Абсцес на гърдата


Според статистиките до абсцес стигат едва около 3% от майките, които развиват мастит, т.е. това е едно наистина рядко срещано усложнение. В наши дни до абсцес се стига много рядко, тъй като отдавна се знае, че абсцес се развива обикновено заради ненавременно или неправилно проведено лечение на мастит.

Проблемът с гърдата най-често започва със запушване, преминава в мастит и едва тогава, ако лечението е било недостатъчно или неадекватно (напр. кратък курс на антибиотично лечение – под 7 дни, или пък неправилно подбран антибиотик), може да се стигне до абсцес. Понякога абсцеси се развиват, ако имунната система на майката е силно потисната от наличие на хронични заболявания.

Организмът се опитва да се справи с възпалението в гърдата, което не е съвсем овладяно, като се опитва да го ограничи и изолира в малко пространство. Така се формира абсцес – овално образувание в гърдата с ясно отграничена форма и краища. На пипане се усеща твърдо и/ли изпълнено с течност (гной). Мястото над подутината е силно зачервено, като червенината не е разпръсната по гърдата, а е съсредоточена в този участък. Най-често това е съпроводено с връщане на температурата и маститните оплаквания след период на подобрение, макар че понякога е възможно да липсва температура, особено ако процесът се развива бавно. Ако не се установи навреме, че става въпрос за абсцес и не се предприеме своевременно лечение, може кожата на мястото над абсцеса да започне да се бели и да „пробива”, тъй като организмът се опитва да изтласка навън насъбрания секрет. Понякога майките и медицинските лица може да объркат това „белене” на кожата за резултат от чести и/ли твърде топли компреси и масажи, но неминаващата болезнена подутина е сигнал да се направи изследване.  Възможно е спонтанно „пробиване“ (руптура) на абсцеса и изтичане на събраните секрети.

Диагнозата се прави с ехографско изследване, а лечението на абсцес се провежда от лекар (най-често хирург или мамолог), тъй като е необходима лека хирургична намеса и антибиотично лечение.

Ако абсцесът е малък (под 3 см), е възможно съдържимото да се отстрани и кухината да се почисти само чрез аспирация със спринцовка под ехографски контрол.

Ако е по-голям от 3 см или по преценка на лекаря, се прави оперативно дренаж и може да се остави дрен за няколко дни, така че да се почисти събралия се секрет.

Разрезът при абсцес не е голям и не се зашива, а се оставя да се затвори сам. Възможно е от мястото да изтича мляко – това не е проблем и дори може да улеснява оздравяването.

Кърменето може спокойно да продължава от незасегнатата гърда през цялото време.

Ако разрезът на болната гърда е близо до ареолата и кърменето е твърде болезнено или бебето би имало контакт с изтичащите секрети, обикновено се търси начин за изцеждане на гърдата, докато мястото заздравее достатъчно, за да стане кърменето отново възможно. Ако мястото на разреза не е непросредствено до ареолата, е напълно възможно да кърмите бебето от засегнатата гърда (най-често 24 ч след дренажа и след като е започнато антибиотичното лечение).

Развитието и лечението на абсцес не налагат спиране на кърменето, независимо че са много болезнени. Преживяването на всичките тревоги, болки и проблеми около мастита и хирургичната интервенция при абсцес обаче са травмиращи и е нормално да се замисляте дали искате да продължавате да кърмите. Важно е да обсъдите притесненията си с консултант по кърмене и с лекаря си, особено ако планирате отбиване, за да може то да се случи по максимално щадящ начин и да не предизвика нови проблеми с гърдите.

„Рязкото отбиване или подтискането на лактацията с медикаменти в действителност може да забавят излекуването на абсцеса, тъй като допринасят за образуването на сгъстяващ се секрет, който вместо да намалява препълването на гърдата, го увеличава.“ (Walker, M. Breastfeeding Management for the Clinician: Using the Evidence. Jones & Bartlett Publishers; 2 edition (December 28, 2009))

Съществува и опцията да прекратите напълно кърменето от засегнатата гърда, но да продължите да кърмите от здравата колкото дълго желаете. Едностранното кърмене е напълно възможно – с по-често сукане млякото в здравата гърда може да се увеличи и регулира спрямо нуждите на детето. Нужно е спирането на млякото в болната гърда да става постепенно и щадящо, за да не се пречи на процеса на излекуване. Когато се прави едностранно спиране на кърмата, не е възможно да се използват медикаменти за потискане на лактацията – използват се само естествените механизми за спиране на млякото с постепенно намаляване на стимулацията.

В зависимост от мястото на абсцеса и от това как е направен разрезът за дренирането му, е възможно на това място да се прекъснат каналчета заради образуващите се сраствания. Известно намаляване на кърмата в засегнатата гърда е често срещано. При следваща бременност и кърмене отново е възможно тази гърда да произвежда по-малко мляко и да е по-склонна към запушвания и проблеми, ако разрезът е бил по-голям или е засегнал повече каналчета.

References:

Kvist, L. J., & Rydhstroem, H. (2005). Factors related to breast abscess after delivery: A population-based
study. BJOG, 112, 1070–1074.

Dener, C., & Inan, A. (2003). Breast abscesses in lactating women.World J Surg., 27, 130–133.

Amir L, et al. Incidence of breast abscess in lactating women: report from an Australian cohort. BJOG. 2004;111(12):
1378-1381.

Ozseker B, et al. Treatment of breast abscesses with ultrasoundguided aspiration and irrigation in the emergency setting.
Emerg Radiol. 2008;15(2):105-108.

Ulitzsch D, Nyman MKG, Carlson RA: Breast abscess in lactating women: US-guided treatment, Radiology 232:904–909, 2004.

Christensen AF, AL-Suliman N, Nielsen KR, Vejborg I, Severinsen N, Christensen H, et al: Ultrasound-guided drainage of breast abscesses: results in 151 patients, Br J Radiol 78:186–188, 2005.

Advertisements

19 responses to “Абсцес на гърдата

 1. isidora

  Хедра пак аз 😃 беше спаднал блистер, но когато се изсцедих пак се поду и със стерилна игла го спуках и изтисках хубаво зърното, измих го и се намазах с лансилох и сега на въздух съм го оставила. Ще видим после как ще е когато засука бебка. Благодаря много от сърце

 2. Хедра здравей, първо благодаря за отговора. Блистер днес спадна, но сега пак се поду,точно като гнойна пъпка е. Въпроса ми е дали да го спукам,.т.е да боцна самата подутинка и да изтисквам. Или когато е спаднало тогава с мокра памучна кърпа, благодаря много

 3. Хедра

  Здравейте, Исидора!

  Надявам се междувременно блистерът да се е спукал и сам. Ако решите да го пукнете сама, е важно да помните, че не трябва да боцкате зърното! Ако блистерът се издува като гнойна пъпка, е достатъчно съвсем леко да го боцнете само него, колкото да се спука.

  Ако не се подава над тъканта на зърното, най-добре не бодете нищо, за да не стане беля. В тези случаи е по-добре да го разтъркате лекичко с навлажнена хавлиена кърпа и да видите дали ще се отлепи някое от крайчетата.

 4. Здравей Хедра, мама съм на една малка сладка бубка която скоро ще стане 2 месела и обожавам да си я кърма и на нея също и е любимо,но от вчера ми се появи блистер на дясната гърда, една бяла точка на зърното и днеска я слагах в топла вода с морска сол след това давах на бебка да суче,пих и лецитин, но още нямам облекчение. Мисля утре ако няма подобрение да пробвам със стерилна игла само би ли ми казала точно как, много ще съм ви благодарна. Поздрави, Исидора

 5. Здравейте, благодаря за отзивчивостта, насоките и препоръките. Изключително ми е от полза вашето мнение. Със сигурност ще се консултирам отново с лекар, запазила съм час дори. Ще посетя и опериращите ме, те са от онкологично отделение отново да чуя тяхното мнение. Благодаря Ви. Ще пиша отново. Поздрави

 6. Хедра

  Здравейте отново, Кремена!

  Както ви обещах, се свързах с лекаря, с когото отдавна работим заедно, за да обсъдим вашата ситуация. С уговорката, че липсват изключително много важни детайли от ситуацията и че не може и дума да става за диагнози, а само за препоръка какъв е най-удачният начин на действие – нейният съвет е скоростно и без отлагане (в рамките на ден-два максимум) да се ориентирате към консултация с мамолог от Онкологията.

  Хронични нелактационни мастити и възпаления на гърдата, които не се овладяват добре с антибиотик може да са насока за по-сериозно състояние и е наложително да им се обърне спешно и задълбочено внимание и преценка от тесен специалист.

  Наистина горещо ви моля бързо да направите такава консултация – по-добре да си изкарате сега акъла без нужда (аз ще съм щастлива да сте ми ядосана, че само съм ви изплашила), но да се успокоите до няколко дни, отколкото да се пропусне нещо съществено и да съжалявате, че са пропуснати дни и седмици от необходимото лечение. Непременно пишете как сте – и ви пожелавам да е с добри новини!

 7. Хедра

  Здравейте, Кремена!

  За съжаление този въпрос излиза далеч извън границите на моята компетентност – това е хроничен мастит извън границите на лактацията и за него може да има разнообразни причини.

  Все пак, ето някои разсъждения, които евентуално може да ви ориентират поне какво да питате:

  Правена ли е микробиология и какво излиза като причинител – всеки път едно и също ли е или са различни причинители? Ако е едно и също, според мен трябва да се търси огнище не само на това място.

  Ако излизат различни неща, е възможно да става въпрос и за нарушаване на нормалната флора и равновесие в организма – при всички случаи трябва да вземете сериозни мерки за повишаване на имунитета и възстановяване на чревната микрофлора, която е съсипана от антибиотиците и стреса покрай тези неприятни преживявания.

  Наложително е да потърсите и второ мнение от друг лекар, ако досега не сте го направили. Мамолозите в Онкологията в Дървеница може да са добър избор за тази ситуация.

  Обсъждали ли сте с лекаря си други превантивни мерки, напр. физиотерапия, евентуално лечение с лазер за подобряване зарастването на раните?

  Това са нещата, които ми хрумват на първо четене. Ще се консултирам и с лекаря, с когото обичайно работя (и която също е IBCLC) да видим какви други насоки може да даде.

 8. Здравейте, искам да Ви разкажа за моите преживявания и да поискам съвет. Аз съм майка на дете на 2г. и 3м. Кърмих го успешно до 1г и половина, но само от едната гърда. Проблем в началото на кърменето беше това, че нямам добре оформени зърна, на лявата гърда дори леко хлътнало. Ползвах силиконови зърна, но самото дете от лявата гърда не искаше да суче много. Половин месец след раждане получих зачервяване, температура и треска в дясната гърда, всичко се оправи след компреси и много кърмене. Но концентрирах кърменето повече от тази гърда, за да се възстанови. Така постепенно в лявата гърда намаля кърмата, аз изцеждах все по-малко, а и детето не желаеше да суче от нея. Спрях да я цедя, както и да я предлагам. Година и полови след това спрях кърменето с лекарства. Шест месеца след спиране на кърменето лявата ми гърда се възпали, зачерви, температура, треска, болки … След ехограф ми изписаха антибиотик, но възпалението продължи да зрее. Стигна се до абцес, отворена рана, три кухини обработени, антибиотично лечение: казаха хроничен мастит. Месец след това се появи малко мехурче зачервено, било остатък от затварянето на първата рана т.е. раната се е затворила преди да изтече гнойта. Е цепнаха и това мехурче. Пак зарастване, пак антибиотици. Току що зарастнаха двете рани и сега отново имам новообразувано мехурче под втория разрез. Отново съм на антибиотици, които ако не повлияят ще ме цепват. Та искам съвет как да избегна трето цепване, ако се появи след това 4-то, 5-то и т.н. Моля за мнение от какво се възпалява, докога, как да се предпазя? Благодаря предварително!

 9. Хедра

  Здравейте, Анелия!

  По описанието ви няма причина да се съмнявате за абсцес. При абсцес в гърдата има затворена гнойна колекция (като подкожна гнойна пъпка, само че с размер на пинг-понг топче или по-голяма) – а не тече гной от каналчетата 🙂

  Така че си кърмете спокойно бебето 🙂

 10. Анелия

  Здравейте, преди седмица ми се зачерви едната гърда и беше болезнена. След няколко дни вдигнах температура 39градуса (2 дена). Правих компреси със зеле и магданоз, горещи душове и изцеждане. Болката изчезна. Имам блистери, които не мога да махна. Днес забаелязах, че имаше 2 капчици, които бяхй като гной, поне така ги оприличих. Възможно ли е да имам абцес и най вече се притесних, че дадох на бебето да суче. Какво да п авя, да давам ли на бебето (пчти на месец) от тази гърда, докато отида в понеделник на доктор? Благодаря!

 11. Хедра

  Радвам се, че вече сте добре, Елена 🙂

 12. Елена

  Здравейте, Хедра!

  Вече мога да се похваля със затворена рана и добро настроение. Най-накрая се храним свободно от всякакви досадни превръзки и майчини притеснения 🙂
  Не съм имала никакви съмнения дали е добре да продължа с кърменето, а и за щастие лекарите останаха доволни от работата на дренажа. Останала е малка киста, но тя би трябвало да не създава проблеми.

  Благодаря отново за подкрепата – накрая имах нужда по-скоро от разбиране и успокояване на духа, отколкото от медицински грижи.

  Сърдечни поздрави!

 13. Хедра

  Здравейте, Елена!

  Радвам се, че вече се оправяте. Нормално е да изтича кърма и няма нужда да се спира! Раната ще заздравее независимо от това. Ако се притесните много и имате нужда от уверение, че наистина ще мине без спиране на кърмата, мога да ви свържа с други майки, които са минали през лечение на абсцеси и не са спирали да кърмят 🙂

  Наистина би било най-добре да има единно мнение и лекари, акушерки и сестри да предлагат една и съща и еднакво достоверна информация за кърменето… да се надяваме, че някой ден наистина ще се случва така (но със сигурност няма да е скоро, за нещастие :().

 14. Елена

  Здравейте отново!

  Благодаря ви за изчерпателния отговор.
  Все още съм с дренаж, но количеството, което изтича оттам намалява, а и кухината започва да се затваря.
  Това, което ме притеснява е, че хирурзите очакват течът съвсем да спре. В противен случай коментират евентуално спиране на кърмата с медикаменти.
  Аз съм решена да продължа с кърменето още дълго време, а и почти не съм прекъсвала да кърмя от тази гърда въпреки „забраната“ на хирурзите, които извършват манипулациите по дренажа. Слава Богу получих зелена светлина от лекаря, предписал ми антибиотичното лечение, както и от книги и статии на тази тема.
  Бих се радвала всички лекари да са на едно мнение, за да не се налага пациентите да са поставени пред дилема.

  Благодаря и на вас за подкрепата, що се отнася до кърменето.

  Поздрави,
  Елена

 15. Хедра

  Здравейте, Елена!

  Това, което описвате, е класическата картина на лечение на абсцес на гърдата. Възпалението вече е преминало, но възстановяването на мястото става доста бавно, каквото и да правите.

  Дренажът рядко седи повече от 5 дни – вероятно скоро ще ви го махнат. Мястото не се зашива, а се оставя да зараства самичко, което отнема няколко седмици.

  През това време от дупките ще тече мляко – това е абсолютно нормално и не пречи на възстановяването, а дори го подпомага заради възстановяващите фактори в кърмата.

  Очаквайте около 4-5 седмици възстановителен период – това е обичайното протичане на нещата след дренаж на абсцеса.

  Няма причина да не можете да кърмите от тази гърда, ако разрезът не пречи и не ви боли много – при всички случаи обаче е важно да цедите гърдата, за да не спре кърмата.

  Ако имате въпроси и притеснения, винаги можете да се обадите или да пишете – бързо да се оправят нещата!

 16. Елена

  Здравейте,
  пише ви една от „щастливите“, попадащи в 3-те процента кърмачки с усложнение след запушени канали.
  От самото начало на кърменето имам проблем само с едната гърда, Първо беше разранено и травмирано зърното, а след това се започна със запушванията – треска, зачервяване, втвърдяване, все в различни участъци на тази гърда.
  След като успешно се бях преборила четири пъти с обикновено запушване (всеки път за около 2-3 дни), се появи втвърдяване без треска и зачервяване – досущ като бучка. Отново на различно място. Този път, обаче, компресите и изсукването не дадоха резултат, а състоянието на гърдата само се влошаваше. Треската се появи след около две седмици, заедно със зачервяване на цялата гърда. Зачервявания имах и по ставите. Отидох на лекар. Видимо, обаче, проблемът беше запушени канали и ми предписаха лечение отново с компреси (и студени), заедно с медикаменти против отока, втвърдяването и треската. Трябваше и да следя температурата си. Състоянието ми си оставаше все същото, със съвсем кратко подобрение.
  По разни причини не алармирах навреме, че вдигам температура всяка вечер и отидох отново на лекар едва след седмица…, когато гърдата ми изведнъж се поду ужасно много. Предписаха ми антибиотик, а след ехографско изследване се оказа, че в засегнатия участък има течност. Аспирираха я еднократно – около 200мл. инфектирано мляко. Последва още една аспирация – вече бистро мляко с малко кръв, но отново голямо количество.
  Сега вече съм с постоянен дренаж трети ден. Изтича мляко, докато бебето суче – ок. 100мл. за денонощие. Надявам се, че утре вече ще намалее, но съм много притеснена.
  Имам огромно желание да продължа с кърменето (бебето ми е на три месеца и половина) и искам да подпомогна процеса на оздравяване. Уви, засега не зная какво мога да направя, освен че приемам хомеопатични препарати за оздравяване на засегнатото място.
  Ще съм ви благодарна, ако имате съвет за мен.
  Сърдечни поздрави,
  Елена

 17. Весела

  Много благодаря за бързия отговор! Малко се поуспокоих, ще взема мерки веднага.

 18. Хедра

  Здравейте, Весела!

  Това, което описвате, не е абсцес, а обикновено запушване. Запушванията не са в резултат на гъбички. Детето ви е големичко и ако е било болно наскоро, е възможно за известно време да не е сучело колкото обикновено и затова да се получават проблеми при връщането в нормална ситуация. По време на боледуване децата сучат често и може да стимулират повече кърма, а след възстановяването им и връщането към нормалния за тях ритъм по-големите паузи често водят до запушвания. А ако и вие самата сте била болна, това допълнително увеличава риска от запушвания.

  Както ще видите в статията за запушените каналчета, обичайно не е необходима лекарска намеса, след като успявате да се справите сама – просто наблюдавайте гърдите и действайте своевременно.

  Ако се докаже, че бебето има гъбички в устата и му изпишат лечение, тогава е наложително паралелно с него да се лекувате и вие, защото лесно се прехвърлят върху гърдите (но тогава оплакванията са съвсем други и никога няма Т). Ако става въпрос за гъбички в изхожданията, това означава нарушена микрофлора заради антибиотичното лечение и се лекува с пробиотици, кърмене и внимателно хранене – но не засяга гърдите.

 19. Весела

  Здравей, Хедра! Статията за абсцеса е много полезна, но пак не намирам описание на моето състояние. Миналият четвъртък вдигнах температура над 39 градуса, като лявата гърда ми беше много болезнена и имаше розовеещи-червени петна по нея (с размити граници), но не беше нито твърда, нито имаше буци. Състоянието отмина за около ден. Снощи пак вдигнах висока температура и същото се повтори, сега с дясната гърда – болезнена, с червеникави разляти петна, но гърдата е мека, не напипвам буци никъде и детето суче без проблем. Температурата вече спадна, но гърдата засега все още е болезнена. Бебето ми е на 10 месеца, имаме съмнения за гъбички (след антибиотик), а резултатът от посявката ще излезне утре. Въпросът ми е дали може моето състояние да е вследствие на гъбички или се касае за нещо съвсем различно? Не знам при какъв лекар да отида да се прегледам, ако се налага. Благодаря предварително!