Спиране на кърмата по естествен начин


Вероятно сте чували, че при спиране на кърмата трябва да се използват лекарства, за да стане бързо и успешно. Тази информация обикновено е съпроводена със заплахата от всякакви ужасни сценарии като мастит и абсцес, кисти и бучки и дори рак на гърдата, ако спирането на кърмата не се направи „както трябва“. Това твърдение обаче не се потвърждава от науката. Напротив, изследванията при мишки показват, че рязкото спиране на кърменето вероятно увеличава риска от рак на гърдата, докато постепенното отбиване го намалява. 1

Кърменето е естествен период от живота на жената и от функциите на женското тяло. Както нямаме нужда от външен внос на хормони, които да „подпомагат“ спирането на менструацията, така не е нужно да се използват лекарства и при приключване на кърменето.

Гърдите имат „вграден механизъм“, който позволява спиране на млякото на всеки един момент от кърменето. Той може да се използва успешно независимо от това дали имате огромно количество или вече сте съвсем в края на кърмаческия период и млякото не е много. В кърмата се съдържа един белтък, наречен локален инхибитор на лактацията. 2 Той присъства от първия до последния момент на кърменето. Когато гърдите се изпразват често и редовно, този белтък се отстранява с млякото и не се натрупва в големи количества. Но ако гърдите се задържат пълни за дълго време, количеството на локалния инхибитор бързо се увеличава и подава сигнал към мозъка да намалява производството. Този вграден сигнализатор се използва успешно и най-вече – достатъчно бързо! – за спиране на кърмата.

Колко бързо може да се спре кърмата?

Липсват данни от изследвания, които да сравняват за колко време се спира кърмата при установена лактация – повечето изследвания са правени върху майки в първите дни след раждането. Посочените по-долу срокове са емпирични наблюдения над майките от моята практика, които обаче съвпадат със сроковете, обичайно посочвани в изследванията.

При нормално количество кърма (800-900 мл за денонощие или дори повече) и само с използване на естествените механизми кърмата може успешно и без съществен дискомфорт да се спре в рамките на около 10-14 дни. Ако бързате и сте склонна да търпите препълнени гърди, този период може да се съкрати до около седмица.

Изглежда ви дълго? Нека да видим колко време е необходимо за спиране на кърмата с медикаменти.

Спиране на кърмата с медикаменти

Бромокриптин (парлодел) се използва за спиране на кърмата още от 70-те години на 20. век. Ефектът му блокира производството на пролактин в мозъка. Според листовката на медикамента схемата за спиране на кърмата е прием два пъти дневно в продължение на… 14 дни. В моята практика съм работила с майки, при които след двуседмичната терапия и спиране на медикамента гърдите започват отново да се пълнят с мляко!

DostinexДостинекс изглежда доста по-примамливо – приема се само 2 дни… като при необходимост (която възниква не толкова рядко, особено при нормално количество кърма) схемата може да се повтори след няколко дни. Което означава отново приблизително седмица за спиране на млякото.

В края на 2013 г Европейската агенция за лекарствата (EMA) започна процедура по оценка на рисковете от употребата на орални медикаменти за потискане на лактацията. Процедурата е по искане на френската Агенция по лекарствата на основание, че лекарствата, използвани за потискане на лактацията, имат опасни странични ефекти (риск от инфаркт и инсулт, тромбози, гърчове, халюцинации и маниакални пристъпи) и употребата им не е оправдана, предвид че кърмата спира по естествен път, ако детето не се кърми. 3

Как да спра кърмата по естествен начин?

Както вече знаете, в кърмата се съдържа локален инхибитор, който се натрупва, ако гърдите не се изпразват по-дълго време. Затова намаляването и спирането на млякото се случват съвършено естествено, като просто се оставят гърдите пълни за по-дълго време от обичайното. С намаляване на количеството периодите между изпразването на гърдите стават все по-дълги.

В зависимост от това дали кърмите или цедите, какво количество кърма имате в момента и колко е голямо детето, може да се подходи по различен начин.

Ако детето суче или цедите само няколко пъти на ден и количеството не е голямо (200-300 мл общо за денонощие), обичайно е безопасно просто да спрете напълно и да наблюдавате гърдите. Когато се препълнят много и усещате дискомфорт и болка (това може да стане след 12-24 ч или дори по-дълго), тогава може да изцедите малко за облекчение и отново да наблюдавате. Обичайно не се налага да изцеждате гърдите повече от 3-4 пъти по този начин, като минава все по-дълго време, докато усетите нужда от изцеждане.

При нормално количество кърма – 800-900 мл за денонощие или повече – първо е необходимо количеството да се намали с други мерки.

Заместване на хранения

Най-естествено използваният метод е да се заместват изцяло кърмения. Ако бебето не е захранено все още, тогава първоначално се заменя изцяло едно кърмене с шише с мляко и гърдите не се изцеждат за това хранене. Най-удобно е първоначално това да става в следобедните часове или привечер. Тогава кърмата е по-малко и гърдите няма да се напрегнат много до следващото хранене.

7656eee7bbacd262b12d043aacd2c212При захранване се действа по същия начин – заменя се изцяло едно кърмене с твърди храни. Най-често се започва с обедното хранене, след това следобедното.

Ако гърдите се напрягат много при пропускане на храненето, изчакайте 2 до 3 дни, за да има възможност организмът да се настрои. Ако обаче се чувствате нормално и не виждате съществено напрежение, тогава можете да опитате да заместите още едно хранене още на следващия ден.

По същия начин – като замествате хранения едно след друго, наблюдавате гърдите и се ориентирате по тях кога да забавите процеса, за да им дадете възможност да намалят производството, се действа до пълното заместване на всички хранения. Обичайно това отнема около 14 дни.

Намаляване на изцежданото количество

pumpingАко имате голямо количество кърма и цедите след кърменията на бебето (или ако не кърмите, а разчитате само на изцеждане), една от първите стъпки е намаляване на изцежданото количество. Вие знаете кога колко мляко изцеждате – опитайте да намалите с 30 мл на всяко изцеждане. Напр. ако изцеждате по 150 мл сутрин, спрете, след като изцедите 120 мл. Ако привечер цедите 90 мл, спрете на 60. Гърдите ще се усещат по-пълни от обичайното между храненията – това е добре и е точно каквото искаме и очакваме. Те трябва да остават пълни, за да има възможност локалният инхибитор да си свърши работата!

Следете как се усещат гърдите – дайте им възможност за 2-3 дни да свикнат и след това намалете с по още 30 мл на изцеждане.

Когато стигнете до там да цедите по 30-50 мл на едно изцеждане, започнете да пропускате изцеждания – първо това, на което обичайно цедите най-малко. След ден-два пропуснете още едно изцеждане. След това можете вече да се ориентирате само по гърдите – цедете само когато усетите неприятно препълване и само до леко облекчаване, без да гледате часове и ритъм.

Облекчаване на препълването

Ако се стараете да отбиете по-бързо и замествате кърменията в бърза последователност, е възможно гърдите да се напрягат много и да болят. Не е разумно да се оставят в това състояние, без да се облекчават. Препълването може да доведе до запушване и възпаление. Затова е важно да следите как се усещат гърдите. Когато са толкова пълни, че ви пречат, започват да болят и се улавяте, че постоянно мислите за това как ги усещате, е време да ги облекчите леко.

Най-често в този момент гърдите сами започват да протичат и напрежението в тях отслабва. Ако това не се случва или не ви облекчава достатъчно, можете да си помогнете сами.

Започнете да изцеждате, докато млякото започне да тече на струйки – в този момент спрете да цедите. Известно количество кърма ще изтече спонтанно. Това е достатъчно да облекчи усещането за препълване. Същевременно изцеденото количество е много малко (5-10 мл) и няма да стимулира производството. Този начин за облекчаване на гърдите може да се използва колкото пъти е нужно през деня, без да се притеснявате. Важно е гърдите да остават много пълни! В тази ситуация не цедите до комфортно усещане. Целта ви е силният дискомфорт да намалее до усещането за доста пълни и тежки, но неболезнени гърди.

Студените компреси на гърдите ще ви помогнат да облекчите препълването и да се чувствате по-добре, докато гърдите все още се пълнят много. Може да използвате пликче за лед, увито в хавлиена кърпа. Студените компреси се прилагат за около 20 мин през 2-3 часа.

Зелевите листа също носят облекчение и помагат при препълване на гърдите. Измито и леко намачкано листо от прясно зеле се увива около гърдата (без да попада върху ареолата) и се сменя през 2-3 часа.

Билки и чайове за подпомагане на процеса

Някои обичайно използвани като подправки или чай билки може да ви помогнат да спрете кърмата по-бързо и да намалят дискомфорта. Те не могат да свършат работа самички и се използват винаги в комбинация с описаните дотук мерки!

Ментата може да се използва под формата на чай или тинктура. Чаят има много слабо действие и трябва да се изпиват огромни количества от него (над 2 литра!), затова обичайно се предпочита използването на тинктура. Тя може да се купи от всяка аптека и се използва според максималната дневна дозировка, посочена на опаковката (20 капки 3 пъти дневно). Ако харесвате силни ментови бонбони (напр. Altoids или други), също бихте могли да ги използвате в този период.

Салвията (градински чай) има значително по-силно действие и успешно се използва за спиране на кърмата. Под формата на запарка (билката да кисне 15-20 мин, но не повече!) може да се пие 3-4 пъти дневно. Разумно е да се приема една чаша от запарката непосредствено преди лягане вечер, за да не болят и да не се напрягат толкова гърдите през нощта.

Магданозът, когато се използва в голямо количество, също помага за намаляване на кърмата. Ако обичате салата табуле или яхнии, в които се използват по 3-4 връзки магданоз, сега е много подходящ момент да им се наслаждавате ежедневно. Връзка магданоз може да се прибавя и в зелената салата.

Не правете това!

Гърдите не трябва да се връзват и пристягат! Освен че е болезнено, това увеличава вероятността от запушване и развитие на инфекция. Носенето на добре прилягащ и поддържащ сутиен обаче може да помага, докато гърдите са пълни и тежки.

Не спирайте да се храните и да пиете течности както обикновено. Няма доказателства, че това помага за спиране на кърмата – гладна, жадна и с нетърпимо болящи гърди само ще се чувствате много зле.

Не се притеснявайте да изцеждате по малко при необходимост, дори когато взимате лекарства за спиране на кърмата. Често заедно с лекарствата върви инструкцията да не пипате гърдите изобщо – това обичайно води до ужасно и много болезнено препълване. Няма нужда да страдате – спокойно можете да изцеждате по малко по гореописания начин, за да се чувстват гърдите комфортно. Кърмата пак ще спре, тъй като лекарствата спират синтеза на пролактин в мозъка и отстраняването на малко кърма от гърдите не е достатъчно, за да попречи на масивния блокаж от лекарствата.

Важно е също така да знаете какво да очаквате в първите седмици и месеци след спирането на кърмата, за да не се притеснявате излишно.

References:

1. Silanikove N. Natural and abrupt involution of the mammary gland affects differently the metabolic and health consequences of weaning. Life Sci. 2014 Apr 25;102(1):10-5. doi: 10.1016/j.lfs.2014.02.034. Epub 2014 Mar 7.

2. Peaker M1, Wilde CJ. Feedback control of milk secretion from milk.J Mammary Gland Biol Neoplasia. 1996 Jul;1(3):307-15.

3. http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Referrals_document/Bromocriptine_31/Procedure_started/WC500148675.pdf

42 responses to “Спиране на кърмата по естествен начин

 1. Здравейте, кърмим се от 13 месеца, но от няколко дни усещам бучка и възпаление в едната гърда. Изцеждах, правих горещи компреси, слагах често бебето да суче , но се стигна до втрисане, температура, главоболие и повръщане. Бях на лекър и ми изписаха антибиотик и бромокриптин , но не смея да го пия. С тази инфекция и спирането на кърмата колко често трябва да изцеждам до облекчаване или заради възпалението до иьпразване – много съм объркана. Като цяло искам да спрем с кърменето , но не по този начин.

 2. Здравейте,
  Дъщеря ми е на почти три месеца и я кърмех на по искване, но преди 10 дена намаля доста кърмата изведнъж. Пробвах какво ли не да я увелича, но не успях. Преди да намалее дъщеря ми започна да пропуска 2 хранения вечер. Започнах да й давам АМ с шише и сега като я кърмя от едната гърда и след това иска шишето. Понякога изобщо не иска да суче, а нямам време да се изцеждам, защото имам още 2 деца. Искам да спра кърмата като се изцеждам през 6 часа и цедя по около 150-170 мл.

 3. Хедра

  Здравейте, Ани!

  Според мен е нормално – най-вероятно хормоните играят и затова имате напрежение в гърдите, което е нормално 10-14 дни преди датата, когато трябва да ви дойде.

  Ако продължи или ако имате и някакви други симптоми, тогава може да е разумно да се обърнете към вашия гинеколог.

 4. Здравейте, Хера 🙂
  кърмих дъщеря си до 1 год. и 8 мес., последните месец и половина само за приспиване вечер и ако се събудеше през нощта, като редувах гърдуте. През деня и рано сутрин давах АМ. Няколко дена за приспиване едната не й беше достатъчна и си търсеше и другата. Една вечер, след като предишната за пореден път беше осмукала и двете гърди, просто каза, че си иска шишето – дадох й, заспа и след това не потърси, аз не предложих и се отби сама.
  Това беше преди три месеца. Тогава нямах никакъв дискомфорт в гърдите, не течеше мляко, нямах напрежение или нужда да изстисквам. Но последната седмица усещам особено напрежение в гърдите и не бих го отдала на месечен цикъл.
  Дали това е нещо нормално или да отида на преглед? По принцип знам, че се ходи на мамолог, след като са минали 6 месеца от кърменето.
  Благодаря за отговора

 5. Хедра

  Здравейте, Йоана!

  Вие сама сте забелязала, че зачестеното сукане, което вероятно ви изнервя и ви докарва до предела в момента, е заради никненето на кътниците, т.е. е нещо временно. Може да е добре да помислите дали действително искате да отбиете, или просто минавате през труден период в момента и ви идва твърде много, без да имате истинско желание да спирате. Хубаво е да си зададете напр. въпроса – ако детето сучеше само 2-3 пъти на ден, пак ли щяхте да искате да спрете или нямаше да ви пречи? Това ще ви ориентира какви са реалните ви желания. А е много важно да сте наясно със себе си, защото децата усещат кристално ясно какво в действителност искате. Ако сте стигнала предела си и сте твърдо решена, че искате да отбиете, детето го усеща и нещата ще текат по-лесно – докато обратното, ако не сте съвсем сигурна, тогава започват едни много изнервящи и дълго продължаващи драми. Така че дайте си малко време да се вгледате в себе си и да решите какво наистина искате – пълно отбиване или просто премахване на тези кърмения, които ви тежат най-много.

  Ако го кърмите само от една гърда, а другата само я изцеждате по малко до облекчение, млякото в нея ще намалее и може да спре – но по какъв начин ще ви помогне това в действителност? Децата на тази възраст изключително слабо се вълнуват от количеството мляко – както и вие сама сте забелязала, водещо е желанието за близост и успокоението от сукането и голяма част от децата сучат щастливо на гърди, в които има само капки мляко.

  За цитросепта не съм убедена колко ще ви помогне – познавам поне няколко по-малки на възраст от вашето детенце кърмачета, които или продължаваха да сучат независимо от вкуса, или даже се сещаха да наплюнчат гърдата и да я избършат с блузата на мама (истинска история!) 🙂

  Затова според мен е добре да се ориентирате към методи, които не лъжат детето. След като не искате да го кърмите повече, просто му го кажете и се опитайте да работите по премахване на кърменията едно по едно. Вашето дете е голямо и макар че не може да каже всичко, което му се върти в главата, то прекрасно разбира, като му говорите – както и прекрасно усеща вашите емоции. Затова му обяснявайте кротко как нощем гърдите ще спят и той няма да суче, а ако се събуди, ще правите еди какво си (нещо, което детето обича) и ще може само да си слага главичката до тях да ги гушка, но не и да суче. Естествено, детето няма да приеме с възторг тази идея – повечето деца кимат и се съгласяват с този план през деня, но нощем са кисели, сърдити и в първите дни плачат и не се утешават особено. Въпросът е не само да му се маха нещо, а да му се дадат алтернативи и варианти – и време да ги приеме и да свикне с тях.

  Това е психологически много по-добър подход, макар да отнема повече време – и реално плачът и стресът и за вашето дете, и за вас ще е по-малък, независимо че ще имате нужда от много търпение и разбиране към детето.

  Повече идеи за постепенното отбиване с любов и търпение можете да намерите в статията Първи стъпки в отбиването 🙂

 6. Здравейте,Хедра!Имам момченце на година и седем месеца и още се кърмим с голяма любов,но аз вече изпитвам нужда да го отбия,тъй като според мен е вече достатъчно голям,яде всичко и не мисля,че има толкова нужда,защото е гладен или жаден,а го прави,за да ме чувства по-близо.Също така,нощем в последно време му изникват кътниците и той започна да се буди по няколко пъти на вечер, и ако не го накърмя, плаче и не се успокоява дълго време.През деня се кърмим веднъж сутрин,след което на обяд при заспиване,вечерта и през нощта поне 2 пъти.Бях чела,че от изцеждането и даването на кърма от шише,кърмата намалява,опитах да му дам,но като усети,че е кърма и разбра,че не искам да го кърмя,се изнерви и не искаше и да близне шишето(той вече не пие от биберон а от чаша,но кърмата налях в шише).Въпросът ми е следният: Ако започна да го кърмя само от едната гърда,а не давам другата и я изцеждам по 5/10мл за облекчение при нужда,кърмата в тази гърда ще намалее ли,и също така има ли шанс да намалее и спре кърмата като цяло по този начин?Ако това не подейства,мисля да си купя Цитроцепт и да мажа зърната,за да горчат и ще се надявам,че това ще го откаже,ако и това не подейства,не ми остава друго освен да спра от раз и да не го кърмя,ще плаче 2/3 дни (предполагам) и ще се примири.Благодаря предварително за отговора.

 7. Хедра

  Здравейте, Галина!

  Тъй като е минало много време, откакто за последно съм имала възможност да отговарям на питанията в блога, се надявам нещата с дъщеричката ви да са минали благополучно и да сте успяла да се справите по чудесен начин, както и с кърменето досега 🙂

 8. Хедра

  Здравейте, Зорница!

  Надявам се до момента вече проблемът да е оправен – бромкриптин се пие продължително време (обичайно 14 дни), тъй като ефектът му е по-слаб и изисква дълго време.

  Разумно е да изцеждате малко до облекчение само когато усещате дискомфорт – не е необходимо да се цедите определен брой пъти за денонощие, гърдите сами ще ви водят.

  Капки при стискане ще изтичат с месеци, а около овулация и менструация гърдите може да се напрягат – не се тревожете от това, нормално е.

 9. Зорница

  Здравейте и от мен,моля за съвет относно спирането на кърмата.Започнах да пия Бромкриптин преди 7 дни, и оттогава се чувствам много зле.Първия ден ми бяха препълнени гърдите,а вчера имах 30 мл мляко изцедено с помпа по препоръка на личния д-р,който ми каза да изцеждам 2 дневно.Въпреки това ми изтича мляко при стискане на гърдите.Трябва ли да пия хапчетата и кога ще спре кърмата.Сигурно,когато спра да изцеждам мляко.

 10. Галина

  Здравейте,Хедра!Благодаря за съветите!
  Моето момиченце е на три години,и до вчера се кърмехме.Но от година тя сучеше само нощем и сутрин.Нямам много кърма вече.Но на дъщеричката ми не ипречи, тя по-скро ме ползва за успокоение.Но мисля,че вече е достатъчно голяма и искам да бъде малко по-самостоятелна.До сега пробвах различни методи и чаках сама да спре.НО тя не пожела.Затова я пратих при една приятелка за няколко дни.Незнам дали е правилно,но само това ми остана като вариянт.Ако може да ме посъветвате какво да очаквам в моя случай?Бих искала да не взимам лекарства за поттискане на лактацията.За сега няма усещане за тежест или пренапълване.Утре ще взема дъщеричката си,и най-вероятно пак ще поиска да суче.Как да реагирам?

 11. Хедра

  Здравейте, Димитрийка!

  Много съжалявам за загубата ви 😦

  Тъй като абортът е бил в по-късни седмици, реално се случва същото като „тръгването“ на млякото след раждане.

  Не се притеснявайте да изцеждате по малко до облекчение, ако имате нужда – тъй като сте писала преди 2 дни, предполагам, че вече сълзенето и напрягането са престанали, тъй като достинекс обичайно си върши доста решително работата и производството спира след около 48 ч.

  Тъй като загубата на една желана бременност, особено по трагичен начин, се преживява много тежко и от двамата родители, можете да намерите помощ за справяне в този тъжен период във фондацията Макове за Мери. Те предлагат и група за взаимопомощ на родители, които са преживели перинатална загуба или загуба след раждането. Познавам хората, които ръководят нещата и мога да ги препоръчам като истински специалисти и хора с истинско разбиране за болката и емоциите, които човек преживява.

  Прегръдки от мен!

 12. димитрийка

  Здравейте,моят проблем е по различен и искам да попитам дали спирането ще стане по същия начин.За мое нещастие се наложи да направя аборт по медицински причини в петия месец от бременноста си,и три дни след случилото се гърдите ми се напълниха с мляко започнаха да сълзят ,чувствам напрежение.Гинеколожката ми изписа достинекс само две хапчета през 12 часа и каза нищо друго да не правя и без изцеждане.Но вчера сутринта пих второто хапче и вечерта късно започнаха да сълзят гърдите ми по обилно.Какво бихте ми препоръчали като се има в предвид че при мен въобще не е имало кърмене.

 13. Хедра

  Здравейте, Мая!

  Страхотно сте се справила и с отбиването на девойката 🙂 Съвсем нормално е при стискане на гърдата да излизат капки поне 6-12 месеца след окончателното спиране на кърменето. Така че не е нужно да правите нищо – не закачайте гърдите без нужда (честото стискане за проверка може да действа като стимулация и да удължава периода, в който има капки) и млякото ще си спре самичко.

  Няма никакъв проблем да спортувате.

 14. Здравейте, имах щастлив период от година и месец кърмене и реших да спра. Както съм чела е добре да става постепенно и така направих, последния месец давах само през нощта по веднъж. последната седмица давах през вечер и от 13 дни не сме се кърмили, бебчето спи чудесно без да се буди(освен в 5ч. й давам АМ) и пак продължава. Нямам напрежения в гърдите не съм цедила от много отдавна(от половин година) ,но вчера стиснах от любопитство и се оказа че имам кърма. Нормално ли е да пускат кърма гърдите след толкова много дни и нужно ли е да правя нещо, след като не усещам напрежение, мога ли да започна да спортувам?
  Благодаря
  Мая

 15. Хедра

  Здравейте, мама без име 🙂

  Не е необходимо да взимате медикаменти – просто спрете да предлагате кърмене и наблюдавайте гърдите. Когато усетите неприятно препълване (не просто да са пълни, а вече да ви става некомфортно), изцедете малко, колкото да не ви боли, но да останат пълни. Вероятно ще се наложи да изцеждате така не повече от 2-3 пъти през големи интервали от време, ако кърмата е намаляла чувствително. Това е напълно достатъчно 🙂

 16. Хедра , много благодаря за съвета, вече всичко е наред…. 🙂

 17. Хедра

  Здравейте, Христина!

  Най-вероятно зачервяването е просто вследствие на масажа 🙂 Ако усещате нужда, изцедете отново гърдата – мястото ще се успокои и гърдата ще се облекчи.

 18. Здравейте! Искам да ви попитам нещо детето ми е на 5 месеца и половина към края на на 4-я месец спрях да я кърмя заради прием на лекарства от тогава се изцеждах през 3 или 4 часа после постепенно увеличих интервала на времето през което не се изцеждах станаха все по редки и даже сам пропускала 1,2,3 дена да се изцеждам кармата намаля доста след това пробвах отново да ги изцедя почти се спря кърмата и не ми бяха напрегнати гърдите но сега усещам болка на лявата гарда в наи -горната и част и нямам бучки и започнах да масажирам мястото на болката и почервеня това признак на възпаление ли е според вас?

 19. Анонимен

  Здравейте Хедра моята дъщеря е на 10м и 15 дни имаме три заместени хранения и от близо месец сутрин и вечер дохранвам с ам след кърмене,защото виждам че не и стига и си изпива дозата ам след кърмене.Истината е че искам да спра да кърмя но не знам какво трябва да направя,трябва ли да взема някакви медикаменти..какво бихте ме посъветлали..

 20. Хедра

  Здравейте, Ива!

  Няма проблем да приемате изписаните от лекаря препарати, нито се налага да спирате кърменето заради херпес зостер. Единствено внимавайте обривът да е добре покрит и детето да няма достъп до него (да не го пипа пряко с ръчички).

  Ако лекарят се е колебал заради кърменето да ви изпише обичайно предписваните в тези ситуации антивирусни медикаменти – те също могат да се ползват без притеснения за детето.