Режимът на кърменото бебе


В последните седмици в интернет циркулират резултатите от едно изследване, наречено Детското хранене: Ефектът на храненето на режим срещу това на храненето на поискване върху състоянието на майката и върху конгнитивното развитие на децата.

Едва ли е изненадващо за някого, че резултатите показват позитивен ефект на храненето на поискване върху академичните резултати на децата – независимо дали са кърмени на поискване или са хранени на поискване с АМ. Все пак е добре да се допълни, че кърменето в добавка води и до няколко точки  повече на IQ-тестовете. Също така при хранене на гърдата децата по-лесно регулират приетото количество, което означава, че е по-малко вероятно да имат проблеми с телесното тегло в по-късна възраст.

Независимо от тези ползи обаче понякога майките се чувстват претоварени. Човек никога не може да е психически подготвен за това колко често яде едно новородено дете и точно колко грижи изисква. И тогава идеята за режим и за някакви приемливи интервали между храненията започва да изглежда особено примамлива.

Не бързайте да се обезверявате и да предприемате отчаяни мерки. През първите седмици и месеци от развитието на вашето бебе нуждите му се променят много бързо, затова и промените в ритъма на хранене са много големи. Но като знаете какво да очаквате от вашето дете на различните етапи и как се изменя ритъмът на хранене според възрастта, ще знаете, че има светлина в тунела 🙂

Надявам се новата ми статия, която Дневникът на мама публикува, да ви помогне да преминете през естествените промени в „режима“ на вашето бебе с повече спокойствие и увереност.

Режимът на кърменото бебе

Advertisements

25 responses to “Режимът на кърменото бебе

 1. Хедра

  Здравейте, Юлия!

  Точно затова беше много важно да се види какво се случва наживо – обикновено излизат точно такива неща. Хубавото е, че вече има яснота какви са проблемите и ще можете един по един да ги отстранявате.

  Радвам се, че след прочитането на статията сте се насочила към корекция на юздичката – в много случаи след корекцията повръщанията спират, така че това наистина е много добра първа крачка. Консултантът каза ли ви кой тип е юздичката?

  Обадете ми се по тел да обсъдим при кой лекар бихте предпочела да се направи корекцията – има няколко специалисти, при които изпращаме бебетата, като всеки си има малко по-различни представи и начин на действие и работят на различни места, така че ми трябват още малко подробности, за да изберем точния лекар.

 2. Юлия

  Здравейте пак, Хедра!

  След посещението при гастроентеролог и на консултант по кърмене вкъщи, се оказа, че синът ми има рефлукс и къса юздичка – със съпровождащото плитко засукване, „триене“ на зърното, вазоспазми, блистери, безкрайно дълго хранене и т.н.

  Лекарката изписа няколко лекарства, но мисля известно време да видя как ще се повлияе от кърмене в по-изправено състояние, уригвания по време на храненето, пауза между храненията от 1.30 до 2.30 часа. Засега не се справяме с повдигането на матрака на 30 градуса – постоянно се свлича и застава хоризонтално…

  Прочетох статията Ви за късата юздичка и определено бих искала да се консултирам и със специалист в тази област. Можете ли да ме насочите към кого да се обърна?

 3. Юлия

  Здравейте отново, Хедра!

  Ще споделя първия ми опит за сучене за успокоение – моля за мнението Ви.

  Реших да опитам след вечерното хранене, след което е най-проблемната част от деня. На първата гърда сука 45 мин. и започна да заспива, след което предложих втората, където пусна сам след 20 мин. Уригна се, върна няколко пъти и започна да бодърства. Подържахме го изправен 20 мин., после го сложихме в креватчето. В началото размахваше крачета и ръчички мълчаливо, след 5-10 мин. започна да проплаква. Тогава го сложих на гърдата, от която беше ял последно. Започна да си суче съвсем „наистина“, като при нормално хранене – със стабилни глътки и кратки паузи между тях. Някъде на 20-тата минута започна да суче по-дълго за успокоение, изчаках малко и опитах да го преместя в креватчето… И сега е отново на ръце нервничещ и неспящ. Може би не съм изчакала достатъчно? Въпреки че очаквах да отнеме доста по-малко от 20 минути. Или пък е бил гладен – макар и само половин час след дългото хранене и след няколко връщания? Моля да ме посъветвате как да действам… Благодаря!

 4. Хедра

  Здравейте пак, Юлия!

  Нека да го види гастроентеролог, наистина – но предвид доста бързото наддаване може да се окаже просто твърде много мляко, а не точно рефлукс.

  При сученето за успокоение бебетата си поемат някакво количество мляко – а при обилно количество кърма може да приемат повече от нужното. Затова може конкретно във вашата ситуация да е удачно да предлагате по-празната гърда, когато давате на бебето да се успокоява на гърда скоро след храненето.

 5. Юлия

  Здравейте, Хедра!

  Благодаря за отговора. Ще уговоря посещение на консултант, утре ще ходим и при гастроентеролог, дано единият от двамата открие причината…

  Но вече съм сигурна, че проблемът не е недохранване, както смяташе педиатърката. При последното мерене за 10 дни беше наддал над 500 г.

  Имам известен напредък с болката при кърменето, макар че с едната гърда не ми се получава и още ме боли. Но вече няколко пъти пуска сам или заспива, което означава, че плачът и нервността не са от глад. Още повече, че спи на рамо 20 мин., държали сме го и час заспал на ръце, но в леглото се разплаква…

  Снощи се опитах да го утеша с гърда (беше минал около час след храненето) и той започна да си хапва като на редовно хранене. Махнах го сама след 15 мин. и се започна наново с плача… При сученето за успокоение бебетата поемат ли мляко или сучат „неефективно“?

  Надявам се скоро да намерим решение на ситуацията.