Обучение за доброволни консултанти по кърмене – София, 2010г


С активното съдействие и подкрепа на Националния комитет по кърмене през февруари 2010 г за трети път стартира обучение на майки-доброволни консултанти за кърмещи жени в София. 

Вие вече ни познавате – завършилите първите две обучения действат в различни градове в страната (София, Варна, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Айтос, Хасково, Перник, Благоевград), като работят индивидуално, в местни организации по градове и/ли към Консултативните кабинети по кърмене в Пазарджик и София.

Това обучение е за вас, ако имате желание:

* да придобиете основни знания и умения за кърменето
* да усъвършенствате уменията си за общуване
* да осъществявате ефективна помощ за кърмещите майки и бебета да започнат по най-добрия начин или да преодоляват трудностите чрез телефонни или електронни консултации и/ли практическа помощ на място
* да работите за национална българска организация в подкрепа на кърменето

Обучението изисква присъствие на 6 поредни лекции, провеждани веднъж месечно, в събота от 10.30 до 15.30 ч в Майчин дом-София.

Основен лектор е д-р Анета Попиванова, неонатолог, асистент в катедра Неонатология към Майчин дом-София, заместник-председател на Националния комитет по кърмене, ръководител на Консултативния кабинет по кърмене към МД-София и член на Академията по медицина на кърменето.

Съпътстващ лектор – Христина Янева (Хедра), доброволен консултант по кърмене към Националния комитет по кърмене.

Поради обема на разглеждания материал е необходимо присъствие на минимум 5 от лекциите – при повече отсъствия няма да имате възможност да се явите на изпит за сертифициране.

Заниманията включват:

1. Теоретични и практически знания за основите на кърменето
2. Обичайни и патологични ситуации
3. Умения за ефективно общуване и поднасяне на информация
4. Практика с наблюдение на кърмещи двойки в болничното заведение
4. Права, задължения и граници на дейността на доброволните консултанти

Желателно и препоръчително е също така участието в извънлекционните форми на обучение, които се провеждат по електронен път във времето между отделните лекции.

Бебета и деца под 2-годишна възраст може да присъстват на лекциите – опитът ни досега показва, че с малко добро желание, предварителна подготовка и отговорно отношение на всяка майка към нуждите на собственото й дете те са едно прекрасно допълнение към общото настроение 🙂

Завършилите обучението полагат писмен изпит, оценяван от Националния комитет по кърмене и получават идентификационна карта, която удостоверява, че имат нужните знания и умения да оказват помощ на кърмещите майки.

Работата като доброволен консултант не се заплаща. Обучението също е безплатно.
 

Ако желаете да се включите в обучението, помислете доколко тези условия отговарят на вашата ситуация:

1. Личният ви кърмачески стаж (може и от две деца заедно) да е по-голям от 9 месеца
2. Дали имате интерес и желание да учите и да усъвършенствате уменията си както по отношение на кърменето, така и на общуването с хора
3. Дали имате не само желание, но и възможност да отделяте време за реална работа с други майки и да балансирате семейството, работата и помощта за кърмачки

За да потвърдите официално участието си в обучението, е необходимо до 31.01.2010 г да изпратите мейл със заглавие Obuchenie po karmene 2010 на адрес xeddra@gmail.com , в който да се представите с трите си имена, ник във форум за майчинство (ако е приложимо), активен мейл-адрес, който проверявате често и телефон за връзка. С няколко изречения разкажете какво ви мотивира да се включите в това обучение и какво мислите по трите посочени условия.

Това обучение се осъществява вече за трети път изцяло на родна почва в рамките на програмата на Уницеф „Болници-приятели на бебето“ и не е свързано с Ла Лече Лига.

2 responses to “Обучение за доброволни консултанти по кърмене – София, 2010г

  1. Хедра

    Здравейте, Елена 🙂

    Благодаря ви за хубавите думи 🙂

    А ако желанието ви да помагате на другите майки продължи нататък във времето, вероятно ще можете да се включите в следващото обучение догодина по същото време 🙂

  2. Елена Кръстева

    Приветствам вашата организация! Много бих желала да стана една от вас, но моят кърмачески стаже все още е скромните 4 месеца и продължавам. Благодарна съм на хора като вас ,които напътстват и окуражават майките които искат да кърмят децата си. Наистина е трудно ,но когато си упорит и искаш да дадеш най-доброто на детето си, и си на път да се отщажеш се появявате Вие!За което още веднъж Ви благодаря!