Предизвиква ли кърменето кариеси? – 2


Във втората част на статията ще можете да научите с подробности:

 • дали кърмата благоприятства образуването на кариеси
 • дали механизмът на сукане и нощното кърмене имат връзка с образуването на кариеси
 • какви скрити причини може да доведат до това изключително кърмено и здравословно хранено дете да получи „биберонов“ кариес

Предизвиква ли кърменето кариеси

 

Advertisements

4 responses to “Предизвиква ли кърменето кариеси? – 2

 1. Хедра

  Здравей, Моника!

  Съжалявам, че имате такива проблеми.

  Според мен е много важно да се коригира юздичката на горната устна предвид кариесите – ако искаш, ми звънни да обсъдим при кой зъболекар си била и дали има друга възможност да получиш мнение и възможности за терапия.

  А за миенето на зъбките – определено трябва да става ежедневно (но не и след всяко хранене) и е добре да приучиш детето да изплаква зъбките с глътка водичка след кърмене през деня или да я разбутваш леко, за да преглъща, когато я преместваш в нейното легло при нощните хранения.

 2. Моника Николова

  Здравей, Хедра 🙂 Дъщеря ми е почти на годинка и има 7 зъбчета. Кърмя я по 4-5 пъти в денонощието. На два от зъбките (горни) има светло жълтеникави петънца. Има и къса горна юздичка, която трима лекари (педиатър, ортодонт и стоматолог) ме посъветваха да не се коригира сега, а когато детето порастне и се прецени дали създава някакви проблеми (основно логопедични). Какви са начините на лекуване на кариеси по зъбките? Наложително ли е коригирането на юздичката? Получавам различни препоръки относно това колко често да „мием“ зъбките – всяка вечер или няколко пъти седмично. Моля за съвет и за помощ, защото съм сигурна, че имаш опит с подобни ситуации.
  Благодаря за информацията, спокойствието и съветите, които ни даваш и така ни правиш още по-добри майки 🙂

 3. Хедра

  Здравей, Мая!

  Юздичката на езика или на долната устна може да предизвика ротация (изкривяване) на долните зъбки.

  Освен това ако има юздичка на езика, детето не може добре да си почиства с език зъбките след хранене, така че се задържа храна.

  Ако пък сте имали кариес на млечните зъби, рисковете от развитие на кариеси на постоянните зъби са доста повишени 😦

  Затова е важно да се коригират всички тези допълнителни фактори, които могат да допринесат още повече за развитието на кариес – доколкото разбирам, детето е голямо, така че няма какво да стои като пречка пред лазерна корекция на юздички на горната устна и на езика.

 4. Хриси, това с юздичките на устната само за горната устна ли важи или и за долната? На моята госпожица сега и растат постоянните зъби, но виждам, че се задържа доста храна по тях и им се появяват петна (долу, двата първи). А си имахме проблеми и с млечните, но горните.