Имам ли достатъчно кърма – 2-6. месец


Някъде през втория месец от кърменето настъпват редица промени при бебето и при вас, които лесно може да ви объркат и да ви накарат да се съмнявате дали имате достатъчно мляко.

Вероятно ще ви изненада малко известният факт, че количеството мляко, от което бебето се нуждае, почти не се променя между края на първия и шестия месец. Така че щом месец след раждането имате достатъчно кърма, ще имате достатъчно и когато бебето стане на 6 месеца. Важно е обаче да не правите промени в организацията на кърмене по ваша инициатива (напр. спиране на нощното кърмене може да има негативен ефект върху количеството мляко), а все така да продължавате да се вслушвате и да се ръководите от бебето.

То ще ви показва все по-ясно от какво има нужда. А ако му трябва повече мляко, просто ще суче много, много често за няколко дни – на всеки час-два, денонощно. Важно е да знаете, че това е нормално и не показва, че нямате достатъчно кърма!

Понякога тези периоди се наричат  „лактационни кризи“ – едно тревожно название, което създава усещането, че млякото ви не стига и сте изпаднали в критична ситуация. Всъщност няма нищо подобно – не млякото ви не стига, а просто бебето расте много бързо в тези моменти, затова има нужда от често хранене. Ако успеете да мислите за тях просто като „периоди на бърз растеж“, в които бебето яде често, защото мозъкът му се развива усилено и се готви за усвояване на нови умения, ще можете да ги приемате позитивно и с повече търпение. Те не траят дълго – обикновено са само 2-3 дни, рядко около седмица (при по-големите кърмачета).

В какви други капани да не попадате и кои неща не са показател, че млякото не стига, можете да намерите във втората част на статията:

Имам ли достатъчно мляко за кърмачето между 2 и 6. месец

17 responses to “Имам ли достатъчно кърма – 2-6. месец

 1. Хедра

  Здравейте!

  Това е нормално наддаване за четвъртия месец – наддаването спада след първите три месеца.

  Не е необходимо да започвате захранване за момента. Препоръките са при здрави деца и нормално наддаване захранването да започне около средата на първата година, т.е. при навършени 6 месеца.

 2. Бебетомие на четри месеца тежи 6500надавахмеждобре но тоя месец само 500гр кога да почна даму давам пюрета сокчета

 3. Хедра

  Здравейте!

  Това сукане изглежда съвсем типично за децата на тази възраст – ако детето изглежда доволно и щастливо, няма защо да се тревожите 🙂

 4. Запрянова

  Здравейте Хедра. Имам притеснение относно кърменето. Бебчето е на 5 месеца (навършени преди 3 дни) и от снощи започна да яде по 2-3 минути максимум от едната гърда после толкова и от другата. Чувствам гърдите си по меки от обичайното тези два дни и се притеснявам доста понеже сме на изключително кърмене (не давам нищо друго освен малко водичка). Моля те кажи ми това не е ли прекалено малко сукане като времетраене?

 5. Хедра

  Здравейте!

  Не можах съвсем да разбера въпроса ви. Бебе на 5 месеца спокойно може да изкарва будно по 3-4 часа, понякога и повече, стига да се чувства добре и да не става нервно и превъзбудено.

 6. Анонимен

  Здравей Хедра. Имам въпрос за бебе на 5 месеца. Колко време е нормално да се държи будно вечер преди баня и нощен сън? 4 часа много ли са за възрастта му?

 7. Хедра

  Здравейте, Таня!

  Косопадът нормално започва около 3 месеца след раждането и каквото и да правите, няма как да го спрете. Ако обаче продължава повече от 3 месеца сериозно да пада косата, има смисъл да се замислите за подсилване.

  Маската с ветеринарните витамини по принцип не е лоша, но ако бебето ви е още малко, може да не е най-разумното да ползвате нея. Ако бебето ви е под 6-месечна възраст, възможно най-безобидното подхранване на косата е с най-обикновените маски за коса на базата на ежедневни храни и етерични масла, а вътрешно можете да приемате бирена мая. Освен добрия ефект върху косата и кожата, тя има добър ефект и върху количеството кърма 🙂

 8. Таня

  Здравейте, Хедра! Пиша към тази тема, понеже не видях подобна на тази, която ме интересува в момента. Можете ли да дадете съвет какво да правя с косопада по време на кърмене? Има разни конски витамини и други подобни мерки, но ми се щеше да науча мнението на специалист, вместо да се доверявам сляпо на форуми. Благодаря!

 9. Хедра

  Здравей, Илина!

  Твоята девойка е жизнена, активна и е наддавала чудесно, докато е настъпила промяна в броя на храненията. Ти сама си открила най-вероятната причина за спадането на наддаването. Ако няма хранене към 5 сутринта, тогава й се събират близо 8 часа без ядене – а за гърдите това са 8 часа без стимулация, което не се отразява добре и на количеството. Отделно е фактът, че ти се притесняваш от това, че бебето понякога връща мляко и предпочиташ да даваш само едната гърда на хранене.

  Така че си мисля, че с промяна на тези неща наддаването пак ще е добре – опитай да й предлагаш и втората гърда и да възстановите ранното сутрешно хранене и най-вероятно и наддаването ще тръгне нагоре 🙂 Не споменаваш връщането на мляко да пречи на детето – ако тя е спокойна и не личи да изпитва дискомфорт от това, връщането е проблем само на пералнята 🙂 Пък и може да опиташ да я уригваш веднъж след първата гърда и после още веднъж след втората, както и да я храниш в по-изправена позиция – обикновено тези неща доста намаляват връщанията.

 10. Илина Александрова

  Забравих да допълня, че имаме мокри памперси (когато е по-горещо те са по-малко мокри, но педи ми каза, че е от това, че се поти и т.н.) Сега, когато е по-хладно, памперсите са доста тежки и хубаво опишкани между всяко хранене. Акаме веднъж на 2-3-4 дни, когато е на 4 дни е доста по-обилно.

 11. Илина Александрова

  Здравей, Хедра!
  Славина е на 3 месеца (без 4 дни), родена е 3,150 кг и 50 см, изписана 3,160 кг. Първият месец наддаде 1,5 кг, на 40-тия ден беше с 1,7 кг по-тежка от изписването. След това обаче в края на 2-рия месец за 23 дни беше качила 550 гр. Така се получи, че за втория месец е наддала 950 гр. На последната консултация, обаче, след още 21 дни беше качила едва 240 гр. ??? Кърмя на поискване, когато и колкото пожелае – от няколко седмица си направи решим – 6 хранения 7:30, 10:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:30 и към 21:00 заспива. Ако я взема нощем не иска да суче, а спи… Обикновено яде по 4-5-6 мин., само от едната гърда, когато предложа и другата гърда или яде около 7-8 мин след това без да се оригва повръща около 2-3 супени лъжици, а ако не й давам втората не връща никакво мляко. Тя е доста активна – през деня спи по 45 мин между храненията, единствено между 10 и 14 спи веднъж 45 мин събужда се, не плаче, и след това заспива отново. През времето, когато е будна си играем доста, не престава да ритка, много обича да е по корем и като червейче да се опитва да лази (аз леко подпирам крачетата) и изкарваме по 15 мин в опити за лазане 🙂
  Въпросите ми са – от предпоследното мерене започна и новия й режим, в който яде с по 1 път по малко – преди ядеше в 5 и после по същата схема (така е от както се е родила), може би там е проблемът? Или другото, което си мисля е дали е възможно от това, че стана доста активна, дори когато не лазим тя не спира да ритка с крачета и да прави каквито и да е движения. Педиатърката ми каза, че според нея нищо и няма и да продължаваме по същия начин, но се притеснявам да не започне да спада на кг. Вкъщи нямам кантар и не мога да я меря постоянно…
  Само да добавя, че е изключително спокойна и постоянно усмихната – мрънка само, когато стане време за хранене, за спане и когато не може да се оригне. Биберон ползваме само за заспиване, защото тогава не суче, а само притиска гърдата. Вода или каквото и да е друго освен кърма не давам.

  Ще съм ти изключително благодарна за отговорите!

  Поздрави,
  Илина

 12. Хедра

  Здравей!

  Съжалявам за забавянето на отговора, но последната седмица не бях в България.

  Възможно е ключът към неспокойното поведение на бебето и намаляването на количеството, което забелязваш, да е във възстановяването на цикъла – сега в дните преди да трябва да ти дойде ли си? При някои жени в седмицата преди цикъла се наблюдава такова намаляване на кърмата и съответно неспокойно бебе. Жегите също не му помагат да се чувства комфортно, така че съчетанието от двете неща сигурно е доста изнервящо и за двама ви.

  Предвид че бебето е навършило 5 месеца (ако правилно съм те разбрала) и има някои от признаците за готовност, тогава може да помислиш за варианта да започнете захранване – така ще има допълнителен източник на калории и по-лесно ще минете през този период, докато с идването на цикъла количеството се възстанови.

  Ако бебето се размърдва и разхленчва по някое време през нощта, дори да не се буди, може да му предлагаш да суче тогава – така ще има още едно допълнително хранене, което също ще помогне по-леко да минете този период.

 13. Анонимен

  Здравей, Хедра. Бебето ми е вече на 5 месеца и от няколко дни усещам драстично намаляване на кърмата, което, както ти си обяснила, ме доведе до стрес и притеснение дали имам кърма или не. Режимът ни до сега беше на около 3 часа, вечерно време последно папкане към 22ч и после чак към 4-5ч сутринта. Възможно ли е да оказва влияние, че не го храня нощно време. Той е на изключително кърмене, дори вода не иска. Днес го нахраних сутринта и не спря да реве. Дадох му вода и като никога изпи 80мл на куп без нинакви проблеми, даже много лакомо я пиеше, което ме навежда на мисълта, че наистина е гладен. Имам бебешко кантарче и го меря и се оказва, че от едната гърда изсуква едвам, едвам 50гр, а от другата дори и по-малко. Като усети, че няма мляко и сам се отказва и изведнъж започва да се дърпа. Много е неспокоен по цял ден. Аз пия много течности(вода по 4л на ден)и ям изключително здравословно.
  Забравих да спомена, че миналия месец ми дойде цикълът, не знам дали оказва влияние.
  Четох, че мога да взема някакво хомеопатично за умеличаване на ърмата. Пия лактогонен български чай и този на хип и пак няма ефект. Много искам да го кърмя поне до 9-10 месеца. Жегите явно също си оказват влиянието.

 14. Диана

  Оо да, тази седмица имахме проблеми, които изживях по емоционално и напрегнато, но не съм и предполагала , че само 2 дена под напрежение и безпокойство могат да окажат такова влияние,чувала съм , но не го бях изживявала лично, ще последвам съвета ти – важното е да съм спокойна, ще увелича и течностите и се надявам да се нормализират нещата.
  Благодаря ти още веднъж!

 15. Хедра

  Здравей, Диана!

  Подобно забавяне на рефлекса на потичане може да се получи по много причини – имало ли е някакъв стрес при теб в последните дни, или да си под напрежение, или да има някакво напрежение в семейството? Обикновено тези неща оказват въздействие.

  Друга възможна причина за подобен рев и дърпане от гърдата понякога е започналото зъбоникнене при детето, а не точно забавяне на потичането – има ли някакви признаци за зъби?

  Лошото е, че ако човек започне много да се вглежда, започва неприятен порочен кръг – притеснение дали млякото ще потече, от което следва блокиране на рефлекса, затвърждаване на притеснението и още по-трудно потичане. Така че се опитай да не се тревожиш – след като млякото все пак потича и детето е добре, значи всичко е ок.

  Ако искаш, можеш малко да масажираш и стимулираш гърдите (като за изцеждане на ръка) преди да сложиш бебето да суче, това улеснява потичането на млякото.

  Хубаво е също да внимаваш дали пиеш достатъчно течности през деня – времето е ужасно горещо, а в залисията покрай детето човек лесно забравя да пие течности и това също може да допринася.

 16. Диана

  Забравих да добавя, че е само на кърма не съм го захранила още и вода също не давам.

 17. Диана

  Здравей Хедра, бебето ми е вече на 5 месеца кърмя го на 3 ч последното е в 21ч а първото в 4ч като този режим не съм го променяла от както стана на 2 месеца , от вчера забелязвам следната промяна като го сложа на гърдата сухото стимулиране на кърмата трае много повече време от обикновенно ( досега на 10 секунда е тръгнала , а сега почти 4-5 минути докато тръгне кърмата) от което малкия се ядосва, разплаква се дърпа пуска-дърпа пуска , когато най накрая тръгне за 2 минути се изпразва веднага го прехвърлям на другата страна и там бързо свършва , след това като пусне през деня е спокоен, но не и вечерта – продължава да плаче но го оставам да дърпа на сухо докато се успокои и заспи и така го слагам в креватчето. Така като ти го описвам прилича ли ти на етап на бърз разтеж, ? Това бавно слизане на кърмата ме притеснява, имала ли си подобен случай, моля да ме посъветваш как да реагирам.Благодаря ти предварително!