Повтарящи се запушвания и мастити


Запушванията на млечно каналче са колкото неприятни, толкова и често срещани – и една част от тях се усложняват до развитие на мастит. За щастие обикновено това се случва само веднъж. С малко помощ лесно можете да разберете как се е стигнало до запушването и какви неща да предприемете, за да го преодолеете и да не се случва отново.

За някои майки обаче проблемът става сложен и неприятен, когато запушванията – и още по-лошо, маститите – започнат да се повтарят често, през няколко седмици. Ако се стигне дотам, обикновено бързо ставате специалист за това какво ви помага да се справите и как да преодолеете проблема, преди да се е развил до сериозно възпаление. Наред с мерките за овладяване на започващото възпаление обаче е нужно да се проведе по-сериозна детективска работа, за да установите какво точно предизвиква проблема. Когато намерите причината, ще може да вземете мерки запушванията повече да не се повтарят.

Причините за повтарящи се запушвания може да са много различни и да идват от различни посоки:

 • от организацията на кърмене;
 • от особености на гърдите;
 • от страна на бебето;
 • от диетата;
 • от здравословното ви състояние;
 • от неправилно провеждано лечение на първоначалното запушване.

Често роля при запушванията играят няколко от тези фактори.

Организацията на кърмене

Промени в честотата и организацията на кърмене са едни от най-често срещаните причини за запушвания. По-дълъг интервал без кърмене, напр. ако бебето проспи 5-6 часа, може лесно да доведат до препълване и задръжка на мляко.

Поддържането на повече кърма от нужното за бебето и „профилактичното“ изцеждане много често стават причина за повтарящи се запушвания, тъй като лесно се стига до препълване на гърдите дори при леки промени в ритъма.

Необходимостта от допълнително изцеждане сама по себе си е рисков фактор – защо се налага да действате с помпата? Причините за изцеждането (напр. неефективно сукане на бебето) често са и реалните причини за запушванията.

Кърменето само в една и съща поза може да пречи някои дялове от гърдата да се изпразват добре, особено ако гърдите са големи и тежки.

Гърдите като проблем

Ако знаете, че гърдите ви са претърпели някаква хирургична намеса и запушванията се случват обикновено на едно и също място в близост до белега, тогава е много възможно срастванията около операцията да са причина за задръжка на мляко и лошо оттичане в тази част на гърдата.

Твърде големите и тежки гърди може трудно да се изпразват, особено в долната част на гърдата под ареолата. Ако често получавате запушвания там, тогава може да се наложи да повдигате гърдата по време на кърмене или да търсите креативни пози, за да подпомогнете по-доброто изпразване на тези дялове.

Проблемните зърна – плоски и вдлъбнати – може да затрудняват ефективното сукане на бебето и запушванията в тези ситуации може да се повтарят често.

Външни (механични) фактори

Всяко нещо, което притиска гърдите на едно и също място по много пъти на ден може да става причина за повтарящи се проблеми. Пример за такива неща може да са кенгуру или друг начин за носене на бебето, който притиска гърдата (най-често отстрани), често шофиране с неподходящо преминаващ колан на колата и др.

Държането на гърдата като „цигара“ между показалеца и средния пръст притиска разположените плитко под кожата каналчета и ако се използва през цялото време на кърменето, вместо само за кратко за улесняване на засукването, може да причинява задръжка на мляко.

С напредване на кърменето почти никоя жена не си дава труда да освобождава гърдите при кърмене. Най-често просто повдигаме блузите нагоре и ако са по-тесни, еластични или пък по-дебели, това може да притиска горните дялове на гърдата. Често в тези случаи има повтарящи се запушвания в областта над ареолата или близо до мишницата.

Позата за сън – особено ако предпочитате да спите по корем или по принуда спите предимно в една и съща поза – също може да води до притискане на гърдите и оттам до запушвания.

Носенето на бебето само с една ръка и от една и съща страна, или непрекъснато повтарящи се еднотипни движения на ръцете също може да създават напрежение и натиск върху гърдата и да водят до задържане на мляко.

Проблеми от страна на бебето

Като майки винаги сме склонни да търсим причината за проблемите в себе си, но бебето е пълноправен участник в кърменето и проблеми при него може да са причината гърдите да страдат.

Всички причини за лошо и неефективно сукане на бебето са причина и за задръжка на мляко, лошо дрениране на гърдите и повтарящи се проблеми. Сред тях са

 • незрялост и некоординирано сукане;
 • родови травми;
 • трудно засукване или отказ на бебето да суче на едната гърда (както и упоритата склонност да си държи главата извърната само на една страна);
 • анатомични особености (юздички, проблеми с небцето, вдлъбната брадичка) и др.

За юздичката на горната устна се говори много малко и е много трудно да намерите лекар, който да я коригира при малко бебе. Постоянно подвитата навътре горна устна и опитите на детето да се задържи на гърдата, като притиска с устните може да причиняват задръжка на мляко и чести запушвания на каналче в областта над горната устна.

Проблеми при бебето, напр. хронично носителство на някои бактерии в носната и устната кухина (стрептококи или стафилококи) могат периодично да причиняват проблем, ако успяват да проникнат в гърдата през млечните каналчета.

Разсеяното и плитко сукане на по-големите кърмачета може да води до лошо изпразване на гърдите през деня и за често повтарящи се запушвания в този период.

Периодите,  в които приучвате бебе, което е получавало шишета, към кърмене само на гърдата също са рискови за чести запушвания заради все още не съвсем ефективното сукане на бебето.

Вашето хранене

Когато започнете да анализирате причините за повтарящи се запушвания и обърнете внимание на храненето, често може да установите, че се случват около или след празници. Една от общите черти е консумацията на сладки и мазни храни – и ако наблюдавате и другите ситуации преди запушвания, обикновено можете да се сетите за прекаляване със сладкиши.

Проблемът при сладките храни е не толкова съдържанието на захар, колкото вида на мазнините, с които са пълни купените сладкиши. Почти всичко, което купувате от магазина, съдържа хидрогенирани мазнини. Освен че не са полезни за вашето тяло, те променят и профила на мазнините в кърмата и така може да допринасят за запушванията (а отделно не са полезни и за бебето).

Здравословното ви състояние

Хроничните заболявания или честото боледуване правят организма ви податлив на запушвания и неспособен да се бори ефективно срещу инфекции. Неслучайно маститите са най-чести през есенно-зимния период.

Много майки споделят, че винаги около боледуване от обичайните вирусни инфекции получават и запушване на каналче.

Жените с диабет и други хронични заболявания също са много склонни към запушвания и лесно получават мастити.

Анемията и отслабеният от дълги боледувания имунитет са друга възможна причина за повтарящи се проблеми и с гърдите.

Неправилно лечение на запушванията и маститите

Ако само няколко дни след като сте се справила със запушването получите отново проблем на същото място, е много възможно да става въпрос както за един и същи предизвикващ фактор, така и за недобро излекуване на първото запушване.

Това е особено често срещано, когато има повтарящи се блистери на гърдата – в тези ситуации често се образува „тапичка“ от сгъстено мляко вътре в гърдата, която невинаги успява да се отстрани само с пукването на външното мехурче. Задържаното около тапичката мляко изтича, но ако тя не бъде отстранена, много скоро отново задръства каналчето.

Понякога, в старанието си да се избегне антибиотично лечение на всяка цена, се подминават симптомите на мастит и възпалението се овладява само за кратко, като след няколко дни отново надига глава.

В други ситуации лечението на мастит е било недостатъчно дълго (5-7 дни вместо 10-14 дни) или с неподходящ медикамент. В тези случаи може само дни след приключване на курса на лечение да се получат отново проблеми и усложнения.

Как да си помогна?

Анализирането на причините за честите проблеми показва и възможните мерки за решението им. При всички случаи са нужни:

 1. Внимание и мерки за подобряване на сукането на бебето и ефективното изпразване на гърдите – потърсете помощ от консултант по кърмене;
 2. Отстраняване на условията за механичен натиск върху гърдите;
 3. Адекватно лечение на възпаленията;
 4. Внимателна оценка и промяна на диетата, което е и една крачка към следващата точка;
 5. Подкрепа за имунната система.

Обичайно препоръчвани мерки в случаите на повтарящи се запушвания и мастити

Редуването на позите за кърмене позволява по-добро изпразване на различните дялове на гърдата. Изцеждането на гърдите трябва да се прилага внимателно и да се намали и спре постепенно след изчезване на проблема. Вашият консултант по кърмене ще ви помогне да намерите подходящ начин за предпазливо спиране на изцеждането и намаляване на излишните количества кърма.

Масаж на гърдите – целта на този масаж е да не позволява задържането на мляко в някои дялове на гърдата и да подпомогне дренирането на проблемните места. Той не е предназначен за ситуациите, в които има запушване – тогава няма да помогне. Изпълнява се при спокойни гърди като профилактика на запушвания, а не като лечение на проблем.

Наведете се напред, така че гърдите да увиснат свободно. Сложете върховете на пръстите на ръцете си върху гърдите около ареолата. Не обхващайте гърдата с цяла ръка – дланта е далече от гърдата, само възглавничките на пръстите докосват кожата на гърдите в различни точки. Сега започнете да правите потупващи движения с върховете на пръстите, все едно свирите на пиано. Редувайте ги с масажиращи в дълбочина кръгови движения на връхчетата на пръстите, като се опитвате полека да раздвижвате тъканите вътре в гърдата. Може да „обикаляте“ гърдите по този начин, особено ако са големи, като поставяте връхчетата на пръстите на различни места.Този масаж е приятен и не причинява болка. Изпълнява се поне 4-5 пъти на ден между кърменията, когато гърдите са спокойни и не са твърди.

Лецитин

Лецитинът представлява съединение на мастните киселини, което присъства във всички клетки на тялото. Някои от функциите му са да подпомага разтварянето на мазнините и отстраняването на мастни натрупвания. Едно изследване показва, че прибавянето на лецитин към изцедена кърма при ентералното хранене на недоносени деца помага да се намали загубата на мазнини – вероятният ефект е точно чрез по-добро разтваряне на мазнините и възпрепятстване на полепването им по тръбичките за ентерално хранене.

Предвид връзката на повтарящите се запушвания с приема на неполезни мазнини и слепването на мастните молекули, за което се предполага, че предизвиква запушванията, тези негови функции се използват като профилактика и поддържаща терапия при задръжка на мляко, независимо че липсват изследвания в подкрепа на това хипотетично действие.

Обичайните препоръки са при запушване да се приемат 4 таблетки от 1000-1200 мг  дневно до преминаване на острите симптоми. След това дозата плавно се намалява на 3 таблетки за 1 ден, 2 таблетки на следващия и по 1 таблетка дневно като профилактика поне за няколко седмици. Ако проблемът със запушванията е чест и упорит, тогава по препоръка на специалист може да се използва по-висока профилактична доза за по-продължителен период от време наред с останалите поддържащи мерки и промени в диетата.

Пробиотици

Възстановяването и поддържането на добра микрофлора в организма помага да се намалят хроничните възпаления. Честото лечение с антибиотици снижава защитните сили на организма, тъй като унищожава и полезните бактерии наред с вредните.  Липсата на достатъчно количество и разнообразие от пробиотични щамове позволява да се населват и размножават патогенни микроорганизми (гъбичката кандида е само един пример за това как унищожаването на полезната флора води до развитие на неполезна такава). Затова е изключително важно да се грижите за вашите добри бактерии с подходящо хранене (ферментирали храни и такива, богати на живи пробиотични бактерии като кисело мляко, сурова туршия, традиционно приготвено и непресечено кисело зеле…). Има изследвания, които показват, че дори класически мастит може да се третира успешно с пробиотици, вместо с антибиотици! Затова при всички случаи на хронични възпаления е важно да се погрижите за баланса на добри бактерии в тялото, които да ви помагат да се борите с инфекциите.

Компреси с рициново масло

Тези компреси са традиционно и използвано от векове в Аюрведа средство за подпомагане на лимфния дренаж. При кърмене се използва в случаите на упорити запушвания и мастити, най-вече при такива, които са на едно и също място. Особено подходящ е при съмнения за абсцес или като поддържаща терапия след лечението на абсцес.

Необходими са ви

 • рициново масло (купува се от всяка аптека или дрогерия);
 • парче плат от плътен дебел памук (напр. старо боди на бебето, фланелена (бархетна) пелена) или мек и фин вълнен плат;
 • найлонов плик;
 • грейка или гел-компрес, подходящ за затопляне, или торбичка с морска сол;
 • кутия за съхранение на компреса.

Нагънете парчето плат на 4 пласта и го сложете в кутията, която ще използвате за съхранение. Напръскайте обилно с рициновото масло и изчаквайте да попие, така че три от пластовете да са добре напоени, но да не тече масло от плата, ако го повдигнете. Последният пласт е добре да остане относително сух.

Затоплете грейката, гел компреса или торбичката с морска сол – може да са доста топли, тъй като няма да ги слагате директно върху кожата, а ще са върху компреса.

Занесете всички необходими пособия до леглото си.

Поставете напоения плат с мократа страна към кожата върху болезненото място на гърдата, като се стремите да не докосва ареолата. Рициновото масло причинява диария при вътрешна употреба и не искаме никаква част от него да попада в устата на детето.

Върху плата поставете найлоновия плик, така че да го покрие напълно. Отгоре сложете топлата грейка. Легнете си и останете така поне 20 минути. Наложително е да лежите – компресът подпомага лимфния дренаж, а лимфните пътища от гърдата се оттичат нагоре, в посока към мишниците. Компресът няма да може да свърши достатъчно добра работа, ако сте изправена.

След като приключите, приберете компреса в кутията, като го завиете с пликчето. Измийте много добре гърдата с разтвор на вода и сода (1 ч.л. сода се разтваря в литър гореща вода и се охлажда), за да отстраните всички следи от рициновото масло от кожата.

Компресът се прави 2-3 пъти дневно до преминаване на проблема.

Физиотерапия

При упорити повтарящи се запушвания и в състояние на остро запушване може да се използва физиотерапия. Най-често се препоръчва терапия с ултразвук, който не представлява проблем за гърдите и кърменето. Изследванията показват скромен положителен ефект, за който се подозира, че се дължи просто на генерираната от апарата топлина  и масажно действие.

В България за тази цел понякога се използва и терапия с радар – свръхвисокочестотна (сантиметрова микровълнова) терапия, която също не представлява проблем за кърмата и кърмачето.

Недостатъците на физиотерапевтичните процедури са основно в това, че се изисква време и пътуване до център, където може да бъдат приложени. Отделянето от бебето и понякога неочаквано дългото време между кърменията заради процедурите всъщност може да усложни ситуациите със запушванията, затова е необходимо внимателно планиране.

References:

 1. Campbell, S.H. (2006). Consultant’s Corner: Recurrent Plugged Ducts, Journal of Human Lactation, 22, 340-343.
 2. Tansarli GS1, Karageorgopoulos DE, Kapaskelis A, Gkegkes I, Falagas ME.Iron deficiency and susceptibility to infections: evaluation of the clinical evidence.Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2013 Oct;32(10):1253-8. doi: 10.1007/s10096-013-1877-x. Epub 2013 Apr 18.
 3. Chan MM, Nohara M, Chan BR, Curtis J, Chan GM.Lecithin decreases human milk fat loss during enteral pumping.
  J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2003 May;36(5):613-5.
 4. Fernández L, Arroyo R, Espinosa I, Marín M, Jiménez E, Rodríguez JM.
  Benef Microbes.Probiotics for human lactational mastitis. 2014 Jun 1;5(2):169-83. doi: 10.3920/BM2013.0036. Review.
 5. Arroyo R, Martín V, Maldonado A, Jiménez E, Fernández L, Rodríguez JM.Treatment of infectious mastitis during lactation: antibiotics versus oral administration of Lactobacilli isolated from breast milk. Clin Infect Dis. 2010 Jun 15;50(12):1551-8. doi: 10.1086/652763.
 6. Jiménez E, Fernández L, Maldonado A, Martín R, Olivares M, Xaus J, Rodríguez JM.Oral administration of Lactobacillus strains isolated from breast milk as an alternative for the treatment of infectious mastitis during lactation. Appl Environ Microbiol. 2008 Aug;74(15):4650-5. doi: 10.1128/AEM.02599-07. Epub 2008 Jun 6.
 7. Vieira C, Fetzer S, Sauer SK, Evangelista S, Averbeck B, Kress M, Reeh PW, Cirillo R, Lippi A, Maggi CA, Manzini S.
  Naunyn Schmiedebergs.Pro- and anti-inflammatory actions of ricinoleic acid: similarities and differences with capsaicin. Arch Pharmacol. 2001 Aug;364(2):87-95.
 8. Vieira C, Evangelista S, Cirillo R, Lippi A, Maggi CA, Manzini S.
  Mediators Inflamm. 2000;9(5):223-8.Effect of ricinoleic acid in acute and subchronic experimental models of inflammation.Mediators Inflamm. 2000;9(5):223-8.
 9. McLachlan Z, Milne E, Lumley J, Walker B. Ultrasound treatment for breast engorgement: A randomised double blind trial. Austr J of Physi. 1991;37(1):23-29.

5 responses to “Повтарящи се запушвания и мастити

 1. Здравейте отново!
  Проведох лечение с инжекции гентамицин 7дни и клацид 10дни. Заедно с тях пиех и пробиотик както и витамини Пренатал и Биозин мама. След около 4-5 дена след края на терапията отново дадох кърма…и познайте – стафилококос ауреус умерено. Не знам имаме ли напредък, най-вероятно не, тъй като първо бяха масово. В момента си почивам от антибиотиците и съм само на хомеопатично Стафилококцинум и витамините.
  Моля Ви, кажете ми има ли опасност за бебчо от тези стафилококи? От началото съм с тях и той непрекъснато ги поема. Знам, че киселините в стомаха му ги смилат, но все пак се тревожа много. Постоянно съм на щрек. Лекарката каза, че ако е заразен ще има или гнойни пъпки, или ще има много чести изхождания (5-10) с жълто-зелен цвят. Бебчо ака 2-3 пъти на ден жълто-оранжево-кафеникаво. По едно време пък акаше ефин път супер обилно, но от месец не ака вече така. Все пак тя ми каза да не спирам да го кърмя. А и аз не искам.
  Вчера се събудих отново със запушване на лявата гърда и при цедене пак онзи жълто-зелен цвят. Почвам да се отчайвам! Чудя се… тези гъдинки живеят в тъканта, нали? Тогава ако спра да кърмя, дали ще изчезнат или пак ще ми правят проблеми? Просто нервите ми не издържат вече. Постоянно го следя.
  Бебчо е носител, това е ясно. След терапията в болницата му взехме проба и показателят за инфекция СRP беше в нормите. Моят показател сега също е в нормите (около 5, а преди беше 107), както и утайката.
  Иначе бебчо се чувста добре. Не виждам промяна в него. Освен, че вчера ака 4 пъти и аз откачих от притеснение. Но като количество не е голямо-може би 2-3 супени лъжици.
  След нова година пак ще давам кърма. В носния и гърления секрет не откриха нищо.
  И миналият път споменах, че имам малкииии ранички на гърдите. От там ли влизат бактериите или в този случай това не е от значение и биха влезли директно през каналчетата?
  През нощта задържам мляко явно, въпреки че ставам да се изцеждам 1 път. От задръжката ли се размножават?
  В главата ми има толкова много въпроси. Почнах и да се отчайвам…а сега са толкова хубави празници, но не мога да им се насладя.
  Весели празници на Вас и цялото семейство!

 2. Хедра

  Здравейте, Мая!

  Доста неприятна ситуация… надявам се с подходящото лечение вече да отшумява.

  Не виждам причина да не можете да кърмите бебето след правилно проведено лечение – нито пък има причина да спирате да кърмите, докато се лекувате с антибиотик (обичайно използваните в тези ситуации антибиотици са съвместими с кърменето и няма проблем за детето нито от антибиотика, нито от инфекцията).

  Обаче – дотук говорите само за лечение при вас самата. А бебето? Веднъж е проведено лечение при него – а в тази ситуация взехте ли отново секрети от носа и гърлото на детето? Стафилококовата инфекция е много упорита и най-вероятно с бебето продължавате да си я предавате. Ако то продължава да има стафилококи в устната кухина и в носа, трябва пак да се проведе лечение и при него.

  Кой пореден антибиотик ви е това – и провеждате ли лечение с пробиотици? След всичките изброени от вас лекарства ще трябва да пиете масирани дози пробиотици за поне 6 месеца непрекъснато, тъй като и нормалната флора е унищожена. И по-лошото е, че това не позволява да потиска развитието на стафилококите, т.е. само с антибиотик тези проблеми не могат да се решат, а трябват допълнителни мерки за възстановяване на нормална флора.

  Организацията на изцеждане при вас изглежда добре. Фактът, че сте имала малко свръхпроизводство в момента работи във ваша полза, тъй като няма да е голям проблем намаляването на млякото заради инфекцията. А и като се пооправите, ще започне да се възстановява и количеството.

  Джинджифилът не е проблем по време на кърмене, ако се приема в нормални количества като подправка или чай.

  Пишете пак как сте.

 3. Забравих да допълня, че бебо не познава нищо друго освен гърда. Нито биберони, нито залъгалки. И че аз имам малки рагади по гърдите. Изчезнаха по едно време и после пак се появиха. Но при сукане не съм изпитвала болка. Само в 1-2сек. в началото, докато тръгне млякото. Понякога усещах и след като бебо е хапнал от гърдата, да я дразне с езиче. Дори променя и захапката. Става някак по-плитка. Може би тогава са се получили разраняванията. За рагадите мажех с Лансинох и нищо. Сега мажа с Гармастан.

 4. Здравейте Хедра,
  Имам бебе на 3 месеца. Роди се на 07.09.15 – 3130гр (изписаха го 2980) и 50см. Първият месец – 4400гр, 56см. Втори месец – 5600гр, 60см. Бебето ми е изцяло на кърма. Храни се 6 пъти на ден на поискване през около 3-4 часа. Предлагам и двете гърди. Нощни хранения нямаме вече (той спи като пън). Започваме първо сукане 5-6-7 ч.
  Ще се опитам накратко да разкажа за проблема си. Бебо се роди със стафилококи в носа. Излекуваха го. През тези месеци аз имах много проблеми с гърдите – запушвания, Т, червенини. Справях се всеки с тях. Но и всеки път МБ на кърмата показваше стрептококи. Пих няколко пъти антибиотици – аугментин, зинат, оспамокс. След време отново пуснах кърма и беше чиста. Много се зарадвах, че се бяхме отървали от тези гадинки. През цялото това време бебо сучеше. Лекарите казаха, че няма проблем. (След сутрешното хранене на бебо аз изцеждах много кърма – м/у 200 и 300мл понякога… Свръхпроизводсвтво ли е това?)
  Преди 5 дена се събуждам рано сутрин със силно болезнена гърда. Плачеше ми се. Минути по-късно при Т 37,3 бях обхваната от невероятна треска с повръщане. Гърдата се зачерви. Цедих, пих парацетамол. Оправих се. След още няколко дена същата ситуация с другата гърда. Непоносима треска. Температура 39,5!!!! МБ показа стафилококи!!! Според лекарите съм направика тежка инфекция. Спрях да кърмя. Казаха, че е опасно за бебо вече. Цедя се. При цеденето в началото кърмата беше жълто-зеленикава от засегната гърда. А млякото имаше зърнеста утайка със същия цвят на дъното.
  Сега бебо пие АМ от шише…но не иска много. Цупи се. Мръщи се. На мен ми е болно….той търси гърдата. Храненията ни от приятни стана трудни за мен.
  Според вас след като ми проведат лечение бебо дали ще засуче пак? Лечението може да отнеме най-много 10дена + още няколко, докато се изчистя. Не искам да се отбие!!!
  Джинджифила може ли да намалее кърмата ми? Преди да забременея пих и сега искам пак да пия. И без това кърмата ми намаля драстично след тези запушвания, които обхващаха половината гърда…
  Какво Ви е мнението за Фризолак НА? С него храня сега бебо. Искам най-доброто за него. Той го понася добре, но… Може би станах малко по-емоционална сега…искам да си кърмя детенцето и нищо друго!
  Моля и засъвет как да си поддържам кърмата. Аз се цедя по неговите часове за хранене + 1 път през нощта в 04:00.
  Благодаря ви предварително. Само на Вас имам вяра по въпросите за кърменето!

 5. Информацията е много добре систематизирана и поднесена !