„А-ха!“ (пост на седмицата)


През новата година WordPress обяви предизвикателство за по-често блогване и екипът създаде страница и нюзлетър, където публикуват идеи, стимулиращи писането. Една от идеите от първата седмица за 2011 успя да се свърже с блъсканицата от хиляди неща в главата ми и дори да е по темата на блога, така че ето резултатът:

Моят „А-ха!“ момент

Докато преглеждах тези дни безбройни статии и изследвания за мастита, попаднах на едно интересно изследване за биохимичните промени в кърмата по време на мастит. Ако преведем изследването на прост човешки език, то обяснява защо при възпаление в гърдата се променя вкуса на млякото и то става кисело-солено (защото се увеличават нивата на натрий и хлоридите, а лактозата намалява). Едновременно с това обаче учените са установили още нещо твърде любопитно:

По време на мастит се увеличават значително нивата на секреторния имуноглобулин А, който е един от най-съществените фактори, съдържащи се в кърмата и осигуряващи имунна защита за детето. Сякаш организмът на майката знае, че възпалението в гърдата е риск за детето и се грижи да усили защитата.

Just how cool is that!

Fetherston CM, et al. Relationships between symptoms and changes in breast physiology during lactation mastitisBreastfeed Med 2006;1(3):136–45.

 

1 responses to “„А-ха!“ (пост на седмицата)

  1. Pingback: “А-ха!” (пост на седмицата) | Bulgarian Blog