Игрите с гърдите (и как да ги спрем)


Големите кърмачета са забавни, интересни, умилителни по своему… и невъзможно терористични в отношенията си към гърдите. Сукането през половин час в стил „просто да се уверя, че си тук” някак се издържа, но настоятелното изискване едната ръка на малкото ви съкровище да е заровена в деколтето ви и да се занимава по невъобразимо разнообразни (и най-често неприятни) начини със зърното на другата гърда е трудно поносимо. Да не говорим пък, че предизвиква и сериозно неудобство, когато се случва навън и пред други хора.

Желанието за докосване от страна на детето е напълно нормално. Всяка кърмеща майка знае как дори съвсем малките кърмачета целенасочено търсят с ръчичка гърдата и зърното и по този начин се ориентират къде да засучат.

фотограф: Елеонора Минкова

Сигурно ви се е случвало да виждате как детето първо намира зърното с ръчичка и след това засуква ръката си, вместо ареолата – това е нормален инстинкт и част от поредицата движения, с които децата се ориентират къде е заветната цел. А веднъж като я намерят, обгръщат гърдата с ръце, сякаш си я „пазят” някой да не им я вземе.

Макар изследванията зсега да са се съсредоточили основно върху начина, по който децата използват ръчичките си за ориентиране при засукването в първите дни и седмици след раждането, вероятно остатък от това инстинктивно поведение продължава да действа и на доста по-късна възраст.

Усещането за гърдата е свързано с приятни преживявания за детето и му носи утеха, спокойствие и усещане за хармония. Неслучайно дори отбити вече деца в ситуации на стрес не само се гушат до гърдите, но може несъзнателно да заравят ръчички в пазвата или да ровят под блузата заради подсъзнателния спомен, че това докосване успокоява и те кара да се чувстваш добре, сякаш си на гърдата.

Едногодишното дете обаче все още не може да контролира добре силата и захвата си и трудно проявява разбиране, че дадени действия не са приятни за майката. За щастие по това време то реагира добре на обяснения и показване, тъй като се учи да прави много други неща и когато му показвате и говорите, то е възприемчиво и съсредоточено. Като използвате тези характерни черти на възрастта, можете успешно да ограничите и преобразувате начина, по който детето се отнася към гърдата.

Как да отучим бебето от щипане, извиване, дърпане и човъркане на другата гърда?

 1. Обяснявайте – че ви е неприятно и че ви боли. Детето трябва да знае какво усещате – макар съчувствието все още да не е добре развито при деца около годинката, то рзпознава тона на гласа ви и се ориентира по него. Избягвайте обаче да сте твърде артистична – интересните звуци и изражения може да се сторят на детето занимателно допълнение към игра, която и без друго му доставя голямо удоволствие и то може всячески да продължи да се опитва да ви провокира.
 2. Скрийте я – Често дори само това просто действие намалява значително терористичните атаки. Ако гърдата стои покрита със сутиен и блузата ви, е по-малко вероятно детето да я дърпа и да си играе с нея, особено когато става въпрос за краткотрайните сукания между другото.
 3. Дайте на детето да държи нещо друго в ръчичката си по време на сукане – карането на количка върху гърдите ви също не е най-приятното усещане, но може да е по-добрият избор в някои ситуации. Любима играчка (особено мека, като плюшени играчки или кърпичка, които детето обича да прегръща и мачка при заспиване) може да са чудесен избор. Ако детето има плюшена играчка, може да му дадете задачата да я държи да „суче” на другата гърда – това е любима игра за повечето кърмачета и може да отвлече вниманието от човъркането.
 4. Учете детето как да се отнася към гърдата – ако чопли и дърпа зърното, можете търпеливо, упорито и постоянно да му показвате по-щадящ начин, напр. да слагате ръчичката му разтворена върху гърдата, за да може само да я държи, а не да я тероризира
 5. Наложете ограничения – по-големите деца чудесно разбират, че не разрешавате гърдите да се показват в определени ситуации и може усърдно да ви помагат да ги „криете”. Същите трикове можете да използвате и за да прекратите играта със зърното – ако насочите вниманието на детето към закопчалките на сутиена и към нуждата гърдата да е покрита, това ще го отвлече от желанието да си играе по друг начин с нея и едновременно с това ще се чувства добре, че ви „помага”.

3 responses to “Игрите с гърдите (и как да ги спрем)

 1. Хедра

  Здравей, Рина!

  При наличието на горни и долни зъбки мога да си представя как добре те „перфорира“ Филип… Най-вероятно именно наличието на долни и горни зъбки предизвиква хапането – той още не се е научил как да си контролира зъбчетата.

  Характерно е това, че хапе в края на храненето – добре е да го следиш внимателно и в момента в който видиш, че започва да се разсейва и почти е приключил, да го махнеш от гърдата, преди да е успял да те захапе. Хубаво е също да си държиш пръста близо до ъгълчето на устата му, за да можеш веднага да го пъхнеш между венците му, ако се опита да те захапе.

  Важно е също да му показваш ясно, че те боли – не си сдържай реакцията на болката, ок е да изохкаш силно и веднага да го махнеш от гърдата, независимо че може да се разплаче стреснато. Другият вариант е не да го махаш, а да го притиснеш силно към теб – така нослето му се запушва и понеже няма как да диша, пуска гърдата. Отделно това е неприятно за него и като се повтори няколко пъти, ще го свърже с хапането и ще спре да те хапе.

 2. Рина

  Здравей Хедра
  Филип е на 7 месеца и сега с моя син продължаваме да се кърмим, вече захранени.
  Моля за съвет как да го отуча да ме хапе в края на кърменето. Той е от разсеяните бебета и вече кърменето продължава средно 5-6 мин. Случва се при дневните кърмения, сутрешното и вечерното са ок. Имаме си две зъбчета долу и два резци горе.
  Благодаря.
  Поздрави!

 3. Pingback: Игрите с гърдите (и как да ги спрем) | Bulgarian Blog