Новороденото ми бебе не може / не иска да суче – какво да правя?


Като всяка майка, и вие сте очаквала с нетърпение раждането на бебето. Подготвила сте се за първото кърмене с голямо желание и упорито опитвате да слагате бебето на гърда, но… то отказва да съдейства. Детето плаче и се дърпа от гърдата, или поема зърното, но не прави нищо повече от това и заспива веднага. Това създава огромен стрес, кара ви да се чувствате много потисната и разколебана и започвате да се съмнявате дали въобще кърменето ще се получи.

Не се отчайвайте и не го приемайте, сякаш бебето „не ви иска“ – бебетата са родени да сучат и ако не могат, значи има нещо, което не е наред. Това, което поведението им на гърдата ни казва, е следното:

„Аз искам да суча – това е нормалното ми състояние и огромна необходимост за мен. Ако не ми беше важно и ако не го исках толкова много, нямаше така да плача и да се ядосвам, че не ми се получава.

Щом не суча, значи не мога – има нещо, което ми пречи!“

Причини за незасукване в първите дни

Запазване и поддържане на кърмата

Запазване контакта на бебето с гърдата

Кога бебето ще се научи да суче?

Причини за незасукване в първите дни

1. Употреба на медикаменти по време на раждането.

Изследванията доказват, че медикаменти, използвани по време на раждането, вкл окситоцин, епидурална и спинална упойка, може да оказват негативен ефект върху уменията за сукане на бебето. Бебетата, които са били изложени на упойка по време на раждането, може да са по-вяли, с по-слабо изразен сукателен рефлекс. Често им е необходимо значително повече време, за да започнат да се хранят успешно и ефективно.

2. Тежко и продължително раждане и родови травми

Дори едно нормално протичащо раждане поставя големи предизвикателства пред тялото на бебето, което трябва да се извива и промушва през тазовите кости на майката. Когато едно раждане не върви добре и са приложени множество интервенции, стресът за детето е огромен – а към него често се прибавя и физическа травма. Насядането на черепните плочици и манипулирането на главичката на бебето при раждането може да доведат до притискане или дори прищипване на нерви. В подобни случаи дори самото отваряне на устата е болезнено, а сукането може да е невъзможно за известен период от време.

Някои родови травми може да правят определени позиции болезнени за бебето (напр. бебето може да не се чувства добре да лежи в поза, която упражнява натиск върху счупената при раждането ключица). В зависимост от това къде е травмата,това може да има различно отражение върху способността на бебето да суче.

3. Използване на вакуум и форцепс

Травмите за бебето са често срещани, когато се е наложило да се използват помощни средства в хода на раждането. Болезнените места по главичката, в добавка към трудното излизане на бебето, може да затрудняват сукането и то да е болезнено за детето.

4. Големите недоносени деца

Това са бебетата, родени преди 37 г.с. Дори да имат добро тегло, те са незрели в  много отношения. Кърменето често потръгва по-бавно при тях заради недобре изразените рефлекси, сънливостта и лесната уморяемост.

5. Анатомия на майката

Плоските и вдлъбнати зърна може да са предизвикателство за кърменето в първите дни. Твърде големите гърди и зърната с много широк диаметър също може да станат причина за трудно начало, докато търсите най-добрата поза и поставяне, за да може кърменето да се случи.

6. Анатомия на бебето

Редица анатомични и медицински проблеми при детето може да станат причина за трудно или невъзможно в първите дни сукане, напр.:

 • Къса юздичка на езика;
 • силно вдлъбната брадичка – ретрогнатия;
 • позиционни изкривявания на челюстта и вратлето;
 • затруднения с дишането заради особености на носните пътища, трахеята и ларинкса и др.

7. Даването на шишета в първите дни

Ако по някаква причина се е наложило да сте отделени от бебето за няколко дни след раждането и то е хранено с шише, е възможно бебето да не знае какво да прави на гърдата. Някои деца бързо свикват с дългия твърд накрайник на биберона и търсят познатото усещане, когато се опитват да се хранят. Гърдата е мека, а зърното не е толкова изпъкнало, нито толкова твърдо. Млякото не потича веднага, струята не е толкова силна – затова може детето да се обърква, да се дразни и да мине време, докато се научи отново как да се справя с истинското сукане.

Как да спасим кърменето?

На първо място – не губете надежда! Трудности в първите дни са често срещани, но с търпение, упоритост и поддържане на добро количество кърма обикновено децата се научават да сучат. Кърменето е нормалният начин за хранене на бебето – и то несъзнателно се стреми към него.

Ако успеете да запазите и стимулирате инстинктите му и работите с необходимите специалисти върху преодоляване на пречките, постепенно бебето ще възстанови уменията си и ще се върне към нормалното си хранене.

Когато бебето не суче, основната ни грижа са две неща:

 1. Запазване на количеството мляко  
 2. Запазване на контакта на бебето с гърдата!

Запазване и поддържане на кърмата

В началото на кърменето е от критична важност гърдите да се изпразват и млякото да се изцежда във всяка една ситуация, в която бебето не засуква и пропуска хранене. Това е особено важно, когато бебето изглежда неспособно да суче и минават вече няколко хранения без ефективно сукане на гърдата.

Важно е изцеждането на гърдите да започне още от първите часове – най-късно 24 ч след раждането! Според изследванията майки, които започват изцеждане в първия ден след раждането, в края на първия месец имат повече кърма от майки, които са чакали „слизането“ на млякото на 3-4. ден.

Колкото по-обилно количество мляко имате, толкова по-лесно ще се научи да суче вашето бебе. Грижете се за млякото!

Какво да очаквате и към какво да се стремите:

Новородените бебета сучат 8-10 пъти в денонощието – това е ритъмът, който вашите гърди очакват.  Това означава да се грижите да има поне 8 изцеждания за 24 ч, като всеки път се изцеждат и двете гърди. За да запазите 8-кратно изцеждане, ще е необходимо да се цедите и поне веднъж между полунощ и 6 сутринта.

Първи ден

Ако сте разделени от бебето или то не е в състояние да суче, е важно да започнете изцеждане колкото е възможно по-скоро след раждането. Количеството варира от няколко капки до 3-4 мл (по-малко от 1 ч.л.) на изцеждане. Нормално е да не успявате да цедите 8 пъти в първите 24 ч. Вашето бебе също е сънливо в този период и вероятно не иска да се храни толкова често, колкото ще иска нататък. На този етап изцеждането на ръка често е по-ефективно, отколкото с помпа, защото количествата кърма още са малки.

Втори-трети ден

Нормално е да получавате от капки (които едва покриват дъното на шишето) до 10-15 мл на изцеждане при нормален ритъм, т.е. поне 8 изцеждания. Изцеждането с помпа започва да става по-лесно и по-ефективно с увеличаване на количеството кърма. Изцеждането на ръка след помпата доказано води до по-бързо увеличаване на млякото заради по-пълното изпразване на гърдите.

Четвърти ден

Млякото „слиза“ и количеството бързо се увеличава до около 40-60 мл. Заради препълващите се гърди може да ви се налага да цедите по-често и по-дълго. Не се страхувайте да изпразвате гърдите колкото може по-добре, дори да цедите много големи количества мляко.

Около 10. ден

На този етап вече е постигнато нормално количество мляко, приблизително 600-800 мл за 24 ч.

Запазване контакта на бебето с гърдата

Начинът за осигуряване и поддържане на добро количество кърма е добре известен и информация за това какво да правите се намира лесно. Това, на което не се обръща достатъчно внимание обаче, е как да се запази контактът на бебето с гърдата.

Ако искате бебето да се научи да суче на гърда, то трябва да е на гърдите, независимо по какъв алтернативен начин ще се нахрани!

Това е важно и за осигуряването и поддържането на количеството кърма – когато гушкате вашето бебе в контакт кожа до кожа, се стимулира по-лесното потичане на млякото при вас и ще успявате да изцеждате повече.

Възможно е бебето да се дърпа и да пищи при всеки опит да го сложите в поза за кърмене. Обикновено това се случва, когато то не се чувства добре в обичайната поза за кърмене (изпитва болка и дискомфорт) или я свързва със стрес, напр. ако е имало продължителни и безплодни опити за засукване и бебето е било бутано и блъскано към зърното.

Понякога, ако проблемът е продължавал дни и седмици и двамата с бебето сте твърде стресирани, може да е разумно да дадете на бебето време да забрави битките на гърдата, а и вие да си починете в чисто емоционален план. Може да опитате за 24-48 ч да не правите никакви опити за сукане, а само да храните бебето по начин, който е удобен и безпроблемен и за двама ви, но е важно да му давате възможност за приятен контакт до гърдите ви.

Ако опитите за засукване досега са водели само до рев и стрес и за двамата и са били напълно безрезултатни, просто не започвайте с тях. Дайте малко време на детето да се почувства добре и да усети удоволствие просто от това, че се сгушва на гърдите ви.

Гушкането до гърдите е съвършено естествено и за вас, и за бебето – и несъмнено го правите през по-голямата част от деня. Единственият трик е да помните, че трябва гушкането да става кожа до кожа. Това ще ви помогне да се справяте по-лесно и да не забравяте, че не само помпата, а и бебето трябва да прекарва време върху гърдите.

Независимо по какъв начин ще храните детето, е добре да започвате така, както бихте започнали кърменето. А първото нещо, което правите в началото на храненето, е да освободите гърдите от дрехите и да сложите бебето до тях.

Биологичната позицияпоставянето на почти голото бебе да лежи по коремче между гърдите ви – обикновено успокоява децата и събужда всичките им инстинкти и способности за хранене. Дори бебетата, които пищят в опит да ги гушнете в обикновена позиция за кърмене, обичайно се чувстват добре просто да лежат на голо между гърдите ви, без да се налага да правят нищо друго.

Подходящият момент за тези опити е момент, в който бебето не е много гладно, спокойно е и вие сте търпеливи. Тогава може с изненада да установите, че бебето стига самичко до гърдата и засуква, без да правите нещо специално и без да го насочвате.

Заслужава си да опитате биологичната поза във всяка една ситуация, когато бебето не засуква. Понякога всичко, което е необходимо, е да оставите детето да се справя съвсем самичко – колкото и трудно да е това. Може да се чувствате по-спокойни да имате до себе си консултант, който да ви обяснява какво прави бебето и да ви насочва как да го държите и подпомагате, без да ограничавате или контролирате движенията му.

Ако бебето е гладно и плаче изнервено, може да е разумно да му дадете малко мляко (напр. половината от обичайното количество), така че да се успокои и да има повече търпение. Противно на множество съвети, които можете да чуете да оставите бебето да изгладнее, всъщност гладно и сърдито бебе няма търпение и възможност да се опитва да направи нещо, което досега не му се е получавало.

Предлагането на известно количество мляко преди опитите за кърмене помага и за друго – бебето се настройва за хранене и процесите в мозъка му се организират в такава посока. Крачката от един вид хранене към друг вид хранене е по-лесна.

Лесно можете да върнете успокоеното и полунахранено бебе между гърдите и да го оставите да опита отново – може тогава засукването да се получи изненадващо лесно.

Ако нищо от тези неща не помага и се налага да нахраните бебето с  шише, ще запазите контакта с гърдата, ако използвате доста изправената позиция за хранене с шише с главичка върху гърдата като върху възглавничка. Нека детето да свиква, че допирът до голите гърди е неизменна част от храненето. Така полека ще го приучите отново да свързва гърдите с усещането за ситост и удоволствие.

Натисни за клипче

Натисни за клипче

Използването на съненото състояние на бебето е много важно средство в арсенала ви. Насън бебетата забравят всички неприятни спомени за борба и неуспех и действат само под влияние на рефлексите си – а рефлексите им ги водят към кърмене! Затова е добре да държите спящото бебе до гърдите си, особено когато знаете, че скоро ще се събуди за хранене. Дори в будно състояние да пищи от всеки опит да го приближите до гърдата, може насън да приема контакта с гърдата с удоволствие и дори да опитва и ближе гърдата. Освен че помага на бебето, това може да е много утешително за вас самата и да ви дава надежда, че нещата ще потръгнат.

Кога бебето ще се научи да суче?

Ученето на незасукващо бебе какво да прави на гърдата често е процес, който отнема време и в който напредъкът се мери с малки крачки. Обичайната прогресия на нещата изглежда по подобен начин:

 1. Бебето приема да лежи на голо между гърдите ви и започва да прави първите стъпки към гърдата – спуска се и отива към гърдата (макар че може да се разревава и да започва да се дърпа и извива назад, като стигне до зърното)
 2. Бебето приема да лежи в поза за кърмене с личице към гърдата
 3. Когато е спокойно и нахранено, бебето може да проучва зърното, да го ближе и дори да го поема в устата си – макар че все още не прави истински опити да суче
 4. Когато детето започне да приема зърното в устата си, обикновено по-голяма част от пътя е измината. От опитите за сукане до ефективното сукане може да мине още време, но битката вече е почти спечелена.

За колко време вашето бебе ще се научи да суче е въпрос, който има много различен отговор за всяко отделно бебе.

Възможно е да стане веднага щом намерите подходящата поза и някой ви покаже как да преодолеете проблемите, които затрудняват засукването на бебето.

Може да не се получи веднага, но след няколко опита и упорито показване бебето изведнъж да схване какво се опитвате да го научите.

А може и да минават седмици на усилия, търпение и използване на всички средства в арсенала, преди детето да измине една по една всички крачки по пътя.

Важно е да държите голямата цел пред очи и да помните, че ако вие имате изобилно количество мляко и осигурявате контакт с гърдата на повечето хранения, бебето ще се научи да суче, като постепенно преодолява пречките. Ключът към успеха в тази ситуация е упоритост и търпение – просто не губете кураж и не се обезсърчавайте, ако отнема време!

Реклама

19 responses to “Новороденото ми бебе не може / не иска да суче – какво да правя?

 1. Ирена Джумакова

  Здравейте Христина, първо да Ви благодаря за съветите и визитата, нещата след това наистина потръгнаха с кърменето и за няколко дни изключихме шишето с добавката от менюто. Бебка си сучеше добре и изяждаше средно по 70-80 гр на ядене. От два-три дни обаче количеството малко намаля и сега изяжда средно по 50-60 гр и след това започва да се сърди и да плаче и да не захапва зърното, като в същото време дава признаци, че още е гладна (смуче ми пръста или рамото) . Съответно по-трудно се приспиваме и спи кратко и неспокойно. Все още се удържам да давам шише, веднъж й предложих вместо да я накърмя, но и от него изяде 50-60 гр колкото и от гърдата. Възможно ли е млякото ми да е намаляло и когато сукането започне да изисква по-голямо усилие, тя да се отказва и за това да се сърди? Наистина много ме притеснява това, защото вместо да е успокоително и релаксиращо, кърменето започва да ни изнервя и двете. Започвам да се притеснявам, че не изяжда достатъчно. От там започвам да я натискам да суче повече и тя се вкисва и всичко завършва с плач… В същото време наддава по 40-60 гр дневно (в момента е на 26 дена и е 3 220 гр, точно килограм над рожденното си тегло) и се изхожда редовно. Храним се средно на 2,5 – 3 часа, нощем имаме поне две хранения между 12 и 6. А нощното кърмене се състои в петминутно сукане от една гърда, след което заспива като отстреляна преди изобщо да стигне до другата. Четох из блога Ви и установявам, че е възможно да има това което вие наричате неусложнен рефлукс, поне повечето признаци са налице. Четох и за кърмаческата стачка, но не мисля, че е това, понеже тя е само на 26 дена,а доколкото разбирам това се случва с по-големи деца… Моля за съвет, как да се върнем към спокойното кърмене и по-голямо количество изсукано мляко?

 2. Хедра

  Здравейте, Мая!

  Това са чудесни новини – и също е много хубаво, че имате достатъчно мляко за малкия човек. Не се тревожете, между първия и шестия месец на децата нуждите им от кърма почти не се променят – не гледайте кутиите с АМ, там броят на храненията се намалява, затова се увеличава количеството на едно хранене. Кърмените деца обикновено продължават да сучат 6-7 пъти в денонощието дори и на 6 месеца и съответно продължават да си ядат по 90-120 мл на хранене (или по-малко количество, но по-често – 8-9 хранения). Така че няма причина да смятате, че няма да му стига млякото след първия месец.

  Засега е важно да продължавате да изцеждате – докато не се научи самичък да си изяжда млякото от гърдите, допълнителната стимулация е необходима.

  След като е започнал да се храни значително по-добре на гърда, можете да опитате да му ограничавате млякото, което му предлагате след кърмене – опитайте да му дадете само 30 мл и да видите дали ще се успокои. Ако се размрънка, опитайте пак да го върнете на гърдата да видите дали това ще е достатъчно да го успокои и да се укроти и да спи евентуално. По този начин ще го стимулирате да иска да яде по-често – а повечето упражняване на сукането ще му помогне по-бързо да се научи 🙂 Хем няма и да спи толкова дълго, от което се опасявате 🙂

  Имате ли кантарче? Би било хубаво да се види за няколко дни следене колко изсуква на гърда. Ако всеки път успява да изяжда по 50-60 мл, тогава може да се остави директно само на гърда – няколко дни ще е много кисел и ще иска да яде много, много често, но после нещата ще се нормализират 🙂

 3. Здравейте! Отново Ви пиша, за да ви се похваля, че бебчо (вече е на 20 дена) засуква вече успешно! Гълта с жадни и големи глътни, но все още се изморява бързо… Поради това се налага да се изцеждам и да му давам изцеденото мляко. Имам няколко въпроса и ще съм Ви отново благодарна да ме посъветвате, защото понякога губя посоката си…
  1. Необходимо ли е да продължавам с изцеждането? Цедя се всеки път след хранене и от двете гърди (на него му предлагам само едната, защото силичките му свършват бързо). Кърмя го по 20-25мин, а понякога и повече. След това му давам кърма от шишето 60-70мл, като не винаги ги изпива (аз изцеждам средно по 80мл до край и от двете гърди след кърмене). Така храненето ни се удължава и моето цедене започва след около час-час и половина (след около час и половина той отново се храни). Дали няма да предизвикам хиперлактация? Понякога връща и храна, а това ме води на мисълта, че може би преяжда. Вие какво мислите? Иначе пълни памперсите – пиша всеки път и ака м/у 2-3 пъти дневно, понякога и по-често.
  2. За сега кърмата ни стига и не се налага да му давам АМ. Но след като навърши 1 месец, мисля че няма да мога да посрещна нуждите му… В такъв случай да да спирам ли цеденото или да го продължавам?
  3. Последното ни хранене започва към 00:00 и свършва към 01:00. Малкият се събужда към 04:30 и нощното хранене ни е само от гърда. По принцип го будя за да си хапне на около 3 – 3 и 1/2 часа. Правилно ли е да го будя? Той си е поспаланко и ако не го събудя храненията ни ще се разредят много. Храня го в 9, 12, 15, 18, 21, 00 и в 04:30. Дали пък не преяжда и затова да спи толкова дълго?
  4. Какъв план ще ме посъветвате да следвам и колко дълго време, за да може с бебчо да се храним само от гърда?
  БЛАГОДАРЯ!
  Благодаря и за прекрасния блог, в който намирам страшно полезна информация и разбрах много за кърменето!

 4. Хедра

  Здравейте, Мая!

  Не бързайте да се тревожите – бебето е на няма две седмици, а и все пак засуква понякога, така че шансовете да се научи са големи.

  Със силиконови зърна пробвахте ли? Обикновено са доста удачен преход при децата, които са свикнали на шише.

  Подкрепям идеята да смените биберона – най-лесно ще намерите шише с такъв биберон на Камера, има ги във всяка аптека и не са скъпи (текат обаче малко по-бързо от другите). Иначе със същия биберон има и на Медела, доктор Браун, Плейтекс. Все пак обаче е по-важно бебето да засуче на гърда, естествено.

  За практическа помощ и съвети за кърменето в Шумен можете да се обърнете към патронажните сестри от Център „Майчино и детско здраве“ 054/99 41 64.

 5. Здравейте, Хедра!
  Възможно е постът ми да бъде твърде хаотичен, но това се дължи на факта, че вече не знам какво да правя…
  Имам прекрасно момченце на 12 дена, което не може да засуче! Обикновено опитите ни се свеждат до „целувки“ от негова страна и „църкане“ на кърма от моя или неефективно засукване (захапва зърното ми с венци). Днес положението се влоши – изобщо не иска да доближи до зърното ми, само го бута и плаче, а на мен ми става тежко от това. Той не искаше да суче още от раждането си, но
  в болницата (лежахме там 8 дена, заради инфекция) попаднах на Вашия блог и след часове четене, разбрах, че му подавам зърното и биберона на шишето по различен начин (лекарите ми предложиха да му дам АМ от шише, защото съвсем не беше отпаднал от инфекцията). Започнахме да работим в насока асоциация зърно-биберон-храна и след няколко дена борба успях да го накарам да засуче (макар и не както трябва).
  По-късно откриха инфекция и в кърмата ми и ми забраниха да го кърмя, докато не открият каква е бактерията. Така той бързо забрави всичко научено.
  Сега сме си вкъщи, но сме отново на нулата… мъча го да засуче от мен, после му давам изцедена кърма от шише. Това е порочен кръг, от който не знам как да изляза… а желанието ми да го кърмя е толкова голямо!
  Той се събужда сам на около 3 часа. Сменям му памперса и започваме с гърдата, която предварително съм я затоплила с гореща вода. Ако е много изнервен, му давам мъничко кърма от биберон (предварително изцедена), след което започваме с мъките. Успява да засуче от мен 1 път на ден, останалите ни опити са неуспешни.
  Изцеждам се след всяко хранене до дъно и от двете гърди (изкарвам различно количество мляко през деня от 400 до 600мл). Притеснявам се, че скоро няма да му стига кърмата….
  Биберонът на шишето му е с широка основа, с обло и късо зърно с ортодонтична форма (на NUK). Дали не е по-добре да сменя биберона с обикновен объл биберон с тясна основа и плавен преход? Може ли директно да ми препоръчате марка шише и биберон, с които преходът от шише към гърда и правилно засукване ще стане мъничко по-лесен?
  Ще съм много Ви безкрайно благодарна за съвет в каквато и да е насока, както и ако може да ме свържете с някой добър консултант по кърмене от Шумен. Имам нужда от помощ и насоки…
  Поздрави и предварително благодаря!

 6. Хедра

  Здравейте, Кончита! Чудесно е, че имате такова желание да кърите вашето бебенце. Във вашата ситуация определено е необходимо да се види на място какво се случва – аз съм консултант по кърмене, така че ако желаете (и сте в София), можете да ми се обадите и да се разберем да ви видя. До тогава е много важно да продължавате да се цедите, 8 пъти на ден, всеки път и двете гърди, за да може да се поддържа млякото. И не се отчайвайте – бебето е малко и на този етап шансовете да се научи да суче са чудесни, независимо че в момента не ви изглежда така.

 7. Conchita

  Здравей Хедра,
  В моментното си отчаяние попаднах на този блог и много се надявам да получа и аз съвет как да се справя с така трудното за момента кърмене. Имам бебенце на 20 дена, което до 10-я ден беше на терапия в неонатологията и там беше захранено с АМ. След 10-я ден и досега се опитвам до го кърмя, но без особен успех. Изглежда сякаш суче от гърдата, но реално не преглъща и много скоро заспива, без реално да се е нахранило. Отначало мислехме, че всичко е ок, но се оказа, че вместо да наддава, е спаднала с 150 г за седмица. Педиатрите казват, че трябва да намерим решение на проблема, но не ми дадоха никакъв съвет по отношение на кърменето, вместо това ме насърчават да почна с адаптирано мляко, а аз бих искала да я кърмя. Минахме на вариант кърма в шише с биберон, но след малко дръпване тя започва да го плюе и да плаче. Така кърменето се превърна в чисто мъчение, по-скоро ме ползва за залъгалка да се приспи.В добавка навлязохме и в периода на коликите, ужасно неспокойна е и почти няма приспиване- с часове се опитваме безуспешно, което е мъчение и за нас, и за нея, понеже е явно уморена. Много сме разтревожени заради всичко това и каквото ни хрумне пробваме, вкл. и клипчета в нета гледахме и ги повтаряхме, но засега без особен успех. Ще съм много благодарна за съвет или ако е възможно да ме свържете с някой консултант по кърмене, може би това е решението на моя проблем. Благодаря предварително!!!

 8. Хедра

  Не се тревожете, Стаси – не ми е известно силиконовите зърна да се свързват с проблеми със захапката. Те не са твърди и се формират по гърдата – а сукането на гърда подобрява захапката, а не я разваля 🙂

  Покрай захранването доста деца имат преходни нарушения в изхожданията. След като не й харесва тиквата, предложете нещо друго – не е нужно да спирате захранването заради това, че не приема дадено нещо 🙂 Опитайте с друг зеленчук или пък с плодово пюре.

  Ако не е качила наистина нищо за два месеца, това не е добре и ще трябва да позасилите захранването, както и да продължите да й предлагате през деня колкото често приема и нощем също да продължава да суче.

 9. Стаси

  Пробвам ги тези неща всеки ден, но уви. Най ме притесняваше нещо да не си увреди захапката с тези зърна, иначе не ми пречат, сменям ги редовно с нови и така.
  Имам и още един въпрос, взехме да акаме на 3 дни веднъж, започнахме захранването, но не и се нрави тиквата и спряхме. От 2 месеца не е качила нищо, а преди качваше по 1,400кг. Не че сме си малки 7кг сме на 6м. Храним се на поискване, но тя напоследък не показва, че е гладна и аз предлагам през 3-3,5ч, пробвах по-начесто, но не желае. Нощно време се буди да цока, кърма си имам и в излишък, да чукам на дърво. Всичко това според вас ок ли е?

 10. Хедра

  До този момент детето вече много е свикнало със силиконките и по-трудно ще стане махането им чисто заради навика. Но повечето деца сами успяват да засучат и без тях в някой момент – опитайте на първо време да й дадете да засуче с тях и като се увлече малко в сукането, бързо да ги махнете и да й предложите гърдата. Също може да помогне да й предложите гърда без тях докато е много сънена (особено нощем) или буквално на шега в някакви различни условия и моменти – напр. докато се къпете заедно. И най-вече недейте да се стресирате или да се чувствате подложена на натиск да ги махате непременно – след като досега кърмите успешно с тях, очевидно не ви създават някакъв проблем (освен че са досадни). Историята познава и майки, които си кърмят със силиконки по година и нещо 🙂

 11. Стаси

  Скоро не съм пробвала футбулна топка, ще пробвам. Бихте ли ме посъветвали за отказване от силиконовите зърна, като и давам зърното без тях плаче и се мръщи, все едно отрова и подавам 😦

 12. Хедра

  Браво на вас, Стаси – супер е, че независимо от предизвикателствата вече 6 месеца се справяте. А според мен можете да опитате да кърмите и седнала или в страничната (футболна) поза – вашето детенце вече е доста голямо и с малко наместване съм сигурна, че ще можете да си намерите нова удобна поза. Още повече, че детето ще става все по-подвижно и все по-умело – не се притеснявайте да опитате 🙂

 13. Стаси

  Здравейте, ние се кърмим успешно вече 6 месеца, но със силиконови зърна, толкова искам да ги махна , но уви не става. Всичко започна от големият ми бюст и беба не можа да захапе, зърната ми ставаха плоски, отделно се кърмим само легнали, защото ако кърмя седнала гърдата ми буквално ще я затисне. Само майка с голям бюст знае колко е неприятно, за всяко кърмене трябва да си ходим до вкъюи. Но въпреки всичко, кърменето е магия и специален момент с моето бебе 🙂

 14. Хедра

  Здравейте, Силвия!

  Много се радвам, че пишете как сте – и още повече, че е с такива добри новини 🙂

  Страхотно е, че с бебе Кристина се кърмите успешно – браво на вас за упоритостта и търпението 🙂 Наддаването й е прекрасно – и дано всички проблеми да са останали зад вас. А ако има нещо, винаги можете да се обадите отново 🙂

 15. Silvia Mladenova

  От толкова време се каня да ви пиша, но все не ми остава време. Искам да ви благодаря за помощта при проблемите с кърменето на моето бебенце Кристина. Благодарение на вас и вашите съвети, както и упражненията които правехме, вече трети месец успешно се кърмим и всичко е наред. Утре бебето прави 3 месеца и е качила 4 килограма досега. Много, много благодаря!
  Силвия

 16. Хедра

  Благодаря ти, Елена – радвам се, че материалите помагат на Ма-ма дружинката 🙂

 17. Хриси, прекрасна статия! Преди време имах една майка, която беше загубила надежда, че бебето може да суче, заради нуждата да остане на терапия в неонатологично отделение в първите дни слуд раждането. Точно 48 часа в леглото с бебето, много търпение и доверие към себе си и малката душичка и жената кърми успешно повече от година! Дано повече майчета прочетат това и да разберат, че никой по-добре от бебето не може да даде доказателство, че кърмата е достатъчно и му стига – нито кантарите, нито препоръчаните милилитри, нито дохранването за всеки случай, пък било то и с изцедена кърма… Истината е, че понякога нещата се случват не толкова бързо и веднага, колкото ни се иска, но не е важно да спечелиш просто битката, а цялата война. Търпението е от огромно значение, а когато човек е готов да го прояви, той ще намери и най-добрия подход към нуждите на бебето! Ще споделя статията ти в страницата ми във фейсбук, откъдето редовно помагаш със съветите си на цялата голяма дружина на Ма-ма! Поздравления още един път!

 18. Хедра

  Hello Helena,

  I am so glad your daughter and you are enjoying a happy nursing relationship despite a somewhat rocky start! You are a very determined mom – and I admire you for presevering in the first difficult weeks with only virtual breastfeeding support.

  If you or your friends in Bulgaria happen to need breastfeeding help later on, I will be very happy to help!

 19. хелена

  Hello христина, great that you are doing this work in Bulgaria! I needed your help 5 months ago, but back then I unfortunately did not come across your website. Luckily my daughter and I succeeded with lots of patience to succeed after about 7-8 weeks, and help from a lactation expert from the Netherlands. Great that we can have this kind of help and advice in Bulgaria too 🙂