Странно мляко


Повечето от нас сигурно са виждали оцветено в розово мляко в началото на кърмаческата си кариера – но чували ли сте за зелена коластра? А за черна?

Цветовото разнообразие на това, което се отделя от гърдите, може да бъде наистина огромно – и обичайно причините са съвършено безобидни.

Бременност

Секрет от гърдите не е нещо необичайно за бременните. Коластра в гърдите се съдържа още около петия месец на бременността и може да изтича спонтанно и да цапа сутиена или дрехите. Цветът обичайно е белезникав или жълтеникав и рядко изтичат повече от няколко капки. Някои майки успешно се справят с течовете, като слагат в сутиена си обикновено тампонче за грим (подплънките за кърмачки са твърде големи и дебели, тъй като са предвидени да поемат по-сериозни течове).

Макар и рядко, при някои бременни се среща кръвенист секрет от гърдите. Най-често той е от едната гърда и изтича от няколко отворчета на зърното. Често това става по време на или веднага след внезапно нарастване на гърдите (а при жени с изразена асиметрия обикновено е при по-голямата гърда). Този секрет не е повод за притеснение, ако изтича от няколко отворчета и липсват съпътстващи проблеми (ако изтича само от едно отворче и в добавка има оформена бучка в гърдата, деформация на гърдата, промяна във вида на зърното, напр. вдлъбване на нормално изглеждащо преди това зърно е нужна спешна консултация с лекар в рамките на 24 ч!). При всички случаи е важно да се направи консултация с лекар при кръвенист секрет от гърдите, макар обикновено да не се предприемат никакви допълнителни мерки. По преценка на лекаря може да бъде направено изследване с ехограф и/ли изследване на секрета. Секретът най-често спира самичък и/ли придобива нормален вид след няколко дни.

Коластра

Цветът на коластрата варира най-силно – тя може да изглежда почти прозрачна, бледожълтеникава, белезникава („фанта лимон”, както я беше описал един загрижен лекар), жълта, яркооранжева!, карамелена, цвят капучино, ръждивокафява.

Жълтооранжевият цвят на коластрата се дължи на различното съдържание на холестерол, разнообразни видове мастноразтворими витамини и основно на прекурсора на витамин А – бетакаротин. Този основен цвят може да прави различното оцветяване вследствие на други причини по-тъмно, отколкото би било иначе.

Ръждивият цвят на коластрата обикновено се дължи на малко количество кръв, съдържаща се в нея. Той може да е свързан както с нараняване (нараняването може да е външно вследствие на проблеми или вътрешна травма поради несръчни опити за изцеждане или неподходяща помпа), така и да е съвършено физиологичен. При разрастването на каналчетата по време на бременността се случва да се спукат капилярчета вътре в гърдата и да се задържи малко количество кръв, която да се прояви в оцветяване на коластрата след раждането. Този феномен се среща достатъчно често, за да носи неапетитното, но описателно название „синдром на ръждивите тръби”.

Зеленият цвят на коластрата се среща по-рядко, но не е нещо невиждано. Причините за него може да са различни – консумация на храни с оцветители (напитки, глазура на торта…), билкови и хранителни добавки (водорасли – хлорела, спирулина, хлорофил, всякакви други продукти, които съдържат голямо количество зелени растения).

Една от възможните причини за зелена коластра е същата както при синдрома на ръждивите тръби – наличие на малко количество кръв. В организма нищо не се губи и постоянно текат процеси на обратно усвояване на веществата. Когато има задържана кръв (както става, когато се ударите и получите синина), тя постепенно започва да се разгражда чрез каскада от биохимични процеси. Знаете каква палитра от цветове се получава при постепенно преминаваща синина – първо е синьочервена, после става зелена, след това жълта и накрая изчезва. Това се дължи на преобразуването на хемоглобина от кръвните телца – една от междинните стъпки се нарича биливердин, който – както показва името му – е със зелен цвят. При следващите стъпки от каскадата биливердинът се преобразува в билирубин – който е причината за бебешката жълтеница и съответно оцветява в жълт цвят. Когато това преобразуване на малкото количество кръв, съдържаща се в коластрата, е на етапа биливердин, тогава коластрата може да има зелен цвят.

Една по-рядко срещана причина за зелен цвят на секрета може да е наличието на мастопатия и/ли фиброаденоми, чието присъствие също се свързва със зеленикави секрети (понякога още от преди бременността). Смята се, че това оцветяване се дължи на съдържанието на различни видове липиди и на влиянието на естрогена.

Черният цвят на коластрата на практика може да е или тъмнокафяв, или тъмнозелен – ако се остави капка от нея да попие върху парче салфетка, може по-добре да се види какъв е истинският цвят. И в двата случая причините най-често са гореописаните – съдържание на кръв или разграждане на съдържаща се в нея кръв. Една изключително рядка причина за черен цвят на коластрата или млякото е един специфичен рядко използван антибиотик – миноциклин.

Независимо от цвета на коластрата, при липса на други притеснения и признаци за инфекция и проблем при майката и детето, тя не е вредна и бебето може да суче. Лекари, които нямат опит с оцветена коластра, често настояват да се направи микробиологично изследване и коластрата да не се дава на бебето.

Ако ви се случи подобно нещо, не се притеснявайте – както вече знаете, най-вероятно на коластрата й няма абсолютно нищо и не сте навредила на детето с това, че е сукало. Независимо дали коластрата ще се дава на бебето или не, е важно ако не можете да кърмите, да се изцеждате редовно, поне 8 пъти за 24 ч, за да се поддържа стимулацията на гърдите и млякото да се увеличи по-бързо. В рамките на 2-3 дена с увеличаването на кърмата обикновено „притеснителният” цвят изчезва и кърменето се възобновява. Не се съгласявайте да ви спрат кърмата заради „особен цвят”!

Кърма

Цветовете на кърмата може да са също толкова разнообразни, колкото и тези на коластрата.

Бледосинкавият цвят, който толкова много притеснява голяма част от майките, е НОРМАЛНИЯТ вид на кърмата и няма нищо общо с нейната хранителност.

Коластрата и преходното мляко са жълтеникави заради съдържанието на бетакаротин, а не на мазнини! Коластрата и преходното мляко съдържат по-малко мазнини и имат малко по-ниска калорийна стойност в сравнение със зрялото мляко, в което се превръщат около втората-третата седмица след раждането.

Млякото, което може да се изцеди в самото начало на кърменето, съдържа повече вода и водоразтворими витамини (като вит. С, фолиева киселина и др.), заради което цветът му е по-блед, по-прозрачен и леко синкав. С напредване на храненето цветът на млякото става по-плътен и бял заради увеличаващото се съдържание на мазнини – ако цедите веднага след хранене на бебето, млякото ще е доста по-бяло.

Когато оставите кърмата няколко часа неподвижна, фракциите вода и мазнини в нея се разделят – знаете, че мазнините са по-леки и не се смесват добре с вода. Затова млякото се разслоява на синкава течност, покрита с някакво количество мазнини (слоят мазнина е различно плътен в зависимост от това по кое време на денонощието е цедено млякото, колко време е минало от предишното хранене – колкото по-голям интервал е имало между изпразванията на гърдите, толкова по-малко мазнини има – и т.н.).

Това разслояване е абсолютно нормално и се случва, защото кърмата – за разлика от кравето мляко, което пием – не е минавала през механичен фабричен процес, наречен хомогенизация, в резултат на който купуваме хомогенно изглеждащо бяло мляко, при което мазнините са разпределени във водната част.

Кърмата обаче е сурово мляко и не е обработвано – всяко сурово мляко се разделя по същия начин, когато бъде оставено да престои и това разделяне може да се избегне единствено при преработка. Ако разклатите шишето (най-добре е да се прави с леки въртеливи движения, а не със силно разбиване, защото това може да разруши част от антителата), ще видите, че млякото отново започва да се смесва и да придобива по-хомогенен вид – при затопляне това става още по-лесно.

Цветът на кърмата (и вкусът й!) зависи от нашето хранене.

Зеленикав цвят може да се получи при консумацията на спанак, много зелена салата, споменатите по-горе хранителни добавки с водорасли, хлорофил и т.н.

Розовият цвят може да е вследствие на малко количество кръв от нараняване (в този случай той се утаява на дъното, ако се остави млякото да престои). Това мляко не е вредно за бебето, макар че може да засили повръщанията при някои деца, ако кръвта е в по-голямо количество. Розово оцветяване се получава също и от консумацията на червено цвекло или други силно оцветяващи храни като боровинки и т.н.

Оранжевият цвят се свръзва с хранене, богато на бетакаротин – тиква, сокове от моркови, хранителни добавки.

Сив цвят на кърмата може да има без определена причина – но е по-често срещан при майките, които пушат. Обикновено в този случай, когато кърмата се остави да престои около половин час, тя има и неприятен мирис и вкус. Голяма част от вредните вещества от цигарите са нискомолекулни и преминават в кърмата, като стават причина за тези промени на цвета, мириса и вкуса.

Различни видове оцветители в храните могат допълнително да разнообразят палитрата от цветове на млякото, затова е добре да се избягва консумирането на храни с изкуствени добавки и оцветители.

Някои медикаменти също предизвикват промени във вида и състава на млякото.

Странно мляко

Понякога при изцеждане може да видите мляко, което изглежда странно – като пресечено, точещо се на конци или сгъстено и приличащо на размекнати спагети. Може да изглежда леко слузесто и да има примес на розово или жълтеникаво, понякога зеленикаво.

Тези промени най-често се забелязват при симптоми на запушен канал или по време на или скоро след мастит. Дължат се на възпалителните процеси в гърдата. Сгъстеното мляко не представлява проблем за бебето – нито ще го задави, нито ще му навреди по някакъв начин (реално не бихте го видели, ако не цедяхте точно в този момент). Ако все пак не се чувствате добре да давате на детето изглеждащо по този начин мляко, бихте могли да го прецедите през чиста цедка или да използвате друго мляко за това хранене (замразена кърма, ако имате).

Някои жени, които са склонни към образуване на блистери, понякога може при опити за изцеждане или премахване на блистера да изстискат или изчоплят нещо като твърдо зрънце – това са калциеви отлагания, които също не са опасни.

Промените във вкуса и мириса на изцеденото мляко също предизвикват притеснения. Понякога при размразяване на кърма можете да установите, че тя има дъх на гранясала мазнина, а вкусът й е подобен на перилен препарат (като вода с веро).

Тези промени във вкуса и мириса може да се дължат на различни причини – но кърмата не е вредна и може спокойно да се използва за хранене на детето (повечето деца не отказват да я пият).

Ако приемате хранителни добавки с омега-3 мастни киселини (рибено масло, масло от треска, flaxseed oil – масло от ленено семе, или използвате големи количества ленено семе в храненето си, или ядете много риба и рибни продукти), това променя профила на мазнините в кърмата и може да стане причина за променен мирис и вкус при съхранение.

Причината за сапунения вкус може да е активност на ензима липаза, който е отговорен за разграждане на мазнините. Нормално той не действа извън стомаха, но при някои жени има една особена форма на ензима, която е активна при контакт с въздуха и може да доведе до тези промени. Мазнините в млякото практически са започнали да се разграждат – като така стават по-лесно усвоими 🙂

Освен ако няма ясен вид и вкус на развалено мляко – да е пресечена на парцалчета (като това не се оправя при разклащане и затопляне на млякото) и да е кисела на вкус, кърмата обикновено може да се използва за хранене на детето.

Източници

Wilson-Clay Barbara, Kay Hoover. The breastfeeding Atlas,  Lactnews Press; 4. Spi edition (November 2008)

Jatoi Ismail, Manfred Kaufmann. „Management of Breast Diseases“, Berlin Heidelberg © Springer-Verlag 2010

 

13 responses to “Странно мляко

 1. Елена

  Хедра здравейте отново!

  Благодаря много за всичките отговори досега!

  Аз подхванах и хомеопанията от 10 дни насам. Освен медикаментите обаче ми предписаха да вземам джинджифил(Ginger – Nature’ s way) 2х2 капсули, което е 2,2 грама сух джинджифил на ден. Чак сега обачесе ситех да проверя дали е ОК с кърменето…….и срещнах противоречиви мнения в интернет. Предвид, че детето е на 1г. и 6м. вие какво препоръчвате?

  И още нещо – бих ли могла да направя физиотерапия или така наречените „нагревки“ за сливиците? Има ли противопоказания за кърменето?

  Благодаря много!
  Поздрави,
  Ели

 2. Хедра

  Здравейте, Елена!

  Лененото семе трябва да се приема предпазливо. Чията са практически семената на салвията, която се използва за спиране на кърма – няма да ви спре кърмата от нея, защото семената нямат такъв ефект, но все пак е добре да се внимава и с нея. Конопът може да се използва. Във всеки случай, всичките тези се използват основно заради омега-3 мастните киселини, което значи, че могат спокойно да се заменят с рибено масло, което е по-добър и по-лесно усвоим от организма източник на същото (и е полезно и за детето, без да има натоварване с фитоестрогени).

 3. Eлена

  Хедра, благодаря много за подкрепата!
  Ако ми позволите още едно питане – съвместими ли са чия, ленено и конопено семе с кърменето? До колкото зная за лененото семе има противоречива информация дали може да се приема по време на бременост, а при кърмене има ли противопоказания?
  Старая се по всякакъв начин да обогатя диетата си, както с традиционни, така и с вече достъпните „супер храни“, за да подсиля организма си. Но разбира се искам да ги съобразя с кърменето. В комбинация с хомеопатия и пробиотици трябва да успея:).
  Благодаря!
  Елена

 4. Хедра

  Здравейте, Елена!

  Поддържам идеята да се свържете с хомеопат – хомеопатията също има много какво да предложи за укрепване на имунната система (а също и за лечение, колкото и спорни да са нещата в очите на традиционната медицина). Много е важно да започнете със стъпки за възстановяване на нормалната флора в организма, тъй като антибиотиците я съсипват, а когато тя е съсипана, се получава прекомерно размножаване на патогени като стрептококите.

  Котешкият нокът за съжаление не се препоръчва по време на кърмене.

  Бързо възстановяване!

 5. Eлена

  Хедра,

  Благодаря много за съветите за черният бъз. Намерих именостимулатор от черен бъз, както и био сок от него и започнах да вземем мерки за имунната система. Прополис пия от известно време, но сега ще се опитам да намеря от частен производител, а не от аптечната мрежа.
  Антибиотикът за трети път май няма да ми се размине, т.к. пак се касае за стрептококова ангина…… Честно казано не ми се щеше да се стига отново до антибиотик, не само заради кърменето, но и заради самата мен….Но май няма друго решение когато се касае за бактерия. Този път обаче е Азакс, предните 2 пъти беше Аугменит. Ще се постарая обаче до 4-ти път да не се стига! Дано няма последствия както за мен така и за детето!

  Надявам се и хомеопатията да ми помогне. Препоръчаха ми котешки нокът на чай, но срещнах противоречиви мнения за съвместимост с кърмене. Вие какво бихте ми казали за него?

  Относно нощното будене – при нас зъбоникненето много влошава буденето през нощта и аз се принуждавам да вземам детенцето да спи при мен. Когато обаче ни избие зъбчето се поуспокоява и започва да се буди 2-3 пъти максимум и тогава си спи в нейното креватче. Вашето мнение, че буденето спира след като избият зъбчетата явно ще бъде приложимо при нас. Лошата новина е, че сме само с 8 зъба на 1г. и 6м. Имам чувството , че ще мине доста време докато стигнем до 20 зъба……..Кърменето изглежда единственият начин за успокоение, заради което аз не виждам начин да приключим с него много скоро:))).

  Благодаря много за вниманието и отделеното време!
  Поздрави,
  Елена

 6. Хедра

  Здравейте пак, Елена!

  Действително стресът и грижите около едно малко дете водят до понижаване на имунитета – а и ако предишните ангини не са били лекувани както трябва, както и ако има източник на хронично възпаление в тялото, е лесно да стават рецидиви…

  Има много други начини, по които можете да подпомогнете имунната система – сега е лято, на пазара има всевъзможни плодове и зеленчуци в сезона им, когато е най-полезно да се ядат. Така че може би е добре да преразгледате отново как се храните и да потърсите и други имуностимуланти на базата на черен бъз примерно, прополис и т.н.

  Буденето при децата е изключително индивидуално, както и сама предполагате. Мога да кажа със сигурност едно нещо – огромната част от децата спират сами да се будят, след като изникнат и последните млечни зъби (обикновено около 2г – 2г3-4 м). Действително голяма част от кърмачетата спират да се будят нощем и след отбиване – но далеч не всички…

  Моята статистика за двете ми деца – първото е кърмено месец и половина, до 3 г възраст изпиваше нощем по две шишета от 220 мл вода, така че ме будеше и трябваше да ставам да му наливам пак, като му се изпразни шишето… или да му търся бибата, която е паднала някъде в леглото. Дългокърменото ми дете спря да се буди нощем на 2 г, когато й изникнаха зъбите (и си махна памперса сам-сама, вкл нощем, на същата възраст – по-голямото беше с нощен памперс много по-дълго заради това постоянно нощно пиене на вода).

  Изследванията доказват още едно нещо – че децата, които спят с майката, се будят за сукане по-често, отколкото ако спят в отделно легло, така че и това също играе роля и е важно да се има предвид, ако човек иска да прави стъпки към разреждане на нощните кърмения 🙂

 7. Eлена

  Хедра, благодаря за бързият отговор!

  Предполагам, че ако се приемат някакви водорасли е по-добре да са на прах от био магазините отколкото на таблетки/капсули.
  Аз търся възможности да подсиля имунитета си, т.к. през последните 2 месеца направих 2 гнойни ангини и сега май е напът трета – дано не е!!
  Детенцето ми е на 1г. и 6м. и продължава да суче. Често чувам мнения от околните обаче, че трябва да спирам да кърмя. Но детенцето няма намерение да се отказва……..Аз също не съм готова за този нов етап и предпочитам нещата да се случат плавно. Доказателство за това, че детето не е готово е, че въпреки 2 отсъствия от моя страна по седмица всяко, тя не е забравила да суче. Бабите обаче твърдят, че от кърменето имунитетът на майката отслабва. Аз се храня нормално и по-скоро имам чувство, че моите разболявания са от преумора от грижите по малката и стрес отколкото от самото кърмене.

  Съжалявам ако тук намесвам темата за етественото отбиване, което искам да се случи при нас, но също чувам мнения, че ако отбия детето то ще спре да се буди нощем. Зная, че вие дълго сте кърмили второ си дете, то до каква възраст се е будело нощем? Предполагам, че буденето е индивидуално и не би могло да се съотнесе директно с кърменето, но все пак какво е мнинието ви на специалист по кърмене?

  Извинявам се още веднъж ако покрай добавките въвлякох и естественото отбиване, но при мен някакси са свързани нещата…..

  Благодаря ви за вниманието и отделеното време!

  Елена

 8. Хедра

  Здравей, Елена!

  Практически това са храни, така че може да се приемат по време на кърмене. Важно е да се следи храносмилането на майката – при някои хора тези типове добавки причиняват диария, зелени изхождания, крампи и други странични ефекти. Също така е есенциално важно какъв е източника на добавките, тъй като водораслите афа имат и варианти, които са токсични.

  Въпреки че в литературата няма предупреждения срещу употребата на водораслите при кърмачки, според мен по-добрият вариант винаги е да се използват естествени храни, вместо добавки. За съжаление добавките не подлежат на контрол като лекарствата и в последните години и в Щатите, и у нас излязоха няколко изследвания, които показваха, че в продаваните капсули с различни добавки (не водорасли!) всъщност се съдържат или съвсем минимални количества, или дори съвсем различни съставки от обявените (а някои от тях опасни и токсични). Така че темата с добавките по принцип е доста противоречива.

 9. Eлена

  Хедра, здравейте!
  По повод статията по-горе, оставам с впечатление че може да се приема спирулина по време на кърмене? Така ли е? А другите афа и хлорела?
  Благодаря!
  Елена

 10. Pingback: Странно мляко | Bulgarian Blog

 11. Хедра

  Еми, точно за теб се сетих, докато пишех – а се бях сетила също и преди няколко седмици, когато ми се обади една мама, отново родила в Токуда, този път с черна коластра и същите притеснения 🙂 Явно на Токуда им върви на странно изглеждаща коластра 🙂

  Мира, радвам се, че макар и късно, все пак си намерила отговори на въпроси, които са ти били важни 🙂

 12. Благодаря за публикацията. Преди време търсих отговор на много въпроси, засегнати в материала, на които тогава не успях да намеря отговор.

 13. Мда, моята кърма тръгна зелена. В отделението в Токуда, казаха, че съм втория случай за 2 години. Не ми дадоха да кърмя до десетия ден. Изтърках коридора от ходене да питам „Кога ще може?“. Изледваха я 2 пъти. Микробиологията отнема по 3-4 дни. Нищо не разбрахме. Имаше някакви бактерии, но малко, от лабораторията упорито твърдяха единствено „замърсена проба“, накрая неонатоложката капитулира „Грехота е да имате кърма и да не кърмите, то си има киселини в стомаха, и да има нещо, ще се справи. Почвайте.“

  Дали ми се случи дори и там да чуя глупости по въпроса? Дааа. Една акушерка, на която и писна да настоявам, че искам да кърмя по-скоро каза „Да го отровите ли искате? Имате после цяла година да си кърмите, потърпете.“ В интерес на истината имаше и една дребничка, която веднага ме разпита и каза „Вие сте втората. Почти съм сигурна, че е от тези витамини, които сте пили, но както Ви кажат докторите.“ Витамините Пренатал наистина бяха зеленикави. Уж канадски и най-добрите на пазара тогава, но може и от тях да е било. Нямах никакви отклонения и проблеми иначе.

  При два случая за 3-4 години нищо чудно, че са безумно предпазливи докторите и не знаят точно какво да се прави. Знаете ли кое е най-смешното? За бебето се грижат неонатолозите. За майката се грижат акушергинеколозите. Като се появи проблема с кърмата така и не можаха да се разберат чии проблем е той и кой доктор ще отговаря за нея. Ту при едните ходих, ту при другите. Неонатолозите си пазеха бебето като все едно е тяхно, пък аз съм мащехата, дето му носи червената ябълка. Не беше приятно, макар че с идеята за добро го правят.

  Изцеждах упорито по 7-8 пъти денонощно, и в болницата и в къщи докато приключат изследванията.

  Мина и замина историята, синът ми се кърми вече година и 4 месеца след плавен преход от бутилката на 1о-тия ден към изключително кърмене от ~ 15-20-тия ден до 6.5 месеца, но все пак споделям тук опит. Вероятно наистина нищо нямаше да му стане, ако си беше сукал през цялото време от самото начало. Все пак първите 2 дни докато тренира на сухо никой не го е спирал и никой не знае дали и тогава не е поел някоя и друга капка, а пък не се „отрови“.

  Ще разпечатам статията за нашата неонатоложка, тя е сравнително отворена за информация жена, но рядко и се случва да види „зелена кърма“. Благодаря!