Създаваме мечти :) – Кърмачески календар 2011


Отдавна съм изгубила бройката на всички хора, с които поддържам връзки, започнали покрай кърменето и неусетно превърнали се в приятелства – това от години е просто начинът ми на живот. И въпреки всичко не преставам искрено да се радвам на това в какви неочаквани посоки ме завличат кърмаческите интереси. Понякога ми дават привилегията да присъствам на страхотни случки и да се запозная с хора, професии и събития, с които никога не съм си представяла, че ще се сблъскам.

Едно от тези събития беше раждането на последния ни проект – прекрасния Кърмачески календар за 2011. Кой би си помислил, че ще мога не само да присъствам, а и да режисирам снимки с истински професионален фотограф, за да снимаме истински модел с най-истинското й бебе 🙂 Дори не съм го мечтала – но съм дълбоко благодарна, че имах привилегията да съм част от преживяването.

Снимките, снимките… за мен всичко беше ново, свежо, вдъхновяващо и зареждащо. Камери, осветление, отразители, аксесоари, карти, обективи, хиляди чанти, дреболии, фонове, смях, закачки и настроение. Кола, пълна с жени – и цялата екипировка, която прелива от багажника върху всички седалки, по пода, във всеки ъгъл и всяка плоскост.

А после – фокусът върху съкровената, предизвикваща благоговение красота пред погледите ни. Приглушена светлина, приглушени гласове, абсолютната съсредоточеност на Калина и тихото прищракване на камерата. Плавни движения, смяна на ъгъла, меки бебешки звуци и снимки, снимки, снимки… Откровения, смях и този неподправен възторг да виждаш света такъв, какъвто трябва да бъде – красив, уютен и сигурен в майчината прегръдка и в невидимия, наситен с емоция пашкул, който прави майката и детето едно…

Обляното в светлина студио и красивото 6-месечно пухче, цялото усмивки и слънчево настроение. Ярки цветове, мама-миньонче с будеща неподправена женска завист фигура, бликаща жизненост и толкова много смях. Стряскащо чувствени и красиви снимки – и същото това неуловимо, ефимерно усещане, което ги отделя от останалия свят и изразява принадлежността им една към друга… съкровената връзка чрез гърдата и любовта, които тече ясно и осъзнавано между двете.

Дебелата плитка и ръцете на Елеонора, правещи чудеса с цветните тъкани, прежди и аксесоари (за други приказни снимки, откраднати във времето, когато кърмачето спи… и сънува своите детски сънища).

Съсредоточеното лице на Калина, която е едновременно навсякъде – коленичила на пода, качена на стълба, лежаща, танцуваща между осветителните тела, неуморно преместваща това тук, а онова – ей там и още мъничко, ей така, за да се получи идеалната светлина и перфектната снимка – точно тази от всичките няколко стотин… И невероятният й талант да приспива и омагьосва и най-умореното и кисело бебе – с гърлени индиански звуци и магическо докосване 🙂

Тихото ми удивление, че се вписвам в екипа – по-настрани, основно слушайки, с идеята за това какво може да се покаже – грациозно и гъвкаво претворявана в действителност от удивително кооперативните бебета 🙂

И накрая – феерията в класическо черно-бяло, която се появи на бял свят след това прекрасно и емоционално раждане:

Акушираха:

Дизайнерката Елеонора, по чиято идея и инициатива беше създаден календарът и която е една от консултантките, към които се обръщате за помощ ежедневно. Освен дизайнер и консултант по кърмене, самата тя е също чудесен фотограф.

Невероятната бебешка фотографка Калина, чиито снимки със сигурност сте виждали в интернет, по фото- и майчинските форуми, както и на кориците на доста от детските списания.

Трите майки, които ни позволиха да се докоснем до съкровено красивите моменти, които споделят с прекрасните си бебета.

Ето така – в преливаща от окситоцин и наситена със смях и бебешки мирис атмосфера, в която светлината е откровение – се роди календарът. Прекрасно раждане с невероятен плод – първи и единствен по рода си, каквато е всяка рожба.

Сега и вие можете да споделите преживяването, да се наслаждавате на красота и вдъхновение през цялата година и едновременно с това да помогнете други майки да получат помощ и подкрепа, за да изживеят на свой ред кърменето по красив и удовлетворяващ начин. А защо не – да заразите и лекарите, като им направите подарък за кабинета, който да внася нотка на нормалност и красота в клиничната атмосфера 🙂

Календара може да закупите онлайн тук , в книжарници Хеликон или да потърсите чрез най-близкия до вас консултант по кърмене.

Част от приходите от календара ще бъдат дарени на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Календарът е отчасти финансиран с любезното съдействие на посолството на Кралство Норвегия.

 

Реклама

13 responses to “Създаваме мечти :) – Кърмачески календар 2011

 1. Хедра

  Здрасти, Еми!

  Не сме мислили за нов календар, за съжаление… но пък и не сме се сещали за идеята да преиздадем стария. А снимките наистина са ужасно красиви и може да се получи 🙂

 2. Здравей Хриси,

  Помислете за календар 2013 дори и със същите снимки! Толкова много хора още не са го получили! 🙂 Можете да го преиздавате всяка година докато не ви дойде ново вдъхновние!

  АКо случайно стане, непременно искам да поръчам 4-5 броя 🙂

  Благодаря!

 3. Хедра

  За съжаление мисля, че само в софийските книжарници Хеликон може да се намери календара 😦

  Най-лесно е просто да се поръча онлайн в партньорските ни магазини – ето тук може да се види откъде може да се поръча в нета:
  https://xedra.wordpress.com/2010/12/20/kalendar2011/

 4. И в пловдивския Хеликон изобщо не знаят за какво става въпрос…дано скоро да заредят.

 5. Pingback: Мини щолен бисквитки « Кулинарни мисли и разни други неща

 6. прекрасен пост..толкова добре си описала атмосферата която е царяла в студиото че за минутка се озовах там отстрани и с блаженство наблюдавах всичко случващо е…сякаш усетих спокойствието и емоцията от топлината на кърмещите мами и техните прекрасни бебета..преди месеци спрях да кърмя но с удоволствие бих закачила на стената си този календар..да ми напомня за най-съкровените мигове..които така ми липсват : )
  И тук е момента да ти благодаря Хедра не веднъж съм се обръщала към теб за помощ,не веднъж съм пращала на приятелки блога ти за да потърсят подкрепата и помоща ти : )

 7. Миряна

  Благодаря много, ще дебнем да се сдобием с творението!

 8. Хедра

  Здравей, Миряна 🙂

  Възможно е все още да не е стигнал, тъй като вчера получихме от печатницата част от бройките и разпространението по книжарниците може още да се бави.

  Още една възможност да се сдобиете с календара е на училището за бременни, организирано от списание 9 месеца, което се провежда в ЦУМ в сладкарницата на втория етаж – следващата лекция ще е в петък, 17.12 и между 10 и 12.30 ч може да се купят календари там.

 9. Миряна

  Привет, Хедра!

  Стигнал ли е календарът до „Хеликоните“, че мъжът ми току-що проверил в този на „Витошка“ и „Патриарха“ в София и там нямали никаква идея за какво иде реч?

  Мерси и поздрави!

 10. Pingback: Мини щолен бисквитки | Bulgarian Blog

 11. браво, браво!

 12. Pingback: Създаваме мечти :) – Кърмачески календар 2011 (via Кърменето като начин на живот) « Aila's Blog