Ревливите и трудни периоди през първата година


Всяка майка знае – или е забелязала вече от собствен опит – че бебето регулярно преминава през ужасно изнервящи ревливи и прилепчиви периоди. Това, за което рядко си даваме сметка е, че те обикновено се случват по съвсем предвидимо време и са свързани с усвояването на нови умения. Интересно е да прочетете какви умения развива бебето в ревливите моменти, а в табличката по-долу можете да видите трудните периоди с един поглед. Така че когато бебето ви за пореден път се вкопчи във вас, отказва твърдите храни и иска да суче нон-стоп, можете да се уверите, че то се развива нормално и че, както всяка друга трудност, и тази скоро ще премине.

3 responses to “Ревливите и трудни периоди през първата година

 1. Ганка

  Здравей отново Хедра,
  За съжаление, дори когато е при нас на спалнята синът ни продължава да се буди, не толкова често определено, спи някак по-спокойно. За сметка на него аз спя неспокойно, когато той е до мен, просто защото се притеснявам да не се обърна и да го затисна без да искам 🙂 За таткото не е проблем – той е съгласен на всичко, което би ми донесло някакъв комфорт или щастие, но не ми се иска да го учим да спи при нас, там е работата. Ще се пробваме да го отделим в негова стая, макар да мисля, че е малко късно, той така се е привързал към мен, неговия персонален Сънчо, че не знам какъв успех ще имаме, но все пак съм длъжна да опитам в името на собствения си сън :))

 2. Хедра

  Здравей, Ганка!

  Наистина звучи твърде изтощително това постоянно разхождане за приспиване 😦

  Споделяш, че когато много се умориш, взимаш бебето да спи при вас на спалнята – правилно ли разбирам, че така младежът спи спокойно и ти успяваш да си починеш?

  В такъв случай мислила ли си за варианта просто да оставите бебето да спи при вас на спалнята или да долепите леглото му до вашето, така че да не ти се налага да ставаш и детето да е в непосредствена близост? Съпругът ти как би гледал на този вариант (неговото и твоето мнение са единствените важни – роднините имат право на свое мнение, а вие имате право да не се съобразявате с него ;)).

  Хубаво е, че Дормикинд ви помага – а много скоро с пълзенето и прохождането детето ще започне да се уморява повече и съответно да има нужда от повече сън.

  Ето тук можеш да видиш още идеи за това как можеш да започнеш полека да го приучаваш към други начини за приспиване, които да не са непременно и само на гърдата:
  https://xedra.wordpress.com/2010/01/01/weaning/

 3. Ганка

  Здравей Хедра,
  Синът ми е на 8м и е много будно (в буквален смисъл) бебе 🙂
  През деня едва спи 1-1 1/2ч, а вечер се буди ужасно много пъти. След като се насуче за вечеря заспива без никакъв проблем, но след 15-20 мин е първото будене – отивам и го приспивам на ръце. След малко пак и пак и така цяла вечер…Рядко има период от повече от два часа непрекъснат сън. Напоследък започнах да давам Дормикинд и от него ли не знам, но понякога прави 3часа без да се събуди. Спим в една стая, а обикновено около 3ч сутринта вече съм тотално изморена и го вземам в спалнята при нас, защото не мога да го приспя по друг начин. Така е вече 4 месеца поред и се чувствам много уморена от цялата тази „забава“ през нощта. Все повече хора ме съветват да го сложим в друга стая и да го оставим да се нареве, но не мога да събера смелост, все си мисля, че може да му стане нещо, не физически, ами да се разстрои още повече и да му навредя, вместо да помогна. Можеш ли и ти да дадеш някой съвет по въпроса? 🙂
  Благодаря предварително!