Ако си го „пазите“, може да го загубите


„Редуването на гърдите при кърмене ми го препоръча педиатър, а също и майка ми – нейното обяснение беше, че когато се редуват бебо изцоква много повече като количество от всяка гърда и така се стимулира образуването на повече кърма в нея? Още повече някъде четох / а и съм забелязала/, че първата кърма е като водичка и не е толкова хранителна, а след това става по-мазна и хранителна и за това било хубаво бебето да се оставя да си изцока от едната гърда докрай – иначе, ако се редуват гърдите се получава така, че всъщност бебо изцоква и от двете само кърмата, която не е хранителна…“

Подобни обяснения може да се чуят като основание за често чуваната препоръка на едно кърмене да се храни само от едната гърда, защото другата има нужда от 6 часа почивка, за да се „напълни“. Много често майките сами се опитват да си „съберат повече мляко за бебето“, като пропускат едно хранене и оставят гърдите да се „напълнят“ до следващото.

Малко информация за това по какъв начин гърдите произвеждат мляко, показва как този начин на действие в действителност може да доведе до намаляване на кърмата и защо млякото трябва да се използва, а не да се пази, за да може да се увеличи и да има достатъчно за бебето.

За да може гърдите да регулират производството на мляко и да го намаляват или увеличават според нуждите, роля играят три основни хормона:

 1. пролактин
 2. окситоцин
 3. FIL (feedback inhibitor of lactation) или както се превежда на български, локален инхибитор на лактацията (това означава хормон, който действа на място в гърдите и действието му е да спира образуването на мляко).

Eдна забавна шофьорска аналогия дава добро обяснение на механизма им на действие. Ако кърменето е като карането на кола, тогава:

Пролактинът осигурява бензина (т.е. се грижи за образуване на млякото).

Окситоцинът е ключа за запалване на колата (той предизвиква потичане на млякото в отговор на сукането на бебето).

Локалният инхибитор е спирачката  – той намалява скоростта или напълно спира производството.

Така страшният локален инхибитор е  „врагът” в случаите, когато се опитвате да увеличите кърмата. Особеностите на този „враг” са следните – при празна гърда той почти не присъства и понеже го няма да натиска спирачката, производството на мляко върви с голяма скорост. Това означава, че колкото по-празна е гърдата, толкова по-бързо се произвежда мляко в нея (според изследванията на Peter Hartman само за около час вече е възстановено над половината от изваденото от гърдата количество).

Когато гърдата започне да се пълни, локалният инхибитор започва да се натрупва и полека да натиска спирачката. Това е нормално, тъй като ако скоростта на производството си остава все същата, за кратко време гърдите ще се препълнят ужасно и ще са пред „гръмване”. С постепенното му натрупване скоростта се забавя – и през втория час се произвежда вече около 30%, през третия – още 20%.

С всеки следващ час, в който гърдата не се изпразва, се натрупва все повече и повече от локалния инхибитор и колкото по-дълго е оставен да въздейства, толкова повече производството се намалява. Това практически е начина, по който се прави окончателното спиране на млякото без хапчета – като се удължават интервалите без изпразване на гърдата и се оставя локалния инхибитор да си свърши работата.

Така че вече би трябвало да е ясно какво се случва, ако в ситуации, когато има притеснения за количеството, човек си „пази” другата гърда или пропуска едно хранене, за да се „събере” повече мляко за следващото. Гърдата седи дълго време, без да се изпразва и количеството на локалния инхибитор се увеличава все повече и повече. Чрез продължителното му действие производството на мляко намалява, вместо да се увеличава.

Първите дни, когато се пропускат хранения, гърдата се препълва и това може да ви радва, като си казвате – ето, така се събра повече мляко за бебето. Така обаче са нещата около седмица… след което заради постоянното действие на локалния инхибитор дори при тази голяма пауза вече не се събира мляко… и по този начин ефективно се намалява и спира кърмата. Същото действие се използва при захранването на бебето – когато напълно се измести едно хранене, стимулацията на гърдата в този момент спира и за около седмица гърдите се нагаждат и спират да се препълват, тъй като спират да произвеждат мляко за това хранене.

Затова, когато има нужда от увеличаване на млякото, стратегията е да се избегне натрупването на „врага” и да се изпразват гърдите максимално често, за да няма възможност локалния инхибитор да саботира усилията ви да се справите с кърменето.

Предното и задно мляко не представляват проблем при предлагането на двете гърди на едно хранене. На първо място, представата, че предното мляко е „нехранително” е напълно погрешна. Практически в него има точно толкова лактоза (която е много важна за развитието на мозъка)  и много повече от водоразтворимите витамини, отколкото в задното мляко.

Задното мляко съдържа просто малко по-високо количество мазнини – но калоричността му не е толкова висока, че да е единствено отговорно за наддаването на детето. Според изследванията единственото нещо, което се свързва с добро наддаване на детето, е КОЛИЧЕСТВОТО изядено мляко, а не колко капки задно мляко е поело – т.е. калоричността на задното мляко не може да компенсира недостатъчно поето количество! 

Важно е да знаете също така, че не съществува някакъв магически момент, в който предното мляко да става задно – на практика нещата са същите както когато пуснете крана на топлата вода. Първо (за кратко) протича хладка вода, която постепенно започва да се затопля все повече и повече, т.е. количеството мазнини се увеличава прогресивно в хода на храненето, а не зависи от някакъв „отключващ” момент, който да трябва да се достигне, нито от определено количество изсукано мляко. Впрочем, според изследванията количеството на предното мляко е около 30% от общата порция, изяждана на едно хранене, т.е. между 20 и 40 мл в зависимост от възрастта на детето и при нормално производство на мляко.

Друг любопитен факт за предното и задното мляко е, че при големи интервали между храненията има натрупване на повече предно мляко, докато когато интервалите между кърменията са кратки, съдържанието на мазнини в кърмата е по-високо.

Затова, когато едно бебе си суче нормално и добре и започне да нервничи на първата гърда, да заспива или да се пуска самичко, това означава, че то си е поело на нея всичко, което му е нужно, вкл всичкото нужно задно мляко – и е време да му се предложи втората гърда, дори при стискане да видите, че от първата все още излизат капки и дори малки струйки.

На втората гърда  бебето може да сукне само малко, а понякога може даже да не я поиска – но е напълно възможно и да си я изсуче с удоволствие цялата, както правят голяма част от децата (повечето майки кърмят всеки път и от двете гърди от един момент нататък). Не се страхувайте да му предлагате – изпразването и на двете гърди означава двойно по-честа стимулация за тях, а това е само от полза и е единственият начин да увеличите кърмата.

50 responses to “Ако си го „пазите“, може да го загубите

 1. Хедра

  Здравейте, Красимира!

  Максималното време, което едно бебе може да се остави без да поема мляко по един или друг начин, е 6 часа след раждането – оттам нататък трябва да му се осигури редовен прием на коластра по някакъв начин, иначе положението става много сериозно. Със сигурност не са оставили приятелката ви в болницата, без да се храни детето.

  АМ се предлага само когато няма изцедено мляко от майката – много е важно приятелката ви да цеди упорито, независимо че е още на етап коластра.

  Обичайно най-успешната стратегия за засукване на новородените е биологичната поза – просто да се остави голо по памперс върху голите гърди на майката и да се остави самичко да стигне до гърдата и да засуче. Започва се с бебе, което не е озверяло от глад, а е все още търпеливо и спокойно – с ревящо и пищящо дете няма да стане и по този начин.

  Има много други неща, които могат да се опитат – нека да потърси съдействие от акушерките в болницата, а ако не се получи, да ми се обади.

 2. Красимира

  Здравейте, Хедра,
  пиша от името на една приятелка с бебе на 2 дни, нормално родено и с тегло 3,300. Има сукателен рефлекс, но е засукал 1-2 пъти досега.
  Можете ли да споделите някакви методи, с които да започне да суче по-активно? Пробвала е с капки кърма и помирисване.
  И доколко време може да се „учат“ да засуче, преди да му се предложи АМ?
  *Извинявам се предварително, че въпросът не е по темата, но не намерих друга подходяща.

 3. Хедра

  Здравейте, Камелия!

  За съжаление с наличната информация и без да съм виждала вас и детето не мога да кажа почти нищо – в ситуации, в които изглежда, че всичко се прави както трябва, а нещата не вървят добре, е необходимо да се разгледа подробно и на живо какво се случва с храненето и да се обсъдят всякакви неща около раждането, първите месеци, вашата мед. история и т.н., за да се намери откъде са тръгнали проблемите и какво е най-доброто решение в момента.

  Така че моят съвет е да се обърнете към консултант (към мен също може, ако сте в София), за да се види какво точно се случва.

 4. Камелия Каракашева

  Здравей Хедра,

  Опитвам се да си увелича количеството кърма, което произвеждам, но не се получава. Не знам къде бъркам:( През деня се цедя след като бебето е сукало и между храненията също. Успявам да изцедя 30-50 мл на цеденето между храненията. На нея не и стига и се налага да давам с шише – изцедена кърма или адаптирано мляко. Вече не се буди през нощта затова аз ставам в 3 да се цедя, като последното цедене е било 12.30-1, а към 6-7 и давам да суче.
  Знам, че не и стига, защото след като е сукала започва да мрънка и да си лапа ръчичките, а и на последното теглене беше качила само 300 грама от предния месец. Тя вече е на почти 4 месеца.

  Ще се радвам ако имаш някакъв съвет.

  Благодаря!

  Поздрави,
  Ками

 5. Хедра

  Здравейте!

  Не се тревожете – нали бебето самичко си е изградило този ритъм, значи той е подходящ във вашата ситуация. Ако детето е доволно и наддава добре по този начин, тогава значи гърдите и бебето са в хармония. Просто си имайте едно наум да имате готовност да започнете да предлагате втората гърда, ако бебето започне да става неспокойно – това е всичко 🙂

 6. прочетох, че ако се дава само от едната гърда, другата скоро намалява производството и кърмата ми може да намалее. А той се насуква само от едната на едно хранене и рядко иска другата. Аз му я предлагам, но вече е заспал. Явно заради разликата която се събира в часовете тя се пълни с повече кърма и му е достатъчна. Трябва ли да цедя другата, от която не е ял, или ще се регулира с времето и ще намалее ли кърмата ми. Извинявам се че пускам два поста, натиснах публикуване без да искам 🙂

 7. Здравей. Редовно те чета, още откакто родих и прохождах в кърменето, беше ми много полезно и ми помогна да се справя с някои ежедневни неразбирания и трудности. От около седмица и половина бебето ми, което е на месец навършен вече, се научи да суче доста добре, имам предвид, че преди се дърпаше, сучеше по повече от половин час и изглеждаше, че нито той, нито аз знаем какво правим. Сега е по-добре, насуква се за 15 минути, заспива си на гърда и изглежда доволен. Но прочетох

 8. Хедра

  Бебето все пак суче на обяд – и логика би имало кърмата да понамалява само за обедното хранене, тъй като само тогава има предлагане на твърди храни. Това не би трябвало да се отразява на количеството като цяло. А какво ви притеснява и по какво съдите, че кърмата е намаляла не само за това хранене?

 9. Здравейте!
  Ами освен замяната на едното хранене вече започвам да давам на бебка и по мъничко пюренце, след което я дохранвам с кърма. И си мисля, че тялото ми знае че на обяд бебката не суче и производството на мляко е доста ниско – или се бъркам, не знам. Цикълът ми още липсва, а и не долавям никакви признаци на възстановяване. След като прочетох всички коментари по темата установих, че съм минала през абсолютно всеки един „проблем“ описан в тях и от няколко месеца промяна в ритъма ми на живот няма никава, освен захранването 🙂

 10. Хедра

  Здравейте, Ивелина!

  Според вас на какво може да се дължи това намаляване на кърмата – нямате заместено хранене все още, а някакви други промени в ритъма на кърмене има ли? А при вас цикълът възстановен ли е – или забелязвате ли признаци за възстановяване (леки болки ниско в корема, може да има на моменти по-засилено течение, гърдите и зърната да са по-чувствителни, раздразнителност, проблеми със съня… обичайните неща, които са ви познати от времето преди да забременеете).