Нощно кърмене – докога?


Статията е публикувана в сп. Кенгуру 2011 г. В блога се публикува с някои допълнения и разширения

Като възрастни ние сме разбираемо привързани към проспиването на един солиден блок сън, за предпочитане около осем часа всяка нощ.

За сравнение, през 1. месец след раждането децата се будят често и непредсказуемо по всяко време на денонощието. През втория месец повечето деца започват да проспиват една по-голяма пауза от около 4-5 часа. На възраст 3-5 месеца има поне една по-голяма пауза, но покрай започващото зъбоникнене децата продължават да се будят поне 2-3 пъти нощем. На 6. месеца повечето бебета могат да проспиват 6 часа, но покрай усвояването на нови умения обичайно продължават да се будят често, макар и не всяка нощ. Около годинката 80% от бебетата проспиват по 6 часа, но пак има нощи на често будене.

sleeping-in

От това става ясно, че раждането на бебе разбива навиците ни за сън за дълъг период, което става причина за умора, напрежение и безкрайни стресиращи опити колкото е възможно по-скоро да се приучи детето към ритъм на сън, бодърстване и хранене, който е удобен и подходящ за възрастните.

Когато знаете и разбирате защо първоначално бебето спи и се храни по толкова различен от нас начин, ще ви е по-лесно да приемате разликите. Това ще ви позволи по-спокойно да изчакате времето, в което детето по естествен път ще е способно да спи по-дълго и да се храни по-рядко.

Защо бебето спи толкова различно от нас?

При раждането мозъкът на бебето е приблизително една четвърт от този на възрастния човек и несравнимо по-недоразвит. Много от телесните функции са все още незрели, както е незрял и контролът, който мозъкът на бебето упражнява върху тях. Затова в бебешкия мозък непрестанно текат процеси на усъвършенстване и развитие, което изисква постоянна работа. И мозъкът на бебето наистина работи непрекъснато – особено по време на сън.

Докато възрастният човек прекарва 80% от времето в състояние на дълбок сън, като се „изключва” от околната среда, при бебетата 80% от времето мозъкът работи и е в състояние на активен сън. Този сън е лек и бебето може лесно да се събуди от шум, от движение или от други стимули около него.

Макар да изглежда много неудобно и непрактично за нас, това лесно будене е вграден предпазен механизъм. Времето, в което бебето прекарва в дълбок сън, неслучайно е кратко. Заради все още несъвършената нервна система съществува риска в тази фаза на съня бебето да „забрави” да диша и да регулира телесните си функции. (Предполага се, че това е една от причините, които стоят зад синдрома на внезапната детска смърт). Лекият сън позволява дразненията от околната среда да достигат и да стимулират мозъка на детето дори по време на сън. Това многократно намалява вероятността от проблеми с регулирането – а мозъкът се поддържа постоянно в активност и освен това продължава да се развива, обработвайки тези стимули.

Защо бебето иска да яде и през нощта?

bremennaСигурно си спомняте как докато бяхте бременна, бебето се събуждаше и започваше да „танцува“ в корема ви в момента, в който си легнете вечер? Това е нормално и обяснимо – през деня сте в движение, което люлее и приспива детето. Вечер, когато си легнете, притокът на кръв към бебето става по-добър и по-обилен, което го събужда и повишава активността му. След 9 месеца подобен ритъм на сън през деня и бодърстване вечер е нормално вашето бебе първоначално да е по-активно и да се буди по-често привечер и нощем.

В утробата постоянното снабдяване с калории не е било проблем и бебето се е хранело непрекъснато през пъпната връв. След раждането обаче то трябва да се научи да се справя с порции храна, последвани от период без получаване на храна. Това е нов ритъм за бебето и то има нужда да свикне и да се приспособи.

Първоначално стомахчето на бебето е все още много малко и не може да побере такова количество храна, което да стигне за продължителен период. „Течната” диета на бебетата преминава през стомаха и се усвоява за около час – което значи, че бебето огладнява доста бързо отново.

Бебешкият организъм и най-вече мозъкът на бебето се изграждат непрестанно и с много бързи темпове, а това изисква гориво (храна). Ние очакваме 3-килограмовото ни бебе на края на първия месец да е 4 кг, т.е. да увеличи теглото си с една трета. За сравнение с възрастните, това би означавало човек с тегло 60 кг да наддаде за 1 месец 20 кг. Ако това е целта ви, тогава бързо ви става ясно какво е нужно – да се храните много, много често. Бебето прави точно това – работи над себе си, изгражда тялото и мозъка си и съответно често-често се събужда, за да зареди с нужната енергия.

Стомахчето му определено няма нужда от „почивка” – то се изпразва много бързо, а нуждите на детето от енергия са големи, така че стомахът му работи на различни от възрастния обороти.

С порастването нещата постепенно започват да се променят – като отговаряте на нуждите на своето дете денем и нощем, то не хаби енергия да привлича вниманието ви и може да се съсредоточи върху такива фини неща като разликата между ден и нощ.

Натисни за клипче

През деня вие говорите с него по време на преобличане и хранене, пеете му, носите го и го стимулирате – а нощем храненията са на тъмно, без стимули и движение. Само за 2-3 седмици бебето започва да прави тази разлика и нощните хранения стават кратки и „по същество”, като бебето заспива, хранейки се, или съвсем скоро след това. Така нощните кърмения започват все по-малко да се отразяват на качеството и количеството на съня ви.

Вероятно още след първия месец ще установите, че детето вече прави самичко една по-дълга пауза – около 4-5 часа. За нещастие тя обичайно е по време, което е удобно за бебето – най-често веднага след банята му вечер, т.е. между 21 и 1-2 ч през нощта. След тази по-дълга бебето отново се буди за хранене в обичайния си ритъм – на 2-3 часа. Това става причина за силно изнервяне и за усещането, че бебето никога няма да се научи „да спи цяла нощ“. В действителност обаче дефиницията за „цяла нощ сън“ в изследванията е 6-часов интервал без будене – и никъде не се казва, че той трябва да е непременно между 12 и 6 ч през нощта.

От изследванията за хормоните и кърменето знаем обаче, че ритъмът на това „неудобно” будене е неочаквано важен. Хормонът пролактин, който е отговорен за производството на мляко, отговаря най-добре и е с най-високи нива именно през тези късни нощни и ранни сутрешни часове. Тялото на бебето и на майката са в чудесна хармония – бебето сякаш „знае” точно как и кога трябва да се храни, за да си осигури млякото.

Много интересен е също факта, че в кърмата във вечерните и нощните часове се съдържа повече триптофан, както и аминокиселини, които подпомагат синтеза на един друг хормон, серотонин. Триптофанът е хормон, който регулира съня и е жизненоважен за развитието на мозъка. Серотонинът пък помага на мозъка да работи по-добре, поддържа ни в добро настроение и помага за синхронизиране на цикъла сън-бодърстване.

Всички тези неща показват, че нощните кърмения на бебето не са зло, с което ние трябва непременно да се преборим, а необходима и съществена част от развитието и храненето на бебето през първите месеци от живота му. Вечерното и нощното кърмене помагат  на бебето не само да заспива по-лесно, а и да развива мозъка си.

С порастването ритъмът на бебето се променя и все повече се доближава до този на възрастните – това идва неминуемо, дори да не полагате специални усилия.

До кога ще продължават нощните кърмения?

Мненията на специалистите са, че за периода, в който бебето разчита само на кърмата като единствен източник на храна, нощното кърмене продължава да е важна и необходима част. 3-4-месечните кърмачета, които денем се хранят кратко и много лесно се разсейват, получават приблизително една трета от количеството мляко именно през нощта. Така компенсират за дневното разсейване и продължават да си осигуряват добро темпо на растеж. Ако детето спи по цяла нощ в този период и наддаването му е спаднало много, тогава често се препоръчва да се възстанови нощното хранене.

noshtno hraneneСлед средата на първата година, когато бебето е вече захранено, нощното кърмене вече не е толкова важно като източник на калории. Въпреки това то продължава да е ефективен начин за успокоение и приспиване. Затова може да установите, че всъщност не ви пречи толкова много, тъй като ви спестява ставане, разнасяне на бебе с болки от никнещите зъбки, среднощно търсене на залъгалки под леглото и прочее еженощни неудобства. Стига да се чувствате добре, нощното кърмене може да продължава, докогато пожелаете. А ако имате желание да го спрете, тогава можете полека, с разбиране и търпение да приучвате детето да се успокоява и приспива и по други начини и така постепенно да премахнете нощните кърмения.

Реклама

26 responses to “Нощно кърмене – докога?

 1. Хедра

  Здравейте, Надя!

  Да, това са твърде дълги паузи за толкова малко бебе – и в такива ситуации често наддаването забележимо спада около третия месец.

  Наблюдавайте бебето – вероятно има някой момент през нощта, когато се размърдва в леглото, шава, издава някакви звукчета, дори да не се разбужда напълно. Това е подходящият момент да му предложите да суче.

 2. Надя

  Здравейте.

  Моето бебе на 2 месеца започна само да си прави по 9-10 часови нощни паузи. От прочетеното стигам до извода, че това твърде дълъг период, в който му е празно стомахчето. Трябва ли да го будя? Наддава нормално.

 3. Галя

  Благодаря, Хедра! Вашият отговор ме зарадва и успокои защото вярвам, че кърменето ще ни помогне да преминем по-леко през зимния период и адаптацията в яслите! Благодаря 🙂

 4. Хедра

  Здравейте, Галя!

  Не се тревожете – кърмата няма да спре, докато детето суче, дори да няма нощно кърмене 🙂 Естествено, количествата намаляват заради намалената стимулация, но с голямо дете това е очаквано и не е проблемно изобщо.

  От това, което описвате, детето приема достатъчно млечни (комбинацията от кърма и отделно другите млечни). Освен това вероятно не отчитате и скритите форми на мляко – мляко има обичайно в застройки на супи, в сладкиши, в кремчета и каши и т.н. На този етап са й необходими около 400-500 мл мляко или еквивалента му в други млечни (сиренето се умножава по 4 – като го сметнете, вашето дете приема по около 300 мл мляко само от външни източници, плюс кърмата, така че със сигурност получава достатъчно).

  Повечето деца на 2-3 г възраст сучат 1-2 пъти в денонощието, пък се кърмят по още 2 г отгоре – така че не се тревожете за количествата 🙂 На тази възраст децата не сучат толкова за кърма (не че имат нещо против да има :)), а доста повече по емоционални причини – и могат да продължават да сучат дори да няма буквално нищо в гърдите. Малко е странно, когато човек за първи път се сблъсква с идеята, че сучат не толкова за млякото, но това са реалностите с голямо кърмаче 🙂

 5. Галя

  Здравей Хедра,
  дъщеря ми (1г.и 9м.) разреди нощното хранене през последния месец и почти не се събужда преди 6-7 ч. сутринта. Тогава е и първото ни кърмене за деня, а след това се кърмим на обяд и вечер за приспиване. Въпросът ми е дали няма да ми спре кърмата като няма нощно кърмене? Има ли някаква статистика по колко мляко приема детето от 2-3 кърмения на денонощие? Притеснява ме да не й е недостатъчен приема на млечни храни, тъй като не яде повече от 100-200 гр. кисело мляко и 20-30 гр. сирене на ден.
  След 3м. тръгвам на работа и ще отпадне и обедното кърмене. Колко дълго може да имам кърма при подобен режим?
  Предварително благодаря и Ви поздравявам за безкрайно полезната информация в блога!

 6. Кристина

  Защо не отговорите на Йоана и Льони?