Какво се случва с гърдите при постепенно отбиване


При постепенното отбиване – независимо дали то настъпва няколко месеца или няколко години след раждането – обикновено броят на кърменията (изцежданията) е намалявал постепенно, а заедно с това и количеството мляко. Така че когато детето или вие решите, че е време окончателно да спрете, в гърдите вече няма много мляко.

Въпреки това окончателното спиране често предизвиква опасения и притеснения. Нормално е да се чудите какво става с млякото, което няма да бъде отстранено, как ще се отрази това на гърдите ви, дали ви е нужна консултация с лекар за изписване на лекарства и как да подпомогнете процеса.

Какво се случва с млякото, което остава в гърдите при отбиване?

Организмът просто го усвоява обратно. Нищо не се разхищава – тези протеини, мазнини и захари влизат обратно в употреба. Това не е нещо ново или някаква специална функция, типична само за гърдите. Знаете, че напр. когато получите синина, тя постепенно изчезва, тъй като организмът разгражда кръвта, която се е натрупала на даденото място и всмуква обратно това, което може да използва, като елиминира веществата, които не са му необходими. Процесите на обратно усвояване са естествени и нормални и текат в организма непрекъснато и на всяко ниво.

Задържане на мляко в гърдите става и при отбиване с лекарства – в тези случаи лекарите изрично подчертават гърдите да не се пипат и да не се цеди (независимо че това невинаги е разумен съвет, особено когато се спира процъфтяваща лактация). Лекарствата предизвикват намаляване нивата на пролактин и по този начин спиране на производството, но по никакъв начин не отстраняват мляко от гърдите. Така че и в тази ситуация се разчита на естественото обратно усвояване на задържаното мляко.

Какво да правя, за да спре окончателно млякото?

Не е необходимо да правите нищо специално – при спиране на кърменето или изцеждането, задържането на мляко в гърдите дава сигнал производството да спре окончателно.

Важно е да наблюдавате как се чувствате. В зависимост от това колко мляко имате, е възможно за 24 ч или дори повече да нямате никакво усещане за препълване и тежест. Ако все пак има повече мляко, тогава вероятно гърдите ще започнат да се напрягат в един момент.

Когато започнете да усещате не просто пълнота и известна тежест!, а препълване – т.е. неприятно подуване и започващо да става болезнено втвърдяване, тогава може да изцедите малко, колкото гърдите да се поотпуснат и да се почувствате комфортно, но без да ги изпразвате. Важно е в тях да остава мляко – това е единственият начин по естествен път да им дадете сигнал, че вече не е нужно да произвеждат. Оставащото в гърдите мляко ориентира към спиране на производството и би трябвало в рамките на около седмица гърдите вече да са съвсем спокойни.

Как да направя окончателното спиране максимално комфортно?

Носенето на добре поддържащ гърдите, но не стягащ! сутиен ще ви помогне да се чувствате по-удобно и ще намали усещането за тежест.

Ако гърдите все още доста некомфортно се препълват, тогава зелевите компреси може да ви помогнат да намалите подуването.

В тези ситуации може да е удачно да приемате допълнително и чай от билката салвия (Salvia Officinalis – българското й име е градински чай и се използва като подправка). Традиционната рецепта е да се приготви запарка, като 2 ч.л. от сухата билка се заливат с 2 ч.ч. вряла вода и се оставя да престои поне 20 мин. Така приготвената запарка се пие на глътки през деня. Може да се подслажда по желание.

Няма нужда да ограничавате течностите или храната в периода на отбиване!

Някои майки предпочитат в периода на окончателно отбиване да приемат за известно време лецитин – хранителна добавка, която е добра профилактика срещу запушванията на каналчета. В тези ситуации се използва само профилактичната доза – по 1 таблетка от 1200 мг дневно

Какво да очаквам след окончателното спиране на кърмата?

Състоянията, описани тук, може да са както нормални, така и признак за проблем. Консултация с вашия гинеколог ще ви помогне да разберете дали всичко е наред.

След окончателното спиране на кърменето може гърдите за известно време да изглеждат „празни“, по-отпуснати и с променена форма. Кожата може да е мека и да се „бръчка“ лесно, особено при по-голям бюст. Това е нормално, тъй като вътре в  гърдите тече процес на инволюция (обратно развитие – нещо като „свиване“) на жлезистата тъкан. Тъй като мастната тъкан в гърдите често е почти липсваща при интензивно кърмене и няма какво да „тапицира“ гърдата, при свиването на жлезата формата се променя. За щастие обаче това е преходно – мастната тъкан се натрупва постепенно в течение на следващите месеци и обикновено след около година при огромната част от жените гърдите изглеждат значително по-добре и доста близо до предишните си размери и форма.

Понякога в дните преди цикъла е възможно гърдите да се усещат подути и твърди. Заради дългата аменорея при бременност и дълго кърмене е лесно да забравите, че това е често срещано усещане преди менструация и да се объркате, че става въпрос за внезапно „връщане на млякото“. Начинът, по който се усещат гърдите преди цикъл, доста прилича на пълни с мляко гърди. Реално обаче това се дължи на хормоналните промени в организма преди цикъл, а не на връщане на кърмата. Ако причината е менструацията, тогава гърдите спонтанно се отпускат и омекват след началото на менструацията. В тези случаи не е нужно да се прави нищо.

Възможно е с месеци след като сте спрели да кърмите при стискане на гърдата (за проверка) по зърното да се появяват 2-3 малки капки с белезникав или жълтеникав цвят – това е нормално. Някои майки го наблюдават дори година след окончателното отбиване. Това не изисква някакво лечение и не е повод за притеснение.

Проблеми, които налагат консултация с гинеколог, са:

 • отново появяващо се напрежение в гърдите след безпроблемен период (което не изчезва с появата на менструацията)
 • спонтанно изтичане на по-съществено количество
 • увеличаване на секрецията от гърдите
 • променен цвят и вид на секрецията
 • промени във формата и вида на зърното, както и по кожата на зърното и/ли ареолата
 • променен вид на гърдата, възникване на асиметрия, подутини или хлътнатини

Кога трябва да отида на гинеколог след отбиването?

Добре е да отидете на профилактичен преглед на гърдите при гинеколога си или мамолог 2-3 месеца след окончателното отбиване, когато останалото млякото вече ще е напълно усвоено и инволюцията (обратното развитие) на жлезата ще е напреднало.

Важно е веднъж годишно, като част от профилактичния преглед при гинеколога наред с цитонамазката  да се преглеждат и гърдите с ехограф. Гинекологът може да ви покаже как да правите сами ежемесечния преглед на гърдите, който е важна част от здравната профилактика.

При липса на проблеми и рискови фактори, около 40-годишна възраст се препоръчва да се направи т.нар. базова мамография – рентгенова снимка на гърдите, която трябва да пазите, за да може в случай на поява на нещо притеснително да се направи сравнение с предишното състояние на гърдите.

Вашият гинеколог може да ви даде повече информация за профилактичните прегледи и изследвания на гърдите, както и да назначи прегледи през други интервали, в зависимост от медицинската и фамилната ви история.

50 responses to “Какво се случва с гърдите при постепенно отбиване

 1. Хедра

  Здравейте!

  Надявам се тестът да е показал отговора, който очаквахте 🙂

  Бременността сама по себе си може да предизвика силна чувствителност на зърната – много майки точно по тази начин откриват, че са бременни 🙂 Не се тревожете, болката в гърдите не е вредна за евентуалната бременност.

  А спирането на кърмата е най-добре да става постепенно и полека – като премахвате кърменията едно по едно през няколко дни. По този начин в рамките на 2-3 седмици може да се спре кърмата, без да правите нещо специално. Ако искате, погледнете статията за естествено спиране на кърмата – там можете да намерите по-конкретни планове и идеи (може да се наложи да я потърсите с търсачката на блога, не помня дали съм я качила в списъците).

 2. Хедра

  Здравейте, Мими!

  Не се тревожете – особено ако сте пред цикъл е напълно нормално да усещате възлести и топчести участъци (които обикновено омекват и изчезват няколко дни след появата на менструацията).

  Дори да има някъде малко задържано мляко, организмът ще си го абсорбира сам.

  2-3 месеца след спирането на кърменето е добре да отидете за преглед на гърдите при гинеколога си.

 3. Здравейте! От около месец вече не кърмя, не се цедя. Кърмата спря напълно, нямам тежест в гърдите, но пък напипвам на няколко места малки бучици. Чудя се дали това е притеснително? Предварително благодаря за мнението Ви!

 4. Кърмачка

  Здравейте Хедра. Кърмя от година и близо 7 месеца, като последните 2 месеца само вечер за приспиване и сутрин около 6 (освен когато заради зъбите по цяла нощ малкият си поцоква). Мислих си, че вече съм минала през всичко, но от месец в едната гърда често ме боли, зърното побелява – явно са вазоспазми. Понякога прави и блистери. Вече искам да спирам с кърменето. Много ме боли, а и утре-вдругиден ще си правя тест за бременност, защото имам съмнения, че съм бременна. Ходих на мамолог заради болките и той ми каза, че било нормално да ме боли:) не виждал да ми има нещо и сигурно са хормони. Точно тогава блистер нямах. Предложи да се стягам, за да спре кърмата, но това не е вариант за мен. Питането ми е как да спра без риск да си направя по-голям проблем? Притеснява ме и голямата болка да не доведе до проблем с евентуалната бременност. Моля за съвет.

 5. Хедра

  Здравейте!

  Добре се справяте – просто опитайте да цедите не когато просто усещате напрежение, а когато това напрежение стане ясно неприятно и граничи с болезнено (ако въобще дойде такъв момент). Така интервалите ще се увеличат – а когато се налага да изцеждате, не изцеждайте напълно, а само колкото леко да отпусне, но без да се успокояват напълно гърдите. Така би трябвало за 1-2 пъти да няма вече нужда от изцеждане.

 6. Мама

  Преди повече от месец кърмата намаля рязко, цедих с помпа в опит да я увелича, но така и не се получи. В последните две седмици спрях да цедя с идеята кърмата да спре окончателно, бебето също не суче. Но на 3-4 дни усещам напрежение в гърдите, пускам помпата и изцеждам общо около 30-40 грама от двете гърди, нямам повече количество. Не взимам никакви специални мерки като чайове, хапчета и т.н., но въпросът ми е колко време още ще продължи да го има това количество и да продължавам ли на 3-4 дни да цедя?

 7. Хедра

  Аз също често се чудя какви са останалите подробности около дадена ситуация, но първо, целта ми е да срещна майката там, където тя се намира в момента (а ако тя желае, ще ми даде повече подробности) и второ, от опит знам, че ситуациите рядко са такива, каквито изглеждат на пръв поглед. Решението за спиране на млякото си е нещо лично и всеки си има своя живот и причините в него това да се случи.

  Под захранване вероятно има предвид, че дохранва бебето с АМ. А гърдите може да се усещат напрегнати дори при съвсем малко мляко, ако е минало достатъчно време без стимулация – 5 мл мляко при отбиване могат да напрегнат гърдите след 48 ч некърмене и да има нужда от изцеждане.

 8. Аз пък се чудя защо ли е предпочела да прекъсне кърменето, вместо да увеличи кърмата. За дохранване не е споменала… А за толкова ранно захранване не мога въобще да си представя… И това, което е описала въобще не ми се връзва с „нямам кърма“.

 9. Хедра

  Здравейте, Каролин!

  Ефектите, които описвате, са сред известните и често срещани странични ефекти от употребата на бромкриптин (можете да ги видите на листовката) – така че е много вероятно отново да ги изпитате, ако решите да приемате таблетките.

  Това обаче в никакъв случай не е задължително – производството очевидно е почти спряло, така че спокойно можете да не правите нищо. Ако гърдите доста се напрегнат или усещате повече от лек дискомфорт след 1-2 дни, можете да изцедите малко, колкото да ви олекне. Надали ще се наложи да го правите повече от 1-2 пъти.

 10. Zdraveite, na men mi predpisaha Bromokreptin 2.5mg, purviqt den izpih edno hapche, no se po4uvstvah mnogo zle. Imah simptomii na zamaqnost, zapushen nos bez sekret, nisko kruvno, vuzbuda i promqna v fokusiraneto mi. Az kurmih moqt sin 2 meseca i polovina, kurmata mi namalq drastichno, sled tova zapochnah da go zahranvam, kogato useshtah podutina i napregnati v gurdi gi izcejdah. Edna sutrin se sabudih s podmokrena teniska, ostavih bebeto da suche, sled okolo 24-26h gurdite mi bqha otnovo prepulneni, no ne dostatu4no da nahranq bebeto. Ostavih go da suche, tova beshe posledniqt put v koito imah kurma, sega nqmam takova useshtane za prepulvane, samo lek diskomfort. Sled konsultaciqta s lichniqt mi lekar i genokologut mi predpisaha goreposochenite tabletki. Vuprosut e da se probvam li pak da gi piq (dali tova bila nqkakva alrgi4na reakciq koqto mi se e poluchila ot tehniq priem ili ne) ili da probvam s drugi lekarsta ili izobshto da ne piq lekarstva? Molq vi daite mi suvet tui kato lekarite samo lekarstva predpisvat 🙂