„С малко помощ от моите приятели” : Новият ни сайт


И преди съм споменавала, че една от много неочакваните и много интересни страни на заниманията ми с кърменето е това, че понякога ми дават възможност да видя отблизо професии и работа, с която иначе нямам досег и за която не знам почти нищо.

Работата покрай чисто новичкия сайт на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ беше поредното приключение в тази посока. Този път имах възможността да наблюдавам как се гради стъпка по стъпка „нещото”, базирано върху лаишки зададените критерии „да е върху светъл фон, да носи цветовете на логото и да е максимално лесно за навигация” (чувам как простенват всички, които имат някаква представа от работа с подобни клиенти…).

А как въобще някой се захваща да работи по такива критерии с цял отбор жени, при това за без пари, ще оставя да си кажат сами двамата „татковци” на нашия сайт – Момчил и Васко.

С Васко се запознах един студен и ветровит октомврийски ден в Зоологическата градина на „работна сбирка” на отбора, занимаващ се със сайта. Васко е „нашият” програмист – т.е. човекът, който не само безропотно, а дори с желание, майсторство и конструктивни предложения успяваше да вмъкне всички неща, за които се сещахме в последния момент и заради които го карахме да пренаписва отново и отново „скелета” на сайта. В момента е CTO в международна компания, занимаваща се с разработка на интранет приложения за банкова сигурност и онлайн разплащанията. Когато не е зает да изпълнява благотворителните ни прищявки, се занимава също с разработката на уеб проекти, като корпоративни сайтове, игри, онлайн магазини и интерактивни приложения, в което има богат опит.

1. Как и защо се захвана с работата по сайта?

Жена ми ме накара :). А сега сериозно. Първо, симпатизирам на идеята за доброволческа помощ. Второ, вярвам, че кърменето е важно за здравето и развитието на детето. И трето, реализацията на подобен проект беше техническо предизвикателство за мен.

2. Как се работи с (много) жени с мисия?

Работата беше приятна и забавна, но на моменти беше доста трудно. Понякога имах усещането, че всяка жена има своя собствена мисия. И имаше поне една с мисия да ми създава повече работа. Те си знаят кои са 😉

3. Как ти се отрази на теб като татко кърменето на вашето дете?

Кърменето на детето ни беше мъчително за всички. Надявам се със следващото, да е по-лесно с толкова консултанти.

Момчил е човекът, на който дължим целия облик на асоциацията – той е автор на визитките и на всичко, което виждате като материали. И естествено, на визията на сайта.

Тези му умения не са изненадващи, предвид че е учил в Художественото училище по приложни изкуства и след това е завършил Интериорен дизайн  – а вече повече от 10 години професионално се занимава с уеб-дизайн.

1. Как и защо се захвана с работата по сайта?

Случайно и по невнимание 🙂

Винаги съм бил наясно, че кърменето е най-естествената и здравословна връзка между майката и детето – така за щастие се получи и при нас. Все още се кърмим и сме здрави. И трябва да се помогне на хората, които по една или друга причина имат трудности да го постигнат. Помагам с каквото мога. Повече кърмачета, повече здрави деца.

2. Как се работи с (много) жени с мисия?

Забавно… или поне когато не искат спешни неща със срок за вчера.

3. Как ти се отрази на теб като татко кърменето на вашето дете?

Докато гледам малкия как си суче с кеф и като си представя връзката между майка му и него,  била тя физическа или химическа, само може да ме радва. Понякога завиждам на майка му, че има такъв инструмент, който работи  винаги в положителна посока 🙂

Мъжете са тези, които претворяват една визия в реалност. Но човекът, който изнесе на гърба си всички главоболия относно уточняването на визията (да се разбира – какви точно раздели и страници да има в сайта и как да са свързани помежду си) и който чете мисли, координира, успокоява, прикотква, (размахва камшика) и създава атмосферата на работа над сайта, докато отглежда двегодишния си син, логично е жена. Едва ли ще е голяма изненада фактът, че тя е съпругата на Момчил – Таня – и по съвместителство от лятото на 2010 е също така един от новите ни консултанти в район Младост (което безспорно я улеснява в четенето на мисли :)).

Таня твърди, че обучението за консултанти й е дало знанията и уменията как по „консултантски“ начин да общува и с емпатия и разбиране на острещната страна да постига меко целите си. В момента се е захванала с най-ценния си личен проект, да изгради своята дула-практика.

1. Как и защо се захвана с работата по сайта?

Иска ли питане? 🙂 Кърменето ми е любима кауза, НАПК е второто ми семейство. Нашата организация заслужава да има добре оформен и запомнящ се сайт. Майките пък заслужават уютно място в интернет, където да намират полезна и интересно поднесена информация. Сайтът е нашият подарък за тях.

2. Как се работи с двама мъже и с (много) жени с мисия?

С мъжете се работи чу-дес-но. Момчил не само кипи от творчески идеи, но умее да ги облича в дизайн, да ги развива. Обичам уникалния му изчистен почерк. Васко е абсолютен професионалист. Не го познавах лично,  но когато стана дума за програмирането на сайта, веднага го „видях“ в тази роля и не съм сгрешила – факт. Работата по този проект беше предизвикателство за тях. Не само, че изпълняваха обещаното, но държаха да го направят по най-добрият начин, без значение, че това ни костваше много часове в обмисляне, разискване и вършене на същинската работа. Понякога те се шегуват, че съм ги въвлякла в един безкраен проект, от който излизане няма, а аз от своя страна им връщам паса, че трябва да са много по-луди и от мен, щом ми се връзват на акъла 🙂

Частта относно как се работи с жени подвеждащ въпрос ли е? 🙂 Хедра освен всичко друго е и дългогодишен блогър, който е много наясно с въпроса от какво се нуждаят майките в един кърмачески сайт. Ценна, откъдето и да я подхванеш, но няма какво да ви го разправям на вас. Работата с тях двете със Снежка не е никаква работа, а приятно и комфортно докосване до вдъхновяващ опит, знания и човечност.

3. Как ти се отрази на теб като майка кърменето на твоето дете?

Имам безброй незабравими кърмачески моменти, мисълта, за които ме прави щастлива. Бременността, раждането на детето ми и кърменето му откриха за мен един свят, изпълнен с безусловна любов и удовлетвореност. Имали сме и периоди на трудности, но с веща „Подкрепа за кърмене“ всичко си дойде на мястото.

Работата и подкрепата дойдоха и от всички останали приятели – кой с писане на статии, кой с редакции, кой с идеи, критики, вдъхновение, създаване на настроение (и изслушване на мрънкане при нужда).

Независимо от поговорката „залудо работи, залудо не стой”, в България доброволческата работа все още е нещо странно и екзотично. Работата около сайта (и всички останали дейности на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”) обаче всеки път доказва едно и също – че когато се работи с желание, със сърце и с приятели, се получават чудесни неща.

3 responses to “„С малко помощ от моите приятели” : Новият ни сайт

  1. Поздравления за Васко и Момчил. В тези времена да работиш на доброволни начала се иска голям характер. А да работиш с жени … Продължавайте в същия дух. Полезни сте на много родители и бебета!

  2. Мисля, че сайтът е красив и функционален. На добър час!

  3. Pingback: „С малко помощ от моите приятели” : Новият ни сайт (via Кърменето като начин на живот) « Aila's Blog