IBCLC – що е то и за какво може да ви послужи


За мен е дългогодишна цел, повод за гордост – и официално признание за това, че през последните 7 години всички вие, които сте ми гласували доверие да работя с вас и прекрасните ви бебета, сте ме научили на всичко, което зная и сте ми дали възможност да събера знания и опит на световно признато ниво.

Зад буквите IBCLC стои „сертифициран от международен борд консултант по лактация„.  Това е здравен работник, който специализира тясно в науката и практиката около човешката лактация и притежава клинични умения за справяне в широк набор от проблемни ситуации при кърмене.

Какво означава това за вас?

Означава, че вече имате международно признато основание да вярвате, че нещата, които предлагам като разрешение на проблемите, почиват на добра медицинска практика и се очаква наистина да проработят 🙂

Като IBCLC продължавам да помагам при обичайните проблеми:

 • поставяне на гърдата и засукване
 • поддържане и увеличаване на млякото
 • близнаци и недоносени деца
 • болки и разраняване
 • кърмене при връщане на работа
 • кърмене на голямо кърмаче
 • захранване и отбиване

Разликата е, че можете да сте сигурни, че наистина притежавам опита и уменията да помагам не само в основните неща и при обичайните проблеми, но и в сериозни, объркани или рискови ситуации, засягащи кърменето, които изискват специфични знания и преценка и при които обичайните мерки са се оказали неуспешни. А информацията, която получавате от мен, почива не само на личен опит, а на резултати от изследвания и на най-добрите медицински практики.

Как се става IBCLC

Единствената международно призната титла за специалист в областта на кърменето в днешно време обичайно се получава най-вече от медицински специалисти (акушерки и лекари).

Макар както много други неща в света на кърменето специализацията като консултант по лактация да е излязла също от средите на майките-доброволки и преди 25 години, когато е проведен първия изпит, 90% от участниците да са били майки от доброволческите кърмачески организации, днес изпитът и титлата са привилегия основно на медицинските работници. Статистиките за 2011 г още не са излезли официално, но за 2010 г около 90% от явяващите се на изпита са медицински лица.

С развитието на професията изискванията стават огромни и в днешно време покриват дисциплини като анатомия, физиология, биология, развитие на детето, хранене, социални науки, психология (и отделно нужните знания засягат различни области от акушерството и гинекологията, фармакологията, здравното дело и т.н.).

Освен всичко друго е нужно да си преминал десетки часове обучение, което да е на такова ниво, че да се признава от международния борд.

И не на последно място – нужно е да можеш да удостовериш хиляди часове практическа работа с майки, която е под надзора на медицинската общност или на авторитетна кърмаческа организация, за да е сигурно, че работата почива на добри практики. Което само по себе си е страхотно признание за младата ни българска организация – Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, обучението и работата ни към която беше основата за допускане до изпит.

Самият изпит се провежда само веднъж годишно, на стотици различни места по света, но в един и същи ден навсякъде. Тъй като в България все още няма изпитно място, четирите български кандидатки за 2011 г избрахме Виена – и емоциите от изпита се съчетаха прекрасно с излъчването на красивата културна столица на Европа 🙂

Мога само да си пожелая скоро и в България на изпит да се явяват толкова много млади, жизнени и мотивирани акушерки и лекари, каквито бяха във Виена – атмосферата на изпита беше страхотна, весела и много позитивно заредена и настроението е лятно, независимо от 16-градусовия юлски студ 🙂  А когато се споделя един общ интерес, много бързо се намира общ език независимо от различните матерни езици.

Още по-хубавото е, че след излизането на резултатите от изпита настроението е даже още по-приповдигнато заради успеха 🙂

И така, след три месеца чакане на резултати, ето ни тук – 4 новосертифицирани консултанти по лактация за София. Положението странно ми напомня на това преди почти 6г, когато изкарахме първото ни обучение за доброволни консултанти – тогава за София бяхме 3 активно действащи девойки (и с радост споделям, че две от тях сме сертифицирани днес за консултанти по лактация). Само четирима специалисти за мащабите на София е безумно малко – но все пак е страхотна първа крачка.

Така че съвсем скоро очаквайте новините къде и по какъв начин можете да се свържете за преглед и консултация с високо квалифицираните специалисти по лактация в София 🙂

Реклама

12 responses to “IBCLC – що е то и за какво може да ви послужи

 1. Таня

  Честито и от мен! 🙂
  Благодарение на теб (този страхотен блог) и Меги (Миглена Делчева) с Яна се кърмим вече 9 месеца. И продължаваме, защото и на двете ни харесва да го правим 🙂
  Успех!

 2. Честито, Хриси!
  Много се радвам, че с успех сте издържали изпита. Титлата е страхотно признание за възможностите и знанията, които притежавате

 3. Браво на вас!Имате прекрасен сайт!

 4. Ганка

  Честито! Честито! ЧЕСТИТООО! 🙂
  Това е страхотно постижение и повод за гордост! Пожелавам ти още много достойни каузи и сертифицирани успехи 🙂

 5. Хедра

  Благодаря на всички за честитките и пожеланията – това наистина значи много за мен 🙂

 6. Анонимен

  Честито!Aз и моят син,който веЧе е нa годинкa и още се кърмим ти блaгодaрим зa морaлнaтa подкрепa и полезнaтa информaция.Успех!

 7. Честито, Хедра!
  Страхотен успех 🙂
  Аз и бебка ти пожелаваме още много такива поводи за гордост и усмивки, още много ползотворни часове работа и положителни емоции 🙂
  Поздравления!

 8. Поздравления!
  Наистина това е повод за гордост! И е доста мотивиращо за останалите консултанти 🙂 А майките са просто късметлийки, че имат възможност да се свържат с толкова добре обучен и информиран консултант по кърмене!
  Пожелания да получавате все повече любов и радост от работата си като IBCLC!

 9. честито! Благодаря ти, че те има!

 10. Мелине

  Честито! Много се радвам, че си постигнала такъв успех! Страхотно е, че има такива хора като теб, които жертват личното си време и полагат толкова усилия, за да могат да помагат на нас и нашите мъници. Благодаря за съветите, вниманието и позитивизма, с които си ме зареждала! Надявам се, че след приключване на настоящата ми бременност няма да имам нужда от съвет, но когато знам, че има към кого да се обърна при нужда, съм по-спокойна.

 11. Надя Баева

  Честито, Хедра!
  Това е страхотен успех и повод за гордост!
  Поздравления!

 12. Соня

  Честито, Хедра!
  Нека това да е един от многото успехи, които ти пожелавам, и дано с ваша помощ кърмените бебета и щастливите майки да се увеличават!