето преди да започнете – и задължително да има едно мерене след 2-3 дни отново, за да може да се следи дали бебето наддава. Нормалното наддаване е по 20-30 гр на ден, така че това ще ви ориентира дали бебето се храни достатъчно с тази схема или е нужно да се направят промени.

  Относно компресите с йод – много е важно да запомните и да разпространите сред майките, с които общувате, че йод при кърмачки НЕ се използва под никаква форма, тъй като независимо от локалното приложение се натрупва в кърмата в количества, десетки пъти по-големи от тези в кръвта ви. Съответно до бебето достигат огромни количества, които не са му необходими и могат да навредят, тъй като йодът е важен за функциите на щитовидната жлеза и прекомерното му количество разстройва функциите й. За щастие тези неща са преходни и преминават след като спре употребата на йод, но е добре да се знае и да не се излага бебето на риск.

  Пишете пак как вървят нещата 🙂

 7. Zdraveite Hedra,
  Situaciqta e slednata : rodi se 3550 i 49 cm , izpisaha ni na 6 den zastoto imashe jultenica i vseki den go pechaha na kvarcova lampa. Pri izpisvaneto beshe 3350 , a na 19 den na konsultaciqta 3750 i 54 cm.
  V bolnicata ni kazaha da go slagam v na4aloto i na 2te gurdi za po 10min i taka i praveh, a sled 2-3 dni po4nah da reduvam gurdite (taka ni kazaha). Hraneh go prez 2.30 – 3 chasa, no obsto vzeto dosta si speshe i kato go nahranq v10-11 ve4erta ponqkoga se sabujdashe v 1 posle 4ak v 6 , drug put ot 10-11 se sabujdashe v 4 ili puk pak 4ak v 6. Ot kakto se pribrahme v kusti , obsto vzeto kato qde v 10-11 se sabujda kum 3-4 i posle pak prez 2-3 4asa se hranim .
  Imam 2 pompi (elektri4eska na medela i na avent ) oste v bolnicata po4nah da se cedq,no izlizashe sled 30-40 min cedene nai- mnogo 10 ml. Zurnata mnogo me bolqha i ot pompata oste pove4e me zabolqha i sprqh da se cedq. Kato se pribrah v kusti pak probvah i pak taka nisto ne izizashe i se otkazah .
  Oste predi da mi se zapushi gurdata bebo se hraneshe dosta shumno rumji i gruhti i vse edno se qdosva i zapo4va da si durpa glavata nazad zaedno sus zurnoto. Sega pak pravi taka no ve4e go i pliue i po4va da pla4e 😦 i ne iska da su4e pove4e ot 6-7 min , a predi go durjah po 30 – 40 min .
  Sega sled zapushvaneto se opitvam da cedq na ruka , no pak nisto ne izliza (nai- mnogo 20 -30 kapki i tova e).
  Denq predi da mi se zapushi gurdata mnogo me boleshe glavata i vratu i reshih 4e me e naduhalo, a susto i ne bqh spala osobeno i se 4uvstvah kato parcal. Po nqkoe vreme ve4erta pih i chai za kurmachki, no beshe za purvi put i samo edna chasha . Bebo hapna kum 8 chasa ve4erta i sled tova zaspa ( a cql den beshe reval i az reshih ,4e qvno sa po4nali kolikite ). Ta toi kato zaspa i az vednaga legnah da spq, i taka kakto sme si zaspali se sabudihme 4ak v 2 prez nostta. Togava usetih 4e gurdata mi e malko po- tvurda i leko me nabolqva , no beshe red na drugata gurda i az si go nahranih ot neq. Ve4e pri sledvastoto hranene kum 6 go nahranih ot zapushvashtata se no pak q usestah bolqsta i tvurda… A mejdu vremenno prez nostta me vtrese i mi beshe mnogo studeno i spah s dve odqla , no bqh tolkova izmorena 4e 4ak v 10 sutrinta si premerih temperaturata i beshe 39i5 . Obadih se na pediaturkata i tq kaza da pravq topli kompresi i da davam i ot dvete gurdi kato purvo ot zapushenata i posle ot drugata. Mejdu vremenno edna poznata kaza 4e i tq e imala sustiq problem i si slagala kompres s iod i vednaga i se otpushilo kanal4eto , i az poneje sum mnogo umna… reshih da probvam i kato go slojih vednaga usetih 4e mi pari i go mahnah i go izmih no ve4e mi beshe izgoril kojata ( ta taka se polu4i izgarqneto ). Sled koeto mi izbi i herpesa na sledvastiq den ot temperaturata i pritesnenieto. Na vtoriq den ve4e imah po malko temperatura , a na tretiq ve4e samo 37,1 . prez cqloto vreme produljavah da go slagam purvo na zapushenata i posle na drugata gurda na vsqko qden kato se hranehme prez 3 chasa nqkude i ve4er kum 10 -11 posle kum 3-4 i posle pak gore dolu prez 3 chasa .
  Obsto vzeto tova e … sega produljavam da go slagam i na dvete , no nesto ne vurvi dobre 😦 opitvam se da izcedq na ruka , no nisto ne izliza.
  Pediaturkata kaza da mu davam po 60 ml AM i toi kolkoto izqde, v na4aloto qdeshe po 20 – 30 ml , a sega po4na po 40 nqkoi put i po 50ml da izqjda , koeto me vodi na misulta , che savsem nqma mlqko 😦
  Ina4e bebo sega izglejda dobre, spi si spokoino i ve4e si aka.
  Utre sme da ni slagat vaksina i pak ste go premerim da vidim kak vurvi .
  Mai malko prekalih s obqsneniqta , izvinqvam se za latinicata , no taka pisha po – burzo , a nesto nqmam mnogo svobodno vreme.
  Mersi predvaritelno za otgovora 🙂
  Leka ve4er .

 8. Хедра

  Здравейте пак, Ася 🙂

  Това е доста неприятно стечение на обстоятелствата… сигурно сте много притеснена и за бебето, и за изгореното, и за кърмата…

  Искате ли да ми разкажете последователността на събитията, за да мога да си съставя представа какво се е случило? Може да започнете от това с какво тегло е родено бебето и с какво е изписано, как са вървели първите дни, колко тежеше детето на 20 ден при първото мерене, как е хранено (колко пъти за 24ч, едната или двете, а през нощта?), имахте ли някакви проблеми с гърдите, преди да се стигне до запушването? Как стана изгарянето, с което имате проблем сега? И с какво тегло измерихте бебето при педиатърката на последното мерене?

  Междувременно – за да върви по-бързо възстановяването на количеството мляко, е важно след кърменето и дохранването на бебето да изцеждате допълнително двете гърди. Изцеденото след бебето мляко можете да събирате и да предлагате вместо АМ (или като част от добавката, според зависи какво е количеството – ако изцеденото е малко, може да се наложи да додавате и АМ след него).

  Не се притеснявайте, нещата ще се оправят – след като три седмици са вървели добре, няма причина да не може да се върнете към нормалното състояние 🙂

 9. Благодаря за отговора ,
  Но при нас положението се промени доста и май вече би трябвало да пиша в друга тема , но все пак ще отговоря тук.
  Все пак на 4 ден отидохме при лекарката и като го измери се оказа, че всичко което беше наддал го е загубил и даже е по – малко кила от преди 9 дни когато последно го бяха мерили. Лекарката каза да му даваме допълнително мляко на всяко хранене и сега го слагам първо на двете гърди и след това му давам и АМ като на всяко хранене изяжда различно количество ( понякога 20 мл друг път 40мл).
  Четох статията за Запазване на уменията за кърмене при хранене с шише и много се надявам да не спре да суче но ми се струва, че почти нищо не излиза от пустите му гърди 😦 Забравих и да кажа, че в старанието си да отпуша гърдата успях да се изгоря доста брутално и сега се мажа с дефламол. Мисля, че болката вече по отшумява, но лекарката каза, че и от изгарянето може да ми е намаляла кърмата .
  А пък от високата температура и от притеснение успя да ми излезе и херпес на устата , та савсем я втасах . Иначе сега проблема с акането се оправи. Явно горкото не е имало какво да изака .
  Но пред мен е новият проблем с кърмата. Има ли какво още да направя освен да продължавам да го слагам и на двете гърди на всяко хранене? И дали кърмата ще се възстанови ?

  Отново благодаря предварително 🙂

 10. Хедра

  Здравейте, Ася 🙂

  След първите 4-6 седмици може някои деца да започнат да пропускат дни между изхожданията. Вие вече знаете, че детето наддава нормално, така че непосредствени тревожни причини за липсата на изхождания са изключени. Добре е обаче да помислите дали няма нещо друго, което да оказва влияние – капките за колики доста често забавят перисталтиката при децата и се стига до дни между изхожданията.

  Чудесно сте се справила със запушването – то със сигурност няма връзка с неизхождането на бебето. За момента няма нищо притеснително – продължавайте с масажчетата и колелото и би трябвало бебето да се изходи. Ако то се чувства добре и не му е дискомфортно, просто чакайте спокойно и не е нужно засега да предприемате нещо драстично.

 11. Здравейте,
  Моето бебе е на 28 дни и от 3 дена не е акало .
  За сега сме само на кърма и на 20 ден бяхме на консултация и казаха , че всичко е наред и си наддава нормално. Предишните дни си акаше по няколко пъти на ден и то по голямо количество. Правиме масаж и колело, но за сега няма ефект. Също така гледам да ям сливи и круши, но пак нищо няма в памперса.
  Беше ми се запушило каналче на дясната гърда и вдигнах 39 градуса температура, но почнах да правя топли компреси и да го храня и от двете гърди на всяко ядене и мисля, че вече няма проблем с гърдата, като сега ми се струва , че яде даже по вече от преди , защото понякога повръща по малко.
  Дали има нещо общо не акането със запушването на гърдата?
  Какво друго може да направя, за да се изака и до колко дни не е опасно да не е акал?
  Мерси предварително за отговора 🙂

 12. Хедра

  Здравейте пак, Вики 🙂

  Няма как Биогая да предизвика запичане – това са лактобацили и приемът им е насочен към подобряване състоянието на чревната флора. Нито в разтвора, нито нещо в начина на действие на капките може да предизвика запек – но те не са разхлабващо средство и не предизвикват изхождания, така че ако очаквате само с тях детето да се изходи и не се взимат другите мерки, няма да се получат нещата и тогава може да имате впечатлението, че „запичат“ (т.е. че не предизвикват изхождане). Действието на Биогая е бавно – за да се подобри чревната флора и така да се повлияе нормалната функция на червата, е необходимо да мине поне месец с редовно даване на пробиотика.

  Аз не съм лекар, а консултант по кърмене, но мога да ви дам информация за детски гастроентеролози в някои градове в страната. Ако сте от София, бихте могла да се обърнете към д-р Куманова в МЦ „Детско здраве“ или д-р Лазарова в Токуда.

 13. pritesnqvam se da ne se zape4e otnovo s biogaia,davah q 15-na dena ,no ni6to,ina4e si e spokoina,runji dokato qde vse edno se napuva no ni6to,spinka si no6tno vreme i prez denq,zna4i da probvam da q ostavq o6te nqkolko dena i ako ne da posetq lekar!vie da ne ste gastro,i ako da kude se namira kabineta vi?

 14. Хедра

  Здравейте пак, Вики 🙂

  Сигурна съм, че това изхождане през големи интервали няма НИКАКВА връзка с вашите тироидни проблеми – недейте да се тормозите така. Подобни състояния с изхождането има много често при бебетата на майки без никакви хронични състояния.

  За ваше успокоение ще ви кажа, че при нас в кабинета е идвало бебе, което не се беше изхождало 14 дни и си беше в цветущо здраве – просто перисталтиката на червата беше много бавна по някакви неясни причини. При повечето деца с началото на захранването тези неща рязко се оправят – най-вероятно и при вас ще е така.

  Въпросът е как да се действа дотогава. Биогая трябва да се дава редовно ежедневно в продължение поне на един месец наред с другите мерки. Няма лошо да направите една консултация с детски гастроентеролог – тези постоянни клизми не са от полза за детето със сигурност, защото то привиква да се изхожда след механичната стимулация и това допълнително усложнява нещата. Затова е разумно да се консултирате със специалист как да излезете от този порочен кръг.

  Пишете как вървят нещата 🙂

 15. davah biogaia,no tq se zape4e,da obsujdahme i tova,sega q ostavih 6 dena i tq ne se izhodi,probvah s klizma v4era pak neiska6e i 4ak dnes sytrinta demek 6-q den q izhodih s klizma,mislq 4e trqbva da q zaveda na gastroentranolog ve4e mnogo sum se pritesnila!dnes kato q izhodih otnovo be6e rqdko,neznam dali da q ostavq pove4e 4yvala sum 4e ne e hybavo,daje lekarkata kaza na 3 den klizma,neznam kakvo da pravq!az sum s hipoteriodizum i po vreme na bremennosta bqh na lekarstva,bqha mi kazali 4e ako ne piq lekarstvata ima veroqtnost deteto da se rodi s zapy6vane na anysa ili 6 prust4eta i nqkakvi takiva,bqh se pritesnila da ne e zapy6vane na anysa no vsi4ki mi obqsnqvat 4e nemoje da e za6toto tq ina4e nqma da se izhojda vuob6te i s klizma!nemoje edno dete da ne se izhojda vuob6te,nali?vse nqkoga trqbva ,no kolko dena da q ostavqm dali ne e opasno tova me pritesnqva?!

 16. ima edno sirop4e mam4e nepomnia kak se kazva6e no v aptekite go znaiat ekstrakt ot sliva i smokinia i e mnogo efikasno.nie biahme taka v prodaljenie na 2 meseca zapo4nah da davam tova i prez den go izhojdah s termometara i na vtorata sedmica zapo4na da si hodi sam vseki den po vednaj.mislia 4e be6e FRUTILAKS

 17. Хедра

  Здравейте, Вики 🙂

  Както вероятно сте видяла от статията, това е доста често срещано състояние при бебетата на кърма. Опитвала ли сте просто да оставите бебето, за да видите дали и след колко време ще се изходи самичко?

  А обсъждали ли сте с педиатърката варианта да давате на бебето пробиотик, напр. Биогая, за няколко седмици, за да се види дали това ще помогне?

 18. zdraveite,imam problem s izhojdaneto na malkoto mi beb4e koeto e na 3 meseca,samo na kurma e ,qde po 80 grama i neiska pove4e,kogato q nasilih da qde 110g neiska6e 7 4asa da qde!ne se izhojda,vse si mislq 4e neznae kak da se napuva za6toto dupenceto go sviva na vutre kto se napuva vmesto navun…pravq i klizma na 4-q den,poneje lekarkata kaza 4e ne e hybavo pove4e ot 2-3 dena da ne hodi!kogato i napravq klizma izhojda ogromno koli4estvo,no sama neiska i strannoto e 4e ne e zape4ena,a davah i laktoloza no tq nepomaga….nz doktorkata vika sigyrno 6tot qde po-malko i ysvoqva dobre kurmata,a ina4e ka4va normalno,po 800-900g na mesec!hybavo 6te q ysvoqva dobre no tova nezna4i 4e ne trqbva da se izhojda vuob6te,nali?

 19. Хедра

  Здравейте пак, Ванеса 🙂

  Хубаво е, че са изключени по-сериозни причини за проблем при бебето. Действително когато бебето е само на кърма, може да минават доста дни без изхождане – във вашата ситуация по-скоро притеснителното беше не състоянието в момента (тъй като това е много често срещано при бебета над 6-седмична възраст), а това, че е започнало веднага след раждането, заради което беше разумно да се направи преглед при гастроентеролог.

  Мисля, че спокойно можете да изчаквате и повече от 3 дни, ако е спокойна и ако това не й причинява дискомфорт. Ако искате, я оставете пробно да видите дали ще се изхожда сама в рамките на 4-5 дни. Просто не е разумно да има постоянна външна стимулация на ануса, тъй като в дългосрочен план това води до привикване и за детето нататък може да е трудно да се изхожда без такъв стимул.

  Биогая се използва наред с останалите мерки, а не вместо тях – капките просто покриват още един път за въздействие. Поговорете с педиатърката си за тях (със сигурност са й познати, тъй като се използват при чревни инфекции за възстановяване на чревната флора) – мисля, че ще е разумно да ги включите в комплекса от мерки. Нужно е капките да се взимат поне месец ежедневно, а може и по-дълго.

 20. Zdraveite Hedra!Blagodarq vi za otgovora.Rajdaneto beshe normalno,s dosta razkasvaniq i shevcheta.Predi da zabremeneq nqmah nikakav problem sas metabolizma,no ot togava imam do sega i daje stava vse po trudno.Lichnata ni lekarka kaza ,che e vazmojno az da i go predavam.Dnes vodih bebeto pri spetzialist ehograf.Vidqha chervata kazaha che vsichko e normalno.Che bebeto usvoqva karmata i che e neobhodimo dosta vreme za da se izpalnqt.No dnes i beshe treti den otkakto ne e akala i kazaha da ne chakam poveche ot tova.Taka i napravih,no spored men ima dosta ako za prazni cherva.Neznam dano ste prava i sas puoretata po natatak se normalizirat neshtata.Nikoi ne mi predloji tezi probiotitzi za koito me pitate.Gimnastikata q pravinme redovno.Bebeto mi ne obicha stoeneto po korem,no doktorkata mi kaza che tova e vajno za izhojdaneto.Shte zapocha da q obra6tam po chesto.Preporachvate li mi BIOGAQ vmesto laktuloza.Blagodarq vi za savetite Hedra