Слабо наддаване след първите 3 месеца


Кърменето на новородено вече е зад гърба ви. Първите консултации са минали и с облекчение сте установила, че бебето расте и наддава добре само на кърма. Но след третия месец се оказва, че грамовете не са каквото сте очаквали и започват да се промъкват съмнения и препоръки за дохранване. Какво се е случило и защо бебето вече не наддава както досега?

Причините за спадането в наддаването след първите няколко месеца могат да са най-различни – от чисто организационни до медицински. Най-добре е да обсъдите вашата индивидуална ситуация с педиатъра на бебето си и консултант по кърмене, за да се види какво точно е в основата на проблема и така да се намери подходящото решение.

  1. Дали наддаването наистина е проблем?

Кърмените бебета наддават с различно темпо, в сравнение с бебетата, които получават млека за кърмачета. За кърмените деца е характерно бързо наддаване през първите два-три месеца, след което наддаването закономерно спада. За четвъртия месец при много деца наддаването е от порядъка на 400-500 гр (а първите месеци може да е било над килограм). Гранично или по-малко от това наддаване обаче е повод да се вгледате в следващите възможности и да прецените дали е нужно да направите някои промени.

  1. Подводните камъни в организацията на кърмене

Кроткото бебе

С порастването на бебето то вече може да издържа по-дълго време без кърмене. Някои деца са спокойни натури, лесно ангажират вниманието си с околния свят и не дават ясни и категорични признаци за глад. Така, без да забележите, кърменията може да са спаднали от 8-10 до едва 5-6. Да, детето изглежда спокойно и доволно – но наддаването не е каквото се очаква. В тази ситуация обикновено е достатъчно да кърмите по-често по ваша инициатива – и наддаването започва да отбелязва прогрес.

Разсеяното бебе

А как суче вашето бебе през деня? Прави акробатики, обръща се на другата страна при всеки дребен шум, пуска се от гърдата, за да ви „говори” и да се смее, върти се да гледа другите хора… и сукането е само 4-5 минутки, като не можете да му задържите вниманието към храненето повече от това.

Чудесно – вашето бебе се развива точно както трябва и става все по-социално. Но лесното разсейване понякога води до бавно наддаване, тъй като бебето просто не може да се съсредоточи достатъчно дълго върху храненето. В тази ситуация, освен по-честото предлагане, често са нужни хитринки и изобретателност.

Шарен шал или гердан с големи шарени части може да забавлява детето, докато яде. Слингът, и особено такъв, който може да покрива главичката и да изолира детето от света поне за кратко, често помага храненето да е по-дълго и по-съсредоточено. В добавка това ви позволява да разхождате бебето напред-назад, което също го успокоява и му позволява да се храни по-добре.

Ако дори слингът не свърши работа – храненето на тъмно място, където не се виждат и чуват никакви разсейващи интересни неща, обикновено се получава по-добре (и дори може да ви позволи да приспите малката фъртуна). Банята на загасена лампа е класическото място, където липсват всякакви дразнения – укротено и леко скучаещо, бебето обикновено приема да се храни и се задържа по-дълго на гърдата.

Дневният сън пък ви предоставя поне две възможности да вмъкнете допълнително хранене – кърмене за заспиване и кърмене веднага щом бебето се размърда в опит да се събуди. Бързото и целенасочено действие е решаващо – трябва да го хванете в момента, в който се разбужда, за да използвате тази кротка сънена фаза, в която детето ще суче напоително и по-дълго, докато постепенно се разсънва.

Вероятно сега разбирате по-добре защо нощните кърмения са толкова важни на този етап. Ако през деня сукането е кратко и разсеяно, нощем (на тъмно, кротко, тихо и без разсейване) детето наваксва. На този етап през нощта бебето може да получава около 30% от общия прием на мляко за денонощието.

Едната или двете?

Детето расте – и има нужда от повече мляко. Ако досега едната гърда му е била достатъчна, за да се нахрани, вече може да има нужда и от двете. Когато наддаването не изглежда достатъчно, защо да не използвате и втория жокер – просто предлагайте всеки път и двете гърди. Двойна печалба – детето получава двойно повече мляко, а гърдите получават двойно по-честа стимулация и увеличават производството.

Нощното кърмене

Друг подводен камък е отпадането на нощните кърмения. Около шестата седмица много деца започват да проспиват дълги периоди от време, понякога 8-10 часа през нощта. Това е чудесно за вашия нощен сън – но не толкова чудесно за наддаването. Ако детето спи и не се храни цели 8-10 часа през нощта, това означава, че гърдите не се стимулират и млякото не се отстранява много дълго. Задържането на гърдите пълни пък изпраща сигнал към мозъка да намалява произвежданото количество. Хормоните също не се стимулират добре – пролактинът, който „дава заявката” за изработката на мляко, е с най-високи нива и се влияе най-добре от стимулация именно през нощта.

Хубаво е бебето да спи близо до вас, за да можете да го чувате през нощта. Сигурно има моменти, когато то се размърдва и прохленчва? Ако не му обърнете внимание, то вероятно ще се унесе отново и ще заспи и без сукане – но е хубаво да използвате тези моменти, за да му предложите гърдата. Нощното кърмене ще му даде допълнително количество кърма и ще стимулира производството на мляко, така че е разумно да използвате тази хитринка. А ако бебето е в легло, долепено до вашето, дори няма да се налага да ставате. Релаксиращите кърмачески хормони бързо ще ви приспят отново – допълнителен бонус!

3. Проблеми със сукането

Проблемите със засукването и сукането на бебето понякога нямат ясно отражение още в първите дни и седмици. Заради физиологичното свръхпроизводство през първите седмици е възможно децата да наддават добре дори при лоша техника на сукане. Често такива деца са сънливи, сучат много кратко и лесно заспиват на гърдата, когато струята им намалее – съответно се хранят много често и прекарват дълго време на гърдата дори след първия месец. Макар това да им позволява да наддават добре в начаото, обикновено към третия месец наддаването им спада много, тъй като гърдите регулират произвежданото количество, а детето не ги стимулира добре.

Понякога лошата техника на сукане е и заради неоткрити или некоригирани анатомични проблеми като къса юздичка на езичето. При наличие на изобилно количество мляко може не съвсем ефективните сукателни движения да не оказват съществено влияние. С регулирането на кърмата обаче сукането на бебето се оказва недостатъчно ефективно за поддържане на добро количество.

Използването на някои помощни средства, например залъгалки или даването на шишета също може да доведе до спадане в наддаването заради недостатъчно стимулиране на гърдите и влошаване техниката на сукане.

Твърде много мляко

Рядко се говори и за ефекта на твърде многото мляко върху сукането на бебето. Когато всяко кърмене е съпроводено с течащо и пръскащо под налягане мляко и струя, с която детето трудно насмогва, то постепенно започва да си изгражда навици за справяне. Бебето може да засуква плитко и леко, да притиска зърното с езиче или да го стиска с венци, за да намали силата на струята. В някои случаи децата дори почти не правят сукателни движения, а просто чакат да им тече в устата. Всички тези техники, с които детето се справя с твърде силната струя, правят храненето по-комфортно за него (но не непременно за вас) във времето, докато млякото е твърде изобилно. При повечето жени обаче количеството на кърмата се регулира бързо и някъде след втория месец излишъците престават. От друга страна, два месеца са много време, в което детето е свикнало да суче по начин, който не върши работа върху нормално пълна гърда и не може да стимулира добре гърдите. Така, почти без да забележите, млякото намалява и наддаването на детето бързо спада. В тези ситуации често има много по-голямо от обичайното наддаване през първите 2 месеца (по над 1,5 кг), последван от сериозен спад (200-300 гр наддаване) за третия-четвъртия месец.

В случаите, когато се подозира проблем заради техниката на сукане е важно да работите съвместно с консултант по кърмене. Консултантът ще прецени какво точно причинява проблемите в дадената ситуация и може да ви даде предложения за промени. Независимо че детето е вече голямо, много подвижно и изглежда сякаш чудесно може самичко да си намира гърдата и да засуква, във всички тези ситуации е разумно на всяко кърмене да се отделя специално внимание на поставянето и засукването. Нужно е отново да му помагате, както при новородените, за да може детето да се приучи към по-ефективен начин на сукане. В много случаи се налага да се вземат допълнителни мерки за увеличаване на намалялото количество кърма. Ако има анатомичен проблем, е важно да се прецени отново дали може той да бъде коригиран или по какъв начин най-удачно може да се компенсира.

  1. Медицински проблеми

Бебето с рефлукс

Рефлукс

Повръща ли често вашето бебе? Децата с физиологичен рефлукс често са доста неспокойни, храненето им е трудно и наддаването след първия месец може бързо да спадне. Ако вашето бебе връща често (повече от 4 пъти на ден) и наддаването не е каквото се очаква или стои само на долна граница, е важно да се посъветвате със специалист – детски гастроентеролог.

Алергичното бебе 

При децата с алергични състояния – конкретно такива, които засягат храносмилателната система (кръв в изхожданията, силни колики) – наддаването също често спада под препоръчителните граници. Спазването на препоръчана от гастроентеролог диета и останалите мерки за овладяване на алергичните състояния обикновено помагат наддаването да се нормализира.

Болното бебе

Сериозно разболяване (напр. бронхиолит или разстройство) може да доведе до спад или задържане в наддаването за 1-2 седмици и така да се отрази върху общото наддаване за месеца.

Ваксините

При някои деца страничните ефекти на ваксините също водят до загуба на апетит и проблеми с храненето за известен период от време. Ако имате основания да подозирате такъв ефект при вашето бебе, е разумно да обсъдите с педиатъра дали е възможно да разсрочите ваксините през по-големи интервали. Една друга възможност е да не поставяте едновременно Пентаксим и Синфлорикс, а да има 2 седмици между поставянето на отделните ваксини.

Във всички тези случаи е важно да се консултирате с лекар, да спазвате мерките, които са ви препоръчани и да следите често наддаването на детето.

  1. Промени при мама

Ако нищо от горните не съвпада с вашата ситуация, тогава идват въпросите какво се е променило при вас в последните седмици.

Възстановила ли се е менструацията?

Макар при повечето двойки майка и бебе менструацията да няма драматично отражение, понякога колебанията в количеството на кърмата преди цикъл водят до липса или по-слабо наддаване в седмицата преди появата на менструацията.

Какви мерки за предпазване от бременност взимате?

Хормоналните противозачатъчни методи може да оказват влияние върху количеството на кърмата и затова не се препоръчват през първите 6 месеца. Намаляване на млякото може да се получи понякога дори при иначе одобрените за използване от кърмачки методи само с прогестини, напр. при спиралата Мирена.

Възможна ли е бременност?

Настъпването на нова бременност води до намаляване на кърмата, което не може да се преодолее, тъй като се дължи на високите нива на бременните хормони.

Имате ли някакви известни от преди хормонални неравновесия?

Между третия и шестия месец често е времето, когато заради промените в хормоналните нива си „показват рогцата” проблеми, които дотогава не са ви създавали грижи. Ако някога сте имали диагноза за хормонални проблеми (особено такива на щитовидната жлеза), независимо дали са изисквали лечение, сега е подходящият момент да си направите изследване. В случай, че провеждате лечение на подобни проблеми, вече знаете, че след раждането често е нужно за няколко месеца регулярно да се правят кръвни изследвания, тъй като промените в хормоните може да са много драстични и да изискват честа корекция на дозите лекарство.

References:

WHO Multicentre Growth Reference Study Group. WHO Child Growth Standards: Growth velocity based on weight, length and head circumference: Methods and development. Geneva: World Health Organization, 2009 (242 pages).

Chevallier B, Vesikari T, Brzostek J, Knuf M, Bermal N, Aristegui J, Borys D, Cleerbout J, Lommel P, Schuerman L. Safety and reactogenicity of the 10-valent pneumococcal non-typeable Haemophilus influenzae protein D conjugate vaccine (PHiD-CV) when coadministered with routine childhood vaccines. Pediatr Infect Dis J. 2009 Apr;28(4 Suppl):S109-18. 

Hegar B, Dewanti NR, Kadim M, Alatas S, Firmansyah A, Vandenplas Y. Natural evolution of regurgitation in healthy infants. Acta Paediatr. 2009 Jul;98(7):1189-93. Epub 2009 Apr 21. 

Hwang JB, Lee SH, Kang YN, Kim SP, Suh SI, Kam S. Indexes of suspicion of typical cow’s milk protein-induced enterocolitis. J Korean Med Sci. 2007 Dec;22(6):993-7. 

Forlenza GP, Paradise Black NM, McNamara EG, Sullivan SE. Ankyloglossia, exclusive breastfeeding, and failure to thrive. Pediatrics. 2010 Jun;125(6):e1500-4. Epub 2010 May 24. 

Howard CR, Howard FM, Lanphear B, Eberly S, deBlieck EA, Oakes D, Lawrence RA. Randomized clinical trial of pacifier use and bottle-feeding or cupfeeding and their effect on breastfeeding. Pediatrics. 2003 Mar;111(3):511-8. 

Marasco, Lisa The Impact of Thyroid Disfunction on Lactation. Breastfeeding Abstracts February 2006, Vol. 25, No. 2, pp. 9-12 

Mirena Physician Package Insert 

55 responses to “Слабо наддаване след първите 3 месеца

  1. Йоанна

    Здравейте,

    Отдавна се каня да ви пиша и сега най после се реших. Бебчето ми е на 3 месеца и половина. За първия месец бяхме качили 1 кг, втория 700гр, а третия само 300гр. Сега за последните 2 седмици сме качили само 150 гр, което пак може би ще стане около 300гр за месеца. Притеснвам се, че наддава толкова малко. До преди седмица бяхме на почти стриктен режим (като аз не съм насилвала той сам си го правеше)- ядене на 3 часа, като след 2рия месец той сам си спря яденето в 12 часа вечерта (а аз започнах да се изчеждам тогава за стимулация). Будеше се през ноща но с няколко капки водичка заспиваше.От около седмица се буди през ноща по 1-2 пъти и не иска водичка, затова му давам да яде. Това обаче не дава резултат в наддаването му, ако това което изяжда през деня не му е достатъчно. От вода да съм го лишавала. Смятам, че ако той не я иска просто няма да пие. Изхожданията са му нормални 1-2 пъти на ден, като имаме дни с 3-4 и дни с по едно. За напиканите памперси няма да казвама, тъй като му давам водичка и това няма да даде правилна насока. В последната седмица и нещо е изключително нервен – може би го притенсяват зъбките(тъй като имаме повечето симптоми), но аз си мисля, че може и да не му стига храната, затова му давам когато той си реши не спазваме графици и въпреки всичко има дни в които си вървим по графика, а има дни в които яде на около 1,5-2 чава. От известно време суче нормално в първите 5 до 10 мин и след това става неспокоен, пуска пак суче, мрънка и се кисели или пък е в добро настроение и се усмихва. За сравнение преди ядяхме по около 20 мин.
    Друго нещо, което искам да спомена, е че на едно ядене се храни само от едната гърда. Предлагам и двете само за последното ни ядене за деня.

    Много ще съм ви благодарна, ако ми помогнете със съвет според вашия опит,

    Благодаря ви предварително 🙂

  2. Хедра

    Здравей, Диана!

    На първо място не бързай да се притесняваш – при повечето бебета шестия месец наддаването значително спада, което е и сигнал за започване на захранването, както правилно си се ориентирала.

    Не е нужно да заместваш напълно кърменията – достатъчно е да предлагаш на детето, докато яде с апетит и после да даваш да си досуква.

    Добре е след първата седмица да предлагаш твърда храна два пъти дневно (евентуално и каша следобед) – детето няма да изяжда много, но това ще са допълнителни калории.

    Шишетата и помпата за кърма на тази възраст могат да бъдат добре измивани с препарат и гореща вода и да се пускат в миялната с останалите чинии на висока Т. Това е напълно достатъчно при вече голямо и захранено дете.

  3. Здравей Хедра,
    Виждам, че последния коментар е моя, сега отново имам няколко въпроса и пиша с молба за оговор.
    Бебето ми вече има навършени 6 месеца, тежи 6300 гр. Мисля, че наддава твърде малко, поледния месец 200 грама и като цяло общото тегло не е голямо.
    Мисля да започна да захранвам със зеленчуци, но и не искам да заместя скоро цяло хранене, но кърмата ми явно не е много.
    С предното ми дете понеже също нямах много кърма и бързах да заместя храненето, но така направих грешка и кърмата бързо намаля още повече.
    Но с това малко тегло сега с дъщеря ми може би трябва вече да захраня?
    Имам и друго питане относно стерилизацията. Какво ще ме посъветваш? Изцеждам вечер кърма или след хранене и дохранвам с нея. Понякога давам и АМ. Докога да стерилизирам шишетата и помпата за кърма.
    Благодаря предварително!ПОздрав:)

  4. Хедра

    Здравейте, Диана!

    Наддаването на детето е отлично, и то е в средата на нормата, а не на долна граница. Затова не мисля, че има смисъл да променяте каквото и да е. За децата е физиологично по-нормално и по-добре да ядат по-често малки количества, отколкото наведнъж голямо количество. След като детето наддава добре, изобщо не ни интересува колко изяжда на всяко отделно хранене – съобразявайте се с нейния ритъм и се радвайте на успешното кърмене 🙂

    А по отношение на голямото ви детенце – децата не са длъжни да се намират на 50 персентил от графиките. Дете, което си стои на 3. персентил от раждането и продължава да си расте по този начин, е точно толкова здраво и добре развиващо се, като дете, което е на 80. персентил. И определено е по-добре от дете, което започва от 90. персентил и спада до 20. персентил (това би означавало, че храненето му не е добре или боледува). Освен това за тези неща има голямо значение колко високи и едри сте и вие с таткото – ако сте по-дребни, не може да очаквате децата да са ръстови състезатели 🙂

  5. Здравейте,
    обръщам се и аз към Вас за съвет.Имам детенце на 4 месеца. Рожденно тегло 3450 гр, първият месец /20 дни/ наддаде 600гр, 2рия: 900грама, 3ти:800 гр, 4ти:500 грама.Сега тежи около 6 кг. Това ми е второ дете и както при първото, така и второто дете сега храня на 2 часа. В началото се свързах с консултант и при двете раждания, исках да напрая всичко възможно, за да кърмя успешно. Особено след трудностите първия път, и сега потърсих помощ. От тогава кърмя на 2 часа, нямам много кърма, за съжаление и втория път след често хранене и изцеждане с попма след всяко хранене през първия месец, а и досега по няколко пъти на ден така и нямам много кърма. Това съдя по теглене на детето ми след хранене. около 50-60 грама, само вечер и рано сутрин малко повече.
    Към момента дъщеря ми започна да се буди само веднъж вечер , а понякога проспива всяка вечер. При други обстоятелства бих била много щастлива, но с тези килограми, които не са много, по-скоро съм притеснена. Пробвах да я будя нощем , но неуспявам. От друга страна дори и през деня тя самата сякаш няма много апетит ,почти никога не плаче от глад.
    Голямото ми дете, което се хранеше и наддаваше по абсолютно същия начин, винаги на долната граница сега е на 3 години и от самото си раждане до днес е с изключително малък апетит. Просто не обича да яде и не може да поема големи количества храна. Притеснявам се, че сега и с 2рот ми дете ще се получи така и Ви моля за съвет дали да започна да правя по някакъв начин друг режим на хранене, за да може детето да поема повече храна, тъй като стомахчето вече би трябвало да е по-голямо, а количеството мляко не се е увеличило.
    Благодаря предварително!

  6. Хедра

    Здравейте, Ева!

    Разбирам притесненията ви от слабото наддаване на детето – мога да ви успокоя обаче, че те със сигурност не се дължат на проблеми с качеството на кърмата. Обикновено това, което е проблем, не е качеството – а количеството. На тази възраст на детето то няма как да качва много на тегло, тъй като темповете на растеж са спаднали значително и наваксването на недоброто наддаване в първите месеци ще е много по-бавно.

    Практически нищо не мога да коментирам за вашата ситуация, тъй като не сте споменала какво е рожденото тегло, наддаването по месеци в първите месеци, по какъв начин сте го кърмила (честота, нощна пауза, едната или двете гърди на хранене), какви количества твърди храни яде в момента и колко пъти на ден.

    Децата са много различни – това, което е било подходящо за първото ви детенце, може да не „работи“ добре за второто. Възможно е самото дете да е част от причините защо нещата не вървят по същия начин – т.е. може при него да има анатомични или други особености, които да са му пречили да получава достатъчно и да са изисквали друг подход и промени в обичайните препоръки и ритъм.

    Със сигурност на детето му е нужен протеин за растеж – и ако не предлагате животински белтъци, това може да е доста трудно постижимо предвид сериозните нужди, които децата на тази възраст имат (и които са още по-високи, ако детето има да наваксва). Така че храненето трябва да се огледа много внимателно – и въобще цялата ситуация следва да се разнищи от самото начало, за да се види откъде е тръгнало забавянето в растежа и съответно да се търсят най-добрите начини за компенсиране в момента.

  7. Здравейте, имам нужда от съвет. В моя случай детето ми не надава в нормалните граници дори при захранването до сега темповете на растежа са на долната граница на личната крива от раждането. Възможно ли и е дето ми да не получава достатъчно мазнини и протеини от кърмата и тя да не достига за нормалното му развитие Скоро ще стане на година и нужно ли е да спирам кърменето и да дохранвам с АМ за да навакса с тегло и ръст? Имам опит с първото дете което е изключително кърмено захранено след 7 месец и никога не съм замествала с АМ тъй като кърмих близо 2 години, прилагам същото и 2-то дете но за съжаление имат големи разлики в надаването както и ръста това от качеството кърма ли се дължи защото при опити да изцедя с помпа успявам едва 60-70 мил. което ми се струва крайно недостатъчно тъй като не давам никакви животински протеини. Да спомена че акитата са също много чести от 4 до 5 на денонощие което ми се вижда много, но го отдавам на бърз метаболизъм който и кърменето може би?! Въобще не ми се иска да тъпча детето си краве мляко което си е за теленцата, за това имам нужда от вашия съвет!Благодаря!

  8. Хедра

    Здравейте!

    В питането ви има и отговори на въпросите – да, даването на чай през нощта и некърменето за дълги периоди от време води до намаляване на кърмата. За щастие това е напълно обратимо – достатъчно е да върнете 1-2 нощни кърмения (да има най-много 4 часа без кърмене нощем) и да кърмите по-често през деня и нещата ще се оправят.

  9. Анонимен

    Здравейте! Имам голям проблем, защото слушах разни хора…. Давах на детето си чай през нощта “ за да му почине стомахчето“….. И за месец е качил само 400 грама. Тоест през третия. И кърмата ми стабилно намаля…. Помогнетеееееееееее

  10. Хедра

    На колко месеца стана вече бебето, Десислава? Ако е навършила 4 месеца, не виждам причина да се дава АМ и може направо да се захрани, ако продължи да отказва да суче през деня.

    Вие какво правите с гърдите в момента – ако бебето не суче, трябва да се цедите, за да се поддържа млякото и да има с какво да я храните по алтернативен начин.

    Това са спешните мерки – за останалото си трябва да видя бебето и много подробно да разпитвам за вашата и нейната медицинска история, така че да се стигне до някакви отговори защо се случват тези проблеми.

  11. Десислава

    Здравейте,
    Пробиотик (биогайа) даваме почти откакто е родена. При последните много тъмни изпражнения е правена микробиология, изследване за окултни кръвоизливи, ехография. Изследванията не показаха проблем – нямаше кръв, нормална чревна флора..Аз пия само калций с витамин Д, а на нея от 10 дена давам по1 капка Вигантол по предписание на педиатъра..И аз не зная вече какво да мисля. И преди е отказвала да суче, но спорадично. Сега нещата се влошиха – днес, в будно състояние категорично отказва да засуче. Това много ме притеснява..Изглежда сякаш изпитва негативни емоции към това..
    А и за последните 3 дни не е наддала, а напроив – беше с 20 грама надолу.
    Изключително много се нуждая от помощта Ви, защото както писах и преди, „присъдата“ на всички е „няма кърма, давай АМ“..
    Предварително благодаря!

  12. Хедра

    Здравейте, Десислава!

    Колкото повече растат децата, толкова по-кратко се задържат на гърдата и много лесно се разсейват – това е нормално. Стига на повечето хранения да приема и двете гърди и да е съгласна да суче често, вярвам, че няма да стават проблеми.

    Обаче този момент с изхожданията и коликите действително не звучи добре и по-скоро това може да е проблемът. Какво друго сте предприемала, освен диетата? Давате ли пробиотик? Правена ли е микробиология на изхожданията?

  13. Десислава

    Здравейте,
    В допълнение на предния ми коментар искам да Ви споделя, че за съжаление нещата сякаш се влошиха – отказва хранения и плаче безутешно при опит да я върна на гърдата. Всъщност вече ми е трудно да преценя дали става въпрос за присвиване на стомаха от увеличена перисталтика и ако е така, то изглежда че това и причинява сериозен дискомфорт. За съжаление, когато споделям това че не иска да се храни, веднага получавам реакция „нямаш кърма, давай АМ“. Вече се колебая, дали това че държа на изключителното кърмене не и създава някакъв проблем. Това, което до тук не съм споделила с Вас, е че всъщност от раждането изпражненията и са редки, често пенести и на няколко пъти тъмно зелени, поради което предположиха алергия към краве мляко. Въпреки че вече отдавна не консумирам краве мляко и производни, краве месо, а от известно време и никакви млечни, яйца, риба и т.н., консистенцията на изпражненията не се е променила. Ще съм ви благодарна, ако ми помогнете със съвет.

  14. Десислава

    Здравейте,
    За съжаление не винаги успявам да я „излъжа“. Понякога така и не успява да се храни повече от 2-3 мин.,- плаче и дори след като се успокои самото поставяне на гърдата я ядосва отново, друг път се задоволява само с едната гърда.. Дано само не загубя постигнатия резултат с лактацията..