Бучки в гърдите, изследвания и интервенции върху кърмеща гърда


Източник на всички снимки в публикацията: Интернет

Бучките в гърдата по време на кърмене може да имат най-различни причини. Като научите повече за най-често срещаните по време на кърмене доброкачествени състояния на гърдите, ще можете да си спестите тревоги – и да знаете кога е важно бързо да се обърнете към лекар.

Източник: Интернет

Много често в първите седмици на кърменето можете да се притесните, че имате „неизчезващи бучки”, тъй като особено от външната страна на гърдата напипвате твърди участъци. Те може да се усещат твърди и по-гладки – като „плочка“ под кожата – преди кърмене, когато гърдата е пълна. Понякога при много пълна гърда дори може да са леко надигнати под кожата и да се виждат с просто око. Характерното е, че изчезват след кърмене и/ли изцеждане. При празна гърда на тези места може да напипвате бучици и по-твърди жилести образувания.

Това не са бучки – това е нормалното усещане за разраснатата жлезиста тъкан в гърдата, която е съсредоточена точно на тези места и ясно се напипва. Няма как да я „омекотите” или премахнете с постоянно изцеждане, точно защото е нормално да я има и да се усеща на пипане по този начин. Не е нужно да правите нищо специално, ако гърдата иначе се чувства комфортно след кърменето.

Галактоцеле

Една от причините за появата на бучка в гърдата по време на кърмене е т.нар. галактоцеле – малка киста, която е пълна с мляко. Тя е овална, гладка и подвижна и се формира в резултат на запушване или затруднено дрениране на канал. Това води до разширяване на еластичните стени на каналчетата и до образуването на „джобче“, което се пълни с мляко.

Диагнозата се прави от лекар след ехографско наблюдение и по лекарска преценка след аспирация на съдържанието, за да се докаже дали става въпрос точно за галактоцеле.

Понякога галактоцелето може да се оттича. В тези случаи при натисканенето му може да изтича мляко от зърното и галактоцелето се променя в ясна връзка с кърменето – може да намалява като размер непосрествено след кърмене и да се увеличава отново с напълването на гърдата.

Възможно е обаче каналът да е напълно блокиран и задържаното мляко да няма излаз – тогава няма промени преди и след кърмене, а в някои случаи може кистата да расте с течение на времето.

Важно да се следи и да се грижите за добро изпразване на тази гърда с добро поставяне на бебето, лек масаж на гърдата, докато бебето суче и смяна на позите за кърмене. Галактоцелето може да причинява болка и да води до по-чести запушвания.  Ако е много близо до ареолата, понякога може да пречи на доброто засукване.

Ако галактоцелето се увеличава много и създава проблеми, е възможно да се направи аспирация на съдържанието с игла и спринцовка. За съжаление е възможно скоро след това галактоцелето отново да се напълни.

Когато галактоцелето не може да се изпразва, поради обратно усвояване на водата от задържаното мляко то се сгъстява и придобива гъста, подобна на сметана или крема-сирене мазна консистенция. Понякога галактоцелето може да прерасне в абсцес, ако до задържаното мляко достигнат бактерии.

Ако размерът на галактоцелето е голям и създава проблеми, може да се обсъди възможността за хирургично отстраняване след отбиването.

Фиброаденоми

Фиброаденомите са бучки в гърдата, които обикновено съществуват още преди бременността и най-често знаете за тях. Те са най-често срещаните „бучки“, които се откриват в гърдите. Обичайно не представляват пречка за кърменето и даже в някои случаи може да намалят размера си или дори да изчезнат вследствие на кърменето.

Фактът, че кърмите, не пречи да се провеждат профилактичните ехографски прегледи и да се следят фиброаденомите през обичайните интервали, както го правите и когато не сте бременна и кърмачка.

Заради хормоналните промени по време на бременността и във връзка с кърменето, в някои случаи може фиброаденомите да започнат да увеличават броя и/ли размера си и да се наложи отстраняването им. Хирургическата интервенция обичайно не налага спиране на кърменето (макар че може да е трудно да откриете лекар, който е склонен да оперира лактираща гърда).

Когато се отстраняват фиброаденоми, независимо дали е по време на кърмене или в период, в който не сте бременна или кърмачка, е важно предварително да се обсъди с лекаря процедурата. В зависимост от разположението, дълбочината и големината на образуванието се използва различно разположен разрез. Посоката на разреза  засяга в различна степен каналчетата и бъдещата функция на гърдата.

Разрез, който върви успоредно на ареолата, е по-вероятно да доведе до прекъсване на канали и съответните трудности с изпразването на някой дял от гърдата при следващо кърмене.

Затова, ако има възможност, е за предпочитане интервенцията да се прави перпендикулярно на ръба на ареолата. В общия случай това е най-щадящият за каналите вариант.

Изследвания и интервенции върху кърмеща гърда

Важно е да знаете, че изследвания на гърдите, вкл ехографско изследване, мамография, малки хирургични операции (както е при отстраняването на фиброаденом, при дренирането на абсцес или при биопсия) може да се извършват без прекъсване на кърменето.

Да се изисква отбиване заради спешна нужда от изследвания е нелогично, тъй като независимо от метода на отбиване, който се използва, мляко в гърдата има още поне 10 дни, а пълната инволюция на жлезата изисква няколко месеца.

Ако лекарите твърдо държат на спиране на кърменето преди извършване на интервенция, тогава една малко известна, но сравнително лесно осъществима  опция е спиране на кърмата само в едната гърда и продължаване на кърменето от другата.

Това е възможно, ако не се употребяват медикаменти (които действат централно и съответно спират кърмата и в двете гърди), а се разчита на естественото спиране на млякото както става при постепенно отбиване. Обикновено за 7-10 дена може да се спре кърмата в желаната гърда с напълно естествени методи.

Образната диагностика е по-затруднена по време на кърмене, тъй като гърдата е с плътна структура заради разраснатата жлезиста тъкан. По тази причина ехомамографията се предпочита пред класическата мамография. Опитни лекари, които имат наблюдения над промените в лактиращи гърди, могат да разчитат добре образите независимо от това, че гърдата е „действаща“.

Затова, особено ако имате състояния, които е важно да се следят профилактично, няма нужда да спирате прегледите по време на кърмене – просто е важно да потърсите лекар с опит в разчитането на лактиращи гърди, когато се налагат по-специфични изследвания или хирургия. Ще улесните разчитането на образите, ако накърмите бебето или  изцедите добре гърдите непосредствено преди прегледа.

Злокачествени изменения на гърдата по време на кърмене

Кърменето е доказана профилактика срещу развитието на рак на гърдата. Според едно голямо британско проучване на наличните изследвания, всяка година кърмене намалява риска да развиете рак на гърдата преди менопаузата с 4,3 %, а всяко раждане – с още 7%.

Макар да се срещат много рядко, за нещастие и по време на бременност и кърмене е възможно да се развият злокачествени изменения в гърдата. Има няколко неща, които е важно да помните:

Мастит или друго възпалително състояние на гърдата, което не преминава за 2 седмици след приложено антибиотично лечение, изисква консултация с онколог.

Всяка бучка в гърдата, която съществува повече от 2 седмици и не се променя във връзка с кърменето, изисква задължителна консултация с лекар, проследяване и изследвания по преценка на лекаря.

Независимо дали кърмите или вече сте отбила, е важно да си изградите навика веднъж месечно да си правите сами преглед на гърдите. Важно е да следите както за напипващи се бучки, така и за изменения във вида на гърдите:

 • промени в текстурата на кожата, напр. „портокалова кожа“ с или без признаци на възпаление
 • изменения в кожата на зърното
 • асиметрична промяна – появата на подутина или хлътване
 • хлътване или вдлъбване на зърна, които преди това са били нормални

Подобни промени изискват консултация с лекар, за да сте наясно какво се случва. Съзнателното отношение към здравето и бързата реакция наистина може да са жизненоважни.

References:

Bevin, T. H., & Persok, C. K. (1993). Breastfeeding difficulties and a breast abscess associated with a galactocele: A case report. J Hum Lact., 9, 177–178.

Sawhney S, Petkovska L, Ramadan S, Al-Muhtaseb S, Jain R, Sheikh M. Sonographic appearances of galactoceles. J Clin Ultrasound. 2002 Jan;30(1):18-22. 

Bernardi S, Londero AP, Bertozzi S, Driul L, Marchesoni D, Petri R. Breast-feeding and benign breast disease. J Obstet Gynaecol. 2012 Jan;32(1):58-61.

Sabate JM, Clotet M, Torrubia S, Gomez A, Guerrero R, de las Heras P, Lerma E. Radiologic evaluation of breast disorders related to pregnancy and lactation. Am Fam Physician. 2008 Sep 15;78(6):727-31.

Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50302 women with breast cancer and 96973 women without the disease.  Lancet. 2002 Jul 20;360(9328):187-95.

Advertisements

34 responses to “Бучки в гърдите, изследвания и интервенции върху кърмеща гърда

 1. Хедра

  Здравейте, Радост!

  Добре правите, че сменяте позите за кърмене на проблемната гърда, това помага за по-доброто дрениране.

  Възможно е бебето да ви е сдъвкало малко в някой момент (особено нощем, когато човек не внимава много с поставянето и засукването) и от това да имате чувствителност в някоя област на ареолата.

  Обезцветяване на част от ареолата си го има при несъвсем добро засукване и сучене – но след като от там си тече мляко и няма друг проблем, не го закачайте (блистерът изглежа точно като гнойна пъпка от акне – няма как да се сбърка, така че явно нямате блистер).

 2. Радост

  Здравейте,

  От средата на миналата седмица не напипвам голяната твърдина, ако е жлезист участък, нормално ли е повече да не го усещам, въпрос на изсукване на кърмата ли е? Двете топчета също не ги откривам, но за сметка на това имам болка в тази гърда или по-точно в областта на ареолата. Когато опипвам мястото ми е болезнено, но търпимо. Мисля, че напипвам лека твърдина, а на границата ареола-кожа на гърдата забелязвам леко зачервяване. Бебка като суче също ме боли, но е търпимо. На самото зърно отначало си мислех, че имам блистер, но може би не е, защото от побелялата част тече кърма (а и вече не е толкова бяло, мястото придобива цвят от два дни, но пак има разлика). Какво би могло да е? Пробвам от вчера да слагам бебка в различна поза на кърмене, ако е започнала да засуква неправилно. На близо 4 месеца е.
  Благодаря Ви за оказваната помощ! Съветите Ви са безкрайно ценни! 🙂

 3. Хедра

  Здравейте, Радост!

  Тъй като е минало повечко време, откакто сте писала – какво е положението в момента?

  След като нямате болка дори при масаж, нито зачервяване, най-вероятно въобще не става въпрос за запушване… т.е. много е вероятно просто да напипвате жлезистата тъкан на гърдата и това да ви обърква. Такива участъци обичайно са по-напрегнати преди кърмене и по-отпуснати след това, но не изчезват, а се усещат като жилки – това е абсолютно нормално.

  Ако се тревожите, идете да ви погледнат на ехограф – но не очаквам да видят нищо тревожно.

 4. Радост

  Здравейте, Хедра,

  Преди месец Ви писах с подобен проблен и ето, че ми е нужна отново консултацията Ви. За трети месец ми се появяват бучки в двете гърди. Нямаме големи интервали между кърменията, нямам хиперлактация(не цедя, давам на поискване). Вчера преборихме с бебка(на 3м и половина) проблема в едната, но вече над 24ч. имам втвърден участък (колкото палец) перпендикулярно от ареолата към врата. При масаж не ме боли. Нямам зачервяване. Нямам температура.Пия соев лецитин тези дни по 4 ампули х 1,200мг. През цялото време правя топли компреси, докато бебка суче, масажи под гореща вода, снощи слагах и зелеви компреси. За съжаление тези неща не помагат този път на тази гърда. Близо до ареолата напипвам и две топчета, като грахови зърна, които ми се бяха появили и на предните запушвания, но изчезнаха, сега обаче стоят. Има ли още нещо, което мога да пробвам да направя? Възможно ли е да съм травмирала гърдата от прекомерни масажи? Ако тези топчета се окажат галактоцеле, означава ли това, че подпушват канал в гърдата и този твърд участък ще остане? Това намаля ли количеството кърма, струва ми се, че бебка се изнервя да суче от тази гърда, а и беше предпочитана, от раждането засука първо от нея и тя е гърдата с повече мляко? До две седмици, ако е още втвърдено ще отида на лекар.
  Благодаря Ви предварително!

 5. Хедра

  Здравейте, Лора!

  Най-вероятно напипвате просто жлезистата тъкан в гърдата. Ако се притеснявате, идете да ви погледнат на ехограф – ехографски преглед може да се направи и преди отбиването.

 6. лора

  искам да попитам,кърмя вече само един път през деня и един път през нощта, нормално ли е да напипвам твърда маса навътре зад зърното( и на 2-те гърди е така)никога до сега не съм имала проблеми с гърдите)гърдите вече не ми се препълват, но това нещо е там преди и след кърмене-нормално ли е и кога трябва да отида на преглед (като се отбием или по рано)
  Благодаря

 7. зорница маркова

  Благодаря! Дано е така…

 8. Хедра

  Здравейте, Зорница!

  Случайно да сте пред цикъл? Доста често след овулацията има напрягане на гърдите, дразнене и може да се напипват втвърдени участъци, най-често под ареолите, но може да се усещат и нагоре. Обичайно това е вследствие на хормоните от втората част на менструалния цикъл и преминава при започване на месечното кървене.

  Идете да ви види лекар, макар че най-вероятно става въпрос за тези съвършено нормални хормонални колебания.

 9. зорница маркова

  Здравейте, вярвам много на Вашите съвети и искам да Ви помоля за такъв! Спрях да кърмя преди около 6 месеца, поетапно и без проблеми. Преди няколко седмици започнах да усещам дразнене и напипвам втвърдени участъци в едната гърда. Възможно ли е толкова дълго да е задържано мляко? Имах болезнено и трудно кърмене първите месеци и мисля, че имам тесни канали, но други проблеми не съм имала? Разбира се съм записала час при мамолог, но искам и вашето мнение!

 10. Хедра

  Здравейте, Катерина!

  Най-вероятната причина е травма – възможно е детето да ви е сдъвкало нощем някой път или докато си е играло. Обяснете му, че ви боли и че не може да суче от тази гърда, докато й мине.

  Ако не се оправи до два-три дни с почивка и без сукане от нея, тогава ще е разумно да ви погледне лекар – но според мен си е чисто травматично и ще се оправи бързо.

 11. Katerina

  Здравейте Хедра,
  аз никъде не мога да намеря нещо по моя проблем и за това пиша тук.
  Аз вече си имам пораснало кърмаче на 3г + и всчико си беше ОК, докато преди около два дни започна страшно да ме боли зърното на дясната гърда. Особено при пипане( Бобчо много обича, докато суче да си играе с другото ‘Мнимно’. Освен това, не мога да кърмя от там, страшно остра болка изпитвам.
  Забелязах и няколко капчици кръв да излизат от каналчетата. Струва ми се, че самото зърно е като че ли малко подуто.
  Имате ли някаква идея какъв може да е проблема?

  Благодаря за всичко, моето правите
  Поздрави
  Катерина

 12. Хедра

  Здравейте, Силвия!

  По принцип бучка, която не изчезва повече от 2 седмици, трябва задължително да бъде видяна от лекар, така че при всички случаи е добре да отидете да погледнат и да сте спокойна, че наистина е галактоцеле. Галактоцеле не може да се премахне с домашни средства – а дори и да имаше вариант, докато не отидете да се потвърди какво е, не би било разумно да се прави нищо.

  Не се тревожете, никой не може да ви принуди да се подложите на лечение, ако не желаете – ваше право е да откажете всички манипулации. Въпросът е да знаете какво е лекарското мнение, какво представлява бучката и какви възможности има, а после може да си прецените сама дали искате да се пристъпи към някакво третиране или не.

  Пишете пак какво е казал лекарят 🙂

 13. Здравейте!Бих искала да помоля за съвет относно мой проблем.Четейки описанията по горе, смятам че имам галактоцеле.Имам бучка в непосредствена близост до зърното, в ареола.Вижда се и с просто око, боли само ако се натисне.Голяма е колкото две три грахови зърна но това е само на повърхноста близо до кожата, а когато я „подхвана“ е близо три пъти по голяма.Опитвах с топла хавлия, с гореща бутилка, с масажи, цедене, но не изчезва.В началото от едното каналче при цедене излизаше гъста като сметана /като паста за зъби/ консистенция, но сега ми се струва че си тече нормално.Но в нито един момент буцата не е изчезвала.Не знам точно кога се е появила, защото я чувствам само когато гърдата е пълна, а това вече се случва само сутрин.Храня само от едната гърда на хранене, по избор на бебчо, явно му стига.Пробвах и различни пози за кърмене, като „футболната“, но бучката остава.Смятам че съм за лекар, но не ми се искат травмиращи процедури, като теглене с игла, освен ако не са наложителни.Моля ви за съвет, дали да си търпя ли бучката-след като не ме боли ако не я пипам-или да посетя лекар.Ако пък имате друг съвет относно това дали мога да я „стопя“ по някакъв начин, и изобщо този вид бучки могат ли да се премахнат в домашни условия.Благодаря ви предварително!

 14. Катя Иванова

  Благодаря ви!