Бучки в гърдите, изследвания и интервенции върху кърмеща гърда

Източник на всички снимки в публикацията: Интернет

Бучките в гърдата по време на кърмене може да имат най-различни причини. Като научите повече за най-често срещаните по време на кърмене доброкачествени състояния на гърдите, ще можете да си спестите тревоги – и да знаете кога е важно бързо да се обърнете към лекар.

Източник: Интернет

Много често в първите седмици на кърменето можете да се притесните, че имате „неизчезващи бучки”, тъй като особено от външната страна на гърдата напипвате твърди участъци. Те може да се усещат твърди и по-гладки – като „плочка“ под кожата – преди кърмене, когато гърдата е пълна. Понякога при много пълна гърда дори може да са леко надигнати под кожата и да се виждат с просто око. Характерното е, че изчезват след кърмене и/ли изцеждане. При празна гърда на тези места може да напипвате бучици и по-твърди жилести образувания.

Това не са бучки – това е нормалното усещане за разраснатата жлезиста тъкан в гърдата, която е съсредоточена точно на тези места и ясно се напипва. Няма как да я „омекотите” или премахнете с постоянно изцеждане, точно защото е нормално да я има и да се усеща на пипане по този начин. Не е нужно да правите нищо специално, ако гърдата иначе се чувства комфортно след кърменето.

Галактоцеле

Една от причините за появата на бучка в гърдата по време на кърмене е т.нар. галактоцеле – малка киста, която е пълна с мляко. Тя е овална, гладка и подвижна и се формира в резултат на запушване или затруднено дрениране на канал. Това води до разширяване на еластичните стени на каналчетата и до образуването на „джобче“, което се пълни с мляко.

Диагнозата се прави от лекар след ехографско наблюдение и по лекарска преценка след аспирация на съдържанието, за да се докаже дали става въпрос точно за галактоцеле.

Понякога галактоцелето може да се оттича. В тези случаи при натисканенето му може да изтича мляко от зърното и галактоцелето се променя в ясна връзка с кърменето – може да намалява като размер непосрествено след кърмене и да се увеличава отново с напълването на гърдата.

Възможно е обаче каналът да е напълно блокиран и задържаното мляко да няма излаз – тогава няма промени преди и след кърмене, а в някои случаи може кистата да расте с течение на времето.

Важно да се следи и да се грижите за добро изпразване на тази гърда с добро поставяне на бебето, лек масаж на гърдата, докато бебето суче и смяна на позите за кърмене. Галактоцелето може да причинява болка и да води до по-чести запушвания.  Ако е много близо до ареолата, понякога може да пречи на доброто засукване.

Ако галактоцелето се увеличава много и създава проблеми, е възможно да се направи аспирация на съдържанието с игла и спринцовка. За съжаление е възможно скоро след това галактоцелето отново да се напълни.

Когато галактоцелето не може да се изпразва, поради обратно усвояване на водата от задържаното мляко то се сгъстява и придобива гъста, подобна на сметана или крема-сирене мазна консистенция. Понякога галактоцелето може да прерасне в абсцес, ако до задържаното мляко достигнат бактерии.

Ако размерът на галактоцелето е голям и създава проблеми, може да се обсъди възможността за хирургично отстраняване след отбиването.

Фиброаденоми

Фиброаденомите са бучки в гърдата, които обикновено съществуват още преди бременността и най-често знаете за тях. Те са най-често срещаните „бучки“, които се откриват в гърдите. Обичайно не представляват пречка за кърменето и даже в някои случаи може да намалят размера си или дори да изчезнат вследствие на кърменето.

Фактът, че кърмите, не пречи да се провеждат профилактичните ехографски прегледи и да се следят фиброаденомите през обичайните интервали, както го правите и когато не сте бременна и кърмачка.

Заради хормоналните промени по време на бременността и във връзка с кърменето, в някои случаи може фиброаденомите да започнат да увеличават броя и/ли размера си и да се наложи отстраняването им. Хирургическата интервенция обичайно не налага спиране на кърменето (макар че може да е трудно да откриете лекар, който е склонен да оперира лактираща гърда).

Когато се отстраняват фиброаденоми, независимо дали е по време на кърмене или в период, в който не сте бременна или кърмачка, е важно предварително да се обсъди с лекаря процедурата. В зависимост от разположението, дълбочината и големината на образуванието се използва различно разположен разрез. Посоката на разреза  засяга в различна степен каналчетата и бъдещата функция на гърдата.

Разрез, който върви успоредно на ареолата, е по-вероятно да доведе до прекъсване на канали и съответните трудности с изпразването на някой дял от гърдата при следващо кърмене.

Затова, ако има възможност, е за предпочитане интервенцията да се прави перпендикулярно на ръба на ареолата. В общия случай това е най-щадящият за каналите вариант.

Изследвания и интервенции върху кърмеща гърда

Важно е да знаете, че изследвания на гърдите, вкл ехографско изследване, мамография, малки хирургични операции (както е при отстраняването на фиброаденом, при дренирането на абсцес или при биопсия) може да се извършват без прекъсване на кърменето.

Да се изисква отбиване заради спешна нужда от изследвания е нелогично, тъй като независимо от метода на отбиване, който се използва, мляко в гърдата има още поне 10 дни, а пълната инволюция на жлезата изисква няколко месеца.

Ако лекарите твърдо държат на спиране на кърменето преди извършване на интервенция, тогава една малко известна, но сравнително лесно осъществима  опция е спиране на кърмата само в едната гърда и продължаване на кърменето от другата.

Това е възможно, ако не се употребяват медикаменти (които действат централно и съответно спират кърмата и в двете гърди), а се разчита на естественото спиране на млякото както става при постепенно отбиване. Обикновено за 7-10 дена може да се спре кърмата в желаната гърда с напълно естествени методи.

Образната диагностика е по-затруднена по време на кърмене, тъй като гърдата е с плътна структура заради разраснатата жлезиста тъкан. По тази причина ехомамографията се предпочита пред класическата мамография. Опитни лекари, които имат наблюдения над промените в лактиращи гърди, могат да разчитат добре образите независимо от това, че гърдата е „действаща“.

Затова, особено ако имате състояния, които е важно да се следят профилактично, няма нужда да спирате прегледите по време на кърмене – просто е важно да потърсите лекар с опит в разчитането на лактиращи гърди, когато се налагат по-специфични изследвания или хирургия. Ще улесните разчитането на образите, ако накърмите бебето или  изцедите добре гърдите непосредствено преди прегледа.

Злокачествени изменения на гърдата по време на кърмене

Кърменето е доказана профилактика срещу развитието на рак на гърдата. Според едно голямо британско проучване на наличните изследвания, всяка година кърмене намалява риска да развиете рак на гърдата преди менопаузата с 4,3 %, а всяко раждане – с още 7%.

Макар да се срещат много рядко, за нещастие и по време на бременност и кърмене е възможно да се развият злокачествени изменения в гърдата. Има няколко неща, които е важно да помните:

Мастит или друго възпалително състояние на гърдата, което не преминава за 2 седмици след приложено антибиотично лечение, изисква консултация с онколог.

Всяка бучка в гърдата, която съществува повече от 2 седмици и не се променя във връзка с кърменето, изисква задължителна консултация с лекар, проследяване и изследвания по преценка на лекаря.

Независимо дали кърмите или вече сте отбила, е важно да си изградите навика веднъж месечно да си правите сами преглед на гърдите. Важно е да следите както за напипващи се бучки, така и за изменения във вида на гърдите:

 • промени в текстурата на кожата, напр. „портокалова кожа“ с или без признаци на възпаление
 • изменения в кожата на зърното
 • асиметрична промяна – появата на подутина или хлътване
 • хлътване или вдлъбване на зърна, които преди това са били нормални

Подобни промени изискват консултация с лекар, за да сте наясно какво се случва. Съзнателното отношение към здравето и бързата реакция наистина може да са жизненоважни.

References:

Bevin, T. H., & Persok, C. K. (1993). Breastfeeding difficulties and a breast abscess associated with a galactocele: A case report. J Hum Lact., 9, 177–178.

Sawhney S, Petkovska L, Ramadan S, Al-Muhtaseb S, Jain R, Sheikh M. Sonographic appearances of galactoceles. J Clin Ultrasound. 2002 Jan;30(1):18-22. 

Bernardi S, Londero AP, Bertozzi S, Driul L, Marchesoni D, Petri R. Breast-feeding and benign breast disease. J Obstet Gynaecol. 2012 Jan;32(1):58-61.

Sabate JM, Clotet M, Torrubia S, Gomez A, Guerrero R, de las Heras P, Lerma E. Radiologic evaluation of breast disorders related to pregnancy and lactation. Am Fam Physician. 2008 Sep 15;78(6):727-31.

Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50302 women with breast cancer and 96973 women without the disease.  Lancet. 2002 Jul 20;360(9328):187-95.

34 responses to “Бучки в гърдите, изследвания и интервенции върху кърмеща гърда

 1. Хедра

  Здравейте, Радост!

  Добре правите, че сменяте позите за кърмене на проблемната гърда, това помага за по-доброто дрениране.

  Възможно е бебето да ви е сдъвкало малко в някой момент (особено нощем, когато човек не внимава много с поставянето и засукването) и от това да имате чувствителност в някоя област на ареолата.

  Обезцветяване на част от ареолата си го има при несъвсем добро засукване и сучене – но след като от там си тече мляко и няма друг проблем, не го закачайте (блистерът изглежа точно като гнойна пъпка от акне – няма как да се сбърка, така че явно нямате блистер).

 2. Радост

  Здравейте,

  От средата на миналата седмица не напипвам голяната твърдина, ако е жлезист участък, нормално ли е повече да не го усещам, въпрос на изсукване на кърмата ли е? Двете топчета също не ги откривам, но за сметка на това имам болка в тази гърда или по-точно в областта на ареолата. Когато опипвам мястото ми е болезнено, но търпимо. Мисля, че напипвам лека твърдина, а на границата ареола-кожа на гърдата забелязвам леко зачервяване. Бебка като суче също ме боли, но е търпимо. На самото зърно отначало си мислех, че имам блистер, но може би не е, защото от побелялата част тече кърма (а и вече не е толкова бяло, мястото придобива цвят от два дни, но пак има разлика). Какво би могло да е? Пробвам от вчера да слагам бебка в различна поза на кърмене, ако е започнала да засуква неправилно. На близо 4 месеца е.
  Благодаря Ви за оказваната помощ! Съветите Ви са безкрайно ценни! :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s