Информирано ли се съгласяваш?


Раждането на дъщеря ми беше невероятно изживяване по много причини – не на последно място и заради това, че протече изключително бързо и интензивно. Едва успях да стигна до болницата и бебето вече беше „на вратата“.  Документът за „информирано съгласие“ беше подписан едва след като дъщеря ми вече беше изплакала и аз бях под наблюдение в родилна зала. Формално съгласие за интервенции, сред които и за епизиотомията, която вече беше направена, без да бъда попитана…

За да не се случва това и за да има смисъл в понятието „информирано съгласие“ – нека да се опитаме да променим нещата!

„Информирано ли се съгласяваш” е мотото на инициативата Инфогласност, с коятоще бъде отбелязан 25ти ноември – Международният ден за премахване насилието към жените.

Рано или късно, на всеки от нас му се налага да постъпи в болница. Дори за нещо не чак толкова сериозно. Обикновено едва тогава разбираме за документа Информирано съгласие, който трябва да се подпише от пациента преди медицинските интервенции.

Документът се подписва и при раждане на дете, по нормален или оперативен път.
Информираното съгласие се връчва на родилката непосредствено след постъпването й в болницата, често при започнал родилен процес, а медицинският персонал настоява за незабавен подпис.

Информираното съгласие не е просто подпис, а процес на комуникация и споделена отговорност между пациента и медицинския екип. Знаете ли, че имате право да се съгласите само на част от предложените процедури, а други да откажете, без това да има негативни последствия върху вас като пациент? А наясно ли сте, че можете по всяко време да оттеглите съгласието си за провеждане на интервенции върху вас? Информирано ли се съгласявате?

 

Елате да се информираме заедно за Информираното съгласие! Подкрепете инициативата „Инфогласност” – акция по повод документа Информирано съгласие.


Датата е 25ти ноември, четвъртък

Мястото – София  – Майчин дом (ул. Здраве 2) – 10.30.

Варна – СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“ – 10.30 ч.

 

Инициативата е по идея на сдружение „Естествено” и групата „Родилница”. И двете организации обединяват активисти за естествено раждане и отглеждане на децата в хармония с природата.

 

Advertisements

Коментари са забранени.