Красота и кърмене – безопасно съчетание


Ежедневните грижи за кожата, косата и красотата придобиват ново значение, когато очаквате да станете майка или вече кърмите своето бебе. Дали продуктите, които използвам, са безвредни за моето бебе? Дали някакво количество от тях преминава в кърмата и доколко е безопасно това?

Грижа за косата

1. Бои за коса, препарати за къдрене и изправяне на косата

Не са известни данни, които да показват някакви странични ефекти върху бебето от използването на бои за коса, независимо дали са амонячни или безямонячни. Повечето майки в последните десетилетия боядисват косите си, но няма документирани ефекти върху кърмачето от това, които да се свързват по категоричен начин с боите за коса. Химикалите, използвани в боите, както и тези, които се използват при обезцветяване (изрусяване),  къдрене, изправяне на косата и пр. се използват само върху кожата, а повечето вещества проникват през кожата в много ниски концентрации. Още по-малко количество от това, което въобще е проникнало през кожата, стига до бебето.

Има някои мерки, които ще ви помогнат да намалите излагането на бебето на действието на съставките на боята:

 • Използвайте боята в добре проветрявана стая, далече от детето
 • Използвайте боя само върху ненаранена кожа на главата – при нужда първо лекувайте раздразнената кожа, преди да пристъпите към боядисване
 • Нанасяйте боята с ръкавици и четка, за да намалите досега на кожата с боята
 • Задръжте върху косата за минималното възможно време
 • Оцветяването само на кичури, ако е приложимо във вашата ситуация, съществено намалява количеството на боята, с която имате досег и съответно намалява максимално много излагането на детето
 • Изплакнете косата много добре и измийте обилно под душа
 • Избягвайте при измиването на косата оцветената вода да попада върху гърдите
 • Световноизвестният фармацевт и специалист по употребата на лекарства и химични субстанции по време на кърмене д-р Томас Хейл смята, че химикалите от боите почти не достигат до кърмата, за да са нужни специални мерки. Въпреки това, ако майката желае да е извънредно предпазлива и се притеснява, той предлага да не се кърми в следващите 4 часа след боядисване и да се изцеди млякото (можете да изцедите около 3ч след боядисването, тъй като това е периодът, в който повечето лекарства и субстанции достигат пикови концентрации и да изчакате още час и нещо, преди да кърмите бебето).

2. Къна

Макар къната да е съвсем натурален продукт, тя може да съдържа примеси на токсични вещества и тежки метали, така че бъдете внимателни откъде си набавяте къната, която използвате. Абсорбцията през кожата е минимална, но може да представлява здравословен риск за дете, което страда от генетично обусловен недостиг на ензима glucose-6-phosphate dehydrogenase (G6PD). 

Грижа за лицето и тялото

1. Кремове и терапии за лице

Обичайно използваните кремове за лице не представляват проблем. Трябва да сте внимателни обаче със специални кремове (най-често това са специализирани терапии против акне) , съдържащи големи количества ретинол – той може да се натрупа в съществени количества в кърмата и да има странични ефекти върху детето. Продукти, съдържащи естроген, също не трябва да се използват по време на кърмене!

2. Процедури за тяло – масажи, спа и антицелулитни терапии

Натуралните масла, използвани при масажи, спа-процедури и антицелулитни терапии, обичайно не носят рискове, дори когато се прилагат върху големи площи от тялото. Разумно е обаче да се въздържате от употребата на антицелулитни препарати, съдържащи кофеин, тъй като той прониква лесно през кожата, бързо достига до кърмата и бебето го метаболизира по-трудно и значително по-бавно, отколкото  възрастните.

Някои билкови продукти също може да представляват проблем – ако предложеното средство съдържа множество екзотични съставки, за които не намирате информация, е по-добре да се въздържате от употребата му, докато кърмите и да изберете нещо с по-малко на брой и по-познати натурални съставки.

3. Сауна

Кърмещите майки могат да посещават без притеснение сауната. Може да е удачно да накърмите бебето непосредствено преди това, за да може гърдите ви да са спокойни и да не потичат лесно от топлото. Удобно е да имате кърпа под ръка, за да може да попиете евентуално протичане. И разбира се, е много важно да пиете обилно количество вода след това, за да заместите изгубените течности.

4. Солариум

Посещението в солариум няма негативни ефекти за кърмата и кърмачето. Важно е много внимателно да пазите от изгаряне кожата на гърдите и особено ареолите. Здравият разум подсказва, че не е добра идея да нанасяте препаратите за предпазване или за усилване ефекта на соларните процедури върху ареолите.

Кърменето поддържа хормоните ви в състояние, подобно на това по време на бременност и кожата ви може да реагира с по-лесно раздразване и образуване на тъмни петна.

5. Татуировки и пиърсинг

Тъй като не може да се гарантира 100% липса на риск от кръвнопреносими заболявания при тези процедури, кърменето обичайно не е подходящият момент за поставяне на пиърсинги или за татуиране.

Ако имате пиърсинги на зърната, това обичайно не е пречка за кърмене. Възможно е млякото да тече повече от обичайното и да имате нужда от подложки за сутиена. Важно е пиърсингите на зърната да бъдат махани по време на кърмене, за да се избегне нараняване (в устата на бебето или на зърната, докато детето се учи да суче), както и съществуващия риск от поглъщане. Повечето майки предпочитат през първите месеци, когато кърменето е често и интензивно, да не поставят украшенията.

Advertisements

39 responses to “Красота и кърмене – безопасно съчетание

 1. Хедра

  Здравейте, Владислава!

  Тенденцията към получаване на пигментни петна си я има и след раждането за известно време, така че това, което наблюдавате, не е необичайно (макар че това не го прави по-приятно).

  Важно е да се пазите от слънцето с висок слънцезащитен фактор и да обсъдите с добър дерматолог и козметик какви други терапии са възможни (за предпочитане след спиране на кърменето, за да дадете възможност на хормоните да спаднат).

 2. Анонимен

  Здравейте, бих искала да попитам дали получени пигментни петна по лицето по време на кърмене изчезват някога и приблизително и евентуално в какъв срок? След спиране на кърмене? Има ли смисъл да правя нещо, за да се опитам да ги изчистя (някакви процедури например), да се пазя ли от слънцето с фактор? Много ме вълнува тази тема, тъй като веднага след раждането на сина ми, първите пролетни дни ми избиха доста грозни пигментни петна под очите, по очертанията на слънчевите ми очила 😦 Благодаря предвариелно за отговора!

  Владислава

 3. За жената е много важно да бъде красива и да остане с хубаво тяло и след раждането.Тогава за няколко месеца тялото се променя много бързо, хормоните също и след това е важно да бъде във форма.Има и продукти, които могат да се използват след раждането.Не съм напълно наясно дали е нужно да се слагат по цялото тяло.Най-важното е да се кърми ако има възможност.Благодаря ви за интересната статия.

 4. Хедра

  Здравейте, Ирена!

  Косопадът след раждането определено е много неприятен.

  Подходящо е да приемате напр. бирена мая (тя има положителен ефект също и върху кърмата, и върху ноктите и кожата :)) и можете да правите всички домашни маски за коса, които са на базата на естествени съставки като мляко, масла, жълтък и т.н.

 5. Ирена Кирова

  Здравейте Христина, отново ви пиша с въпрос и с надежда да ме насочите в темата. Кърмя бебе на четири месеца, което е изцяло на кърма. Забелязвам, че косата ми, очаквано започна да пада, и косъмът стана по-слаб и тънък. Знам, че е нормално и не следва да се стряскам. Можете ли да ме насочите какви допълнителни витамини или хранителни добавки е препоръчително да приемам за да компенсирам ефекта от кърменето? Благодаря ви.

 6. Eлена

  Хедра, благодаря много, че внесохте спокойствие в казуса ми. Ще взема под внимание забележката ви за пигментните петна и ще я дискутирам с дерматологът ми, т.к. този въпрос не бил обсъждан.

 7. Хедра

  Здравейте, Елена!

  Не виждам по какъв начин дерматологичният лазер би могъл да оказва каквото и да е влияние върху кърменето – при него не се използват продукти, които преминават през кожата и могат да стигнат до кърмата. Опасенията евентуално биха могли да бъдат не за самото кърмене, а за това как би реагирала кожата ви, тъй като по време на кърмене хормоните са повишени като по време на бременност и вероятността да се появят пигментни петна е по-голяма – но за самото дете проблем от лазерната епилация при вас не виждам как би могло да има.

 8. Eлена

  Здравейте Хедра!
  Отдавна посещавам вашата страница и съм намирала отговор на много мои въпроси тук, както и подкрепа за доста вълнения около кърмене и зъхранване. Много пъти даже съм и препрочитала статиите ви:). Това което правите е страхотно! Убедена съм, че кърменето е най-добрият старт за нашите деца. Аз все още продължавам да кърмя дъщеричката ми, която е на 1г. 1м. и възнамярявам да го правя докато тя сама реши да се откаже, живот и здраве.
  Имам въпрос свързан с темата. Даже случаят не е свързан точно с красота, а по-скоро с дерматологичен проблем. Знаете ли дали лазерна/IPL фотоепилация е противопоказна при кърмене? Налага ми се поради враснали косъмчета, при мен диагноза acne inversa в бикини зоната, да напрвя такава епилация до месец, два. Но не желая това да компрометира кърменето. Срещнах противоречиви коментари дори и в чуждоезични сайтове. Ще съм благодарна ако вие разполате с някаква информация!

 9. Хедра

  Здравейте, Нина!

  В ситуации, в които се подозира алергична реакция, кърменето не се спира и е още по-важно да продължи, за да не се излага детето още повече на чужди протеини! Алергия към кърмата практически няма – но има алергия към протеини, които могат да преминат от вашето хранене в млякото и да предизвикат реакция при бебето. На първо място бих ви посъветвала, докато успеете да заведете бебето на специалист, да изключите от менюто си всички млечни продукти (следете внимателно етикетите на всички храни и не използвайте овчи, кози или биволски продукти също). Добре е да направите консултация със специалист алерголог или гастроентеролог – понякога диагнозите не съвпадат, така че още едно мнение няма да ви е излишно.
  Оттам нататък е важно да се работи едновременно върху вашето хранене, възстановяване на храносмилателната система при вас (откъдето всъщност тръгват проблемите), възстановяване на храносмилателната система при детето.
  Имайте предвид, че кожните прояви на алергия не могат да се излекуват външно – те само се потискат. Единственият начин за истинско и трайно излекуване е отвътре навън – с възстановяване на храносмилателната система и баланса при вас и при детето, което е дълъг процес, но засяга цялостното му здраве нататък.
  Има много какво да се направи по въпроса, като се започне с промени в начина на хранене, пробиотици, полезни мазнини и т.н. Темата обаче е дълга и няма как да се изчерпи с писане, така че ако искате, ми се обадете и може да помислим накъде да ви насоча за тези стъпки.

 10. нина

  Здравейте,Хедра! Моята бебка е на 40 дни, u от 2 седмици има обрив по главичката, който впоследствие се разпространи по вратлето и коремчето. Педиатърката ни каза че това е алергия към кърмата и ме посъветва да спрем кърменето няколко дни. Можете ли да ме посъветвате кои храни да избягвам и на кои да наблегна за да нямаме този проблем за в бъдеще

 11. Хедра

  Здравейте, Катерина!

  Не мисля, че ще има някакъв проблем за двегодишно дете, ако вие сте на диета – много майки използват 90-дневната диета още след шестия месец, без някакви проблеми за децата.

 12. Katerina

  Здравейте Хедра

  Аз съм си харесала една 90 дневна диета базирана на разделното хранене, не включва гладуване. Синът ми е вече на 2 години, кърменето е основно за приспиване, успокояване и през нощта, а не толкова за нахранването.Притеснявам се, че ако наистина успея да свалям килограми чрез тази диета, тогава ще изхвърлям и много токсини. Колко неблагоприятно е това за малкия?
  Благодаря
  Катерина

 13. Хедра

  Здравей, Таня!

  Не виждам причина да не можеш да правиш описаната процедура за ускоряване на метаболизма 🙂 Не се очаква да има някакъв ефект върху кърмата и двете неща са храни и са полезни 🙂

 14. Здравей, Хедра! А какво мислиш за приема на лъжица зехтин, смесен с лимонов сок, на гладно – за пречистване на организма? Четох, че детоксикациите са малко опасни по време на кърмене, но за тази комбинация не намерих нищо, което да обяснява как влияе на кърмата. Благодаря!

 15. Хедра

  Здравейте, Полина!

  Не мисля, че уредът би могъл да навреди на кърмата и на бебето по някакъв начин – вероятно става въпрос за стандартни предупреждения, предвид че уредът не е изследван като ефект върху бременни и кърмачки. Все пак е важно да не го използвате върху гърдите 🙂

  Има една постановка, че евентуално при бързо отслабване и съответно бързо стопяване на мастните депа се отделят натрупаните в телесните мазнини токсини, които биха могли да преминат към бебето през кърмата – но първо, че много силно се съмнявам това да са имали предвид (както силно се съмнявам и уредът да е чак толкова ефикасен :)), и второ, никога не е съобщавано за каквито и да е вредни ефекти върху детето по такъв начин. И трето, дори да приемем, че съществува някаква такава „опасност“, изследванията за токсини от околната среда (които са несравнимо по-високи като концентрация) и преминаването им в кърмата показват, че количествата на токсините, които преминават в кърмата, са многократно (десетки до стотици пъти) по-ниски от това, което циркулира в кръвта на майката, така че определено не би трябвало да има рискове с използването на уреда от тази гледна точка.

 16. Здравейте, имам един такъв малко странен въпрос, но все пак да си го задам. Имам един масажор за топене на мазнини – за корем, ръце, крака и пр… Но разбира се на листовката му пише да не се употребява по време на бременност ( което го разбирам) и кърмене ( което е моята загадка…) Въпросът ми е мислите ли, че подобни уреди могат да навредят на кърмата и по какъв начин – защото именно това остава необяснимо за мен… Благодаря предварително…

 17. Хедра

  Здравейте, Таня!

  Според мен винаги е важно една майка да слуша вътрешния си глас 🙂 Очевидно не се чувствате спокойна да използвате гела, след като правите проучвания и въпреки уверенията на приятелката ви и производителя пак ви остава нещо да ви гложди. Аз бих ви окуражила да следвате вътрешното си усещане – няма как да сгрешите, особено пък предвид колко много други варианти на антицелулитни препарати има.

  А впрочем, предвид че въпросният гел не се предлага като медикамент, не е задължен да има предупреждения за употреба по време на бременност и кърмене (както няма такива предупреждения и на крема ви за лице). Което изобщо не означава, че е безопасен или че въобще е проучвана безопасността му при кърменото бебе. И кофеинът съвсем определено преминава през кожата и дори има разработени пачове (лепенки) с кофеин за кожно приложение.

 18. Здравейте! Почнах да ползвам антицелулитен гел с кофеин и изразен загряващ ефект по препоръка на моя позната, която е лекар и знае, че кърмя. Нещо ме глождеше и реших да попитам вносителите. Те ми отговориха, че в сертификата за безопасност няма посочени противопоказания при кърмене, а и кофеинът няма как да достигне до кърмата. Всъщност, ползвала съм гела само веднъж, не забелязах реакция от страна на бебето, но се чудя дали не му вредя…

 19. Благодаря много за бързия отговор! 🙂